年初一先㊗️大家🧧恭喜發財🧧🐰年行好運🧧🧧財源廣進🧧🧧萬事如意🧧 一直心心眼他們家的海膽竹炭烏冬很想的起心肝去荃灣食 但係因為太遠既關係遲遲未去發現 係港島終於開咗分店啦今次來一個豐富的二人晚餐𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝐷𝐼𝑁𝑁𝐸𝑅 𝑆𝐸𝑇 𝐹𝑂𝑅 𝑇𝑊𝑂 ($798)opening兩杯sparking wine好好飲 好爽身微甜᪣ Salad: STONE FRUIT SALAD巴馬火腿、無花果、葡萄、蜜桃、車厘子、布冧Parma ham, Stone fruit, Grapes, Peaches, Cherries, Plum, Salad figs最後呢個salad係放左係最後食 因為上菜太快想儘快趁熱食咗D Main course 放在最後食也有好處就係可以解膩全部配菜我都很喜歡 尤其無花果極甜🥹🥹🥹᪣ AppetizerSMOKED SALMON CRAB MEAT ON STONE煙燻三文魚蟹肉三文魚籽、蟹籽、蘋果、青瓜、柚子、西蘭花Salmon roe, Crab roe, Apple, Cucumber, Grapefruit, Broccoli, Lactate石碗很吸睛 三文
年初一先㊗️大家

但係因為太遠既關係遲遲未去
發現 係港島終於開咗分店啦
今次來一個豐富的二人晚餐

᪣ Salad: STONE FRUIT SALAD
巴馬火腿、無花果、葡萄、蜜桃、車厘子、布冧

最後呢個salad係放左係最後食
因為上菜太快
全部配菜我都很喜歡
尤其無花果極甜🥹🥹🥹

᪣ Appetizer
煙燻三文魚蟹肉
三文魚籽、蟹籽、蘋果、青瓜、柚子、西蘭花
石碗很吸睛 三文魚味道鮮甜配合蟹籽更加鮮

᪣ Soup
MUSHROOM CAPPUCCINO
話明係cappuccino真係好似一杯咖啡
味道很不錯 菇味和松露味平均
入口滑溜溜的

᪣ Main ❶
UNI CHARCOAL UDON (+$30)
萬眾期待的Main course 面層的海膽很鮮
(發現最近的post都在吃海膽(笑))
然後配合烏冬做主食的質感很特別
竹炭是沒有味道的
純喜歡烏冬的質感 😎😎

᪣ Main ❷
TOURNEDOS ROSSINI WITH WILD MUSHROOM SAUCE
香煎鵝肝牛柳 伴野菌汁

CHOSEN BY PEKO PEKO
係心太軟配自家製雪糕🍦

Set drinks
可以揀咖啡或者茶
我揀咗花茶係來自 @tea_ed 好好飲啊 另外佢地杯Strawberry smoothie都正啊 唔甜又好 fresh
2023-02-03 181 浏览
我地book左6:45pm,入去果陣冇乜人,服務員都好有善,問我地想坐邊,可以自己揀。環境方面滿分,好適合打卡,signature係洞穴座位🪨。我地三個人👨‍👩‍👧去食,因為大家都唔太肚餓,同埋OpenRice訂座嗌套餐會有85折,所以今次嗌個Dinner Set For Two ($538)。蘑菇湯好有蘑菇味,好濃,份量都算多,好開胃!再配埋芝士包真係好正,但係個包稍微硬左小小。拼盤有8件,分別係:廣島蠔,葫蔴雞,海苔魷魚同醬油翡翠螺。我淨係試左葫蔴雞同海苔魷魚,2樣都好食!😋呢個要加$28嗌嘅,但我覺得就冇乜驚喜啦,可能係我睇完好評之後期望太高🤣,但總括黎講都唔差。帶子大大粒,有鮮味。意粉都好掛汁,大大啖食,好野味。【香煎西班牙豬胺】因為掛住食,唔記得影相😂。呢個都唔錯,可以講一試。最後甜品要加$48,但因為食到都飽飽地,所以就冇嗌到。同埋套餐包左2杯飲品:coffee/tea,轉配其他野飲就原價減$10。加一後埋單$537。人均179。
Mushroom  Cappuccino
蘑菇湯好有蘑菇味,好濃,份量都算多,好開胃!

再配埋芝士包真係好正,但係個包稍微硬左小小。
Peko拼盤

扇貝明太子意大利麵

【香煎西班牙豬胺】
因為掛住食,唔記得影相😂。呢個都唔錯,可以講一試。

加一後埋單$537。人均179。
2023-02-02
用餐优惠
優惠券
Mushroom  Cappuccino
Peko拼盤
扇貝明太子意大利麵
💭呢間餐廳都黎試過lunch 好幾次,係太古一帶黎講九十幾蚊個lunch得黎有咁多野食都叫性價比ok👍🏻👍🏻👍🏻野食都幾好食☺️餐廳又幾好坐,有時候返工已經覺得好唔開心,想放lunch 去間坐得舒服既餐廳慢慢食飯的話,呢度係唔錯既選擇😎我每次黎都會揀佢地個Set Lunch(1 頭盤+2主菜+烏冬+餐湯+伯爵茶)HKD 92🌸和風蛋卷+ 照燒雞扒+慢煮燴牛面頰我覺得個雞扒好有味! 牛面頰都煮得好入味!呢次配個烏冬係麻醬烏冬,好食😝😝😝🌸和風蛋卷+香草蜂蜜一字骨+日式吉列蝦一字骨食起上黎就麻煩dd但係都係好好味,攞住支骨頭仔食d 肉都真係好滿足! 個蝦不過不失,到入口個陣都係熱熱地同埋脆脆口👍🏻👍🏻👍🏻呢次可能因為天氣涼左,個烏冬係鰹魚湯烏冬,冬天食起上黎暖lup lup😎😎😎

🌸和風蛋卷+ 照燒雞扒+慢煮燴牛面頰

香草蜂蜜一字骨
和風蛋卷
日式吉列蝦
2023-01-29 92 浏览
行完山嚟食個lunch, 見呢間好多人like, 一於就試吓。Lunch有set, 選擇都唔少。自己叫咗明太子意粉, 醬汁好好味, 帶子夠大夠新鮮👍🏻朋友食嘅炸物都唔錯,試咗佢嘅炸蠔,都覺得鮮甜好味。飲品試咗檸檬柚子,好清新😋朋友叫咗strawberry yogurt smoothie 好香濃,兩杯甜度都啱啱好
2023-01-27 94 浏览
▫️一段時間無黎太古,發現左間新餐廳👀 襯新年就帶兩老黎食個靚tea賀新春🧧 以木系裝修,環境又幾簡潔闊落🪵🧇 窩夫配自家製雪糕 $58▫️一份3件窩夫🧇 烘得外脆內軟,配上楓糖漿、忌廉同雜果🍓 香甜好食🥰▫️雪糕揀左玫瑰味🌹 因為老豆話幾得意想試下🤪 估唔到幾清香,陣味一啲都唔假,幾有驚喜👏🏻 配窩夫食一凍一熱超夾✨🥑 煙燻三文魚牛油果配酸種包 $68▫️煙三文魚份量都算多🐟 酸種麵包煙煙韌韌🍞 最鐘意配牛油果🥑🥳 碟邊仲有nachos食唔停口🤭🥓 芥末巴馬爾火腿蜜瓜配酸種包 $68▫️parma ham同蜜瓜係絕配就唔洗多講😼 加埋無花果更清甜🫶🏻 不過整體黎講覺得酸種包都係同三文魚牛油果夾啲😝🍟 薯條 +$15▫️見到有得加薯條即刻加🤩 炸得香脆熱辣辣,而且份量算多幾抵食😆☕️ Regular Coffee +$15▫️自己落奶既經典熱咖啡,咖啡味都算幾香濃☕️

🧇 窩夫配自家製雪糕 $58

🥑 煙燻三文魚牛油果配酸種包 $68

🥓 芥末巴馬爾火腿蜜瓜配酸種包 $68

🍟 薯條 +$15

☕️ Regular Coffee +$15
▫️自己落奶既經典熱咖啡,咖啡味都算幾香濃☕️

✔️海膽三文魚子竹炭烏冬 $198呢個係餐廳嘅signature 面頭有兩大片海膽😍 入口甘甜😋 竹炭烏冬亦都好掛汁 滿滿嘅海膽味 好滿足🥰 ✔️和風味噌焗蠔 $108呢個都好好食👍🏻四隻蠔都好肥美 芝士焗蠔呢個配搭冇得輸🧀✔️海蜆青口配白洒忌廉汁 $78雖然青口同埋蜆唔係話好大隻 不過全部都冇沙幾新鮮~ 如果個白酒可以再重啲會更加好食🙈✔️香草芝士焗鮟康魚柳 $188鮟康魚肉質偏結實 味道方面與其係香草芝士 更加食都到黃咖喱汁🍛 呢種配搭都幾特別🫶🏻✔️香滑松露薯蓉 +$38薯蓉好thick好滑身🥔松露味同奶油味得好重🧈❤️✔️Strawberry Smoothie $52Feel到佢係用新鮮士多啤梨整🍓完全唔會有藥水化學味 推薦🤩
✔️海膽三文魚子竹炭烏冬 $198

✔️香滑松露薯蓉 +$38
薯蓉好thick好滑身🥔松露味同奶油味得好重🧈❤️

✔️Strawberry Smoothie $52

2023-01-24 1282 浏览
@pekopeko_eatery 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗻𝘁𝗹𝘆 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲𝗱 𝗶𝗻 𝗧𝗮𝗶𝗸𝗼𝗼, 𝘀𝗶𝗻𝗰𝗲 𝗶𝘁'𝘀 𝘀𝗼 𝗰𝗹𝗼𝘀𝗲 𝘁𝗼 𝗺𝘆 𝗵𝗼𝗺𝗲 𝗶 𝗴𝗼𝘁𝘁𝗮 𝗴𝗼 𝘁𝗿𝘆 𝗶𝘁😝 𝗲𝘃𝗲𝗿𝘆𝘁𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻, 𝗮𝗺𝗯𝗶𝗮𝗻𝗰𝗲 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗶𝘀 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗻𝘁, 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗮 𝗴𝗼𝗼𝗱 𝗰𝗵𝗼𝗶𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗷𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘄𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗳𝗼𝗼𝗱!.之前係荃灣食過 @pekopeko_eatery 最近係太古開咗分店,環境闊落仲有洞穴打卡位,閒日夜晚都唔算忙慢慢坐都唔怕~ 龍蝦沙律多士幾出色,麵包微微烘過有濃郁牛油香,加埋龍蝦沙律同蟹籽口感味道好豐富😛 另外encore返蘑菇cappuccino,面層奶泡的確做到咖啡口感,蘑菇味濃飲落又夠creamy~ 一餐食哂日式法式同墨西哥菜,啱哂咩都想試吓嘅人✨
慢煮和風醬油八爪魚
慢煮和風醬油八爪魚
  • 慢煮和風醬油八爪魚
2023-01-23 101 浏览
值得推介,好似從來未寫過食評,但真❤️想讚呢間餐廳,食物非常有驚喜地滿足到味蕾今日食2人餐,份量非常足夠,而且味道超正正蘑菇湯濃郁幼滑,沙律🥗配搭好fresh, 三文魚頭盆好開胃, 明太子粉紅色意粉💕💕我哋加左田螺🐚焗薯蓉🥔,係我近半年食過最出色嘅意粉🍝及非常美味的🥔蓉(我估應該加咗黑松露)芝士焗龍蝦🦞好惹味還有一個最美好的結尾朱古力心太軟😍😍初二食呢餐開年飯,非常滿足,感到非常完美❤️
今日食2人餐,份量非常足夠,而且味道超正正
芝士焗龍蝦🦞好惹味
還有一個最美好的結尾朱古力心太軟😍😍
初二食呢餐開年飯,非常滿足,感到非常完美❤️
2023-01-23 99 浏览
💡木系日式西餐廳行過太古,發現餐廳喺太古開咗新分店,環境舒適,木系嘅裝修風格,令人有放鬆嘅感覺,係同朋友聚會或者慶祝生日嘅好選擇。🍽️Love Strawberry 想light啲又鍾意食生果嘅,可以選擇Love Strawberry 依款沙律,有大量嘅無花果、藍莓、士多啤梨、紅菜頭同沙律菜等,依類型嘅沙律材料新鮮就已經好好味,沙律唔會有太多醬汁,負荷冇咁重,絕對係小清新之選。🍽️海蜆青口配白酒忌廉汁青口同蜆嘅份量都十足,忌廉汁非常濃稠、香滑,掛滿每一粒青口同蜆,依個醬汁用嚟蘸法包就一流啦。🍽️香煎西班牙豬胺+炸薯條上碟形式非常霸氣,豬胺味道濃郁,帶有油脂,所以煎出嚟唔會太乾,肉質稚嫩,肉味亦濃,一咬就開。Side dish仲可以加薯條、薯蓉、雜菜或者黑醋櫻桃蕃茄。🍽️心太軟配自家製雪糕心太軟嘅朱古力味非常濃郁,但唔會太甜,有少少流心,熱辣辣焗起,加上雲呢拿雪糕,冰火交融,配搭得恰到好處。🍽️Mango smoothie Smoothie 一入口有淡淡既芒果味,質地好細滑,微甜,上面有新鮮嘅芒果粒,夠甜唔酸。
💡木系日式西餐廳

🍽️Love Strawberry

🍽️海蜆青口配白酒忌廉汁

🍽️香煎西班牙豬胺+炸薯條

🍽️心太軟配自家製雪糕

🍽️Mango smoothie
Smoothie 一入口有淡淡既芒果味,質地好細滑

,微甜,上面有新鮮嘅芒果粒,夠甜唔酸。

2023-01-21 120 浏览
年三十陪屋企人辦年貨前見到呢間似和式cafe嘅餐廳就入去試下。叫左lunch set ,有2個頭盤,我要左Parma ham同蛋卷,main我要左魚,再有杯伯爵茶。整體尼講不過不失,唔係超驚喜,但本身呢啲食物就唔會好驚喜😂😂所以其實都ok! 勝在環境舒服,同屋企人坐下傾下食下都幾好。價錢就$98再加一,康怡太古城呢邊尼講都算係咁,唔係太離譜,都大眾化。其實仲有好多特色咖嘛飲品,不過我冇試,見旁邊嘅人叫左幾靚幾吸引,下次會去試下!
2023-01-15 100 浏览
這間位於太古康怡的西日餐廳,裝潢簡約清新,以木色為主調,營造寧謐素雅的田園氛圍,用餐倍感舒適放鬆。餐廳主打西日Fusion 創意料理,選擇多元化,食材新鮮,食物質素超高有驚喜,價錢合理,小編大大力推薦這家。🦋Love Strawberry $138沙律賣相又搶眼,有無花果、草莓、藍莓、沙律菜、紅菜頭等,味道層次感豐富,還有小編最愛的無花果,新鮮又香甜,帶來清爽飄揚的清新氣息。🦋海膽三文魚竹炭烏冬$198海膽汁豐腴香濃,未吃已經香氣撲鼻,令人尖叫,每條竹炭烏冬都掛滿海膽汁,惹味非常,口感Q彈有咬口,必食推介。🦋釀海鮮南瓜批$198南瓜盒賣相吸引,濃濃的芝士覆蓋住各款海鮮,包括三文魚籽、扇貝、大蝦、海蜆、魷魚、青口、蟹柳等,極其豐富。最底層還有香氣迫人的黑松露薯蓉,由肚腹到嘴饞都感到滿足。🦋Peko 自家製芝士蛋糕配藍莓醬 $98外貌似是平平,吃落芝士味超級濃郁,蘸上藍莓醬一齊食,感覺更完美,真心有驚喜。

🦋Love Strawberry $138

🦋海膽三文魚竹炭烏冬$198

🦋釀海鮮南瓜批$198

🦋Peko 自家製芝士蛋糕配藍莓醬 $98
2023-01-15 85 浏览
餐廳走時尚風格,非常之舒服,空間感夠大柚子檸檬,蜜糖梳打,冰凍的梳打飲料給人清爽的口感,加上特別的外表就更吸引。好開胃法式牛油果龍蝦多士, 多士上面再配搭着粒粒龍蝦再鋪滿沙律菜,再配上脆卜卜的法式多士,龍蝦入口非常之彈牙,吃起來鮮香好味藍青口,海蝦辣醬意大利粉,用辣茄醬煮過的藍青口海蝦等海產令鮮味加倍,辣茄醬拌勻來吃, 倍感滋味, 藍青口鮮味無比,肉質嫩滑,有鮮味及海水味,西班牙乳豬外皮薄脆而煙韌,肉嫩而多汁,口感像炆出來一樣,非常惹味
餐廳走時尚風格,非常之舒服,空間感夠大

2023-01-14 70 浏览
2頭盤+1主菜+珍珠飯/胡麻烏冬+冷泡伯爵茶 $82頭盤🥗巴馬爾火腿伴蜜瓜蜜桃沙律非常開胃蜜瓜🍈蜜桃🍑甜醬和火腿🍖嘅鹹味🧀炸芝士年糕年糕外面有砂糖,炸到外脆,唔會太多麵炒,入面全部都係芝士🧀👍🏻.主菜🍤日式吉列蝦3隻吉列蝦,炸到金黃,鬆脆😝而且唔會好多炸粉,入面真係原隻蝦.☕️冷泡伯爵茶茶味香濃,味道自然,飲到純伯爵茶味👍🏻🍰甜品(+$28)咖啡蛋糕🍰有兩個士多啤梨🍓同藍莓🫐,鍾意佢餅底係凍餅,夾左咖啡cream加海綿蛋糕,唔會太甜太漏😝
2頭盤+1主菜+珍珠飯/胡麻烏冬+冷泡伯爵茶 $82

頭盤
🥗巴馬爾火腿伴蜜瓜蜜桃沙律
非常開胃蜜瓜🍈蜜桃🍑甜醬和火腿🍖嘅鹹味

🧀炸芝士年糕
主菜
🍤日式吉列蝦
☕️冷泡伯爵茶
茶味香濃,味道自然,飲到純伯爵茶味👍🏻

🍰甜品(+$28)

前排去咗太古呢間主打西日fusion菜嘅餐廳 環境氣氛同食物味道都唔錯😋 用餐體驗良好 絕對會回訪!! 🤩Came across this nice restaurant in Tai Koo recently. Serving a wide range of Japanese-Western fusion cuisines, the place had a relaxed ambience and its food was on point. Will definitely visit it again! 和風味噌焗蠔 $118 🌟 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿𝘀 𝘄/ 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗠𝗶𝘀𝗼海膽三文魚子竹炭烏冬 $198 🌟𝗨𝗻𝗶 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗨𝗱𝗼𝗻With a striking colour, the udon noodles were pleasantly firm and chewy. The creamy sauce and rich uni paired beautifully with the noodles😋 Highly recommend this sig

和風味噌焗蠔 $118 🌟
和風味噌焗蠔

海膽三文魚子竹炭烏冬 $198 🌟
𝗨𝗻𝗶 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗨𝗱𝗼𝗻
With a striking colour, the udon noodles were pleasantly firm and chewy. The creamy sauce and rich uni paired beautifully with the noodles😋 Highly recommend this signature dish✨

香煎鵝肝牛柳伴野菌汁 $368
𝗧𝗼𝘂𝗿𝗻𝗲𝗱𝗼𝘀 𝗥𝗼𝘀𝘀𝗶𝗻𝗶 𝘄/ 𝗪𝗶𝗹𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
Finished with glistening mushroom sauce,
the combination of foie gras and beef is simply decadent. The vegetable hash browns on the side were so good - crispy on the outside and soft in the centre.
香煎鵝肝牛柳伴野菌汁
香煎鵝肝牛柳伴野菌汁

心太軟配自家製雪糕 $78
𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝘄/ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼
心太軟配自家製雪糕

和風味噌焗蠔
2023-01-11 104 浏览
一班朋友一齊相約於康怡廣場食午餐🍽呢間餐廳有木系裝修,座位舒服,適合同朋友嚟chill 吓傾偈👍🏻海膽三文魚子竹炭烏冬 $188海膽及三文魚子份量唔多,竹炭烏冬食落去好似咬到沙粒咁;醬汁非常多,有點可惜係烏冬掛唔到啲醬汁😅巴馬臣芝士薯條配黑松露醬 $68正路發揮,黑松露醬不錯👌🏻PEKO 拼盤 $158有青口、葫蔴雞、廣島蠔、海苔魷魚🦑當中最好食嘅係海苔魷魚!我哋忍唔住叫多咗一碟🤣 其他一般般啦蝶豆花玫瑰荔枝$48外表非常吸引!飲到好清新嘅荔枝味但唔會太甜👍🏻
一班朋友一齊相約於康怡廣場食午餐🍽

海膽三文魚子竹炭烏冬 $188

巴馬臣芝士薯條配黑松露醬 $68
正路發揮,黑松露醬不錯👌🏻

PEKO 拼盤 $158
有青口、葫蔴雞、廣島蠔、海苔魷魚🦑

蝶豆花玫瑰荔枝$48
外表非常吸引!飲到好清新嘅荔枝味但唔會太甜👍🏻