2017-08-07 254 浏览
付出努力堅持夢想未必會成功,但努力不懈一定係成功必要元素,只要一日唔放棄,每堅持多一分鐘就會多一個成功機會。開業2年嘅Oui Oui Bistro位於長沙灣 ,由法國藍帶大廚主理,一直堅持製作正宗法國菜,保留法國菜精緻同用心,以大眾化價錢呈獻精緻法國菜餚比大家。 原來法文Oui Oui意思解作「係,係」,呢一句係大廚喺法國學廚嘅1年半入面應主廚成日講嘅,店主刻意用佢嚟做餐廳名,有深厚嘅意思。餐廳以黑色皮梳化配木檯,牆上掛有店主搜羅返嚟嘅碟做裝飾,裝潢簡單而不失型格。呢度嘅Egg Benedict係佛羅倫斯做法製成,真係夠晒特別!自家製嘅蛋黃醬入面有菠菜同蛋,味道好清新。平時食開多數都會配鬆餅,但係呢個製法係配多士,入口感覺柔軟,滲出陣陣蛋香。係呢度嘅招牌Cabonara,意大利煙肉味道好香濃,醬汁混和咗忌廉、芝士同檸檬。食果陣再將蛋刺穿,入口非常滑溜,感覺香馥豐厚。擺住大大隻波士頓龍蝦。意大利飯仲用咗龍蝦頭製成湯汁再煮飯,粒粒米飯都吸收晒濃郁龍蝦汁!想食呢個龍蝦,仲可以揀配意大利飯或者扁意粉添!
Signature Egg Benedict
Truffle Cabonara
Seasonal Lobster
Signature Egg Benedict
Seasonal Lobster
2017-07-31 175 浏览
因為今日想去d2 place 個邊行下,所以就喺附近搵吓有咩小店食晏,搵到近長沙灣嘅一間法色小店Bistro !小店坐位唔多,好彩我地都有位。我見到好多人叫all day breakfast ,但係我諗如果廚師係喺法國藍帶學成返嚟嘅話,咁我哋係咪應該叫番啲法式嘅食物呢?但老公愛食 Eggs Benedict ,所以我叫左lobster Eggs Benedict($198)俾佢,我呢就叫咗兩隻生蠔($48 each)一個Foie gras & dual ham crepes($148) ,另外一杯Carmel cappuccino$18 😋生蠔佢有兩款,分別係Pleine Mier 同 Guintinl,Pleine Meir 個隻就比較creamy d ,因為呢隻比較厚身少少,所以呢就會比較濃味啲,super nice! Guintinl 就細隻少少,比前一隻淡味,但係都十分鮮甜。所以最好由淡味食起👍🏻佢地唔會洗到冇哂海水味 😋另外Lobster Eggs benedict , 佢個包做得好好食,同平時既eggs benedict 既包唔同,裏面仲有菠菜做餡,而佢個荷蘭醬都做得剛剛好

另外Lobster Eggs benedict , 佢個包做得好好食,同平時既eggs benedict 既包唔同,裏面仲有菠菜做餡,而佢個荷蘭醬都做得剛剛好唔會感覺好膩,半隻既龍蝦肉亦到煮得恰到好處,我同老公最怕海鮮煮得太熟,所以非常讚!

而鵝肝火腿 crepes最後先黎,因為製作需時,一黎到老公已經心心眼,上面有沙律菜、鵝肝、雞蛋同火腿,再配上薄薄的crepes 皮,再加上佢特製既醬汁,食唔停口😂

最黎想講佢$18既Carmel cappuccino 亦都絕無欺場!

為食推介: 佢個crepes 值得一試,另外我想試埋佢French toast
2017-07-29
午餐
2017-07-30 227 浏览
星期日, 去完D2市集之後想搵啲野食, 一直行返去長沙灣方向, 見到有間細細的餐廳叫"Oui Oui"...意思為"Yes Yes"...心想係唔係客人的要求都能Yes Yes呢!!! 好奇行埋去睇下原來餐廳係法國藍帶的廚師主理....行咗幾個街口, 終於搵到好嘢食✌🏻.無錯!!! 我又食All Day Breakfast喇! 呢份早餐無論份量或者誠意都滿分, 兩個烘得脆脆的Crossiant, 再加埋煙肉&雞蛋, 呢個咁得意既造型 (低B的我以為點解隻蛋咁細隻既)當然仲有其他早餐嘅配料啦.Truffled Cabonara - $148 意粉上面的流心蛋超吸引將流心蛋拌勻後醬汁更Creamy一邊食一邊有黑松露的香味撲鼻, 另外每一口Linguine都被醬汁包圍 ~ 是幸福的感覺

無錯!!! 我又食All Day Breakfast喇!
呢份早餐無論份量或者誠意都滿分,
兩個烘得脆脆的Crossiant,
當然仲有其他早餐嘅配料啦

Truffled Cabonara

All Day Breakfast
Truffled Cabonara
2017-07-30 215 浏览
今日去長沙灣探親,離開時正值中午,烈日當空,熱到大汗淋漓,經過一間西餐店,入去涼下冷氣順便食午餐。除了普通的pasta,steak,還有all day breakfast等。點了一客龍蝦扁意粉,要$198,貴錢頗貴。意粉份量不多,龍蝦只有半隻,但放得非常精緻。扁意粉有香濃的蕃茄及龍蝦味,意粉煮得剛好,軟硬適中,龍蝦蝦頭只是裝飾,沒有肉食,龍蝦蝦肉爽口彈牙,但味道一般,略嫌鮮味不足。午餐來說算貴,還要加一,但味道算不錯。下次可以試下All day breakfast,似乎好多人點。

龍蝦扁意粉

龍蝦扁意粉

2017-07-30
2017-07-30 114 浏览
星期日下午一點多到達,約左7成入座率,餐廳裝飾簡單,牆上貼上各種不同款式的碟做裝飾。Mocha用了約70度的朱古力,濃度比外面的高,口味較苦,甜度低,適合不太喜甜的我。Cabonara一入口帶有酸味,原來是加了檸檬汁及少許檸檬皮,眾所周知,Cabonara是由忌廉及蛋黃做成,非常creamy之餘,還比較膩,所以特意加上檸檬汁去中和飽滯及油膩感,食落整個Cabonara非常清新,感覺特別,但檸檬汁似乎蓋過了松露香味,另外扁意粉軟硬度適中。整體而言,mocha不錯,cabonara不加檸檬汁會更好。

Mocha

Cabonara

2017-07-30
2017-07-24 1910 浏览
位於長沙灣的Ouioui Bistro,是一間西法小餐廳。曾經和媽媽來吃過一次,今天和新識的同事來吃Farewell飯。想不到我們第一次一齊吃飯,便是Farewell飯呢。午餐餐牌以全日早餐,沙律,薄餅,意粉,扒類為主。曾嚐過這裡的班尼迪蛋,今天決定吃多一次。All day breakfast $108全日早餐包括: 兩隻煙肉蛋,兩件牛角包,豬肉腸,雜菇,薯角和沙律。朋友指太過大份。所以我便幫忙吃一點點啦。雞蛋夾著煙肉煎成,味淡的雞蛋夾著煙肉更為惹味。牛角包質感酥脆可囗,內裡鬆軟,質素依舊哦。薯角份量不少,炸得香脆,內裡充滿薯粉。豬肉腸外皮脆卜卜,肉汁滿滿,也屬不錯。Signature Egg Benedict $128招牌的班尼迪蛋,是我 再次到訪的原因。班尼迪蛋是配以麵包非配以鬆餅,賣相較為有特色。面包質感鬆軟,中間放以滿溢荷蘭醬和班尼迪蛋,內藏菠菜,味道不錯。凱撒沙律$88由於沒有水果,沒有甜品供應,只好點選沙律。沙律菜份量不太多,煙肉過多,有點略咸。另選兩杯飲品,但我那杯竟然有條頭髮,幸好老闆即時更換了
位於長沙灣的Ouioui Bistro,是一間西法小餐廳。

All day breakfast $108

雞蛋夾著煙肉煎成,味淡的雞蛋夾著煙肉更為惹味。

牛角包質感酥脆可囗,內裡鬆軟,質素依舊哦。

薯角份量不少,炸得香脆,內裡充滿薯粉。

豬肉腸外皮脆卜卜,肉汁滿滿,也屬不錯。

Signature Egg Benedict $128

招牌的班尼迪蛋,是我 再次到訪的原因。

班尼迪蛋是配以麵包非配以鬆餅,賣相較為有特色。

凱撒沙律$88

另選兩杯飲品,但我那杯竟然有條頭髮,幸好老闆即時更換了
2017-07-22
2017-07-21 182 浏览
請咗半日假裝燈,師傅大人遲了2小時,等到儍咗😑😑😑整完落樓下食好DD🤤~半打生蠔$269法國蠔Pleine Mer No. 0大隻肥美creamy鮮甜🤤🤤🤤~escargots 個pesto sauce同蒜油超香🤤 mains lamb cutlet 唔蘇肉嫩細滑juicy 🤤 個白酒煮蜆配墨汁linguini, 個白酒完全帶出蜆既鮮甜(如果蜆大隻D就仲jenggggg🤤) 最後不得不提個甜品vanilla ice cream配Apple pineapple turban 😍😍😍個vanilla ice cream有好多雲尼拿籽,滿口冰凍的雲尼拿香配微溫焗過既蘋果同菠蘿味道真心激讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(我咁懶都打咗咁多隻字就知我覺得有幾好味🤤🤣😋🤤🤣😋)兩個人3杯酒full dinner around $1000到👍🏻性價比不錯👍🏻

Apple  and  pineapple  turban

Apple  and  pineapple  turban
2017-07-20 191 浏览
友人最近轉換了工作,在長沙灣上班,他說公司附近有間不錯的法國菜餐廳,便相約這晚來到我不熟悉的長沙灣區吃晚餐,一嚐法國藍帶大廚的功架。餐廳沒有豪華的裝修,卻有令人感到舒適的簡約設計。即使是小店,餐牌上的食物種類也不乏,由小食、前菜、沙律至湯品、意粉、主菜,都一應俱全,客人可品酒,也可點無酒精飲料。作為薯條控,看到餐牌上有SIGNATURE FRENCH FRIES,當然要試試。用小鐵鑊把即炸出來的幼薯條盛上枱,薯條與芝士溶的香味在空氣中迴旋,鮮炸得燙口,香脆好味。若選用粗薯條,相信口感會更佳。吃過邪惡的炸薯條,要享用一下LOBSTER SALAD來抵銷增肥的罪惡感。此沙律清新好吃,龍蝦肉的份量足料,肉質鮮甜。WAGYU BEEF BOLOGNESE 是用了和牛肉肉醬製成的,用料講究,和牛肉醬比起一般的肉醬吃起來更入味軟腍,扁意粉麵條韌度也適中好吃,蕃茄醬汁酸甜開胃,味道吸引。最後吃了主廚推介我們吃的IBERICO PORK COLLAR,即是西班牙伊比利豬,據說是原生於伊比利半島的珍貴豬種。肉扒的肉質結實豐厚,肪肉均勻,肉汁豐富!意想不到長沙灣會有這樣質素不錯的小店,真羨慕我的友人可以經

LOBSTER SALAD
LOBSTER SALAD

WAGYU BEEF BOLOGNESE

IBERICO PORK COLLAR

意想不到長沙灣會有這樣質素不錯的小店,真羨慕我的友人可以經常光顧呢!
2017-07-11
2017-07-19 1666 浏览
上次來吃午餐已對這間長沙灣罕有的高級法國菜念念不忘,今日專程再來感受夜晚的浪漫氣氛。在微微細雨的襯托下,令餐廳顯得更有情調!估不到平日晚上七時許已差不多滿座,相信大家都是被這間由法國藍帶大廚主理的小店所吸引呢!先來一杯餐前飲品Rekorderlig $48,味道酸酸令人食慾大增。Fried Portobello $88 ~ Mushrooms炸得金香酥脆,外脆內軟,沾上特色沙律醬更是錦上添花,香而不膩!Scallops n Spinach $148 ~ 帶子鮮甜味美兼肥美肉厚,伴以軟稔波菜,口感豐富!Wasabi Prawn $128 ~ 必食之選!酸酸甜甜的Wasabi醬汁令新鮮爽脆蝦肉份外香口惹味,越食越滋味!Squid Ink Pasta $248 ~ 賣相吸引,用料豐富:除了肥美帶子,還有新鮮Shell fish, 蜆肉鮮甜無比。墨汁pasta味道稍濃,吃後滿咀墨汁食相搞笑,令大家增添不少歡笑!真心喜歡這間用心小店,值得支持!

Fried Portobello

Scallops n Spinach

Wasabi Prawn

Squid Ink Pasta

真心喜歡這間用心小店,值得支持!
2017-07-18
Fried Portobello
Scallops n Spinach
Wasabi Prawn
  • WasabiPrawn
  • ScallopsnSpinach
  • FriedPortobello
2017-07-18 145 浏览
隨著舊區重健,好多舊區都出現格格不入既新樓宇。但亦因爲咁,舊區中如長沙灣誕生左好多出色餐廳。今日同姑媽嚟到依時大廈地下既「oui oui bistro」食brunch兼傾下計。如果唔係朋友介紹,根本唔會留意到呢間餐廳,但hidden gem總會發光發亮吸引到你既注意入到去「oui oui bistro」,第一個感覺就好似置身於歐洲既cafe一樣,灰色磚牆帶來不是陰沉而是滿滿既情調,店內不大,可容納的人客自然也不多,適合情侶、朋友靜靜地享受一餐飯。menu全英文令成件事更加似置身外國一樣我地揀左一個Lobster benedict ($198)同all day breakfast($108)。雖然Oui oui bistro食物定價算中上,但飲品相對便宜。而且食brunch又點可以無一杯靚咖啡襯托一下呢?飲品我點左caramel cappuccino ,焦糖味濃但甜味又剛好。呢一杯咖啡為我星期日既下午開展左一個好開始!姑媽就點左strawberry & apple soda,甜甜地都非常唔錯好快主菜就嚟到我地面前,我點既all day breakfast果然份量好足夠!麵包用上我最愛既牛
隨著舊區重健,好多舊區都出現格格不入既新樓宇。

menu全英文令成件事更加似置身外國一樣

而且食brunch又點可以無一杯靚咖啡襯托一下呢?

Caramel  cappuccino

Strawberry&apple  soda
好快主菜就嚟到我地面前,我點既all day breakfast果然份量好足夠!麵包用上我最愛既牛角包,熱辣辣又鬆化。一口香脆薯角岩哂我呢d lady
,食得方便口感又好!
只係稍為調過味既蛋配上咸味重既煙肉,注定係合拍既一對

Signature  all  day  breakfast
而姑媽點既lobster benedict亦如傳說中般出色!benedict蛋配上菠菜鬆餅,完全無膩既感覺,parma ham配沙律菜更係畫龍點睛,一解食完肥膩野既罪惡感!
  Lobster  Benedict

龍蝦尾用胡椒同鹽稍為調味,龍蝦既鮮味完全無被蓋過,加上烹調時間恰到好處,肉質可以用「嫩滑」形容,十個
埋單$376.2,個人認為質素與價錢成正比外,小店能夠做到呢個質素,係十分值得鼓勵,大家有時間都去試下喇
2017-07-16
Caramel  cappuccino
Strawberry&apple  soda
  Lobster  Benedict
  • lobster  benedict
  • caramel  cappuccino
2017-07-16 111 浏览
原來長沙灣都有高級法國菜! 今天去友人公司附近接收工,就順道在附近找東西吃。走到福榮街被這間餐廳吸引,就走入去吃了!! 原來廚師大有來頭,是來自藍帶廚藝學院的!!Caesar Salad $98 (Kim子推介指數9/10)Caesar Salad 最令我難忘的是煙肉,不如像其他Caesar Salad一樣乾乾的。將煙肉煎香,令整道菜提升了香味。至於菜就非常清爽,加上千島醬汁,味道清新!Basque Spring Chicken $228 (Kim子推介指數8/10)Spring Chicken配意粉令人垂涎三尺,每條意粉都充滿了忌廉汁、入口香滑濃稠。而Spring Chicken更是雞脾!這款法式燒春雞,肉質香滑入味,皮脆肉嫩,老少皆宜!!!US Prime Rib Eye with Medium well $368 (Kim子推介指數8/10)牛扒兩邊微焦煎得剛好,切開肉嫩帶粉紅色,油脂豐富、肉質軟嫩,而且吃下去肉腍多汁,美味非常!

牛扒兩邊微焦煎得剛好,切開肉嫩帶粉紅色,油脂豐富、肉質軟嫩
,而且吃下去肉腍多汁,美味非常!

2017-07-16 98 浏览
用我最緊餘既法文, oui oui 即係yes yes 😋 餐廳位於平民地方,門面唔算特別起眼, 唔係我朋友帶路我應該未必察覺到。星期六中午都人多, 大定都似乎都係黎歎一歎brunch😋。Brunch 餐牌款色唔算多, 勝在每section 都有幾個選擇。 超豐富的All Day Breakfast 迷你牛角包都有兩個。 bacon 包住雞蛋, 好有心思。 蛋焗到岩岩好, 滑溜,仲有potato wedges 👍🏻。Egg Benedict 非常考功夫, 蛋黃剛剛熟但未熟晒👍🏻, 擺埋上個鬆軟麵包上,加埋hollandaise sauce, 睇落好似梳乎厘😂食完再加個甜品crepe ,香蕉crepe 加hazelnut 絕配。 非常滿足既lunch 😜
用我最緊餘既法文, oui oui 即係yes yes 😋

星期六中午都人多, 大定都似乎都係黎歎一歎brunch😋。

非常滿足既lunch 😜

2017-07-15
2017-07-14 127 浏览
同老公去完影樓影相,心情大好,到處搵食。長沙灣的小街中估唔到有間格調較高檔的bistro。小小的店,裝修擺設都別有一留風味。Menu只有前後兩頁,食物選擇唔多但吸引。牆上面亦有每日限定的chef recommendation。我同老公一個揀左羊,一個揀左牛。另加一杯鮮果汁。果汁非常新鮮,一落單就聽到廚房開機搾汁的聲音。牛扒厚身,份量適中;反是配菜較單調。牛肉重很重很香,質素毋庸置疑。肉質同口感都唔錯,大廚安排約三成熟。羊架味道調得好,羊香味突出。表面有點脆,睇得出係刻意用高火煎封肉汁,有心思。但如果羊肉中心能夠稍為熟少少,就更好了。長沙灣小區能有高級西餐食店,也是一突破。
同老公去完影樓影相,心情大好,到處搵食。
長沙灣的小街中估唔到有間格調較高檔的bistro。
小小的店,裝修擺設都別有一留風味。
Menu只有前後兩頁,食物選擇唔多但吸引。

牛扒厚身,份量適中;反是配菜較單調。
長沙灣小區能有高級西餐食店,也是一突破。
2017-05-23
2017-07-07 115 浏览
今晚朋友請食生日飯! 被安排坐高檯,反而覺得自成一角。8點前都座無虛席,最好預先訂枱。全晚食物嘅質素都唔錯。Caesar salad - 醬汁做得好味。white wine mussel and clam - 唔係cream sauce, 所以唔太'漏'。青口大隻肉厚甜,蜆相比下未見突出亦算不上鮮甜。Basque chicken - 春雞pasta,pasta 唔算煙韌。不過汁微微辣混入蔬菜粒,頗為開胃。USA sirloin - medium - 肉味不錯,沒太大驚喜。turban de pommes a lananas - 最後來個甜品。外蘋果片爽脆,包裹着調煮過的菠蘿蘋果。味道不俗。如果多加玉桂會更香。
Caesar salad - 醬汁做得好味。

2017-07-06
2017-07-06 131 浏览
一入到間鋪就覺得好迫,心諗好食無所謂啦。叫左半打生蠔唔夠凍,龍蝦risotto味道一般份量小。牛扒叫左medium無肉味燒得唔香同埋un。埋單成一千蚊真心覺得唔值無下次。呢個價錢兩個人真係有好多選擇。
2017-07-06