2017-09-17 259 浏览
其實想來試好耐𠺢喇,但一直都就唔到時間。今日出開尖沙咀行街,又到tea time時間,一於來碰下運氣兩點三去到,都有十幾人排緊隊。但等左20分鐘左右,就有位喇間野淨係賣pancake, toast 同soufflé。點左hot item的soufflé, 同另一鹹pancake。等左10分鐘左右就有得食喇好有空氣感,入口即溶,加埋牛油,楓糖漿,同cream,真係3個人食完兩嚿,完全唔夠喉丫encore先另一個鹹食,呢個係pancake,當然無soufflé咁好食啦!死死實實咁,所以試左一啖就夠喇不過屋企人都話ok 喎!呢款detox water叫sunshine,有士多啤梨,橙,同lime。因為有橙皮同lime皮的關係,有啲啲苦澀味。好難飲丫健康野都係唔多啱我下次試下甜pancake同toast先
兩點三去到,都有十幾人排緊隊。但等左20分鐘左右,就有位喇

好有空氣感,入口即溶,加埋牛油,楓糖漿,同cream,真係
3個人食完兩嚿,完全唔夠喉丫
encore先

Soufflé

不過屋企人都話ok 喎!
Smoked  salmon  and  avocado  pancake

健康野都係唔多啱我

Sunshine

下次試下甜pancake同toast先
2017-09-17
2017-09-16 197 浏览
原來soufflé pancake 最早只可以12:00落定單,12:30先有得食😤原本諗住開門11:00第一批入去,避免排隊,點知因為咁冇得食!如果有咁特別的規定應該一早通知客人,至少貼係門口當眼處。完全係冇。提。過。!到落單先知只可以食普通pancake ,十分失望!😣😣😣即使你普通pancake有幾好食,未食已經咩胃口都冇哂!食後感:冇錯,普通pancake 就係普通pancake 既味。連加一$74.8。值唔值見人見智啦,我就冇下次囉
2017-09-12 249 浏览
前排興食梳乎厘,OpenRice 見呢間有,就約朋友一齊試,睇親食評都話得一款係有空氣感既soufflé,於是慕名一試!朋友三點左右入左店搵位,無乜人,到我遲左十分鐘來到,門口就已經大排長龍lol 好期待,食個下有點猶豫,因為通常期望愈大,失望愈大。但係佢食落口,有蛋香,綿綿既空氣感,加上碟上右手邊既cream,真係唔錯。唔會話好食到咩奇蹟咁誇張,但係如果唔洗排隊,係可以一食既,都算係好食,唔會好失望!Btw, 個玉桂茶拿鐵係我朋友叫,味道係廿四味加少許糖既甜味,我朋友話好難飲,但粗飲落口,我飲得落,因為我唔抗拒飲廿四味hahaTotal 埋單加埋一:$68+$6.8 = $74.8食完埋單食既時候 都係有唔少人排隊

Total 埋單加埋一:$68+$6.8 = $74.8

食完埋單食既時候 都係有唔少人排隊

2017-09-11
$74.8 (下午茶)
  • Souffle
2017-09-10 222 浏览
聞名已久,終於排隊一試。它的指示尚好,門外展示第一條隊輪後時間30分鐘。往後排第2條隊大概心中有數起碼等超過30分鐘。排第一條隊隊尾的人都好好。因久唔久會見到唔睇指示牌的人撞去第一隊尾藉故插隊,幸得第一隊尾的人再三提示,他們先排第二隊尾。其實應該是餐廳安排侍應喺第一隊尾提示先啱。排隊比想像中快,大概35分鐘可以入到餐廳。看看餐牌再看四周,還是order signature pancakes試試。等了等,叫侍應給我們2杯水,見她隨即去倒,轉頭水都無影。隔離枱已換第二批人,同樣order後叫同一侍應俾2杯水,佢哋馬上就有了。勁無奈,癈事出聲,消雅興。忽然看見侍應們忙著從廚房接過一份份Original Pan de Pain hot cakes,一批有8份,我隔離枱的又連hotcakes都有了。佢哋遲我哋20mins入嚟,入嚟order後叫水就有,連hotcakes都咁好彩係嗰批就有。我的等多10mins啦,總共又30分鐘。我的signature pancakes賣相ok,pankcakes熱熱的,但質感頗硬,也很dry。不喜歡呢種朱古力味道,不甜不苦,沒那種朱古力味道。準備埋單之際,看見有

我的signature pancakes賣相ok,pankcakes熱熱的,但質感頗硬,也很dry。不喜歡呢種朱古力味道,不甜不苦,沒那種朱古力味道。準備埋單之際,看見有services charge,不禁想,service喺邊?若是日本風的餐廳,這些服務真的失禮。畢竟客人們願花30分鐘以上排隊品嚐食品,入到嚟主動奉上茶,水也沒有,order後又要再等。有好彩唔好彩,如果我係order original hotcakes的,咪同一批有得食。但我的pancakes同佢哋的hotcakes做法不同,應比佢哋快,因original hotcakes要等夠8個orders先做呢

signature pancakes
2017-09-09 207 浏览
見呢排有pancake熱,就有興趣入咗呢間鋪試吓。入到去個餐牌令我好confused,問過職員邊一個item最受歡迎佢話樣樣都受歡迎。跟住我就點左一我最愛嘅芝士味pancake.都俾錢果刻,個店員收咗我張信用卡之後即去帶位!?另一個店員接手都唔知道發生咩事,之前嗰位客人嘅簽單都冇收埋。這樣的Multi-tasking叫做高效率?!可能我塊面真係好黑,所以連多謝都冇句咁樣睇以為係同一樣野都係厚pancake.....失望到極點,以為一邊有店員所講既芝士,原來只不過係芝士醬!$88?!味道還可接受

咁樣睇以為係同一樣野都係厚pancake.....

味道還可接受
2017-09-09 185 浏览
試過幾間Pancakes, 香港梨講依間系一食再食非常推薦大家一試依兩款系必食,如果心大心細不妨先試第一款可以話系全店最正既, 要等好耐口感好舒化,一啖就系口腔化開曬其實一人一份系好吾夠喉真系想搵次一次過食兩份第二款就特別少少個醬同Pancakes好夾又吾會太甜,連我依個男人都鍾意食飲品方面,咖啡好飲,不過食Pancakes最好系飲茶為左好奇心,今次試依杯發現相後面好多人仲排緊其實都成2點幾啦杯飲品我就一般般裝隔離應該系菠蘿好飲啲哈哈整體梨講非常值得一試,不會差過日本既最後想講刀叉好靚,好想知邊到買
試過幾間Pancakes,
香港梨講依間系一食再食

非常推薦大家一試

依兩款系必食,如果心大心細不妨先試

第一款可以話系全店最正既, 要等好耐
口感好舒化,一啖就系口腔化開曬
其實一人一份系好吾夠喉
真系想搵次一次過食兩份

第二款就特別少少
個醬同Pancakes好夾
又吾會太甜,連我依個男人都鍾意食

飲品方面,咖啡好飲,
不過食Pancakes最好系飲茶
為左好奇心,今次試依杯

發現相後面好多人仲排緊
其實都成2點幾啦

杯飲品我就一般般
裝隔離應該系菠蘿好飲啲哈哈

整體梨講非常值得一試,不會差過日本既

最後想講刀叉好靚,好想知邊到買
2017-09-02
上次食完Hysan個間Soufflé Pancake,跟手又試過旺角/油痲地個間黃巴士日式厚松餅加3.7牛奶軟雪糕。今日終于黎到呢樹試呢度既Soufflé 同Pancake!其實咁翹行過,見淨得2-3人排隊,正!時間係大概8點左右啦!等咗2分鐘都冇,我哋就被安排入座。坐低睇menu,有點兒confused。有分凍食既Pancake,另外有熱食既Soufflé ,同埋熱食既Pancake。咁究竟熱食定凍食好味啲?我哋惟有問侍應。個女侍應服務好好。Mr C係一個有選擇困難症既人。Decide 唔到要凍定熱。女侍應就話熱食好味啲!哈哈。咁Mr C就叫咗個Strawberry Hotcake,而我就叫咗個Soufflé 。Soufflé $68首先黎既係個Soufflé。賣相唔錯。好鬆軟咁款。不過要叉落去先知咩感覺! 先講價錢,其實$68吾係特別貴,算中間價。(齋Soufflé價錢: 希慎$99,黃巴士$28)呢度個Soufflé反而冇得加配料。(希慎可以加strawberry、 紅豆、香蕉 etc;黃巴士可以加雪糕)Mr C覺得呢度冇配料加,好似dry咗少少。冇咁吸引。另外講返個Souffl

Soufflé $68

Soufflé
Mr C覺得呢度冇配料加,好似dry咗少少。冇咁吸引。
另外講返個Soufflé,其實有點兒似黃巴士既味道。都係偏濕。但感覺好滑身。好soft好軟。
不過好似Mr C話齋,如果有多點配料會開心啲!呢度就淨得syrup同小小cream。
以價錢味道環境黎計,值得!

Strawberry Hotcake $78

Strawberry Hotcake
呢個strawberry pancake 黎啦!其實我本身覺得pancake 真的冇特別。響外國成日早餐食!不過Mr C話咁難得黎到,試埋吖嘛!好開心冇叫錯。食完呢個pancake 后真係大滿足!
叫之前其實唔知道原來係跟雪糕。Vanilla 雪糕同埋strawberry 醬。個雪糕球仲要大大個好結實。一啖pancake 一啖雪糕。好爽!
有兩塊pancake,拿開咗一塊後發現原來下面個塊都預先搽咗strawberry 醬。另外又cream又雪糕都唔會太甜,因爲個strawberry醬有小小酸酸既,中和下個味道。好開胃!

好開心,食到兩款唔同既pancake。要鬆軟有鬆軟。要結實實在有實在。仲要有雪糕!滿足!

Strawberry Hotcake
2017-09-06 533 浏览
好耐之前已經收到風Pan De Pain進駐K11, 今個禮拜終於得閒去!去到嘅時候已經見到人龍,前後大概等咗45分鐘就入坐了。首先就係soufflé pancake🥞 pancake 本身已經好香蛋味🥚再加埋牛油同糖漿,簡直係食到幸福嘅味道🤤😋😋而口感上就十分滑溜,又唔會太鬆軟!真係極力推薦👍🏻👍🏻另外就試咗creme brûlée🍯 哩款pancake就比較薄身,但外層嘅焦糖好脆!一放落口 濃郁嘅焦糖味即刻四散🥞🤤而且隔離亦都有雪糕,士多啤梨同香蕉伴碟,一齊食就會無咁膩,仲好fresh添👍🏻👍🏻💕

去到嘅時候已經見到人龍,前後大概等咗45分鐘就入坐了。

Soufflé  pancake

Soufflé  pancake
2017-09-05 142 浏览
哩間pancake店我食左兩次, 第一次試左佢原味同一個期間限期口味既 pancake, 個次既班戟味道同賣相都仿如置身係日本咁,令人想試哂佢所有既口味。今次就叫左一個梳乎厘班戟黎到既時候熱辣辣,雖然望落去唔係震震下好鬆軟既感覺,但內有乾坤每一啖都充滿蛋香同埋空氣感好重,軟綿綿既口感,真係好好味~ 加埋糖漿同牛油配搭簡簡單單既味道足以充滿驚喜,值得一試

2017-09-04 114 浏览
假日唔港女一下點得呀一早就黎排隊 以為佢開11點半不過原來假期係開11點 所以即刻拎到位啦未到12點都已經坐滿左本身以為flippers開左呢到會少人D選擇其實唔太多 都係衝着佢個招牌而吃不過要12點先有得叫 再等多半個鐘佢整所以叫住個tiramisu pancake先!三層pancake其實相當細份Pancake較薄身 少少軟身口感比較嚡口Mascarpone 芝士味道同咖啡粉味道強D所以基本上係食唔出pancake既味等到12點半 soufflé pancake一次過出場兩片size唔大 而且唔算厚身蛋味都算食得出 同時都食出奶味微微地入口即溶 但無咩驚喜上面有牛油同蜜糖點味道算係收貨既 雖然真係完全唔飽不過排隊真係唔會排!
假日唔港女一下點得呀

一早就黎排隊 以為佢開11點半

不過原來假期係開11點 所以即刻拎到位啦

未到12點都已經坐滿左

本身以為flippers開左呢到會少人D

選擇其實唔太多 都係衝着佢個招牌而吃

不過要12點先有得叫 再等多半個鐘佢整

所以叫住個tiramisu pancake先!

三層pancake其實相當細份

蛋味都算食得出 同時都食出奶味

微微地入口即溶 但無咩驚喜

上面有牛油同蜜糖點

味道算係收貨既 雖然真係完全唔飽

不過排隊真係唔會排!
2017-09-03 390 浏览
終於是到呢間超人氣排隊排長龍嘅pancake, 一心諗住點都要排半小時, 最後都唔使五分鐘就可以入去坐,yeah!!!得兩個人叫嘅食物都唔會太多, 一定要食最出名嘅pancake梳乎厘。另外點咗兩杯嘢飲, 菠蘿味同柚子味, 有恃無咁甜比較好飲pancake梳乎裡一心就係你食呢個pancake, 點都要朝聖一下, 但係希望越大失望越大, 唔知係唔係時間未夠 整個蛋糕太爛, 平時食開其他餐廳都唔係呢個質地, 在望下隔離枱都唔係咁樣。 French Toast呢個法式多士值得一讚, 外脆內軟。相比之下呢個更加出色。

另外點咗兩杯嘢飲, 菠蘿味同柚子味, 有恃無咁甜比較好飲

Souffle

pancake梳乎裡

呢個法式多士值得一讚
, 外脆內軟。
相比之下呢個更加出色。

2017-09-03 142 浏览
一直都想食Pan de Pain既Pancake但每次都大排長龍今日1135無意中見到冇咩人排就拉左男朋友入去點知佢個梳乎厘pancake要1230先有😭所以就叫左個snow white pancake加杯royal milk tea過左10分鐘就到了睇落好靚好公主feel白色vanilla醬加上一點點紅色好靚食落都幾甜d pancake會痴住左😂😂杯奶茶就好重奶🤔🤔有少少失望不過下次會再黎試下佢個梳乎厘pancake🤤🤤SNOW WHITE PANCAKE
今日1135無意中見到冇咩人排就拉左男朋友入去

Snow  Whitw  Pancake
2017-09-03
Snow  Whitw  Pancake
2017-09-02 111 浏览
終於到此朝聖了。中午過來更不用排隊,12點半過後開始出現人龍。我們點了一個 Snow White 和人氣梳乎厘班戟。梳乎厘12點開始製作,12點半才送上。所以我們先試snow white。故名思義,Snow White 外表雪白,有紅色顆粒點綴。白色的cheese cream十分濃厚,用了北海道牛乳製成,泛着濃濃的芝士香味,pancake 鬆軟,散發蛋香,跟cream cheese一起吃更是滿足,但不會膩。12點半,梳乎厘終於登場。pancake有2件,伴着糖漿及奶油。每件pancake 純1.5cm厚。內裏非常軟滑,蛋香濃郁,外表煎得剛好,外略脆內軟,口感豐富。除pancake外,我們也點了sunshine (果茶)和apple mint tea。配上清新飲品,整餐實是滿足。店員服務好,能向客人講解餐牌,餐廳環境舒適。總括而言可算是不錯的體驗。

2017-09-02
2017-09-02 141 浏览
這間來自日本的梳乎厘班戟店,基本上每天都大排長龍,假日更甚。星期六大概一點半左右到前面都已經有十幾個人在排隊,可見梳乎厘班戟的熱潮不簡單。午餐都還未吃就來了排隊,店員不時會走出來看看隊伍的變化,也會出來問人數做紀錄。因為餐廳都好像沒有限時進餐,所以都難以計算等候時間,就唯有抵著肚子餓繼續等,還要全部客人到齊了才會安排入座。先點了咸吃⋯All-day Breakfast Pancake ($78),班戟很鬆軟綿密不會乾乾的,香腸煎到外皮很脆,另外有一只太陽蛋跟生蕃茄和生菜,配咸食的也不會怪怪。然後招牌一定要吃的Soufflé ($68),就是梳乎厘班戟,一碟有兩塊,端出來的時候也是厚厚的,不會塌下來,感覺挺挺的。上面有一棵牛油跟一小杯的蜜糖和一點奶油,梳乎厘上來還熱熱的很快把牛油融掉,再淋上蜜糖和點一口奶油放到口了,口感很好。這個梳乎厘非常有空氣感,像是吃了一口泡泡般的感覺。可能我肚子餓,吃完的感覺好空虛,但是真很好吃,跟咸吃的口感不一樣。最後肚子還有一點位置,再加一份Flake France Toast ($78),這個跟餐牌上的沒兩樣,機乎一模一樣,法式吐司擺放得十分精美,然後還放了

最後肚子還有一點位置,再加一份Flake France Toast ($78),這個跟餐牌上的沒兩樣,機乎一模一樣,法式吐司擺放得十分精美,然後還放了一點用糖拉成的擺飾,非常吸引眼睛。吐司炸得外表非常脆口,甜度適中,配料有一小碟的雜果和雲尼拿雪糕,把吐司沾上雪糕的口味也很好吃,一個冰跟暖的刺激味蕾。
2017-07-29
2017-09-01 113 浏览
7點幾去到餐廳門口,人龍唔太長排十五分鐘就入得去 叫左一個soufflé pancake 同French toast兩樣叫既時候都剛剛出左爐一次要等30分鐘先整到出黎Soufflé pancake 裏面超鬆軟,好夠蛋味西多士外脆內軟,又唔太貼,超正
7點幾去到餐廳門口,人龍唔太長排十五分鐘就入得去

兩樣叫既時候都剛剛出左爐一次要等30分鐘先整到出黎

Soufflé pancake 裏面超鬆軟,好夠蛋味

西多士外脆內軟,又唔太貼,超正
  • Soufflé  pancake
  • French Toast