原本一直以為呢間野只係賣甜品,但今日Happy Friday同事提議黎呢到食lunch先知原來有賣埋主食😝餐廳係百德新街接近告士打道位置,門面採用木系溢出日本既味道,入面就用咗類似和室既佈置🎎旁邊牆都有障子紙,和風感覺都好強烈擺設同掛牆裝飾都用咗好多貓貓🐱都幾有可愛風,墊檯既底紙都有設計過,入咗花花世界咁餐牌用木板夾住,鹹食類既主食都好多元化,有蟹粉烏冬、牛肋條意粉同埋日式牛丼📔甜食類更加係佢既主力,有招牌mont blanc pancake同埋有攞過獎既拿破崙餅🍔和牛漢堡班戟 | $158即叫即整既鹹食班戟,用咗和牛肉去製成漢堡扒🥩有齊生菜、芝士同蕃茄呢d burger材料,醬汁就用咗適合點薯條既茄汁,班戟蛋香唔太出,漢堡就外面焦但入面就差d火喉,比較生,隨餐仲附有一份沙律🥗🌰和栗Mont Blanc班戟 | $148成個甜品有3個自選部份,班戟底、蒙布朗同雪糕,我地揀咗和栗蒙布朗、抹茶班戟同栗子雪糕,Mont blanc好綿厚,栗子味好香,雪糕就比較硬身有冰沙感,抹茶班戟比栗子搶哂味,所以抹茶味唔太濃🙈🍵抹茶富士山 | $48☕️焙茶富士山 | $48呢兩杯野飲係Latte既強化版,

🍔和牛漢堡班戟 | $158

🌰和栗Mont Blanc班戟 | $148

🍵抹茶富士山 | $48
☕️焙茶富士山 | $48
呢兩杯野飲係Latte既強化版,將抹茶同焙茶經過400次打發變成勁濃厚既奶蓋,茶味湧出,我就覺得焙茶味多咗股焦香更勝一籌🔥抹茶比例較少,奶味為主
2022-07-08
2022-07-14 29 浏览
今日難得星期五,梗係想食好啲啦!返工附近嘅呢一間日式甜品店臥虎藏龍!佢哋嘅班戟好食就應該好多人都知,但就未必留意到餐廳都有提供其他主食,我之前食過覺得有水準,決定今日再黎一戰🤤日式雜錦便當:呢個便當好豐富乜都有,炸雞炸餃子,超長嘅蟹柳,芝士夾心漢堡扒,超甜玉子燒,勁好味呀🙈呢個套餐係包埋餐湯同沙律菜,沙律有黑醋汁,勁開胃!餐湯係粟米忌廉湯,幼滑口感,粟米粒仲好甜呢😍可惜趕住返工,下次一定要再嘆埋佢個班戟先🤗

可惜趕住返工,下次一定要再嘆埋佢個班戟先🤗
2022-07-14 23 浏览
👫試試開咗一段時間嘅pancake專門店。平日晚飯時間去食,完全唔需要等位。雖然餐廳主打pancake,不過都有唔少鹹食正餐。🔸和栗Mont Blanc班戟 $148栗子蓉堆積起一座小山,賣相極吸引。底下係自選口味嘅班戟同雪糕。栗子蓉幼滑清甜,班戟口感鬆軟,加埋雪糕質地更加濕潤。🔸和牛漢堡班戟 $158班戟厚身但鬆軟,幾有牛油香。漢堡肉味濃郁又多肉汁,加埋兩塊三角形薯餅豐富又飽肚。可惜芝士完全冇溶到🥲。🔸抹茶富士山 $48🔸焙茶富士山 $48牛奶🥛+抹茶/焙茶奶蓋。抹茶味道比較濃郁,焙茶相對地甜少少。📍Pancake 專門 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

🔸和栗Mont Blanc班戟 $148

🔸和牛漢堡班戟 $158

🔸抹茶富士山 $48
🔸焙茶富士山 $48

📍Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

2022-07-14 36 浏览
平時見呢間餐廳都係食甜品嘅,但係原來呢度都有一啲煮食可以叫,咁啱經過呢度,又未食飯,就諗住入嚟試吓睇吓有咩食👫入到餐廳都差唔多坐滿晒人,餐廳當然係走日系嘅佈置啦,睇吓餐牌原來呢度有幾款日式便當丼飯可以揀,當然唔少得仲有甜品啦❤️雪花牛日式燒汁井:呢個肥牛當啲牛肉一啲都唔un,廚師煮得啱啱好仲有佢嗰個醬汁真係令到成塊牛肉嘅味道提升,醬汁用嚟撈飯超開胃朱古力焦糖燉蛋班戟:班戟一上枱就郁嚟郁去,一睇就知鬆軟🤤朱古力醬同燉蛋都好滑,上面塊焦糖燒得好脆,所有嘢mix埋一齊入口,人生享受😍

2022-07-14 47 浏览
終於黎朝聖Pancake Senmon🤤呢間既pancake我想試好耐。佢既pancaket同平時食開既唔同,表面係用栗子/紫薯/黑朱古力蓉覆蓋住,好特別😍今次就同朋友share左一個主食一個甜品,好滿足😌下次想試埋佢既得獎拿破崙。1⃣️紫薯Mont Blanc班戟($148)可以自己揀pancake口味同埋雪糕口味。揀左抹茶pancake同黑芝麻雪糕。面頭既紫薯蓉好綿,賣相一流!面頭仲有一粒士多啤梨🍓入面內藏無麩質pancake同雪糕😋見到好似每檯客都會嗌一份呢個pancake做甜品~  2⃣️吉列黑豚玉子丼($138)有玉米餐湯同沙律配,餐湯粟米幾濃稠,食到粒粒粟米碎粒👍吉列黑豚有三件,炸得薄脆,配埋蛋汁撈飯食一流!  3⃣️焙茶富士山($48) 好好飲啊🤩富士山造型夠曬吸引,飲落都好有驚喜!面頭既焙茶超厚超稠~第一啖就咁品嚐面頭既焙茶奶蓋,完全比佢焙茶既濃厚衝擊味蕾😳之後稍稍攪拌飲用,焙茶茶香同香滑既鮮奶配合,茶控絕對大滿足!  4⃣️抹茶富士山($48) 抹茶一樣好正!面頭抹茶奶蓋一樣綿密,而且加埋鮮奶都仲飲到香濃抹茶香,唔會感覺好稀或者好水。呢兩款富士山飲品無論賣相味道都好好🥰
1⃣️紫薯Mont Blanc班戟($148)

紫薯Mont Blanc班戟
2⃣️吉列黑豚玉子丼($138)
吉列黑豚玉子丼
吉列黑豚玉子丼
3⃣️焙茶富士山($48)

焙茶富士山
4⃣️抹茶富士山($48)

2022-07-14 109 浏览
其實去cafe,唔一定要專登請假去嘅,趁啲人去晒食晚餐,反道而行,放工一樣有位食嘅呢間日式pancake專門店,有勁多唔同種類嘅pancake食,太令人興奮喇Mocha味嘅pancake比較少見,仲要係黑mocha,果然唔會太甜mocha忌廉完全遮蓋好綿身嘅pancake,佈滿一粒粒嘅黑朱古力,加上上面嘅黑朱古力雪糕,大胃嘅心就似忌廉一樣溶化了除咗甜食,仲有鹹食,以pancake製成漢堡包,食法出奇,但絕唔違和夾住又厚又香濃嘅和牛漢堡,芝士提升咗味道嘅級數加上兩塊香口薯餅,同普通漢堡有得揮叫得富士山嘅飲品,通常都係得個樣,但呢間好足料,奶味茶味都好突出上面係400次奶蓋,先試幾啖,再攪勻,一杯已經飲到幾種口感

黑摩卡班戟

和牛漢堡班戟

夾住又厚又香濃嘅和牛漢堡,芝士提升咗味道嘅級數

加上兩塊香口薯餅,同普通漢堡有得揮

抹茶富士山

上面係400次奶蓋,先試幾啖,再攪勻,一杯已經飲到幾種口感
2022-07-13
黑摩卡班戟
和牛漢堡班戟
抹茶富士山
2022-07-13 28 浏览
係銅鑼灣返工好一段時間,今日終於食到呢間餐廳了🙈由於放飯時間,我都要等左一陣間先有得入座!不過店員都好耐心維持秩序👍🏻入座後都好細心講述個餐牌😉餐廳環境都予人一個好舒服嘅感覺☺️日式雜錦便當,啱晒花心嘅我,因為有好幾款配菜,包括炸雞,玉子,獅子狗,蟹柳同漢堡扒🙈每樣都好食,佢仲有個類似嘅燒汁醬點黎食,好正呢🤗餐湯係忌廉湯,好滑好creamy,仲有粒粒粟米🌽,好好飲!個餐仲有個沙律,新鮮又開胃👍🏻餐廳仲有pancake食呢,下次約埋朋友一齊食先👅

餐廳仲有pancake食呢,下次約埋朋友一齊食先👅
女人心情好要食甜品,心情唔好更加要食甜品🧁我好期待黎試Mont Blanc Pancake 😍擁有既迷人既外表,我絕對已經被吸引,佢係我今日既目標選項😌餐廳係走日式風格,感輕鬆舒服😌仲有不少細心裝飾既打卡位🥰和栗 Mont Blanc Pancake $148軟滑細綿既絲絲栗子蓉🌰狠狠覆蓋住入面既雪糕同Pancake 😍栗子蓉好滑身,入口啖啖濃郁栗子味,雪糕我選擇左焙茶好香茶味而帶甜,另外配上原味Pancake ,啱啱好中和返焙茶既甜味😋果然係有外表又有內涵。香燒牛小排蘑菇意粉$128套餐配有粟米湯同沙律,個湯超濃郁又香又甜,都幾飽肚。牛小排燒得好香,牛脂好濃,簡單配上鹽黎調味已經牀好食,蘑菇汁係比較淡身可以平衡返牛小排既油膩感。估唔到甜品出眾,連其他主菜都咁出色!Dark Mocha $42🥳非常好飲,濃濃既朱古力帶點甘,如果本身係喜歡食黑朱古力,必定會喜歡這個❤️焙茶富士山$48無理由唔叫返杯打卡名物😂面層係400次焙茶奶蓋,香濃茶味又夠厚實🤭搞拌鮮奶後又有另一番味道,真係唔係得個樣𠺢😂

和栗 Mont Blanc Pancake $148

香燒牛小排蘑菇意粉$128

Dark Mocha $42

焙茶富士山$48
🥞 銅鑼灣日系班戟專門店🥞 再訪Pancake 專門嚐甜,是想好好放鬆心情,餐廳裝潢擺設至餐具都具日系風格。這次和朋友點了兩款甜品,美麗的外觀相當適合打卡,在柔和舒適的環境下吃甜點,別具一番風味。🌰 和栗mont blanc (蒙布朗) 班戟 $148 「Mont blanc」是法文,即蒙布朗,以栗子泥搭配鮮奶油製作出的經典甜點,甜點灑上白糖粉,令人想到歐洲秋季時節的白朗峰,便以此命名。這裡的栗子mont blanc班戟可自選班戟和雪糕口味,班戟有原味、抹茶、朱古力味 ; 而雪糕則有抹茶、石板街、黑芝麻、和栗子味。這次挑選了原味班戟配石板街味雪糕。和栗mont blanc 班戟外觀以一絲絲栗子蓉堆成一座小山丘,不僅畫面吸睛,也讓人食指大動。栗子蓉微甜,有特有的濃厚甘甜,內藏著綿密鬆軟的原味班戟,加上香滑的石板街雪糕和忌廉,口感綿密細滑。碟邊伴以可食用的米紙蝴蝶,成為一道夢幻的甜品。🥭 雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138這是全港首個即製即食的拿破崙,以R2E2澳洲芒果配合忌廉雪糕而成。PANCAKE SENMON X NEKO PUFF的得獎拿破崙一直深受歡,首次聯乘製作的拿破崙,極富牛油味。
🥞 銅鑼灣日系班戟專門店

🌰 和栗mont blanc (蒙布朗) 班戟 $148

🥭 雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138
這是全港首個即製即食的拿破崙,以R2E2澳洲芒果配合忌廉雪糕而成。PANCAKE SENMON X NEKO PUFF的得獎拿破崙一直深受歡,首次聯乘製作的拿破崙,極富牛油味。香濃鬆化的酥皮、綿密幼滑的雪糕、口感煙韌的蕨餅和香甜多汁的芒果互相輝映,讓客人體驗到優質拿破崙酥脆而不膩的美味,令人一試難忘。

🍵 抹茶富士山 $48
外觀就像一座迷你版的富士山,以手工發打方法製作出抹茶奶蓋,綿密奶泡充滿濃厚茶香,配上特濃日本牛奶,口感綿密細緻,入口順滑。

☕️ 竹炭鮮奶拿鐵 $46
墨黑的竹炭鮮奶拿鐵充滿神秘感,口味與普通咖啡無疑,主要是外觀精緻,打卡一流。

🔸小總結:
餐廳光潔舒適,充滿日式風味。近門口位置有掛上晴天公仔的仿製榭,是網紅大熱打卡位。店舖以無麩質日式班戟為主打,食材日本空運到港,餐廳更設鹹點主食,客人結帳時,店員會奉上貓貓糖果盤,客人可自選糖果清清口氣,服務貼心到位。

👅味道:4.7/5

🌐地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

🐮 #cowing吃在銅鑼灣

2022-07-06
2022-07-11 29 浏览
銅鑼灣鬧市中出現左個小日本?哈哈😂其實係間專食班戟嘅餐廳😍店面風格超日系,木系顏色提升成間餐廳嘅格調👍🏻餐廳稱所有材料都係日本新鮮空運到港,經我舌頭👅一試,果然新鮮同真材實料👍🏻❤️日本楓糖洋梨班戟,洋梨估唔到係咁清甜又爽口,同埋啲cream好滑,勁重奶味🤤而楓糖醬再配埋個雲尼拿雪糕食,好好味😋❤️朱古力焦糖燉蛋班戟,燉蛋直情滑入口,上面層焦糖令個口感更豐富!班戟同樣蛋味香濃!❤️焙茶拿鐵,微苦帶回甘,溝埋啲奶泡飲,成件事好舒服!

❤️焙茶拿鐵,微苦帶回甘,溝埋啲奶泡飲,成件事好舒服!
2022-07-11 26 浏览
銅鑼灣出名多好嘢食,今日食呢間餐廳夠哂特別,雖然係一間主打食pancake嘅店,但都有唔同嘅日本料理,仲有西式早餐添👍🏻餐廳走簡約風,裝修以木系為主,門口仲有棵楓樹,感覺相當寫意💕「黑摩卡班戟」:聽店員介紹話所有材料都係日本空運到港,夠哂新鮮好味!班戟夠鬆軟而且奶味同蛋味都好濃郁,食得出材料好新鮮😉咖啡味夠哂出,滋味滿溢😊「日式雜錦便當」:便當入面嘅配料好味,獨愛兩件炸雞,夠哂juicy☺️「菠蘿紅茶」: 清甜滿滿嘅菠蘿味😍好飲!

「菠蘿紅茶」: 清甜滿滿嘅菠蘿味😍好飲!
2022-07-11 14 浏览
銅鑼灣呢間主打班戟嘅專門店,人氣旺盛,雖然已過一段時間,但仍有棒場客👍🏻假日時間都有機會排隊呢😎今日專登來試,進入餐廳已感受濃厚的日本風情,整個佈置光猛又令人舒服,而周圍更有很多招財小貓作擺設🤗每隻小貓表情都不一樣,可愛極了!精心細選下,挑選了朱古力焦糖燉蛋班戟,朱古力🍫味道醇厚,焦糖味香濃,脆脆嘅口感更加豐富,燉蛋又滑溜又香蛋味👍🏻真讓人食過不停。而且漂亮的賣相更令人涶涎三尺💕品嘗過後,怪不得這餐廳這麼受歡迎呢👏🏻

品嘗過後,怪不得這餐廳這麼受歡迎呢👏🏻
2022-07-10 30 浏览
Pancake 專門 @銅鑼灣📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖▫️芝士和牛漢堡班戟 $158班戟味道甜甜地 和牛肉汁多🐮牛味濃 和牛上面仲有薯餅同芝士🧀 增加層次感✨ 鹹甜一齊食都好夾🤤▫️黑摩卡班戟 $118呢度既pancake係用無麩質麵粉整 Pancake既選擇超多😍 揀左款賣相好似唔錯既mocha味🤤 balance到咖啡既香醇同朱古力奶香味✨pancake 口感似海棉蛋糕 唔同平日既soufflé pancake咁有空氣感 而係質感軟棉棉 濕澗度剛好👍🏻 略嫌pancake冇咩蛋香味 另外如果pancake多一層會較好🧐▫️焙茶富士茶 $48加左400次奶蓋 面頭既奶泡好厚 配上日本特濃牛奶🥛奶味好香 口感綿密😋 不過焙茶味可以再濃d!▫️黑碳拿鐵 $42見呢度有黑碳latte好似幾特別所以就諗住試下~ 竹炭味好香 咖啡味濃郁入口順滑✨👅好味:3.5/5💲價錢:3.6/5🌟性價比:3.6/5👀環境:4/5👥服務:4/5

Pancake 專門 @銅鑼灣

🌟性價比:3.6/5
👀環境:4/5
👥服務:4/5
2022-07-09 135 浏览
呢排成日見朋友食呢個Mont Blanc 班㦸,打卡勁靚🤩 咁我當然都要試吓啦😆 一推開門入鋪頭就好似入咗另一個時空咁啊😍 感覺會有個著住和服嘅女士出嚟招呼你咁🤣 當然只係我嘅幻想啦😆 呢度嘅日式木系裝修好靚好舒服,可以同朋友一齊過嚟食個下午茶真係幾幸福🥰🌟和栗🌰Mont Blanc班㦸 $148可以自由配搭,我哋係栗子控,所以揀咗原味班㦸再配栗子雪糕,咁樣應該最能夠試到栗子本身嘅味道🤣 一絲絲栗子蓉好吸睛而且好香好幼滑🤩 甜度都算適中,配埋栗子雪糕食,啖啖栗子香氣,好正好正😋😋😋🌟吉列黑豚玉子丼 $138本來想試佢哋嘅蟹粉烏冬,可惜呢日冇供應🙃所以試吓呢個飯。包咗沙律同粟米🌽湯,味道清清地唔錯😊 吉列黑豚好似麥樂雞嘅口感😆 滑蛋飯偏向多汁,甜甜地都幾好味😋 🌟焙茶富士山 $48勁啱打卡🤩 面頭有一層濃厚焙茶奶蓋,第一啖飲落焙茶味勁出😍 之後撈勻飲都好味👍🌟Dark Mocha $42朋友點嘅Dark Mocha,佢話好香濃,又唔會太甜😋

🌟和栗🌰Mont Blanc班㦸 $148

🌟吉列黑豚玉子丼 $138

🌟焙茶富士山 $48

🌟Dark Mocha $42
朋友點嘅Dark Mocha,佢話好香濃,又唔會太甜😋
2022-07-06
  • 和栗班㦸
2022-07-08 41 浏览
好開心,朋友揀左間好岩打卡又好岩食既餐廳,仲坐近打卡位,真係超開心😝不過最糾結嘅係栗子同紫薯班戟都好想試,搞到要擲銀仔揀口味🙈🎈和栗Mont Blanc 班戟 $148仲可以自選雪糕同埋唔同口味嘅班戟底👍🏻我就揀咗焙茶雪糕同埋原味班戟底,可以中和返栗子蓉既甜味,揀得超好🥰份量真係好多,兩個人食都好足夠😋栗子蓉好多好香,岩晒係栗子控既我地🥰🎈香燒牛小扒蘑菇汁 $128可以自選烏冬、飯同埋意粉,仲配埋湯同埋沙律👍🏻份量岩岩好,可以留肚食甜品😝我地揀左配意粉,牛小扒香,個汁又超creamy🥰推介👍🏻而個栗米湯幾有驚喜,食得出係用新鮮栗米整😋🎈抹茶富士山 $48🎈焙茶富士山 $48呢兩杯絕對係打卡之選🥰🥰兩杯我都有試,我私心鍾意焙茶味多d,打卡就當然係抹茶吸睛d啦😝有跟餐廳建議,由厚奶泡開始飲起,有唔同層次既享受👍🏻

🎈和栗Mont Blanc 班戟 $148

🎈香燒牛小扒蘑菇汁 $128