Odelice! (海之戀商場)

餐厅: Odelice! (海之戀商場)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2025-07-19 310 浏览
前排經過荃灣見到依間餐廳藍色好靚~原來係食法國餐🇫🇷但佢的晚市價格比起其他法國餐性價比高~無論係從口味還是擺盤上都展現了法式料理的精髓。-餐湯配餐包-法國青口🐚湯汁令人陶醉,白酒的清香與牛油的濃郁完美融合,香草的點綴更是增添了一絲清新。青口新鮮且肉質彈牙-法式點心拼盤🧀每一款法式點心都各具特色~總共有5款,每一款都覺得好好食🥹炸辣蟹肉球外脆內嫩,辣味適中,讓人一口接一口~而香草芝士撻更是奶香四溢,好鍾意!-法式烤黃雞半隻🍗烤雞外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配薯蓉的綿密口感,令人感到無比滿足。松露野菌醬汁則是點睛之筆,讓整道菜色升華到另一個層次-阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩肉眼牛扒外焦內嫩,肉質鮮美。巴黎牛油汁的香氣令人心醉,好match!-Wine🍷我地各點了紅同白酒~SB白酒清爽宜人,與青口相得益彰。而紅酒有我鍾意既Bordeaux~濃郁而不失雅致。

-餐湯配餐包

-法國青口🐚

-法式點心拼盤🧀

-法式烤黃雞半隻🍗

-阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩

-Wine🍷
2025-07-18 238 浏览
好有法式風情,內裡精緻裝飾,好岩打卡同聚餐🫶🏻🌟#蘑菇湯+麥香麵包蘑菇味濃郁,入口順滑,賣相吸引,配上麥香味的餐包,好👍🏻🌟#法式點心拼盤
多款精美小食,炸辣蟹肉球,煙三文魚,蛋餅,法式火箭菜,精緻可口,必試🌟#澳洲和牛牛脊肉厚身粉嫩,牛味重,入口肉質真係好嫩滑,大推。🌟#黑豚帶骨豬鞍水準一樣高,帶著淡淡的煙燻香味,惹味又香嫩🌟#白酒有分不同甜度,入口香甜,啱晒女士🫶🏻性價比高的法國菜,好味🤤
好有法式風情,內裡精緻裝飾,好岩打卡同聚餐🫶🏻

🌟#蘑菇湯+麥香麵包
蘑菇味濃郁,入口順滑,賣相吸引,配上麥香味的餐包,好👍🏻

🌟#法式點心拼盤

🌟#澳洲和牛牛脊肉
厚身粉嫩,牛味重,入口肉質真係好嫩滑,大推。

🌟#黑豚帶骨豬鞍
水準一樣高,帶著淡淡的煙燻香味,惹味又香嫩

🌟#白酒
有分不同甜度,入口香甜,啱晒女士🫶🏻

性價比高的法國菜,好味🤤
  • 火焰橙酒可麗餅
  • 法式點心拼盤
  • 澳洲和牛牛脊肉
2025-07-16 385 浏览
星期六lunch時間去左海之戀,見到Odelice既set menu轉左,所以想試下!排左一陣隊就入到~炸辣蟹肉球外皮脆卜卜,咬落去外脆內軟,蟹肉鮮甜又帶微微辣~煙三文魚拼盤煙三文魚有三大塊~配埋烤脆左既酸種麵包同酸奶油,清新得嚟又開胃烤龍蝦燴飯呢個真係不得了!龍蝦烤到啱啱好,肉質彈牙,上面有大量芝士同香草,勁香!燴飯都出色,吸晒龍蝦嘅精華,creamy得嚟唔會膩阿根廷安格斯肉眼牛扒要咗五成熟,切開粉嫩冇血水,肉味濃郁,仲有啲炭燒香,配埋粗薯條,邪惡但滿足! 抹茶青蘋果特飲夏日必點~抹茶甘香同青蘋果嘅酸甜撞出清新感,解膩一流

炸辣蟹肉球
外皮脆卜卜,咬落去外脆內軟,蟹肉鮮甜又帶微微辣~

抹茶青蘋果特飲
夏日必點~抹茶甘香同青蘋果嘅酸甜撞出清新感,解膩一流
earl  grey
earl  grey
2025-07-14 264 浏览
法國生牛肉他他配料新鮮又有層次感,口感滑溜,真係好正。煙三文魚拼盤 - 配上雅枝竹醬竹醬帶點酸味,正好中和咗三文魚的油膩,食到我忍唔住多加幾口。薰衣草氣泡檸檬水- 清新又唔會膩,飲落去嗰陣時有陣陣薰衣草香味。法國鴨肝,鴨肉漢堡 配黑松露薯條煎法國鴨肝,手撕油封鴨腿肉,松露蛋黄醬黑松露薯條好好味,黑松露味好夠,但略嫌唔夠熱,熱d會更好味😋 個鴨肝食落口就即融,好大塊,建議要配埋包一齊食,如果唔係會好膩。阿根廷安格斯肉眼牛扒 五成熟薯條,巴黎牛油汁肉質超嫩,可以簡點唔點牛油汁,我較鍾意食原汁原味,d肉汁出晒黎。
法國生牛肉他他
配料新鮮又有層次感,口感滑溜,真係好正。

煙三文魚拼盤 - 配上雅枝竹醬

法國鴨肝,鴨肉漢堡 配黑松露薯條
煎法國鴨肝,手撕油封鴨腿肉,松露蛋黄醬

阿根廷安格斯肉眼牛扒 五成熟
薯條,巴黎牛油汁
2025-07-14 353 浏览
那優雅浪漫的佈置,那精緻美味的菜餚,與那要好的閨密暢所欲言。平民法國餐❤️也是我吃過最美味的法國菜,二人套餐連加一也是800來元,太划算了。二人套餐❤️是日餐湯是南瓜忌廉,Creamy的餐湯配著軟糯的酸種麵包。❤️前菜 - 法式焗田螺田螺加上香草醬焗制,流出的鮮湯滲到底下薯蓉中。❤️主菜龍蝦馬賽魚鍋香草焗活龍蝦,肉眼可見大大條蝦膏。青口、大蝦、海鱸魚和薯粒,以新鮮蕃茄蓉烤焗,海鮮的鮮配上番茄的酸,健康又惹味😍🐂澳洲和牛脊肉廚師挑選了最完好的和牛脊肉,完美的圓形,五成熟下粉嫩的肉質,薄灑海鹽,配上鴨肝白蘭地醬汁一流🤤🥃🍸 Touraine食紅肉必須要配白酒乃是法菜的基本。☕Strawberry Cucumber MocktailFresh❤️🥥🍰 火焰橙酒可麗餅用火燒起橙酒,淋上塗滿橙醬的可麗餅上,睇得又食得!

二人套餐

❤️前菜 - 法式焗田螺
田螺加上香草醬焗制,流出的鮮湯滲到底下薯蓉中。

❤️主菜
龍蝦馬賽魚鍋

🐂澳洲和牛脊肉

🥃🍸 Touraine
食紅肉必須要配白酒乃是法菜的基本。

☕Strawberry Cucumber Mocktail
Fresh❤️

🥥🍰 火焰橙酒可麗餅
用火燒起橙酒,淋上塗滿橙醬的可麗餅上,睇得又食得!

2025-07-13 240 浏览
今日去咗荃灣行街,海之戀都好好行,而且又多嘢食,Lunch去咗Odelice  吃Brunch set,有頭盤、有主菜、有飲品都唔錯!頭盤:凱撒沙律有雞蛋、車厘茄、杏仁片、麵包粒等…配上凱撒沙律汁,好開胃,健康又美味主食:烤雞意粉,有蕃茄,橄欖, 酸豆等…呢個又係好開胃,我覺得有少少似肉醬意粉的感覺,蕃茄汁酸酸尾尾唔錯,烤雞又烤到好脆!薰衣草氣泡檸檬水:淡淡薰衣草香味,再加上檸檬,清新又解渴!頭盤:煙三文魚拼盤 配 雅枝竹蘸醬,酸種麵包有烘過,作為頭盤一流早餐蕎麥薄餅,用咗鹹味的可麗餅做底,有西班牙火腿,雞蛋,芝士,燒薯粒,雜菌,蕃茄醬等,食落去好特別,而且口感好豐富鮮奶咖啡 :又有拉花,又有塊餅乾,好香脆,配咖啡啱晒!

薰衣草氣泡檸檬水:淡淡薰衣草香味,再加上檸檬,清新又解渴!

鮮奶咖啡 :又有拉花,又有塊餅乾,好香脆,配咖啡啱晒!

2025-07-13
2025-07-13 219 浏览
前排約咗朋友去「Odelice!」飲下酒、鋸下扒🌙.⚠️此餐廳收取10%服務費💰.晚市2人套餐🍽️套餐$538💰.龍蝦馬賽魚鍋🍲跟餐$135💰有半隻活龍蝦🦞黑青口、茴香酒燒大蝦🦐盲鰽魚同薯粒🐟龍蝦鮮甜🤤帶香草香味🌿大蝦彈牙😆沾滿海鮮番茄醬汁🥫.澳洲和牛牛脊肉🥩跟餐$85💰牛脊肉粉嫩🩷肉味香濃😋充滿肉汁👍🏻沾上鴨肝白蘭地醬汁🦆略嫌搶咗少少味🥺配上迷你甘筍🥕薯蓉🥔.法式煮青口300克🌊跟餐$30💰青口鮮美彈牙😗白酒牛油香草湯汁帶檸檬酸甜🍾🍋食落幾清新😌.法式田螺6件🐚香草蒜味牛油滲滿每一粒田螺🧄🧈田螺彈嫩入味😝底下有芝士薯蓉🧀.餐湯配餐包(2客)🥣🍞套餐包含💰番茄粟米湯🍅🌽.Bordeaux, France🥂單點$80💰呢款甜度相對高,易入口☺️.Languedoc-Roussillon, France🍸單點$75💰
前排約咗朋友去「Odelice!」飲下酒、鋸下扒🌙
⚠️此餐廳收取10%服務費💰
晚市2人套餐🍽️套餐$538💰
餐湯配餐包(2客)🥣🍞套餐包含💰番茄粟米湯🍅🌽
  • 馬賽龍蝦海鮮鍋
2025-07-13 127 浏览
Odelice喺荃灣嘅分店位置超正,西鐵站一出行兩步就到,方便到極!🚶‍♂️💨餐廳嘅裝修好有心思,走法式田園風格,淡雅嘅米白色牆身配搭翠綠藤蔓植物,加上復古吊燈嘅柔和燈光,營造出好舒服嘅氛圍🌱✨。坐低之後成個人即刻放鬆晒,感覺好似去咗巴黎街頭嘅小餐館咁寫意~今次試咗幾款菜式: Steak Tartare Starter 70g 🥩:生牛肉他他好新鮮,調味恰到好處,口感嫩滑,開胃之選! Salmon Platter 60g 🐟:三文魚拼盤好精緻,魚肉鮮甜,配埋醬汁好夾。 Ribeye & Fries 🍟:牛扒叫咗medium,煮得啱啱好,肉質juicy,薯條脆卜卜,正! Lobster Risotto 🦞:龍蝦意大利飯好creamy,龍蝦味濃郁,每一啖都好滿足。 Matcha Apple Zest 🍵:抹茶蘋果特飲好清新,抹茶同蘋果嘅組合出奇地夾。 Iced ☕:凍咖啡都好唔錯,解膩一流。 整體來講,Odelice嘅食物質素高,環境又舒服,好適合同朋友嚟chill下或者慶祝特別日子🎉。如果鍾意法式料理,一定要嚟試吓!

今次試咗幾款菜式:

Iced ☕:凍咖啡都好唔錯,解膩一流。

2025-07-12 116 浏览
今日同朋友去左 #海之戀 行下街,就去《Odelice!》 食個dinner。之前我都食過佢地其他分店,水準都好高質。一入到去餐廳,環境好寬敞,服務都非常好,而且好浪漫😍😍。頭盤:🥣餐湯(蔬菜煙肉忌廉湯)濃郁奶香中帶煙肉鹹鮮,蔬菜清甜平衡口感,暖胃滿足。🍥香煎帶子2件金黄焦脆,内里嫩滑,鲜甜多汁,海味浓郁,入口即化。 🐚法國田螺6件蒜香牛油焗田螺,肉質彈嫩鮮美,配以香草牛油薯蓉,簡直絕配👍🏻👍🏻🍛主菜:阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩 肉質細嫩多汁,油花均勻,炭烤焦香,濃郁牛肉風味,入口即化。另外配埋啲香脆嘅薯條,口感一流👍🏻煎鴨肝,油封鴨腿意粉🍝香煎鴨肝外焦內嫩、入口即化,油封鴨腿酥香多汁,意粉裹滿濃郁鴨油香,再配埋黑松露,層次感豐富。 🍹飲品:🍉Watermelon Frappe - 沙冰西瓜加檸檬汁沙冰,味道清涼解渴,酸酸甜甜非常開胃😋🍏Matcha Apple Zest抹茶配上青蘋果和檸檬,再加埋蜜糖🍯,青蘋果脆爽清新,檸檬酸香提味👍🏻

頭盤:
🥣餐湯(蔬菜煙肉忌廉湯)
濃郁奶香中帶煙肉鹹鮮,蔬菜清甜平衡口感,暖胃滿足。

🍥香煎帶子2件
金黄焦脆,内里嫩滑,鲜甜多汁,海味浓郁,入口即化。

🐚法國田螺6件

🍛主菜:
阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩

煎鴨肝,油封鴨腿意粉🍝

🍹飲品:
🍉Watermelon Frappe - 沙冰
西瓜加檸檬汁沙冰,味道清涼解渴,酸酸甜甜非常開胃😋
🍏Matcha Apple Zest
#荃灣美食 Odelice! French Kitchen 🍽️ 放假有時都會同男朋友去荃灣,行街食野同夾公仔🤭已上癮~ 玩到成個下晝,黃昏去海邊睇日落🌅然後搵野食~拍下拖hea下又一日早幾日去荃灣海之戀搵野食,呢間法式西餐廳 Odelice! 環境非常有格調⭐🥰充滿浪漫氣氛💕好適合情侶約會,令到我講野都細聲斯文左☺️2人晚餐非常豐富,有餐湯、餐包、頭盤、主菜食物份量都幾多,食得好滿足,味道有水準🤤Canapés Platter 法式點心拼盤每款都各有特色,擺盤精緻又好味🦀炸辣蟹肉球、煙三文魚🐟迷你蛋批🧀香草芝士撻、🌿雅枝竹蘸醬🥘法式煮青口配白酒牛油香草汁🐟香煎三文魚海鮮汁燴飯配大蜆、燒茴香鮮味十足,醬汁香濃配搭得好好🐮阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩配薯條、巴黎牛油汁肉嫩多汁,我嗌左七成熟都唔會好鞋好韌🍉Watermelon Frozen Mocktail西瓜沙冰顏色好靚❤️味道清甜解渴🍏Matcha Apple Mocktail檸檬蜜糖+蘋果🍋酸酸甜甜個味都好夾食物精緻質素高,之前都係尖沙咀TheOne店食過,原來依家沙田同將軍澳都有分店,保持高水準😋太飽既關係今次甜品未有機會食~法式蘋果撻同可

2人晚餐非常豐富,有餐湯、餐包、頭盤、主菜
食物份量都幾多,食得好滿足,味道有水準🤤

Canapés Platter 法式點心拼盤
每款都各有特色,擺盤精緻又好味
🦀炸辣蟹肉球、煙三文魚🐟迷你蛋批
🧀香草芝士撻、🌿雅枝竹蘸醬

🥘法式煮青口配白酒牛油香草汁
🐟香煎三文魚海鮮汁燴飯配大蜆、燒茴香
鮮味十足,醬汁香濃配搭得好好

🐮阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩配薯條、巴黎牛油汁
肉嫩多汁,我嗌左七成熟都唔會好鞋好韌

🍉Watermelon Frozen Mocktail
西瓜沙冰顏色好靚❤️味道清甜解渴
🍏Matcha Apple Mocktail
檸檬蜜糖+蘋果🍋酸酸甜甜個味都好夾

食物精緻質素高,之前都係尖沙咀TheOne店食過,原來依家沙田同將軍澳都有分店,保持高水準😋太飽既關係今次甜品未有機會食~法式蘋果撻同可麗餅都好吸引😍值得再幫襯~‼️

2025-07-10 146 浏览
【荃灣美食】海之戀商場《ÔDELİCE》法式浪漫晚餐:龍蝦馬賽魚鍋 🦞 vs 澳洲和牛牛脊肉 🥩下班後,總想找個地方好好慰勞自己 ✨。晚餐我們來到荃灣海之戀商場,一間法國餐廳《ÔDELİCE》,這裡環境優雅舒適 💫,雖然位於商場內,但餐廳的佈置讓人彷彿置身巴黎街頭的小餐館 🇫🇷。🍽️ 晚市二人套餐兩道精緻前菜:「烤牛骨髓」一上桌就香氣四溢 🔥,金黃色的骨髓閃著誘人光澤,搭配烤得酥脆的麵包 🥖,濃郁的油脂香在口中化開,罪惡卻滿足 😋。「法式點心拼盤」則展現了法國料理的精緻 🎨,多款小點心擺盤精美,每一口都能嘗到不同的口感和風味層次 👅。我的主菜選擇了「龍蝦馬賽魚鍋」🦞,半隻活龍蝦肉質彈牙鮮甜,搭配黑青口、茴香酒燒大蝦及盲鰽魚 🐟,海鮮的鮮味完美融合。特別喜歡他們的番茄醬汁 🍅,酸甜適中,更能帶出海鮮的甜美。配上一杯冰涼的香檳 🥂,氣泡在舌尖跳躍,與海鮮堪稱絕配 💯。Alex點的「澳洲和牛牛脊肉」🥩 同樣令人驚艷 ✨,牛肉煎得恰到好處,切開後粉嫩的肉色讓人食指大動 🤤。搭配的鴨肝白蘭地醬汁濃郁香醇,與牛肉的肉香相得益彰。迷你甘筍 🥕 和綿密的薯蓉 🥔 也處理得相當細緻。配上一杯法國波爾多紅酒

🍽️ 晚市二人套餐
兩道精緻前菜:

Alex點的「澳洲和牛牛脊肉」🥩 同樣令人驚艷 ✨,牛肉煎得恰到好處,切開後粉嫩的肉色讓人食指大動 🤤。搭配的鴨肝白蘭地醬汁濃郁香醇,與牛肉的肉香相得益彰。迷你甘筍 🥕 和綿密的薯蓉 🥔 也處理得相當細緻。配上一杯法國波爾多紅酒 🍷,單寧與肉香在口中交織,完美演繹了法式料理的經典搭配 👌。

#荃灣美食 #法國菜 #海之戀商場 #龍蝦 #和牛 #香港美食
  • 烤牛骨髓
2025-07-10 150 浏览
平民法國菜🇫🇷食物由前菜到主菜都幾有水準㊙️每道菜都有驚喜😛絕對係朋友聚餐或者情侶約會嘅好選擇‼️.🥧法式點心拼盤 頭盤係一款精緻又多元化嘅點心拼盤🥟🥧一次過可以試到五款唔同風味🤩1️⃣炸辣蟹肉球🦀外表金黃香脆😳入口其實唔辣🌶️蟹肉份量十足,啖啖蟹肉🤓食得出鮮味十足🥰2️⃣迷你蛋批🪺外皮酥脆,形狀好似細細隻蛋撻咁,食落好有鹹香風味。3️⃣煙三文魚4️⃣香草芝士撻都幾有特色㊙️特別用上雅枝竹蘸醬做醬汁,食落有啲甘苦味🤨原來佢含豐富纖維,有助消化兼降膽固醇,配埋特製醬汁一齊食,味道更加平衡🤓.🐮烤牛骨髓 呢道真係牛肉迷必試❗️牛骨髓經過烘烤後散發出濃濃嘅肉香♨️骨髓融化成滑溜溜嘅質感✨入口即化💦油潤但唔膩😀搭配一旁嘅酸黃瓜🥒即刻中和咗油膩感,令整體味道更清爽順口🈵.🐮澳洲和牛牛脊肉 主菜方面:我哋揀咗五成熟嘅澳洲和牛牛脊肉🥩切開後見到肉色呈粉紅偏紅💖肉質嫩滑,油脂分佈均勻,每一啖都充滿牛油香氣😚配搭鴨肝白蘭地醬汁,味道層次分明,將牛排嘅鮮味推上高峰💯旁邊仲有迷你胡蘿蔔同薯蓉,簡單但美味😎.🐽黑豚帶骨豬鞍 叫左七成熟既黑豚豬鞍食落juicy多汁💦配上南瓜蓉🎃甜味同肉味融合得恰到好處🤓南瓜蓉打得綿密幼滑,為整道菜
🥧法式點心拼盤

🐮烤牛骨髓

🐮澳洲和牛牛脊肉

🐽黑豚帶骨豬鞍
叫左七成熟既黑豚豬鞍食落juicy多汁💦配上南瓜蓉🎃甜味同肉味融合得恰到好處🤓南瓜蓉打得綿密幼滑,為整道菜畫上完美句號。

2025-07-07 180 浏览
琴晚訂咗位去海之戀的Odelice, 同屋企人慶祝生日食supper, 我都係第一次寫食評.  如果唔好食, 我都唔會再來啦!!不過, 返屋企諗諗吓, 都係要讚吓經理 (我估佢係經理) 同一班waitress, 經理真係超級nice又有禮貌, 仲幾有型, 待應又親切,  我見佢哋都好忙, 雖然琴晚主菜有啲啲晏咗啲上, 但我們可以接受, 因為一上就所有主菜一起上,  Waitress 又主動替我們拍照, 雖然佢真係好忙!! Anyway, 一個愉快的supper!! Thank you for being so nice to us!!
2025-07-06
庆祝纪念
生日
  • French oysters
  • 黑豚豬鞍
  • 油封鴨腿
  • 肉眼扒
  • 仲有其他美食
成日聽到朋友介紹呢間餐廳,但係一直都冇機會過去。好彩今日好好彩經過附近,咁就梗係約埋朋友嚟食啦我地叫左個生牛肉他他二人餐,二人餐入面在有兩個湯蟹籽意粉沙律,感覺非常豐富。一飲落個湯已經好出色,上面有兩粒帶子,成個非常新鮮,而且湯飲落好清新,好適合夏天飲,非常推薦。整身蔣呢道菜冇咩期望,盲烤黑豚肉湯匙,可能係佢個名起得唔係咁好,但係一上堂已經見到佢好大嚿好適合打卡。而且香氣四溢,我哋一陣一陣相就忍唔住打開嚟食啦。佢嘅黑豚肉非常嫩滑,而且唔使點汁,味道都好夠非常推薦大家嚟試吓。而且呢度嘅環境好靚,座位做得好舒服,而且又唔會太嘈真係好適合一大班人聚會或者拍拖啊。

我地叫左個生牛肉他他二人餐,
二人餐入面在有兩個湯蟹籽意粉沙律,感覺非常豐富。

• 紅點三文魚他他
  • 脆皮燒豬腩
2025-07-06 184 浏览
喺荃灣食咗個愜意嘅午餐🤩法國生牛肉他他 生牛肉他他切得好精細,肉質鮮嫩,調味平衡得宜。酸味同香草味恰到好處👍🤩煙三文魚拼盤煙三文魚片薄而油潤,入口即化。麵包烘得外脆內軟,用嚟夾三文魚食真係一流!😋🤩鮮奶咖啡 咖啡香濃滑順,奶泡做得好靚,比例啱啱好。飲落唔會太甜,保持住咖啡原有嘅濃郁味道,一個字:正!👌🤩抹茶青蘋果特飲 抹茶同青蘋果嘅搭配幾有新意,酸甜得嚟又帶住微苦嘅抹茶味,清新又解膩🥤🤩烤龍蝦燴飯龍蝦肉鮮甜彈牙,香草蒜味嘅忌廉芝士層次豐富,燴飯煮到啱啱好,吸晒龍蝦蕃茄醬汁嘅精華,每一啖飯都充滿住濃郁嘅海鮮味,真係無得輸💪💪🤩阿根廷安格斯肉眼牛扒 牛扒煎得好完美,外層微脆,內裡仲保持住嫩滑多汁,肉香濃郁。巴黎牛油汁帶有少少香草同蒜味,提升咗牛扒本身嘅滋味👏
喺荃灣食咗個愜意嘅午餐
🤩法國生牛肉他他