2012-07-07 92 浏览
經過好多次, 次次都冇去買今次終於的起心肝, 買左macaron 試下要左一個綠茶同芝麻, 兩個都好重味. 不過對自己黎講就甜左D~ 再買多個焦糖燉蛋, 不錯~焦糖烤得剛剛好,仲係暖暖的 ~燉蛋就非常冰凍~ 一熱一凍, 好味!!外賣仲可以拎埋個器皿~ 抵晒!
經過好多次, 次次都冇去買

今次終於的起心肝, 買左macaron 試下

再買多個焦糖燉蛋, 不錯~

焦糖烤得剛剛好,仲係暖暖的 ~

燉蛋就非常冰凍~ 一熱一凍, 好味!!

外賣仲可以拎埋個器皿~ 抵晒!
2012-07-07
2012-06-25 97 浏览
跟一大班朋友吃飯,一起慶祝單身情人節~~晚飯過後,其中一位朋友就送上了PAUL LAFAYET 的MACARON咬下去的時候,外層有少少脆脆的,接著就是煙煙韌韌的感覺。那甜甜酸酸的味道,刺激著身上的每個細胞。這盒子裡有多種不同的味道口味,而我最喜歡RASPBERRY的酸甜味,它就像告訴我沒有情人的情人節或許是酸酸的,但有朋友圍著的情人節,卻是甜甜的
跟一大班朋友吃飯,一起慶祝單身情人節~~

咬下去的時候,外層有少少脆脆的,接著就是煙煙韌韌的感覺。

那甜甜酸酸的味道,刺激著身上的每個細胞。

2012-02-14
  • Macaron
2012-06-22 86 浏览
Creme Burlee 推介 好滑+有黑色既雲尼拿 Seed Blueberry Chocolate Dome 可以一試 Chocolate layer 好 thin and 濃,估計用左85%以上純朱古力,所以會有d苦味,值得一讚, 中間既 blueberry 不會太甜
Creme Burlee 推介
好滑+有黑色既雲尼拿 Seed
2012-06-20
$40 (其他)
  • Creme Burlee
2012-06-15 94 浏览
以前唔係特別喜歡食甜品,隨著年紀大越來越有興趣。位於尖沙咀k11既Paul Lafayet受到各界推薦,甜品廚師曾於三星米芝蓮餐廳工作,用法國材料做甜品而且甜品新鮮,每日於土瓜灣工場只是少量製作,售完即止。試野當然係試佢地既皇牌---Creme Burlee $40細細兜,真係有小小肉赤,不過食落口真係好鬼滑,上面既焦糖仲有雲哩拿香味,真係貴都值得一試。其他既甜品賣相一流,不過一個人既胃總不能放咁多甜甜入口,下次La~一提既係據說法國瑪莉皇后最愛的法式小甜品MACARON依到都做得相當唔錯,而我第2最想試就係Chocolate Blueberry Dome ~

試野當然係試佢地既皇牌---Creme Burlee

5 分钟 (外卖自取)
2012-06-12 103 浏览
上次行開尖沙嘴, 記得有間食CREME BRULEE 好出名嘅特登上OPENRICE 搵搵左好耐 點知原來喺商場出面個CREME BRULEE 好好食個蕉糖面暖暖地個蛋就凍凍地係個口度交融真係好正D VANILLA 籽好香見上次個CRUME BRULEE 咁正咁我今次就諗住試下其他野睇下係咪都咁高水準結果..............................仲正 !!!!!!!!!!!我今次試左APPLE CRUMBLE 同 JASMINE MACARON個APPLE CRUMBLE 又唔會太甜啱啱好 !而個JASMINE MACARON 好香好香我食MACARON 最憎甜耶耶, 好似啪粒方糖入口咁呢度個JASMINE MACARON 真係好好食 ! 好香JASMINE 味個味又唔假! 唔似某名牌紙巾個JASMINE味咁似藥水真係完全無得比 !試完呢個JASMINE MACARON, 下次會試埋其他味!真係好期待!
特登上OPENRICE 搵

係個口度交融真係好正
D VANILLA 籽好香

見上次個CRUME BRULEE 咁正
咁我今次就諗住試下其他野睇下係咪都咁高水準

仲正 !!!!!!!!!!!

個APPLE CRUMBLE 又唔會太甜
啱啱好 !

而個JASMINE MACARON 好香好香
我食MACARON 最憎甜耶耶, 好似啪粒方糖入口咁
個味又唔假! 唔似某名牌紙巾個JASMINE味咁似藥水
真係完全無得比 !

真係好期待!
题外话/补充资料: 裝甜品個兜真係好靚!
2012-06-12
1 分钟 (外卖自取)
  • Macaron
2012-06-12 117 浏览
第一次食paul lafayet,花多眼亂之下, 我同友人選擇左creme brulee, 店員加上砂糖, 再用火槍燒成金黃色, 好吸引,外層脆而入面燉蛋好滑,食落味道有d似葡撻 有別於平時食開既味道食完過兩日又同男友再encore

店員加上砂糖, 再用火槍燒成金黃色, 好吸引,

外層脆而入面燉蛋好滑,
食落味道有d似葡撻
有別於平時食開既味道

食完過兩日又同男友再encore
2012-06-11 109 浏览
朋友三十大壽,當然要隆重其事,我放棄了一貫光顧的平民餅店,去了K11的Paul Lafayet買生日蛋糕。我沒有預訂,只可以在餅櫃現有的三款中選擇,包括Chocolate Craquelin、Jasmine Lemon & White Chocolate Dome和Lemon Meringue Tart。第一款Chocolate Craquelin就像一片放大版的朱古力,賣相有點普通,所以早已落選。正當我猶豫不決,要在另外兩款同樣有檸檬味的蛋糕中二選一時,店員主動向我伸出援手,說:「Lemon Meringue Tart平時要訂先有,感覺好清新呀!」她的態度慇懃有禮,服務不錯。最終,我以$280買了一個一磅的Lemon Meringue Tart。包裝沒有驚喜,我還以為高檔次的餅店會有自家製、印有牌子名的貼紙,貼在紙盒和紙袋上,結果只不過是普通的膠紙罷了。蛋糕味道方面,朋友的意見不一,好壞參半。大部分朋友都覺得過酸,面層的蛋白未有中和酸性,結果只有檸檬味,撻底很易碎裂。少部分朋友覺得尚可接受,但不至於要盛讚。總結而言,我只能說:口味人人不一樣,試過才知誰最強。

包裝
Lemon Meringue Tart
總結而言,我只能說:口味人人不一樣,試過才知誰最強。
2012-06-09
外卖自取
$280 (其他)
庆祝纪念
生日
2012-05-30 105 浏览
姨仔一晌唔嗜甜品嘅人,佢食完Paul Lafayet嘅法式燉蛋竟然話好好食,仲竟然專燈走多一轉買嚟請我倆公婆食,真係唔話得!既然係佢嘅推介,又係Paul Lafayet出品,甜品又開正我嗰瓣,點會唔心郁郁丫,真係連聲多謝都嚟唔徹呀!法式燉蛋典雅有鄉土味嘅「瓦砵」,印有Paul Lafayet字樣,已經係佢品牌無出其右嘅印記。燉蛋面層嘅焦糖做得上乘,就係平均、脆甜、焦香;而內裡嘅燉蛋蛋味濃、嫩滑,食時睇到底下有粒粒雲喱拿籽,不過,講味道又唔多覺有雲喱拿味喎! 朱古力慕絲同樣以鄉土味「杯仔」盛載,依個朱古力慕絲絕對無乜花巧嘢,要呈現就係佢嘅「原型」,即係慕絲嘅原味,朱古力慕絲做得超柔軟、細滑,黑朱古力味好濃郁,帶點甘苦;而面層鋪了一抹朱古力漿,薄薄一層,平滑又無起泡,口感同樣細膩柔滑。依個甜品下午茶,真係簡單得嚟易滿足,再次多謝姨仔!
法式燉蛋

。燉蛋面層嘅焦糖做得上乘,就係平均、脆甜、焦香
;而內裡嘅燉蛋蛋味濃、嫩滑
朱古力慕絲

,黑朱古力味好濃郁,帶點甘苦
依個甜品下午茶,真係簡單得嚟易滿足,再次多謝姨仔

5 分钟 (外卖自取)
  • 法式燉蛋
  • 朱古力慕絲
2012-05-26 276 浏览
家人生日,特意訂了蛋糕Craquelin au chocolat慶祝訂蛋糕的時候店員跟我說一磅蛋糕太約是4-6人份量,可通常都會「報細數」拿著蛋糕回家,飯後跟家人慶祝,切開了八件,份量也不至於太少整個蛋糕都是朱古力,加上面層的朱古力醬,味道特別濃郁蛋糕充滿豐富朱古力味,比一般朱古力蛋糕特別幼滑最吸引的還是底層的朱古力脆餅,餅底真夠crunchy 蛋糕用的是真材實料,不過吃得太多會很「滯」蛋糕切了八人份量還是覺多,幸好聽了店員的建議還稍加思考
拿著蛋糕回家,飯後跟家人慶祝,切開了八件,份量也不至於太少
Craquelin au chocolat
整個蛋糕都是朱古力,加上面層的朱古力醬,味道特別濃郁
蛋糕充滿豐富朱古力味,比一般朱古力蛋糕特別幼滑
最吸引的還是底層的朱古力脆餅,餅底真夠crunchy
蛋糕用的是真材實料,不過吃得太多會很「滯」
蛋糕切了八人份量還是覺多,幸好聽了店員的建議還稍加思考

外卖自取
$280 (其他)
Craquelin au chocolat
  • Craquelin au chocolate
2012-05-17 410 浏览
其實,我一直很支持Paul Lafayet,每次經過其門口都像著了魔似的,忍不住走進去一解口癮,首選當然是藍梅芝士餅(我可是它的死硬派粉絲呢)我一而再為這店寫食評可見心中喜愛程度,所以今次挑了四件未吃過的來試試。Lemon Tart首先吃的是檸檬批,雪白的小雨點蛋白霜造型,給火槍輕輕一燒,留下了一點焦糖色,入口的質感極像輕身版棉花糖,甜度稍高,但配合酸味濃郁的檸檬餡便天衣無縫了,中和酸度,越吃越醒胃,不知不覺間便吃掉,還有點意猶未盡之感。唯一扣分的是批底潮濕了,不脆身。Cremoso由抹茶鏡面,抹茶慕絲,法式蛋糕片,抹茶醬啫喱,榛子朱古力脆脆底這五層組合而成。單吃抺茶部份茶味香濃又不失奶香,入口亦很滑,只是跟香濃的榛子朱古力脆脆底不夾調,因為它喧賓奪主了,若改為原味脆脆應更理想。Mango Soleil這個被芒果鏡面包裹著的半圓球下,藏著雲尼拿籽奶凍,開心果蛋糕片和新鮮芒果果肉。老實說,奶凍雖然有雲尼拿籽在內,但其香味薄弱,而且魚膠份量多了點,不夠軟身,而芒果香氣來自中心位完熟的芒果,若是芒果迷應該不會太滿意吧?!Marbled Rose & Jasmine macaron 一到餅櫃前
Lemon Tart
Cremoso
Mango Soleil
用上真玫瑰花瓣作裝飾,很浪漫
一到餅櫃前,這款漂亮的造型已經很吸引我的視線。作為我最後一件甜點,這7cm直徑的馬卡龍吃起來相當滿足
以花入饌做這法式小甜餅,餅身充滿杏仁香,入口脆身,內餡苿莉香強烈但有玫瑰香味的餘韻,真的內外兼備,真心推介

現在大家都在說通脹問題,我想說的是這𥚃甜餅仍舊售四十大元一件,水準屬於中上,出品穩定,地點亦便利,間中亦有推出新口味,所以直到現在我一直支持著呢!
大合照
The Father's Ingots---make your reservation :)
题外话/补充资料: 父親節快到了,大家有沒有想買一個蛋跟爸爸慶祝呢? 她們有一款[b]父親節限定蛋糕[/b],給你爸爸一個驚喜吧!
2012-05-16
用上真玫瑰花瓣作裝飾,很浪漫
  • Lemon tart
  • Marbled Rose & Jasmine macaron
2012-04-30 801 浏览
I have walked by Paul Lafayet at K11 quite a few times and always wanted to try.Finally tried the Blueberry Chocolate dome. It's a rich, chocolate mouse encasing a small blueberry core. I must say that the balance between blueberry and chocolate is probably 20/80. Although I love chocolate, given the name of the item I was expecting something with a little bit more balance. Nonetheless, this was excellent.At HKD 40 a pop, this is as pricey as the Mandarin Cake Shop. But with a location in Shatin

Blueberry Chocolate Dome
At HKD 40 a pop, this is as pricey as the Mandarin Cake Shop. But with a location in Shatin, at least now I do not have to travel to Central for a chocolate cake fix.
2012-04-20
$40 (宵夜)
Blueberry Chocolate Dome
2012-04-17 547 浏览
PM10:00want to buy something back to Hotelthen i found the shop!the shop that i've heard for long time but havent try it yet.i bought Mocha & Sesame Macaron and a Macaron PieI like "Mocha Macaron" the most, it's so pure and the flavor had stayed in my mouth after I finished it.Then I bought another 3 pieces afterward(forgot to take picture for it )
PM10:00

then i found the shop!

Macaron Pie

2012-04-03
外卖自取
$50 (宵夜)
Macaron Pie
2012-03-31 123 浏览
親愛的朋友S生日, 係海港城食完個Brunch之後就去K-11食甜品 入到去前面岩岩有五,六個自遊行買完野食 ( 全程雞同鴨講 )我同朋友S見有位 (好難得!) 就即刻坐底啦!!叫左兩個甜品Share 黎到Paul Lafayet 當然要叫招牌既 Cream Brulee睇住職員拎住火槍即場燒真係好過癮 Cream Brulee 甜唔會太甜而且旦味好濃 (My favorite!)之後仲叫左呢個 Chocolate Dome食 外面係一層好薄既朱古力醬, 朱古力好濃好好食 入面係分左幾層既 moss同旦糕, 仲有小小類似Raspberry既果Jam 幾種味夾埋好match! 尤其係個raspberry酸酸地, 好開胃!!(題外話, 上面金色塊野好硬-,-)

入到去前面岩岩有五,六個自遊行買完野食 ( 全程雞同鴨講

我同朋友S見有位 (好難得!) 就即刻坐底啦!!

叫左兩個甜品Share
最愛的 Cream Brulee :)

睇住職員拎住火槍即場燒真係好過癮

Chocolate Dome
之後仲叫左呢個 Chocolate Dome食

外面係一層好薄既朱古力醬, 朱古力好濃好好食

(題外話, 上面金色塊野好硬-,-)
庆祝纪念
生日
Chocolate Dome
最愛的 Cream Brulee :)
  • Creme Brulee
2012-03-08 95 浏览
提到Macaron,頓時令我想到念念不忘在K11 地下那間Paul Lafayet,因為那個糕餅擺設真係十分美呢!適逢這天是Aunt嘅Birthday,就借個機會品嚐下佢地嘅蛋糕先 一進店內,沒有熱情嘅招付,但有幸被我發現到這個賣相極吸引、內容豐富嘅Macaron Cake,非常Colourful,我二話不說便買下來了!這款Cheese蛋糕上面有5隻不同口味的Macaron,Macaron外層okay脆,內面帶點煙韌,但可惜偏甜了生果夠新鮮,有Strawberry、紅莓、藍莓、仲有兩款不知名嘅水果 ,師父用料創新匹配,令到個cake色彩非常,使人有開心的感覺,讚!再吃下一口Cheese cake,味道尚算濃厚,但沒有回味感,過得去吧。整體美觀感 : 10/10 ㊣ 整體味道感 : 6/10

整體美觀感 : 10/10
整體味道感 : 6/10
2012-02-23
外卖自取
$50 (其他)
2012-02-29 61 浏览
人說, 牛有4個胃. 女人, 面對甜品, 也隨時可以突然多出幾個胃.就算是吃正餐飽到嘔, 說到吃甜品, 怎樣嘔法也又完全有空間再吃下幾件蛋糕.今天找到一家法國的甜品店, 廚師曾於三星米芝蓮餐廳工作, 標榜材料都是用法國最正宗的.好, 今天試食團就來個法式甜品做下午茶吧~地點位於K11地面旁邊, 也不會很難找, 店舖是有點小, 只有一個蛋糕櫃, 3位店員. 收銀對出的有2張椅子, 不過有點窄, 想還是買完後坐在K11露天座位那邊吃比較舒服.蛋糕櫃放了十多款甜點, 款式也不算少.從來對MACARON特別有好感, 小小的一個, 但又有多種口味, 極能滿足貪心的我.看到這個巨型一點的變種MACARON, 禁不住點來試試:Macaron Rose Framboise (HKD$40)整個都是粉紅色, 加上RASPBERRY, 賣相可愛絕對能討女孩子歡心. 面層跟普通的MACARON無異, 但皮比較薄及軟身一點, 中間的ROSE CREAM十分香, 質感很實味道亦很甜, 不過跟旁邊大大顆又肥美的RASBERRY酸度中和後就好一點.再來是CREME BRULEE (HKD$40)單只看這小瓷盤色調跟
好, 今天試食團就來個法式甜品做下午茶吧~
地點位於K11地面旁邊, 也不會很難找,
想還是買完後坐在K11露天座位那邊吃比較舒服.
蛋糕櫃放了十多款甜點, 款式也不算少.
看到這個巨型一點的變種MACARON, 禁不住點來試試:

再來是CREME BRULEE (HKD$40)
單只看這小瓷盤色調跟手功, 藝術感十足, 面層的焦糖也燒得色澤金黃十分漂亮, 未吃巳滿足了視覺享受.
焦糖香又帶脆, 偏甜, 下面的燉蛋非常的幼滑, 甜度適中, 底層亦佈滿了雲尼拿籽, 增加了香味.
作為CREAM BULEE, 我想它算是水準甚高的一個.

最後就是朱古力迷必吃的
MOUSSE AU CHOCOLAT (HKD$40)
選用了71%濃度的黑朱古力, 實在不可少看它.
面層是很濃, 非常滑的一大塊黑朱古力, 不硬的, 帶點軟身; 底下的MOUSSE, 不是滑的那種, 很黏稠, 很厚重的感覺.
雖然用上71%的黑朱古力, 但沒太多苦味, 反而十分甜亦夾雜了很輕的一點點酸味.
這個剛陽味甚重的CHOCOLATE MOUSSE, 跟剛才輕柔的CREAM BRULEE, 一剛一柔, 相映成趣.

總結吃了3款甜點, 無論賣相造型, 材料, 味道都吃得出是有水準的, 但感覺還是偏甜了點.
我雖然喜愛吃甜, 但也建議有些款像MOUSSE AU CHOCOLAT跟Macaron Rose Framboise跟人SHARE來吃會比較好, 否則自己一個KO的話真的會甜到漏.
外卖自取
$40 (其他)
  • Creme Brulee