在日本吃了一堆鬆餅之後忽然覺得應該也試試香港的店(其實有好多我都吃過啦,沒認真紀錄而已 XD)PAN de PAIN 的舒芙蕾鬆餅已經想吃好久第一次去剛開業不久望住廚房見證三組舒芙蕾鬆餅陣亡投入垃圾桶然後店員來問要不要改單我就改了第二次去坐低才發現供應時間在一時以後其時十二點左右然後我就起身走了這次到達剛過了下午一時完全不用等候入座坐下直接點了舒芙蕾鬆餅店員表示需等到約1:30那也跟預算的差不多時間有趣的是店員跟我講英文然後偷聽到鄰桌說喜歡糖漿因為它不甜不甜吃甚麼糖漿啦?!覺得趣緻外型算迷人的鬆餅這種空氣鬆餅就是吃打發蛋白喔即是跟吃雲和吃風一樣吃完升仙它的結構和口感跟gram有點像也是會甩皮甩骨、皮肉分離的畢竟它沒甚麼麵粉結構八成都是空氣嘛鬆餅有很多種要弄清楚自己喜歡吃哪一個類型才可以找到最喜歡的店喔+++++INFOPAN de PAIN地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B號舖電話:+852-2576 1968營業時間:11:30 - 22:00 (星期一至五)、11:00 - 22:00 (星期六至日)

在日本吃了一堆鬆餅之後
忽然覺得應該也試試香港的店
(其實有好多我都吃過啦,沒認真紀錄而已 XD)

PAN de PAIN 的舒芙蕾鬆餅已經想吃好久

店員表示需等到約1:30
那也跟預算的差不多時間

有趣的是店員跟我講英文
然後偷聽到鄰桌說喜歡糖漿因為它不甜
不甜吃甚麼糖漿啦?!
覺得趣緻

外型算迷人的鬆餅
這種空氣鬆餅就是吃打發蛋白喔
即是跟吃雲和吃風一樣
吃完升仙

它的結構和口感跟gram有點像
也是會甩皮甩骨、皮肉分離的
畢竟它沒甚麼麵粉結構

INFO
PAN de PAIN
電話:+852-2576 1968
2017-08-01 514 浏览
成日見門口好多人排隊,望到都卻步,今日終於dick起心肝去試下喇。門口依然好多人排隊,但排落又唔洗太耐,排左半個鐘就入得喇。餐廳無特別話限時,但要齊人先入得,都合理既~個全日早餐份量其實有d少,平時食開呢個價錢既全日早餐應該係double份量。雖然d野食同個價錢唔襯,但唔睇價錢,d野食都ok。我就好欣賞隻流心蛋,將塊甜既pancake沾上d咸咸地既蛋液,係幾正既~d煙肉都岩岩好,唔會太燶,個脆皮腸都好食。個梳乎里好望落都算厚身,但其實佢好空氣感,食落口好空虛,好似食緊泡泡,食完無食過咁款,但都幾好味。賣相方面,如果可以好似個餐牌咁多d糖霜喺面,咁就靚好多喇!多士好好味,好香脆,糖絲都好加分,賣相更加係一絲不苟,整得好靚。
All Day Breakfast
French Toast
Detox Water Sunshine / Hamawari
2017-07-31 149 浏览
近日梳乎厘大熱,日日打開fb都soufflé pancake睇到流哂口水 同男友去尖沙咀拍拖記得K11有間日本過江龍既pancake店,當然要去潮聖一番假日系多人d難得我男友肯話等,等左半個中就入得去!2個人叫左2個甜品share食,首選一定系soufflé pancake,佢入口即溶,蛋香5算好濃但有糖漿自行配搭可以自行調較中意既甜度,不過一定要相機一食完就立刻食,因為pancake會扁!而pancake軟綿綿真系食左5覺膩,配上日式花茶可以消膩。另外叫左個焦糖西多士,尼個比較有驚喜,熱辣辣香脆既外層,內𥚃系鬆軟既麵包,份外滋味,如果5洗排隊,一定系尖沙咀既飯後甜品首選!

假日系多人d難得我男友肯話等,等左半個中就入得去!

2017-07-31 205 浏览
剛好等了30min 就入座了,要不然我的朋友就會不煩麻煩🌚。讓你說不出聲Soufflé👍🏽👍🏽 : 把Soufflé 放入口中,有一種神奇的感覺,內裡似半熟的,口感暖暖的而又帶點幸福😊😊。總結:好味到反白眼!!🙄🙄
讓你說不出聲Soufflé👍🏽👍🏽 :
總結:好味到反白眼!!🙄🙄
Cappucci
Ham  &  Cheese  Sandwi

Ham  &  Cheese  Sandwi
  • Soufflé  pancake
2017-07-30 124 浏览
聽說銅鑼灣flipper's已經開業,本想去試一下,誰知它先一晚位子就被訂滿了,說是不提供walk in。只好轉戰尖沙咀Pan de pain。中午時間,門外有短短的人龍,但等候時間不算太長。首先就選定了souffle,souffle的味道很難把握,蛋白打入空氣,若調味不夠,容易只有口感,味道太淡,這裡的souffle好在味道的掌握很到位,以小小咸味釣起,淋上焦糖,豐富味道。軟得像錦花糖的souffle中間又夾了熱騰的pancake,似空氣有了實感,很是滿足。另選了一款招牌特色toast。個人感覺比souffle更值得一試。沾上焦糖炸得金黃的法式多士外層很香脆,咬開內饀卻是極鬆軟溫熱的吐司,牛油的鹽鹹同焦糖的香甜,外層的焦脆同內層的香軟,兩雙配合,滿是特色。最後要了一壺Apple mint tea。店員很貼心給了兩個杯子,很大一壺,能倒上十杯。蘋果味沒有很濃,反是薄荷的香氣更搶,但十分清爽易入口,沖散口中的甜膩正好。

2017-07-30 93 浏览
每人心中的評分標準都不同,我必須說明我的食評標準,如下:1星:難以下嚥2星:維持生命3星:不過不失4星:大飽口福5星:齒頰留香朋友推薦這間的梳乎厘,來一試。晚飯時間來吃,不用排隊。因為即叫即製,我等了大概30分鐘。賣相美,蛋味濃,是有水準的梳乎厘。對比旺角那間,呢間貴d,但有堂食,和朋友聚會的話,來這間較好。她們在枱底有個箱,讓你收納你的手袋或shopping 戰利品,頗貼心。我個人偏向喜歡旺角那間多些,好食又抵,只是無位坐。
原味梳乎厘

每人心中的評分標準都不同,我必須說明我的食評標準,如下:

1星:難以下嚥
2星:維持生命
3星:不過不失
4星:大飽口福
5星:齒頰留香

賣相美,蛋味濃,是有水準的梳乎厘。

我個人偏向喜歡旺角那間多些,好食又抵,只是無位坐。
2017-07-18
原味梳乎厘
上次想光顧 Pan de Pain,不過已經過了last order,好傷心,今次在尖沙咀好快食完拉麵,再來碰碰運氣,排隊約10mins已有位,都算快,每人要點一樣野,而且其中一樣要是食品。排隊時先提供menu,好快想到食什麼,第一就是souffle,而另一樣就是賣相吸引的士多啤梨pancake。雖說souffle 要等約30mins,不過這個士多啤梨pancake $88 也約15 mins,賣相甜美超吸引,值得等!Pancake 比預期中高分,因為忌廉超滑超美味,伴pancake品嚐一流!souffle $68 最後出場,厚度是日本餐廳的一半。至於味道沒有預期中的入口即融,未夠梳乎里,看之前的食評都說souffle 比pancake美味,但我們覺得是相反。不太吸引去encore,因為香港還有好多pancake店選擇呢~~

士多啤梨pancake $88

souffle $68 最後出場,厚度是日本餐廳的一半。
souffle $68

souffle $68

士多啤梨pancake $88
2017-07-30 12233 浏览
女生最愛食甜品,周末本來打算近近地去銅鑼灣希慎6樓試試新開業嘅pancake,點知下午3點几到,籌已派晒,明早10點先有,唯有改去尖沙咀嘅「Pan De Pain」了。之前行K11,經常都見到條人龍,心裡盤算著稍後再會!是日再訪,熱潮未減半分,仍然要排70分鐘,先可以入座我倆一心來嚐梳乎厘,看罷menu, 發覺有Original Pan de Pain及Souffle兩款相同價錢嘅pancake, 不禁猶豫起來!落單時細問侍應生,他耐心解答下,得知前者較薄,口感較硬 ; 後者厚身,口感軟身。1. Souffle Pancake$68: 識食識揀梗係選擇厚身鬆軟款喇!呢個梳乎厘,美得像剝殼雞蛋一樣,水潤Q彈,差點兒被吹破!口感非常鬆軟可口,滑溜程度猶如日式燉蛋一樣!蛋味濃郁,甜而不膩,十分輕盈,唔怕變肥仔!2. 初夏之森$48: 呢杯綠色飲品,比人感覺像處身於熱帶雨林,菠蘿青檸特飲,酸甜清新!3. Himawari$48: 向日葵特飲,好有夏日氣色,柚子味道清爽,味道淡淡的!個人認為飲品較遜色,梳乎厘才是賣點主角!見到有客人問侍應生攞水,先知埸内有水供應!排得咁辛苦,試得一款pancak

之前行K11,經常都見到條人龍
,心裡盤算著稍後再會!是日再訪,熱潮未減半分
,仍然要排70分鐘,先可以入座

1. Souffle Pancake$68
: 識食識揀
梗係選擇厚身鬆軟款喇!呢個梳乎厘,美得像剝殼雞蛋一樣
,水潤Q彈
,差點兒被吹破
!口感非常鬆軟可口
,滑溜程度猶如日式燉蛋一樣
!蛋味濃郁
,甜而不膩,十分輕盈
,唔怕變肥仔

2. 初夏之森$48
: 呢杯綠色飲品,比人感覺像處身於熱帶雨林
,菠蘿青檸特飲,酸甜清新!
初夏之森

3. Himawari$48
: 向日葵特飲,好有夏日氣色,柚子味道清爽,味道淡淡的!
Himawari

個人認為飲品較遜色,梳乎厘才是賣點主角

見到有客人問侍應生攞水,先知埸内有水供應!
排得咁辛苦,試得一款pancake太嘥,下次嚟到,叫多几款pancake仲好喇!
2017-07-29
$90.2 (下午茶)
2017-07-29 183 浏览
一直見到好多人食疏乎厘pancake聽聞K11呢間鋪頭好出名,咁岩今日得閒排隊,可以試吓黎都見到前面排十幾個人,以為會好快,點知一排都差唔多一個鐘坐低即刻叫嘢食,疏乎厘pancake自然唔少得外貌已經好討好食落軟綿綿,令人想一食再食另外叫咗一個snow white pancake 俾佢個名吸引到,但食落只係普通啲醬好甜,pancake偏結實,我鍾意鬆軟口感,同soufflé 比自然相形見絀整體佢啲食物都唔錯但係值唔值排一個鐘就真係見仁見智尤其而家有好多店舖都有賣同類產品價錢仲平一大截
一直見到好多人食疏乎厘pancake
聽聞K11呢間鋪頭好出名,咁岩今日得閒排隊,可以試吓

黎都見到前面排十幾個人,以為會好快,點知一排都差唔多一個鐘

坐低即刻叫嘢食,疏乎厘pancake自然唔少得

外貌已經好討好

食落軟綿綿,令人想一食再食

另外叫咗一個snow white pancake
Snow  white  pancake

俾佢個名吸引到,但食落只係普通

整體佢啲食物都唔錯
但係值唔值排一個鐘就真係見仁見智

尤其而家有好多店舖都有賣同類產品
價錢仲平一大截
  • Soufflé  pancake
2017-07-26 595 浏览
假日呢間餐廳係一定排隊,長期有個area係門口俾人排,真誇張。所以我就選擇平日lunch time早少少黎就唔使排隊直入。呢度主打pancake,基本上冇乜其他野食,但都有咸點既。叫左個三文魚牛油果pancake,個pancake非常普通,自己係屋企買包粉都會煮到的pancake,三文魚偏咸,沙律唔錯。整體冇特別。由於真係冇乜咸點可以叫,已經直入甜品,除左pancake都叫左個french toast試下。佢的french toast有層焦糖係面外脆內軟,食過french toast都會知裡面會沾左蛋漿,好似食緊焦糖布丁咁的味道。呢度的french toast好重焦糖,所以都比較甜,但口感係幾正。主角出場啦!1點後先開始供應所以最早1:30pm先有得食,早lunch的朋友要注意啦!兩大塊厚厚的souffle pancake好香蛋味,切落去好軟好似mousse咁,食落入口即溶,自己加糖漿,鐘意加幾多都得。食落的蛋味又唔算好濃,但質感就肯定係成功的souffle pancake。你問我係唔係最正的pancake,一定唔係,但值唔值得試,都okay既。地點方便,但要排隊就唔好搞我啦。
呢度主打pancake,基本上冇乜其他野食,但都有咸點既。
Salmon  Pancake  with  avocado

French  Toast

Soufflé  Pancake

2017-07-24
午餐
French  Toast
Soufflé  Pancake
2017-07-23 214 浏览
icy soufflé, 長期勁多人排隊, 入到裡面都要等勁耐成半個鐘先送過來, 出左好慢好花時間去等之外, 係好食嘅, 外鬆內軟, 入口即融, 上碟個下兩塊souffle仲一直震震震, 話比你知佢好軟熟架
2017-07-23 5626 浏览
一直知道這間pancake 店很受歡迎,身邊每個人吃後都讚不絕口。但每次來到店門前都發現大排長龍,真的有點卻步。自從上個月在日本吃過很多令口腹難忘的空氣厚pancake, 終於決定這天要花時間排隊,一嚐這家出名的Souffle.由於適逢周末,店外當然又人頭湧湧了。我們大概等了三十分鐘才入座,後來聽朋友說原來三十分鐘已是不算多了。排隊多是本地人,也不乏外地遊客,似乎這家店真係非常有名!很喜歡這店的日系簡約裝修,用了黃白作主色調,有一種舒適的溫暖感覺。店內的座位數目大約是三十個,也算寬敞,感覺不錯。我們這次點了Souffle 和 Signature Pancakes - Strawberry, 店員告訴我們今天點Souffle 的客人比較多,下單後大約要等三十分鐘,我們當然也堅持要吃這個,畢竟我們是一直期待著呢。這次我和友人被安排在Bar 枱入座,面對著開揚的廚房,看到pancake 一個又一個地製好,pancake 蛋和奶油香味輕輕地飄出來,在我們身邊迴旋,非常治癒先上枱的是Signature Pancakes -Strawberry, 外形非常奪目吸引!pancake 由多層組成,每塊

我們這次點了
Souffle 和

先上枱的是
Signature Pancakes -Strawberry, 外形非常奪目吸引!pancake 由多層組成,每塊薄pancake 中間都有士多啤梨奶油和果肉,奶油很香滑甜絲絲,果肉算新鮮,pancake 口感也鬆軟,三者一同吃下的口感很好。
伴碟的心心圖案是用煉奶和果醬造出來的,很有心思,很可愛。

Souffle

再過一會,我們期待已久的
Souffle 終於來了
比起Signature Pancake, Souffle 的外型有著一種平實感,沒有華麗花巧的裝飾。Souffle 非常厚身,鬆軟得會震動
, 蛋香味非常誘人,入口香滑,溶在唇舌間
終於可以一嚐到這幸福的味道了!把糖醬,牛油,奶油加入Souffle, 味道更昇華,讓味蕾再好好享受!

Souffle

吃過Souffle 後幸福感滿滿,即使是花一點時間排隊,也是值得的!
2017-07-22
2017-07-22 398 浏览
依間souffle pancake想試咗好耐,但每次經過都大隊長龍,所以一直都未試,今日經過,見到條隊唔係太長,所以就排隊一嚐心願入得嚟,梗係叫souffle pancake啦,依度除咗一搬有嘅糖漿同cream之外,仲有一舊牛油,味道質感都係我鍾意,唔會太濕另外仲叫咗個french toast, 個toast面有薄薄嘅脆焦糖,外脆內軟,但我就嫌有少少過甜,toast仲跟埋個雲呢拿雪糕同生果另外,叫埋杯夏日特飲,好青新呀味道,環境,價錢,整體嚟講都係合格以上

另外,叫埋杯夏日特飲,好青新呀

味道,環境,價錢,整體嚟講都係合格以上
souffle pancake
souffle pancake
2017-07-20 336 浏览
星期三下午四點幾,呢度依然係排哂隊,可想而知假日嚟有幾人山人海!最後等咗20分鐘就入咗去,四個人叫咗四份甜品,結論:最值得食嘅都係souflie同French toast!🥞🍯一見到French toast上嘅拔絲就已經開心到爆,多士沾有好多焦糖,好香,配埋有雲尼拿籽嘅雲尼拿雪糕天衣無縫!😋😋😋Soufflé好fluffy,有一層好薄脆脆哋嘅外皮,入面有點creamy,係我鍾意嘅口感,唔會好似食咗陣風咁,蛋黃味仲好香𠻹!

2017-07-12 536 浏览
If you think you have had the worst service before, try Pan de Pain! It surely WON'T LET YOU DOWN if you are looking for bad service! It is absolutely terrible, to the point where I am still sitting here and I have to write my review on the spot! After lunch, we thought we could get some nice dessert as it always smells good when we walk past and there is usually a long queue. Thought "yes, finally we get to try it" but it really takes us by surprise, well ... in a bad way! First, when we ordere

First, when we ordered some pancakes nicely and the waitress was very rude, as if she didn't want to be there at all. Forget about the smile, she didn't even look at us, was blunt and was giving us an attitude.

As we continued to order more (2 french toasts + 1 set original of pancakes + 1 set of strawberry pancakes), instead of repeating the order, she gave us a very "UNFRIENDLY" reminder of the minimum charge per person. We understand it but we were literally SHOCKED with her attitude. It is completely fine when it's the company policy but she could have said it in a better way, at least be polite! Anyway, we just ordered 2 other pots of tea. Oh, there is more! We wanted to get their Souffle and nowhere on the menu indicated the serving time or when it's available but she replied in a mean way "We don't make this until 1pm".

Trust me, that face with the attitude, it makes you sick looking at her!

All in all, to be frank, the food is actually quite tasty! Hotcakes and french toast are all mouth-watering and yummy really! Sadly, they have such a terrible waitress and I don't think we ever want to come back for such terrible service. She just managed to turn a lovely dining experience into a disappointment!
2017-07-12
  • French  Toast