2012-11-15 329 浏览
心情唔好...有時候真係要食甜品調劑一下....Paul Lafayet其實幫襯過數次....但可惜忘記寫食評...恰巧今天趁著還記得便上來寫上面金色果塊係餅乾來....沒有味道...口感都硬硬地...中間朱古力好似係慕絲....甜得來很膩....不是我口味....其實試過幾款....都覺得比較甜...是我年紀大了還是我不喜歡甜品
心情唔好...有時候真係要食甜品調劑一下....
5 分钟 (外卖自取)
2012-10-21 373 浏览
女仔總係敵唔過甜魔既誘惑, 又怕肥但又成日忍唔到口最愛Paul Lafayet ge crème brûlée, 面頭ge焦糖薄薄脆脆, 夾埋質地軟滑ge cream一齊食, 嘴巴很幸福呢 crème brûlée ge其中一個好味之處係好香vanilla, 愛vaniila ge人真係要一試blueberry chocolate dome係愛chocolate ge人ge恩物, 朱古力味好香濃, 配埋中間ge blueberry, 食落去感覺都幾fresh, good good
女仔總係敵唔過甜魔既誘惑, 又怕肥但又成日忍唔到口

夾埋質地軟滑ge cream一齊食, 嘴巴很幸福呢

2012-09-03 392 浏览
我一直都鐘情於PAUL LAFAYET既馬卡龍外層脆脆又唔太甜但可惜未曾試過佢地出名既焦糖燉蛋因為店內座位有限每次經過都必定無位但店內既件庄蛋糕都試過賣相精緻用料靚味道好就連我唔鐘意食白朱古力既都因為佢而改觀今次有家人生日順理成章就黎呢度買個蛋糕士多啤梨TARTTART底有杏仁香但士多啤梨酸到流眼淚連TART底一齊食先剛好被中和咁即係TART底好甜唔知係咪專登咁樣配搭但對我黎講有少少失望而且服務無之前咁好個店員呆呆地

我一直都鐘情於PAUL LAFAYET既馬卡龍

而且服務無之前咁好

個店員呆呆地

2012-08-31
2012-08-31 483 浏览
點了 Paul Lafayet 出名既 crème brûlée。焦糖燉蛋 ($40):熱辣辣既脆焦糖, 好好味。裡面既燉蛋凍冰冰, 唔會太甜, 有香醇既 vanilla 味。每一匙都見到黑色一點點 (vanilla bean)。略嫌上面既焦糖, 某一些部份燒到太噥,食落有少少苦, 影響了 crème brûlée 既甜味。好鐘意那個 clay dish, 印住店舖既名。

焦糖燉蛋 ($40):
焦糖燉蛋
熱辣辣既脆焦糖, 好好味。
每一匙都見到黑色一點點 (vanilla bean)。

略嫌上面既焦糖, 某一些部份燒到太噥,
食落有少少苦, 影響了 crème brûlée 既甜味。

好鐘意那個 clay dish, 印住店舖既名。
2012-08-08
焦糖燉蛋
2012-08-29 293 浏览
係我今年生日, lunch食過兩件細cake, 非常不錯, 如果100分滿分我比80。紅心的是個white chocolate mousse, 那個甜得來很清, 有點The One哈能cakeshop同埋IFC呀蚊噠既士多啤梨Dome般清甜, 懷疑係用蜜糖代替白糖既原因。 用膠叉督落去亦好輕飄飄, 輕飄飄既意思係好鬆軟, 並唔係不夠料的意思。 因成本問題膠叉偷料偷到輕飄飄, 其實某幾間餅鋪既蛋糕係會督爛膠叉既。 這感覺像林嘉欣賣開既廣告一樣, 少女在花香間漂浮, 而蛋糕亦是紅色的…… 呢方面呀蚊噠同Lafayet都處理得非常好。 白心是poppy seed, 不過不失。另外我亦記得食過陶瓷器皿做外賣的那個crème brulee, 味道不錯。 建議食完留翻個缽仔尼下次蒸飯加舊翻鼠扮客家人。不過, 有一天, 我跟女朋友舊地從遊, 叫左個chocolate cake, 因為個表面好滑, 所以上當了。 一督, 個叉痴住個面, 面頭既朱古力面立即跟樓下底層解體, 完整地劉謙般跟著叉沿浮半空, 活像骨依牙車胎爆胎那塊皮一樣, 打橫睇係有完整兩個cake架! 咬落去, 含係口, 加D氣, 就可以吹

白心是poppy seed, 不過不失。

不過, 有一天, 我跟女朋友舊地從遊, 叫左個chocolate cake, 因為個表面好滑, 所以上當了。 一督, 個叉痴住個面, 面頭既朱古力面立即跟樓下底層解體, 完整地劉謙般跟著叉沿浮半空, 活像骨依牙車胎爆胎那塊皮一樣, 打橫睇係有完整兩個cake架! 咬落去, 含係口, 加D氣, 就可以吹波喇! 黑色既晒駱駝我禁大個仔都係第1次趙。

香港既Paul Lafayet, 好一般。 朱古力味既我真係唔建議, 果兩個心心大家可以去試試。

(係呢都多謝我女朋友既兩個心)
如果100分滿分我比80 (呢兩件)
2012-05-18
生日
如果100分滿分我比80 (呢兩件)
2012-08-27 256 浏览
記得多年係paul lafayet食過佢既creme brulee,哥陣佢係啱啱開既時至今日,佢已成為係openrice超過100個笑臉既人氣食店決定係多年後再次光臨點左人氣creme brulee 同macaroonCreme brulee係用一個頭啡色既瓷器裝住焦糖面係即燒既,燒成深咖啡色,賣相很吸引,令人唔捨得食呢輕輕一挖,面頭既焦糖就碎開成一塊塊食落好滿足,奶香味香濃得令人感動仲有一粒粒雲呢拿籽名不虛傳但開心果馬卡龍內有一淡淡杏仁味,係杏仁豆腐哥陣味,個人很不愛夾心亦較甜消費:$55
決定係多年後再次光臨
點左人氣creme brulee 同macaroon
Creme brulee係用一個頭啡色既瓷器裝住
焦糖面係即燒既,燒成深咖啡色,賣相很吸引,令人唔捨得食呢
輕輕一挖,面頭既焦糖就碎開成一塊塊
食落好滿足,奶香味香濃得令人感動
仲有一粒粒雲呢拿籽
名不虛傳
夾心亦較甜
消費:$55
2012-08-26
2012-08-23 273 浏览
工作時突然甜癮發作, 奈何只能隨手拿起粒朱古力, 叫做止止癮。 幾經辛苦忍至放工, 馬上走去K11看看有什麼甜頭, 當是慰勞一下自己。 走過一間又一間, 還是屬意Paul Lafayet。 款式跟最近那次來沒多大分別, 價格仍維持在$40/件。 隨意挑選數款, 與家人好好分享這份美味。忽然想起早前看過介紹, 店家剛推出了三款新口味的雙色macaron, 多口問店員是否有貨, 怎料原來暫時只在希慎分店供應, 失望之餘又很後悔, 明明上週六見到, 但偏偏沒買, 白白錯失了機會。別看chocolate craquelin外表黑黑實實, 不起眼的樣子, 沒有鮮艷色調, 更沒太多裝飾, 其實滿有內涵的。 鏡面做得光滑細緻, 教人暗自歡喜。 那層像是truffle的夾層, 差不多佔了整件餅的三分二, 密度極高, 卻又滑不溜口, 甫入口即隨之軟化, 繼而一陣濃重的朱古力味充斥在口腔之中, 用上高達70%可可含量的朱古力, 甘醇以外, 更有陣果香淡出, 足以令朱古力迷為之歡呼。餅底同樣離不開朱古力, 將餅乾壓得細碎, 再混以杏仁和榛子, 因黏得夠緊, 不會一叉便鬆散開來, 反是無比的鬆脆, 邊吃邊發出

餅底同樣離不開朱古力, 將餅乾壓得細碎, 再混以杏仁和榛子, 因黏得夠緊, 不會一叉便鬆散開來, 反是無比的鬆脆, 邊吃邊發出咔嚓的聲音, 果仁香滿瀉。 可惜只一小條, 這時真想貪心一點, 將整條獨享。
Tiramisu跟cream brulee一樣, 以印有店名的瓦杯裝著, 別緻用心, 留用也不錯。Mascarpone cream入口輕盈, 蛋奶香與芝味配合巧妙, 呈現像醬的質感, 如絲般順滑。
手指餅浸上咖啡糖漿的時間剛好, 柔軟濕潤得來, 卻不會濕至出水, 只嫌甜度稍高, 酒香亦可再重手一點。
Jasmine lemon & white chocolate dome擁雪白的外表, 顯得格外高貴優雅, 簡單以小粒棉花糖飾面, 感覺很和諧。
白朱古力始終難擺脫甜膩的影子, 店家巧妙地以檸檬相襯, 其實也可用紅莓, 但檸檬色淡, 加上與茶味相配, 更忠於整個設計。 整件以白朱古力mousse覆蓋著, 奶滑動人, 入口很輕很軟, 甜得來有層次, 同時嚐到一陣檸檬芳香,
甜中不乏酸香, 清新怡人,跟偏淡的用色用意相配合。最內層的純朱古力夾心, 像醬般黏稠, 不會過甜。跟mousse相間的兩層蛋糕, 鬆軟濕潤, 同樣帶點檸檬香, 真實得很, 同樣甜美, 每啖都值得細心回味。
chocolate gold dust heart本只限定在情人節供應, 想不到現時長期都有呢! 心心造型本身已夠浪漫, 再配以火紅的用色, 相信送給情人一定會很受落。 同場還有白色的snow heart, 大可湊夠一對, 夠醉人了嗎? 直覺以為外層的紅色會跟莓果扯上關係, 原來是想多了, 純粹用上紅色的糖粉, 輕輕燒過後結成一層脆面, 甜甜的, 裡頭徹徹底底是朱古力mousse cake。 雖然同樣用上高達70%的純朱古力, 但未算十分濃厚, 餘韻蠻薄弱的, 跟同時朱古力味的蛋糕相間, 是不錯的, 但總覺平淡一點, 沒太多過人之處, 賣相絕對勝過味道。
不得不承認有時侯都會以貌取餅, 好像對mango pistachio dome這半圓球體的蛋糕就有種偏愛, 整個表面平滑得很。 這時節的芒果正值當造時期, 香甜多汁, mousse層幼滑輕柔, 果香細緻實在, 不像人工色素所堆砌出來, 細看還有不少雲呢拿籽, 底下的芒果蓉細軟非常, 卻仍吃到小粒果肉, 令味道和口感更為豐富。 眾多果仁之中, 開心果香氣較為獨特, 甘香且帶咸, 間中都會用於糕餅上, 但做得不好的真像香精, 完全失了意義。 蛋糕做得薄薄的, 上層還算鬆軟, 但底層有點濕, 開心果味不算明顯, 跟芒果mousse層就像各走各路, 未擦出很大的火花。

雖然對這家的蛋糕已是十分了解, 但也不忘拿份目錄看看, 發現新出了兩款口味, 分別為orange hazelnut tart和chocolate charlotte, 暫時八月底前只會在新店有售, 未知何時再想踏足希慎廣場, 還是乖乖的多等一星期, 放工後來充電還更好吧!
2012-08-22
  • Tiramisu
  • chocolate craquelin
2012-08-20 238 浏览
k11 的 Paul Lafayet 已經成為我其中一間喜歡去的甜品店它所以的甜品賣相相當吸引, 每件$40, 間中經過去吃也不為過 已經試過它不同頖型的甜品, 不過我最愛的還是它的creme bruleePaul Lafayet 的creme brulee 不會太甜, 食落去外面的庶糖是很脆剛好配合了燉蛋的甜度, 燉蛋很滑, 如果喜歡吃creme brulee 的人, 一定會愛上Paul Lafayet 的 creme brulee 至於其他的甜品我試了不是, 大家可以作參考註: 所以甜品最好堂食, 外帶回家味道會有所改變, 尤其是creme brulee (可惜 K11 的 Paul Lafayet 的堂食位置很差, 基本上只能坐3個人)

至於其他的甜品我試了不是, 大家可以作參考
可以一試
好一般, 不過想試可試一下
有點苦, 味道一般
值得一試!!

值得一試!!
  • creme brulee
2012-08-16 329 浏览
還是那個悶熱無比的週末之夜,一行三人食佐拉麵之後非要搵些甜品把自己的另外一個胃慰勞一下,礙於The One 五樓新開的Harlan's 人氣太旺只有企位,三人便灰溜溜的跑出來“散步”至K11,不料這個點了反而是人氣最旺的時候,Paul Lafayet 餅柜前無空位,唯有兩三個高臺位也是早已有主,Smile 長隊讓人咋舌,Holly Brown 也是高堂滿座並被店員告知需等上15分鐘才能吃到現做的Ice Cream,Mall 中大部份店鋪又已經收鋪,無奈只能在此折回狹窄走道中的Paul Lafayet,只能take away 到K11 中心廣場處來個露天甜品會。來到餅柜前人比起先前稍稍減少了些,常常的餅柜中也只剩下不多件賣相精緻可愛的蛋糕,熱門款 Cream Brulee 以及Chocolate Mousse 還有些,Macaron 倒也剩下不少,口味大約有六七種,也足夠選擇了。在餅柜前躊躇了好一會,終於大家選好自己的心頭好,店內只收現金以及八達通,索性能用八達通還算是方便,付了錢店員小心翼翼的將蛋糕以及Macarons 包裝起來,樣子精緻,再配以印有Logo 的紙袋,細細個,遞給我們的

來到餅柜前人比起先前稍稍減少了些,常常的餅柜中也只剩下不多件賣相精緻可愛的蛋糕,熱門款 Cream Brulee 以及Chocolate Mousse 還有些,Macaron 倒也剩下不少,口味大約有六七種,也足夠選擇了。在餅柜前躊躇了好一會,終於大家選好自己的心頭好,店內只收現金以及八達通,索性能用八達通還算是方便,付了錢店員小心翼翼的將蛋糕以及Macarons 包裝起來,樣子精緻,再配以印有Logo 的紙袋,細細個,遞給我們的時候還特別叮囑一定要在30分鐘之內享用,否則就會大大影響到蛋糕的口感和質素,從頭到尾都貫徹精緻法國風。
Snowy Heart-poppy Flavour
友人在兩款愛心狀的cake中難以取捨,一款白色如上圖,另一款則是枚紅色,詢問店員兩款區別,原來白色款較清新是本季夏日的特品,幼滑忌廉包裹住的是清新檸檬混合香甜荔枝口感的mousse 軟心;另一款枚紅色的愛心蛋糕則是用上了rasberry& passion fruit,口感上可能會更甜以及濃郁些;友人則選擇了比較特別的荔枝~

愛心狀蛋糕橫看豎看都頗有立體感,流線的造型,乳白色忌廉的外身挺實卻給人如雪地般純淨柔軟的感覺;中間細細粒很是隨意同時還附有兩滴晶瑩如露珠的糖漿,嬌豔欲滴;火紅色的玫瑰花瓣好似英女王最愛戴的帽子般,既淑女又風情;整件蛋糕好看的讓人不捨得去破壞!
用配送的木質小叉子輕輕“掘”開小口,上層是厚厚一層打的細密的忌廉,如棉花般看得到其中的氣孔,卻又是均勻實落的;中間層則是白的更純淨些的蛋白慕斯其中融合了荔枝的清香,最底層則是薄薄餅底;

口感上是整體的,蛋白忌廉的幼滑,荔枝的香甜氣息十分濃郁,從食落第一口就久久不散,回味無窮,但這份濃郁卻又是來的那麼幽香,緩緩地在舌尖上鋪開,真的好似一個教養極好的古典淑女,不緊不慢的挪著步子,所經過之處留下迷人的芳香;荔枝的香甜與忌廉軟滑融為一體,整體甜度並不高,食落毫無滯澀粘膩之感,反倒荔枝香氣讓人回味;餅底做得太薄也有些濕軟,所以並不太突出。
Cream Brulee
Paul Lafayet 的招牌蛋糕當然要點來一試,放置於餅柜中時,表層的燉蛋還是鮮嫩嫩的淺黃色,好似奶凍般可愛,裝入紙盒之前店員會用高溫噴槍對表層的燉奶做處理,帶有略微黑斑的Cream Burlee 就是這樣現場加工出來的;

個人很喜歡用來托住整件蛋糕的木質拉絲餅盒,圓圓潤潤的整體設計非常精緻,與簡單卻經典的Cream Burlee 很搭;表層的焦糖燒制程度正好,微硬的程度咬在嘴裡脆脆的帶有些黏黏的質感,焦糖也不會太甜;緊接著是下層冰涼口感的燉蛋,滑溜溜的好似豆腐花一般,冰涼的溫度配上略甜的燉蛋讓人食的一口清涼,濃濃的蛋香由著清甜的忌廉味慢慢帶出,一點不膩。
Jasmine taste
對於Macaron,先前在上海吃過一次,也是唯有的一次,以後就再也沒有嘗試過,全因那第一次的試吃讓我對Macaron 的印象極差;上下兩片脆脆松松,一口咬下感覺自己是咬了一口不知名的糖餅,内裏包裹的膠質內餡,甜的死要命!

幸好這次在友人的推薦下,徹底對這個來自法國貴族皇室所摯愛的甜品家族一員有新的認識,友人知我對于Macaron 的甜度很是忌諱,故特意推薦了Jasmine 以及Rose 兩款花香類的口味給我。

拿起細細件的Macaron,乳白色的上下杏仁餅身做的質地細密,但又好脆弱,感覺稍用力一捏就要粉碎;但卻是承認,這樣的“意識形態” 任何一個女生都難以抗拒!十二分之可愛~
(剛從餅柜拿出)冰涼的餅身在一口之後已變成好似大地震后的模樣,中間夾著的白色膠狀餡十分厚實豐富;嘴裡則是一下子讓我有種“醒過來”的感覺,借某個廣告的動態畫面來形容我當時的感覺就是主人公喝了一口某品牌的汽水后就一下子從悶熱的街道抽離,一躍如水中;清香的茉莉花香芬芳不已,好似我含了一片茉莉花瓣在口中一樣,幽幽的甜味隨著慢慢融化的膠質流淌開,花香更勝於甜味,於是這份甜味也變得沁人心脾起來,於是我就有了先前比喻的那種感覺;另外一口咬下的瞬間,上下齒間先是觸碰到有些粉感,柔軟酥鬆卻又微脆的杏仁餅然後再是略有彈性的膠質甜心,口感上也富有層次變換。
Rose
緊接著再來試下玫瑰味的,同樣是厚厚的小杏仁餅,這次換上糖衣炮彈式的粉紅戰衣,隱隱看得到中間的肉粉色,更是可愛係數升級;
Rose 與Jasmine 一樣以花香突出整體的口味,玫瑰香氣比起荔枝跟來的濃一些,且玫瑰的香氣本身也帶有些甜甜的味道,所以甜度較Jasmine 高小小;這一次特別注意了餅身的口感和口味,餅身微脆但個人覺得帶有些粉粉質感的杏仁餅身在口中融化時有些微細的顆粒質感,這些顆粒其實就是實實在在的糖分,在口中慢慢把花香泗益的膠質包裹住,甜中帶著花香,既清新又甜蜜,好似置於一片花海中的感覺。

食落之後一行三人還繼續保持陶醉狀,隨說食佐甜品但卻一點不覺膩口,本想用甜品來滿足的反倒因為太享受了,又勾起對甜品的無限慾望;打住打住!還是下次再來光顧,一定要試全所有的口味才滿足!
2012-08-10
Snowy Heart-poppy Flavour
Cream Brulee
Jasmine taste
Rose
  • Macaron
2012-08-13 242 浏览
是次經過再沒有色彩繽紛的蛋糕可以選擇選擇雖少,但都吸引我同朋友仔搵想食既紅紅既心形,實在太搶眼了本以為係比較酸既士多啤梨,事實卻不然取而代之的是可口美味既朱古力cake好香好濃實在喜出望外另外當然少不了呢度既signature 焦糖烤得岩岩好,暖暖的燉蛋好滑仲有一陣清幽雲哩拿香呢兩個都係好正既甜品開業咁耐都咁多人讚的確名副其實!~
是次經過再沒有色彩繽紛的蛋糕可以選擇
選擇雖少,但都吸引我同朋友仔搵想食既
Chocolate gold dust
紅紅既心形,實在太搶眼了
本以為係比較酸既士多啤梨,事實卻不然
取而代之的是可口美味既朱古力cake

好香好濃
實在喜出望外

另外當然少不了呢度既signature
焦糖烤得岩岩好,暖暖的
Cream brulee
燉蛋好滑
仲有一陣清幽雲哩拿香

呢兩個都係好正既甜品
開業咁耐都咁多人讚的確名副其實!~
外卖自取
$40 (宵夜)
Cream brulee
2012-08-11 156 浏览
突然心血來潮想買macaron,路過尖東火車站,就去了這間~色彩繽紛的,最後選了玫瑰、開心果、焦煻和綠茶四款,因為趕路的關係,所以是買了很久之後才吃…不過十五元一個,感覺真的有點貴。第一次吃……第一個是抺茶味,很特別的口感,外脆內軟,餡料也很好吃!!跟看上去的印象不一樣,鄉里了…焦糖味都很香~吃到一粒一粒的焦糖,很滿足!其餘兩個就沒嘗過,媽媽則說太甜了…哈哈~之後才知道這間也是有點名氣的甜品店,吃到好東西了~
色彩繽紛的,最後選了玫瑰、開心果、焦煻和綠茶四款,
因為趕路的關係,所以是買了很久之後才吃…

不過十五元一個,感覺真的有點貴。
好可愛
第一次吃……
第一個是抺茶味,很特別的口感,外脆內軟,
餡料也很好吃!!跟看上去的印象不一樣,鄉里了…

焦糖味都很香~吃到一粒一粒的焦糖,很滿足!
其餘兩個就沒嘗過,媽媽則說太甜了…哈哈~

之後才知道這間也是有點名氣的甜品店,吃到好東西了~
题外话/补充资料: 夏天買的話謹記要立即吃或冷藏,因為餡料很容易溶掉…
2012-08-07
外卖自取
$60 (其他)
好可愛
自從在法國嚐過聲名大噪的Ladurée的macaron之後,回港再吃別的也大感失望這次在openrice先做好資料搜集後, 覺得paul lafayet的macaron應該也不差,決定再給一次機會嚐嚐香港的macaron!在openrice看見Paul Lafayet的法式焦糖燉蛋大獲好評, 也有點心思思想吃..可惜, 這次在lunch已吃飽飽了, 無法再吃焦糖燉蛋>~<還是決定先品嘗它的macaron!!$15/個, 正常的小size$100/6個小禮盒裝$180/12個 禮盒裝其實價錢上它比較昂貴, 一般macaron在香港是$10、$11左右不過我深信好的東西是要付多點的我們想試少少, 決定買6個6個普通包裝$90, 比小禮盒裝便宜$10,自己吃就沒關係, 買了普通包裝的..選了巧克力、茉莉花、bailey(巧克力酒)、開心果、桑莓和芝麻味之前吃過Ladurée的macaron,發現它的餡料多而味濃, 杏仁餅外層鬆脆而內裡濕潤香港吃到的macaron都是太過乾硬的杏仁餅, 像餅乾, 口感較差, 而且餡料少而味淡Paul Lafayet的macaron給我很大的驚喜
回港再吃別的也大感失望

決定再給一次機會嚐嚐香港的macaron!

還是決定先品嘗它的macaron!!

$15/個, 正常的小size
$100/6個小禮盒裝
$180/12個 禮盒裝
不過我深信好的東西是要付多點的

我們想試少少, 決定買6個
6個普通包裝$90, 比小禮盒裝便宜$10,
自己吃就沒關係, 買了普通包裝的..
很高水準的macaron
超多餡

Paul Lafayet的macaron給我很大的驚喜

它又是另一種風格, 卻也很美味!!
一咬開表層的杏仁餅, 鬆脆非常!
雖然沒有Ladurée的濕口, 但鬆脆、入口即化的感覺更勝Ladurée
慢慢咀嚼有淡淡的杏仁香...
內裡的餡料真是超水準!!
macaron內的餡料非常豐富, 而且味道濃郁
即使是清淡的茉莉花餡也能嚐到強烈的茉莉花香

濕潤味濃的醬料配搭鬆脆即化的杏仁餅, 簡直是絕配!!

雖然吃不到法國Ladurée macaron的味道,
但卻吃到另一種獨特、高水準的macaron!
真的驚嘆不已...

小妹其實自己也曾上過烹飪班, 學弄macaron..
當然失敗了, 而且老師的macaron也乾得像餅乾><
知道這一塊小甜餅真的難道不少甜品高手!
能夠製作如斯美味、水準能媲美Ladurée的macaron, 真得值得給10個讚啊!

看來不久的將來, 要大灑金錢於此店了!
期待下次去吃它的法式焦糖燉蛋
2012-08-06
很高水準的macaron
超多餡
  • Macaron
2012-07-31 127 浏览
我係電視見甜姐兒介紹PAUL LAFAYET就己經被那迷人的MACARON吸引着,之後我去到K11的PAUL LAFAYET就買左個紅桑子玫瑰MACARON. 返到屋企就嗱嗱林試吓食,見到佢咁有少少唔捨得食, 所以就用手機拍下才安心. 嘩!E個甜品有可能係我一生以來最好食ge甜品. 我覺得佢最好食的地方係D rose cream,一咬落去淡淡玟瑰味攻出黎. 加上有酸酸地ge紅桑子和嗰兩塊杏仁餅,真係超好食! 下次一定再黎, 這個甜品编甜,不過i like
题外话/补充资料: [i][/i][i][/i]其他用餐以外的補充資料、著數用餐優惠、菜式參考資料甚至飯後有感而發不吐不快?請將食評以外的「題外話/補充資料」放在這裡。
2012-04-19
5 分钟 (外卖自取)
$40 (早餐)
用餐优惠
信用卡優惠
  • 8
  • 9
ok~
2012-07-29 123 浏览
昨晚經過此店, 買了兩個cake 回家. 本來想買cream brulee , 但sales 話要半個小時內食左去, 如果唔係d 焦糖就會溶....由於我係想買回家食, 所以只好放棄最愛既焦糖燉蛋....結果買左一個chocolate & Blueberry Dome 同埋 Barries & Macaron Tart.試左一啖dome, 好濃既朱古力味, 比較甜~但中意食朱古力既人一定會好中意食~!而個tart 就一般...冇想像中好味. 生果帶酸..maracon 係清清少, 由於個tart 都係甜左d, 幸好個maracon 冇咁甜, 會易入口d. 下次都係堂食食番焦糖燉蛋~
昨晚經過此店, 買了兩個cake 回家.

由於我係想買回家食, 所以只好放棄最愛既焦糖燉蛋....

下次都係堂食食番焦糖燉蛋~
2012-07-28
2012-07-25 99 浏览
星期六個日系尖沙咀行街行到去k11又比呢間lafayet吸引住最後又底受吾住引誘入左去燒錢的下午茶最好食,都系朱古力味^^朱古力味好濃,超好食仲試左佢個焦糖布丁個d焦糖你買個時佢即刻燒趣卜卜咁,好好味呀!!^^d布丁仲好有雲尼味令人一試難忘!
色彩繽紛的馬卡龍
星期六個日系尖沙咀行街
行到去k11
又比呢間lafayet吸引住
最後又底受吾住引誘
入左去燒錢的下午茶
最好食,都系朱古力味^^
朱古力味好濃,超好食

仲試左佢個焦糖布丁
個d焦糖你買個時佢即刻燒
趣卜卜咁,好好味呀!!^^
d布丁仲好有雲尼味
令人一試難忘!