前排經過銅鑼灣 見到呢間人氣pancake店就入咗去試🥞 環境乾淨而且服務唔錯👍🏻 價錢以夜晚黎講都算抵食😋 ๑ 抹茶富士山 $48抹茶富士山既賣相輕易俘虜一眾女仔既心🗻 先飲一啖濃郁帶回甘既抹茶奶蓋🍃 再將奶蓋同明治鮮奶攬拌🥛整體黎講味道非常平均 值得一試Matcha Fujisan had an eye-catching appearance that girls must love it🤩 The matcha milk foam was rich with a sweet aftertaste🍵 The balance of milk and matcha was just accurate👌🏻, highly recommend it🤍評分: 9/10🌟๑ 焙茶富士山 $48焙茶富士山賣相同樣吸引😍 焙茶香氣十足 飲落夠順滑同整個味道好和睦🫶🏻 真係搵唔到唔試既原因🤪Hojicha Fujisan was ig-able too!💫 It’s mild, smooth and aromatic🍂 There’s no reason for not trying it😎評分:

๑ 抹茶富士山 $48
評分: 9/10🌟

๑ 焙茶富士山 $48
評分: 8.5/10🌟

๑ 抹茶蕨餅班戟 $118
抹茶蕨餅班戟竟然有三大球雪糕🍦 真正做到每啖班戟都有雪糕係面 一凍一熱既口感滿分😚 班戟屬於比較厚身個type但都鬆軟🤣 蕨餅非常煙韌 配埋香甜既紅豆提算整體層次🫘 食完個肚表示好滿足🤰🏻
Matcha Warabi Mochi Pancake with three scoops of ice cream was so generous🤩 Pancake was soft but thick🥞 Matcha was rich especially came with the ice cream🍨 Chewy warabi mochi and red beans were the highlight of the dish, nice🥰
評分: 8.5/10🌟

๑ 香燒牛小排蘑菇汁烏冬 $128
本身以為淨係得甜品食 去到發現都有好多唔同種類既輕食😌 今次揀咗香燒牛小排蘑菇汁烏冬食落好濃郁同creamy😋 牛小排份量頗多又有肉味🥩 都算係一個抵食既選擇🥳
There are lots of options for a light meal✨ We picked grill short ribs in mushroom sauce with udon🤤 Short ribs were meaty and tender, with a hit of richness and creaminess from the mushroom sauce🍄, worth a try😆
評分: 8/10🌟
————————————————————————————
Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff銅鑼灣

#hongkong #hkcafe #cafehopping #hkcafehopping #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #pancake專門 #causewaybay #香港美食 #美食攝影 #銅鑼灣cafe #銅鑼灣美食 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
沙律及湯
香燒牛小排蘑菇汁烏冬
沙律及湯
香燒牛小排蘑菇汁烏冬
2022-07-27 40 浏览
夏天行一陣街就出哂汗,行到冇乜mood,就想搵間coffee shop坐低休息下,見到對面街有間cafe好多人排隊,望一望menu原來係食甜品pancake🤩仲有好多飲品揀,黑豆茶、菠蘿紅茶、柚子物語都比較有特色,樣樣都想試下,不過天氣太熱關係,真係好想快d入去餐廳涼下解下暑🥵好在等得唔耐,一陣就有位,店鋪裝橫洋溢古樸風情,好像置身於日本一樣,未叫野食先叫杯柚子物語試試先,真係好爽,夠哂凍,解暑一流🥶之後再叫左兩款pancake,楓糖洋梨味同埋黑摩卡🧇兩款都唔錯,係無麩質米粉班㦸黎,相當特別,比較一般食到既挺身,唔會好扁平,忌廉甜而不膩,綿綿質感入口即溶,冇意中發現到咁正既餐廳,好開心🥳Pancake 專門地址: 銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

Pancake 專門
地址: 銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
2022-07-27 20 浏览
最近好開心好朋友要結婚了,相約出黎見見面食個飯,分享喜悅!兩個女仔食得唔多野,但又一定要包含甜品在內,就決定食呢間pancake專門,之前午餐黎食過都覺得唔錯,環境幾岩傾計食飯👭之前就試過日式叉燒飯,今次就試新野叫日式雜錦便當$128一份,超級豐富便當,有我最愛既玉子,鬆軟綿密,炸雞外脆內軟,仲有啖啖肉漢堡扒,每啖都充滿幸福的感覺🥳飲品有精選咖啡、茶飲、夏天限定系列等等,我就叫左薄荷青檸特飲$42,非常推薦給偏愛濃郁味道的朋友,薄荷葉超多,勁度涼快感覺,夏天要黎消暑真係一流😝

2022-07-26 19 浏览
💁🏻‍♀️一個月介紹一次食好野,今次去到銅鑼灣後街食甜品!呢間人氣Pancake大受好評,俘虜不少少女食客歡心,吸引了不少食客熱捧原因我估因為佢地材料都是來自日本,用心製作絕不馬虎😋💁🏻‍♀️Pancake真係有太多款,選擇困難症既我掙扎咗15分鐘就揀到😂最後叫左一份朱古力焦糖燉蛋班戟,而友人就叫左日式叉燒飯🍚💁🏻‍♀️上菜都幾快,先來叉燒飯,豚肉肉質軟滑,厚薄都適中,肉味濃郁而又口感,到我既甜品出場!雖然班戟Size與其他班戟店相比唔算大,但班戟煎得好好,綿軟濕潤,口感富彈性,倒埋濃濃朱古力漿,班戟霎眼間被滝沒🤣

2022-07-26 24 浏览
好想去日本旅行呀!係台場食過既pancake真係好令人回味,唯有係香港睇下有冇日本過江龍,搵到間叫pancake專門,當然係主打食pancake,星期六去大排長龍,等緊既期間,睇吓Menu發現口味繁多,不定時都會轉換菜單,仲有期間限定相當吸引😉黎到當然係食甜品😎同男朋友share份法式溶岩朱古力班戟,原來都係招牌款式之一,pancake厚實挺身,中間部分仲好軟綿,自家製朱古力醬香濃自然,別有一番味道,一道出色日式甜品❤️旁邊士多啤梨大大粒,仲好香甜,唔知係咪都係來自日本呢,好好食😋果然係人氣之選!另外我地仲試左薄荷青檸特飲,有點去左泰國感覺,好清新又涼透心
好想去日本旅行呀!

2022-07-26 18 浏览
#Pancake專門 #銅鑼灣美食 #人氣班戟👉🏻銅鑼灣美食多籮籮,多國菜咩都有,不過價錢可能就比較貴同埋一到食飯時間就好多人,我多數都會打電話book檯先😎👉🏻約左閨蜜去呢間打卡餐廳「Pancake專門」我地當日7鬆左右到,入面差不多坐滿,好多都係女仔去食,因為環境同食物都真係幾靚🥰👉🏻我地兩個女仔怕食唔哂,所以叫一份日式叉燒飯定食加一份班戟算,叉燒幾有驚喜,肉質鬆軟,雖然未到入口即溶,不過肉味好濃,再配上醬汁,鮮香惹味,超級正🤪👉🏻班戟比較挺身🥞有點似鬆軟既古早味蛋糕,聽人介紹呢到大部分材料都是來自日本,包括粉漿同雞蛋都係日本貨,為左讓客人感受到日本味道,餐廳成本都幾高🤣 真係檯檯客人都會叫佢地既班戟!
#Pancake專門 #銅鑼灣美食 #人氣班戟

2022-07-26 11 浏览
Pancake專門——————————————————好耐冇見中學同學,好難得夾到一晚大家出黎聚一聚,相約在銅鑼灣鬧市中見面,成班都係女仔當然要搵間睇得又食得既餐廳(〃'▽'〃)——————————————————我地每人都叫一份定食,可以share試到多d餸,我就揀左日式雜錦便當(^o^)丿有我最愛既炸雞🍗炸皮唔會好厚,同埋新鮮炸出黎,真係好juicy,不過可惜炸雞得幾件唔夠分,好在仲有蟹柳、獅子狗等——————————————————朋友就叫左叉燒飯,隻碟好得意🤣好想買返隻屋企用,叉燒有厚度,鎖住肉汁,味道上幾有層次,另外仲有自家製日式醬汁,完全係神還原日本食到既味道,令我想念兩年前去日本既日子🥲成餐飯大家都食得好滿足(○^~^○)
Pancake專門

2022-07-26 17 浏览
「呢排上網search有咩好野食,今期就發現有一間日式甜品店位於銅鑼灣百德新街,估唔到平日lunch去都咁多人,等左一陣先有位」「食物方面:餐廳提供輕食、主食、蛋糕、甜品等,食物都幾足料😍叫左個日式雜錦便當,貪佢樣樣都有1-2件,唔算好油膩,炸雞有肉汁,仲有玉子、漢堡扒,超級豐富午餐,米飯都係日本,所以好好食😋」「飲品方面:我地揀菠蘿紅茶同薄荷青檸特飲,兩杯都比較少見,所以想試下🤣味道幾好,唔會有好假既甜味,菠蘿配紅茶又幾夾,酸酸地但又有茶既甘甜,而薄荷後勁好強,超涼快,岩夏天飲,如果鍾意mint既朋友一定好鍾意❤️」

2022-07-26 16 浏览
召集班戟控出場🤣🤣我好鍾意食日式梳乎厘班戟,之前係日本食過,好食到返唔到轉頭,好在香港愈開愈多班戟店,以銅鑼灣為例,都有4-5間,實在是花多眼亂,今日推介既一間係以無麩質班㦸為主打,食材都係全日本空運,如果另一半唔鍾意食甜野都唔緊要,餐廳有不少輕食提供,例如玉子丼、五王蟹粉烏冬,價錢百幾蚊,打卡不錯架🥰🥰我同朋友黎每人揀左一款班戟,分別係日本楓糖洋梨班戟$138同埋黑摩卡班戟$118,黎到既時候真係少女心大爆發💕💕造型賣相都好靚,極快速地影完相,忍不住要快點食🤤🤤口感偏蛋糕質感,比較實在唔重空氣感,兩款都好好食
2022-07-26 8 浏览
今日同朋友去咗行街,除咗行街之外就係食我期待以久既pancake, 次次經過都見到好多人食,難得今日早咗出黎,就梗係要試吓啦👅我其實好鍾意餐廳嘅風格,木系路線好舒閒,特別門口有一棵楓葉🍁樹,令環境生色不少👍🏻聽店員介紹,話呢度整班戟嘅材料都係從日本直送到港,可想而知味道質素一定有保證😊日本楓糖洋梨班戟,擺盤好靚又精緻💕當中塊洋梨閃閃發光咁,好清甜爽脆!然後個班戟蛋味好重,奶油又好creamy!配埋甜蜜蜜嘅楓糖醬食,美味可口🥰

2022-07-26 13 浏览
成日經過呢間店都好想入去, 淨係門口都佈置得好靚好有日本feel,但總係遇唔啱時間, 而且身邊既朋友都被佢既店名所誤導, 以為只有pancake 可以食而卻步。 今次, 終於搵到朋友同我一齊試啦🤩🤩餐廳室內裝修都充滿和風, 走日式洋食店風格, 而家無得去旅行都可以感受下日本風情… 而除咗pancake外, 餐廳都有多款主食提供,我地叫咗: 🔸日式醬油雞扒配烏冬 雞扒皮煎得香脆, 雞肉嫩滑入味, 再加埋滑滑烏冬, 好食 🔸雪花牛日式燒汁丼飯 用大釜盛載的丼飯, 有滿滿的儀式感, 雪花牛肉質嫩滑, 配以日本傳統燒汁, 滿足好耐無食牛肉丼飯既胃 🔸飲品: 抹茶富士山, 雪波茶 抹茶富士山好igable, 睇得都飲得, 面層係抹茶打出黎既奶泡,口感綿滑, 味道香濃, 配合奶味重既牛奶, 好正 另外, 黎得呢度更係要試吓佢個pancake 啦, 因為已經有D飽, 所以揀咗個比較light 既pancake: 🔸伯爵茶無花果pancake 佢地個pancake 唔係空氣感果隻梳乎厘pancake, 而係口感比較實在既,用日本米磨成既米粉製作既無麩質pancake,適合對小麥和麩質敏人士食用,
🔸日式醬油雞扒配烏冬
雞扒皮煎得香脆, 雞肉嫩滑入味, 再加埋滑滑烏冬, 好食

🔸雪花牛日式燒汁丼飯

🔸飲品: 抹茶富士山, 雪波茶

🔸伯爵茶無花果pancake
佢地個pancake 唔係空氣感果隻梳乎厘pancake, 而係口感比較實在既,用日本米磨成既米粉製作既無麩質pancake,適合對小麥和麩質敏人士食用,蛋味香濃口感細滑, 而佢個cream就加入咗伯爵茶, 茶味濃郁, 再配埋無花果既清甜, 食落無咁大罪惡感(自欺欺人我知道🫣😂)
2022-07-23 88 浏览
和栗Mont Blanc班戟(配原味班戟、栗子雪糕)對於栗子控黎講 除咗外面包圍嘅栗子醬之外 入面嘅雪糕竟然都可以揀栗子味🌰好正 喺栗子雪山嘅入面 其實就係Pancake、忌廉同雪糕 班戟充滿蛋香味慢煮醬燴黑豚(配米飯)呢個套餐入面包左主食/沙律/湯/綠茶🍵黑豚肉經過慢煮之後 腍滑入味 與外面嘅蕃茄醬汁非常夾🥫前菜沙律新鮮 粟米忌廉湯充滿奶香味👏🏻👏🏻焙茶富士山🗻上面既焙茶奶蓋超級厚身 質感細膩 最緊要係飲到最後 培茶味依然濃郁❤️柚子物語消暑解渴既其中一款飲品 柚子清香 甜味剛好餐廳環境雅致 座位之間空間感十足 好適合閨蜜👭/情侶💑 埋單時 店員會將店內貓咪造型嘅擺設放在枱面上 貓咪口中有不少糖果🍬喺餐廳請客人食㗎🙌🏻
和栗Mont Blanc班戟(配原味班戟、栗子雪糕)

慢煮醬燴黑豚(配米飯)

焙茶富士山🗻

柚子物語
消暑解渴既其中一款飲品 柚子清香 甜味剛好

2022-07-23 60 浏览
一早被餐廳的班戟吸引‼️💖 店內的擺設充滿日式風情‼️🎏 餐廳的飲品相當不錯喔‼️😙▫️❥$𝟰𝟴 抹茶富士山🍵❥$𝟰𝟴 焙茶富士山🗻表層的抹茶 / 焙茶奶蓋香濃醇厚‼️攪勻後每一口都充滿幼滑細緻的口感,而且茶味不減,很喜歡‼️❤️▫️❥$𝟭𝟰𝟴 紫薯ᴍᴏɴᴛ ʙʟᴀɴᴄ班戟🥞班戟底有原味、抹茶、朱古力😋 雪糕也有多達6款選擇‼️👅 跟同行友人選了原味班戟+雲呢拿雪糕🍦紫薯蓉堆成一座小山丘,甜甜的味道口感綿密‼️中間包著厚實的班戟和冰凍的雪糕,層次豐富‼️▫️❥$𝟭𝟮𝟴 日式雜錦便當🍱木盒中放著玉子、蟹柳、炸雞、竹輪、芝士牛肉餅,很有日式風情‼️🎐

❥$𝟰𝟴 抹茶富士山🍵
❥$𝟰𝟴 焙茶富士山🗻

❥$𝟭𝟰𝟴 紫薯ᴍᴏɴᴛ ʙʟᴀɴᴄ班戟🥞

❥$𝟭𝟮𝟴 日式雜錦便當🍱
2022-07-22 73 浏览
今日見係屋企人生日🎂,就決定嚟試吓,以為真係好好食,點知,比我想像中一般,雖然賣相真係ok。服務真係一般一般,動作好慢😕,要等好耐先至有野食。起初去到冇乜人,後尾真係好多人,可能因為我哋早到。價錢又真係偏貴,賣單兩個人食咗成$411,平均每個人$205.5(包埋服務費)。我覺得咁多野食最好食嘅就係濃厚朱古力班戟,但係cream 真係太多,全日早餐同埋黑豚井就一般。今次食完,下次唔知要再等到幾時。

今次食完,下次唔知要再等到幾時。
黑豚肉
生日
黑豚肉
濃厚朱古力班戟
2022-07-22 32 浏览
近年大熱甜品應該係日式梳乎厘Pancake,厚身得黎又夠鬆軟,淨係銅鑼灣都開左幾間,今次同朋友食完晚餐覺得意猶未盡,就搵下邊一間出名可以去試😝一搵就見到Pancake 專門,係我地餐廳附近,食完野就過去再食過,怕朱古力好膩,所以就要左一份日本楓糖洋梨班戟,貪佢清清地又可以食到班戟本身🧇班戟大約10分鐘就到,口感鬆軟輕盈,切開就聞到陣陣蛋香,忌廉香滑挺身,真係幾好食另外仲叫多杯菠蘿紅茶🍸散發出陣陣紅茶芳香,茶味突出,一份甜品配一杯茶,增添味蕾愉悅的口感,令人一試傾心❤️我地最後都傾到店舖關門先走🤣