2022-08-03 16 浏览
私心收藏左呢間餐廳好耐,一直諗緊介唔介紹好,但決定happy share🤣我鍾意呢到嘅原因係因為餐廳整既Pancake好輕盈軟綿,而且不時仲會有期間限定班戟,令客人時刻保持新鮮感🥞我多數都會點一份班戟配一杯熱茶,最推介就是黑摩卡班戟,朱古力味濃香醇厚,同時又有咖啡陣陣幽香,微妙又很夾組合,班戟口感鬆軟又帶蛋香,完全係我心中top one💯熱黑豆茶好喝又健康,撲鼻的黑豆香,通體舒暢,食完甜野最好飲杯茶清一清口腔☕️既暖胃又消滯,佢既器皿都好古色古香,好有日本茶道既感覺,好夠熱度整體來說我真係好喜歡呢間餐廳,不論係食物出品還是環境氣氛,都好令我滿意

餐廳門口有一個落地大玻璃,裡面近窗邊有一棟好大嘅黃色杏樹,樹上掛滿晴天娃娃。內部裝修主要用係日式木系設計,有啲似去左居酒屋一樣。餐廳好多地方都有貓嘅裝飾,鍾意叫貓嘅朋友可以發掘下。餐廳主打甜品,但係menu都有好多熟食提供,好適合晚餐加甜品都想食哂嘅朋友。另外佢地甜品真係好大份🤣第一樣重點介紹嘅甜品係Mont Blanc Pancake $148可以自由選擇口味,今次我就揀左和栗Mont Blanc班戟+抹茶pancake +焙茶雪糕外層面條狀係栗子蓉製成,每一條都整到好似幼身嘅面條咁,好幼滑,栗子味好濃。切開就會見到抹茶嘅pancake包裏住焙茶雪糕。抹茶嘅清香加上焙茶嘅香濃,一淡一濃中和番栗子蓉,好突出。雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138全自家即製即食嘅拿破崙,牛油味香濃加上鬆化嘅酥皮,因為係即製即食,所以特別鬆脆。一共有三層,第一層係澳洲芒果,第二層係澳洲芒果加上麻 薯,第三層係雪糕。三種唔同嘅口感同埋味道,好值得推介。酥皮勁香,勁鬆脆!❤️❤️❤️雪波茶 $38用冰水裝埋嘅雪波茶,棕紅色嘅茶底,味道芳香又沒有咖啡因,健康又吸睛。抹茶富士山 $48上半層係綠色嘅抹茶,加上下層白色牛奶,睇落真

另外佢地甜品真係好大份🤣

雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138
酥皮勁香,勁鬆脆!❤️❤️❤️

雪波茶 $38

抹茶富士山 $48
上半層係綠色嘅抹茶,加上下層白色牛奶,睇落真係好似富士山。飲之前記得攪拌一下,味道都幾夾。

💰人均 150 甜品
2022-08-02 20 浏览
味道💯擺盤💯舒適度💯性價比💯食完晚餐點都要留肚食甜品先得,為左打卡靚,我就去左Pancake Senmon食Pancake🎊用餐時間十分足夠,佢地用料都好講究,堅持唔加入任何添加劑,每份即叫即製,口味眾多,好多味道都好打卡able,包括以下呢款叫做朱古力焦糖燉蛋班戟🍫幾樣野好似都係分開咁,但原來加埋一齊又唔錯,食物味道同擺盤都幾有心思,讓人眼前一亮的菜式🤩焦糖燉蛋充滿蛋香,食得出喺落足料,香脆焦糖層上再加上72度黑朱古力醬,味道濃郁香甜😋同班戟好match,真係好美味,食完唔會覺得食左陣風咁,和日本食到既不相伯仲
味道💯
擺盤💯
舒適度💯
性價比💯

2022-08-02 14 浏览
想念家鄉的空氣、家鄉的味道,之前係日本食過幸福pancake,一試便愛上,空氣感十足,就算食原味都唔會覺得太單調,入口即化蛋味濃香🥰👇🏻為左搵返呢個味道,我決定自己直接去食,逐間逐間去試,點知比我發現有一間好貼近日本既味道就係Pancake Senmon💯👇🏻當日我就試左限定之一既法式溶岩朱古力班戟,價格$138,班戟上到黎超級fluffy🤩唔會好快縮水,味道本身不會太甜,可能因為配埋朱古力一齊食,自家製朱古力醬好滑,好想每啖都沾上滿滿朱古力醬,士多啤梨肥大扁身,食落啖啖肉,水份高及果香夠出🍓👇🏻仲試埋杯薄荷青檸特飲,新鮮而透心涼的飲品,夏日消暑推介🧊👇🏻分數88/100

👇🏻
仲試埋杯薄荷青檸特飲,新鮮而透心涼的飲品,夏日消暑推介🧊

分數88/100
2022-08-02 21 浏览
 專登出嚟食呢間人氣班戟👅好彩早一步到,因為等緊期間後面陸續出現人潮🤭心想應該餐廳好有質素保證👍🏻由於未食午餐嘅關係,所以我決定係度食埋😋再食埋pancake一次過😆雪花牛日式燒汁井,跟了沙律同餐湯,沙律🥗係淋上黑醋汁,酸味味好開胃👅餐湯係粟米🌽忌廉湯,濃稠又滑!雪花牛肉高質鮮嫩有牛味👍🏻法式溶岩朱古力班戟,果然係出名班戟,非常鬆軟又巨重蛋香😳中間嘅朱古力醬無敵香滑,奶味又重,十分滋味!

2022-08-02 7 浏览
🥢每次出街都好煩食咩好,今次就交比男朋友決定,佢知我中意食甜野,專登搵間又有主食又有甜品既餐廳,好有心思🥰店舖環境帶濃厚日本風味,超有氣氛🥢男朋友就叫左日式叉燒飯,包埋沙律同埋湯,份量都夠食,叉燒好正🥘肉質軟淋度適中,鬆軟之餘又帶有咬口,煮得恰到好處,高分之作🥢我叫左日本楓糖洋梨班戟,清新而優雅味道,楓糖洋梨清甜唔會令人好膩,而且唔知係咪用左日本蛋同埋北海道3.6牛乳,覺得班戟特別香,奶味好夠,質感蓬鬆不死實,整個配搭層次分明,每啖都食到蛋香和洋梨香氣🍐滿意又滿足一餐

2022-08-01 23 浏览
好明顯係俾Pancake 相吸引而黎!! 除左pancake 好岩打卡之外,野飲都又靚又好飲,而且食材全部係日本空運黎,環境都好日系舒服🥰❤️和粟Mont Blanc 班戟 賣相超靚!! 可以自選Pancake 口味原味/抹茶/朱古力,雪糕都可以自己match 返~ 揀左原味pancake 配焙茶雪糕,外面一層超厚既栗子蓉,味道好甜好香,配冇咁甜既焙茶味岩晒!! 加埋鬆軟無麩質既pancake 一啖有多重口感~🧡吉列黑豚肉子丼 三塊吉列黑豚肉炸到金黃香脆,加埋洋蔥醬汁拌飯,好日式💛抹茶富士山 富士山頂既抹茶好濃郁,拌勻之後,多一重奶香味,大愛!!💚培茶富士山 培茶奶蓋同樣非常香濃,奶蓋好厚身,攪均之黎又香又滑,聞落飲落都充滿培茶香,好高質!!

最近唔少地方都食到日式𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚🥞🍴今次嚟到依間日系風嘅餐廳,除咗有𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚同埋甜品外,都有意粉同漢堡類🍝🍔!今次分別食咗鹹甜班戟各一款🥰味道整體都唔錯,不過可能因為喺銅鑼灣區 而且餐廳走相對日系路線 所以性價比有啲唔值🫣~.① 抹茶蕨餅班戟($118)// 抹茶茶香幾濃🍵~班戟幾鬆軟而且唔會太乾✨抹茶蕨餅口感軟QQ幾好食!配埋雲呢嗱雪糕都唔錯 打卡靚又無伏🤪//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘② 和牛漢堡班戟 ($158)// 鹹味配搭的班戟偏牛油香濃🧈!班戟同樣好鬆軟而且濕潤度適中~漢堡扒切開好𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮爆曬汁,不過食落就還好,同班戟一齊食恰恰好可以互補口感🙈!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 焙茶富士山 ($48)// 茶控又鐘意打卡嘅推薦叫富士山系列🗻漸層美美噠~♥︎分別有抹茶同焙茶富士山🍵表層焙茶香濃 質感濃稠🤏🏻記住一家要攪勻先好飲喔♪⸜(๑ ॑꒳ ॑๑)⸝♪✰//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘④ 柚子物語 ($42).🥞Pancake 專門 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖🍮 #aiiifoodie#aiiifoodie_causewaybay #aiiifoodie_銅鑼
① 抹茶蕨餅班戟($118)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
抹茶蕨餅班戟

② 和牛漢堡班戟 ($158)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
和牛漢堡班戟

③ 焙茶富士山 ($48)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
焙茶富士山

④ 柚子物語 ($42)
柚子物語

🥞Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

🍮 #aiiifoodie
#aiiifoodie_causewaybay #aiiifoodie_銅鑼灣
焙茶富士山
2022-07-29 36 浏览
Pancake 專門 #銅鑼灣餐廳相當有心思,店內設有好多打卡位,讓人有種去了日本的感覺🇯🇵看一看菜單發現食物選擇都好多,多款招牌甜品、輕食、丼飯等等,應有盡有,充滿和式風味🥢叫得Pancake 專門,當然黎食Pancake先得!朱古力焦糖燉蛋班戟出面好少見,引起我既好奇心🤤焦糖燉蛋質感係外脆內軟,暖暖地加埋朱古力醬一齊食,味道完全提升到另一層次的享受,變得份外滋味,超讚呀❤️班㦸本身蛋味夠香濃,整個配搭都唔錯☺️飲品叫左杯柚子物語,柚子沉底要攪一攪先飲,唔會好甜,幾清新🍸另外仲有杯菠蘿紅茶,紅茶有迷人的優香,茶味香濃芳郁,菠蘿味唔會好假
Pancake 專門 #銅鑼灣

2022-07-29 32 浏览
食過幾間梳乎厘班戟店,都各有特色,有來自日本的過江龍,亦有本地小店,人氣一樣高企,毫不遜色,每次都會叫餐廳招牌口味,一定冇死🤣作為甜品控既我整左個list,逐一去試食唔同甜品,上星期日就去左Pancake專門,問下店員有咩推介,佢就話日本楓糖洋梨班戟好受歡迎,我就信佢試一試🤣真係唔錯,班戟既蛋香味十足,洋梨粒為班戟增添了幾分清新味道🤣另外果香味好濃郁,果肉又清甜,店員話原來係用左楓糖慢煮去清燉,好有滋潤感覺🥰爽爽地又帶軟腍,極具多重口感的享受,呢間我有mark低下次再去,試埋佢地口味班戟先得,同埋最好帶多一兩個朋友share食~

2022-07-29 19 浏览
嚟到pancake專門店 當然就係要食佢哋嘅班戟🥞抹茶蕨餅班戟好驚喜竟然有三大球雪糕🍦班戟嘅口感比較厚實但唔算好乾都鬆軟嘅~再加埋清甜嘅紅豆🫘同煙韌蕨餅 好足料 口感好豐富🤤
2022-07-29 18 浏览
餐廳簡約風和木系,放置不少貓貓既裝飾,如果cat lover一定會愛上呢到,食物走IGable路線,不過無論主食定甜品都係睇得又食得,食完一次已經約定下次要再黎👭店員都好親切友善,會推介邊款比較出名同埋受歡迎,收碟加茶都好快手,對佢地印象都唔錯,食物好快就送到上檯😝是日餐湯係粟米忌廉湯🌽有好香甜的粟米味,沙律幾fresh,丼飯包左炸雞,外皮炸得超香脆,炸得剛好🉐肉嫩多汁,巧巧吃唷🤣甜品就要日本楓糖洋梨班戟,我比90分😍梨同班戟好夾,香甜有汁,而pancake食落就有點蛋糕質感,整體唔會太甜又清爽,食完成碟都唔會有罪惡感❌

肉嫩多汁,巧巧吃唷🤣
2022-07-29 12 浏览
我係一個朱古力愛好者,唔會放過任何同朱古力好食或者好夾既菜式,之前都食過朱古力燒賣🤣群組有人話有間餐廳有好多朱古力配搭既班戟,我當然即時save低佢,搵日去挑機啦🤩/環境優雅,同埋標榜食材都是日本坐飛機到港✈️,仲有一點好特別,同其他餐廳唔同既係佢地用左日本米磨成米粉,係一間無麩質的日本班戟店,都係第一次試冇麵粉既班戟,唔知味道係點🤤法式溶岩朱古力班戟外型吸睛😍朱古力濃度達至66%,用左Valrhona朱古力製造,所以食落又香滑又濃厚,而且不會甜膩,班戟做到口感濕潤,仲有米香,完全唔覺係無麩質既甜品😆

2022-07-28 36 浏览
星期六都要返工好慘,唯有放左工食好d滿足下自己心靈,突然諗起都好耐冇食牛肉飯,問下同事意見,佢地話公司附近有間餐廳唔錯,就算晚市去都唔會好貴,值得一試,就叫埋老公一齊去試新野🥩雪花牛日式燒汁丼 $128丼飯包括餐湯、沙律、主食和茶,用上木架去呈現,微焦的特製醬汁,牛肉肉味好濃,肉質嫩滑爽口,仲有洋蔥都好入味 🍱日式雜錦便當 $128老公就食日式雜錦便當,簡簡單單咩都有齊,炸雞外脆內軟,幾juicy❤️❤️漢堡扒好有咬口又有肉汁😋😋😋獅子狗彈牙☕️焙茶Latte $42焙茶香氣濃郁,濃郁滑順的口感,焙茶茶味極濃和奶味互相平衡,兩者拿捏得剛剛好

🥩雪花牛日式燒汁丼 $128

🍱日式雜錦便當 $128
☕️焙茶Latte $42
2022-07-28 19 浏览
我哋真係好鍾意食甜品❤️今日專程到銅鑼灣呢間班戟專門店,因為成日睇到網上啲好評,今日一試究竟👏🏻朱古力焦糖燉蛋班戟:賣相同味道都十分吸引,焦糖燒得剛剛好,只要用叉輕輕一碰,就聽到清脆嘅分裂聲,非常療癒😳焦糖同燉蛋融埋一齊食,淋上朱古力醬一齊食,更加好味❤️法式溶岩朱古力班戟:又係勁打卡able😍好靚呀!班戟中間載着咗啲朱古力醬,朱古力醬好香滑又醇厚,士多啤梨夠大粒有少少酸酸地,襯托出朱古力嘅甜🤤兩個班戟都要大讚,蛋味香濃,食得出啲用料高質🤗

兩個班戟都要大讚,蛋味香濃,食得出啲用料高質🤗