Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
和一位好久不見的好朋友迎月夜見面,  所以要食餐好, 我選了位於灣仔尾的人氣意式小酒館 Odelice ! 平時這店平時是一位難要求, 但當人人返屋企做節時,就可以唔使同人迫慢慢享受一餐美妙的晚餐。 餐廳面積比想像中細,但情調唔錯,  燈光柔和,感覺隨和。我們也不是酒徒, 反而點了兩客 $55好像是將蘑菇即打成湯一樣,質感濃稠,同時喝蘑菇蓉一樣。因為加了黑松露油令香味更突出,芳香黑松露相信無人可以抗拒,絕對是真材實料的美味蘑菇湯。 雖然我們沒有喝酒但點了廚師精選拼盤$175 作餐前小食。 材料豐富,有煙三文魚、帕爾馬火腿、意大利香腸等,Cold Cut 以外還有烤意大利青瓜、烤車厘茄、帕馬森芝士等、以麵包配香滑牛油果醬無得頂。  帕爾馬火腿肉質鬆軟順滑,鹹香較重就是欠了一片哈密瓜;煙三文魚油香細嫩夠。 但朋友更喜歡口吃以海鹽調味的烤蔬菜。  帕爾瑪火腿蕎麥餅$98       餅皮透薄,摺對等四邊,錎料一目了然。 用上了來自Brittany, France 蕎麥, 所以餅皮色澤亮麗,呈現深啡,充滿麥香,不含麩質美味之餘也同時食得更健康。錎料選了巴馬火腿、半生熟雞蛋、車尼茄,以沙律菜碟

餐廳面積比想像中細,但情調唔錯,  燈光柔和,感覺隨和。

我們也不是酒徒, 反而點了兩客 [蘑菇湯] $55

的美味蘑菇湯。

雖然我們沒有喝酒但點了廚師精選拼盤$175 作餐前小食。

頂。

但朋友更喜歡口吃以海鹽調味的烤蔬菜。

帕爾瑪火腿蕎麥餅$98

不含麩質美味之餘也同時食得更健康。

錎料選了巴馬火腿、半生熟雞蛋、車尼茄,以沙律菜碟。

咸香的巴馬火腿引領著味蕾,流心雞蛋令口感更滑 ,美味又討好。

挪威三文魚柳配羅勒醬$168

煎三文魚柳最高境界當要煎到皮脆肉嫩, 所以火喉控制是最關鍵的一環。

較較深切開三文魚柳,  呈現美麗的淺粉紅色,魚油充沛;肉質柔潤細滑,魚皮薄如紙,微微香脆感。魚味濃郁,又香又美味。

全晚實我最期待是甜品時間 Homemade tiramisu $88

每當在意式餐廳用餐我必點這款經典的意大利甜品。芝士蛋糕形狀正方和我期望一樣。

可可粉佈滿蛋糕面, 濃郁而甜美, 咖啡香和酒味平均, 加上 mascarpone cheese 又香又滑,蛋糕口感濕潤,入口即溶也絕無誇張, 美味度爆燈, 必食!

每人消費 $351

性價比相當高 ,但我覺得情侶在這裡眉餐更適合。

2018-09-23
  • Homemade tiramisu
  • 帕爾瑪火腿蕎麥餅$
2018-09-24 1501 浏览
假期嚟到灣仔區,想悠閒咁嘆返個brunch set,Odelice!經常排喺「好評餐廳」頭幾位,所以過嚟試吓,食完都覺得佢係個唔錯嘅選擇。蘭杜街呢頭都幾多食肆,餐廳門口係簡潔風,藍色加大玻璃幾易認。入到嚟係白色梳化,有唔少外籍人仕幫襯。幾十蚊至百幾蚊一個brunch set,連飲品,亦可以加配一啲小食做頭盤。叫左Fresh Tuna Carpaccio,估唔到有五片,仲好厚切好有質感。外面輕輕燒過,吞拿魚肉味道酸酸甜甜好開胃,啱晒做頭盤。面頭嘅Capers係激酸,好正。我地揀左兩個Chef’s Signatures,Ribeye同 Burger。【Australian ribeye Steak & Fries】Ribeye用左好多香草去醃,夠入味,牛味亦都唔錯。配左薯條同veloute sauce。【Crab Cake Burger】又係用一大塊木板上枱,好吸引。最特別係個sriracha mayo(是拉差蛋黃醬),一方面覺得好辣,一方面又覺得好惹味喎。套餐包一杯飲品,咖啡同凍檸茶都係可以添飲。又或者可以揀熱茶、Cappuccino、Latte。想一邊傾計過個悠長下午,可以揀添飲嘅飲品

入到嚟係白色梳化,有唔少外籍人仕幫襯。

【Crab Cake Burger】

套餐包一杯飲品,咖啡同凍檸茶都係可以添飲。又或者可以揀熱茶、Cappuccino、Latte。想一邊傾計過個悠長下午,可以揀添飲嘅飲品,朋友揀左凍檸茶。

而我就獨愛咖啡,揀左Latte,咖啡味夠濃,拉花又好靚,我鍾意呀!連塊餅都特別好食。

最後加左個甜品【心太軟配雲呢嗱雪糕 】,心太軟流晒漿,另外個雪糕變左椰子味,仲好食喎,yummy!
午餐
2018-09-19 177 浏览
行街行攰了,見轉角有好幾間食肆,於是由街頭行到街尾,慢慢選擇,終於在街尾找到一間法式餐廳店舖雖然不大,但座位仍然寬敞,店內裝飾簡緻,氣氛環境都不錯👍黑松露蘑菇湯,香滑之餘有粒粒蘑菇,頗有口感😍法國黑青口,肉細質挺,多汁鮮甜,青口味濃。以白酒、蕃茄、忌廉汁等材料煮成醬汁作滋潤,令其肉更嫩滑。薯條新鮮炸,熱騰騰,好滋味😋安格斯羅西尼菲力牛扒鵝肝是很大一的一塊呀外面煎好香,內裏柔軟滑順叫了五成熟,塊肉好厚,都驚中太生,但切開都吾會有血水,火候控制得好好喎~好濃郁嘅牛肉味,連墊在底的薯蓉都特別好味,而且啲薯蓉有薯仔粒,好有口感有咬口又CREAMY~最後食埋鮮果乳酪,真係Sweet Ending.完美的一餐,美味,滿足。食得咁豐富,值回票價👍

黑松露蘑菇湯,香滑之餘有粒粒蘑菇,頗有口感😍

法國黑青口,肉細質挺,多汁鮮甜,青口味濃。

以白酒、蕃茄、忌廉汁等材料煮成醬汁作滋潤,令其肉更嫩滑。

薯條新鮮炸,熱騰騰,好滋味😋

安格斯羅西尼菲力牛扒

鵝肝是很大一的一塊呀
外面煎好香,內裏柔軟滑順

叫了五成熟,塊肉好厚,都驚中太生,但切開都吾會有血水,
火候控制得好好喎~
有咬口又CREAMY~

食得咁豐富,值回票價👍

2018-09-17
  • 法國黑青口
  • 美國安格斯羅西尼菲力牛排
  • 黑松露蘑菇湯
2018-09-19 580 浏览
今日放工前又要交文件到太古廣場三座,擇日不如撞日就同那邊工作的同事食晚飯。同事提議我到Odelice!,說那裏的法國菜好食。店內環境氣氛好好,店員服務親切有禮,可以讓人靜靜地傾計,亦都可以令人處於好放鬆的狀態去享受這頓豐富的晚餐。香煎法國鴨肝意粉煎香了的法國鴨肝外脆內軟入口即溶,加上入味的雜菌及清新的火箭菜,配上美味的白酒忌廉汁,味道好有層次,意粉軟硬適中,每條均能掛上白酒忌廉汁。燒黑毛豬肉配紅酒燒汁燒黑毛豬烹調的時間掌握得剛剛好,黑毛豬燒得外脆內軟兼且入口爽脆。而拌碟的薯蓉及雜菜亦非常治味。美國安格斯羅西尼菲力牛排有格紋兼且超厚身的菲力牛排,未食都加分。牛扒一切開,好粉嫩。牛排味道濃郁而且入口juicy,加上廚師烹調時已加上的鹽及黑胡椒,再配上特別調製的磨菇醬及牛肉醬汁,更能帶出牛排的鮮味。而香煎法國鴨肝外脆內軟入口即溶,美味。香煎香蕉,蕉糖,雪糕班戟法國菜當然唔少得食甜品,Crêpe更是法國甜品的代表。質感鬆軟煙韌的法國班戟,厚薄適中,配上微微煎香的香蕉及冰凍的呍呢拿雪糕,推介。檸檬冰茶(大),鮮榨蘋果汁冰茶(中)甘香的冰茶配上豐富的鮮榨蘋果汁,冰冰的不太甜,好清新。

香煎香蕉,蕉糖,雪糕班戟

檸檬冰茶(大),鮮榨蘋果汁冰茶(中)
甘香的冰茶配上豐富的鮮榨蘋果汁,冰冰的不太甜,好清新。
檸檬冰茶(大) $30,鮮榨蘋果汁冰茶(中) $30
2018-09-18
檸檬冰茶(大) $30,鮮榨蘋果汁冰茶(中) $30
2018-09-17 161 浏览
星期日響灣仔做完gym,同男朋友四周圍行下,經過蘭杜街見度呢間法式小店,見價錢相當可觀,所以就入左去一試。Menu上其實好多野食都好吸引,因為好驚眼闊肚窄,店員見到我地諗得咁辛苦,所以行左埋黎同我地推介下,其間佢周不時都有番黎check下啲野食岩唔岩我地食,同時見佢又要招乎熟客仔,睇得出佢好有心呀!生薑檸檬吞拿魚$138呢個前菜差不多每一枱都有嗌,自己本身唔係好鐘意吞拿魚,因為覺得好似擦子膠,但呢個前菜就一啲都冇呢種感覺,啲汁酸酸地好開胃,一啲都唔腥,啲吞拿魚仲林林地!煙三文魚蕎麥餅 $112唔好睇少呢個蕎麥餅,兩個人share都飽肚架。佢入面除左有三文魚,雞蛋,仲有大量既菠菜,成塊皮都塞到滿滿的,每一口都有料,滿足!法國黑青口 $175呢個青口要大力推呀!細細隻既法國青口非常嫩口,並唔係平時好韌而又冇味既大雪藏青口,由於係限定食物,想食既記住一到就好嗌喇,言談間店員話啲青口係法國空運過黎架,所以好新鮮,食果時都唔會話有死既或者臭。個青口用左啲白酒,蕃茄同洋蔥黎煮,煮完之後簡直成煲湯咁,惹味到飲得落肚。呢個青口係配薯條既,一啖青口一啖薯條食落個感覺又幾特別喎。煎香蕉焦糖醬crepe $

生薑檸檬吞拿魚$138

煙三文魚蕎麥餅 $112

法國黑青口 $175
呢個青口係配薯條既,一啖青口一啖薯條食落個感覺又幾特別喎。

煎香蕉焦糖醬crepe $68
最後到甜品,點少得crepe,除左有香蕉,焦糖醬,仲有球雪糕,每一啖都好滋味!

牛油果蘋果菠菜 $45
清新又足料,以為菠菜會好大陣草青味,冇之如仲好重蘋果味,好飲!

總括黎講餐廳環境氣氛都唔錯,野食唔貴又幾好食,絕對會再番黎幫襯
2018-09-17 213 浏览
難得今日可以同男朋友拍下拖佢自薦介紹帶我嚟灣仔食好西😎餐廳裝潢簡約得嚟幾有情調,位置亦坐得寬敞舒服~Odelice! 牛肉他他由於曾經喺韓國食生牛肉有唔好嘅經歷,所以本來有啲唔敢食,奈何男友大力推薦同埋佢個賣相幾精美,終於試咗! 攪拌蛋黃一齊食,口感更加鮮滑有嚼勁,食落又唔會有種好生接受唔到嘅感覺, 而且調味做得唔錯,牛味好出👍🏻香煎法國鵝肝意粉鵝肝好肥美,而且有稍微煎香兩面, 配搭野菌同火箭菜一齊食,中和咗本身嘅油膩感,醬汁creamy質感啱啱好👏🏻法國黑青口份量係估唔到的多 你呢個價錢你講cp值可謂超高!青口雖然細細粒粒,但打開肉質都幾大隻同肥美,同帶有濃香白酒味嘅忌廉汁 簡直係一絕嘅配搭😍 薯條亦炸得香口脆身 ,食落卜卜脆!燒黑毛豬肉配紅酒燒汁黑毛豬肉帶有淡淡嘅炭燒味,口感爽而嫩滑,以紅酒燒汁做底,更襯托出 本身既肉香,值得一讚既係配菜嘅食材亦都相當高質,一啲都唔馬虎,超好食😋煎香蕉焦糖醬雪糕班戟好少甜品男朋友會食到舐舐脷,香蕉煎得夠熟夠軟, 而且焦糖醬同雲呢拿雪糕嘅味道好夾! 暖暖哋嘅班戟同凍冰冰嘅雪糕帶來味覺嘅刺激,最緊要嘅係甜度適中☺
難得今日可以同男朋友拍下拖佢自薦介紹帶我嚟灣仔食好西😎

餐廳裝潢簡約得嚟幾有情調,位置亦坐得寬敞舒服~

Odelice! 牛肉他他

香煎法國鵝肝意粉

法國黑青口

煎香蕉焦糖醬雪糕班戟
2018-09-16 150 浏览
法式菜不常食,朋友在灣仔蘭杜街見到一家法式小店,是晚去一試。小店不太大,燈光柔和,感覺舒適。吞拿魚 carpaccio - 吞拿魚四邊略煎過,內裡很新鮮,加些生薑檸檬汁更見清新。法國黑青口 - 限量供應的青口,size不太大,但整鍋份量非常多!每隻都很飽滿,口感有點 creamy, 白酒忌廉汁中加了洋蔥,小蕃茄及芫荽,青口盡吸收了汁的精華,十分入味,配著薯條吃,很過癮。煙三文魚蕎麥餅 - 蕎麥餅是法國的特色食物,香港不多餐廳可吃到。以蕎麥做成的鹹餅底,夾著菠菜,中間有雞蛋,上面還放了煙三文魚,賣相吸引。各款食材都很新鮮,混起來食很滋味。煎香蕉.焦糖海鹽.雲呢拿雪糕 Crepes - 食完鹹的蕎麥餅,甜品當然要選 crepes。餅底厚度適中,帶點煙韌,焦糖充滿香氣,加上香蕉令整體甜度更天然,配雲呢拿雪糕,冷熱交融,明知邪惡卻令人吃不停口。果汁 - 菠蘿.青瓜.蘋果 - 百分百天然果汁,清新又健康。法式小店食材新鮮,鹹甜餅都嚐到,猶如去法國走了一趟。

吞拿魚 carpaccio -
吞拿魚四邊略煎過,內裡很新鮮,加些生薑檸檬汁更見清新。

法國黑青口 -

煙三文魚蕎麥餅 -

煎香蕉.焦糖海鹽.雲呢拿雪糕 Crepes -

果汁 - 菠蘿.青瓜.蘋果 -
百分百天然果汁,清新又健康。

法式小店食材新鮮,鹹甜餅都嚐到,猶如去法國走了一趟。
2018-09-16 156 浏览
有日同朋友傾開想食法國野 朋友就介紹咗Odelice俾我 呢間好似係法國fusion 菜嚟 朋友食過覺得幾好食就介紹咗俾我 其實間野都幾近太古廣場 行完街就同朋友過去食晚餐喇間野嘅門口有種新潮歐洲嘅感覺 唔同一般食開嘅法國餐廳 唔會有種好正式高級嘅感覺 反而係型格感覺多 感覺好新鮮一入到去都睇得出店主有用過心思去裝修 環境好不錯 幾輕鬆 啱晒同朋友嚟小聚吹吹水飲下野之前侍應就遞上餐牌 都幾多種類幾多選擇!我地首先叫咗兩杯酒先 朋友叫咗house wine 我就弱弱的叫咗sweet apple wine hahaha 蘋果酒都幾好味 有啲梅嘅味道😂之後就食個牛油果雞扒沙律 個沙律真係好好味呀 菜同埋湯又有果都好新鮮 個雞扒都煎得好香 好開胃正!之後仲有個牛扒扁意粉 呢個意粉都好好味 個意粉個軟硬度都剛剛好 個牛扒我地叫咗五成熟 煎得好好啊 主食方面仲有酒煮硯配薯條 啲硯都幾新鮮幾好味 啲薯條係我鐘意嘅粗薯條啊 好正😆個硯個份量都幾多 好似食極都仲有咁 不過啲硯嘅大小有點小 不過贏在量夠多 另外啲硯有小小咸 呢個係唯一嘅小小不足我地另外仲有叫個Parma ham pancake 食落有少少

之前侍應就遞上餐牌 都幾多種類幾多選擇!

我地另外仲有叫個Parma ham pancake 食落有少少甜甜地 味道幾特別都幾好味

兩個人總共食咗六百幾蚊 我覺得價錢都尚算個理 以呢個價錢食到咗嘅質素嘅法國餐郁真係很不錯啊 總括嚟講都算係一個很不錯的新嘗試 我都會再去第二次 鐘意fusion 菜嘅朋友記住唔好錯過喇!
  • 帕爾瑪火腿蕎麥餅
2018-09-14 190 浏览
週末趁著炎炎夏日,再次到訪這小店,想起來對上一次來已是兩年前情人節的事了。餐廳格局沒有大變,牆壁上都是掛著跟法國食品有關的舊式廣告,彷彿訴說著時代中變與不變的風景。對我這種食客而言,最重要的固然是食物水準,但餐廳環境帶來的熟悉感也會讓人食得份外舒服。正值下午茶時間,我們先點了杯Pine Apple, Cucumber & Apple FreshJuice消消暑。原汁原味,飲完頓覺精神爽利。(順帶一提,大部分sets跟餐奉送無限冰茶/咖啡添飲呢)既然開胃,我們便一口氣點了一客Tuna Carpaccio和Salmon Brunch Galette。吞拿魚片搭配了刁草和生薑芝麻汁,味道微甜的,最重要的是釣出吞拿魚本身的鮮甜,連同鹹酸豆併起來吃亦好夾。這份法式薄餅Galette食起來都很fresh:Galette內藏了mozzarella配上煙三文魚和菠菜。這種配搭簡單得來都是很傳統食法,我和女友卻鐘意於此,一同將浪費記憶帶回在法國異地旅遊的快樂時光。。。

Juices -- Pineapple cucumber apple
Tuna Carpaccio
Salmon Brunch Galette

2018-07-08
Tuna Carpaccio
Salmon Brunch Galette
2018-09-13 123 浏览
趁阿女尚未出世,想同老公好好享受倒數的悠閒日子,決定要選間質素好、食物種類未試過、感覺舒適的店舖,最後選了位於灣仔的Odelice!此間法式小餐館,店內貼滿了法式既海報,落地玻璃的趟門,再加上外面自然光透進店內,未食已經令人感覺悠閒舒適。店員之一Kelvin非常細心,見本人是孕婦,便待其他食客離開後安排近門口的寬敞位置給我倆。由於Menu選擇眾多,Kelvin亦細心逐一介紹及推介適合我們的食物。最後我地選了English breakfast galette,crab cake benedict,Fresh Avocado Tartine。同時點了兩杯fresh juice。Fresh juice:我點的是orange,carrot and ginger。老公那杯是Pineapple,cucumber and apple。兩杯juice各有特色,orange,carrot and ginger香甜,而pineapple,cucumber and apple清新。他們非常新鮮不在話下,最重要是沒有所謂的"青草味",令人不禁一口接一口地喝。而喝了差不多半杯juice為味蕾提提神後,便開始迎接
Fresh juice:我點的是orange,carrot and ginger。老公那杯是Pineapple,cucumber and apple。兩杯juice各有特色,orange,carrot and ginger香甜,而pineapple,cucumber and apple清新。他們非常新鮮不在話下,最重要是沒有所謂的"青草味",令人不禁一口接一口地喝。而喝了差不多半杯juice為味蕾提提神後,便開始迎接所點的食物。
English breakfast galette: galette即是法式蕎麥餅,此食物聽就聽得多,食就倒是第一次。galette食落鹹香,口感軟得來比pancake煙靭,配上太陽蛋,水牛芝士,番茄,蘑姑及煙肉,味道非常豐富。不要以為看上去分量很少,其實都頗飽肚的。
Crab cake benedict:新鮮熱辣既炸蟹餅,蟹肉豐富,外層酥脆,配上流心的蛋黃,非常惹味。
Fresh Avocado Tartine:牛油果非常新鮮,香滑。
最後我們點了兩款甜品作為今餐的句號。
Crepe Suzette:因為想看火燄,所以點了此款火燄橙酒可麗餅,哈哈。見著店員在你面前淋上橙酒及點火,未食已經很興奮。滿足了視覺的享受,輪到享受味覺。可麗餅軟綿煙靭,加上橙酒後口感濕潤,味道香甜。
Tiramisu:面層口感幼滑,配合中間浸透咖啡酒的lady finger,味道層次豐富,令人非常陶醉。
此店無論環境、服務、及食物質素都十分好,值得一去再去。

2018-09-11 106 浏览
✏️煙三文魚蕎麥餅 ($112)蕎麥餅嘅餅皮幾有口感 微微煙煙unun咁其實我唔係好知佢最正宗嘅食法 我係將佢好似台式可麗餅咁夾翻埋啲餡包住黎食 餡料都幾豐富 夾住煙三文魚 烤蕃茄 菠菜 太陽蛋🤤🤤而且內裏搽左層羅勒香蒜醬 味道更有特式 個人認為無需再有他他醬 否則醬汁太多就會蓋過左原本嘅味道😛-✏️生薑檸檬吞拿魚 ($128)我見openrice呢間餐廳嘅時候勁多人都係食呢個 又好特別咁 所以一定叫黎試試🤪🤪果然冇失望 仲超出我預期❤️吞拿魚嘅外邊係火灸過 入面嘅肉質軟腍 都幾鮮 配埋甜甜酸酸嘅生薑檸檬汁 好夾好開胃👅值得一試喔👧🏼-✏️雜錦海鮮意式扁麵 ($188)呢個意粉嘅海鮮份量比較少😗三文魚同帶子都係細細粒上🤔而且得好少🤢唔知點解三文魚食落有陣奇怪嘅味道😦帶子就幾鮮甜爽口🤪不過都係果句啦得好少🤢青口就冇咩特別新鮮嘅感覺🤔而我比較欣賞呢個麵係佢嘅質感 扁麵咬落好有口感 而且硬度適中 煮完唔會黐埋一餅咁😌 個汁係自家龍蝦湯汁黎 食落我覺得有啲似屋企煮嘅茄汁意粉😂
✏️煙三文魚蕎麥餅 ($112)

蕎麥餅嘅餅皮幾有口感 微微煙煙unun咁
✏️生薑檸檬吞拿魚 ($128)

✏️雜錦海鮮意式扁麵 ($188)

2018-08-19
  • 生薑檸檬吞拿魚
  • 煙三文魚蕎麥餅
2018-09-10 120 浏览
放假也要到灣仔附近完成工作,先在附近吃個午餐再工作。Lump Crab Linguine ($115),扁麵條很有嚼勁而又軟滑。蕃茄醬均勻地與扁麵條拌着,令每一口的麵條都嚐到濃郁的蕃茄醬味道。每次吃這種麵條,我很喜歡拌上帕馬森起司和奶油,令麵條有嚼勁的同時,又顯得更軟滑。但這個蕃茄醬也做到同樣的軟滑效果,也比奶油少了油膩感,多一分健康,味道和口感都很好。主角蟹肉被放在頂層,淺色的肉與深色的蕃茄醬配搭,賣相清新,不會有混在一碟的感覺。蟹肉鮮甜微爽,與軟滑的麵條一起吃,口感更添層次。Moules Marinieres & Fries ($165),看見每枱人都點這個。看食評推介這個法式青口,我更推介旁邊的配角—薯條。友人不斷吃青口,我不斷吃薯條。薯條成為我吃過最好的薯條,薯味足,軟脆適中。青口量多,不怕吃幾口就吃完。白酒與牛油的味道突顯青口的鮮甜。另店員會給予碗盛載青口殼。Orange & Mango (+$25),個人認為芒果味比橙味多一點,友人則持相反意見。一甜一酸的組合反中和了相互的味道,令兩者味道不太突出,很好喝的果汁。Pineapple, Cucumber & Apple (+$

放假也要到灣仔附近完成工作,先在附近吃個午餐再工作。
Lump Crab Linguine

Moules Marinieres & Fries

Orange & Mango

Pineapple, Cucumber & Apple

Pineapple, Cucumber & Apple (+$25),兩杯鮮榨果汁都不俗,我倆更愛這杯。這杯加了菠蘿和蘋果兩種清新的蔬果,故感覺上更清新開胃,會再點的飲品。
莓果與我

莓果與我($68),是藍莓、焦糖餅乾和士多啤梨雪糕。餅乾很脆味道足,比士多啤梨雪糕好吃。士多啤梨雪糕軟滑,與另一款的雪榚比,我會選另一款更好吃的。
仲夏日多士

仲夏日多士($55),多采多姿的食物配搭,有士多啤梨、芒果、火龍果、多士和雪糕。雪糕溶的速度有點快,味道比士多啤梨雪糕好吃,是以味道取勝的甜品。多士與雪榚同吃,是另一番味道和口感,很喜歡這款甜品的味道與各類食物配搭出來的口感和各式各樣的甜味。
Iced Latte
凍檸茶

最後是套餐的兩杯跟餐飲品,豐富悠閒的午餐。

题外话/补充资料: 加一服務費
仲夏日多士
Iced Latte
凍檸茶
2018-09-10 84 浏览
同老公去完銅鑼灣shopping,之後就去灣仔搵食喇!經過蘭杜街見到這間小店, 裝潢充滿法式風情, 店子細細都坐位都不覺擠迫, 而且食物選擇幾多, 決定試一試!一坐下,店員就告訴我們是晚沒有黑青口及窩夫,一心見到餐牌有黑青口所以沖入來, 可惜!唯有揀其他主菜啦!先來了飲品: coke zero及石榴梳打1. 生薑檸檬吞拿魚吞拿魚有微微燒過邊位,伴以生薑青檸汁,肉質嫩滑汁清新,作為前菜最適合不過,越食越開胃2.美國安格斯羅西尼菲力牛排我們要了5成熟,煎得剛剛好沒有過熟的情況, 不用點伴碟的磨姑醬汁都可以,因為濃濃的牛味已經好足夠,另外還有一件鵝肝!好邪惡呀! 亦是很嫩口,鵝肝要煎的好,其實比起牛排是更高難度!3.挪威三文魚配羅勒醬相對於剛才的牛排,這個三文魚就顯得平凡了一點,三文魚都煎得恰恰好!伴碟的蒔蘿及羅勒醬是最穩打穩扎之選, 一定不會出錯!4. 炸薯條薯條炸得香脆可口,食到停唔到手5.迷迭香菠蘿雪糕班戟其實甜點比較難選擇,因為每款班戟只係望個名都覺得好好吃! 但又想試點特別口味,所以選擇了迷迭香菠蘿,平時迷迭香醃肉就吃得多,無想像過原來可以配菠蘿, 味道很夾,中和了菠蘿的甜味,再配
先來了飲品: coke zero及石榴梳打

1. 生薑檸檬吞拿魚

2.美國安格斯羅西尼菲力牛排

3.挪威三文魚配羅勒醬

4. 炸薯條
薯條炸得香脆可口,食到停唔到手

5.迷迭香菠蘿雪糕班戟
其實甜點比較難選擇,因為每款班戟只係望個名都覺得好好吃! 但又想試點特別口味,所以選擇了迷迭香菠蘿,平時迷迭香醃肉就吃得多,無想像過原來可以配菠蘿, 味道很夾,中和了菠蘿的甜味,再配雲呢拿雪糕, 班戟亦厚薄得宜. 來作完結亦很圓滿!

總結的是一定要再來試黑青口!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 美國安格斯羅西尼菲力牛排
2018-09-10 260 浏览
環境4分:西式咖啡店格局,樓面幾高,D位唔迫,OK好坐可以畀四分。衛生4分:地方幾乾淨,刀叉紙巾响哂枱,一樣可以畀四分。服務5分:侍應個個都斯斯文文,一坐埋位已經整定兩杯清水嚟。比餐牌果陣又好清楚地解釋個weekend brunch可以點叫,我代先生比五分。味道4分:1)      個澳洲肉眼扒好淋身,個胡椒味夠強到唔洗再點汁嚟食。D薯條呢就好熱好脆。2)      第一次食咸薄餅,所以唔知响邊度落刀。睇D相仲以為係脆皮,但原來唔係,不過呢都好薄好軟身。D料响個薄餅上高曬冷,兩隻蛋好滑好滑,煙肉好脆,番茄同埋磨菇粒都新鮮。佢咁張塊薄餅皮包住個英式早餐都幾過隱嘅。3)      冇講大話,個火焰橙酒可麗餅真係响你面前火焰。可麗餅好薄,橙酒甜甜酸酸,一個人三兩下就食曬。4)      每人加左四十八蚊要多杯有汽雞尾酒,味道比較甜,但都幾足酒精。5)      泡沫咖啡有拉花睇,又香又滑。抵食4分:Weekend brunch平均百幾蚊一個人,價位唔算平,不過最抵果嘢係每人包左杯餐飲,凍檸茶同咖啡都係無限添加,加佢一分。
環境4分:
西式咖啡店格局,樓面幾高,D位唔迫,OK好坐可以畀四分。
衛生4分:
地方幾乾淨,刀叉紙巾响哂枱,一樣可以畀四分。
服務5分:
味道4分:
澳洲肉眼扒及薯條

Kir Royal + Mimosa
5)      泡沫咖啡有拉花睇,又香又滑。
泡沫咖啡

Kir Royal + Mimosa
泡沫咖啡
任飲凍檸茶
2018-09-10 63 浏览
走進灣仔小角落原本想去日月星街附近剛巧就發現這間法國小店讓人十分回味Odelice 位於蘭杜街 離地鐵8分鐘左右環境光猛 擺設很有小店感覺一班朋友過來也不錯都算幾多選擇 係出面較少見頭盤 係一試難忘 生薑檸檬吞拿魚 味道好新解 吞拿魚好有質感 加上微微酸味 讓人食完再想食的感覺黑松露磨菇湯 好香 夠濃同滑 配料好豐富性價比 十足選了雜錦海鮮意式扁麵 , 有帶子, 三文魚柳青口等等 味道有淡淡蕃茄味 份量十足,2至3個人share都夠main course 點了美國安格斯羅西尼菲力牛扒 有法國鴨肝配牛扒 5成熟 肉質夠厚而軟 啖啖肉好正! 配菜亦尚算出色就算幾飽都要食 呢個dessert不得了甜度適中 暖暖既焦糖 食完成個人開心左介紹番係香蕉焦糖pancake 2個人 食到好full 呢1餐值wo!朋友話有分店原來 可以encore
走進灣仔小角落

性價比 十足

就算幾飽都要食 呢個dessert不得了
甜度適中 暖暖既焦糖 食完成個人開心左
介紹番係香蕉焦糖pancake

2個人 食到好full 呢1餐值wo!
朋友話有分店原來 可以encore
  • 生薑檸檬吞拿魚