是晚過左黎康怡廣場門口個幾間都好多人排隊見到呢間唔洗排隊,而且係新店未試過再而個裝修真係幾揼本再再而,個侍應好有禮貌及積極咁俾個MENU 我地睇,話套餐有85折以上種種,都覺得可以試下餐廳入面既空間感真係好大淨係俾人行既空置位都好多行出行入都好舒服,一點都唔迫裝修設計以簡約風為主以石屎灰色調鋪設牆身同地板再配以一些木系既椅子格調幾有品味有部分既位置卡座位既天花係整到半圓形既入口,有點狀似進入洞穴既感覺入去坐應該別有一番感覺,似與其他食客隔開咁,自成一角下次我都想試下坐股務方面,想特別表揚真係好好禮貌除左上面提到積極有禮點餐﹑加水﹑要求更多餐具等等,侍應們既回應都好快對答好有禮貌,必定有「唔該」﹑「唔洗客氣」等令食客感到好舒服既一個對應食物方面,有質素用料新鮮有誠意特別喜愛那個凱撒沙律整體說,配合環境﹑服務,好滿意價錢有85折後都幾抵食,就算正價都唔貴一定會再回頭Dinner set for two $528(include salad*1 + soup *1 + main *1 +set drinks *2) ➽蘑菇cappuccino 夠熱,蘑菇味濃香郁用杯盛住特別伴湯有一小塊包配合
是晚過左黎康怡
廣場門口個幾間都好多人排隊
見到呢間唔洗排隊,而且係新店未試過
再而個裝修真係幾揼本
以上種種,都覺得可以試下

餐廳入面既空間感真係好大
淨係俾人行既空置位都好多
行出行入都好舒服,一點都唔迫

裝修設計以簡約風為主
以石屎灰色調鋪設牆身同地板
再配以一些木系既椅子
格調幾有品味

入去坐應該別有一番感覺,似與其他食客隔開咁,自成一角
下次我都想試下坐

股務方面,想特別表揚
真係好好禮貌
除左上面提到積極有禮
點餐﹑加水﹑要求更多餐具等等,侍應們既回應都好快
對答好有禮貌,必定有「唔該」﹑「唔洗客氣」等
令食客感到好舒服既一個對應

食物方面,有質素
用料新鮮有誠意
特別喜愛那個凱撒沙律

整體說,配合環境﹑服務,好滿意
價錢有85折後都幾抵食,就算正價都唔貴

海蝦爽彈,不腥
而且用既汁係柚子汁
微酸開胃,不會太酸

加上有一隻溫泉蛋係上面
整穿左,配合整體,好好食
比平時出面食既凱撒沙律好食好多
口感豐富了,冇咁悶
推薦!
63C溫泉蛋卡邦尼
➽63C溫泉蛋卡邦尼
這個卡邦尼岩岩入口,會覺得味道有點不足
我同朋友都認為可以再濃郁D
不過幸好有溫泉蛋,起了畫龍點睛的效果,加了點分
慢煮風乾火腿釀雞卷
慢煮風乾火腿釀雞卷
➽慢煮風乾火腿釀雞卷
雞肉不乾,整個卷也不會散,味道不重
一定要伴汁吃才可
整體味道OK

2023-01-10
$250.5 (晚餐)
蘑菇cappuccino
63C溫泉蛋卡邦尼
康怡廣場嘅🌟Peko Peko Eatery🌟,文青風👩🏻‍🎨嘅設計十分悅目,設有洞穴卡座,頗具特色😆!🦑日本天婦羅海苔魷魚 $88香脆而且富有鮮味😋,係好正嘅餐前小食!🍝63c 溫泉蛋卡邦尼 $118芝士🧀加蛋漿🥚,配搭簡單,但味道夠晒經典👍🏻!🍚和風鰻魚炒飯 $158炒飯索滿濃郁嘅鰻魚醬汁🍘,又甜又鮮!鰻魚十分肥美!🥦烤Peko素菜花園 $148🌟Peko Peko🌟嘅Signature Dished之一,色彩繽紛🌈嘅素菜🔥烤到微焦,令素菜變得特別香口🤪!🍹Mixed Berries Yogurt Smoothie $48酸酸甜甜好美味!🍺1664 Blanc 500ml $78清香酸爽嘅🇫🇷法國生啤,第二杯🍻有半價優惠!

🦑日本天婦羅海苔魷魚 $88

香脆而且富有鮮味😋,係好正嘅餐前小食!

🍝63c 溫泉蛋卡邦尼 $118

芝士🧀加蛋漿🥚,配搭簡單,但味道夠晒經典👍🏻!

🍚和風鰻魚炒飯 $158

炒飯索滿濃郁嘅鰻魚醬汁🍘,又甜又鮮!鰻魚十分肥美!

🥦烤Peko素菜花園 $148

酸酸甜甜好美味!

🍺1664 Blanc 500ml $78

清香酸爽嘅🇫🇷法國生啤,第二杯🍻有半價優惠!
2023-02-27 79 浏览
一入到去俾餐廳嘅裝修吸引住 有水泥風嘅洞穴位 仲有普通嘅卡位 雖然有少部份座位同隔離枱有少少近 不過其餘座位大致上都坐得鬆動而且服務態度同速度都唔錯 店員一見到客人個杯冇水就會即刻斟水👍🏼海膽三文魚子竹炭烏冬 $198整體貌相好吸引 海膽都算幾大舊 而且海膽汁好多好豐富!有少少可惜嘅係海膽唔係太鮮甜 另外竹炭烏冬冇咩咬口 唔太煙韌 反而有啲淋 個人唔係太喜歡烏冬冇咩口感🙈扇貝,明太子意大利麵 $158呢個唔錯 雖然呢叫做扇貝明太子意粉 不過除左扇貝同明太子 有啲驚喜佢有魷魚同三文魚子 面頭仲有少少魚子醬!意粉口感幾好 唔會太淋 而且明太子汁都好豐富~脆玄米茶麻薯慕絲 $68外層Mousse甜度岩岩好 入面內層有少少抹茶 仲有三粒麻薯~不過麻薯可能雪得太耐 唔係想象中果種煙煙韌韌嘅口感 反而仲硬硬地成個甜品最特別係餅底 餅底係消化餅+脆脆 暫時係出面其他地方都未試過 不過幾得意

海膽三文魚子竹炭烏冬 $198

扇貝,明太子意大利麵 $158

脆玄米茶麻薯慕絲 $68
2023-02-17
2023-02-26 318 浏览
🎈環境環境好有空間感,坐得舒服,而且在餐廳門口有十分有禮貌的侍應招呼介紹。 .🎈餐牌餐牌有散叫,也有2人及4人餐,在OpenRice 可網上訂位,有時亦有網上訂位折扣。.有頭盤、沙律、意粉、雞、豬、牛、魚、羊、甜品等,我喜歡他們也有素食選擇。.🎈食物.👇Roasted pumpkin chicken salad $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️以這個份量、這個材料、這個質素而言,這碟實在抵食👍好足料!.👇海膽三文魚子竹炭烏冬 $198 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這個有特色,首先是竹炭烏冬,雖然都是黑色,很多時我們見到的都可能是墨魚汁意粉。而且有我兩樣很喜歡的東西,就是海膽和三文魚子,都很足料,一分錢一分貨,收這個價也給這個價的質素👍
🎈環境

🎈餐牌

🎈食物

以這個份量、這個材料、這個質素而言,這碟實在抵食👍好足料!
Roasted pumpkin chicken  salad

👇海膽三文魚子竹炭烏冬 $198 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-01-18
2023-02-23 144 浏览
餐廳有三間分店,今次嚟太古分店,地方好大好寬躺,分成多個不同設計嘅區間,店員超級有禮貌又做事細心,有超棒的用餐感受。食物方面,有套餐,有散叫,小編今次叫咗個二人套餐,因為它似有7道菜,好豐富好吸引。✼﹘𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑆𝑒𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑇𝑤𝑜﹘✼● 𝘞𝘦𝘭𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝖲𝗉𝖺𝗂𝗇 𝖲𝗉𝖺𝗋𝗄𝗅𝗂𝗇𝗀 𝖶𝗂𝗇𝖾● 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥𝖲𝗍𝗈𝗇𝖾 𝖥𝗋𝗎𝗂𝗍 𝖲𝖺𝗅𝖺𝖽前菜沙律通常只會有一兩款生果,這道有5款,包括無花果、葡萄、蜜桃、車厘子、布冧,全部唔同顏色但款款爽口美味,配上兩鹹味巴馬火腿,超級開胃● 𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳𝖲𝗆𝗈𝗄𝖾𝖽 𝖲𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺𝗍 𝗈𝗇 𝖲𝗍𝗈𝗇𝖾另一道前菜,擺盤賣相相當吸引,尤其嗰容器超靚,4件煙燻三文魚,上面放一些蟹肉,再放一些蟹籽同魚子醬,仲未完,仲有小編認為最重要嘅味道酸酸嘅白色粒粒,平衡返海鮮味,少見但出色嘅做法● 𝘚𝘰𝘶𝘱𝖬𝗎𝗌𝗁𝗋𝗈𝗈𝗆 𝖢𝖺𝗉𝗉𝗎𝖼𝖼𝗂𝗇𝗈上臺以為𝖢𝖺𝗉𝗉𝗎𝖼𝖼𝗂𝗇𝗈,其實係用咖啡杯載嘅磨菇湯,口感比較黏有質感,沾在脆片麵包一齊食,又脆又香● 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢𝖴𝗇𝗂 𝖢𝗁𝖺𝗋𝖼𝗈𝖺𝗅 𝖴𝖽𝗈𝗇小編未試過竹炭烏冬,所以係二選一之下揀咗

✼﹘𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑆𝑒𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑇𝑤𝑜﹘✼

● 𝘞𝘦𝘭𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬

● 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥

● 𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳
另一道前菜,擺盤賣相相當吸引,尤其嗰容器超靚,

● 𝘚𝘰𝘶𝘱

● 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢
𝖴𝗇𝗂 𝖢𝗁𝖺𝗋𝖼𝗈𝖺𝗅 𝖴𝖽𝗈𝗇
小編未試過竹炭烏冬,所以係二選一之下揀咗這道菜,醬汁用海膽做,味道鮮甜,而汁嘅份量多到好似飲緊湯,而竹炭烏冬比較窄身,爽口彈牙,有特色嘅一道菜

● 𝘔𝘢𝘪𝘯
𝖳𝗈𝗎𝗋𝗇𝖾𝖽𝗈𝗌 𝖱𝗈𝗌𝗌𝗂𝗇𝗂 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖬𝗂𝗅𝖽 𝖬𝗎𝗌𝗁𝗋𝗈𝗈𝗆 𝖲𝖺𝗎𝖼𝖾
這道主菜最特別係用上特厚牛柳,雖然特厚,但師傅仍然能將牛柳表面煎香而內面保持鮮嫩多汁,配上一小件鵝肝,味道濃上加濃,係比較少見但出色嘅做法

● 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵
這裏心太軟嘅雪糕有4款選擇,小編揀咗玫瑰味,同朱古力味好夾,可惜心太軟偏熟冇乜流心
心太軟
Mocha
心太軟
Mocha
2023-02-20 59 浏览
🍽 A La Carte💰 ~HK$350pp (dinner, 10% service charge)Recently @pekopeko_eatery has launched in Taikoo. It is near my home so I gotta try it after work! Great ambiance, friendly staffs and decent food. They have dinner set ($798) for drink, salad, appetizer, soup pasta, main and dessert. However, we ordered A La Carte instead because we would like to try more food. 🔺Stone Fruit Salad ($138)I really love their signature salad, It had parma ham, stone fruits, grapes, peaches, cherries, plums and sal
🍽 A La Carte

🔺Stone Fruit Salad ($138)
I really love their signature salad, It had parma ham, stone fruits, grapes, peaches, cherries, plums and salad figs. Tones of fruit with the salad. Very refreshing.

🔺Uni Charcoal Udon ($198)
Of course, I have ordered my favorite uni for main. Quite a big portion of uni of top of udon. Udon has absorbed all the sauce. Encore for sure!

🔺Seafood Cinderella Carriage ($198)
Seafood and smashed potato inside the pumpkin 🎃 Love the plating of this dish.

🔺Crispy Genmaicha Mochi Mousse ($68)
Strong tea flavor! Some chewy mochi inside the mousse. It tasted really good. They should make it bigger haha!

🔺Mango Yogurt Smoothie ($44)
Some fresh mango slices on top of the smoothie. Perfect combination!🥭
2023-02-19 56 浏览
之前喺荃灣食過呢間 覺得唔錯 最近佢喺太古開咗新分店 所以就嚟試吓😚𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑆𝑒𝑡 𝐹𝑜𝑟 𝑇𝑤𝑜 $𝟟𝟡𝟠𝑊𝑒𝑙𝑐𝑜𝑚𝑒 𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘👅𝑆𝑝𝑎𝑖𝑛 𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑊𝑖𝑛𝑒𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑👅𝑆𝑡𝑜𝑛𝑒 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟👅𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑜𝑛 𝑆𝑡𝑜𝑛𝑒呢個都幾特別 煙三文魚切得幾厚🤩仲有啲三文魚籽同蟹籽 再配咗啲酸酸地嘅醬汁 幾開胃😛𝑆𝑜𝑢𝑝 👅𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜蘑菇湯夠晒濃郁 飲落好滑 好味😋𝑃𝑎𝑠𝑡𝑎 👅𝑈𝑛𝑖 𝐶ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙 𝑈𝑑𝑜𝑛 +$30呢個係佢哋嘅招牌菜 意粉好creamy😆海膽醬味道都幾突出🙈𝑀𝑎𝑖𝑛👅𝑇𝑜𝑢𝑟𝑛𝑒𝑑𝑜𝑠 𝑅𝑜𝑠𝑠𝑖𝑛𝑖 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑊𝑖𝑙𝑑 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 呢個推介大家試吓 鵝肝油脂豐富 冇騷味 牛扒五成熟都唔鞋 同埋都幾大塊🥰側邊嘅薯蓉配菜好食😍👅𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡我哋叫咗心太軟 唔會太甜👅𝑆𝑒𝑡 𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠總括嚟講 佢嘅嘢食都唔錯 環境都幾好 大家經過可以一試😙 😋 好味:7.98/10🤑 價錢:7.56/10🤗 服務:7.34/10😝 環境:7.85/10😚 衞生:

𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑆𝑒𝑡 𝐹𝑜𝑟 𝑇𝑤𝑜 $𝟟𝟡𝟠

😝 環境:7.85/10
😚 衞生:7.76/10
🤩 整體:7.52/10
2023-02-16 733 浏览
地址-Peko Peko Eatery (康怡廣場)太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號舖情人節當然要搵個地方去慶祝下,咁係鰂魚涌度搵到間格調唔錯的西餐廳,用柔和的黃色燈光配襯對的人(害羞),令呢個晚餐的質素提升唔少。💋香煎西班牙豬胺,呢份豬胺上碟時我地都嘩左一餐,好大件,但切起上黎D肉都唔會太實,都幾容易切開,倒入佢附送的醬汁一齊食,味道甜甜咁,唔錯,而配菜方面都唔能夠忽視,佢D紅菜頭碎應該事先有經過醃製,食落爽脆脆之餘,又酸酸地咁,配埋豬胺一齊食,口感味道都提升唔少。💋香烤虎蝦,我地叫呢個原因係因為佢配埋蘋果氣酒汁,見到呢個配搭都幾特別,佢D虎蝦大隻之餘,又爽口彈牙,佢個氣酒汁甜甜地,最正係真係食得出有少少的蘋果味,雖然唔係好突出,但都已經好足夠了,而佢D配菜又係做得好出色,意大利小黃瓜同蘆筍都好新鮮爽脆,正。💋香蒜和牛粒炒飯,呢個炒飯真係好出色!份量足之餘配料又豐富,首先講下個炒飯,佢炒到粒粒分明,佢D配料食落爽脆好特別,而佢個D和牛粒牛味非常出眾,咬落油脂好豐富,配埋蒜片一齊食,感覺完美。💋心太軟配自家製雪糕(竹炭椰子味),呢個心太軟雖然唔似平時個D一切開D朱古力醬”
地址-Peko Peko Eatery (康怡廣場)
太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號舖

💋心太軟配自家製雪糕(竹炭椰子味),呢個心太軟雖然唔似平時個D一切開D朱古力醬”BABA 聲”咁流出黎,但都影響唔到我地對佢的高評價,因為佢個心太軟食落好鬆軟,雖然比平時D蛋糕甜左少少,但只要配埋雪糕(今次我地揀左竹炭椰子味)一齊食,味道即時平衡返,佢地一齊一冷一熱咁係口腔中闖蕩,又會滲出香濃的椰子香味,成件事好開心。

2023-02-13
  • 心太軟配自家製雪糕
2023-02-16 74 浏览
💫食之美學-PEKO PEKO EATERY🍹無論系裝修還是野食,都十分照顧到客人的觀感需求,尤其系佢洞穴設計嘅卡位,浪漫又型格嘅吊燈,總能令人感覺好舒適,心情都會舒暢起來。餐廳係日式西餐廳,好多菜式都係意大利日本fusion,選擇之多令人難以取捨,所以我地決定食二人套餐。💫Dinner Set for Two💰798HKD擺盤一流,食材新鮮,絕對值得食,大大推薦!🥂落完order職員就送上welcome drink sprinkling wine 。🥗Stone fruit salad主要係巴馬火腿同新鮮水果,配以沙律菜同黑醋汁。無花果的甜味和火腿的鹹味相互融合,帶來多層次嘅味道,係一個好清新嘅開胃菜。🐟煙燻三文魚蟹肉賣相好靚三文魚切得好厚,煙燻味好香。蟹肉好鮮甜,食完呢道菜已經好滿足,好期待後面嘅菜式。🧑‍🍳主菜我地揀左龍蝦米多呢道菜係以龍蝦為主角,將洋葱、蒜和白菌角爆香後,加入龍蝦肉、法芥、忌廉和蛋黃炒勻,放返入殼,再將剩下醬汁再加忌廉、芝士和蛋黃拌勻淋上龍蝦肉上再焗。龍蝦肉質鮮美,非常彈牙,搭配著白菌洋蔥醬汁的風味則是有些微辣,並且帶有濃郁的奶油香氣,讓人食指大動。整體而言,這
💫食之美學-PEKO PEKO EATERY🍹

💫Dinner Set for Two💰798HKD
擺盤一流,食材新鮮,絕對值得食,大大推薦!

🥗Stone fruit salad

🐟煙燻三文魚蟹肉

🧑‍🍳主菜我地揀左龍蝦米多
整體而言,這道龍蝦米多給我留下深刻的印象,是一道值得再次品嚐的佳餚。

🍝扇貝明太子意粉
這道菜的主要成分是扇貝和明太子醬汁,搭配著細緻的義大利麵。
扇貝的肉質非常鮮嫩,搭配著明太子的微酸微辣,味道十分清新。
義大利麵煮得恰到好處,口感Q彈,讓人欲罷不能。整體來說,這道扇貝明太子意粉是一道相當讓人驚豔的菜色,味道濃郁而不膩口,令人食指大動。
2023-02-16 71 浏览
今次去咗康怡新開嘅餐廳,餐廳環境闊落,空間感十足,還有水泥風洞穴座位,好適合女生們打卡。慢煮和風醬油八爪魚平時食八爪魚會𡁻到嘴都軟埋,但呢到嘅八爪魚經過慢煮後,肉質相當軟腍,從來都未食過咁腍嘅八爪魚,配搭醬汁更添滋味,伴碟有蜆肉、青口同沙律菜。法式油封鴨腿配紅菜頭汁鴨腿充滿油香,鴨羶味濃郁,肉質軟腍,輕輕切開就能骨肉分離,配紅菜頭汁甜甜地幾特別,伴碟有薯仔配sour cream ,味道不比主菜遜色。釀海鮮南瓜批個名雖然叫南瓜批,但覺得叫南瓜盅比較貼切,整個南瓜裝滿了海鮮,包括有魷魚、蜆肉、青口、蟹柳、帶子、鮮蝦等,還有這海鮮南瓜批的靈魂 - 三文魚籽,令鮮味帶到最高境界。和風味噌焗蠔焗蠔上枱熱辣辣,蠔肉肥美,第一次食味噌焗蠔,味道唔會好咸,幾好食。

慢煮和風醬油八爪魚

法式油封鴨腿配紅菜頭汁

釀海鮮南瓜批

和風味噌焗蠔
2023-02-13 930 浏览
Peko Peko Eatery (康怡廣場) (太古)Premium Dinner Set for Two $798🌸Welcome DrinkSPAIN SPARKLING WINE (SEMI SEC)🌸 SaladSTONE FRUIT SALAD呢款沙律🥗食材豐富,上面鋪滿了巴馬火腿,沙律菜混入了無花果、葡萄、蜜桃、車厘子、布冧,健康清新😋🌸 AppetizerSMOKED SALMON CRAB MEAT ON STONE煙燻三文魚蟹肉上層係煙燻三文魚同埋三文魚籽,中間係蟹肉,底層係切成了粒狀既蘋果、青瓜,層次豐富~🌸 SoupMUSHROOM CAPPUCCINO呢個湯既造型好似一杯咖啡☕️,再配上烤脆了的芝士小法包多士😋🌸PastaUNI CHARCOAL UDON (+$30)海膽三文魚子竹炭烏冬 呢款一直想試~~ 成個醬汁都用了海膽製作而成,醬汁比較多不掛身,好似食緊湯烏冬既感覺,好特別~ 🌸 MainLOBSTER THERMIDOR龍蝦米多龍蝦🦞肉上蓋滿了芝士和磨菇粒😍 啖啖肉好滿足😋🌸 Dessert朱古力心太軟最後送上了是日甜品,朱古力🍫味濃郁唔會太甜,不過可
Peko Peko Eatery (康怡廣場) (太古)

🌸Welcome Drink

🌸 Salad
STONE FRUIT SALAD

🌸 Appetizer
煙燻三文魚蟹肉

🌸 Soup
MUSHROOM CAPPUCCINO

🌸Pasta
UNI CHARCOAL UDON (+$30)

🌸 Main
LOBSTER THERMIDOR
龍蝦米多

龍蝦🦞肉上蓋滿了芝士和磨菇粒😍 啖啖肉好滿足😋

🌸 Dessert
朱古力心太軟
最後送上了是日甜品,朱古力🍫味濃郁唔會太甜,不過可能熟左少少未有流心狀態。

*需加一服務費
地址:太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號舖
2023-02-10
$557.5 (晚餐)
2023-02-11 121 浏览
農曆新年期間找地方午膳團拜,有訂枱所以有5人卡位,環境不錯,食物水準也可以,午餐選擇多及自由配搭,其中貴少少的餐加特飲都算抵,如果比較平少少午餐另加特飲來計,所以下次也會再來。
2023-01-25
午餐
身為港島人竟然最近先俾我發現到太古城地鐵站附近嘅商場有間幾高質嘅餐廳!餐廳裝修都幾靚,簡約得嚟帶點和風,有啲二人卡位仲要係洞穴裝修,別有一番風味~喺網上面見到人地大力推介佢哋嘅海膽三文魚子竹炭烏冬 ($198) ,真係好好食!每一條竹炭烏冬掛上濃濃嘅醬汁,加上好creamy同鮮甜嘅海膽,我諗我會再返嚟食🤤另一款招牌菜🐮香煎鵝肝牛柳配野菌汁 ($398) 我哋叫咗5成熟,牛柳肉質粉嫩牛味濃郁,鵝肝煎到好香口同重油脂香,配埋野菌汁好惹味!最後試埋甜品脆玄米茶麻糬Mousse ($68),淡淡茶香加上脆米,唔同口感,又唔會太甜👍🏻

脆玄米茶麻糬Mousse
2023-02-07 90 浏览
成日聽人講太古系美食沙漠其實我又唔覺wo起碼呢度唔錯喔職員個個笑容滿面連水晶都可以吹得一餐成餐飯系輕鬆舒服的咩係南瓜批?即係成個南瓜連皮都可以擺入口可以軟熟到咁除咗香軟南瓜肉仲有黑松露薯蓉同爆多芝士夾埋入曬味嘅海鮮一齊食呢個價錢我覺得值得呢個salad生果味好突出士多啤梨好大粒無花果好有咬口我幾buy明太子海鮮粉好多海鮮咸+辣好出呀每個意粉都掛曬汁仲好大碟wo飲品好文青尤其鐘意double chocolate嘅賣相
成日聽人講太古系美食沙漠

飲品好文青
尤其鐘意double

chocolate嘅賣相
2023-02-04 97 浏览
呢間餐廳新開無耐,成個風格都幾新穎,尤其是有啲位置好似洞穴咁,好岩gathering或者拍拖。蘑菇🍄Cappuccino ($58)中意蘑菇湯既必嗌,不過blend 好好細滑,冇乜菇既顆粒咁。但係都有好濃郁既菇味,仲打起咗啲泡真係成杯cappuccino咁😂 仲跟咗塊多士仔,脆卜卜,沾下啲湯食。軟殼蟹墨西哥夾餅 ($98)呢個夾餅出色啊,軟殼蟹夠晒脆,而且有啲沙律醬同魚籽增加鮮味同夾餅既濕潤度。仲有啲青瓜粒微微解膩,呢個夾餅既combo正正🤤慢煮和風醬油八爪魚 ($168)擺盤好靚🥗,除咗八爪魚仲有青口同埋硯,比起八爪魚就遜色啲,因為偏乾少少。反而八爪魚又入味又夠林,唔會咬唔開。扇貝明太子意大利麵 ($158)除咗兩粒蛋扇貝,仲有爽彈既魷魚🦑,魚子醬同魚籽。加上明太子汁好creamy,好有鹹鮮味,意粉夠掛汁,好推介。Peko自家製芝士蛋糕配藍莓醬 ($98)藍莓醬係另上,啲藍莓🫐好大粒同唔會死甜。最特別係芝士蛋糕真係好濃郁好滑,再點藍莓醬呢個食法都幾創新。Banana Yogurt Smoothie🍌 ($44)賣相好靚,除咗面頭有啲亞麻籽點綴仲有兩件焦糖燒過既香蕉串係面。睇得出餐廳都

蘑菇🍄Cappuccino ($58)

軟殼蟹墨西哥夾餅 ($98)

慢煮和風醬油八爪魚 ($168)

扇貝明太子意大利麵 ($158)

Peko自家製芝士蛋糕配藍莓醬 ($98)

Banana Yogurt Smoothie🍌 ($44)
賣相好靚,除咗面頭有啲亞麻籽點綴仲有兩件焦糖燒過既香蕉串係面。睇得出餐廳都幾有心思,而且杯smoothie都好好飲👍🏼