2016-08-06 7566 浏览
收工後去買外賣晚餐!呢間沙律同事好推介!門面光鮮!入內地下地方闊落!一排玻璃櫃檯放食物,先去櫃檯揀好食物,再到收銀比錢!樓上及室外有座位可以坐低食!細沙律(250g)($45)幾款沙律,可以最多揀3款!我揀咗兩款!透明蓋紙盒唔大!店員會先放火箭菜墊底,再放客人揀嘅沙律!雞肉意粉:白汁雞肉蜆殻粉!蜆殻粉厚身,質地較粉,雞肉比較嚡!白汁好杰!撈勻味道正常!Autumn Salad:好多種蕃茄撈出來嘅沙律!茄茄唔爽,汁醬浠身!好似香草欖油!味道只係ok!熱情果黑莓餅($43)肥髀食!外面熱情果皮酸,入面上半球藍莓醬軟滑!下半球藍莓啫喱彈身啲!底部嘅朱古力脆脆,朱古力味濃,脆脆脆口!好味朱古力開心果餅($43)外面朱古力皮好濃朱古力味,入面軟滑開心果醬加特濃朱古力醬,好味!加上朱古力脆片底座好味!正!外賣黑紙袋同紙盒好精美!西餅紙盒好堅挺!保護性強!幾個店員比較cool,埋位就做!唔係好親切!服務正常!
外賣黑紙袋同紙盒好精美!西餅紙盒好堅挺!保護性強!
幾個店員比較cool,埋位就做!唔係好親切!服務正常!
2016-08-02
外卖自取
2016-07-30 931 浏览
We popped in for a quick bite and surprised by our level of satisfaction! LARGE SALAD: you choose 4 from a selection of usual deli type salads. It wasn't an overwhelming serving but satisfying all the same. SALMON SANDWICH: very simple, smoked salmon and cream cheese on a sunflower seed whole grain bun. Definitely hits the spot. QUICHE LORRAINE: Thick pastry crust very delicious. The egg was a little on the runny side. We sat upstairs in the dining section, the fit out is pretty cheesy and they play some terribly cliche French folk music, however we will probably come by again. The only negative comment is they didn't have tomato sauce.
2016-07-30
$77 (早餐)
2016-07-19 1088 浏览
係灣仔既新店就在落係利東街,亦有囍帖街之稱。餐廳有兩層,地面有甜點,雪糕同沙律既輕食,而樓上就供應熱食。灣仔店既面積其他分店寬闊,而且枱與枱之間空間絕唔狹窄,環境好舒服,叫一杯飲品加件甜品,過一個輕鬆既下午就最岩。意大利雪糕佢地自家製既意大利雪糕款式超過10款,令人花多眼亂。我本身都係鐘意芒果,熱情果呢類水果,於是揀左熱情果雪糕。質感極之幼滑,入口酸酸甜甜,感覺清新開胃,而且味道天然而不造作,但如果可以加埋果肉增加口感就更好啦。同埋我地去到已經賣曬墊底既waffle,有少少美中不足。香蕉牛奶朱古力慕絲一場黎到當然要叫甜品啦,用香蕉做主打既甜品比較少有,一於叫黎試下。外層係牛奶朱古力,入面用左新鮮香焦蓉放中間,再加埋鬆軟既蛋糕,層次分明,而且配搭得宜,食到香蕉味之外又唔會比朱古力擔曬風頭。環境舒服,食物質數又高,放假黎過一個輕鬆下午就岩曬。

香蕉牛奶朱古力慕絲
環境舒服,食物質數又高,放假黎過一個輕鬆下午就岩曬。
香蕉牛奶朱古力慕絲
夏日炎炎,走過利東街,突然被一股濃濃牛油香吸引,走進了Passion by Gerard Dubois,一個外國女人正在夾起麥香撲鼻的麵包放進她手上的膠盤,充滿色彩繽紛的甜品世界佔據了店的另一角。雖然Gerard Dubois出名的是它的甜點,而兒我跟友人反被它的"Gelato"一個英文字及一個個排列在凍櫃不同口味的意大利雪糕吸引,希望在此一嘗昔日的意大利味道我選了waffle伴冧酒提子雪糕,所以比只買Cup貴2元,成為38個大洋。其實他們快要關門時,我們才進買,但好幸運地買下了他們最後一個waffle gelato,後面的客人只可以買Cup version。Waffle因放得太長時間,已經變得淋身,沒有即整後的香脆和牛油香。而本人比較喜歡冧酒的香氣配上提子乾這天生絕配,所以食雪糕時多數都是選擇冧酒提子味,希望食時提子乾可以被冧酒帶出果香,更甚是喜歡提子它煙煙韌韌的口感。可惜Gerard Dubois的Gelato卻一點都做不到。它的提子應該已經用冧酒泡過,但同時也因此完全令提子果香埋沒,不是我所要的。更甚是雪糕融化速度奇快,我們拿到室外花園品嘗的瞬間,雪糕已經開始融化,可能是製作時打

更甚是雪糕融化速度奇快,我們拿到室外花園品嘗的瞬間,雪糕已經開始融化,可能是製作時打入了過多空氣。
結論是...到Passion by Gerard Dubois都是品嘗它的精美甜點較為安全😢😢希望下一次試它的甜品時真的不會太的失望啦~~
冧酒提子乾Gelato
種類多多
外卖自取
2016-06-26 1007 浏览
下午茶, 兩個人share一碟 自行配3選為一碟嘅沙律。揀咗 veg salad with fregola, beetroot with sour cream and californian shell pasta. 三扒兩啖就食哂 ,雖然本身都只為咬兩咬, 但45蚊 一個 salad suppose 能當一個午餐,夠餵飽一個女仔食量, 呢個份量係估計後,意外的小。個californian shell pasta 特別啱口味,用蒜蓉, cream, 檻欖油, 黑椒 mix埋,唔膩又好味 環境都靚嘅。不過我唔識欣賞呢種 玩品味帶點 grand嘅裝修 卻俾客人一個 fast food quality 嘅 service. 真係好求其,用個擺麵包大少少嘅碟仔去裝沙律都算,個店員整碟菜嘅時候, 我仲以為自己係街邊嗌三餸飯。。 我唔係 expect 好似酒店咁, 有個廚師 整齊地放啲食物上碟。 但有咁嘅裝修,中等價錢, 然後 “劈”碟菜俾我。。。 感覺唔太好。。。 呢間舖分兩層,下面賣 沙律,麵包,甜品等... 上面賣各種熟食。 我order 個沙律 首先要走到樓下,order, 俾錢, 揀菜,

呢間舖分兩層,下面賣 沙律,麵包,甜品等... 上面賣各種熟食。 我order 個沙律 首先要走到樓下,order, 俾錢, 揀菜, 攞膠餐具,再捧返上樓,先有得食...

捧住食物嘅時候, 行條樓梯都唔少野,又窄, 拎住碟野又要避人。 感覺同碟食物一齊經歷咗段艱辛旅程咁。。。 話時話, 我咪食多好多塵??

Overall, 食物同環境都唔錯,but personally its a pretty irritating experience
2016-06-25
下午茶
2016-06-17 6258 浏览
一向喜歡Passion的出品, 特別是餅類和甜品等。而 Passion by Gerard Dubois 加入了更多元素, 包括意粉, PIZZA,千層麵等意式食物。實在令一眾Fans有更多的理由再光臨。經過上次週未來過, 由於人流不絕實在令我有點頂唔順。所以今次醒左, 約左朋友係七點前來吃一個Light Dinner。我特意朋友叮囑一定要坐一樓, 因為一樓坐得舒服又大好多。我們成功地搵到四人圓枱, 但坐一樓都有缺點, 因為我喜歡的輕食都在地下層。於是出於男士風度, 他為我到地下買了 沙律(細)$45和檸檬草 薑茶 $29他很清楚我的口味, 三款沙律我也喜歡, 包括了雞肉蜆殼粉沙律、紅菜頭沙律和白露荀椰菜花沙律由其是雞肉殼粉沙律, 雖然以白汁撈上雞肉和蜆殼粉, 但一啲都唔膩。雞肉大粒又唔韌和煙韌的蜆殼粉上好夾。另外以清清地的白露荀椰菜花沙律當配菜吃, 只加入小許醋來調味, 簡單而清新。另外一定要選紅菜頭, 因為醫生話我鐵質不足, 建議盡量吃多點補血的東西。檸檬草 薑茶 $29它們採用了JING茶園出品的茶葉。JING由一位英國人Edward Eisler創立, 而茶葉主要來自台灣、中國
一向喜歡Passion的出品, 特別是餅類和甜品等。
實在令一眾Fans有更多的理由再光臨。
經過上次週未來過, 由於人流不絕實在令我有點頂唔順。
我特意朋友叮囑一定要坐一樓, 因為一樓坐得舒服又大好多。
紅菜頭沙律和白露荀椰菜花沙律

雞肉大粒又唔韌和煙韌的蜆殼粉上好夾。
檸檬草 薑茶 $29

它們採用了JING茶園出品的茶葉。
JING由一位英國人Edward Eisler創立, 而茶葉主要來自台灣、中國、日本、斯里蘭卡、
印度等地。常言道一分錢一分貨,廿幾蚊杯茶比個茶包我自己沖泡, 感覺真係好貴
但要扮飲得優雅, 所以付上廿幾蚊交場戲都OK既。
僅記茶包只須要泡二至三分鐘就要拎起,唔好因為覺得浪費而由得佢放到飲完。
因為會直接影響到茶味,可能會變得苦澀或太濃。

這杯茶香而不濃, 茶澤金黃, 唔錯。
我們成晚只係食左一啲輕食,但坐左兩個幾鐘,乜都抵晒。
2016-06-15
2016-06-16 1008 浏览
利東街重建左之後第一次黎, 主要係想搵個地方坐低食小小野, 傾下計, 所以就入左黎呢間2層高既Passion by Gerard Dubois, 呢間分店裝修得好令, 全用木做設計, 空間感大之餘感覺好relax, 好似去左外國cafe咁, 而且人唔太多, 環境都算寧靜, 一入黎Vi已經比呢度既環境吸引住~同朋友一人點左一個法式冰淇淋, 每杯只可以揀一隻味, 我地就要左開心果同青檸, 雪糕用左waffle墊底, 賣相十分討好, 開心果味係濃郁既, 但青檸就太酸, 酸到要夾埋個waffle食先ok, 質感方面2隻味道都唔夠滑, 重永感, 食食下仲會食到冰粒, 呢方面要改善一下, 而waffle係預先整好, 所以唔夠脆身, 但味道係唔錯既~ 整體呢度既環境真係perfect, 但雪糕可以改良一下~
2016-06-14
$38 (宵夜)
2016-06-16 3889 浏览
復活節的第三天,男朋友帶我到灣仔,為的是走到利東街食薯片加雪糕, 可是,大排長龍,大家也打了退堂鼓! 我們竟然在這裡見到 Passion by Gerard Dubois! 才得知店子已搬往灣仔利東街!他對 Cafe 麻麻地, 一於找個週末自己來幫襯吧!人總是跟著矛盾去做人!自己沒有就想要,明明自己有了又不想要...! 就算身邊多了一位男朋友,也要擁有自己的私人空間!享受獨個兒的快樂!Passion by Gerard Dubois 新店佔地兩層,下層以輕食為主,供應:包點、沙律、三文治、甜品、雪糕…等;上層為熱食,如意粉、薄餅、熱飲、湯…等。上層:下層:裝潢以歐陸式為主,跟利東街截然不同!以自助形式,付款後,隨即店員給予一個電子感應器,閃亮時便取得食物!手撕豬肉薄餅 $78等上 10分鐘!薄餅薄而酥皮,薄餅邊鬆化可口,餅身薄而煙韌!  豬肉絲有點肉味,以香草作調味,底部是一層薄薄的芝士,一開6片,一片接一片,食得滋味無窮! 價錢合理!自家製蘑菇湯 $26濃郁而質感濃稠的蘑菇湯,每一湯匙也夾雜爽口帶嚼勁的蘑菇片,真材實料!雲呢拿及檸檬 Vanilla and Lemon $43半球體的
 可是,大排長龍,大家也打了退堂鼓!

才得知店子已搬往灣仔利東街!
他對 Cafe 麻麻地, 一於找個週末自己來幫襯吧!

上層:
下層:
裝潢以歐陸式為主,跟利東街截然不同!
手撕豬肉薄餅 & Matcha Latte
手撕豬肉薄餅 $78
等上 10分鐘!
薄餅薄而酥皮,薄餅邊鬆化可口,餅身薄而煙韌!
 價錢合理!

自家製蘑菇湯 $26

自家製蘑菇湯
雲呢拿及檸檬 Vanilla and Lemon $43
半球體的外型,簡單精緻!

表面明顯見到雲呢拿籽,早前,聽收電台才得知,雲呢拿來源地是馬特加斯加,當地失收,導致產量大減而要加價!影響全球飲食業!

檸檬的果酸,與雲呢拿的香甜,配合得天衣無縫!質感軟滑富層次感!
Vanilla and Lemon
Matcha Latte $39
由於,當時我持續咳了好幾天,想點這杯飲品,卻又想少甜!問店員可否少甜,店方的貨色已混合糖,那麼無辦法啦!

入口抹茶味甘而濃厚,甜度剛好,兩者配合起來,甘中帶甜!討我歡心!
Matcha Latte
獨個兒的快樂也相當不錯,令我自己輕輕鬆鬆渡過一個寧靜的下午!

2016-04-02
Matcha Latte
Vanilla and Lemon
手撕豬肉薄餅 & Matcha Latte
2016-06-15 2203 浏览
囍歡里上的一個浪漫景地, 只要有銀兩在身, 情侶們無論選擇愛情還是麵包, 甚至沙律、手造意粉、雪糕也是無問題的。  樓高兩層, 下層主打外賣而上層卻有很多座位, 可以坐下來談談情、吃吃喝喝。SaladSandwichesPassion Creme BruleeDanishLes Glaces "Passion"French Pastry上層是截然不同的味道, 所售賣的更有不一樣。Artisan Sour Dough PizzaFrench CasseroleArtisan PastaSalad"Passion Mocktail"Pear Williams成份有梨、檸檬、薄荷, 喝下去是清爽怡人, 甜味不誇張, 非常適合炎熱初夏。Corned Beef Brisket with Melted Cheese在烘熱帶脆的麵包裏夾著熱溶芝士及鹽醃牛腩, 其實還有其他配料在, 因此吃的時候味道層次多變, 香口有益。邊望著窗景, 也很寫意吧!
Salad
Sandwiches
Passion Creme Brulee
Danish
Les Glaces "Passion"
French Pastry
上層是截然不同的味道, 所售賣的更有不一樣。
Artisan Sour Dough Pizza
French Casserole
Artisan Pasta
Salad
"Passion Mocktail"

Pear Williams
邊望著窗景, 也很寫意吧!

题外话/补充资料: 味道 4 環境 4 服務 3 衛生 4 抵食 4
2016-06-14 834 浏览
好中意去 passion 架, 尖沙咀間分店, lunch 同 dinner 都食過, 佢 d 湯, 沙律, 意粉都無得彈. 今次去灣仔店食宵夜, 食甜品莓子的酸酸甜甜, 裡方的蛋糕很濕潤, 好味.拿破倫夠脆, 而且排得很漂亮. 吉士漿不太甜. 都是我心水之一.
$60 (宵夜)
2016-05-30 883 浏览
超吸睛朱古力水晶球😍造型夠哂Artistic呀!💃🏻絕對是一件藝術品‼️哈哈啱哂朕的第二個胃!😛朱古力開心果餅 La Boule Chocolat Pistache ($43)朱古力波呀彈彈波🎱朱古力球外層閃令令✨加上光滑的軟朱古力漿外層💗淨係望住已經心心眼!😍朱古力波波入面包住甜蜜的白朱古力mousse😻同埋香濃幼滑的黑朱古力ganache🍫質感超級幼滑!近乎入口即溶!🙌🏻𠽌一聲就落左喉嚨喇😳食到個心都漸漸溶化~❣😂最驚喜係原來仲有開心果mousse‼️全部係用開心果nuts製作而成架🙇🏻清新幽雅。滲出淡淡果仁香🍨心理罪惡感即刻減低好多!😂😂😂亮點黎喇👁👁底層原來仲有朱古力脆脆😳Choco Crunch唔係得個「脆」字架😛香脆得黎仲好有咬口🙆🏻口感層次配搭得好好👏🏻👏🏻👏🏻真心好抵讚👍🏻👍🏻👍🏻不愧為超水準之作!😍😍😍
超吸睛朱古力水晶球😍

𠽌一聲就落左喉嚨喇😳
食到個心都漸漸溶化~❣😂

最驚喜係原來仲有開心果mousse‼️
全部係用開心果nuts製作而成架🙇🏻
清新幽雅。滲出淡淡果仁香🍨
心理罪惡感即刻減低好多!😂😂😂

真心好抵讚👍🏻👍🏻👍🏻
不愧為超水準之作!😍😍😍
2016-05-17
2016-05-29 760 浏览
週日午後的灣仔區,沒有平日的車水馬龍。但新落成的利東街項目裡面,人山人海,一片節日景象。人工化堆切出來的歐陸風情令充滿本土風味的喜帖街失去了本來的個性,本來趁著假日過來走走,緬懷一下舊日那片印刷公司林立的景象,但異國風情庭園裡面的這家咖啡店實在是惋惜之中的一點點驚喜。店中裝修樸實清雅,彷如置身歐洲。剛睡醒,需要一杯黑咖啡回一回神。這店供應的是歐洲普遍的illy咖啡。芬芳濃郁跟友人分享一客熱辣辣,香噴噴的英式鬆餅。鬆餅軟熟,伴以草莓果醬,吃一口,便知道這是一個good morning.友人還點了一杯冰凍雜莓特飲,我試了一口,草莓的果香實在令人感動。唯一美中不足的事,就是環境十分嘈雜。可能餐廳天花隔音做得未如理想,一家大細來吃東西的父母也沒有好好的管好孩子。樓上的所謂雅座有不少亂跑的小孩,如果是要來享受一個慵懶悠閒的下午,還是平日來吧⋯⋯

店中裝修樸實清雅,彷如置身歐洲。
黑咖啡
果醬英式鬆餅
草莓特飲
果醬英式鬆餅
2016-05-28 627 浏览
和朋友於灣仔食完晚飯, 想食甜品, 剛好路過這邊, 見到甜品幾靚, 被其外表吸引, 決定坐下來品嚐。在樓下落單後, 便可以將蛋糕拿到上層搵位, 上層原來幾大, 坐位都幾多, 但都比人坐滿, 好在剛好有人走, 才有位坐。環境裝修得好有歐美風格, 又有年輕感, 微暗的燈光, 無論三五知己或兩小口子來嘆甜品暢談, 也都很適合呢, 只是坐滿人的話有一點點嘈吵。雲尼拿檸檬餅$43 - 圓碌碌有光澤感的外表, 灑有點點箔粒像太空館的星空那麼美, 咬落外層的雲尼拿蛋糕不是太甜, 淡淡的雲尼拿味, 中間夾有檸檬醬, 酸爽清怡, 兩者十分之夾, 最底的朱古力蛋糕就沒什麼特別, 用來平衡甜膩感。法式焦糖布丁$43 - 這個是即叫即製的, 所即製的是焦糖層, 喜歡它夠厚實, 咬落香脆焦糖味突出, 而底下的布丁則很綿密, 比較甜, 如果一個人食會比較膩, 而且也太邪惡了吧, 會吸取太多的糖分, 最好就有兩個人share啦。
$43 (宵夜)
2016-05-27 2222 浏览
今日相約好友在利東街晚餐,因為貪呢條街靚, 食完又可以影下相!最後揀左呢間passion, 之前在街角位置的, 利東街開了才搬入來!餐廳在利東街當眼位置!我們坐在樓上, 環境裝修非常優雅舒適, 係呢度可以靜靜享受晚餐!發現這裡很多是自助的, 如清水, 可以自己到櫃取~備有紙杯!而餐具,碟等也是自取~我們要自行出去Counter點食物, 發現餐牌的印刷非常精美!Counter 有玻璃櫃已展示了各樣食物及價錢, 一目了然~這裡有推介Illy Coffee!自然要點返杯~好香濃, 仲有塊餅食~買完食物, 拎呢個返去, 等陣有得拎的時間會響!我地試左店員推介的呢個Pizza- Double Smoked bacon有煙肉, 蕃茄及粟米, Pizza 是即焗,熱辣辣!!!!!非常可口, 滿分~再黎1個 Creamy mushroom penne pasta我都幾鍾意食意大利餛飩雖然叫Creamy 但唔會好漏餛飩皮的厚薄非常適中, 汁非常香濃, 又香滑BBQ baby pork shank~燒烤豬仔髀肉質好腍, 醬汁好惹味, 又非常入味。今次叫我太多太飽, 下次要試呢度的甜品先~

餐廳在利東街當眼位置!
而餐具,碟等也是自取~
這裡有推介Illy Coffee!
自然要點返杯~好香濃, 仲有塊餅食~
買完食物, 拎呢個返去, 等陣有得拎的時間會響!
我都幾鍾意食意大利餛飩
雖然叫Creamy 但唔會好漏
餛飩皮的厚薄非常適中, 汁非常香濃, 又香滑
BBQ baby pork shank~

燒烤豬仔髀肉質好腍, 醬汁好惹味, 又非常入味。
今次叫我太多太飽, 下次要試呢度的甜品先~

题外话/补充资料: 這裡環境滿分, 好適合同朋友傾計飲野
2K
2016-05-26 750 浏览
係灣仔食完飯慢慢行左去利東街,竟然比我發現Passion by Gerard Dubois.店內一個大櫃子盛住各式各樣美食,甜品吸睛度高,除此之外,仲有沙律、意粉、Pizza,麵包、雪糕之類食物,環境舒適,坐係度慢慢食都得試左草莓酥 Strawberry Danish($24)吉士細幼清香濃,爽甜的士多啤梨再配上酥脆香口的酥皮,教我如何不愛它!再叫左個法式冰淇淋 Les Glaces Passion Earl Grey ($38),呢度的ice cream 全部都係自家製,口味多達10款。店員好好人,好耐心咁推介唔同口味比我地,仲唔嫌我地煩殷勤請我們先試試味道,最後揀左earl grey 口味,茶味香濃,奶味突出,配埋即叫即製食落卜卜脆的cone簡直無得輸。最後點了個Small Salad Selection ($45) ,可以揀三款沙律,我揀左酸甜雞肉、雞肉意粉、吞拿魚紅米飯。份量也算頗多的,除了三款沙律外,還配有沙律菜,清新健康的配搭,感覺也不錯呢!

2016-05-21