2018-09-10
同老公去完銅鑼灣shopping,之後就去灣仔搵食喇!經過蘭杜街見到這間小店, 裝潢充滿法式風情, 店子細細都坐位都不覺擠迫, 而且食物選擇幾多, 決定試一試!一坐下,店員就告訴我們是晚沒有黑青口及窩夫,一心見到餐牌有黑青口所以沖入來, 可惜!唯有揀其他主菜啦!先來了飲品: coke zero及石榴梳打1. 生薑檸檬吞拿魚吞拿魚有微微燒過邊位,伴以生薑青檸汁,肉質嫩滑汁清新,作為前菜最適合不過,越食越開胃2.美國安格斯羅西尼菲力牛排我們要了5成熟,煎得剛剛好沒有過熟的情況, 不用點伴碟的磨姑醬汁都可以,因為濃濃的牛味已經好足夠,另外還有一件鵝肝!好邪惡呀! 亦是很嫩口,鵝肝要煎的好,其實比起牛排是更高難度!3.挪威三文魚配羅勒醬相對於剛才的牛排,這個三文魚就顯得平凡了一點,三文魚都煎得恰恰好!伴碟的蒔蘿及羅勒醬是最穩打穩扎之選, 一定不會出錯!4. 炸薯條薯條炸得香脆可口,食到停唔到手5.迷迭香菠蘿雪糕班戟其實甜點比較難選擇,因為每款班戟只係望個名都覺得好好吃! 但又想試點特別口味,所以選擇了迷迭香菠蘿,平時迷迭香醃肉就吃得多,無想像過原來可以配菠蘿, 味道很夾,中和了菠蘿的甜味,再配
先來了飲品: coke zero及石榴梳打
1. 生薑檸檬吞拿魚
2.美國安格斯羅西尼菲力牛排
3.挪威三文魚配羅勒醬
4. 炸薯條
薯條炸得香脆可口,食到停唔到手
5.迷迭香菠蘿雪糕班戟
其實甜點比較難選擇,因為每款班戟只係望個名都覺得好好吃! 但又想試點特別口味,所以選擇了迷迭香菠蘿,平時迷迭香醃肉就吃得多,無想像過原來可以配菠蘿, 味道很夾,中和了菠蘿的甜味,再配雲呢拿雪糕, 班戟亦厚薄得宜. 來作完結亦很圓滿!
總結的是一定要再來試黑青口!!!!!!!!!!!!!!!!!