2020-02-01 282 浏览
本來約咗朋友見面,可是突然又病倒最後取消聚會,後來我獨自來到《peko peko 》歇息下飲杯咖啡,我個人較喜歡飲 Iced Long Black($34),不會加奶及糖水,咖啡豆品質晤錯,沖出來都有crema層,賣相好美,冰塊晤會太硬,飲落都正有nutty香,甘醇濃郁,後有微酸而餘韻都長,整杯咖啡味道都好平衡,飲落令我舒適順喉又提神。其後服務員都好主動幫客人添水,佢地服務都好有禮,後來我點多份63度溫泉蛋的卡邦尼意粉$98,都好足煙肉及磨菇片,散了少許芝士粉,而用叉子穿透溫泉蛋後,滲出香滑的蛋汁,意粉沾上富蛋香的蛋汁,吃起來帶有濕潤感真是倍感滋味,幸好意粉煮得都好爽口彈牙。環境又晤會太吵,食物、飲品的質素都晤錯,環境又夠寧靜,服務殷勤熱誠,約朋友在此食飯一聚都會是晤錯的好選擇。

2020-01-31
  • Iced Long Black
2020-01-27 318 浏览
開張的時候吃過2-3次,很好味,很新鮮,極力向附近親戚朋友推介,可是最近幾次真的水準直線下降,除了服務態度有點奇怪外,食物什至到了難食的地步,希望有心做食的老闆們認真注意食物質素。那個麻辣手撕雞是膠片加布渣的混合體,卷蛋和其他主菜都超乾,烏冬像浮S 一樣發脹,有一位老闆都算虛心聆聽,可是表達過食物質素問題後,聽到另一位老闆大聲回應:不用理他!請問這就是待客之道嗎?難怪朋友都說服務和食物質素真的很差,看到openrice 其他幾位客人的評價就像心聲一樣,做街坊生意的長此下去真的很難接受。價錢不太便宜,同一條街有其他更好的選擇,難道中午生意好了就可以這般對待客人嗎?真替另一位有心做的老闆難過,又或是,老闆從來只有看不起人的一位?不得而知了!

本身同朋友中午食個飯,估唔到其惡劣嘅服務態度令我忍唔著要開open rice account評論。 係論及其服務態度之前,先評論其食物質素,由於本身並沒有打算寫食評故沒有照片,只能以文字敘述。 午餐二款前菜+主菜 $88 前菜選擇玉子卷及另一款類似涼拌嘅食物。玉子卷沾上七味粉及沙律醬,其質感頗為粗糙,略多嘅七味粉令玉子卷過鹹,佐以跟餐的茶才能消解。另一款涼拌無特別之處,但其調味相對亦較濃厚。 主菜則是汁燒帆立貝,同樣地,主菜使用的汁醬亦偏咸,但並無太大問題。 然而,作為曾就讀培正幼稚園到中學的學生,加上在勝利道生活20多年的街坊,即使以往係其他餐廳亦從未試過被員工呼喝。 由於是第一次到餐廳光顧,加上是日day off 中午瞓醒無耐,未清楚付款形式,結帳時因現金不足,打算詢問能否以EPS或信用卡。 我承認當時未夠醒,問咗幾次,本意想問唔收AE卡,餐廳仲收唔收EPS,職員用極其惡劣語氣並重複三次回答: 「淨係收AE卡呀!」 「淨係收AE卡呀!」 「淨係收AE卡呀!」 當時並非煩忙時間,身後亦無其他顧客排隊,我認我唔夠醒目,但自問態度客氣,都唔駛亦

午餐二款前菜+主菜 $88

「淨係收AE卡呀!」

當時並非煩忙時間,身後亦無其他顧客排隊,我認我唔夠醒目,但自問態度客氣,都唔駛亦唔應該受你氣呀大佬,你諗下一個客人要幾唔忿氣先要係openrice開 account 打成五百幾字話員工態度唔好,本身仲諗住係舊生師兄開嚟支持下,結果仲要受氣。

第一次食亦最後一次食。

2020-01-17
  • 員工嘅脾氣
2019-11-21 247 浏览
今日約咗朋友食晏,諗極都諗唔到食咩好,🤨突間好掛住哩度既便當仔,仲好掛住哩度既手沖cappuccino😋朋友未黎過,一於就食呢間啦😝唔知點解會好掛住哩杯啡,因為真係好夠熱,又夠濃⭐️⭐️❤️我地要左兩嗰前菜兩嗰主菜,主菜蛋卷一定要嗌,所以每次都加錢嗌兩份😘😘😘真心好好食,卷得又多厚,好rich既口感,朋友嗌左蕃仔,都okay ah😘主菜嗌左慢煮燴牛面頰,每次都keep到level,燴得好軟綿綿,好有膠質,滿滿的骨膠原❤️❤️舔舔脷程度爆登既另一個主菜就嗌左汁燒帆立貝,有三粒,燒每粒得好入味,我喜歡唷❤️❤️

唔知點解會好掛住哩杯啡,因為真係好夠熱,又夠濃⭐️⭐️❤️

2019-11-20
午餐
  • 手沖cappuccino
2019-09-26 559 浏览
平時都比較少去何文田吃飯,今次朋友相約在勝利道新開的Peko Peko 餐廳吃晚飯。 餐廳裝潢有日本的簡約風格,全店都以木製傢具為主調,而且餐廳環境闊落,空間感較強。我們一行三人所以點了一個沙律和三個主菜一起吃。菲達沙律用上了Feta Cheese,奶味香濃再配上焦糖烤過的無花果,口感不會太單調而且清新。盲曹魚配上沙沙醬,口味帶點微酸,頗為開胃,不過魚的份量略細。薏米富有口感,不會過硬。青豆芝士意大利飯,我本身不太吃青豆,但是加入芝士與青豆的燴飯比想像中易入口,都是水準之作。烤焗豬鞍架,豬肉不會太硬,而且不會太肥,烤焗後油份不會太多,值得一試!由於最近天氣都較乾燥,喉嚨乾枯,點了一壺檸檬生薑茶,但我認為味道偏淡,不是太推薦。整體餐廳環境不錯,員工服務態度良好,不過餐點份量略細,男生未必夠飽😂
我們一行三人所以點了一個沙律和三個主菜一起吃。

2019-09-18 437 浏览
自9月認識呢間cafe, 我幾乎每天都會幫襯杯咖啡!因為呢間cafe令我印象深刻!首先,我lunch 同同事一行8、9人,除飲茶之外,book 位食飯係好難。但peko peko 都會盡晒人事幫我留張枱,忙都抽筋都盡做,我覺得無得彈!食lunch間間舖都忙,食客要等都正常要體諒下啦!食物質素非常好! lunch set 有心思、好味又出得快!另推介四子意粉!而我差唔多每日都經過買一杯咖啡,推介海鹽焦糖咖啡!(可惜我無影過相)最後,我appreciate peko peko每位staff, 不論著咩色衫, 有無圍裙,都好nice,服務態度好!香港地好既小店買少見少,我會盡量支持,希望到2046都仲有你地係度!

• 四子意粉
2019-09-17 493 浏览
1人,2人應該相同待遇吧!都是佔你一張2人枱,如店內沒有單人位的情況下...今天(17/9)我一人前來想試試這家新餐廳,可恨自己不應該午市繁忙時間來!侍應原本想安排我入座的,但白色長袖衫綠色短褲沒圍裙目無表情貌似較話得事的人卻安排我後面的兩位先。入 。座!到輪侯的只剩我一個時,又有另外兩位來到,更直接自顧自進入店內...幸好有一個黑T 黑長褲笑容滿面一直忙著出餐的人出現安排我先入座。食品沒有驚喜,杯咖啡更不是我杯茶。原本諗住試一下這間西日Fusion 餐廳,可解決自己外出用餐的問題,但未食先遇到不歡迎一人來的對待...都是免了。最後要讚的是著圍裙的一男一女員工態度十分之好,笑容滿滿的

食品沒有驚喜,杯咖啡更不是我杯茶。
最後要讚的是著圍裙的一男一女員工態度十分之好,笑容滿滿的
2019-09-17
今日終於有時間黎剪下頭髮啦,近排好忙好忙,中秋節🥮竟然有假放好感恩呀🤝🤝因為我間salon 係勝利道既,所以就嗰哩條街揾下食咩好啦行過街頭見到哩間日式餐廳,好似不錯看啵,最緊要餐廳地方勁大,難得一個人,梗係想座得舒服啲,唔洗同人迫呀嘛😜😜😜近排都好興咁樣食法架啵,揀前菜同主菜再配飲品既☕️☕️☕️最後我嗌左和風吞拿卷蛋兩份,慢煮燴牛面頰同鷹嘴豆茄子燴西班牙辣肉腸,再加錢配左手沖意式咖啡☕️慢煮燴牛面頰好有驚喜呀,燴得好軟綿綿,咬第一啖好有膠質,真係好食既,而且每件都好有份,超級飽呀鷹咀豆辣肉腸我就麻麻地,諗住試下新野嘛😝😝😝反而哩嗰蛋卷好有驚喜喎,蛋卷好有質感,唔知卷左幾多卷呢😋😋😋手沖cappuccino 係我最鐘意既,其實原本我想嗌flatwhite既,可惜無啦,我又見哩杯係話人手沖既cappuccino ,所以試下佢啦,點知又真係幾好飲喎,夠熱,夠味,唔淡味🤝

近排都好興咁樣食法架啵,揀前菜同主菜再配飲品既☕️☕️☕️

鷹咀豆辣肉腸我就麻麻地,諗住試下新野嘛😝😝😝

2019-09-13
午餐
  • Cappuccino
2019-09-02 475 浏览
一班人聚餐,試下哩間新開文青風cafe。位置比較偏,由旺角行去要少少距離。清新木系裝修,寛闊嘅坐位。枱與枱之間唔會好迫,空間感十足Peko 有機花園 佢個賣相好得意,好有意境, 真係好似一個花園,顏色好豐富。 底底仲有d 非州小米,口感好獨特。食落又幾夾。 小食 香焗西蘭花🥦🤔蘑菇意大利飯🤔 63度卡邦尼 個溫泉蛋好出色,不過份量比較少。日式海鮮炒飯醬汁好夠,如果你鍾意食多汁嘅飯一定會鍾意,不過海鮮就唔多覺。 法式燴牛面 紅酒汁好入味, 牛面肉好淋好軟。服務好好:待應好nice, 不停為我地加水。總括: 好岩想搵有個靜靜,環境又唔錯嘅cafe ,同知己朋友傾下計,食下飯嘅好地方
一班人聚餐,試下哩間新開文青風cafe。
位置比較偏,由旺角行去要少少距離。
清新木系裝修,寛闊嘅坐位。枱與枱之間唔會好迫,空間感十足

小食 香焗西蘭花🥦
🤔
香焗西蘭花

蘑菇意大利飯
🤔
蘑菇意大利飯

63度卡邦尼
個溫泉蛋好出色,不過份量比較少。

日式海鮮炒飯
日式海鮮炒飯

法式燴牛面
紅酒汁好入味, 牛面肉好淋好軟。

服務好好:
待應好nice, 不停為我地加水。

總括:
2019-09-01 204 浏览
今日一行四人同同事們到何文田呢間Peko Peko Eatery 食飯黎之前我其實連係食乜都唔知😂門口睇落似cafe 以爲佢地係serve 西餐不過望返menu,其實比較似Muji 既日式自選餸飯Set Lunch 可以喺幾個餸入面有揀兩個前菜同一個主食,怕唔夠食既話可以加錢要多個主食或者前菜我既前菜點左兩個沙律、主食就叫左炸雞睇圖可能覺得唔算好多,不過男仔食都夠👍🏻餐係連湯同一杯餐飲,如果唔想要佢比既option,可以加錢轉其他嘢飲我叫左隨餐附送既低糖綠茶— 可能因為落左蜜糖既關係,杯綠茶都幾甜😂嘢食質素高而價錢唔貴如果去開可以試下

黎之前我其實連係食乜都唔知😂

門口睇落似cafe 以爲佢地係serve 西餐
不過望返menu,其實比較似Muji 既日式自選餸飯

我既前菜點左兩個沙律、主食就叫左炸雞
睇圖可能覺得唔算好多,不過男仔食都夠👍🏻

嘢食質素高而價錢唔貴
如果去開可以試下

2019-08-31 212 浏览
第一次黎,唔算多人,地方簡潔舒適,本身想叫千層蛋糕,但係得綠茶味,所以叫左法式扒芝士火腿三文治,餐飲叫左mocha,mocha好味,唔太甜,之前個三文治好軟熟,芝士味好濃,薯條夠哂熱辣辣,整體好滿意,好滿足!
法式扒芝士火腿三文治
法式扒芝士火腿三文治
2019-08-22 241 浏览
位於旺角及何文田中間位置嘅新cafe,環境舒適闊落,座位算多,食物選擇多👍🏻上菜速度較快,店員態度良好~.63度卡邦尼 $88個蛋好治癒🤤卡邦尼幾好味,不過意粉較淋身,如果彈牙啲會更好🙈蘑菇意大利飯 $98呢個飯正正常常,芝士味好濃郁!不過味道教單調同埋價錢唔會好抵食🙈呢個意大利飯同卡邦尼意粉嘅份量都算多,食得飽肚🤣👍🏻凱撒沙律 $78沙律菜好fresh,係一個好嘅前菜~最後我哋發覺叫嘅三個菜式當中芝士都係最突出🤣

63度卡邦尼 $88

蘑菇意大利飯 $98

凱撒沙律 $78

沙律菜好fresh,係一個好嘅前菜~
最後我哋發覺叫嘅三個菜式當中芝士都係最突出🤣
2019-08-18 264 浏览
今晚一試開心到暈!性價比高 x 10000次!哈!簡直為勝利道帶來新希望! 週末 唔想同人逼,又唔想同人爭位,坐喺呢度環境又乾淨又舒服!食物又勁好食! 頭盤沙律已經驚喜無限。。 松露蘑菇湯無得輸! 連兒童餐都充滿愛!呢個價錢, 比起啲酒店仲好食!
今晚一試開心到暈!
性價比高 x 10000次!哈!
2019-08-16 279 浏览
勝利道日式餐廳系列@peko peko午餐套餐頭盤可選擇2款主菜一個$68主菜二個$88可選飯或烏冬,跟埋餐飲我選擇了炸雞,水果沙律+年糕 同烏冬餐飲跟了凍綠茶,隻杯好特別,杯底是富士山嗎?好耐都未試過午餐可以食到咁乾淨了👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻餐廳環境舒適,寬敞,hea 大半日都無問題
2019-08-15
  • 胡麻雞件
2019-08-09 279 浏览
😛放工同👦🏻男朋友去食飯,見到有間新野味試下,叫左個2人餐🥺🥺,餐湯係忌廉黑松露蘑菇湯,個湯真係勁好飲,好滑,面頭有一層奶泡咁好得意🤤之後個salad都幾特別,入面d無花果好甜😛。個卡邦妮意粉,奶味超級濃郁🤤。塊排我同男朋友都叫左5成熟😋 仲有個甜品! Apple Pie 🥰 Pie上面既蘋果焗到岩岩好 間鋪岩岩開既,簡約設計風,所有枱都係簡單既木紋設計,加上鋪頭入面既頭光,環境十分舒服🥴
2019-08-08