2023-01-09 79 浏览
餐廳是fusion日式西餐廳,門面走木系風,很吸引,入座後被安排到一個山洞卡位,既特別又有趣!沙律是巴馬火腿沙律菜,令人驚喜的是內裡有不少水果,感覺很健康呢!頭盤煙燻三文魚蟹肉,配上乳酪爆珠,加上絲絲蟹肉,口感清新又鮮甜,好特別的一道前菜。蘑菇湯味道濃郁,口感幼滑,超好飲!Signature dish 海膽三文魚子竹炭烏冬,好味到停唔到口。主菜香煎鵝肝牛柳煎得很柔軟,最後以心太軟作為晚餐嘅落幕,好滿足!
  • 海膽三文魚子竹炭烏冬
  • 煙燻三文魚蟹肉
  • 香煎鵝肝牛柳伴野菌汁
  • 心太軟配自家製雪糕
  • Mushroom cappuccino
店面裝修不錯,尤其喜歡內裡像洞穴的卡位,有種自成一角的感覺,外場的座位,看似有里卜迫,但其實枱與枱之間有足夠的空間,整體舒適☺️ Menu從前菜到甜品都一應俱全🙌🏻👉🏻法式龍蝦沙律多士 $128份量比想像中細小一黥,滿精緻的,麵包有香濃的牛油香,面頭鋪滿牛油果蓉同龍蝦沙律,味道清爽,加上滿滿蟹籽增加口感,味道𣎴錯☺️👉🏻海蜆青口配白酒忌廉汁 $78忌廉汁頗濃稠的,掛在青口同蜆上滿不錯,不過蜆有點瘦~肉不算厚身,勝在份量不少,也算滿足😌👉🏻扇貝明太子意大利麵 $158醬汁香濃creamy帶著淡淡的明太子味,意粉好煙韌口感不錯,帶子都煎到剛剛好,軟嫩不鞋,好吃💕👉🏻香烤日式醬油三文魚 $238三文魚夠厚身,吃下去啖啖肉,外表都煎得夠香口,略嫌調味不足,會有點點點雪味,但整體不錯☺️👉🏻炸薯條 $38新鮮熱辣,香脆不油🫶🏻🎈總歸一句: 出餐速度奇快,也不知是好還是𣎴好,不過環境𣎴錯,不管情侶/家人還是朋友來聚餐都滿適合的😊

👉🏻法式龍蝦沙律多士 $128

👉🏻海蜆青口配白酒忌廉汁 $78

👉🏻扇貝明太子意大利麵 $158

👉🏻香烤日式醬油三文魚 $238

👉🏻炸薯條 $38
新鮮熱辣,香脆不油🫶🏻

🎈總歸一句:

𝟙𝟚.𝟙𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Peko Peko Eatery (康怡廣場) (太古)太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號舖🔎#hkfoodieat_太古 💸人均消費: $100-200🌿評分: 1.5/5🈶加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️見喺港島開咗呢間咁多人都介紹嘅餐廳🍴就同朋友嚟試吓順便聚一聚🌻餐廳裝修都幾文青幾乾淨嘅感覺🍃好可惜服務態度同食物衛生質素都唔太好😔嗌杯水都好似想殺人咁加上杯水嚟到仲有隻昆蟲🔪完全唔知想點🥸𐂂 和風鰻魚炒飯 ($118)賣相不賴但亦都唔算岀色🙌🏻珍珠米唔會煮得過淋都仲係粒粒分明🍚但可惜食落味道似平時嗰啲日式即食炒麵😿配三色豆都唔算係特別有問題但食落真係好普通🎃同埋因為個飯同條鰻魚個味都係差唔多所以食到一半已經好滯🤧鰻魚份量都偏少同埋好薄🤡最大問題係竟然食食吓竟然食到一截斷咗嘅竹籤👿完全不能接受(•_•)𐂂 午市套餐 (1頭盤+2主菜+烏冬+餐湯+飲品) ($92) 頭盤揀咗和風蛋卷🍳只能夠說不過不失同埋有啲過甜😣主食就揀咗慢煮燴牛面頰同埋炭燒雞排🐔不過朋友話主食太多醬汁蓋過咗食材本身嘅味道同埋真係好鹹😅個冷萃咖啡就不過不失咁☕️
𝟙𝟚.𝟙𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Peko Peko Eatery (康怡廣場) (太古)
太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號舖
🔎#hkfoodieat_太古

💸人均消費: $100-200
🌿評分: 1.5/5
🈶加一服務費

餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️

和風鰻魚炒飯
和風鰻魚炒飯

𐂂 和風鰻魚炒飯 ($118)
午市套餐

𐂂 午市套餐 (1頭盤+2主菜+烏冬+餐湯+飲品) ($92) [冷萃咖啡 +$28]

📍其他分店位置
🔎#hkfoodieat_荃灣 #hkfoodieat_何文田
今次來到太古覓食!見到一直想要拜訪的𝐩𝐞𝐤𝐨 𝐩𝐞𝐤𝐨,剛好有𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐬𝐞𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧一於試試!不知是否因為時間稍𝐭𝐢𝐠𝐡𝐭,店員上菜速度巨快🫠下次大家如果想慢慢來記得告知店員😅 ——— ✤ 𝐏𝐑𝐄𝐌𝐈𝐔𝐌 𝐒𝐄𝐓 𝐅𝐎𝐑 𝐓𝐖𝐎|$𝟕𝟗𝟖 ✰ 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐖𝐢𝐧𝐞 想不到除了餐飲還會有杯酒𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥下,相當易入口🍾️ ✰ 𝐒𝐭𝐨𝐧𝐞 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 沙律巧妙地運用不同水果和材料的配搭,口感味道相當豐富!新鮮水果包括無花果、蜜桃🍑、葡萄🍇、車厘子🍒以及布冧,配上鹹香的𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦簡直𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡! ✰ 煙燻三文魚蟹肉 醃製過的厚切三文魚依舊鮮美,配上沙律醬混合的蟹肉、蟹子、魚子以及𝐫𝐨𝐬𝐞𝐦𝐚𝐫𝐲,整體層次分明,好開胃😆 ✰ 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨 綿密細膩的蘑菇忌廉宛如一杯厚奶泡𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨☕️味道濃郁,相當暖胃。 ✰ 海膽三文魚籽竹炭烏冬|+$𝟑𝟎⭕️推薦推薦⭕️果然為鎮店之寶!竹炭烏冬呈黑色,滑溜無比、煙煙韌韌,相當掛汁,媲美讚岐烏冬的彈牙口感🍜碩大的整片海膽毫不吝嗇,醬汁濃郁鮮甜,混合甘香的爆魚油三文魚籽更添口
———
✤ 𝐏𝐑𝐄𝐌𝐈𝐔𝐌 𝐒𝐄𝐓 𝐅𝐎𝐑 𝐓𝐖𝐎|$𝟕𝟗𝟖
✰ 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐖𝐢𝐧𝐞
想不到除了餐飲還會有杯酒𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥下,相當易入口🍾️

✰ 𝐒𝐭𝐨𝐧𝐞 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝

✰ 煙燻三文魚蟹肉

✰ 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨

✰ 海膽三文魚籽竹炭烏冬|+$𝟑𝟎
⭕️推薦推薦⭕️果然為鎮店之寶!竹炭烏冬呈黑色,滑溜無比、煙煙韌韌,相當掛汁,媲美讚岐烏冬的彈牙口感🍜碩大的整片海膽毫不吝嗇,醬汁濃郁鮮甜,混合甘香的爆魚油三文魚籽更添口感🐟!

✰ 香煎鵝肝牛柳配野菌汁
細膩肥美的鵝肝油脂感豐富,味極濃郁、甘香豐腴!牛柳相對比較遜色,肉質頗乾身,儘管切開可見粉嫩,可惜韌度過火。配菜方面最為喜歡蔬菜薯餅,綿密柔軟🥦

✰ 心太軟配自家製雪糕
朱古力心太軟要做到流心實在很考功夫呢!店家做到少許流心效果🍫。
  • 海膽三文魚子竹炭烏冬
2023-01-04 735 浏览
早排食完 ❥⧽Peko Peko Eatery ❥⧽ 對個明太子意粉念念不忘, 知道太古開咗分店, 所以就即刻去食飯喇! 餐廳裝修以木系x水泥為主, 環境闊落舒適, 有幾個好特色嘅洞穴座位, 好啱打卡又坐得舒服。𓊈扇貝明太子意大利麵 $𝟷𝟻𝟾𓊉係我朝思暮想嘅明太子意粉呀, 同預期一樣好味! 面層有扇貝同魷魚, 扇貝係半熟狀態, 魷魚好新鮮軟腍。明太子汁雖然稀身, 但味道好香濃, 連埋三文魚子一齊食, 味道更豐富, 真係值得大力推介!𓊈法式油封鴨腿配紅菜頭汁 $𝟷𝟾𝟾𓊉鴨皮好薄, 燒得幾酥脆, 鴨腿充滿油香, 不過有少少乾身。紅菜頭汁幾特別, 做到點綴效果。伴碟嘅薯仔即使唔蘸點sour cream 一齊食都好味!𓊈法式龍蝦沙律多士 $𝟷𝟸𝟾𓊉龍蝦多士面層舖滿蟹籽, 中間有龍蝦肉粒, 撈埋牛油果醬同小蘿蔔, 味道幾清新, 啖啖都有龍蝦肉。𓊈巴馬臣芝士薯條配松露醬 $𝟼𝟾𓊉薯條份量好多呀, 條條都有巴馬臣芝士碎㗎, 松露醬嘅份量都好大方, 可以好放心咁蘸點, 味道好香濃, 好食!𓊈Mango Smoothie $𝟺𝟺𓊉賣相好靚, 面層有粒粒芒果粒, Smoothie 好順滑, 唔會太酸或太甜

𓊈扇貝明太子意大利麵 $𝟷𝟻𝟾𓊉

𓊈法式油封鴨腿配紅菜頭汁 $𝟷𝟾𝟾𓊉

𓊈法式龍蝦沙律多士 $𝟷𝟸𝟾𓊉

𓊈巴馬臣芝士薯條配松露醬 $𝟼𝟾𓊉

𓊈Mango Smoothie $𝟺𝟺𓊉
賣相好靚, 面層有粒粒芒果粒, Smoothie 好順滑, 唔會太酸或太甜, 幾好飲!

𓊈Cold Brew $𝟹𝟾𓊉
Cold Brew 賣相好精緻, 味道甘香, 倒出嚟細細啖咁飲可以慢慢品嘗。

♡♡ 整體食物飲品都好好, 洞穴座位真係好特別, 有少少 private 嘅感覺, 值得推介!
2023-01-03 104 浏览
放工後想食好野慰勞下自己😋😋今次黎到 Peko Peko Eatery 既太古新店,餐廳主打西日fusion菜式🍽️~~環境裝潢以木系為主,十分舒適🌿🌿🥩香煎鵝肝牛柳伴野菌汁 $368✨賣相吸引!牛柳叫左7成熟,肉質粉嫩😍😍口感軟腍juicy,配野菌汁食好惹味!鵝肝煎得香脆,味道濃郁~仲好重油脂香呢!!另外仲有蘆筍、紅蘿蔔、蘑菇、薯蓉餅等配菜,整體好豐富👍🏻👍🏻🍟巴馬臣芝士薯條配松露醬 $68✨份量十足!面層鋪滿巴馬臣芝士🧀🧀薯條偏粗身,炸得外脆內軟~蘸松露醬食好開胃!!🍰焦糖燉蛋蛋糕 $58✨賣相可愛,仲有個聖誕老人裝飾🎅🏻🎅🏻蛋糕入口即溶,好香甜!真係有種食緊焦糖燉蛋🥚既感覺,幾特別❤️❤️🥭Mango Yogurt Smoothie $44✨口感幼滑,芒果味道濃郁~~仲飲到有芒果果肉,十分足料!飲完透心涼😋😋
放工後想食好野慰勞下自己😋😋
環境裝潢以木系為主,十分舒適🌿🌿

🥩香煎鵝肝牛柳伴野菌汁 $368✨
賣相吸引!牛柳叫左7成熟,肉質粉嫩😍😍

🍟巴馬臣芝士薯條配松露醬 $68✨
份量十足!面層鋪滿巴馬臣芝士🧀🧀
薯條偏粗身,炸得外脆內軟~蘸松露醬食好開胃!!

🍰焦糖燉蛋蛋糕 $58✨
賣相可愛,仲有個聖誕老人裝飾🎅🏻🎅🏻

🥭Mango Yogurt Smoothie $44✨
口感幼滑,芒果味道濃郁~~
仲飲到有芒果果肉,十分足料!飲完透心涼😋😋
2023-01-01 116 浏览
我在你們家晚市堂食幾次,食物味道不錯,presentation也ok,品嚐的人吃得出廚師的用心。我也在你們家午市時買外賣便當幾次,但是食物味道與晚市的有差,比如烏冬,每次都覺得烏冬煮得太軟,一點都不Q彈;今天吃的一字骨沒汁,買回家後太乾了,還有鯖魚也煎得不香,午餐便當的味道真的跟晚市差很多,幾次都讓人有點失望,請你們家大廚嚐嚐烏冬,看看是否overcooked?! 促使我寫review的原因是那杯加錢換的”黑”咖啡(我指定black coffee),打開一看,原來已經加了奶! 為什麼這樣有素質的餐廳會替咖啡愛好者擅自加牛奶進咖啡(這是大錯特錯!)?而不是milk on side ? 你們家又不是茶餐廳!
2023-01-01
10 分钟 (外卖自取)
咁岩有Event 係太古😍,去到太古食咩好呢?今次就去到太古嘅康怡廣場搵野食,廣場有兩層主要都係以食肆為主☺️ 而最近開咗一間新嘅Cafe Shop☕️☕️主打多國菜Crossover🤞🏻打造出創新而獨特嘅Fusion菜😚🍽️🍽️餐廳內裡嘅裝修以暖木色為主調,簡約嘅設計呈現出素雅小清新嘅風格,環境非常闊落,空間感十足,好岩約一大班朋友或同事一齊聚一聚食個飯🥰⭐️法式龍蝦沙律多士 $128外脆內軟嘅西多士,食落去一啲都唔油膩😋多士上面係用小龍蝦製作嘅沙律,每一啖都係食緊龍蝦嘅口感,沙律同多士中間夾住牛油果醬🥑🥑,增加滑滑嘅口感😋⭐️扇貝明太子意大利粉 PEKO自家製芝士蛋糕配藍莓醬$158最近都比較鐘意食明太子意大利面,日本與意大利嘅Crossover👍🏻👍🏻充滿鹹香又惹味的明太子意粉🍝Creamy嘅醬汁配上煙韌嘅意粉👍 再加上扇貝及魷魚🦑做配菜,帶子爽口彈牙而且又鮮甜😋 魷魚質地柔軟鮮唔煙靭🌊同成碗意粉好夾❤️ 好好食🤤😋⭐️慢煮和風醬油八爪魚 $168慢煮而成和風醬油八爪魚🐙🐙,外層有咬口而內層柔軟,從未食過八爪魚可以咁腍,感受到濃濃嘅醬油香味,非常入味。而八爪魚亦都有蜆肉、青口及沙律作配菜😋 蜆肉、
咁岩有Event 係太古😍,去到太古食咩好呢?

⭐️法式龍蝦沙律多士 $128

⭐️慢煮和風醬油八爪魚 $168
慢煮而成和風醬油八爪魚🐙🐙,外層有咬口而內層柔軟,從未食過八爪魚可以咁腍,感受到濃濃嘅醬油香味,非常入味。而八爪魚亦都有蜆肉、青口及沙律作配菜😋 蜆肉、青口非常之鮮甜👍🏻
PEKO自家製芝士蛋糕配藍莓醬

⭐️PEKO自家製芝士蛋糕配藍莓醬 $98
如果鍾意食Cream Cheese Cake嘅朋友唔好放過,餐廳自家製嘅蛋糕,口感軟滑,有入口即刻溶嘅感覺👏🏻,有香濃嘅Cream Cheese嘅味道🍰🍰。旁邊嘅藍莓醬🫐都係由餐廳自家製作,藍莓醬亦都唔會好酸,配上Cheese Cake一齊食,真喺超好食❣️😋又唔會好膩😋會不知不覺地食咗成個😋超級邪惡

⭐️Mango Smoothie $44
芒果沙冰Mango Smoothie 🥭🥭有濃濃嘅芒果味再帶有淡淡牛奶香味😋🍹🍹 口感好綿滑,冇食到碎冰,賣相都唔錯,好好飲😋😋

⭐️Mixed Berries Smoothie $48
雜莓沙冰Mixed Berries Smoothie 🫐🍓🫐🍓口感好綿滑,有香濃嘅雜莓味,每一啖都食到雜莓嘅果肉,酸酸地😋超級fresh🥰好好飲
PEKO自家製芝士蛋糕配藍莓醬
  • 扇貝明太子意大利麵
2022-12-29 392 浏览
太古康怡廣場最近開咗間好闊落嘅西日料理cafe,柔和色調加上流線型嘅座位,以及一排山洞型嘅卡位,好適合同閨蜜嚟打卡聚會📸除咗太古仲有何文田同荃灣店本身都好有人氣🔥呢度餐牌選擇好多,唔同肉類主菜、海鮮、意粉、沙律、小食、甜品都有,而且全部擺盤都好有心思🤩🤩蟹肉牛油果船牛油果🥑切半盛載住蟹籽同蟹肉揚帆出海🛶牛油果表面沾滿香口芝麻,成個配搭幾新鮮清爽😗慢煮風乾火腿釀雞卷雞卷啖啖肉😛肉質較為實淨,配以風乾火腿,鹹鹹香香又唔會過鹹,調味幾好👍🏻側邊仲有香口嘅蔬菜薯餅。烤乳豬捲(乳豬、茴香、烤田園蔬菜)其中一款呢度嘅signature主菜,乳豬大大件又厚肉😻😻肉質腍滑juicy💦個皮唔係中式個種脆卜卜不過幾香口,唔會油膩。配以幼滑薯蓉同烤蔬菜,整體味道有驚喜,幾好食😋😋香滑松露薯蓉雖然係配菜但超級大碗🤣係等待主角乳豬嘅來臨之前已經不停食😜質感好幼滑creamy,帶濃郁松露香。脆玄米茶麻糬慕絲呢度嘅蛋糕同樣吸引🥳適逢聖誕節後仲有得意嘅聖誕老人裝飾🎅🏻慕絲一入口就食到濃濃嘅玄米茶香,甘香茶味係口腔久久不散😍😍慕絲底下有脆餅增加豐富口感。人均消費:$350推介指數(10分為滿分):7.5分

慢煮風乾火腿釀雞卷

烤乳豬捲(乳豬、茴香、烤田園蔬菜)

香滑松露薯蓉

脆玄米茶麻糬慕絲

人均消費:$350
推介指數(10分為滿分):7.5分

2022-12-28
2022-12-27 84 浏览
同朋友都係係港島區番工,最近放工就約埋係太古食飯。我地揀左呢間日式西餐廳,環境唔錯之餘性價比都好高,幾值得推介。✨蟹肉牛油果船($98)我地揀嘅一款前菜,切開一半嘅牛油果上放左蟹肉粹同蟹子,呢兩款食物味道一向好夾,清新開胃。✨焗田螺($138)餐廳嘅田螺算係焗得幾嫩,重點係下面嘅薯蓉,有非常重嘅牛油果,口感creamy. ✨炸胡麻雞($78)炸雞出奇地好味,係我同朋友當晚最鍾意嘅一道菜。口感方面雞肉非常嫩滑多汁,加埋胡麻醬就更為惹味。✨扇貝明太子意大利麵($158)加左明太子嘅意粉鮮味十足,上面仲有大大粒帶子同三文魚子,夠晒吸引。✨和風柚子烏龍蛋糕($68)蛋糕唔會太甜,茶味香濃,賣相吸引。

✨蟹肉牛油果船($98)

✨焗田螺($138)

✨炸胡麻雞($78)

✨扇貝明太子意大利麵($158)

✨和風柚子烏龍蛋糕($68)
蛋糕唔會太甜,茶味香濃,賣相吸引。
Peko Peko Eatery (太古)聖誕節去太古廣場行街買禮物🎁,經過見到依間咖啡店門前的聖誕佈置非常有心思🎀🎄,令我停下了腳步。咖啡店以木系裝修為主,用上非常多綠色植物🌿做裝飾,店裏內外都有養視的大片葉子🍀,感覺清新舒適,有沙發位和打卡洞穴位,環境闊落。咖啡店主打西日fusion菜式,有提供多款沙律🥗,亦有意粉🍝、炒飯🍛、肉類🍖和海鮮🦞等。🍽️63c Yuzu Caesar新鮮沙律菜🥗爽口,加上烤過的麵包糠🍞、香脆的煙肉碎🥓、鯷魚和流心溫泉蛋🥚,配上柚子凱撒汁和芝士碎🧀,清新美味!仲可以另加煙三文魚🐟、雞肉🐓和蝦🦐。🍽️ 扇貝,明太子義大利麵粉紅色的賣相相當吸睛😍,意粉和明太子醬拌勻,每條意粉都掛上明太子醬,充滿香滑奶油味😋。扇貝🦪和魷魚🐙煎得金黃香口,仲有魚子醬和大量三文魚子,三文魚子🐟的魚油伴上意粉,口感更豐富。🍽️ 釀海鮮南瓜批Peko Peko的招牌菜式,賣相相當有架勢,原個小南瓜裏面釀有香滑黑松露味薯蓉🥔和南瓜蓉🍠,並放滿和忌廉汁一同烹煮的海鮮🦂,有:蜆肉🦪、青口、魷魚🦑、大蝦🦐和蟹柳🦀,再加上大量芝士🧀一齊焗,芝味十足!咖啡店的飲品🍵選擇亦有不少,除了咖啡☕,還有乳酪奶昔
Peko Peko Eatery (太古)

🍽️63c Yuzu Caesar

🍽️ 扇貝,明太子義大利麵

🍽️ 釀海鮮南瓜批

咖啡店的飲品🍵選擇亦有不少,除了咖啡☕,還有乳酪奶昔🍶、多款茶作🫖和其他特色飲品,我要了一杯雜莓🍒🫐乳酪奶昔,由新鮮雜莓打整出來的奶昔,顏色夢幻💕,味道酸酸甜甜。另一杯紫霞是玫瑰白茶,連茶壺上🫖,有啖啖花香🌹,可以解膩。
2022-12-25 339 浏览
太古康怡終於有新血🔥唔再係一成不變嘅連鎖店啦💕 裝修好靚好清新 仲有好似係洞穴嘅卡位 有聖誕氣氛🙆🏻‍♀️呢間日系西餐好多選擇 好睇又好食 推薦😋❣️蟹肉牛油果船 $98呢度擺盤同調味都有心機😚 用咗好多配料去帶出唔同口感同味道😍 杏仁碎 芝麻 quinoa 都好健康( •̀∀︎•́ )✧︎牛油果🥑好creamy 配埋蟹肉沙律🦀 完全唔會無聊 亦都有飽足感👅💯❣️扇貝明太子意大利麵 $158今次冇食佢哋嘅海膽意粉 明太子意粉更啱我心水💕明太子醬汁好 creamy 非常欣賞佢哋嘅魷魚 扇貝 🦑🐚 係用牛油煎香過 而且新鮮爽口‼️ 仲有三文魚子同魚子醬 好多驚喜✨❣️香蒜和牛粒炒飯 $158見到隔籬枱食好吸引🤣 好大碟和牛粒都好多 用蒜片 酸菜粒 泡菜炒 幾特別😛🐄 ❣️心太軟配自家製雪糕 $78裝飾好可愛 有聖誕氣氛 🎄🫐🍓 雲呢拿雪糕有啲牛奶糖味🍦心太軟唔算太流心 不過都收貨🍫❣️Strawberry Smoothie $52呢個超級好飲呀‼️ 依家士多啤梨當造 勁甜😛🍓 感覺用咗好多士多啤梨打 仲要有士多啤梨乾 滿分💯
太古康怡終於有新血🔥唔再係一成不變嘅連鎖店啦💕

香蒜和牛粒炒飯
Strawberry Smoothie
  • 扇貝·明太子意大利麵
2022-12-24 371 浏览
到訪太古城,行經見到頗有聖誕氣氛的peko peko。內裡裝潢開揚,簡潔雅致,更設有洞穴卡位。ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ ғᴏʀ 𝟸⟡ Wᴇʟᴄᴏᴍᴇ Dʀɪɴᴋ ⟡先來杯來自西班牙的氣泡酒🫧 氣泡細膩持久,入口香甜可口❣️⟡ Sᴀʟᴀᴅ ⟡ Stone Fruit Saladsignature沙律之一。顏色鮮艷~ 沙律菜新鮮,還加上爽甜多汁的無花果、葡萄、蜜桃、車厘子等,中和了parma ham的鹹味,夠fresh!適合平時少食生果蔬菜的我❣️⟡ Aᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ ⟡ 煙燻三文魚蟹肉煙三文魚厚切肥美🤤 配搭三文魚籽、蟹籽、蟹肉,鮮味及口感十足! 底有蘋果、青瓜、柚子,還有爆珠! 是道開胃清新的前菜。⟡ Sᴏᴜᴘ ⟡ 蘑菇cappuccino差點以為上錯咖啡😂 像真度十足!非常creamy💯 入口順滑,菇味濃郁。⟡ Pᴀsᴛᴀ ⟡ 扇貝明太子意大利麵粉紅色明太子意粉💖 帶子稍稍煎過,加上爽口魷魚及爆汁三文魚籽,好味道!⟡ Mᴀɪɴ ⟡ 香煎鵝肝牛柳伴野菌汁鵝肝油香配上牛柳✨ 七成熟的牛柳輕輕一切,是粉嫩嫩的,食落柔軟有牛味❣️而我最欣賞竟然是伴碟的野菜薯餅🥰 表面煎得焦脆,內
到訪太古城,行經見到頗有聖誕氣氛的peko peko。

內裡裝潢開揚,簡潔雅致,更設有洞穴卡位。

ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ ғᴏʀ 𝟸

⟡ Wᴇʟᴄᴏᴍᴇ Dʀɪɴᴋ ⟡
先來杯來自西班牙的氣泡酒🫧 氣泡細膩持久,入口香甜可口❣️

⟡ Sᴀʟᴀᴅ ⟡ Stone Fruit Salad

⟡ Aᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ ⟡ 煙燻三文魚蟹肉

⟡ Sᴏᴜᴘ ⟡ 蘑菇cappuccino

⟡ Pᴀsᴛᴀ ⟡ 扇貝明太子意大利麵

⟡ Mᴀɪɴ ⟡ 香煎鵝肝牛柳伴野菌汁
鵝肝油香配上牛柳✨ 七成熟的牛柳輕輕一切,是粉嫩嫩的,食落柔軟有牛味❣️而我最欣賞竟然是伴碟的野菜薯餅🥰 表面煎得焦脆,內裡綿滑,配搭藜麥及野菌汁食,口感一流💯

⟡ Dᴇssᴇʀᴛ ⟡ 心太軟
切開朱古力醬緩緩流出,伴上他們自家製雪糕味道,甜度剛好👍🏻

⟡ Sᴇᴛ Dʀɪɴᴋ ⟡
咖啡 或 茶

木系風格、溫馨柔和的燈光,夠哂情調。絕對適合約會、慶祝!而且店員服務有禮周到,會詢問是否逐道上菜、適時加水、收碟。
2022-12-18
  • STONE FRUIT SALAD
📍 Peko Peko Eatery📍 太古 𝗧𝗮𝗶𝗸𝗼𝗼 • 康怡廣場北座地下G7-G8號舖 (also in homantin & tsuenwan)〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-A new restaurant in Taikoo, < Peko Peko Eatery >!Tried their [ Premium dinner set for two ] featuring salad, appetizer, soup, pasta, main, dessert, and two glasses of sparkling wine as well as coffee or tea! All dishes were of generous portion, looked pretty AND tasted good. Would definitely recommend this set if you're celebrating or feeling especially hungry!-(𝗦𝗲𝗲 𝗽
📍 Peko Peko Eatery
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
太古康怡廣場的日本餐廳結業後,同一鋪位迎來一家新餐廳《Peko Peko Eatery
走簡約木系風格,店面超級大,空間感十足,不同區域的座位都有不同規劃,很特別
Peko Peko的本店位於何文田,周邊有不少咖啡店
所以我一開始以為他們也是一家咖啡店,原來是日式西餐廳呢~
餐點份量滿大,擺盤精緻、味道也很好,難怪閒日晚上也差不多坐滿~
是跟朋友慶生聊天的好地方 ♡
餐廳有兩款二人晚餐,包括普通的一款 ($528),還有我們點的「Premium」的這一款 ($798)
雖然regular的二人晚餐也有滿多餐點的選擇,但「Premium」的這個當然是包括較貴價的餐點
而且還多了兩杯welcome drinks、前菜,還有甜點,非常豐富
感覺好像在慶祝什麼似的🤣
Premium dinner set for two ($798)
Welcome drink
Sparkling wine (Semi seco)
首先有兩杯來自西班牙的甜氣泡酒
為豐富晚餐打開序幕🥂
以welcome drink來說,滿大杯,可以喝到晚餐尾聲
不嗜酒的朋友,也可以點果汁或汽水喔,很flexible 👍
Welcome drink

Salad 沙律
Stone fruit salad
這款stone fruit salad是餐廳的招牌菜式
這道沙拉用上很多核果
有無花果、葡萄、蜜桃、車厘子、布冧
又香又清甜,而且很多汁
伴上爽口的沙拉菜、帶鹹香的巴馬火腿以及不油膩的黑醋醬汁
很清新醒胃的一道沙拉
Stone fruit salad

Appetizer 前菜
Smoked salmon crab meat on stone
煙燻三文魚蟹肉
三件煙燻三文魚上,放上一球蟹肉沙律
煙燻三文魚味道很香,口感肥美
蟹肉沙律份量慷慨,很有鮮味
裡面混合了蘋果、青瓜、柚子、西蘭花,吃上去口感滿滿
表面放上三文魚子、蟹籽、黑蟹籽,另外還有爆珠
口感跟味道都十分豐富

Soup 湯
蘑菇cappuccino
餐湯預設為蘑菇湯,帶濃郁蘑菇香味
以咖啡杯盛載,還配上茶匙
同座友人真的像享受咖啡一樣,慢慢的品味著這「杯」湯呢🤣
另外還配上兩件香脆芝士吐司🍞

Pasta 意粉
Scallop mentaiko pasta
扇貝明太子意大利麵
一上桌,就聞到濃濃的明太子香氣!
雖然喝完湯已是半飽的狀態,這道意粉還是十分吸引
意粉裹滿明太子醬汁,鹹鮮味濃濃,也帶奶香
意大利麵較幼;個人則比較偏好粗一點的麵條,感覺更掛汁、更有口感~
帶子香煎過,既香、但仍保持鮮嫩口感
另外還有爽彈的魷魚、三文魚子、黑蟹籽等,更添鮮味

Main 主菜
Tournedos Rossini with wild mushroom sauce
香煎鵝肝牛柳伴野菌汁
結合牛柳、鵝肝、野菌汁的〔Tournedos Rossini〕
五成熟的牛柳,牛味濃厚、肉質嫩滑、啖啖肉
配上回甘的鵝肝(恨不得再大件一點🤩
兩者跟野菌汁都很搭配
伴碟有迷你紅蘿蔔、蘆筍、蘑菇、藜麥
另外還有一件蔬菜薯餅
配搭相當豐富

Dessert 甜品
Lava cake with homemade gelato
心太軟配自家製雪糕
最後就來到甜點了~可選心太軟或芝士蛋糕配藍莓醬
心太軟的巧克力味道很濃郁,流心效果不明顯
配上自家製雲呢拿雪糕,冰火交融,令人滿足🔥
心太軟配自家製雪糕

Set drinks
Coffee or tea
Coffee or tea

Menu:
2022-12-22 92 浏览
𝗣𝗹𝗲𝗮𝘀𝗲 𝗳𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗺𝘆 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗴𝗿𝗮𝗺 @𝗺𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹𝗹𝗲𝗳𝗼𝗼𝗱𝗳𝗶𝘁Brie cheese with sourdough呢個前菜係我一睇到menu即刻決定要order的焗左既半溶既芝士搽上香脆可口既酸種包 兩者有強烈對比 紅酒醋cherry tomatoes 味道酸甜開胃加上新鮮野菜 合桃增加整道菜口感 十分推薦藍青口 海蝦 番茄醬意大利麵 蕃茄味香濃 配上新鮮海鮮 鮮味滿分 而且意粉質地剛好 有咬口香烤日式醬油三文魚肉質軟滑 帶豐富油香味 調味適中伴菜有毛豆同蔬菜 賣相好靚🥰Flat white 餐廳整體環境設計舒適 有空間感 坐位間有一定距離 擺盤亦都睇得落足心機

Brie cheese with sourdough
呢個前菜係我一睇到menu即刻決定要order的