🤩🤩和牛漢堡餅戟、五王蟹粉烏冬、焙茶富士山首先餐具同擺盤好值得一讚,尤其係蟹粉烏冬,佢所有嘅容器本身都靚到想收藏🤍🤍味道上濃厚鮮甜無奇怪味道,五種蟹肉都有同嘅口感🦀🦀,配埋有咬口嘅烏冬同自己落嘅花雕酒就更加錦上添花😍無諗過中西合埋又幾有火花。雖然和牛漢堡嘅班戟有少少焦黑,不過唔會太影響整個主菜嘅味道,一口咬下去薯餅有加到分,又香口又加埋同芝士和牛嘅油香🐮🐮焙茶富士山將邪惡嘅奶蓋加入高質焙茶配日本牛奶。個人偏好攪勻再飲,成件事會更加順口同易飲🤎
🤩🤩和牛漢堡餅戟、五王蟹粉烏冬、焙茶富士山

平時睇片見到一條條紫薯跌落個蛋糕到d片真係好治癒,終於食到想食好耐嘅呢個Mont Blanc!🍠-紫薯Mont Blanc班戟 $148紫薯估唔到咁幼滑同香濃!🤩切開中間層次豐富,有流心雪糕,最底係pancake,質感似雪紡蛋糕🍰有三款Pancake口味,分別係原味、抹茶、朱古力。揀左抹茶不過d紫薯太濃蓋住左。有6款自選雪糕,例如抹茶、焙茶、芝麻同栗子等。芝麻味唔錯好香濃!-香燒牛小排蘑菇汁意粉 $128係牛小排薄片加上意粉,牛小排燒得都幾香,意粉唔太掛汁,而且個汁較淡,可能係想行健康路線🌞相比起嘅話甜品會比較出色。-抹茶/焙茶拿鐵 $42係唔錯嘅,飲落好細滑冇顆粒感,抹茶/焙茶味唔係好濃又唔算淡,個抹茶可以再香d。
紫薯Mont Blanc班戟 $148
紫薯估唔到咁幼滑同香濃!🤩
有三款Pancake口味,分別係原味、抹茶、朱古力。
揀左抹茶不過d紫薯太濃蓋住左。
有6款自選雪糕,例如抹茶、焙茶、芝麻同栗子等。
芝麻味唔錯好香濃!

香燒牛小排蘑菇汁意粉 $128
係牛小排薄片加上意粉,
牛小排燒得都幾香,
意粉唔太掛汁,而且個汁較淡,
可能係想行健康路線🌞
相比起嘅話甜品會比較出色。

抹茶/焙茶拿鐵 $42
2022-06-25 22 浏览
📍Pancake 專門 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖銅鑼灣日系pancake 店 我係一個超級pancake愛好者🥞前排見個個都過嚟打卡 今日嚟銅鑼灣整頭髮順手試埋佢地既lunch🙆🏻‍♀️牛肋條意大利麵🍝 牛肋條肉質鬆軟 肥瘦適中🥩牛肉味香濃 食落有清爽的感覺如果分量再大啲就更加Perfect🥰 紫薯原味班戟🧇呢個真係要試吓喇大家💕外型成座山咁已經十分吸睛 真係打卡一流📸切開入面仲有雪糕😍真係多重口感配搭埋一齊食真係升華咗成件事💕真係好滿足!焙茶富士山🗻呢個賣相真係好好😍😍而且飲落去有好濃郁嘅茶味💦同埋牛奶非常之夾 十分高質喔!
📍Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

真係好滿足!

焙茶富士山🗻
呢個賣相真係好好😍😍
而且飲落去有好濃郁嘅茶味💦
同埋牛奶非常之夾 十分高質喔!

2022-06-25 28 浏览
放假吃喝玩樂<下半場>黎啦😂食完正餐當然就要食下甜品啦,上網比我哋搵到呢間位於銅鑼灣嘅「Pancake Senmon 專門」😋啲甜品非常吸引!即刻9秒9衝過去試一試先!紫薯班戟Montblanc + 焙茶雪糕 + 抹茶班戟 $148好濃嘅紫薯味!入面仲有抹茶班戟包住左焙茶雪糕!食法非常新穎!從來都未試過,非常滿足😋焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬 $148個焦糖燉蛋配合得啱啱好!唔會太甜,加上燒焦咗嘅焦糖脆卜卜,非常香口!燉蛋亦非常滑!🤤焙茶富士山 $48抹茶富士山 $48首先呢兩杯嘅飲法係有啲講究,第一步先用匙羹品嚐一啖400次焙茶 同 抹茶奶蓋嘅濃厚醇滑,第二部攪拌20個圈後嚐到兩個層次嘅味道,最後一步充分攪拌後品嚐幼滑細緻嘅口感😋😋好正!

焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬 $148

焙茶富士山 $48
抹茶富士山 $48

2022-06-24 2387 浏览
呢間餐廳除咗pancake出名之外佢嘅拿破崙蛋糕亦都非常之好味不過最估唔到嘅係佢嘅熟食同樣都十分高質餐廳嘅環境亦都好舒適非常適合情侶約會或朋友聚會👍🔸蟹王丼 $198呢個套餐包埋餐湯同沙律,當日餐湯係粟米忌廉湯,飲落甜度適中,好濃粟米味,沙律就配日式芝麻醬,食落好清新。主角蟹王丼用咗多款蟹嚟炮製,包括松葉蟹、麵包蟹、毛蟹、鱈場蟹同大閘蟹等等。每一啖都食到蟹粉同蟹肉,蟹味極濃,真係好正😍隨餐仲有埋杯焙茶,邊食邊飲真係有種窩心嘅感覺😊🔸和栗Mont Blanc班戟 $148呢間餐廳嘅Pancake除咗多款式之外,食客仲可以自由選擇Pancake味道同雪糕味道。今次我哋就簡咗朱古力味嘅Pancake配焙茶味雪糕,再配合埋外層嘅栗子山,除咗吸睛之外味道仲好夾😋🔸焙茶富士山 $48呢個系列嘅飲品真係好精緻,賣相好似富士山,用嚟打卡一流🤣焙茶富士山嘅上層係好出名嘅400次焙茶奶蓋,好濃嘅茶香味,非常高質👍🔸抹茶富士山 $48抹茶富士山嘅上層就係400次抹茶奶蓋,抹茶味好香濃,同牛奶非常之夾,攪拌埋牛奶一齊飲就更為芳香😍
呢間餐廳除咗pancake出名之外

🔸焙茶富士山 $48

🔸抹茶富士山 $48
2022-06-21
2022-06-24 28 浏览
唔好以為呢間餐廳只係食pancakes,原來仲會提出一啲日式料理同同期間限定😍所以今日放飯經過就食咗佢哋個丼飯👍🏻間餐廳好有日本氣氛,佈置亦好和式同吸引,尤其係用招財貓貓做佈置,好可愛❤️雪花牛日式燒汁丼,牛肉用咗雪花牛,油脂分布好平均,所以食落口都好嫩,有入口即化嘅感覺🤤而個餐仲包左濃濃嘅粟米忌廉湯同沙律🥗柚子物語,器皿已經好靚,加埋甜蜜嘅柚子,好幸福呀😳果然係人氣之選!整體質素都幾好!

柚子物語,器皿已經好靚,加埋甜蜜嘅柚子,好幸福呀😳
果然係人氣之選!整體質素都幾好!
👌🏻焙茶雪山班戟 $138 雪山係由忌廉組成,口感輕盈好似泡沫咁,完全唔漏忌廉有淡淡焙茶味,甜而不膩表面火炙燒過,有陣焦香中間係雲呢拿雪糕,好夠凍仲有沙冰口感味道:8/10性價比:5/10-👌🏻焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬 $148燉蛋口感幼滑有蛋香,不過火炙嘅味道更加突出🤣焦糖面唔算好脆,但唔會過甜黑朱古力醬甜度正常,質地濃稠不過黑朱古力比較濃味會蓋過蛋香,唔落醬就咁燉蛋好食啲Pancake唔算好厚身,整體份量偏細略嫌唔夠濕潤鬆軟,感覺似海綿蛋糕多啲空氣感可以做得更好味道:7/10性價比:5/10-👌🏻焙茶富士山 & 抹茶富士山 $48面頭係400次焙茶/抹茶奶蓋,可以先用匙羹就咁食口感醇滑稠身,茶味濃厚焙茶炭烤味突出,抹茶嘅茶澀味就明顯啲攪勻後細緻順滑,奶味同茶味平均整體唔會過甜,不過飲飲下都幾滯味道:7/10性價比:5/10-整體味道唔差但份量偏細,而且要加一價錢比較貴,性價比低,真係食環境食地區🥺環境係唔錯嘅,舒適夠寧靜,有日本感覺不過一路食有啲蚊子飛下飛下,呢點要改善-📍#Pancake專門 @pancake.senmon銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖#hkfood
👌🏻焙茶雪山班戟 $138

雪山係由忌廉組成,口感輕盈好似泡沫咁,完全唔漏
忌廉有淡淡焙茶味,甜而不膩
表面火炙燒過,有陣焦香
中間係雲呢拿雪糕,好夠凍仲有沙冰口感
味道:8/10
👌🏻焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬 $148
燉蛋口感幼滑有蛋香,不過火炙嘅味道更加突出🤣
焦糖面唔算好脆,但唔會過甜
黑朱古力醬甜度正常,質地濃稠
不過黑朱古力比較濃味會蓋過蛋香,唔落醬就咁燉蛋好食啲
Pancake唔算好厚身,整體份量偏細
略嫌唔夠濕潤鬆軟,感覺似海綿蛋糕多啲
空氣感可以做得更好
味道:7/10
👌🏻焙茶富士山 & 抹茶富士山 $48
面頭係400次焙茶/抹茶奶蓋,可以先用匙羹就咁食
口感醇滑稠身,茶味濃厚
焙茶炭烤味突出,抹茶嘅茶澀味就明顯啲
攪勻後細緻順滑,奶味同茶味平均
整體唔會過甜,不過飲飲下都幾滯
味道:7/10
性價比:5/10
整體味道唔差但份量偏細,而且要加一
價錢比較貴,性價比低,真係食環境食地區🥺
環境係唔錯嘅,舒適夠寧靜,有日本感覺
不過一路食有啲蚊子飛下飛下,呢點要改善
📍#Pancake專門 @pancake.senmon
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #香港美食 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣美食推介 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣甜品 #銅鑼灣小店 #銅鑼灣小食 #香港pancake #班戟推介 #pancake推介 #香港cafe #銅鑼灣cafe #打卡cafe #銅鑼灣咖啡 #銅鑼灣咖啡店
2022-06-23 14 浏览
早排喺銅鑼灣行完街 想食日本野 就上網搵下有咩好野食 就比我見到呢間新開嘅和風甜品店🍮就決定入去食個飯😎估唔到原來唔只甜品喎 仲有好多日式料理🍱款款都好想試 最後揀左個吉列黑豚玉子丼飯!佢同平時炸豬扒唔同 佢係整到好似炸漢堡扒咁 比較厚同細件 炸到金黃色好香脆!用左黑豚肉 個豬肉香味更加濃郁 口感仲好嫩滑又多汁 外脆內嫩 超正!再配埋旁邊嘅玉子 相當豐富呀❤️跟餐仲會配埋清甜嘅粟米湯🌽同新鮮沙律菜🥗另外仲試左杯焙茶富士山 賣相好靚呀 有兩層😍真係唔捨得撈勻佢~焙茶底好濃香 奶味都好重 好飲喎!
2022-06-23 12 浏览
鍾意食蟹嘅話 超級推介嚟呢一間和風Cafe試佢個五王蟹粉烏冬!雖然呢度係主打一系列嘅Panccake同甜品🍮但係佢哋嘅主食都做得相當出色!上次就叫咗一個五王蟹粉烏冬 真係超級足料!烏冬面頭鋪滿一大堆蟹粉醬 金黃色真係好靚🧡而且佢哋超有心思 係用咗五款時令嘅蟹嚟拆蟹肉、蟹膏 再撈埋蟹油嚟調配出嚟🦀蟹味相當之鮮甜 烏冬爽口煙韌 再撈埋個蟹粉醬真係一流!另外仲嗌咗杯凍雪波茶 係用過好得意嘅透明樽裝住 自己飲就倒出嚟😎茶底都幾濃香 應該係紅茶嚟 可以中和番個蟹嘅膩感 夏天飲仲透心涼呀~
2022-06-22 22 浏览
嚟到呢間咁有日本風味嘅和式Cafe 當然要試下啲和風定食😆嗌左個吉列黑豚玉子丼飯 仲會跟餐湯同沙律🥗餐湯好飲喎 味道清甜好濃粟米香 口感仲好creamy🌽個丼飯都好精緻 係用左個木架嚟裝住 仲有個木蓋蓋住 好特別呀!有三大舊吉列黑豚肉 好厚身!外皮炸得超香脆 內裏肉嫩多汁 皮脆肉嫩 炸得好乾身 食落完全唔油膩👍🏻旁邊仲有玉子 夾埋一齊食相當豐富!另外嗌左杯幾特別嘅飲品 佢叫做燒焙茶 但其實應該係熱焙茶😂不過係用個茶壺裝住 幾有feel🫖連埋個丼飯 一齊打卡都唔錯!
嚟到呢間咁有日本風味嘅和式Cafe 當然要試下啲和風定食😆

嗌左個吉列黑豚玉子丼飯 仲會跟餐湯同沙律🥗

另外嗌左杯幾特別嘅飲品 佢叫做燒焙茶 但其實應該係熱焙茶😂
2022-06-22 29 浏览
呢間餐廳真係由外到內都好吸引, 由門口隻貓睇住兜金幣已經吸引住我🐱一入到餐廳就好似身處日本CAFE一樣🇯🇵我同朋友都係到打左卡好耐之後我哋最後就點了和食十品, 和牛漢堡班戟, 呢2個都係啱哂我打卡呀首先和牛漢堡班戟真係未見過🍔🥞我同朋友都覺得好新奇, 其實班戟點樣可以做到漢堡, 原來就係中間加咗塊好多肉汁嘅漢堡, 原來咁樣一齊食都幾好味😍之後佢個班戟好鬆軟唔錯而和食十品就啱哂我 樣樣都有D, 可能試哂唔同食物又唔會太飽, 而且打卡真係一流, 個人就特別LIKE佢D甜點🍮甜度剛好亦好鬆軟, 同朋友點兩樣食物一齊SHARE啱啱好

2022-06-22 14 浏览
今次其實都同朋友夾咗好耐時間先去到呢間pancake專門店😍😍其實我同朋友都真係好想去好耐啦, 而且整間餐廳都好啱打卡!今次同朋友就叫咗和牛漢堡班戟, 以及吉列黑豚玉子丼飯!因為本人真係好少食鹹味pancake🥞, 所以今次嚟到就試吓啦!但估唔到鹹味pancake🥞都好出色, 口感相當鬆軟夾埋和牛漢堡一齊食層次感十足, 真係好似食緊一個好鬆軟漢堡一樣真係唔錯🍔而朋友就食咗吉列黑豚玉子丼飯, 賣相真係好吸引而且份量真係十足, 加埋佢個玉子真係冇敵, 而佢飲品方面都唔錯, 焙茶富士山真係好似富士山打卡一流🗻而焙茶味亦好香濃!

焙茶富士山真係好似富士山打卡一流🗻而焙茶味亦好香濃!
2022-06-22 15 浏览
早前經過百德新街見到呢間日系既日式餐廳🎌就已經諗好同邊個朋友黎食😁門口廚窗放左一棟大大既秋葉樹格外有風格, 店員禮貌猶如去左日本, 有禮恭敬👍🏾餐牌上有好多唔同款式既甜品, 而口味都幾多選擇👍🏾佢地既招牌菜就係Pancake當然必點, 但我地都唔係好肚餓, 點左一份咸一份甜點加兩杯飲品share食喇😊1/ 和栗🌰Mont Blanc班戟 $148整個班戟同雪糕我地需左栗子味🌰, 班戟表面被栗子蓉包圍住, 外觀好有趣! 食落唔會好甜恰到好處, 食食下朋友話唔係有雪糕架咩?再食入的原來寶物沉歸底, 估唔到Pancake咁暖身個雪糕都冇溶, 食落香栗味道爆哂出黎, 口感比較似雪吧多的, 配埋幾樣一齊食, 整個甜品好似highlight升華左!😋2/ 和牛漢堡班戟🥞 $158不得不說佢地個班戟底做得好, 好綿滑, 配上和牛漢堡同芝士原來都可以咁夾! 👍🏾3/ 抹茶富士山🍵 $48厚厚既抹茶cream, 做法好似300次抹茶咁好厚實, 而底部選用日本奶, 整個黎飲好似Iced Matcha Latte咁👍🏾4/ 焙茶富士山☕️ $48同樣地點左同系列既另一口味, 焙茶依然係我既最愛, 做法同抹茶富

1/ 和栗🌰Mont Blanc班戟 $148

2/ 和牛漢堡班戟🥞 $158

3/ 抹茶富士山🍵 $48

4/ 焙茶富士山☕️ $48
同樣地點左同系列既另一口味, 焙茶依然係我既最愛, 做法同抹茶富士山一樣, 表面cream厚實😋
📍Pancake Senmon - 銅鑼灣收工去銅鑼灣同朋友聚會,鐘意食甜品嘅朋友搵左哩間試下佢個Pancake😋和栗班戟 (朱古力班戟 & 栗子雪糕) $148和栗班戟一黎到上枱🤣我差啲睇錯左做遊戲王隻栗子球🌰 好多幼細嘅栗子條砌成一座小山丘🗻打卡好靚😛切開入面朱古力班戟底有啲啲失望,因為係好普通嘅朱古力蛋糕😅但係喺上面嘅栗子雪糕有驚喜😍 因為平時好少食到栗子雪糕,而且雪糕真係有好香濃嘅栗子味😆感覺好特別👍🏻培茶富士山 $48抹茶富士山 $48兩杯飲品個底都係鮮奶,上層就係抹茶/培茶經過打泡發起嘅濃稠精華😆濃稠嘅程度係我同朋友不停攪拌大概3分鐘,先可以令下層白色底 上層啡色(培茶)/上層綠色(綠茶) 嘅富士山變成淺啡色/淺綠色🤣 茶味都算濃郁👍🏻而且外觀100分📸可以打卡之餘又好味道😋T-able 指數: 3/5
📍Pancake Senmon - 銅鑼灣

和栗班戟 (朱古力班戟 & 栗子雪糕) $148

培茶富士山 $48
抹茶富士山 $48

T-able 指數: 3/5

2022-06-21 150 浏览
無可否認我係為Mont blanc pancake而黎既🙌🏻主要係因為造型好澎湃又搶fo 😝朱古力勁似假髮🤣🤣🤣盞鬼到極!!其次係因為小店改用米粉代替傳統筋性麵粉,即係無麩質,易於消化減低脹胃機會或適合麩質敏感既人,感覺上係健康左少少🤭ok入正題嚕👐🏻✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎⍥ 濃蕃茄牛肋條有飯、意粉、烏冬選擇,而我地揀左意粉,比平時見開既意粉幼身少少,有啲似天使麵,唔會過硬,口感我鍾意!牛肋條大大舊份量慷慨,稔到不得了😋蕃茄醬唔會過酸,茄蓉勁濃郁勁好撈粉,食到舔舔脷😋輕易ko一整碟🥰⍥ 黑朱古力Mont blanc 班戟重頭戲來了🤤🖤!!選擇左原味pancake拼芝麻雪糕!外圍被一層又烏黑又濃密,好似「假髮」既dark chocolate 包圍住🤣🤣拿拿臨打完卡就要開動!🍴🥰一叉pancake軟熟,雪糕呈半溶,再加厚厚一層黑朱古力齊齊放入口🤤omg好好味!!班戟無被遮蓋蛋香,雪糕又濕潤一冷一溫刺激味蕾,各方都balance得好好!!😆黑朱古力平衡左當中既甜度,完全無甜膩感,睇得影得又食得!!!⍥ 抹茶富士山我冒住夜晚訓唔著既可能性,都想試試呢杯富士山🥹奶蓋creamy順

✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎

⍥ 濃蕃茄牛肋條

⍥ 黑朱古力Mont blanc 班戟

⍥ 抹茶富士山
我冒住夜晚訓唔著既可能性,都想試試呢杯富士山🥹奶蓋creamy順滑,邊飲邊散發淡淡既抹茶香,當晚果然凌晨三四點先訓得著🤪🤪證明相當足料!

⍥ 焙茶富士山
因為怕濃茶太苦,所以平時極少飲焙茶,不過一場黎到,兩杯富士山又好似靚啲🤩呢杯比抹茶有驚喜得多!!焙茶既香氣十足,另有奶蓋既加持,令味道唔會過分苦澀,焙茶點到即止,好飲喎真係👍🏻

2022-06-17
午餐