Odelice! (海之戀商場)

餐厅: Odelice! (海之戀商場)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-10-24 583 浏览
閒日放下假,約了家人到海之戀商場逛逛,原來Odelice 在這裏也有分店。這間分店跟其他幾間有所不同,門外有小食及醬油售賣,也有露台可以在戶外飲嘢。Broccoli Daily soup 是日餐湯是西蘭花湯,西蘭花湯帶有忌廉味,滑滑的。天氣開始凍,飲一碗熱辣辣的湯暖胃。煎封吞拿魚薄片| +$78吞拿魚稍為煎過,半熟的狀態,以黑芝麻粒圍邊,加上沙律汁,味道酸中帶甜。橙肉去皮,蕃茄仔及沙律菜新鮮。雜錦海鮮蕎麥薄餅 | $148幾鍾意食蕎麥薄餅,麥味幾香,舖上雜錦海鮮及蒜香忌廉汁。有虎蝦、美國帶子、魷魚,醬汁有牛油香。放耐了,蕎麥薄餅會變軟,要盡快食用。煎封大西洋鱈魚 | $178鱈魚皮煎得脆脆,下面墊有菠菜、番茄酸豆忌廉汁。蕃茄汁酸中帶微辣、露荀爽甜。Rosy Earl Grey Ice Tea | $38點了少冰,不怕溝淡了茶味。玫瑰花🌹辮在茶面,味道清香。Beetroot, apple, carrot juice | $38今次蘋果🍎較甜,蓋過了甘筍味,甜甜地幾健康。

Broccoli Daily soup

煎封吞拿魚薄片| +$78

雜錦海鮮蕎麥薄餅 | $148
幾鍾意食蕎麥薄餅,麥味幾香,舖上雜錦海鮮及蒜香忌廉汁。

煎封大西洋鱈魚 | $178

Rosy Earl Grey Ice Tea | $38
點了少冰,不怕溝淡了茶味。玫瑰花🌹辮在茶面,味道清香。
今次蘋果🍎較甜,蓋過了甘筍味,甜甜地幾健康。
2021-10-22
2021-10-22 579 浏览
平日下班坐車到荃灣西,由於太累不想在家下煮,便想在商場食晚餐,於是和太太來到這間光顧數次、味道不錯的法國菜位置(10/10):位於荃灣西站C4出口的海之戀商場通道第二個舖位,該樓層同時連接附近多個商場及天橋之城,相當方便環境(9/10):餐廳以西餐廳的裝修風格,用上較柔和的燈光營造浪漫的情調,加上座位大部份是半卡位且頗為舒適,環境不錯服務(9/10):經理服務殷勤友善,主動安排座位及奉上清水,也會推介菜單,上菜收拾也有效率食物(9/10):餐廳主打法國菜,色香味俱全,特別甜品是一大驚喜,主菜份量以法國菜來說比較多我和太太不是第一次來,所以想試一些未嘗過的菜式:Omni新膳肉丸 ~ $108其實即是炸香的新餐肉肉丸,又稱植物肉丸,外脆內軟且很香,配上香辣的地中海醬汁,挺開胃生牛肉他他配多士 ~ $145用上酸酸辣辣的醬汁,除了開胃外,還成功蓋過生牛肉的腥味,相信同時有殺菌作用,令怕生肉的朋友也能接受,配上多士食更加味美及易入口法式風味漢堡配蕃薯條 ~ $158餐牌寫上用黑安格斯牛漢堡、法國勒布洛雄芝士、焦糖甜洋蔥及生菜,牛肉豐盛多汁,配合香濃的芝士及蔬菜,增添鮮味,亦有大大啖的口感,蕃薯

我和太太不是第一次來,所以想試一些未嘗過的菜式:
Omni新膳肉丸
Omni新膳肉丸 ~ $108

生牛肉他他配多士 ~ $145

法式風味漢堡配蕃薯條 ~ $158
餐牌寫上用黑安格斯牛漢堡、法國勒布洛雄芝士、焦糖甜洋蔥及生菜,牛肉豐盛多汁,配合香濃的芝士及蔬菜,增添鮮味,亦有大大啖的口感,蕃薯條香脆而粗身,惹味可口

煎封大西洋鱈魚 ~ $228
加入菠菜、青豆蓉、蒜香沙律醬及番紅花忌廉汁,圍住煎香的鱈魚,令原本清淡的魚肉多了不同的味道,亦不會蓋過魚的鮮味,整體味道不錯

火焰橙酒可麗餅
火焰橙酒可麗餅 ~ $88
甜品選了這款可麗餅,侍應會在沾上橙酒的可麗餅上點火,火焰效果下令可麗餅多了焦香及濃濃的酒味,配上橙肉及雲尼拿雪糕甜中帶香,味道討好

熱帶風凍飲茶
熱帶風凍飲茶 ~ $38
餐牌上名字怪怪地,其實是熱情果配上薄荷葉及梳打水的特飲,味道不錯且香甜開胃

Riesling白葡萄酒
Riesling白葡萄酒 ~ $358/枝
另外點了一枝以高酸度和凸出的果香味著稱的白葡萄酒,飲下去有淡淡煙熏及蜂蜜的味道

店內同時有一些果醬及零食等銷售,我們當然也不錯過買了幾款試試

總括來說,這間法國餐廳不論地點、環境、服務及食物也很不錯,因此我們才會再度光顧,喜歡法國菜的朋友也一定不會失望

🌺Odelice OP Mall
🌺地址:荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
2021-10-18
Omni新膳肉丸
火焰橙酒可麗餅
熱帶風凍飲茶
Riesling白葡萄酒
2021-10-21 206 浏览
今天休假,天氣有點轉涼秋高氣爽很舒服!到荃灣 海濱公園跑跑步做一下運動之後約同女友一起到*海之戀*商埸內午餐。 女友喜歡這間法式餐廳*Odelice*餐廳裝潢不錯有露台座位有海景食物質素高,是個很好的選點!餐廳氣氛和服務都很好。露台座位環境相當寫意本想選擇坐的,但天空開始有小雨點,所以放棄了就留待下次吧!午餐有多款選擇~下次來晚餐可試試生蠔!我們點了~西蘭花忌廉湯,質地幼滑,味道清新。前菜~ Platter Tuna Carpaccio78元吞拿魚尼斯沙律沙律菜爽囗,吞拿魚外層香脆,肉質軟滑配上酸甜醬汁清新醒胃!生菜~Main _Beer Roasted Chicken148元啤酒烤鷄 配 炸薯條鷄燒得金黃香脆,份量有半隻,賣相很吸引!質地滑而肉汁豐富,脆脆鷄皮帶點密糖甜味!Beef Bourguignon Linguine138元牛肉布吉尼翁意大利扁意粉意粉很有口感QQ韌的!醬汁掛滿意粉,牛肉軟軟滑滑味濃。很滋味!Rosy Earl Grey Ice Tea 伯爵冰茶冰冰凍充滿茶味,玫瑰香和微甜的密糖香味,很清爽!Beetroor Apple Carrot juice紅

餐廳氣氛和服務都很好。

午餐有多款選擇~

下次來晚餐可試試生蠔!

我們點了~
西蘭花忌廉湯,
質地幼滑,味道清新。

前菜~
Platter Tuna Carpaccio
78元
吞拿魚尼斯沙律
沙律菜爽囗,吞拿魚外層香脆,肉質軟滑配上酸甜醬汁清新醒胃!

生菜~
Main _Beer Roasted Chicken
148元
啤酒烤鷄 配 炸薯條

Beef Bourguignon Linguine
138元
牛肉布吉尼翁意大利扁意粉
意粉很有口感QQ韌的!
醬汁掛滿意粉,牛肉軟軟滑滑味濃。很滋味!

Rosy Earl Grey Ice Tea
伯爵冰茶
冰冰凍充滿茶味,玫瑰香和微甜的密糖香味,很清爽!
Beetroor Apple Carrot juice
紅菜頭,萍果,紅蘿蔔汁
非常好飲的一杯蔬果汁!
清新!清爽!夠健康!
還有多款不同配搭的蔬菜汁供選擇。

慢慢地用餐很舒服!服務又好,食物有質素,收費合理!享受!
2021-10-19
午餐
2021-10-21 85 浏览
如題啦佢好多野都好有心想向傳統嘅方向進發嘅🦔🦔例如個沙律其實做得唔錯冇記錯個波波就係一大舊嘅水牛芝士都係喺水準之內成個沙律有個醋都幾開胃好食又有啲生果balance返唔會太heavy如無意外佢個燒吞拿魚應該係皇牌之一(?)🐟亦都冇令我失望除左有啲邊邊熟多左dd之外成件事都係鮮甜好味又唔會話好heavy因為佢又有個橙去balance返跟住個主菜牛扒啦繼上次grill room俾我嘅衝擊之後又係除卻巫山不是雲啦🥲其實佢都唔錯嘅啲肉係嫩身之餘肉味都唔輸蝕嘅尤其個老饕肉位就特別好不過就冇脆殼肉汁又少啲咁🥲係啦咁佢個蒜頭都好食都傳統野欣賞嘅最後嗰個叫做apple crumble啦個蘋果其實都幾好味有醃過然後有肉桂味都用心嘅其實雪糕唔講啦😂都係咁其實我仲嗌左杯紅酒不過個框框太難就唔擺上嚟了🐅都幾好飲的
如題啦

雪糕唔講啦😂都係咁

其實我仲嗌左杯紅酒不過個框框太難就唔擺上嚟了🐅
都幾好飲的
2021-10-17 428 浏览
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝒲𝒶𝓃之前係灣仔試過呢間餐廳,今日經過荃灣見到原來都有分店,餐廳係海旁隔離,有個落地大玻璃同𝘰𝘶𝘵𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘴𝘦𝘢𝘵𝘴,個𝘷𝘪𝘦𝘸都幾靚。今次坐左室內既高腳枱,望到出面既靚景🗾🌟𝗧𝗶𝗴𝗲𝗿 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻𝘀 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 虎蝦意粉 ($𝟭𝟱𝟱)意粉上有2隻開邊大虎蝦🦐,放得好靚。意粉一入口食到𝘥 橄欖油既香味,蕃茄醬入面仲有蕃茄粒同埋加左𝘣𝘢𝘴𝘪𝘭,所以有陣🌿獨特既味,成個𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦味道好𝘳𝘪𝘤𝘩👍🏻,意粉🍝煮得啱啱好,唔會太淋,保留到彈牙既口感。🌟𝗢𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗢𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗲 早午餐 ($𝟭𝟮𝟱)呢個𝘣𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 有少少似𝘢𝘭𝘭 𝘥𝘢𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵,相對比較健康,同埋樣樣都有得食。佢有半隻牛油果🥑,同埋炒蛋。牛油果已經去核,但舀出黎都有少少🤏麻煩,如果下次切成一塊塊咁上碟會更方便同靚🤣牛角包🥐唔算太酥脆,不過配埋個藍莓醬🫐又幾好食😋另外值得一讚既係佢既煙肉🥓煎得幾香口同唔會過咸😍𝘣𝘳𝘶𝘤𝘩仲有香腸同埋茄汁豆,都係一個輕盈既選擇😆☕️ 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 上既拉花好靚,奶泡足夠。而且仲配左塊餅仔,甜甜地,

☕️ 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 上既拉花好靚,奶泡足夠。而且仲配左塊餅仔,甜甜地,一邊飲咖啡一邊食就啱晒啦

🍸𝗠𝗼𝗼𝗻 𝗥𝗼𝘀𝗲
𝘙𝘰𝘴𝘦 好易入口同有微微果香,望住個景黎飲都幾𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭

🌟𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗖𝘂𝗿𝗱 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘃𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 檸檬酪蛋糕配雲尼拿雪糕($𝟲𝟱)
原來個𝘤𝘢𝘬𝘦都幾大份,同埋𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘮𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯好靚😍蛋糕🍰有少少似海綿蛋糕,但個表皮焗得微焦,食到脆脆既口感,加上佢既檸檬醬酸酸甜甜好清新🤣唔錯呀😍食食下仲可以混埋個雪糕一齊食😂一凍一熱個口感都正🥰

📍 𝐎𝐝𝐞𝐥𝐢𝐜𝐞
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
午餐
Simple weekday lunch set comes with soup or drink and one main course.Variety of choices for lunch set is good enough.Soup of the day - potato chowder with bacon. Taste and creaminess just right for me Duck confit galette - visually appealing! taste good no complains, galette has some crispy and softness contrast. Salad topping is good combination. Eggs, onions, spring onions in the middle. Duck confit strips are soft and tender.This meal is a bit light, the soup may make you feel full but later

Potato  chowder

Duck  confit  galette

This meal is a bit light, the soup may make you feel full but later you may feel hungry haha
Adding one bun or roll of bread to pair with soup maybe good suggestion

Been here a few times always for quick lunch. The restaurant is not too big, location is convenient but due to the strange shape of the floor space some seatings are not too great. Pricing is above average in the vicinity.
2021-10-12
Duck  confit  galette
2021-10-11 100 浏览
荃灣西海之戀新左好多高質餐廳,呢間都唔例外。我地兩個人分別叫左前菜、主菜、甜品同飲品,share食。Calming Chamomile Tea有檸檬、薑、蜂蜜、洋甘菊,提神養生Brittany Mojito蘋果酒加楓糖、薄荷、檸檬,好refreshingCarb & Avocado Tartare啖啖蟹肉,配清新嘅牛油果、洋蔥、蕃茄,口感豐富Toasts au Froie Gras鴨肝醬多士配無花果醬,果醬淡淡香甜,配搭特別Scallops & Mushroom Galette帶子外脆內軟,蘑菇醬配蕎麥餅好有飽腹感Beer Roasted Chicken燒春雞多汁香口,配薯條,薯條熱辣辣好香脆好正!Nutella Tiramisu甜度適中,絕對冇芝士好膩嘅感覺,口感味道剛剛好除左野食,餐廳有自家品牌嘅小店Le Shop,賣傳統香皂,仲有其他野賣添,食完野可以去睇睇。

Calming Chamomile Tea
有檸檬、薑、蜂蜜、洋甘菊,提神養生

Brittany Mojito
蘋果酒加楓糖、薄荷、檸檬,好refreshing

Carb & Avocado Tartare
啖啖蟹肉,配清新嘅牛油果、洋蔥、蕃茄,口感豐富

Toasts au Froie Gras
鴨肝醬多士配無花果醬,果醬淡淡香甜,配搭特別

Scallops & Mushroom Galette
帶子外脆內軟,蘑菇醬配蕎麥餅好有飽腹感

Beer Roasted Chicken
燒春雞多汁香口,配薯條,薯條熱辣辣好香脆好正!

Nutella Tiramisu
甜度適中,絕對冇芝士好膩嘅感覺,口感味道剛剛好

2021-10-09 84 浏览
同朋友慶祝生日 特登喺荃灣揀咗一間比較有情調嘅法國餐廳餐廳食物嘅種類好多如果唔想煩可以選擇晚市雙人套餐不過我同朋友今次就係散叫首先我哋叫咗兩杯嘢飲第一杯係牛油果香蕉smoothiesmoothie比較濃稠有淡淡的牛油果香味同埋香蕉嘅甜味朋友就叫左一杯CocktailGrapefruit bellini 買相唔錯 朋友都話幾好飲主菜方面 我哋首先叫咗個海鮮法式蕎麥薄餅第一次食蕎麥薄餅 估唔到咁好食蕎麥薄餅配上特製嘅海鮮source酸酸甜甜好夾而且帶子魷魚同埋蝦都好新鮮值得一試之後我哋叫咗一個松露蜜法國油封鴨腿餐廳煎香左鴨髀嘅外皮肉汁牢牢咁鎖住喺鴨皮內好juicy!而且鴨油好香正!我哋仲要多咗一份焗小牛肉扒牛扒焗得啱啱好唔會過熟而且墊底嘅薯蓉亦都好好creamy 好食最後仲叫多咗一個甜品Cream brulee作為完美嘅句號😊😊
同朋友慶祝生日 特登喺荃灣揀咗一間比較有情調嘅法國餐廳

牛扒焗得啱啱好唔會過熟
而且墊底嘅薯蓉亦都好好creamy 好食

最後仲叫多咗一個甜品Cream brulee
作為完美嘅句號😊😊

之前,跟朋友無意中來到這裡,感覺這裡一切都好。無論環境和食物,都令人有再來又再來的意思。絕對是想試盡每一款美食啊!🤩 煙三文魚蕎麥薄餅 $110~ 雖然,睇落去薄薄地,但食完好有飽足感。~ 流心蛋,好流心,好好味呀!~ 大大片煙三文魚,配菠菜,真係好夾。🤩 白雪公主可麗餅 $82~ 淨係聽個名已經好想食啦!賣相都相當吸引!~ 白朱古力慕絲,仲有白朱古力粒粒。不過,係甜咗 d,但真係好味架!~ 士多啤梨有微微酸味,中和番 d

🤩 煙三文魚蕎麥薄餅 $110
~ 雖然,睇落去薄薄地,但食完好有飽足感。
~ 流心蛋,好流心,好好味呀!
~ 大大片煙三文魚,配菠菜,真係好夾。
煙三文魚蕎麥薄餅

🤩 白雪公主可麗餅 $82
~ 淨係聽個名已經好想食啦!賣相都相當吸引!
~ 士多啤梨有微微酸味,中和番 d
白雪公主可麗餅
2021-10-01
煙三文魚蕎麥薄餅
白雪公主可麗餅
🇭🇰 𝕆𝕕𝕖𝕝𝕚𝕔𝕖! (𝕆ℙ 𝕄𝕒𝕝𝕝) @ 𝕋𝕤𝕦𝕖𝕟 𝕎𝕒𝕟每次行去Donki經過呢間餐廳都見到好多人喺出面等緊位。weekday同朋友收工決定入嚟一試,都係咁多人😂餐廳環境較暗,但枱櫈、食物、分圍都好有以前去巴黎嘅感覺 🇫🇷 🤎晚市雙人套餐 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝟐 $𝟓𝟖𝟖雙人套餐包括2款頭盤、2款主菜、1款甜品,每碟都好大份😋單係前菜都食飽我!❥ 煎封吞拿魚薄片 sᴇᴀʀᴇᴅ ᴛᴜɴᴀ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ 一碟有成七片吞拿魚薄片,每一片都稍微煎封兩邊,中間魚肉色澤紅潤,沒有腥味但又keep到魚香☺️咬落肉質夠哂柔嫩!每片吞拿魚片外邊都沾滿芝麻,好香口!淋上酸酸甜甜嘅醬汁,放晒蕃茄仔同橙肉,即刻好開胃,好好食😋❥ 虎蝦蟹肉沙律 ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ & ᴄʀᴀʙ sᴀʟᴀᴅ +$𝟸𝟶一上菜嚇親,勁大碗沙律🥗除咗沙律菜,仲有蝦肉、蟹肉、橙肉、洋蔥,淋想酸酸甜甜嘅seasoning,好鍾意呢重Citrus 味道❕蟹肉遍布沙律內,每次都畢到,好正呀🤤❥ 紅酒燉牛肉扁意粉 ʙᴇᴇғ ʙᴏᴜʀɢᴜɪɢɴᴏɴ ʟɪɴɢᴜɪᴇ竟然唔記得影相😭呢個扁意粉好夠味,意粉夠彈牙,淋上紅酒醬

🤎晚市雙人套餐 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝟐 $𝟓𝟖𝟖

煎封吞拿魚薄片 sᴇᴀʀᴇᴅ ᴛᴜɴᴀ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ

竟然唔記得影相😭呢個扁意粉好夠味,意粉夠彈牙,淋上紅酒醬好入味好正😋燉牛肉夠哂淋,又唔會好韌好鞋,成碟意粉好香好重牛味🍝

❥ 肉眼牛扒配薯條 ᴇɴᴛʀᴇᴄôᴛᴇ ғʀɪᴛᴇs +$𝟹𝟶
肉眼牛扒配薯條 ᴇɴᴛʀᴇᴄôᴛᴇ ғʀɪᴛᴇs

幾有驚喜嘅一道菜🥩肉眼扒好軟熟,咬落去肉汁咇哂出嚟,完全唔鞋,煮得剛剛好,好Perfect👌🏻
薯條帶點BBQ味,熱辣辣勁脆口🍟同牛扒好夾!原本再+$15改黑松露薯條,但侍應哥哥唔記得轉😆另外再送咗一客黑松露薯條比我地,太好食嘅關係...最後清哂🤤
Truffle  Fries

❥ 肉桂蘋果, 焦糖醬, 雪糕可麗餅 ᴄɪɴɴᴀᴍᴏɴ ᴀᴘᴘʟᴇ, ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ, ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʀᴇᴘᴇ

要回憶巴黎時光,不得不點呢個Crepe😋 Crepe皮軟淋淋,淋上焦糖醬,再放上煮過嘅肉桂蘋果,唔會太淋有返少少咬口。雖然蘋果看似好少,但絕對做到每啖Crepe皮+蘋果肉+焦糖,好夾又唔會好膩🤎

———
📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖| 1/F, 1002, OP Mall, 100 Tai Ho Road, Tsuen Wan

🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻: 好有驚喜嘅法國菜👍🏻環境裝修都好似係法國巴黎嘅Cafe咁。前菜加入Citrus感覺嘅果肉同醬汁好開胃!每碟主菜及主食份量都好夠🤎 價錢雖然都少貴,但性價比高❗下次想試法式燕麥薄餅😋

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $300up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ -
煎封吞拿魚薄片 sᴇᴀʀᴇᴅ ᴛᴜɴᴀ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ
肉眼牛扒配薯條 ᴇɴᴛʀᴇᴄôᴛᴇ ғʀɪᴛᴇs
Truffle  Fries
  • 煎封吞拿魚薄片
2021-10-02 57 浏览
蜆、牛扒、油封鴨腿都超級好味!蜆就簡直係驚喜,好味到汁都想飲晒。餐廳服務超好,我哋遲咗好多,餐廳已經截咗單,但都肯做埋我哋呢單,如果唔係,咁夜都唔知去邊度食好。
2021-09-30 654 浏览
差不多日日都路經這店,日日見住佢座無虛席,總想走入去試一試今日終於約了朋友一起浪漫。。。店子裝飾充滿法國風情,令人不期然想好好地享受法式的慢活。。。慢慢地享受這晚的浪漫晚餐。。。浪漫由阿爾蕯斯產的白酒開始。。。淡淡的葡萄柚香氣伴著花香,小呷一口,醒神開胃。。。先來的頭盤是肉丸,炸得外皮香脆,沾上微辣的醬汁,好味到停不了口。。。 內有“肉汁”的丸子,不説不知,竟是OMNI植物肉丸,實在可以以假亂真。。。鮮嫩的大蜆,大廚以,蘋果白蘭地忌廉汁去煮,香、濃、鮮、甜、滑。。。也不足以形容其好味道大西洋鱈魚,肉嫩且甜、煎得香口,伴著新鮮露荀、菠菜、青荳蓉,點些少番紅花忌廉汁同食,味道夾到無懈可擊。。。法式風味漢堡配脆炸番薯條,食過今次,下次再來都要食;酥脆番薯條薯味十足,獨特的甜香令人回味,單吃番薯條已值回票價麵包鬆軟可口, 洋蔥腍甜入味;漢堡扒更加不得了~充滿牛肉香氣, 咬落肉汁充盈,鮮味十足。。。甜品橙酒可麗餅賣相吸引,倒酒點火的一刹那,充滿動感,非常吸睛!不得不提及這杯“熱帶風凍飲茶”,香濃紅茶帶著幾種熱帶水果甜味,幾片羅勒令成杯飲品味道得以提昇,簡直消暑妙品 !
差不多日日都路經這店,日日見住佢座無虛席,總想走入去試一試

今日終於約了朋友一起浪漫。。。

慢慢地享受這晚的浪漫晚餐。。。

浪漫由阿爾蕯斯產的白酒開始。。。
淡淡的葡萄柚香氣伴著花香,小呷一口,醒神開胃。。。
新膳肉丸

新鮮大蜆鍋
法式風味漢堡配番薯條
火焰橙洒可麗餅
2021-09-24 73 浏览
海之戀商場開了一段時間,商舖和食肆已相繼進注,加上數個商場以天橋連接,整個商場也被帶旺起來。這天朋友約我來到商場入口的Odelice,位置好找,裝修歐陸風格,一列落地玻璃窗,空間開揚。這裡的侍應都是很有禮的。而食物方面感覺製作認真。雜菜湯濃稠適宜,茄味香濃,正好以其打開胃口。法國風乾榛果肉腸榛果肉腸味道香濃而不會過鹹,佐酒很合適。虎蝦意粉虎蝦肉質爽彈,意粉吸滿蝦的香氣和味道,加上鮮茄做的意粉醬很惹味。煎封大西洋鱈魚大塊的鱈魚柳,肉質算滑,露筍新鮮。玫瑰伯爵茶伯爵茶香加了玫瑰的香氣,喝一口有令人有精神煥發的感覺紅菜頭汁味道很清新,感覺是以新鮮的紅菜頭壓搾。

雜菜湯
濃稠適宜,茄味香濃,正好以其打開胃口。

法國風乾榛果肉腸

榛果肉腸味道香濃而不會過鹹,佐酒很合適。

虎蝦意粉

煎封大西洋鱈魚
大塊的鱈魚柳,肉質算滑,露筍新鮮。

玫瑰伯爵茶

伯爵茶香加了玫瑰的香氣,喝一口有令人有精神煥發的感覺

紅菜頭汁

味道很清新,感覺是以新鮮的紅菜頭壓搾。
  • 法國風乾榛果肉腸
  • 虎蝦意粉
  • 玫瑰伯爵茶
2021-09-21 70 浏览
House wine Riesling 白酒-易入口 juicy有淡淡花香Tropical Passion ice tea - 熱情果加薄荷清新嘅感覺新鮮大蜆鍋-用蘋果白蘭地忌廉汁,個汁超好味,又creamy 又有香草香味,加上新鮮大蜆,正,加檸檬汁又提升鮮味,亦減低油膩感新肉丸-雖然係新肉但依然有肉絲感,有肥膏添,用Spaghetti sauce 造法,唔講你一定分唔出係新豬肉煎封大西洋鱈魚-鱈魚煎到金黃色,魚皮脆口法式風味漢堡配番薯條-煮熟洋蔥加成寸厚嘅爆汁漢堡,當然唔少得芝士,漢堡來講都算好高分火焰橙酒可麗餅-可麗餅煙銀士多啤梨味少少酸可解過甜之感

煎封大西洋鱈魚-鱈魚煎到金黃色,魚皮脆口

火焰橙酒可麗餅-可麗餅煙銀士多啤梨味少少酸可解過甜之感
2021-09-19 72 浏览
同先生係尖沙咀常客因為呢間餐廳食物質素同價錢都好正法國菜通常聯想起碟大大份量細細但係呢度嘅portions 係好大份千祈唔好眼闊肚窄約咗女友做節兩個人我推薦係佢屋企附近嘅分店一如概往我會係openrice訂定位今晚我早咗半小時女服務員同我表示90分鐘由入座開始我見仲有唔少吉枱同佢講我係另一個地方過嚟佢態度好強硬我話咁我企到夠鐘先入去企咗一陣有一個笑容可掬嘅男仕話可以安排我先入座我係非常感激抽住兩大袋嘢企真係唔講得笑同女友二人揀咗788嘅套餐再加錢upgrade咗個龍虾意粉同加半打生蠔生蠔ok鮮甜但細咗少少大蜆鮮甜冇沙油封鴨腿係要用驚豔嚟影容鴨腿鬆軟入味伴碟嘅薯仔係會食到wow一聲最後甜品係橙酒薄餅服務員serve呢個甜品時旁邊位女仕都話想食呢個套餐其實主要有我喜歡嘅大蜆鴨腿同呢個甜品女友表示會帶父母去食兩個女人開開心心係一間有質素嘅餐廳過了一個好滿足嘅晚上邊個話做節一定要食中菜
同先生係尖沙咀常客
佢態度好強硬
我話咁我企到夠鐘先入去
企咗一陣有一個笑容可掬嘅男仕話可以安排我先入座
我係非常感激
抽住兩大袋嘢企真係唔講得笑

同女友二人揀咗788嘅套餐
再加錢upgrade咗個龍虾意粉同加半打生蠔