Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-08-25 81 浏览
今天相約朋友工作後一起吃法國菜,左挑右選,決定到灣仔蘭杜街一間口碑不錯的Odelice餐廳晚餐。餐廳充滿歐洲情調,還未到七時,已有不少客人在座,可見這裏很受歡迎。我們先要了兩杯Apple Cider法國有機甜蘋果酒,味道香甜易入口。前菜是Tuna Carpaccio生薑檸檬吞拿魚,賣相非常吸引,味道更加一流,吞拿魚十分幼滑,清新開胃。法國黑青口:青口份量真多,細細粒但肉身非常飽滿,配以白酒忌廉汁,真的食到停不下來。薯條炸得鬆脆,沾上香蒜蛋黃醬, 十分香口,難怪這道菜很受歡迎。燒黑毛豬肉配紅酒燒汁:豬肉薄切,肉質多汁軟熟,口感嫩滑。甜品要了迷迭香菠蘿、雪糕pancake,口感軟軟綿綿,真心好吃。飯後再來兩杯Maple latte,單看咖啡表面上的不同拉花,便知店員的心思了。總括來說,食物優質,店員服務很好,相信我很快又會再來。
Apple  Cider
燒黑毛豬肉配紅酒燒汁:豬肉薄切,肉質多汁軟熟,口感嫩滑
總括來說,食物優質,店員服務很好,相信我很快又會再來
2018-08-13
  • 法國藍青口
  • 生薑檸檬吞拿魚
  • 燒黑毛豬肉配紅酒燒汁
2018-08-23 1609 浏览
來到這家不起眼的法國小 Bistro , 忽然之間想起上次唱K時,點了周柏豪的一首舊歌,叫做「相安無事」。歌詞是這樣說的:「其實 ,我最想貪多一點是無聊日子。最好 可以 ,沒傷心的新奇事 在透支。怕有天飽遭驚喜沒平靜日子。我先反悔, 一輩子、 一套書、 不介意。」這首歌的MTV是在美國拍攝的, MTV的最後 一個畫面 ,寫了這句句子:「 一直追的。。。原來就是,有您的平淡!」今晚,我們吃了很久沒有吃過的「Crepes亅 跟「Galettes」(可麗餅/法式班戟)!記得 法文老師說過:crepes 是甜的法式班戟, galettes則剛剛相反,為鹹味的版本。 「哈哈!對上一次約妳見面吃這個,原來已經是幾年前的事了!! 平淡的日子彷彿過得特別快!!」。。。🦉蘋果汽酒跟可麗餅,都是法國西部「布列塔尼Breton」的特色食品! 法國西部的天然資源較為缺乏,冬天極寒冷 ,因此 Breton這個省份的經濟活動較少, 居民多為退休人士, 人民生活較為困苦。所以這幾種食物在法國,都可以令人聯想到 Breton人的「堅毅亅同「不屈不撓亅的精神!「好,我們今晚就一於好好地回味一下在法國一起走過的 good

歌詞是這樣說的:
「其實 ,我最想貪多一點是無聊日子。
最好 可以 ,沒傷心的新奇事 在透支。
怕有天飽遭驚喜沒平靜日子。
我先反悔, 一輩子、 一套書、 不介意。」

。。。🦉

「好,我們今晚就一於好好地回味一下在法國一起走過的 good old days!」

。。。🦉

Apple cider (dry) $38/glass (happy hour price)
Apple cider (sweet) $38/glass

Truffled mushroom soup $55
👍👍👍👍

Mozzarella & crispy parma toasts $128
👍👍👍

Quinoa salad with smoked salad $133

Parma ham galette $98
法式咸班戟 👍👍

Banana caramel ice cream crepe $68
法式甜班戟 👍👍👍👍

吃著家常法國菜, 輕描淡寫地互相分享生活點滴。。。 一天丶一個晚上, 很能感受到平凡的美好!

「朋友,我心滿意足了。亅

2018-08-22
庆祝纪念
纪念日
  • Apple cider
  • Galettes
  • Crepe
  • Truffled  mushroom  soup
2018-08-22 59 浏览
生薑檸檬吞拿魚好特別呀!吞拿魚腩好甘香,厚厚一片片,肉厚而林身,點埋個特別的紅色汁,有甜甜的紅蔥頭味帶酸酸青檸汁,好夾,好好味,菜苗加埋食,清返個口d味道美國安格斯羅西尼菲力牛排, 牛排肉身好林,而且有濃郁的牛味,厚度適中,有口感,加埋磨菇醬及牛肉醬汁,好香口,味道好夾。香煎法國鴨肝口感好滑嫩,入口即溶,好鮮嫩黑毛豬肉煎得香口,入口配紅酒燒汁,甜而香,肉質鮮嫩易咬,味道好好濃縮咖啡配雪糕好精緻,一大杯雙球雲呢拿雪糕,內有香草餅碎,倒入一小杯暖暖既濃縮咖啡,雪糕和濃縮咖啡溶合一起,咖啡味加入甜甜的雪糕,味道和雲呢拿雪糕完全不同自家製提拉米蘇Tiramisu好香既咖啡香味和芝士既味道,濃郁而軟林既Tiramisu,入口好好味

• 生薑檸檬吞拿魚
  • 燒黑毛豬肉配紅酒燒汁
2018-08-22 118 浏览
週末晚上和好友去了金鐘睇戲,Odelice之前係美麗華分店食過覺得很不錯,而是search下灣仔店在哪裡,原來行過去都很近二話不說我就提議了去食晚餐了。經過一條內街便看見了餐廳, 週末晚上入坐人數都有7成,餐廳裝潢用了柔和燈光配上木製餐枱,牆上掛著法式畫,感覺很歐陸 !黑松露蘑菇湯黑松露味道偏輕,沒有蓋過蘑菇嘅香味,還飲到粒粒蘑菇碎係口裡; 法國黑青口以白酒忌廉汁和蒜片蕃茄莞茜烹調,青口雖然偏小但肉質非常鮮能青口味道很出,每隻青口沾上白酒忌廉汁味道真係好滋味。還有炸薯條, 點上香蒜蛋黃醬好香脆。燒黑毛豬肉配紅酒燒汁伴薯蓉及雜菜。黑毛豬肉烤後預先切到一片片方便我們食用,淋上紅酒燒汁,伴以幼滑的薯蓉,薯蓉在底部已滲入了黑毛豬紅酒燒汁味道香濃,肉質嫩滑。雜菜簡單以鹽調味略烤,可以吃到蔬菜的鮮甜味。甜品點了一個濃縮咖啡配雪糕,雙球雲呢拿雪糕,香草餅乾伴上濃縮咖啡。

黑松露蘑菇湯

2018-08-21 236 浏览
呢間係一間裝修得好舒適嘅法國餐廳呢一杯係椰青芒果熱情果果汁,較重芒果椰汁味,甜味啱啱好,健康解渴呢一杯係牛油果蘋果菠菜果汁,我好少見到有牛油果飲品,所以就叫咗黎飲下啦我主要飲到蘋果味,而且飲得出係鮮榨嘅,冇落糖漿,抵讚今次係我第一次食法式蕎麥餅,因為平時都好鍾意食pancke類既食物,呢一碟菜式好啱我口味,蕎麥餅又脆又薄,加埋蛋漿咁樣食增添左層次感之前喺捷克食過牛肉他他,反而又未食過香港餐廳整嘅牛肉他他,所以就叫咗碟首先啲包比較脆口同硬身,同食法國面包一樣,要有啲牙力先得牛肉方面好香, 配上蛋黃醬有creamy既texture,好特別既菜式,處理得好好呢個蜜汁鴨腿都住得好軟熟,肉質滑口,肉味夠重,脂肪比例啱啱好,啲皮太好味啦平時有去皮習慣既我今次都照食咗,好有罪惡感呀重頭菜嚟啦!就係由法國空運過嚟嘅青口係限量供應㗎,我哋都點到好好彩法國青口嘅質素果然係唔同啲,肉質juicy, 餐廳用咗酒黎煮呢啲青口,你可以見到份量係有幾多我哋兩個人差啲食唔晒,食完仲有啲醉醉地咁添甜品時間到啦我哋叫咗香蕉焦糖crepe配士多啤梨雪糕, crepe嘅味道係同去高級酒店自助餐廚師即場整嘅味道一樣,薄得黎又重
呢間係一間裝修得好舒適嘅法國餐廳
椰青芒果熱情果沙冰
我主要飲到蘋果味,而且飲得出係鮮榨嘅,冇落糖漿,抵讚
牛油果蘋果菠菜鮮榨果汁
煙三文魚蕎麥餅
首先啲包比較脆口同硬身,同食法國面包一樣,要有啲牙力先得
牛肉他他
平時有去皮習慣既我今次都照食咗,好有罪惡感呀
法式香煎蜜汁鴨腿
重頭菜嚟啦!就係由法國空運過嚟嘅青口
係限量供應㗎,我哋都點到好好彩
我哋兩個人差啲食唔晒,食完仲有啲醉醉地咁添
法國黑青口(限量供應)
甜品時間到啦
我哋叫咗香蕉焦糖crepe配士多啤梨雪糕, crepe嘅味道係同去高級酒店自助餐廚師即場整嘅味道一樣,薄得黎又重雞蛋同奶味!我超鍾意食
香煎香蕉焦糖雪糕crepe
椰青芒果熱情果沙冰
牛油果蘋果菠菜鮮榨果汁
煙三文魚蕎麥餅
牛肉他他
法式香煎蜜汁鴨腿
法國黑青口(限量供應)
香煎香蕉焦糖雪糕crepe
2018-08-20 60 浏览
#audreyeats_wanchai -$98 My second time having French galette (savory crêpes)! This galette has quite a strong buckwheat taste😋 and is slightly crispy on the outside. There’s a generous portion of crab meat, scallops and prawn 🦐 and the sunny side up egg was perfect, breaking the egg yolk is super satisfying🤤 第二次試食法式蕎麥餅(即係鹹嘅薄餅)蕎麥味幾出色,薄餅偏軟,外層脆脆地。裏面就有幾多蟹肉、帶子、海蝦,同個番茄醬都幾夾。仲有隻流心半熟蛋,撈埋一齊食口感豐富,味道都唔錯架!
#audreyeats_wanchai [Mixed Seafood Galette/ 法式蕃茄海鮮蕎麥餅] -$98
番茄醬海鮮蕎麥餅
番茄醬海鮮蕎麥餅
  • Galettes
2018-08-19 85 浏览
以前在灣仔返工,不時會到性價比甚高的Odelice!食飯。今日特意去odelice!吃過法式晚飯,緬懷一下。餐廳裝潢簡約舒適,牆上掛畫增添法式風情。每次到餐廳都會點一杯蘋果酒,酒精含量低,只有2.5%,果香突出,清香芳醇。生薑檸檬吞拿魚口感像刺生,魚肉兩面輕月炙後帶焦香,加上橄欖和檸檬汁,味道酸甜清新,是一道出色的開胃菜。主菜青口配薯條,藍青口肉質嫩滑,配上有洋蔥和蕃茄的白酒汁,更覺鮮甜。美國安格斯羅西尼菲力牛排,牛排肉味香濃,肉質夠腍。甜品是Homemade Tiramisu,手指餅滲透出咖啡酒和奶油香氣,入口即溶,旁邊有味道天然的雜莓醬中和奶油的甜膩感,果然是誠意之作!總括來說,Odelice是體驗法式地道菜的親民之選!

餐廳裝潢簡約舒適,牆上掛畫增添法式風情。

美國安格斯羅西尼菲力牛排,牛排肉味香濃,肉質夠腍。

總括來說,Odelice是體驗法式地道菜的親民之選!
2018-08-14
2018-08-16 70 浏览
鋪頭細 坐得好迫野食唔好食之如又細份賣單時想用coupon時,侍應竟然黑面,然後怪我地點解坐底之前唔講同樣既coupon係其他餐廳用從來都唔需要咁做明明張coupon話可以用係main course佢竟然話main course 係唔包 pasta搞到好似我地好唔o岩咁大佬,d coupon唔係免費架,要用錢買架唔想做而d生意就唔好joint人地個app啦100%無下次Bad taste, bad service !!!
鋪頭細 坐得好迫
野食唔好食之如又細份
同樣既coupon係其他餐廳用從來都唔需要咁做
明明張coupon話可以用係main course
佢竟然話main course 係唔包 pasta
搞到好似我地好唔o岩咁
大佬,d coupon唔係免費架,要用錢買架
唔想做而d生意就唔好joint人地個app啦

100%無下次
Bad taste, bad service !!!
用餐优惠
優惠券
2018-08-16 101 浏览
朋友約我食tea帶左我來呢間餐廳平時都多來灣仔食野不過好少行到來呢度搵野食原來呢度臥虎藏龍超多野食啊Pasta (Crab Linguine) $115個意粉超彈牙d汁好夠味加埋d蟹肉味道一流Galette (English Breakfast) $95超靚啊好耐無食過啦個皮好香超豐富啊整體味道唔錯好有心思啊!d三文魚整到成朵玫瑰咁Sides (Chef‘s Platter)$125呢個甜品超好食法式多士煎得好靚好香Midsummer Frensh Toasts $55加埋個雪糕真係好正Juice (Pineapple cucumber apple) $25呢杯鮮榨果汁好健康味道清清地唔錯😋叫左杯茶原來有cookie送cookie味道唔太甜非常美味Wellness Tea (Calming Chamomile)$25茶包係洋金菊味道非常清香加左檸檬片同薑片感覺好健康整體我地覺得d野食好出色環境好舒服😌可以好好enjoy一整個下午慢慢食野同傾計

朋友約我食tea

環境好舒服😌

可以好好enjoy一整個下午

慢慢食野同傾計

2018-08-15 118 浏览
法式餐廳一般除左食物味道,服務同氣氛都好重要。先係味道太過重,個牛肉他他太重口味,個法式薄餅又有啲燶味,個鵝肝牛排又冇味 。 再講服務有啲似茶記要叫number,又不停有人黎收野,趕你走咁。成餐飯真係食得好唔滿足。The meal was so unsatisfying I felt embarrassed that I picked this place for gathering. We had to move to another restaurant for a second dinner after.
2018-08-15 1558 浏览
和男友去完婚展,他帶我到充滿風情氣氛浪漫的法式餐廳晚飯。這餐廳有別於一整套正式法國菜,是近似法式的小酒館Bistro,環境簡潔、雅緻,令人可輕鬆用餐,雖然行了一段路,但是值得的。***************~前菜小食 ~ Starter $138 生薑檸檬呑拿魚 Fresh Tuna Carpaccio 前菜我們點了一客呑拿魚生薑青檸汁鮮味,清甜開胃,配菜清新,賣相和味道均在水準以上。**********主菜我們點了一份麵一份肉:$188 雜錦海鮮扁麵 Mixed Seafood Linguine主菜三文魚柳和香煎帶子青口配合蝦濃汁,扁意粉份量多有口感,十分豐富。$265 安格斯羅西尼菲力牛扒 U.S angus beef rossini 主菜菲力牛扒,肉質超鮮嫩,呈粉紅色,配有一法國香煎鴨肝,鴨肝是很大的一塊厚切外面煎得好香,內裏柔軟滑順。加$55 有薯條配松露蛋黃醬,份量十足,炸得香脆少油,薯條灑上黑松露末,香氣大增。Tiramisu (提拉米蘇) $88 法國菜不能缺少的Tiramisu,芝士味道和咖啡味道也十分濃郁。香蕉雪糕班戟 $68滿佈焦糖醬的薄餅皮夾雜濃郁的牛油香,熱暖
和男友去完婚展,他帶我到充滿風情氣氛浪漫的法式餐廳晚飯。

***************
~前菜小食 ~ Starter
生薑檸檬呑拿魚

**********
主菜我們點了一份麵一份肉:
雜錦海鮮扁麵 ( Mixed Seafood Linguine)

安格斯羅西尼菲力牛扒 ( U.S angus beef rossini )

Tiramisu (提拉米蘇) $88
Tiramisu

香蕉雪糕班戟 $68
滿佈焦糖醬的薄餅皮夾雜濃郁的牛油香,熱暖、薄身又軟熟的可麗餅 (crepe),香蕉是剛熟還帶些少硬硬口感,煎得帶香脆,口感豐富,香甜可口。
整體甜而不膩,本來已吃得很飽,但還是忍不住,一口接一口。
香蕉焦糖雪糕班戟

菜式實在很吸引,每碟的份量也很多,所以吃得很很很飽的離開,十分滿足
2018-08-12
生薑檸檬呑拿魚
Tiramisu
香蕉焦糖雪糕班戟
2018-08-15 1212 浏览
想起吃法國菜,不期然就會想到這間位於灣仔蘭杜街的法式小館,這裏的裝潢親切舒適,價錢合理,在這𥚃可以令你輕輕鬆鬆,無拘束地享受一頓地道法式美食,令你尤如置身於法國的法式小餐館般的感覺!Odelice! 牛肉他他 ($148)👍👍👍👍這個牛肉他他用了頂級新鮮牛肉,並以手剁後加入調味料、香料、洋蔥等。最後在他他上再放上一隻生蛋黃,把蛋黃拌匀,令他他倍添幼滑和蛋香的感覺。吃的時候,配合脆多士,一脆一滑,口感倍增。燒黑毛豬肉配紅酒燒汁 ($188)👍👍👍👍👍這份主菜是燒黑毛豬肉配紅酒燒汁,伴薯蓉及雜菜。黑毛豬肉烤後並預先切片,淋上紅酒燒汁,伴以牛油味香濃又幼滑的薯蓉,薯蓉令肉味濃厚的黑毛豬增添牛油的香氣。雜菜簡單以鹽調味略烤,可以吃到蔬菜的鮮甜味,亦令菜式更健康。美國安格斯牛柳 200g ($228)👍👍👍👍厚切的美國安格斯牛柳,配烤 BB 薯仔、雜菜、牛肉醬汁。牛柳煎得外面微焦,肉汁緊緊鎖在肉內,把牛柳切開,可以看到粉嫩的顏色,每口都充滿牛肉的鮮味。另外配菜也十分出色,薯仔和雜菜更可平衡啖啖肉的感覺。鮮果乳酪 ($88)👍👍👍👍👍用了新鮮熱帶水果,菠蘿和芒果,雲呢拿雪糕、杏仁和蜜糖,令這個鮮果

Odelice! 牛肉他他 ($148)
Odelice! 牛肉他他

燒黑毛豬肉配紅酒燒汁 ($188)

燒黑毛豬肉配紅酒燒汁

美國安格斯牛柳 200g ($228)

美國安格斯牛柳 200g

鮮果乳酪 ($88)
鮮果乳酪

用了新鮮熱帶水果,菠蘿和芒果,雲呢拿雪糕、杏仁和蜜糖,令這個鮮果乳酪杯味道酸中帶甜。杏仁片的香脆,蜜糖的甜蜜,雲呢拿的香氣,鮮果的清新。多種口感和味道混為一體,令人有一種很滿足的感覺。
鮮果乳酪

牛油果、蘋果、菠菜果汁($40)
牛油果、蘋果、菠菜果汁

天然鮮搾果汁,100% 新鮮健康。牛油果、蘋果和菠菜都是健康食品,三樣加埋味道很不錯,加上即叫即搾,夠哂新鮮。

Mocha ($38)
Mocha

在餐後飲番一杯濃厚的Mocha 咖啡,咖啡加上朱古力香氣,正好為整頓晚餐作一個完美的總結。

門面

牛油果、蘋果、菠菜果汁
Mocha
1K
2018-08-13 676 浏览
落左幾日雨,心情老實講都一般,另一半見及此,都應我要求,週日神早流流起身過海,試下大熱嘅飲品店。飲完杯奶坐叮叮過黎灣仔Odelice,事實上約早一個月前到訪尖沙咀店,質素不俗。灣仔店並非商場鋪,位於蘭杜街,小店格局,位置都算多,假日生意唔錯,午市接近七成滿座,工作一星期,大家方假都想搵間小店輕鬆食個lunch罷,呢度都係個選擇。環境舒適,服務熱情,不催不趕,傾下計都可以,比一般高級法國菜更平易近人餐牌方面,週日供應多款brunch,例如吐司、麵包、班尼迪蛋、可麗餅、意粉、法國藍青口、漢堡等,套餐跟配咖啡或茶,可加錢升級果汁,定價$48-165。法式小店當然不能缺少各式甜點,例如多士、提拉米蘇、甜可麗餅等,定價$38-68。法國藍青口 $165呢個青口係小店嘅招牌,過往亦見到很多到訪嘅人推介,而且係限量架,早黎早享受。由於佢地用上嘅法國青口,視乎供應量,加上為保持質素,就不設預訂。點左一份試試,確實不錯。青口跟配薯條,賣相好吸引。青口份量真心多,足夠兩至三人分享加上忌廉、洋蔥、少量白酒、牛油煮成。忌廉量不多,主要係食青口嘅鮮味,不被蓋過。青口size細細,肉質飽滿,完全唔乾,口感軟腍,係

法國藍青口 $165
加上忌廉、洋蔥、少量白酒、牛油煮成。忌廉量不多,主要係食青口嘅鮮味,不被蓋過。青口size細細,肉質飽滿,完全唔乾,口感軟腍,係法國青口獨有的。我同另一半一口接一口。伴上薯條即時炸起,熱辣辣,十分香脆

牛油果班尼迪 $100 +煙三文魚 $25
最近經常食牛油果,點選左呢份牛油果班尼迪,伴沙律菜、火箭菜,慢煮蛋、吐司,因為我地兩人分享,加上煙三文魚更豐富。煙三魚味道唔會好重,牛油果新鮮,配合麵包,相信唔會有人唔滿意吧。麵包鬆軟濕潤,食材不經多餘調味,清淡健康

牛油果班尼迪+煙三文魚

火焰橙酒可麗餅 $65
最尾來一客甜品,喺十幾款甜可麗中,揀選呢款,可麗餅煎好後,配上橙酒漿,上枱時會用火槍輕輕一燒,火焰很弱,可以放心。可麗餅口感軟腍,蛋香明顯,加上橙酒酸酸地,即使食完兩份午餐,都絲毫不膩

菠蘿、青瓜、蘋果汁 +$25、橙、芒果汁 +$25
果汁一律用鮮果打成,無添加,亦無加冰。甜度自然,而且充滿蔬果纖維。

菠蘿、青瓜、蘋果汁

橙、芒果汁

2018-08-12
午餐
橙、芒果汁
2018-08-10 712 浏览
今次呢到灣仔同朋友食法國菜😝價錢唔算貴而且質素都唔錯,經過灣仔又諗唔到食咩,呢個都係一個唔錯嘅選擇😎#生薑檸檬吞拿魚 ($128)😋好味指數:(7.5/10)配料有一啲菜苗、紅蔥頭同水瓜😚吞拿魚配埋生薑檸檬汁特別開胃, 唔太喜歡食生嘢嘅朋友仔應該都接受到😝#煙三文魚蕎麥餅 ($112)😋好味指數:(7/10)本來以為蕎麥餅側邊係脆脆地🤔入面有菠菜同雞蛋係到,口感豐富又唔會覺得濟😗加埋煙三文魚有少少鹹鹹地,再點少少他他醬一齊食都幾開胃😆#燒黑毛豬肉配紅酒燒汁 ($188)😋好味指數:(7.5/10)黑毛豬肉側邊燒得香口,帶點香脆肉味幾濃,不過略厭燒汁嘅紅酒味唔夠🤔薯蓉整得幾好食,最特別嘅係第一次見到黃色嘅翠玉瓜😗燒得好香入面又有汁😝#焦糖香蕉法式crepe ($68)😋好味指數:(7.5/10)有一球雲呢拿雪糕,側邊有幾舊香蕉😱 同頭先嘅蕎麥餅一樣,側邊都係唔脆嘅😢飲落去都幾甜下,好彩有舊雲呢拿雪糕中和番😂偶然一次半次冇所謂啦😎#比利時朱古力 ($48)😋好味指數:(7.5/10)朱古力味幾香唔會太甜,仲配埋曲奇餅😆#香蕉熱情果蜂蜜沙冰 ($40)😋好味指數:(7/10)一飲落去已經覺得

#生薑檸檬吞拿魚 ($128)
😋好味指數:(7.5/10)
配料有一啲菜苗、紅蔥頭同水瓜😚

#煙三文魚蕎麥餅 ($112)
😋好味指數:(7/10)

#燒黑毛豬肉配紅酒燒汁 ($188)
😋好味指數:(7.5/10)

#焦糖香蕉法式crepe ($68)
😋好味指數:(7.5/10)

#比利時朱古力 ($48)
😋好味指數:(7.5/10)
朱古力味幾香唔會太甜,仲配埋曲奇餅😆

#香蕉熱情果蜂蜜沙冰 ($40)
😋好味指數:(7/10)
一飲落去已經覺得香蕉味好重,飲落去嘅口感有少少似奶昔🤔
2018-08-06 97 浏览
平時係灣仔區食嘢食得多,但真係有時間chill下嘅日子又唔係太多,今日難得有時間就去蘭杜街依間法國餐廳食下嘢,感受下法國風味🇫🇷餐牌既選擇唔算太多,但係勝在有法國傳統料理食,有種去返實習時光既親切感😽一共叫咗兩個套餐,點咗餐湯同沙律,餐湯係西蘭花口味,口感香濃厚滑🍲沙律酸酸甜甜,生脆可口🥗嗌咗熱情果茶同檸檬汁,熱情果味清甜,檸檬汁薄薄既一層酸意,清新🍻套餐加錢就可以加小食,我地加左煙三文魚片,淋上檸檬汁同法國傳統口味既香草,口感係煙三文魚一向既肉嫩,味道豐富Galette係一種好似Crepe既食品,但主要係鹹食,我地點左海鮮口味,餅皮帶有麥香,好難得喺香港食到依個口味🥞另外一份主食嗌左牛扒,牛扒肉嫩細香,薯條外脆內軟🍗最後我地再點左甜點,係我念念不忘既Crepe!焦糖肉桂蘋果係一貫既美味~個日下著一場大雨,係等候期間老闆比左兩塊小餅乾同杯檸檬薑茶我驅寒,餅乾鬆脆,啖啖薑香。茶加左檸檬既清香同薑茶底既暖意,一絲絲暖左入心 <3

沙律酸酸甜甜,生脆可口🥗

另外一份主食嗌左牛扒,牛扒肉嫩細香,薯條外脆內軟🍗