2021-05-16 117 浏览
屯門市廣場新開的一間日系cafe店,餐廳開放式的位置,裝置帶有秋天氣息,文青的感覺,蠻特別的。檸檬特飲$38: 清新的味道,酸酸甜甜,在炎炎夏日特別適合,還有些熱情果粒粒。朱古力咖啡$38: cafe的飲品多以咖啡類為主,朱古力咖啡啖啖濃郁,咖啡味尤其突出,相比下朱古力味變成了陪襯。經典法式多士$78法式多士有點西多士的感覺,但精美很多,多士帶著甜香,咬下去很鬆軟,配合cream和莓類吃,視覺上夠好看,又夠好吃。all day breakfast $108每家cafe店的all day breakfast都不盡相同,這裡主要有牛油果醬多士、煙三文魚、溫泉蛋、沙律、煙肉、紐倫堡香腸,牛油果有一粒粒的口感,加了檸檬汁平衡它本身帶膩的味道,健康又好吃。朱古力梳乎厘$92PHI也以梳乎厘聞名,它的梳乎厘蠻空氣感的也有一定厚度,沾上朱古力cream再加上70%濃度黑朱古力,喜歡朱古力口味的人不容錯過,而且有三件之多,大滿足。

經典法式多士$78

all day breakfast $108

朱古力梳乎厘$92
2021-05-15 140 浏览
屯門市廣場行街買野,想坐底飲杯咖啡,發現呢間新開嘅咖啡店Phi Coffee & Pancake,咖啡店裝潢以木系為主,我哋揀咗半圓形嘅梳化卡位坐底。餐牌上除了咖啡、意粉、沙律、仲有我最喜愛嘅梳乎厘同甜品蛋糕🍰! 點咗凍Tiramisu咖啡☕,咖啡上面有一層淡忌廉,咖啡味道香濃,用手指餅裝飾點綴,好精緻吸引😍。抹茶鮮奶🍵有香濃嘅抹茶味道、而且鮮奶香滑,鮮奶同抹茶嘅比例均勻,味道唔會甜。蕃茄醬蝦意粉🍝 ,蝦好爽口🦐,意粉口感煙韌又索晒濃郁蕃茄醬,味道幾好。令人期待雜莓梳乎厘送上枱🥞有三件,聞得香噴噴嘅雞蛋味道,漲卜卜而且帶空氣感💗,質感鬆軟同味道香滑,配上新鮮士多啤梨🍓、藍莓🫐同埋士啤梨醬一齊食,感覺好幸福同滿足😊!食埋另一款甜品~粟子蒙布朗🥧,蛋糕上放上粟子🌰,同埋有粟子蓉圍繞著蛋糕,甜度適中,為晚餐添上完美句號😋!PHI Coffee & Pancake (屯門市廣場)📌屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓Kiosk 02號舖

PHI Coffee & Pancake (屯門市廣場)
📌屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓Kiosk 02號舖

• 雜莓梳乎厘
  • Tiramisu咖啡
2021-05-15 71 浏览
“雜莓三重奏梳乎厘”($88)“全日早餐”($108)“經典法式多士”($78)“檸檬特飲”($38)“提拉米蘇咖啡”($48)屯市新開咗間佈滿乾花嘅cafe🥰仲要主打我最鍾意嘅梳乎厘pancake🥞冇理由唔試試佢啦☺梳乎厘pancake有4款口味分別係原味/雜莓🍓🫐/朱古力🍫/榛子我就揀咗要雜莓味😍Pancake一份有3大件,食落富有蛋香☺口感鬆軟得嚟又有返啲質感😝唔會真係食空氣咁😆配上雜莓酸酸甜甜咁唔怕太溜☺另外試咗一份all day breadfast😍材料有煙三文魚,煙肉🥓,香腸,半熟蛋🍳,牛油果🥑,多士🍞個present手法都幾新奇😆最後唔夠喉再要多咗份法式多士🤣食落好香肉桂味😍配上忌廉口感濕潤☺不過如果塊多士係厚身嗰隻就更正😛飲品方面要咗檸檬特飲🍋同Tiramisu咖啡☕檸檬特飲入面仲加咗百香果,菠蘿🍍味道幾清新,好岩夏天飲🌞Tiramisu咖啡夠哂特別😆打卡一流😆味道同真嘅Tiramisu係一樣架🤣
“雜莓三重奏梳乎厘”($88)
“全日早餐”($108)
“經典法式多士”($78)
“檸檬特飲”($38)
“提拉米蘇咖啡”($48)

屯市新開咗間佈滿乾花嘅cafe🥰

Pancake一份有3大件,食落富有蛋香☺
口感鬆軟得嚟又有返啲質感😝唔會真係食空氣咁😆
配上雜莓酸酸甜甜咁唔怕太溜☺

另外試咗一份all day breadfast😍
材料有煙三文魚,煙肉🥓,香腸,半熟蛋🍳,牛油果🥑,多士🍞
個present手法都幾新奇😆

最後唔夠喉再要多咗份法式多士🤣
食落好香肉桂味😍配上忌廉口感濕潤☺
不過如果塊多士係厚身嗰隻就更正😛

飲品方面要咗檸檬特飲🍋同Tiramisu咖啡☕
檸檬特飲入面仲加咗百香果,菠蘿🍍
味道幾清新,好岩夏天飲🌞
Tiramisu咖啡夠哂特別😆打卡一流😆
味道同真嘅Tiramisu係一樣架🤣
2021-05-15 97 浏览
用餐時間係5月14號,開業第一日既晚上7時左右,去到既時候見到店鋪滿座,但好好彩好快都獲安排入座。首先讚一讚樓面既人手好充足,無出現一般新開業店鋪各種新人新鋪既服務問題。是次用餐之中我地分別叫左一份- Tiramisu蛋糕- 原味梳乎里pancake- 跟餐叫兩杯咖啡:黑糖鮮奶咖啡 & Tiramisu咖啡首先講講兩杯最先上菜既咖啡:黑糖鮮奶咖啡(只設熱飲)雖然用上左黑糖,但(係無攪渾既程況下)甜度適中,唔會好似一般飲焦糖咖啡咁甜到爆。我平時一飲有糖既熱咖啡就會想嘔,但呢杯飲落都無覺得作嘔,淡淡既黑糖味有d似珍珠奶茶既味道,但夾帶住咖啡香味,幾特別、幾好飲。連飲唔慣無糖咖啡既男朋友都覺得呢杯咖啡好好入口,但佢話入到最後好甜(先發現無攪渾,但佢都無提供匙巾比人攪)。tiramisu咖啡顧明思義就係一杯tiramisu咁款既咖啡,面層應該係tiramisu既cream、一塊餅,底層就係tiramisu會用上既espresso其實佢上黎我都唔知要點飲先岩,就咁飲一啖既話都只可以講個咖啡底好fruity幾酸。個餅學返正常(?)tiramisu咁賴哂d cream同coffee,係好食既。攪揮左
是次用餐之中我地分別叫左一份
- Tiramisu蛋糕
- 原味梳乎里pancake
- 跟餐叫兩杯咖啡:黑糖鮮奶咖啡 & Tiramisu咖啡

首先講講兩杯最先上菜既咖啡:
黑糖鮮奶咖啡(熱)

黑糖鮮奶咖啡(只設熱飲)

tiramisu coffee
tiramisu咖啡
攪揮左之後成杯咖啡就淡淡甜味配上都幾重既酸味,但咁樣飲落就好似有d普通凍啡feel

好想知佢真正品嚐方式應該係點先岩

然後就到正餐(?)喇~~~~首先上菜既係

Tiramisu 蛋糕
等左無耐就上既tiramisu蛋糕,成個cake其實都唔細。
味道唔錯,酒味唔太重(好怕酒味既男朋友甚至話食唔出有酒味)。
不過兩個人share食其實都覺得有d膩

最後壓軸登場就梗係期待到不行---
原味梳乎厘pancake
梳乎里pancake
由入座開始計我地等左45分鐘左右。
等得耐真係唔係問題,因為梳乎厘pancake要新鮮最新出果下先好食,我絕對絕對理解既!
但上到黎個cake已經有d塌
因為我地坐得到幾近傳菜位,所以好肯定菜出左黎無耐就送到座位,呢個肯定就唔係樓面既問題先。
好啦,樣係奇次,味道同口感先係重點。為左品嚐出佢最原原本本既味道,當然係咩都唔加就咁切開佢放入口。
然後個pancake一放入口--我可以好清楚咁講出佢係好重蛋味,但同時有種講唔出既奇怪感

我同男朋友討論左好一陣子都總結唔同個問題係邊,最後佢沾上糖漿,放入口。佢就講出左個重點「好似食梗西多!
然後我再諗諗,個怪味可能就係平時炸西多會食到既油益味

最後最後,我地兩個人其實都幾快手食完2件pancake,但最後果件都已經秒速地、完美地--
塌到成件____記熱香餅咁

题外话/补充资料: 間鋪其實都係本地某集團既店黎~
2021-05-14
黑糖鮮奶咖啡(熱)
tiramisu coffee
  • tiramisu
  • souffle pancake
2021-05-15 971 浏览
餐廳裝修簡約舒適, 淺木色傢俬為主, 主打甜品及咖啡,坐在舒適座椅上,把精緻漂亮甜 品,放在雲石檯上面, 慢慢享用,有說不出的寫意。蕃茄醬蝦意粉$88 意粉口感煙韌有彈性, 酸酸甜甜的惹味蕃茄醬汁, 掛滿在意粉上 , 更添吸引力, 配上爽彈的蝦球,鮮味在口中綻放, 令人食指大動。草莓三重奏梳乎厘+雲呢拿雪糕$108即叫即製的梳乎厘, 熱呼呼, 震騰騰, 上枱時, 飄來陣陣誘人蛋香, 用叉輕輕按壓,質感綿彈, 充滿空氣感, 口感 蓬鬆,伴碟的新鮮草莓,帶啖啖的草莓果香,香甜迷人,配上一球雲呢拿雪糕,在口中泠熱交融,令人陶醉其中。經典法式多士$78 香噴噴的法式多士,金黃吸引, 在熱呼呼的多士, 配上 漂亮野莓點綴, 額外治癒, 香甜軟綿,令人心動的飯後甜品。凍提拉米蘇咖啡$48提拉米蘇咖啡, 十分創新, 表面鋪滿香濃的可可粉,夾滿幼滑提拉米蘇, 及插上一條脆卜卜的手指餅點綴,賣相精緻 ,十分誘惑, 甜度適中, 杯底部分是香濃咖啡, 先拌勻後一起品嚐 ,口感幼滑豐富和層次感, 令人難以抗拒。熱玫瑰鮮奶咖啡$42鮮奶咖啡, 因咖啡面灑上鮮豔玫瑰花瓣, 十分漂亮, 入口 不但止奶香, 還有馥郁

蕃茄醬蝦意粉$88

草莓三重奏梳乎厘+雲呢拿雪糕$108
配上一球雲呢拿雪糕,在口中泠熱交融,令人陶醉其中。

經典法式多士$78

凍提拉米蘇咖啡$48

熱玫瑰鮮奶咖啡$42
鮮奶咖啡, 因咖啡面灑上鮮豔玫瑰花瓣, 十分漂亮, 入口 不但止奶香, 還有馥郁的玫瑰花香, 入口順滑,令人回味。
2021-05-14 161 浏览
好似今日才開張,終於屯門巿廣場有梳乎厘班戟店,立刻去試吓,晚上7時多不算多人,等一陣便有位,坐位不多,而且是開設在戲院斜對面open area。滿懷希望試梳乎厘班戟,製作時間要20分鐘,先叫左咖啡、意粉及多士,都ok,最後才来班㦸,上枱時已覺伏伏哋,因班㦸偏黃色及發不起較薄,但雜莓都新鮮及醬汁豐富,切開再放落口嘅口感真是很難接受,重蛋味但好似未熟而漿住個口,完全未發起及並沒有梳乎厘的軽柔感覺, 但見之後人哋果碟賣相和我果碟全完唔同,人哋果碟偏白及發起有約一吋厚,質素參差,向侍應反映佢話可能我放耐左先食,我話拎來已是這樣,不過我諗住費事換個碟才食左一件都要反映佢哋知個班戟跟本不應比客食,他說會向廚房反映,侍應有禮但應該経驗不足,有侍改善。作為班戟咖啡店,主菜班戟真係要保持穩定質素才可以。
煙三文魚忌廉汁扁意粉
提拉米蘇咖啡
雜莓梳乎厘
煙三文魚忌廉汁扁意粉
提拉米蘇咖啡
今日同fd去屯門市廣場睇戲, 見到戲院🎬隔離咁多花牌gei?? 原來有得食梳孚厘pancake嘅PHI新開張呀, 梗係要坐低”飲杯野, 食件souffle”啦🍴, d staff好有禮貌讚讚讚👍🏻.🥪牛油果🥑三文治配慢煮雞蛋 (HKD88)相信係成個牛油果🥑起左肉鋪滿塊toast, 店家用左啲紫洋蔥, paprika同蕃茄切粒調味所以有牛油果🥑嘅軟滑亦有開胃嘅感覺. 面頭嘅流心雞蛋🥚生熟度啱啱好, 有把刀可以切黎食所以都唔會太messy, 伴碟嘅沙律🥗菜都幾新鮮.🥞榛子🌰梳孚厘 (HKD92)唔知咁啱定係店家細心安排, 個souffle pancake係我地食哂個toast先至上, 事關souffle pancake唔係即食嘅話口感真係會爭d. 一切開就feel到個fluffy感💙, 第一時間梗係將d榛子🌰漿淋滿哂個pancake先, d cream都打到好airy, 整體感覺又light又好味.🍰Cheesecake (HKD46)今日嘅蛋糕選擇有幾款朱古力同巴斯克芝士蛋糕. 我就揀巴斯克, 佢無平時食開cheesecake嘅”實”感, 好有鬆軟感Good.🍵抹茶鮮奶 (+HKD22

🥪
牛油果🥑三文治配慢煮雞蛋 (HKD88)

🥞
榛子🌰梳孚厘 (HKD92)

🍰
Cheesecake (HKD46)
巴斯克芝士蛋糕

🍵
抹茶鮮奶 (+HKD22)
抹茶鮮奶

抹茶好足料🍵, 飲得出無乜落糖, 所以可以嗒到抹茶嘅香濃味道, 跟餐加22蚊抵飲左.
🍫
凍朱古力 (+HKD22)
凍朱古力

想講: 勁濃朱古力😋