#foodchaser_hk📌同區美食#foodchaserhktsimshatsui📌同類餐廳#foodchaserhkcafe📌同款美食#foodchaserhkdessert✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍尖沙咀 PAN de PAIN Pancake & Sweets🥳🥳🥳呢間Cafe喺觀塘APM亦有分店,兩間分店裝潢風格各有不同,尖沙咀呢間風格以奶白tone為主,而觀塘嗰間則以叢林風為主,兩間打卡影出嚟嘅相都唔同㗎🤩🤩🤩✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽Cold Strawberry $88淨係見到士多啤梨同埋擺盤嘅造型都覺得好有心思🤍🤍🤍🍓一層層軟軟嘅cream,再加上唔酸嘅士多啤梨,食落去真係好正🤩🤩🤩裝飾方面,師傅喺擠士多啤梨醬嘅時候,整咗啲心型出嚟好cute😝😝😝✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️📍 PAN de PAIN Pancake & Sweets店舖地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B及B111C號舖營業時間:星期一至五 1230-2200星期六至日及公眾假期 1130-2200查詢/預約電話:25761968服務費:🙆🏻‍
#foodchaser_hk

星期一至五 1230-2200
星期六至日及公眾假期 1130-2200
查詢/預約電話:25761968
服務費:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰

#尖沙咀美食 #尖沙咀cafe #尖沙咀好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
2021-01-04
  • Cold Strawberry
2022-04-05 83 浏览
-工作很忙,偶爾都要給自己一點甜打吓氣🤍-近年愈嚟愈多pancake專門店,今日就嚟試位於K11嘅Pan de Pain 🥞 淡黃色嘅店面超易認❣️-宇治抹茶疏乎厘pancake: 抹茶控絕對可以一試🍵 pancake上面嘅抹茶忌廉確實好light,食落好清新😍 空氣感嘅pancake入口即溶,不錯不錯👏🏻-不過個人口味就覺得一般般,試一次就可以😅 記得以前佢係要等好耐位先食到,今日假期都可以直入…
-工作很忙,偶爾都要給自己一點甜打吓氣🤍

2022-04-05
  • Uji Matcha Souffle
2022-03-28 107 浏览
最近食完飯真係好少最食甜品呢個行程係晚市堂食停止之前嘅食評搵地方食完飯再傾兩句 最好真係去食甜品停咗晚市之後 午飯後更少去另一間餐廳食甜品⭐️焙茶Latte我叫咗杯焙茶Latte 其他朋友個啲我都有試一啖總體而言野飲不錯 唔會係差嘅質素⭐️原味Pancake其實我由疫情開始 已經嘗試過好幾次自己整但都整唔到出面呢啲梳乎厘Pancake我真係好想知邊Part出咗事🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️整咗幾次都無呢個效果 後來就放棄咗了~
最近食完飯真係好少最食甜品

⭐️原味Pancake
其實我由疫情開始 已經嘗試過好幾次自己整
但都整唔到出面呢啲梳乎厘Pancake
我真係好想知邊Part出咗事🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
整咗幾次都無呢個效果 後來就放棄咗了~
原味Pancake

原味Pancake
  • Souffle Pancake
2022-03-17 83 浏览
聖誕節前夕天氣凍特別想食甜嘢喎開心啲窩心啲暖啲今日出去K11覓食想食呢間疏乎厘好耐慕名而來一個人唔知食唔食得晒Menu實在太多選擇花多眼亂乜都想食又叫咗個咖啡朱古力焦糖雪糕疏乎厘好似睇到都好甜好飽入到間店黃色好搶眼係年輕人嘅青春氣息枱上面放好咗好靚嘅聖誕🎄裝飾咁食起身都幾賞心悅目㗎講返個疏乎厘又真係幾軟彈咁呢$108都抵比嘅只要佢好味😋😋😋性價比係高嘅同埋食嘅係環境氣氛裝修呀嘛山城啲嘅我最鍾意食嘅都係三球不同味嘅雪糕配搭得好好呀同friend嚟食Tea可以再食
聖誕節前夕
配搭得好好呀
同friend嚟食Tea可以再食
2021-12-18
2022-02-19 164 浏览
好難食既pancake…因為K11會員生日優惠叫杯咖啡送pancake就去試下,等左好耐後終於上枱,點知係凍既,支叉一doc係唔彈之餘仲要塔嘅(係塔到不得了嗰隻),入邊唔熟、食落口感好差。之前食過其他pancake都唔係咁既。然後問佢地係咪正常,個哥哥仔話係架,半熟呀嘛,但我真係覺得食唔落口,佢問我係咪想熟啲,可以幫我整熟啲。於是又等左好耐出過第二份俾我,今次好啲,熟返啲,但都仲有8/9成熟既感覺,都係凍嘅,個面燶過頭先嗰份,同埋都有啲塔塔地。我好疑惑係我太無知定點,定係因為唔使錢所以求其整,之前食過幾間完全唔係咁樣樣既…. #最衰唔記得影第一次嗰轉個半熟樣#好彩杯咖啡仲ok#完全唔明點解會有咁多人話好食
好難食既pancake…

#最衰唔記得影第一次嗰轉個半熟樣
#好彩杯咖啡仲ok
#完全唔明點解會有咁多人話好食
2022-02-18
2022-02-16 139 浏览
➼ Original Soufflé 個Soufflé算幾厚身,亦好有蛋香味,雖然口感尚算綿密但唔係好夠空氣感,真心係冇第一次食咁驚為天人。我覺得性價比唔係好高,所以如果純粹係想止下口癮,而咁啱又唔洗排隊,都OK嘅。
➼ Original Soufflé

Original  Soufflé
2021-12-16
下午茶
2022-02-12 134 浏览
想同友聚一聚,就選擇左呢間餐廳(尖沙咀分店)試左之後原來不外如是…唔喺話難食,但係味道真係非常一般,仲要食物遲遲都未泥坐低5分鐘已經有男食客係度同店員投訴已經等左半個鐘,但係食物未到,而且仲要落錯單;而且間家野巴之閉有時間限制 等等...言談間聽到個男食客話已經係第二次泥食,但係兩次都係咁 .....本身我就諗住喺嗰個男食客黑仔遮,點知原來我仲黑仔。叫兩樣嘢,其中一樣好快到,但係另一樣就等左成個鍾,係一個鐘!一個鐘!一個鐘!重要的事情說三次。成一個鐘之後先有食物,個綠茶pancake已經扁塌曬,仲要食物質素係非常之一般。如果話好好味,都可以話係值得等,但係咁嘅食物水準喺唔值得……最好笑嘅係佢自己啲食物遲到咗成粒鐘,竟然仲吹我地提早埋單,入座時間係75分鐘,當時係真係未夠75分鐘,仲要門口無人等。本身已經十分唔gur,最後有個店員話因為我地等左成個鍾,真係唔好意思(但係完全冇誠意果種)所以俾多個所謂嗰啲垃圾印花我地,我心唸真係“皇恩浩蕩“,仲諗住我地會再去受苦……never come back again
想同友聚一聚,就選擇左呢間餐廳(尖沙咀分店)

本身我就諗住喺嗰個男食客黑仔遮,點知原來我仲黑仔。

never come back again

2022-02-12
2022-02-08 2071 浏览
在剛過去的上年 Boxing Day 那天,我跟兩位好姊妹,3人行聖誕午聚;然後,她們陪我到4日3夜 Staycation 的尖沙咀朗廷酒店 Check in,邀請她們來 After Christmas Staycation 影相及渡過輕鬆愉快的 Boxing Day 下午吧!我們一行3人,食完 <祥仔> 質素強差人意及性價比低的午餐,實在意猶未盡, 經過見到人氣甜品店 <PAN de PAIN Pancake & Sweets> 不但只無人排隊之外,難得店內還有大把吉枱! 我們即興急不及待衝入去!當我們坐下來,主動的店員隨即給予 Menu 及各人一杯水!當時正值是聖誕節假期,K11 在中午12:00 前出奇地少人,下午 2:00 後,人潮湧至! 店內亦添上聖誕樹裝飾作點綴!Boxing Day 甜品時間Caramel Apple Souffle $98溫熱鬆軟濕潤,充滿空氣感的梳乎厘 pancake  上, 放上酸甜熟透的蘋果,淋上甜美的焦糖,配上香脆的合桃,簡單而美味的配搭!Tiramisu pancake $98薄 pancake 加入咖啡酒,弄至

我們即興急不及待衝入去!

當我們坐下來,主動的店員隨即給予 Menu 及各人一杯水!
 店內亦添上聖誕樹裝飾作點綴!

Boxing Day 甜品時間
Caramel Apple Souffle $98
溫熱鬆軟濕潤,充滿空氣感的梳乎厘 pancake  上,

Caramel Apple Souffle
Tiramisu pancake $98
薄 pancake 加入咖啡酒,弄至質感太濕腍!
反而弄巧反拙!
Tiramisu pancake
Hot Chocolate (Soy Milk) $52
起初送錯 Latte,好姊妹話算數,我卻據理力爭幫她換回她啱飲的飲品!是他們錯不是我們的錯嘛!

熱朱古力配豆奶,味道有點怪;
 不及配牛奶那麼香滑及夾得來!

2021-12-26
庆祝纪念
圣诞节
Caramel Apple Souffle
2022-02-07 107 浏览
位於k11嘅日本過江龍梳乎厘店,對佢好大期望,點知換黎嘅只有失望。。。👉🏻Uji Matcha Soufflé $95聞到蛋香,但完全無咩抹茶味,紅豆同抹茶雪糕都好普通。。。👉🏻Mont Blanc Pancake呢款係新岀嘅,期望有好濃郁嘅粟子味,點知無蛋香之餘又硬,而且好dry。。。Suppose應該係好soft,好軟綿綿,真係期望越大,失望越大,呢個價錢好唔值得,名大於實,唔明點解咁多人排隊。。。

👉🏻Uji Matcha Soufflé $95
聞到蛋香,但完全無咩抹茶味,紅豆同抹茶雪糕都好普通。。。

👉🏻Mont Blanc Pancake

難得新春假期,輪班的朋友放長假,約出嚟食Brunch吹吹水!眼見呢間食梳乎厘,裝修唔錯又可以靜靜哋就入去試下!殊不知,好少寫失望嘢嘅我,都要寫出「失望」呢兩隻字。首先到嘅係炒飯($98),唔知係咪新春廚師大哥唔想開工,碟飯成好Hea仲唔多大碟。點Hea法?碟飯啲飯粒"Pat"哂出嚟,係朋友知我影相,睇唔過眼😹自己用匙砌返『靚仔』先影。(蠢咗!應該係佢整之前影返張先)味道方面,雖然有木魚似和風,但飯粒口感好一般,唔爽仲有少少乾。配料除咗隻蛋就只係酸菜,咁嘅料隨時一間大X代嘅舖頭,都可能好食啲又平啲。你可能話,咁人哋賣梳乎厘架嘛~炒飯唔好食正常啫!咁當然叫咗梳乎厘啦!叫個大路嘢,Caramel Apple Souffle, 應該OK掛~平心而論,梳乎厘係接受到嘅!味道都算唔錯,都鬆軟嘅~可惜只係不過不失,冇乜驚喜囉!作為一間以Pancake同梳乎厘嘅餐廳,只係食到個普普通通合格嘅梳乎厘,之所以點解我會寫失望囉~之後,叫咗兩杯飯品,邊飲邊吹水,自己果位水果Detox water可能係啲莓啦~本身以為會酸酸甜甜,點知竟然係有少少苦。好無奈🙄不過,餐廳坐得幾舒服,同朋友吹咗差不多兩個鐘都冇人趕,
眼見呢間食梳乎厘,裝修唔錯又可以靜靜哋就入去試下!
殊不知,好少寫失望嘢嘅我,都要寫出「失望」呢兩隻字。
(蠢咗!應該係佢整之前影返張先)

你可能話,咁人哋賣梳乎厘架嘛~炒飯唔好食正常啫!
之所以點解我會寫失望囉~
好無奈🙄
不過,餐廳坐得幾舒服,同朋友吹咗差不多兩個鐘都冇人趕,呢個係唯一值得嘅地方。
畢竟成餐要成三百幾蚊,如果連呢樣都無埋,真係唔知為乜要俾呢畢錢了!
結果成就了我第一次寫劣評,新年流流要咁做,真係有啲唔好意思!
2022-02-04
新年快樂🐯大家都知我鍾意食甜嘢🤪虎年第一個post就係食甜品🤤呢間梳乎厘pancake平時都好長龍,唔知係咪當日人流去晒海港城🤔竟然有四五張空枱😱於是就同朋友入咗去試下~嗌咗原味嘅梳乎厘pancake ($88)真心被驚豔到💛口感夠軟綿綿,蛋香味夠重,平時唔係好鍾意梳乎厘pancake食完好似食咗陣風咁🤭但呢到嘅梳乎厘係食落口個下比較實在,停留係個口一陣好快會溶😛側邊仲有鮮忌廉、忌廉牛油及糖漿🥞個人就最鍾意配糖漿食🥳另外再嗌咗一份士多啤梨芭菲 ($88)🍓芭菲頂嘅牛奶味雪糕好滑而且好creamy🤤芭菲層次都好豐富,layering有啲雲呢嗱吉士、士多啤梨醬、海綿蛋糕、雲呢嗱脆餅同鮮忌廉🍨每一啖都會食到啲新嘅口感😋但士多啤梨比較乾唔算好多汁😢最後仲嗌咗個宇治抹茶奶凍 ($48) 🍵抹茶味唔算好濃,奶味會比較重🤭但奶凍都幾滑👍🏻個人覺得呢間梳乎厘pancake真心幾高質🤎係我食過嘅梳乎厘pancake入面最好食個幾間,完全明點解平時咁多人排隊🤣真心推介大家去試呀😆

嗌咗原味嘅梳乎厘pancake ($88)

另外再嗌咗一份士多啤梨芭菲 ($88)🍓

• Original  Soufflé
2022-01-16 153 浏览
好鐘意食甜品,pancake係我最愛於是老公又帶我去食又話呢間好多人排隊既,竟然一點去到都唔洗排隊可以直入我order左抹茶pancake,老公order左焦糖pancake另外要杯Cappuccino等左大概十零分鐘就黎齊唔係好明點解啲人話呢間pancake好食😩除左好香蛋味,一啲都唔好食所以...無下次🥲
好鐘意食甜品,pancake係我最愛
於是老公又帶我去食
又話呢間好多人排隊既,竟然一點去到都唔洗排隊可以直入
等左大概十零分鐘就黎齊
唔係好明點解啲人話呢間pancake好食😩
除左好香蛋味,一啲都唔好食
所以...無下次🥲
2022-01-09 183 浏览
見平時好多人排隊,今日下午路過見到可以即刻入所以就想試吓係咪咁好食。可惜換來嘅係我喺OpenRice嘅第一個負評。呢到有最低消費,我哋叫咗一個原味疏乎厘,同埋一個French Toast。首先疏乎厘外表OK嘅,但係當你切開,裏面根本係半液體,成個口感係燉蛋,但係撈左啲唔熟嘅麵粉,食完想嘔,唔係講笑。我完全唔明點解會有咁多人排隊,中咗超大嘅伏。希望各位打算試嘅話,可以慳返啲錢。最近喺The One食過嗰間Gram Cafe & Pancakes既疏乎厘比呢間好食好多。另外,個French Toast,雖然冇咁難食,但係就冇特別可言,裏面係鹹嘅,帶一啲苦味,好怪。
原味梳乎厘
2022-01-09
2022-01-06 148 浏览
來自日本嘅班㦸甜品店,每次經過尖沙咀附近都會聞到好香嘅班㦸味,真係好吸引試吓🤤試咗佢哋必試嘅班戟同巴菲杯🍨大大杯每層都有唔同嘅味道,一個人食晒成杯其實都幾飽🤰🏻而班㦸我哋要咗士多啤梨味,好鬆軟好味😋又唔會太甜,配埋士多啤梨生果,沖淡返甜膩嘅感覺🍓
2022-01-05 126 浏览
好耐未試過嚟食pancake,但估唔到今次嚟食,味道退步咗咁多。另外時間都等咗好耐,呢次應該係我最後一次黎由落單開始,等咗四十五分鐘都未有,問侍應係正常時間,所以如果要等嘅大家要留意。味道方面,梳乎厘過熟,完全太實,都有問侍應,佢反映返每個爐會唔同,所以食到熟唔熟就要睇彩數。