聽好多人推介依間餐廳,可能太有期望,反而試完覺得普普通通…主食叫咗一份雪花牛日式燒汁丼($128)、香燒牛小排蘑菇汁意粉($128)。- 兩份都係牛,比較之下雪花牛好食啲,牛小排整得好油膩。- 但個丼啲汁太多,變咗好似食緊湯飯咁 浸淋晒- 意粉嘅蘑菇汁就好稀,食落無咩味黑摩卡班戟 $118- 班戟聽聞係用無麩質麵粉做,感覺口感無平時嗰啲咁滑- 溶岩效果打卡一流,但個朱古力味好淡- 不過味道好一般,且唔香蛋味抹茶富土山 $48- 即係抹茶牛奶- 個抹茶好苦,底層嘅奶又好淡黑豆茶 $38- 飲落有啲燶燶地嘅味,唔知係咪黑豆本身係咁間餐廳叫Pancake專門以為pancake會好好食,但食完只係覺得好普通… 主食仲要係唔好食嘅,好失望
聽好多人推介依間餐廳,可能太有期望,反而試完覺得普普通通…

- 兩份都係牛,比較之下雪花牛好食啲,牛小排整得好油膩。

- 但個丼啲汁太多,變咗好似食緊湯飯咁
浸淋晒

- 意粉嘅蘑菇汁就好稀,食落無咩味

雪花牛日式燒汁丼

香燒牛小排蘑菇汁意粉

黑摩卡班戟 $118

- 班戟聽聞係用無麩質麵粉做,感覺口感無平時嗰啲咁滑

- 溶岩效果打卡一流,但個朱古力味好淡

- 不過味道好一般,且唔香蛋味

抹茶富土山 $48

- 即係抹茶牛奶

- 個抹茶好苦,底層嘅奶又好淡

黑豆茶 $38

- 飲落有啲燶燶地嘅味,唔知係咪黑豆本身係咁

2022-06-12
2022-07-02 34 浏览
喺ig成日見到mont blanc pancake覺得好吸引,呢日終於有機會嚟試啦🥹平日嘅下午唔需要等位可以直入,一場嚟到就梗係試最signature嘅Mont blanc pancake(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🍽食物👍🏻和栗Mont blanc班戟 $148 7.5/10賣相真係冇得彈,外面係一絲絲幼細嘅栗子蓉,入面係焙茶味雪糕同傳統班戟。我哋影相影左好耐佢都未溶,可見保溫能力幾勁🤣 班戟嘅質地比較紥實,我哋揀左綠茶味,同焙茶雪糕幾夾。不過栗子蓉真係有啲甜,連我係螞蟻人食到最後都唔係好頂得順😂 👍🏻紫薯花園班戟 $138 8.5/10面頭嘅紫薯cream紫薯味好濃郁,食完岩岩好甜嘅和栗之後再食紫薯,即刻覺得佢哋嘅甜度相差左十倍😂 入面同樣有cream同埋傳統班戟,可能呢個班戟係即整,比較食到有蛋香同埋更濕潤,整體可以品嘗到更多食材原始嘅味道👍🏻玄米茶 $38 8/10用玻璃樽裝住清茶嘅setting好岩打卡🤣好似人哋飲sake咁。玄米茶夠清香,係食完咁多cream之後飲好解膩~ 配pancake食真係好夾👍🏻焙茶富士山 $48 7.5/10用400次咖啡方法整嘅400次焙茶奶蓋,質地濃厚,

🍽食物
👍🏻和栗Mont blanc班戟 $148 7.5/10

👍🏻紫薯花園班戟 $138 8.5/10

👍🏻玄米茶 $38 8/10

👍🏻焙茶富士山 $48 7.5/10
用400次咖啡方法整嘅400次焙茶奶蓋,質地濃厚,仲好澎湃😂 真係好似富士山啲熔岩咁,溝埋鮮奶飲仲好醇滑,如果唔係係咁飽嘅情況下飲應該會覺得更好味🤣

⛩環境
👍🏻枱同枱之間嘅距離唔會好近,不過如果坐近廚房嘅燈光會有啲暗,坐近窗口位仲有棵好靚嘅楓樹可以打卡😂

💁🏼‍♀️服務
👍🏻員工服務態度有禮貌,仲特登用貓貓裝住pancake俾我哋影相😂細心提醒我哋食之前要拎返落嚟

📝總評 8.5/10
Mont blanc班戟真係好適合打卡😂 不過味道嚟講我都係推介返食普通班戟,同埋佢哋除左pancake仲有唔少鹹點,下次嚟可以試吓😌

👛人均消費 ~$200(連加一服務費)

⏱90分鐘

2022-07-01 22 浏览
*抹茶蕨餅班戟 $118*比蕨餅吸引咗所以揀咗呢款味,Pancake好香抹茶味,唔係入口即溶果種,但質感好軟熟。*伯爵茶無花果班戟 $138*一款好特別既味道同配搭,出面一般食班戟既地方都好少有。伯爵茶味雖然唔太出,但下面嘅班戟好香蛋味,配合上面清甜既無花果感覺好refreshing!*焙茶富士山 $48**抹茶富士山 $48*打卡一流既飲品,上面係濃厚醇滑既焙茶奶蓋,配合下層既鮮奶係幼滑細緻既口感,味道唔甜,整體感覺好濃郁好滑👍🏻
*抹茶蕨餅班戟 $118*

*伯爵茶無花果班戟 $138*

*焙茶富士山 $48*
*抹茶富士山 $48*

最近見到好多人打卡哩間食佢既班戟而且仲有我最鐘意既紫薯所以就特登黎左試😋🥞紫薯班戟Montblanc $148見到勁多人打卡食哩個📸而我都係比佢吸引左黎😋班戟同雪糕既味係可以自行配搭😉我簡左配原味班戟同焙茶味雪糕先講個外觀 一上到黎真係好靚好精緻🤩紫薯蓉係偏甜既調味班戟唔係梳乎厘個隻但食落都有蛋香味 厚身得黎夠鬆軟😋焙茶雪糕茶味偏濃雪糕外圍仲有啲cream包住成個班戟真係好多部分組成好豐富😋但食落又幾夾幾正👍🏻紫薯量真係幾多所以就咁食其實都幾飽😉岩哂平時鐘意甜品當正餐既人Btw因為個紫薯蓉真係偏甜😂建議大家叫哩款個時可以好似我咁簡番茶味既雪糕balance番😉👍🏻推薦指數4.5/5🍔芝士和牛漢堡班戟 $158班戟隔離有加左胡麻醬既配菜配菜正常不過冇乜特別😂去去到主要既班戟漢堡首先層牛肉十分厚🤩聞落非常香 切開都有啲肉汁出黎😋牛肉仲加左少少胡椒調味食落微辣再帶點後勁 係加分位👍🏻下面仲有層薯餅同樣都幾大同夠厚可惜唔夠脆 脆啲會好食啲😗至於牛肉上面層芝士可能因為個牛肉同薯餅個味太出雖然聞落好香 但食落冇乜芝士味🧐層pancake 就同montblanc個款一樣厚得黎夠鬆軟 唔錯😚整體都ok
最近見到好多人打卡哩間食佢既班戟

成件事幾有日本feel😆
雖然味道就係普通玄米茶咁😂
但用氛圍感取勝😗
👍🏻推薦指數 3.8/5
今日約左朋友出銅鑼灣行街傾計,但發現大家生活上和工作上都有些沈重。於是決定食D 甜野,令自己開心D。最近見到IG 經常出現呢間PANCAKE 店在附近,一於去試試。MENU 的PANCAKE 種類有好多種而且仲有咸食和甜食的PANCAKE。相信一定有一種岩你。餐廳的佈置好日系和風。以木系和貓貓的裝飾為主,比人一種好溫馨好舒服的感覺。感覺置身在日本中。我同朋友最後只叫左2個甜品,兩杯飲品。和栗Mont Blanc 班戟 $148呢款的PANCAKE可以自選PANCAKE 底,有三種味道,而班戟中間的雪糕有六種口味。我就揀左栗子+原味班戟底+焙茶雪糕,呢三種配合埋一齊,簡直係Perfect match! 班戟有著濃厚的蛋香,口感輕盈軟綿,配上濃濃的焙茶雪糕,雪糕竟然係我地傾計和影相期間都唔會滆得太快,正!加上大量嘅栗子蓉,栗子蓉香滑順口,入口即化,充滿栗子香,甜度稍高三種的層次感,非常滿足,有一種幸福的感覺!焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬($148)焦糖燉蛋的蛋味濃郁且香滑,燉蛋面上有著甜甜香脆的焦糖味。班戟有著濃厚的蛋香,口感鬆軟偏實,配上濃濃帶少少苦甘的黑朱古力,口感層次豐富。焙茶富士
MENU 的PANCAKE 種類有好多種
而且仲有咸食和甜食的PANCAKE。
相信一定有一種岩你。
餐廳的佈置好日系和風。
以木系和貓貓的裝飾為主,比人一種好溫馨好舒服的感覺。
感覺置身在日本中。
我同朋友最後只叫左2個甜品,兩杯飲品。
和栗Mont Blanc 班戟 $148
和栗Mont Blanc 班戟
焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬($148)
焦糖燉蛋班戟配72%黑朱古力醬
焦糖燉蛋的蛋味濃郁且香滑,燉蛋面上有著甜甜香脆的焦糖味。
焙茶富士山 $48

喜歡焙茶的我,當然一定唔會錯過呢杯焙茶富士山。
焙茶富士山
MENU 細心提示飲的次序。
先飲上層的手打400次焙茶奶蓋,奶蓋好香好溝醇厚茶香。

再攪拌20 圈,把奶蓋和焙茶兩層充分混合, 焙茶奶蓋炭燒焙香突出,分層都做得好靚好,非常打卡ABLE🤎
黑摩卡($42)
香濃的朱古力咖啡,比平時的帶點苦,岩哂我朋友
黑摩卡
溫馨提示店家設有最低消費$100/位,另外用餐時間限定90分鐘~
2022-06-24
黑摩卡
2022-06-30 18 浏览
今日去到銅鑼灣呢間日式Cafe,裝裝得充滿日式風情😉如果隔離枱係日本人,我真係以為去咗日本🤩而且服務態度好好,嘢食又好味,食完好滿足🤤日式叉燒飯:超好味❤️個醬油味好惹味,咸甜咸甜同啲飯粒一齊食,香氣圍繞口中!而叉燒又多塊,應該係豬五花,有少少肥膏,厚度亦適中,有咬口,唔似出面啲餐廳食入口好似一陣風就無左🤣日式雜錦便當:有啲似關東煮🍢風味!但當然好味好多啦,入面啲配料都有好多款!尤其係塊漢堡扒,juicy又足料🤗兩個餐都跟左沙律加餐湯,食完真係好飽飽🙈

兩個餐都跟左沙律加餐湯,食完真係好飽飽🙈
2022-06-30 3 浏览
呢排只要出開銅鑼灣,諗到要食甜品就一定諗起呢間餐廳,印象中今次已經好似食咗第三次啦,咁就梗係食物高質先會再返轉頭食啦☺️我對佢嘅班戟真係愛不釋手,減肥都唔理啦,哈哈😆黑摩卡班戟,班戟軟熟充滿蛋香味,聽店員講係搭配左香濃嘅可可粉,甜而不膩,上面啲朱古力粒簡直係畫龍點睛,成個口感層次更豐富😎法式溶岩朱古力班戟: 朱古力味好香, 班戟夠鬆軟, 混合朱古力一齊食, 相當好味另外間餐廳其實仲有好多唔同類型嘅餐飲提供,唔係只係食班戟咁單調,下次大家經過可以黎試吓😎

2022-06-29 24 浏览
今日小妹自己一個人出嚟搵食,記得之前食過呢一間嘅班戟,非常好味😋印象之中除咗班戟佢仲有提供其他日式便當食,於是就上網睇吓,結果果然冇錯!咁我今日就試吓佢嘅丼飯先😚餐廳環境好得意,有好多好可愛嘅招財貓作伴😍呢個套餐係有得跟一個餐湯同沙律,餐湯係粟米忌廉,濃郁又creamy🤗而沙律菜又勁新鮮,好開胃!主角係雪花牛日式燒汁丼,牛肉好食😋肉質鮮嫩好入味,隻燒汁係甜甜地,好啱我口味!而且佢仲有啲洋蔥做配料,洋蔥又係好鮮甜!係一個高質嘅牛肉飯🥰

餐廳環境好得意,有好多好可愛嘅招財貓作伴😍

2022-06-29 24 浏览
銅鑼灣呢間班戟專門店真係長期都好多人排隊,今日難得早咗嚟,唔理啦,照排隊等食啦🙈餐廳嘅環境佈置非常之得意,因為佢有好多貓貓裝飾😳同時佢哋嘅裝修都好和式,感覺好似係日本咁💕服務人員都好好服務態度👍🏻日式雜錦便當🍱,呢個雜錦便當都幾特別,又有炸雞快又有漢堡扒,又有獅子狗同蟹柳等,都幾多款式😍呢個餐仲配有餐湯同沙律,好日本楓糖洋梨班戟,呢個賣相好靚,又有高貴嘅感覺☺️而且味道一流!洋梨香甜,配埋啲忌廉一齊食,好幸福🤭

喺銅鑼灣食完飯 想去食甜品搵到呢間專門食日式pancake餐廳嘅裝修充滿日式風格以木系設計為主感覺幾舒服 好和風🎏而且仲好多打卡位📸一場嚟到當然係食甜品啦甜品多選擇 招牌當然係pancake🥞Pancake款式都好多 賣相吸引😍除咗甜品亦都有鹹食供應不過今次就主要食甜品所以就冇叫到鹹食和栗Mont Blanc班戟有冇人同我一樣超鍾意食栗子茸🌰🫶🏻一見到有呢個栗子Mont Blanc已經被深深吸引住🤤Mont Blanc班戟可以自選班戟同雪糕口味班戟味道有原味、抹茶、朱古力雪糕就有抹茶、焙茶、石板街、雲呢拿、黑芝麻、栗子而我今次就係原味配石板街雪糕栗子Mont Blanc好似一座山咁栗子茸一絲絲咁口感有啲似雪花咁😳入口即化好輕身好綿充滿栗子香 唔會太甜!中間嗰層有層忌廉夠滑又帶奶香~再加埋石板街雪糕😍凍冰冰雪糕加暖暖班戟又唔錯喎底層就係原味班戟質感都算鬆軟 偏似蛋糕但未至於梳乎厘班戟嗰種空氣感如果蛋香重啲就更好食!黑摩卡班戟食完栗子Mont Blanc甜品梗係要打孖上✌🏿一係唔食一係就肥仔到盡!賣相夠哂邪惡🫶🏻班戟淋上朱古力醬 再加雪糕超濃郁朱古力味 帶苦甜🍫中間仲會夾雜朱古力碎味道幾好
喺銅鑼灣食完飯 想去食甜品

有冇人同我一樣超鍾意食栗子茸🌰🫶🏻
一見到有呢個栗子Mont Blanc
已經被深深吸引住🤤

Mont Blanc班戟可以自選班戟同雪糕口味
班戟味道有原味、抹茶、朱古力
雪糕就有抹茶、焙茶、石板街、
雲呢拿、黑芝麻、栗子
而我今次就係原味配石板街雪糕

栗子Mont Blanc好似一座山咁
栗子茸一絲絲咁
口感有啲似雪花咁😳
入口即化好輕身好綿
充滿栗子香 唔會太甜!

中間嗰層有層忌廉
夠滑又帶奶香~
再加埋石板街雪糕😍
凍冰冰雪糕加暖暖班戟又唔錯喎

底層就係原味班戟
質感都算鬆軟 偏似蛋糕
但未至於梳乎厘班戟嗰種空氣感
如果蛋香重啲就更好食!

食完栗子Mont Blanc
甜品梗係要打孖上✌🏿
一係唔食一係就肥仔到盡!

賣相夠哂邪惡🫶🏻

就多咗份奶香😍一啲都唔膩
比例剛剛好!

如果唔想飲奶
可以選擇呢日雪波茶
(其實係睇見個名幾有趣所以想試😆)

雪波茶原來係一種南非紅茶
茶味偏清香 唔會好濃
味道較清新

凍茶仲會用冰座住個玻璃樽🤣
2022-06-29 12 浏览
開頭以為店舖個名淨係可以食pancake,估唔到原來係臥虎藏龍,仲有好多日式嘅丼飯或者便當可以食🙈我今日就嚟挑戰佢嘅日式叉燒飯😳啲日式叉燒鹵得勁入味😋醬汁係甜甜鹹鹹,非常好味!雖然好入味,但肉質依然好嫩,一咬就開👏🏻而且有六大塊,好抵食呀!呢個套餐仲包左個餐湯同埋沙律菜,沙律菜仲要好新鮮,抵讚👍🏻我嗌咗杯薄荷青檸特飲,啲薄荷葉勁清新,飲完真係有Fresh嘅感覺🤭題外話,餐廳嘅佈置有好多招財貓喺度,勁有特色!好卡哇伊呢❤️

係IG碌到有人食呢一間專門店 一見到雪山班戟就好似好福密好想食下🏔️🥞💚抹茶雪山班戟🥞🤎粒粒椰青咖啡☕️見到嗰名比較係其他店少見就叫嚟食下,見到實物係淺綠 本身以茶味應該唔太重 一食落去抹茶都好香 再加埋入面雪糕同底嘅pancake 一個甜品滿足好幾個願望 啱晒我呢啲想試特別嘢嘅人🍵加埋好清爽嘅椰青咖啡 又會好refreshing 咖啡唔會偏苦 又有啲粒粒咬下 加上嗰杯又會好special 好IG-able 有啲想買返個返屋企自己用下回頭指數:8/10

💚抹茶雪山班戟🥞
🤎粒粒椰青咖啡☕️

回頭指數:8/10
心思思想食日本菜就行咗入呢間有甜品有主食嘅 見到有tasting menu就啱我呢啲好多嘢都想試少少但又食量唔多嘅人👧🏻👧🏻和食十品配烏冬同餐茶🇯🇵一上菜已經覺得好精緻 但食晒絕對係夠晒飽同滿足😂😂見到福袋年糕即刻心心眼😍煙韌控必食 吸晒上湯嘅味道 汁煮鮑魚好鮮甜好好咬🤩無諗過百幾蚊會有鮑魚食蟹棒又係有天然海水嘅甜味 啖啖肉方便食 甜品中心嘅抹茶pancake都重茶味 果然係專門店 其餘就比較平常少少不錯不失 整體都抵食嘅 下次會想試其他味pancake朋友介紹嚟呢間Pancake專門店果然有驚喜!晏晝時間嚟食咗個和牛漢堡餅戟配凍雪波茶。漢堡扒嘅調味熟度剛好,仲好有肉汁。加上第一次試唔係用包而係班戟夾住食,意料之外地又幾夾。微微蛋香同甜味唔會令到好奇怪,反而又會令到成個主食嘅味道豐富啲🤤🤤。再加埋薯餅,一啖食落去好有口感之餘又好飽肚。總括來說幾高性價比👍🏼👍🏼飲品方面貪得意嗌咗雪波茶,上到枱好似清酒咁嘅樣子好高質好靚🫖飲落好清香 有冰座住又唔怕會變得好水,睇得出對茶嘅品質好有要求🤓

2022-06-27 11 浏览
今日專登出嚟朝聖,因為想食呢間餐廳嘅班戟好耐,次次見到啲相都好靚❤️就咁睇相都覺得好吸引😝除左食班戟外,我地仲食左佢啲便當,依然有水準👍🏻值得推薦比大家🥳💕黑摩卡班戟,咖啡味好香濃🤤朱古力醬又唔會過甜,成件事好夾!班戟又鬆又軟,我完全係食唔停口😂💕日式雜錦便當🍱,個便當真係包羅萬有,炸雞,蟹柳,甜蛋,獅子狗等,全部都好好味,送飯一流👍🏻💕熱黑豆茶,濃濃嘅豆香味,而家飲落肚好暖身☺️

💕熱黑豆茶,濃濃嘅豆香味,而家飲落肚好暖身☺️
2022-06-27 18 浏览
最近喺網上面見到好多人都嚟呢間pancake專門店打卡!我都唔執輸😎不過比起佢地嘅甜品 呢到嘅主食都相當之唔錯架!上次就叫左個五王蟹粉烏冬 係用左五款時令當造嘅螃蟹生拆之蟹膏、蟹肉、蟹油而淆製出味道極濃之蟹粉🦀️好有心機 食落蟹粉超級鮮甜 口感幼滑 味道層次好豐富!除左金黃色嘅蟹膏夠晒吸睛 旁邊嘅蟹醋同花雕酒嘅容器都好精美😍份量十足嘅蟹粉撈落烏冬到 每一條麵都沾滿晒鮮香嘅蟹粉 蟹控必食呀!!另外 呢到嘅latte都唔錯 嗌左杯特別啲嘅竹炭味 超型呀 拉花又靚 奶香味都好濃🖤