2017-01-30 1988 浏览
聖誕帶埋阿仔出街,諗住先睇燈飾,求其搵野食就算因為帶住小朋友,去食buffet,又坐唔得耐,食大餐又怕佢嘈到人咁出左尖咀,睇完燈飾,周圍搵下野食原來唔容易,仲諗住求其一間添點知好多都係set menu都正常嘅但老公突然醒起有一間係巷仔,食蠔,佢平時路過都想試,咁即管去望下出奇地呢間係散叫,仲要生蠔一隻隻叫都唔貴喎生蠔都係大路的款式和出產地職員話有2款係special無係menu度,要唔要試?但老公有心水想試2款所以先叫左2款先啲生蠔好新鮮喎平時出邊食,間中有蠔殼,或無乜海水味丫。。。但呢度反而開得好好,無蠔殼食到,又有保留海水味,証明開蠔師傅好手勢呢個要讚食生蠔有點埋白酒,係餐廳職員推介,不過無影相,但當我地決定唔到揀邊款好?職員好主動話拎晒2支俾我地試飲最後揀左職員推介嘅白酒(唔係menu內),味道散得快,配埋生蠔,咁啲味就仲突出,令人食到翻尋味跟住個扒到先但原來送錯枱但錯有錯著,都幾好味喎有些少肥膏,令到成塊扒好香唔鞋口好享受跟住點左龍蝦意大利飯er...得1隻龍蝦仔,感覺口多夠,好單調咁雖然龍蝦都大隻,但成碟飯得一隻龍蝦仔,煮完又縮水咁。。。感覺唔太抵食不過龍蝦同意大利飯都煮得好
聖誕帶埋阿仔出街,諗住先睇燈飾,求其搵野食就算

咁出左尖咀,睇完燈飾,周圍搵下野食
原來唔容易,仲諗住求其一間添
點知好多都係set menu
都正常嘅

出奇地呢間係散叫,仲要生蠔一隻隻叫都唔貴喎
生蠔都係大路的款式和出產地
職員話有2款係special無係menu度,要唔要試?
但老公有心水想試2款

所以先叫左2款先
啲生蠔好新鮮喎
平時出邊食,間中有蠔殼,或無乜海水味
呢個要讚

跟住個扒到先
但原來送錯枱
但錯有錯著,都幾好味喎
有些少肥膏,令到成塊扒好香唔鞋口
好享受
跟住點左龍蝦意大利飯
er...得1隻龍蝦仔,感覺口多夠,好單調咁

不過龍蝦同意大利飯都煮得好好味
餐廳有濕紙巾放係枱面,食完生蠔可以抹下手
仲可以賣下廣告,都幾好丫
四圍望下都仲有2張枱帶bb來食,又有一大班fd來食,感覺係好受大家歡迎,乜人都啱
唔會似啲餐廳,只得情侶

仲有唔夠位加枱放出啲,唔知會否俾人告,但証明好生意,多人棒場

下次要再去過,留返肚,試多幾款生蠔先得

大家都去試下丫

2016-12-25
2016-11-28 2839 浏览
初次到這店品嚐過各國靚蠔之後就經常帶朋友到來試食。每一次個個朋友都好開心。有一次我們八個人食了百多隻蠔。這裡的蠔比起酒店平大半,食起來真開心。唔會肉痛。這裡有幾款法國蠔十分正。蠔湯,焗蠔加多個墨魚意粉已十分滿意。當然叫多支白酒更完美,因叫酒後各款蠔有特價。食在這裡真有点歐洲小店的風味。
2016-09-15 4201 浏览
今日突然想吃起生蠔來,於是跑到呢家蠔店,有室內又有室外用餐區選擇,是晚天氣涼快,選了坐室外,又比較安靜。由於太想食蠔,一次點了一打先,再加cherry stone, 全部都是超新鮮。個別味道就真係好個人喜好啦。跟住又再加單再來半打,新鮮都要再點的程度啦。而且點一瓶酒就可以享用wine lover 價食蠔,是算超值吧。之後再點了海鮮白汁意粉等熱盤都是十分美味。不過掛住吹水已忘記拍照了😁
2016-09-05 3420 浏览
哈哈哈,原來對上一次來Open Oyster 已經係差不多一年前,又是8月尾!可能8月真係每年捱得最辛苦的一個月份!今次三人行,為的是可以試多款酒,但唔知係咪太開心,唔記得影低兩枝酒款每人前後各食了一打生蠔,好正呀,但可惜今次無Belon,唔緊要,下次我們吃了以上的蠔,發現驚喜Irish Premium,好有層次感!邊個話蠔吧只有生蠔?Open Oyster的扒一樣有驚喜,一樣很出眾!上次都只點了意粉,今次可以有機會試BB羊架,真的不錯,好香,沒有羊的"蘇"味,容易入口接受,雖然我們是重口味就是喜歡羊蘇味,但確實煎得不錯!

火腿配蜜瓜
青口/忌廉汁
羊架
2016-08-27
火腿配蜜瓜
青口/忌廉汁
羊架
2016-04-08 6231 浏览
好耐無寫食評,今日生日男友帶我去食蠔。 其實我主要係想讚下個短頭髮笑容好sweet 既女侍應非常好服務,因為我地坐室外加上個日又大風,我個生日蛋糕枝爉燭未吹已經熄左好多次,個女仔又不停要幫我點過,到我自己都頂吾順話算啦我吾吹爉燭許願,但個女仔竟然好堅持要幫我點得著枝爉燭比我吹黎許願,仲話生日點可以吾吹爉燭許願,跟住又幫我地影相仲要影得好認真有哂吾同角度又剩甘,佢真係好sweet r!❤️臨走想同佢講聲多謝但已經吾見佢😔吾知佢睇吾睇到呢篇野🙈
2016-02-26
2015-11-04 5855 浏览
人地話秋風起,三蛇肥,我一到秋天就好想食蠔.呢個時候歐洲蠔最肥美,平時經常去尖東噴水池既酒吧HAPPY HOUR,都唔知原來佢既後面有間甘正既食蠔地方,經朋友介紹一於來試下,由於係朋友既生日飯,一早就已經上綱Search佐知呢間餐廳有好多好評,而且係用平價食貴蠔,身為蠔痴既我借住朋友生日,都想一飽口福.BOOK佐730,甘早去到已經有4-5台客了,有分IN SIDE & OUT SIDE,本人選擇佐IN.秋天坐外面感覺都幾好,門口有個櫥窗大囇冷,可以行去睇下D生蠔.每款都插上旗仔.就可以睇到係邊一個國家既蠔.呢度有個特別優惠,就係可以叫兩杯酒就可以以優惠價食蠔,而且個價係差唔多半價甘滯,見到其他台都係ORDER一大盤生蠔,可想而知蠔係好食兼抵食,跟住有個熱情既侍應哥哥同我地介紹生蠔,本身我地係中意食重金屬味既,亦了解我地既口味來推薦,佢話可以試幾款淡口清甜既試下.,都唔介意試下其他,食生蠔當然要配酒啦.見到周圍好多台都叫佐果味重既藍色樽酒.,心思思,但朋友不太喜歡果味重甜既酒,就由侍應哥哥介紹佐隻酒.法國白酒 Muscadet $349口感有少少DRY,由於我地係食海水味同礦物味較重既
法國白酒 Muscadet $349
口感有少少DRY,由於我地係食海水味同礦物味較重既生蠔,飲呢只好夾.
第一ROUND
Willapa bay ($25/隻):味清鮮甜,肉質爽脆
Quehan ($30隻):甜味重
Zeeland Pearl ($28/隻):爽甜.。
Carantec ($28/隻):話羅個獎。
White Pearl ($29隻):蠔肉爽甜,有少許鹹香。
Majestic ($35/隻)
Tsarskaya($29/隻)
Authentique($33隻)香滑有鮮味,海水味重
Belon 0000($54/隻):肉質爽口,帶有濃濃海水味同金屬味.呢個最好食,食完呷一啖酒,好香甜,完全令到支酒都好飲佐好多,呢D就係化學作用,亦都令到人會甘中意食蠔原因.
第二ROUND
Gillardeau($30/隻):法國蠔中極品,蠔肉濃又滑溜.除佐Belon 0000,佢就係第2位了.
白汁藍青口 $138
個汁好正,Order 佐一個法包來食,唯獨個法包有D失望,不太脆.切得好細舊同埋唔香,好在有個汁打救.
呢個汁就甘飲都覺好正,較重既酒味又香及滑,青口好清甜.必點,唔怪得台台人都基本上order.
鵝肝意大利飯 $168
鵝肝煎得香口美味,入口融化,甘既價錢可以食到甘既質素,絕對係超值.
Tiramisu $58
由於本人不太愛食甜品,友人生日,係甘依都要叫返個來代替生日旦榚的,所以無資格去俾COMMENT,唯一覺得個Happy B 寫得唔係幾好睇.
成晚呢餐生日飯都食得好開心,好滿足,兩人放開肚皮食佐新鮮好味既生蠔,以甘抵既價食高質素既生蠔一定有回頭.店內生意好好,無論外面定入面都Full囇,呢餐食完無耐已經念緊下次幾時來食了.

2015-10-30
2015-11-01 4122 浏览
同好姊妹的regular meeting,每次都係要用心選擇。踏入10月,進入歐洲蠔季,我們決定今次聚會以蠔做主題!經過一輪又一輪的研究同討論,我地決定本月聚會就係open oyster , 因為貪佢坐幾耐都得嘛!約好日子後,即刻打去book枱,成功!去到當日,我同朋友去到時已經是7:30,但見到在場都full得7788,我同朋友都話好彩事前book定枱!入到去之後,即刻就有waitress俾張蠔menu 我地,話有咩問題都可以問佢。我同朋友睇左一陣又睇到佢有wine lover special price, 一時間都心大心細,唔知叫唔叫酒好!可能佢見到我地舉棋不定咁,所以好好人咁走過黎同我地解釋下個special price點玩法,後來我地決定叫一支佢推介既sparkling(Ard$3xx,後尾見枱枱都叫e支),味道好甜,送蠔的確係夾既~跟住我地就用左special price叫左8隻蠔做第一round. 蠔既質素還ok~但可能真是一分錢一分貨,鮮味比其他蠔吧真是差一點點囉。食完第一round蠔之後,我忽然想食d熱野,就叫左好多人都推介的藍青口,一上到枱,我同朋友即時嚇一嚇,這裡的

約好日子後,即刻打去book枱,成功!

食完第一round蠔之後,我忽然想食d熱野,就叫左好多人都推介的藍青口,一上到枱,我同朋友即時嚇一嚇,這裡的藍青口size真的偏小,比我以往吃過的都要小,而且味道偏咸,又沒有酒香,有點失望呢!

同好姊妹飲下食下再傾下,話咁快就10點,可以叫佢特價燒烤食!我地再叫多左個燒帶子同牛柳粒,以價錢黎講真係好抵!
埋單時大概每人$500,open oyster既味道只可以算一般,但服務真的很好,而且如果食好多蠔既話真的比一般蠔吧平好多!
2015-10-30
2015-09-19 2965 浏览
I love this place! Oyster is fresh and relatively fairly priced( compare to other oyster bar in HK). The staff have good knowledge about oyster. A discount is offered if you order two glasses of wine per person.The white pearl and gillardeau are fresh like having in France. White pearl have a beatifyl white shell and seems a bit crowd with its full shell body. Seawater is fresh and the saltyness well balanced with the sweetness fro the body . Gillardeau is even more fatty. Firm and thick body wi

The white pearl and gillardeau are fresh like having in France. White pearl have a beatifyl white shell and seems a bit crowd with its full shell body. Seawater is fresh and the saltyness well balanced with the sweetness fro the body . Gillardeau is even more fatty. Firm and thick body with a bit crispy bite. Love it's nutty after taste surrounded afterward.

Shucking done well. A good place to have a night with lovely shells n bottles!
2015-08-28
2015-08-31 2950 浏览
一年當中,最怕最憎就是8月。又熱又辛苦又沒有額外公眾假期又返足5個星期工!你話,點會不怕8月!所以8月最後一個Happy Friday,應該要食蠔d為8月畫上一個超完美的句號,好好慰勞自己!今次已經係第二次去Open Oyster 食蠔,試過番尋味,侍應們對蠔、對酒的配搭都好熟識,解釋得非常詳細,放心交他們話事!建議大家第一輪可點有興趣的試一試,記低邊款自己喜愛,第二輪可以再食一次!但記得留肚,Open Oyster除了蠔外,其他食物都好好味!

焦糖燉蛋
Round2
Round1
Sancerre
2015-07-08 3403 浏览
同個朋友話要食生蠔,終於去到。佢有個特別offer, 每個人叫2杯酒就可以用特別價叫生蠔。都平一半,所以只要會喝酒,食多幾隻蠔,就會好抵。我地唔太熟地區,所以請教了侍應,佢好熟咁推薦了幾款,我地再慢慢諗,最後叫咗2種creamy2種海水味重啲。正!食蠔前食番啲菜,好似健康啲 個芒果超甜,好新鮮,好開胃。重點既超蠔拼盆Taylor Pacific 係美國蠔,creamy 超大之選,同隻手咁大,都係三十鬆一隻,叫我如何抵抗另外,South Africa 嗰隻金屬味較重。Osole係韓國蠔,貪新鮮,好少會自己訂,就試下,都有少少驚喜。比較中性,平均的感覺,咸味同creamy 之選。Carantec 係法國蠔,獨特的海水味,入口柔滑,就是法國蠔。會再來的,一次過滿足多個願望。
同個朋友話要食生蠔,終於去到。
芒果蟹肉大蝦沙律

食蠔前食番啲菜,好似健康啲
 個芒果超甜,好新鮮,好開胃。
自選生蠔拼盆

重點既超蠔拼盆

超大Taylor Pacific

另外,South Africa 嗰隻金屬味較重。

會再來的,一次過滿足多個願望。
芒果蟹肉大蝦沙律
自選生蠔拼盆
超大Taylor Pacific
2015-07-02 3103 浏览
成大半個月冇見到花老嘢,好掛住佢呀...因為同佢先會去食蠔今日星期四,Oyster Station得85折....決定近近哋去Open Oyster食~~~一去到開枝白酒先,咁叫蠔就有wine lover價.問咗果晚D Taylor Pacific係jumbo size,咁我哋實要返幾隻喇,另外又叫Ostra Regal, Irish Premium, Authentique,同埋我至愛嘅Gillardeau,一共打半.Taylor Pacific真係好大隻,不過好似上年食果D仲大隻..嘻嘻佢雖然大&爽,不過就冇咩蠔味.食蠔始終係Gillardeau好!食完蠔仲要多枝Sparkling再加一個Pasta同Mussels.....真係飽到加零一....
成大半個月冇見到花老嘢,好掛住佢呀...因為同佢先會去食蠔

一去到開枝白酒先,咁叫蠔就有wine lover價.

2015-06-25
2014-11-01 5358 浏览
吃蠔與家常應不能混為一談,但回憶在Open Oyster 吃飯,差不多每次都是跟家人最愛一起 。十月的尾這個星期,到了這裏兩次,分別是為哥哥慶祝生日,和跟太太的結婚3週年皮婚記念 。心裏祗得一個主意,就是要給她們最好最美味的 。在這裏吃生蠔從無失望過,由Belon 0000, Taylor Pacific,Pinky,Gillardeau,Majestic 和 Authentique,由豐富金屬味,海水味,甜味,菓味,到啖啖蠔肉一應俱存,如跟酒,價錢更理想,跟網上自購差不多。服務非常貼心,各位服務員除常臉帶笑容,最重要的是對蠔的特性均有認識,絕不含糊。我不一定揸晒主意自選生蠔,由於他們的建議也不時帶來驚喜。除了生蠔主打外,滋士拼盤和餐前拼盤帶來新鮮感及口味令人難忘,因為,以前每次均先蠔後肉,像一成不變,但這次蠔跟餐前小吃一起就有一種輕簡的感覺,對日漸年長的胃,多一份見識,少一份心驚。我很喜歡這裏,因為可以和家人至愛分享人間滋味。
。心裏祗得一個主意,就是要給她們最好最美味的

我很喜歡這裏,因為可以和家人至愛分享人間滋味。

一打生蠔
青口
各位Ching 和 Si 打的推介好酒
出奇好吃Cheese 拼盆
2014-10-12 5051 浏览
同師傅慶祝生日,梗係去我哋大家最愛嘅地方。其實,不經不覺我都帶唔少朋友嚟呢到食過,真係好開心個個都鍾意嚟呢到食.其實我今個星期第二次去食蠔,早幾日去咗 iSquare 28/F 食海鮮同生蠔,先發覺呢間蠔嘅價錢真係食得好開心 今次食咗三款新蠔Tatihou, Carantec & Quehan 都係濃味嘅蠔,而Quehan 個味有少少似銅蠔嘅味,可以當係食 Belon 0000 嘅入門版麵包蟹冇花冇假真係好大隻,仲要有好多好多膏,蟹肉好鮮甜,呢隻size 嘅麵包蟹真係好滿足香煎雞件講真一般,試吓就算首先,雞皮燒得唔香口食落去好油,雞肉入口好滑但冇咩特別.另外梗係叫埋青口同墨魚麵,水準依然 keep 到

今次食咗三款新蠔

麵包蟹

香煎雞件
講真一般,試吓就算
首先,雞皮燒得唔香口食落去好油,雞肉入口好滑但冇咩特別.

另外梗係叫埋青口同墨魚麵,水準依然 keep 到
2014-10-02 4384 浏览
本來當日想同個朋友去試試一間美國海鮮菜,點知full booking。突然想起好耐冇食生蠔,所以就帶左我朋友去我平時食開生蠔個間餐廳同佢食預祝生日飯。幸好,前一晚打左去訂位,我地2100去到,都算多人,可能因為星期5啦,不過我以前黎食多數都係walk in都會有位既,話哂朋友生日飯,打去先訂位以作安全首先,我地叫左一打生蠔同一支白酒,因為如果叫支白酒,就可以優惠價order生蠔! 最重要既係佢哩度既生蠔係即叫即開,好新鮮同品種又多,價錢其實算平,around@$2x-4x。我又係例牌叫左德國個隻藍色樽白酒,我都唔記得叫咩名,好彩我講完比waiter聽係咩色樽,佢就知我要邊隻!我既至愛-Ostra regal 真係好鮮甜,好重蠔味,我次次黎到都必定只愛吃哩隻另外,waiter推介左另外2款生蠔比我朋友,我朋友話另外2隻食入口好有層次感,鮮甜得黎會帶creamy,同時原來間唔中佢地會有out of meun既生蠔返,如果下次去食,可以叫waiter推薦比你當日有d咩品種返貨,同埋佢地態度非常好,very nice食完個頭盤,我地都叫左其他野試下-忌薕汁青口-十個like 必食!個汁好好味,

食完個頭盤,我地都叫左其他野試下-

忌薕汁青口-十個like 必食!個汁好好味,有個白飯就好啦
8安士牛柳-5成熟,我覺得可以煎多陣,入邊再熱d會好食d
拼盤-唔記得咩名,但個tomato夾住中間既芝士配搭,好好食!另外有parma ham & 煙三文魚
好滿足,其實我地都叫得幾多野,我食到一半都已經飽左,好彩我朋友係大胃王,同埋同佢食生日飯,最緊要佢開心啦!埋單around $13xx,可想而知我地叫左太多野食

p.s.如果平時去食,其實每人埋單$3xx都夠哂飽
2014-09-26
  • 忌薕汁青口
2014-08-30 4039 浏览
成家人一齊同表姐食生日飯,所以就去食我哋成家都鍾意食嘅蠔太多款蠔啦…講唔到但隻隻都好新鮮同肥尾仲有好鮮甜嘅海水味 海鮮芝士濶條麵芝士味好香濃,意粉軟硬到適中 黑椒牛柳粒有少少肥膏,食到有牛油香味同食唔到有筋 白汁藍青口青口肉好嫩滑,白汁非常之香滑;食極不厭 火腿配哈蜜瓜哈蜜瓜好爽鮮甜,火腿又唔太咸梗係唔少得我最愛

成家人一齊同表姐食生日飯,所以就去食我哋成家都鍾意食嘅蠔

太多款蠔啦…講唔到
但隻隻都好新鮮同肥尾仲有好鮮甜嘅海水味

海鮮芝士濶條麵
芝士味好香濃,意粉軟硬到適中

黑椒牛柳粒
有少少肥膏,食到有牛油香味同食唔到有筋

白汁藍青口
青口肉好嫩滑,白汁非常之香滑;食極不厭

火腿配哈蜜瓜
哈蜜瓜好爽鮮甜,火腿又唔太咸

梗係唔少得我最愛