餐厅: Parallel
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-12-20 68 浏览
📍Parallel (觀塘)估唔到觀塘都有fine dining西餐,食物質素高,但係唔會令人好拘謹。踏入12月仲好有聖誕氣氛🎄!🍽️5 Courses$598 Per Pax10% service charge✨FRESH BAKERY3 Different Bread✨AMUSE BOUCHE椰菜花奶凍配鱒魚子椰菜花奶凍味道幾清香,盛起鮮甜嘅三文魚子同埋鱒魚子,味道好豐富。✨APPETIZER18個月風乾火腿配布拉達芝士呢塊風乾火腿真係特別好食,烘得香脆,而且味道細嫩唔會重鹹。配搭布拉達芝士會更加清爽。日本皇帝蟹蘆筍沙律蘆筍同麥粒嘅味道清淡溫和,反而更加突出咗皇帝蟹肉嘅鮮味。✨SOUP胡桃南瓜湯味道特別甜,但呢種係天然嘅南瓜甜味。✨PASTA黑松露手工意粉手工意粉特別有口感,仲有陣陣比較天然嘅松露香,食得出唔係用廉價松露醬。✨MAIN西班牙黑毛豬8成熟嘅豬肉嫩滑又多肉汁,調味唔重,反而更食到豬肉本身嘅甜味。✨鮟鱇魚面頰肉 +$60估唔到鮟鱇魚嘅面頰肉會有一種類似龍蝦嘅口感。白酒汁味道唔算好濃厚,所以依舊可以食到鮟鱇魚嘅鮮味。✨DESSERT自家制黑朱古力蛋糕朱古力嘅味道好醇唔會死甜,
📍Parallel (觀塘)

🍽️5 Courses

椰菜花奶凍配鱒魚子

✨APPETIZER
18個月風乾火腿配布拉達芝士

日本皇帝蟹蘆筍沙律
蘆筍同麥粒嘅味道清淡溫和,反而更加突出咗皇帝蟹肉嘅鮮味。

✨SOUP
胡桃南瓜湯
味道特別甜,但呢種係天然嘅南瓜甜味。

✨PASTA

✨MAIN

✨鮟鱇魚面頰肉 +$60

✨DESSERT
自家制黑朱古力蛋糕
朱古力嘅味道好醇唔會死甜,蛋糕嘅口感鬆軟濕潤。配raspberry果醬有種類似黑森林蛋糕嘅感覺。

📍Parallel (觀塘)
觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖
朋友推介之下去食嫁!😆😆😆很有feel的餐廳~~~很適合慶祝節日大廚和員工都好親切!我們點了5 courses首先是包點和椰菜花奶凍配鱒魚子。奶凍很開胃,搭配上鱒魚子超新鮮~!我也喜歡日本皇帝蟹蘆筍沙律。日本皇帝蟹很鮮甜和蘆筍兩者的結合非常協調。18個月風乾火腿配布拉特芝士也很不錯。風乾火腿很脆,布拉特芝士的奶香入口即化胡桃南瓜湯的質地濃稠和口感都很好!黑松露手工意粉的麵條超級好吃,搭配上香氣濃郁的黑松露醬汁。麵條煮得剛好彈牙!接下來是西班牙黑毛豬。西班牙黑毛豬肉的肉質鮮嫩多汁,使得每一口都充滿了濃郁的肉香。然後是鮟鱇魚面頰肉。這道菜以鮟鱇魚的面頰肉吃下像是龍蝦肉~~最後是自家製黑朱古力蛋糕。這道蛋糕以精選的黑朱古力為主要成分,口感濃郁醇厚。

大廚和員工都好親切!

我們點了5 courses

胡桃南瓜湯的質地濃稠和口感都很好!

餐廳環境好有氣氛好有feel,勁岩情侶拍拖餐廳❤️,氛圍感好浪漫🌹,作為慶祝餐廳絕對開心🫶,價錢都幾合理,5個Course人均都係$598起🫶餐包:3款唔同既麵包種類🥖其中一款芝士包係超鬆軟,食落仲有一層層既口感,再慢慢散發陣陣既芝士香開胃菜:椰菜花奶凍配魚子口感好特別,幾有驚喜味道亦好豐富同有層次前菜:1️⃣18個月風乾火腿配布拉達芝士🧀風乾火腿鹹香味好濃郁,食落勁薄脆,口感味道都好好,入面仲有無花果,果香夠甜,仲有芝士做底😋2️⃣日本皇帝蟹蘆筍沙律皇帝蟹蟹肉鮮甜,蘆筍既清香更係好自然,成個味道都好清香鮮甜,上面脆卜卜既薄脆增加整體口感👍🏻餐湯:胡桃南爪湯🎃南瓜湯口感好順滑,甜度岩岩好PASTA:黑松露手工意粉黑松露味幾香,但唔係超級濃郁果隻,係一路食一路食到陣陣既香氣咁,意粉係比較有咬口,幾有彈性主菜:1️⃣西班牙黑毛豬黑先豬8成熟,就咁食肉香都好濃郁,肉質都好軟腍,配上甘筍芥末子醬更帶出豬香,最後可以再食一食粟米葉黎清一清口腔2️⃣鮟鱇魚面頰肉好出色既口感,食落好有龍蝦既爽彈口感,成個食落肉感滿滿,醬汁鮮甜帶酸,整體食落都好好食🤤甜品:自家制黑朱古力蛋糕好好食,朱古力濃郁得黎又唔會太甜,仲有得畫碟

餐包:3款唔同既麵包種類🥖

開胃菜:椰菜花奶凍配魚子
口感好特別,幾有驚喜味道亦好豐富同有層次

前菜:
1️⃣18個月風乾火腿配布拉達芝士🧀

2️⃣日本皇帝蟹蘆筍沙律

餐湯:胡桃南爪湯🎃
南瓜湯口感好順滑,甜度岩岩好

PASTA:黑松露手工意粉

主菜:
1️⃣西班牙黑毛豬

2️⃣鮟鱇魚面頰肉

甜品:自家制黑朱古力蛋糕
好好食,朱古力濃郁得黎又唔會太甜,仲有得畫碟😍,慶祝節日生日一流☺️,仲有即影即有🤫

2023-12-13 121 浏览
放假想食餐好既lunch~同屋企人搵左間有半自助既餐廳蕃茄湯每一個set都跟左餐湯,今日係蕃茄湯~個湯既蕃茄味濃郁,口味較酸,作為開胃菜好岩沙律bar餐廳提供大量前菜比人自助夾黎食,選擇豐富。除左有唔同既沙律菜,仲有魷魚,三文魚,火腿,薯仔,南瓜等等。夾完仲可以加少少醬汁或者芝士粒/煙肉粒蔬菜素肉千層麵由芝士,素肉同麵條交疊而成,再放入焗爐烤熟~千層麵味道豐富,酸酸甜甜既蕃茄,濃郁既芝士同柔軟既麵條配合得好好,而且比例掌握得好好,每一淡都食到好滿足(*๓´╰╯`๓)油封鴨配酸菜薯蓉店員解釋油封鴨腌製左3日時間,然後油封烹調。鴨肉保持左鴨肉既水分,食落外脆內軟。配埋薯蓉食好味~
放假想食餐好既lunch~
同屋企人搵左間有半自助既餐廳

油封鴨配酸菜薯蓉

千層麵

油封鴨配薯蓉酸菜

千層麵
油封鴨配薯蓉酸菜
2023-12-12 90 浏览
🇭🇰 #一粒波食好西-觀塘區的餐廳真的多得試不完😂這間餐廳是半自助餐形式坐下看看桌上的介紹牌才知道原來餐廳是前五星級酒店廚師主理😮😮-🍽️半自助午餐 $198自助包括前菜/沙律菜/沙律/煙三文魚/冷切肉盤及芝士🧀然後有一個自選主菜/是日餐湯和飲品-🍅 今天是蕃茄湯,超濃蕃茄味,酸酸甜甜🥰-🍽️ 自助菜式雖然種類不多但質素很不錯👍🏻沙律也有很多款,還有火箭菜!!煙三文魚及芝士都質素很好🫶🏻-🧀 蔬菜素肉千層麵芝士焦香及蕃茄汁的酸甜很配搭完全吃不出是素肉😮很美味-🍝海鮮意粉配蕃茄忌廉汁有青口/大蝦/帶子🦐🐚意粉厚實不會過軟,帶子很大顆😍-🍽️ Parallel觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖12:00 - 22:00-#一粒波ARollingBall #一粒波碌去觀塘 #hongkongfood #hongkong #香港美食 #觀塘美食
🇭🇰 #一粒波食好西
觀塘區的餐廳真的多得試不完😂
這間餐廳是半自助餐形式
🍽️半自助午餐 $198
自助包括前菜/沙律菜/沙律/煙三文魚/冷切肉盤及芝士🧀
然後有一個自選主菜/是日餐湯和飲品
🍅 今天是蕃茄湯,超濃蕃茄味,酸酸甜甜🥰
🍽️ 自助菜式雖然種類不多但質素很不錯👍🏻
沙律也有很多款,還有火箭菜!!
煙三文魚及芝士都質素很好🫶🏻

🧀 蔬菜素肉千層麵
芝士焦香及蕃茄汁的酸甜很配搭
完全吃不出是素肉😮很美味

🍝海鮮意粉配蕃茄忌廉汁
有青口/大蝦/帶子🦐🐚
意粉厚實不會過軟,帶子很大顆😍

🍽️ Parallel
12:00 - 22:00

2023-12-10 103 浏览
星期六是週末食好西的時間,平時lunch time 好多人排隊,終於有機會嚟到食!甘筍湯,非常濃郁!用全甘筍打出來的特別健康!有自助沙律吧🥗選擇非常多全部都係健康食物有煙三文魚蕃茄仔紅菜頭南瓜芝士火箭菜等等沙律仲有好多醬汁選擇!適合健康嘅朋友仔!大廚係五星級酒店西廚,所以食物一定有質素!海鮮意粉配番茄忌廉汁🦐海鮮意粉全部意粉有人手手工做!口感特別彈牙有口感!帶子超厚肉大大粒!蝦肉食得出唔係用急凍蝦!因為十分鮮味和爽口!是充滿蛋白質海鮮意粉🍝油封鴨脾配薯蓉,紫椰菜🦆由醃製到風乾都足足用了三天,然後再用焗爐焗返脆!皮脆肉嫩!味道香濃!跟餐咖啡是即磨咖啡!厚厚的咖啡油脂分布在咖啡面!又香又濃☕️美味的星期六午餐🤭

甘筍湯,非常濃郁!用全甘筍打出來的特別健康!

有自助沙律吧🥗
仲有好多醬汁選擇!適合健康嘅朋友仔!

大廚係五星級酒店西廚,所以食物一定有質素!

海鮮意粉配番茄忌廉汁🦐

油封鴨脾配薯蓉,紫椰菜🦆

美味的星期六午餐🤭

• Salad  bar
食材新鮮,烹調用心,美味紛呈,盡顯專業。環境舒適,室內光線柔和有度。伺應有禮周到,服務主動有耐心給人賓至如歸之感。唯主廚老闆太帥氣,嚴重影響食客專心品賞美食。總而言之,十分滿意。
2023-12-09
2023-12-06 76 浏览
高質西式𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧菜🍽️ 唔一定要去📍港島區由前五星級酒店大廚主理👨🏻‍🍳 唔一定好貴🤑慢慢品嘗 • 享受,唔一定要食足𝟑𝐡𝐫𝐬🐌但有齊晒💖高質 • 抵食 • 精美 • 交通方便既話,就一定要去食啦💃🏻題外話💁🏻‍♀️餐廳已佈置左聖誕啦🎄依家去食打卡仲靚📸~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌙 晚餐分別有𝟓道 / 𝟕道𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 🌙👉🏻另有𝟔道菜 • 素食晚餐🌱(*需要前𝟏日預訂)👉🏻最近仲做緊𝟖𝟖折優惠🈹 (*詳情請向餐廳查詢).🌙 Dinner 5 Courses ($588/pp) 🌙 (供應時間 : 𝟏𝟖:𝟎𝟎 - 𝟐𝟐:𝟎𝟎)▪Fresh Bakery 𝟑款新鮮麵包 (芝士酥 • 無花果包 • 小法包)上枱前會先烘熱🔥無花果包 • 小法包🥖食落都係外脆,唔會咬崩牙😝芝士酥🧀𝟑款入面最香,旁邊睇𝐝酥層都知不得了咁酥脆✨.▪Amuse Bouche▫️Smoked Salmon Mousse Tart 煙三文魚慕斯撻煙三文魚𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞🐟少少流心咁 滑滑😚配埋酸忌廉 • 虹鱒魚籽,提鮮之餘,整體唔會好膩🧡.▪Appetizer
高質西式𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧菜🍽️ 唔一定要去📍港島區
由前五星級酒店大廚主理👨🏻‍🍳 唔一定好貴🤑
慢慢品嘗 • 享受,唔一定要食足𝟑𝐡𝐫𝐬🐌
題外話💁🏻‍♀️餐廳已佈置左聖誕啦🎄依家去食打卡仲靚📸

🌙 晚餐分別有𝟓道 / 𝟕道𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 🌙
👉🏻另有𝟔道菜 • 素食晚餐🌱(*需要前𝟏日預訂)
👉🏻最近仲做緊𝟖𝟖折優惠🈹 (*詳情請向餐廳查詢)

(供應時間 : 𝟏𝟖:𝟎𝟎 - 𝟐𝟐:𝟎𝟎)
▪Fresh Bakery
𝟑款新鮮麵包 (芝士酥 • 無花果包 • 小法包)
芝士酥🧀𝟑款入面最香,旁邊睇𝐝酥層都知不得了咁酥脆✨
Fresh  Bakery

▪Amuse Bouche
煙三文魚𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞🐟少少流心咁 滑滑😚
配埋酸忌廉 • 虹鱒魚籽,提鮮之餘,整體唔會好膩🧡
Smoked Salmon Mousse Tart

▪Appetizer (Choose 1/pp)
▫️Hokkaido Scallop 北海道帶子
酒杯內藏蘋果木煙燻仙氣🪄黎到你面前先打開
煙燻香好出,睇到 • 嗅到 • 食到🫶🏻
北海道帶子表面輕輕炙燒過🔥
配鱘魚魚子醬 • 藜麥沙律,靚靚們必揀💃🏻
Hokkaido Scallop

▫️Beef Tartare 牛肉他他
濃濃既熟成牛肉🐃𝐌𝐢𝐱左酸豆 • 芥末
面再加埋鹹香巴馬臣芝士薄脆片💛 • 新鮮黑松露片🖤,香味 • 口感都夠晒多層次🤓
Beef Tartare

▪Soup
▫️Caramelized Creamy Onion Soup 焦糖忌廉洋蔥湯
先上左焦糖化既洋蔥𝐁𝐚𝐬𝐞,店員再為我地倒入熱湯🍲
原個洋蔥🧅炒至焦糖化,香甜味勁出,配埋忌廉熬煮,質地稠身 • 濃郁🥄
連碗都烘熱左,飲到尾都仲夠熱🔥
Caramelized Creamy Onion Soup

▪Pasta
▫️Black Truffle Handmade Pasta 黑松露自家制手工意粉
手工意粉比一般厚身,食落更煙韌 • 好好咬口🍝
條條都掛滿晒黑松露醬汁🖤再加埋新鮮黑松露,鍾意黑松露既一定一下就清碟🤤
Black Truffle Handmade Pasta

▪Main (Choose 1/pp)
▫️Iberico Pork Loin 伊比利亞豬里肌
西班牙伊比利亞豬腰肉(𝟖成熟),望落會有少少粉💖食落唔韌,𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲有汁🐷
旁邊有芥未籽醬 南瓜醬🎃可點,
榛子碎,脆焗火箭菜,粟米苗,配住食口感上更豐富😎
Iberico Pork Loin

▫️Monkfish Cheeks 鮟鱇魚面脥 (+$60)
法國鮟鱇魚🐟用左最滑既面脥位🧏🏻‍♀️
整到帶少少彈牙 • 結實,好似食緊龍蝦既口感🦞
醬汁用左香茅 • 牛油🧈 • 忌廉🤍汁整,勁泰式🇹🇭
條魚骨裝飾係脆脆餅,可以食得嫁🤣
Monkfish Cheeks

▪Dessert
▫️Homemade Dark Chocolate Cake 自家制黑朱古力蛋糕
用左𝟕𝟎%黑朱古力🍫唔會過甜,又唔會過苦🤎
蛋糕體濕潤🍰碟有加上(朱古力/ 生果🍓...)裝飾✨點綴
撞岩生日 / 紀念日 / 特別日子,可以寫埋祝賀字句🥳
店員會幫我地影即影即有相留念,仲有生日卡呀🎇
上面有親手寫✍🏻既𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐁𝐢𝐫𝐭𝐡𝐝𝐚𝐲🎉同畫左蛋糕,勁𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭💕勁有𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭💕
Homemade Dark Chocolate Cake

▪Coffee / Tea
太開心,散嗌多𝟐杯𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬🍹
飲落有少少𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐏𝐮𝐧𝐜𝐡感覺,重點係可以打卡嘛📸唔算好甜, 𝟐杯比就鍾意菠蘿🍍多𝐝
▪Okinawa Pineapple Special🍍
▪Orange Squash🍊

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店員服務好好👍🏻菜式上枱時會作介紹,見我凍,仲主動俾杯暖水我💯
🔺𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡☀️有半自助餐供應
Fresh  Bakery
Hokkaido Scallop
Black Truffle Handmade Pasta
Monkfish Cheeks
  • Caramelized Creamy Onion Soup
  • Fresh Bakery
2023-12-02 73 浏览
【觀塘•Parallel】@parallel_fusionππππππππππππππππππππππππππππππ觀塘小清新半自助餐廳特設有自助沙律煙三文魚冷切肉盤芝士等角色沙律菜自助吧 每位都係198$特設免費配嘅日精選湯及咖啡茶主菜 🌻|蔬菜素肉千層麵|融合了新鮮的蔬菜、素肉和奶醬,並搭配層次分明的麵片,口感豐富。麵層吸收了奶醬的香氣,入口軟嫩多汁,令人回味無窮。蔬菜和素肉的鮮甜味與奶醬的香濃口感非常搭配。🌼|油封鴨髀配薯蓉,紫椰菜|色澤誘人,鴨肉香脆多汁,搭配上滑順的薯蓉和蔬菜的清爽口感,美妙絕妙。油封鴨髀的外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,帶有淡淡的鴨脂香,別有一番風味。配上香噴噴的薯蓉和清新的紫椰菜,口感和味道都非常和諧。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 440✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#觀塘美食 #Parallel #web3觀塘Parallel觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖
【觀塘•Parallel】@parallel_fusion
觀塘小清新半自助餐
特設免費配嘅日精選湯及咖啡茶

主菜

🌻|蔬菜素肉千層麵|

🌼|油封鴨髀配薯蓉,紫椰菜|

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 440
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#觀塘美食 #Parallel #web3觀塘
Parallel
2023-11-24 105 浏览
5 course set🥂🐧❣️餐廳率先會提供3 款新鮮麵包,包括有小法包、芝士酥、無花果麵包,全部經用心熱烘過,食落溫熱香脆,內裡軟腍鬆化,無論是塗上牛油,還是伴湯食用,都十分美味❣️三文魚慕絲撻賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧慕絲撻以煙三文魚慕絲和酸忌廉攪勻製成,表面以虹樽魚籽作點綴,賣相精緻美觀。一啖入口,既能品嘗到煙三文魚的油香,又能感受到酸忌廉的奶滑柔軟,加上脆卜卜海水味十足的虹樽魚籽,滋味滿分。生牛肉他他賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧生牛肉他他由熟成牛肉、酸豆、芥末組成,頂層加上巴馬神芝士薄脆和新鮮黑松露,香味滿溢,食落鹹鮮嫩滑,酸中帶辛,十分清新開胃。煙燻北海道帶子賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧新鮮的北海道帶子經火炙處理,再以蘋果木煙燻香,入口鮮嫩滑溜,帶有陣陣焦香,十分迷人吸引。隨帶子附有藜麥沙拉和鱘魚魚子醬,襯托出帶子獨有的鮮甜,十分理想。洋蔥忌廉湯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧湯品由原個洋蔥炒香配合忌廉熬制而成,飲落濃郁順滑,奶油的醇香出眾,內附的焦糖洋蔥為湯品添上一抺甘甜。黑松露手工意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳採用自家制手工意粉,誠意十足,食落軟硬適中
5 course set🥂

賣相:🐧🐧🐧🐧

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用自家制手工意粉,誠意十足,食落軟硬適中,煙韌有嚼感,彈牙可口。簡單加入新鮮黑松露作調味,入口清香馥郁,風味絕佳。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳特意採用西班牙伊比利亞豬腰肉,比一般豬肉更肥美細嫩,肉味更濃更香。豬肉上佈滿榛子碎和脆焗火箭菜,令整體口感層次更豐富。

隨碟附有特調的芥末籽醬、南瓜醬,沾上豬肉一起食用,醬料的甘甜令豬肉的鮮美更突出

另附有兩撮粟米苗,口感帶苦回甘,供客人享用肉品後清喉嚨用,十分貼心。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳選取了澳洲黑安格斯上等腰肉,味道濃郁甘香,肉質柔軟細緻,脂肪分佈均勻,油香肉汁滿溢,十分邪惡惹味。

牛排上淋滿經典必選的紅酒汁,同時隨碟附上烤甜椒醬和煙燻洋蔥醬,各具特色,映襯出牛排不同的風味,值得一試。

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧❤️‍🎂
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

黑朱古力蛋糕以70%黑朱古力製作,食落醇香濃厚,口感軟滑綿密,微苦帶甘,十分高質。

🐧❣️如訂座時告知慶祝生日,除了提供甜品畫碟服務外,更免費贈送即影即有合照😍❤️

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳設計簡約雅緻,座位寬闊舒適,桌面以小花瓶和精緻燈飾作點綴,情調十足,情侶約會慶祝良選。

餐廳亦設有間房服務,相約多位朋友歡聚暢聊同樣合適。

🐧❣️餐廳職員十分有禮,會主動介紹餐點和推薦食法,令客人享有最佳體驗,值得一讚。

🐧❤️結語:西班牙黑毛豬高質出色,不愧為餐廳首推,務必一試👍
2023-11-24 69 浏览
令人讚不絕口的法國fusion菜,想不到觀塘區竟有如此超班的質素,原來餐廳由前五星酒店大廚主理,怪不得水準非一般西餐廳可媲。餐廳走入門級法國菜路線,希望客人可品嚐到法國菜之餘,又無需花費3個小時,一頓晚餐可於個多兩小時內完成。麵包籃有三款麵包,三款皆不錯,當中芝士酥尤其出色,質素可與近期光顧過的米芝蓮一星法國菜餐廳相比,酥香鬆脆。三文魚慕絲撻,外殼有牛油香又鬆脆,三文魚慕絲清新,配上鹹香的虹鱒魚籽,再在上方加上酸忌廉以帶出鮮味。生牛肉他他用上優質且更有牛味的熟成牛肉,配上酸豆和芥末,亮點在巴馬神芝士薄脆,豐富了口感和層次,新鮮黑松露亦有看頭,令整道菜昇華,更形高貴。煙燻北海道帶子既美味又打卡度高,帶子厚切、鮮甜、軟糯,輕輕火炙過帶出燒的香味,亦因以蘋果木煙燻過,因此還有蘋果木的煙燻香,此外加入了藜麥沙律和鱘魚籽醬,香味複雜卻能分庭抗禮地展現出來。洋蔥忌廉湯又是目不暇給之作,視覺上已打了個高分。洋蔥忌廉湯以原個洋蔥炒香,再加入忌廉打泡,底炒焦糖,而湯的濃稠度恰到好處,又一高水準之作。黑松露手工意粉用上自家製的意粉,質挺掛汁,加入惹味的松露醬和新鮮松露,說實的,太美味,稍嫌份量偏少😅西班牙

西班牙黑毛豬用上上乘的西班牙豬腰肉,侍應生說由於食材優質,這款豬不用全熟,反而八成熟更能帶出油香。肉質的確細緻嫩滑,亦不覺生,碟中配上芥末醬、南瓜醬和榛子碎,另有粟米苗以清清味蕾及去膩感。

黑安格斯牛扒用上澳洲黑安格斯上等腰肉,點了五成熟,看得出的粉嫩。碟中配上薯蓉、烤甜椒醬、煙燻洋蔥醬和紅酒汁,每口可隨心選配,適合貪心的我。

自家製黑朱古力蛋糕使用了70%的黑朱古力,濃郁又不太甜,美味。

最後點了Earl Grey作結這頓意想不到的美食。

朋友對這頓生日飯相當滿意,餐廳會為客人拍攝即影即有照片,放到附有餐廳員工簽名和寫有祝福語句的生日咭中,其做法和心思與多家五星級酒店餐廳如出一轍👍🏻

服務專業、殷勤、有禮,講究奉餐禮儀,絕對是酒店級數!
@parallel_fusion小編友人想生日當日食法國菜,但不想去港島地區,因價錢比較貴及偏遠,所以小編便就友人居住地方尋找了這間多好評,加有半自助的法式餐廳。(這間是國泰夥伴餐廳,不但食物有質素,而且可以儲飛行里數,值得一試🥰)小編在看餐廳資料時候,發現原來廚師曾經是五星級酒店的總廚🤩,然後選擇在觀塘亞太中心(APM隔離)開餐廳。在這個平民的地方都可以吃到高級料理,小編無比興奮及期待,然後這一餐真的讓小編吃得很開心👍。自助沙律 Self-Service Salad自助沙律吧種類選擇很多且新鮮,例如煙三文魚、Bocconcini芝士、車厘茄及烤蔬菜等等。小編最愛以下兩款:煙三文魚魚肉緊致紮實無腥味,鹹味剛好;芝士一口size,奶味濃郁,口感濕潤。是日餐湯 Soup of the Day是日餐湯是南瓜甘筍湯,淡淡的奶香和蔬菜的甜味。南瓜甘筍很搭,湯濃稠度適足,有食材打碎得口感,帶飽腹感。侍應會詢問要否加黑胡椒,加上之後帶多一層香味。蔬菜素肉千層麵 Vegetarian Lasagna, Impossible Meat 如果不看menu,真的不知道是素食,素豬肉與真豬肉真的好似。肉醬加入
@parallel_fusion

自助沙律
Self-Service Salad

是日餐湯
Soup of the Day

蔬菜素肉千層麵
如果不看menu,真的不知道是素食,素豬肉與真豬肉真的好似。肉醬加入番茄、洋蔥、香料等之後酸酸甜甜,小編非常喜歡番茄肉,飽滿多汁。手工製的面皮煙韌,經過烤焗之後變得柔軟,加上肉醬及芝士之後,三者層層疊放,整道菜濕潤鹹香。

海鮮意粉配番茄忌廉醬
Seafood Pasta w/ Tomato Cream Sauce
手工製的闊條麵有彈性,口感al denta。海鮮配料很豐富,有煎帶子、鮮蝦及青口,鮮味很足。帶子微鮮,帶絲絲口感,肉感飽滿;大蝦超級彈牙,蝦味突出;青口有海水的鮮鹹味,一咬就爆汁。番茄醬偏厚,足以掛汁,酸酸鹹鹹很開胃。

油封鴨髀配薯蓉、紫椰菜
Duck Confit, Mashed Potato, Red Cabbage
廚師提早一日醃製,然後焗煎至鴨片香脆。肉汁完全鎖在裡面,同時都食到一絲絲的口感,鹹香加上鴨油的香味,風味十足。薯蓉壓碎得很細滑,完全沒有薯仔粒,很考技巧。紫椰菜爽脆,帶點微酸,可以解膩。

保雲酥燒羊架配意式粟米蓉
Provencal Lamb of Rack w/ Cream Polenta
法國南部傳統的做法,羊架上曬上麵包糠及香草,令層次感增加,咬開酥脆的外層就是完美7成熟的羊肉。肉質嫩滑多汁,羊肉味突出,而且無筋,肥膏和羊肉比例剛剛好。煎蘆筍很好吃,外面爽脆,內裡鮮嫩。小編第一次吃粟米蓉,口感很獨特,口感都蓬鬆軟綿,而且每一口都食到粟米子。

是日甜品
Daily Dessert
當日蛋糕是芝士蛋糕,而且是自家製,不是來貨。廚師得知是慶祝生日,特意在在碟子上面寫上“Happy Birthday ”,非常有心。甜度微甜不膩,芝士質感輕盈,沒有因放進雪櫃太久而變得硬,入口淡淡芝士香且細滑。旁邊的忌廉都香濃滑溜,也是看到出功夫的。

熱檸茶
Hot Lemon Tea
美妙的一餐以一杯無糖解膩的熱檸茶作總結。

🥂Parallel
觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖
#觀塘美食 #觀塘美食地圖 #觀塘 #亞太中心 #西餐廳 #意法餐廳 #parallel #parallel_fusion #fusion #fusion菜 #法式料理 #法式美食 #意式料理 #意式美食 #五星級大廚 #隱世小店 #隱世美食 #高質 #高質美食 #千層麵 #手工意粉 #pasta #pastafromscratch #duckconfit #aesthicfood #semilunchbuffet #foodie #foodiehk #hkfoodie
2023-11-21 77 浏览
朋友係附近跳funky dance於是約我係呢頭食飯見到有間餐廳幾有格調望到menu有5 6 7個courses揀左5個個就算頭盤❤️三文魚tart三文魚tart好有三文魚味外面個皮好脆好香湯❤️洋蔥忌廉湯好重洋蔥味D湯好滑入面仲有舊焦糖建議搞匀先食前菜❤️煙熏帶子帶子配菜酸酸甜甜好開胃下面個d係藜麥好健康❤️黑松露意粉意粉好重奶味一塊塊黑松露好香食落好好味❤️黑毛豬餐廳建議8成熟未講過食豬食8成熟原來都好juicy配左特別既醬更加好食👍❤️魚面有d似泰式風情魚面豬啖啖肉配左酸辣好惹味甜品❤️黑森林蛋糕蛋糕細細件唔怕食唔到朱古力唔甜得黎creamy💁‍♀️Parallel (觀塘)👣觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖
朋友係附近跳funky dance

❤️黑森林蛋糕
蛋糕細細件
唔怕食唔到
朱古力唔甜得黎creamy

💁‍♀️Parallel (觀塘)
👣觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖
2023-11-20 92 浏览
上星期跟朋友來到這家法國料理餐廳慶生,總廚來自五星級酒店,店員們亦是酒店班底,服務態度佳,整個用餐體驗舒適流暢。午餐為半自助形式,每份套餐$198,包餐湯及飲品。自助區有各款冷盤,包括沙律、冷切肉片、煙三文魚及芝士等,種類繁多。油封鴨脾配薯蓉、紫椰菜侍應為我們介紹店內所有食材均從零開始,鴨脾會先醃製一天才進行油封及其他工序。成品外皮香脆,肉質軟嫩,帶微油脂香而不肥膩。海鮮意粉配蕃茄忌廉汁手工意粉亦是廚師們自家精心製作的成品,口感彈牙。蕃茄忌廉汁微酸開胃,海鮮有青口、帶子及蝦肉,鮮甜美味。蔬菜素肉千層麵以素肉製作的千層麵口感味道與真肉無異,調味適中,惹味可口,份量充足,適合帶素食的朋友來一起聚餐享用。保雲酥燒羊架配意食粟米蓉(另+$50)七成熟的羊架烹調得恰到好處,粟米蓉比薯蓉多了一份香甜,口感更清新。是日甜品(+$25)當日甜品為芝士蛋糕,微甜不膩,上方以食用花作裝飾。店員知道我們為朋友慶生後更為我們在碟上以朱古力寫上HAPPY BIRTHDAY,增添一份暖意💕

油封鴨脾配薯蓉、紫椰菜

海鮮意粉配蕃茄忌廉汁

蔬菜素肉千層麵

保雲酥燒羊架配意食粟米蓉(另+$50)

是日甜品(+$25)
2023-11-15 87 浏览
一向無寫食評嘅我今次簡單都想分享一下☺️結婚週年紀念選擇了這家餐廳,真的沒有讓我們失望,性價比超高!!!服務態度及食物質素都讓我們很滿足💯我們點了一個七道菜和一個五道菜!自帶了一枝紅酒🍷開瓶費100元!每一道菜的presentation 都很精緻,絕對不馬虎!!慶祝特別日子是一個非常好的選擇!!上甜品的時候餐廳為我們拍了即影即有做我們的小禮物🎁整個用餐時間大約二小時半,走的時候我對麵包籃入面的芝士酥念念不忘😅厚面皮的問餐廳同事可否買三個回家給兒子 🫣他們都很好,答應我的要求☺️很滿足👍
一向無寫食評嘅我今次簡單都想分享一下☺️

2023-11-15