Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-11-06 272 浏览
Odelice 呢間crepe係超級有名☺️ 趁今日放假就黎試下,好彩早黎未洗等位Odelice brunch ($105) 材料有Brioche toasts, 2eggs and all the extras。同all day breakfast差不多,有我最愛既牛油果添🌝 滑蛋好濕好滑,同多士一齊食好正English breakfast galette ($95)Bacon, 2eggs, mozzarella, tomato confit, wild mushroom,好豐富好大份🙈 佢同crepe 口感有啲唔同,佢食落比較似榖麥味,乾身少少。有煙肉,雞蛋,味道食落不錯French Fries ($40) 薯條份量超多,食到最後一刻都仲係脆卜卜Fresh avocado tartine +smoked salmon ($45+$20) 份量多到好誇張,每片麵包上面都有好多牛油果醬同新鮮牛油果。我覺得冇加三文魚會更好,因為一齊食口感味道就會冇嘩好跟餐加+$25 轉咗fresh apple tea 同+$25 轉calming chamomile,值得推介下呢個蘋果汁,雖然賣相唔好,

跟餐加+$25 轉咗fresh apple tea 同+$25 轉calming chamomile,值得推介下呢個蘋果汁,雖然賣相唔好,但蘋果汁係新鮮渣岀黎,加埋茶真係好正☺️

去食crepe既店一定會叫埋甜品。Pan-fried banana, caramel, vanilla ice-cream ($55) 好香好正,焦糖味好重,皮煙煙韌韌,同雪糕,香蕉一齊食係幸福既味道。
2018-11-06 1766 浏览
星期日一早約左好姊妹食個靚Brunch 再去Chanel Le Rouge Pop Up store!今次去了灣仔金鐘中間既一間cafe!上年我有去過他們在尖沙咀分店的晚餐,今次我們來吃weekend brunch!灣仔分店同尖沙咀感覺有點不同,但他們的menu 大約有7成一樣的!時間嘗早,但我們點了餐後,便出現了人群!就算是weekend brunch,食物種類都很豐富。而店員也為我們推介了不同種類的食物,非常熱誠細心。最後我們一人選了一款,還加了一杯飲品!Orange & Carrot Juice $25由於一人叫了一個brunch,所以只需要加$25便有一杯新鮮果汁!本身這一杯是有薑的,但由於剛好他們今天沒有薑,所以只是橙跟紅蘿蔔,味道是鮮甜的。Pineapple, Cucumber & Apple $25 另一杯是菠蘿西芹同蘋果,味道比較清,但因有菠蘿,所以味道有一點酸酸的,但都是很清甜。Salmon Brunch Galette $105其實這一個之前已經食過架喇,但今次姊妹想食。就又叫一次!這個是他們的招牌菜,是蒿麥餅來的中間是流心蛋,切開一半後,剛剛好蛋汁會慢慢流在餅底上

時間嘗早,但我們點了餐後,便出現了人群!
就算是weekend brunch,食物種類都很豐富。
而店員也為我們推介了不同種類的食物,非常熱誠細心。
最後我們一人選了一款,還加了一杯飲品!

Orange & Carrot Juice $25

Salmon Brunch Galette $105
其實這一個之前已經食過架喇,但今次姊妹想食。就又叫一次!
這個是他們的招牌菜,是蒿麥餅來的

中間是流心蛋,切開一半後,剛剛好蛋汁會慢慢流在餅底上,令餅底有種煙煙韌韌的感覺。
還有三文魚及菠菜作配搭,十分滋味。

Croque Madame Tartines  $108

這個是店員推介的,他說這個非常好吃!
是用了法國的麵包及火腿加了少少瑞士芝士,用了意式白醬來做醬汁焗後,才把煎蛋放上面。

所以當切開時,蛋汁又再次流在麵包上,由於有芝士,令整個感覺非常滿足,果然沒有推介錯誤!
由於我們已經很飽了,所以這一次沒有吃到他們的甜品,希望下次有機會啦!
午餐
2018-11-06 259 浏览
就到萬聖節諗住同朋友一齊去主題樂園玩,可惜唔夠腳就變咗同男友兩人枱腳,哈哈。所以決定食完飯就過隔離太古廣場睇場電影。 知道附近嘅ODELICE風評唔錯,就早少少過黎食個晚餐。 前菜點咗Tuna Carpaccio。厚切魚片用上大量黑胡椒包裹腌製,所以辛香味好重。輕輕炙燒過表面令魚肉更有口感,配上微酸醬汁的確幾醒胃。 U.S. Steak Linguine。牛扒點左五成熟都恰到好處,肉味幾重。意粉醬汁都係常見嘅蒜片蕃茄醬,但因為蒜油多嘅關係食落更香濃。醬汁唔會水汪汪掛麵程度剛好,而且份量都多兩個人分食就對了。 Foie Gras, U.S. Beef Rossini。牛肉都係五成熟但體積都有成兩吋厚,所以出黎效果更腍更軟肉汁十分豐富。邊邊位煎焗得焦香更提味。 而薯蓉奶香細滑,食時仍有粒粒未完全壓爛嘅薯仔顆粒,配上咸香牛肉所以好好食。伴菜嘅細洋蔥焗得香甜,只有一粒就可借咗啲啲了。 Avocado, Apple and Spinach Juice。男友唔飲得,就點咗杯果汁俾佢。即場鮮榨嘅青蘋果汁十分香甜,配上牛油果味道的確不錯。亦能減低油膩感。 Rafael- Red(Glass)。

知道附近嘅ODELICE風評唔錯,就早少少過黎食個晚餐。

Tuna Carpaccio

U.S. Steak Linguine

Foie Gras, U.S. Beef Rossini

Rafael- Red(Glass)
Rafael- Red(Glass)。而我就當然要飲紅酒,覺得配牛扒要咁食先夠風味。順便壯一壯膽一陣睇戲。紅酒味道偏酸橡果味都幾重,淡淡餘韻幾適合今晚嘅菜式。

TIRAMISU伴野莓醬
最後點咗Homemade TIRAMISU伴野莓醬。質感唔算太滑但手指餅帶出成個嘅香味,唔太甜啱晒我呢啲有2個胃的女孩子。哈哈。

街角小店就算黎到週未都依然咁旺場,因為餐廳氣氛唔錯好有家庭感覺,雖然只有兩位店員招呼但正正係咁,拉近咗餐廳同顧客嘅距離。令到出街食都唔係陌生嘅一件事。
2018-10-28
Tuna Carpaccio
U.S. Steak Linguine
Foie Gras, U.S. Beef Rossini
Rafael- Red(Glass)
TIRAMISU伴野莓醬
  • U.S. Beef Rossini
2018-11-05 900 浏览
享受法國菜不一定拘束,bistro 小館子可以舒適隨意,幾個月前去過 Odelice 在 The One 的店,印象不錯,今晚在灣仔附近,正好到訪這店。 面積不大,Cozy 氣氛,與媽媽一起吃了四款菜。 牛油果醬塔丁 $75 媽咪喜歡吃麵包,所以我們的晚餐由牛油果多士開始,牛油果醬及新鮮牛油果的配搭令整片多士味道豐富,每一口都有饀,多配上車厘茄子及橄欖點綴亦夾。 生薑檸檬吞拿魚 $138 柔軟的肉質,配合黑白芝麻蓋脆脆的口感,及酸酸甜甜的醬汁,作為前菜非常稱職。 法國黑青口 $175 來自法國的黑青口,並非天天有貨,肥大飽滿,我們今晚運氣真好!整煲滿載,份量十足,以白酒忌廉汁煮,普遍的做法,配薯條及香蒜蛋黃醬。 法式火腿蕎麥餅 $95 我最喜歡的鹹食蕎麥餅,餅皮香脆超薄,基本的溫泉蛋火腿作饀,奢華地灑上黑松露及松露油,香氣十足。 菠蘿香茅茶 $42 出乎意料的好,杯底的菠蘿很香甜可口,香茅芬芳撲鼻。輕鬆寫意的一晚,服務到位,價錢合理。

面積不大,Cozy 氣氛,與媽媽一起吃了四款菜。

牛油果醬塔丁 $75

法式火腿蕎麥餅 $95

法式火腿蕎麥餅

菠蘿香茅茶 $42

菠蘿香茅茶
出乎意料的好,杯底的菠蘿很香甜可口,香茅芬芳撲鼻。

輕鬆寫意的一晚,服務到位,價錢合理。
2018-10-30
牛油果醬塔丁
生薑檸檬吞拿魚
法式火腿蕎麥餅
菠蘿香茅茶
2018-11-04 269 浏览
今日約了朋友在灣仔食午餐,午餐選擇多,如果12點前入座及落單,更有85折,早知就約早少少。如果晚餐,2人消費滿800元,亦有85折。很多人選擇食青口,店員亦有推介,而我卻選了brunch set, 有炒蛋、雜菇、腸仔、煙肉、多士、蕃茄、還有半個牛油果,果然沒有選錯,十分豐富,賣相呃like 一流。朋友分別點了蟹肉意粉及肉眼扒意粉,一個清新,另一個牛肉份量超大。午餐有一杯飲品,我要了熱檸水,店經理還很窩心地問要不要轉檸蜜,很滋潤。最後更要了最愛的Tiramisu,十分愉快的週末。
如果晚餐,2人消費滿800元,亦有85折。

最後更要了最愛的Tiramisu,十分愉快的週末。
2018-11-04
2018-11-03 161 浏览
點了fresh mussels with French fries, steak tartare, Angus beef Rossini, pan-fried banana, caramel and ice-cream pancake.Fresh mussels 份量十足,青口鮮嫩,本身已十分好吃,難得的是薯條也很出色,調味尺寸軟硬度適中。生牛肉tartare 加上生雞蛋及酸酸的仙人掌,可浄食可餸麵包。Medium rare菲力牛排水凖平均,但相對其他菜式欠驚喜。甜品也有心思,香焦經過輕煎,香口及更有口感。食物整體出色,連紅酒價錢滿人頭400元有85折,價格屬合理。

steak tartare

Angus beef Rossini

甜品也有心思,香焦經過輕煎,香口及更有口感。

steak tartare
Angus beef Rossini
2018-10-30 208 浏览
今天來這家在openrice上口碑不錯的西餐廳吃飯,地方雖小但雅緻,而且有挺pro的水吧。不過常上錯菜,隔壁桌也出現上錯飲料/菜的情況。點了法式蕎麥餅以及素食Risotto各一份。餐湯原本叫了南瓜湯但後來變成了蘑菇湯,店員過了半晌才解釋說南瓜湯售罄,所以改成蘑菇湯了。沙律很開胃,有酸酸的沙律醋。main course份量較小,適合女生哈哈。飲品需另外叫,lunch sets不跟餐飲。店員推薦冰的熱情果飲品,味道還行,不會太過甜。總體來說是個小聚片刻的地方,也是下午茶好去處。
Seafood  Galette
2018-10-30
庆祝纪念
纪念日
2018-10-28 171 浏览
今日去左位於灣仔既小店「O delice 」食個brunch! 平日工作都好早起身,難得既周日當然訓多陣,再起身食個靚brunch! 原來周日係有brunch set食,包一杯飲品既,友人點free flow tea 我就要左杯iced latte! 仲可以加$25要多杯果汁,係pineapple+cucumber+apple! 加左$128要了「chef’s platter」岩晒心大心細 既我們, platter 係包左好多野小食,有smoked salmon, Parma ham, toasted bread等! 最喜愛咩都食下!個toasted bread點埋個牛油果醬係一流!主菜「salmon brunch galette 」好有麥香,加上mozzarella cheese,菠菜,半熟蛋,我個人好喜愛這個galettes,又唔會太油好香口呀!另外叫左「mushroom spaghetti」加左$25要埋3文魚,意思好入味有黑松露香,仍有大量既菇,素食者也岩食!最後上左個甜點「mango coconut crepe」!廚房岩岩冇晒芒果,暫以strawberry 同藍莓代替!都幾好

最後上左個甜點「mango coconut crepe」!廚房岩岩冇晒芒果,暫以strawberry 同藍莓代替!都幾好食,唔會太甜! 雪糕椰香味好重好濃!小店staff都好親切,會問下食物岩唔岩食甘!唔錯唔錯!

• 煙三文魚蕎麥餅
2018-10-26 332 浏览
之前黎過odelice食lunch覺得味道不錯,咁岩呢間野係正我男友公司附近,所以今晚接男友收工就順便黎試下佢既晚餐。雖然係法國餐廳,但就行平民風,裝修簡單舒適,價錢不太貴。吞拿魚尼斯沙律$138前菜揀左香煎吞拿魚,吞拿魚新鮮,加上檸檬汁同埋橄欖食,食落好fresh,不過我覺得吞拿魚邊可以再煎多小小。美國安格斯羅西尼菲力牛排 $265見到塊牛扒我哇左一聲,足足有我拳頭咁厚啊!而且上面仲有塊鵝肝。鵝肝煎得啱啱好唔會太油膩。牛排叫左三成熟,切開係好完美既三成熟!而且食落好霖,完全冇筋,加埋牛排汁甜甜地,我同男友都每食一口都讚不絕口!265蚊可以有咁高質素既牛排真係好抵!法國黑青口 $175上次食lunch見隔離檯食好似好正咁,所以今次就叫左。好大一盤青口!個份量係我地食到後尾先發覺,數一數原來入面足足有成7 80隻!雖然黑青口細細粒,但煮得好嫩,食落有淡淡既酒味~隔離薯條配既沙律醬都不錯,食落酸酸地,所以整體唔會太油膩。香煎香蕉配榛子醬  crepe $55食法國菜又點可以唔食crepe!nutella同香蕉本身就係絕配,所以味道一定係好味!肉桂蘋果,焦糖,雪糕  crepe $68勁多焦

雖然係法國餐廳,但就行平民風,裝修簡單舒適,價錢不太貴。

吞拿魚尼斯沙律

吞拿魚尼斯沙律$138

美國安格斯羅西尼菲力牛排 $265

法國黑青口 $175

香煎香蕉配榛子醬  crepe

香煎香蕉配榛子醬  crepe $55

肉桂蘋果,焦糖,雪糕  crepe

肉桂蘋果,焦糖,雪糕  crepe $68
勁多焦糖!而且肉桂蘋果食落肉桂味香之餘蘋果仲保持到小小爽口!唔會煮到爛曬。配埋crepe同雪糕食成個配對好夾!

總括黎講今次晚餐覺得自己好似尋到寶咁!冇唸過一間成日經過,見佢裝修平平無奇既法國菜餐廳食物質素可以咁好!而且價錢仲係可接受範圍!以後一定會成日接男友收工借d二過黎食晚餐!
吞拿魚尼斯沙律
香煎香蕉配榛子醬  crepe
肉桂蘋果,焦糖,雪糕  crepe
2018-10-25 141 浏览
呢間走平民路線的法國餐廳,牆上掛着法國畫, 裝修可能不浪漫不夠情調, 但優閒寫意,主打食物質素,而且款式夠晒多佢嘅餐牌有圖片,我哋都係睇相片點菜。雜錦塔丁拼盤,三文魚忌廉芝士,風乾牛肉配牛油果醬, 帕爾馬火腿芝士, 有三種口味滋味不同, 呢個份量兩個人share剛剛好。牛油果烤雞沙律, 其實好大份, 沙律菜與醬汁分開,不會太肥。煙三文魚蒿麥餅,皮簿而香,做得相當出色。配菜鋪到好似個哈哈笑,令人會心微笑。燒黑毛豬紅酒燒汁, 黑毛豬鬆軟彈牙, 同埋已經係切片一小口, 咬落方便。食法國菜紅酒少不了。鮮榨蘋果汁果茶, 有新鮮蘋果汁, 飲落很香口甜品鮮果乳酪, 芒果菠蘿鮮甜, very good,甜品仲有好多選擇,一定揀到啱心水
佢嘅餐牌有圖片,我哋都係睇相片點菜。

, 呢個份量兩個人share剛剛好。

今晚慶祝生日,揀左呢間位於灣仔Odelice法國菜!環境簡約,座位不多,前來食飯需要提前訂位!坐下來叫個法式薄餅食-帕爾瑪火腿蕎麥餅,外皮煎到酥脆,中間裡還有火腿芝士加流心蛋夾著,食上去難以形容那美味!黑毛豬配紅酒燒汁-黑毛豬肉色紅潤,食上去肉質細嫩味濃郁,比起其他豬肉貴是有道理!挪威三文魚柳配羅勒醬-健康又充滿omega 3的三文魚柳肉質嫩滑,兩邊稍為輕煎,只略加調味,啖啖厚肉令人食不厭!另外叫了兩杯飲品-1: 牛油果,蘋果及菠菜化身健康飲料。2: 士多啤梨,香蕉沙冰自家製提拉米蘇-作為結尾最好不過,一層層的咖啡加芝士結合,口感綿密濃郁幼滑!食左甘多美食也只是七百元左右,友人開心到話想每天也生日

食左甘多美食也只是七百元左右,友人開心到話想每天也生日

2018-10-22
庆祝纪念
生日
2018-10-23 2000 浏览
朋友在這裡吃過brunch覺得大份又好吃,就推薦今晚晚餐來吃飯。環境溫馨別緻,每張枱之間都有適當的空間隔著。餐廳打理人Kelvin很熱情,見到他除了和我們介紹合適的菜式,基本上九成的實物都是他推薦,他對其他客人亦非常注重細節,很有外國的溫暖氣氛,令人賓至如歸!意大利水牛芝士香烤火腿一淡一濃,先續小舊芝士切來配甜蕃茄仔吃,喜歡水牛芝士沒有酥味易入口,再吃咸香Parma ham陪pesto醬脆多士,開胃前菜。煙三文魚蕎麥餅是比較出名的咸點,搞開中間的流心蛋黃,讓蛋汁慢慢流在creep上,配菠菜和煙三文魚的去配搭一流!美國西冷牛扒意大利扁麵選了五成熟牛扒,鎖住了肉汁又保持到口感,黑椒和鹽更帶出了牛扒的香味。自家製tiramisu果然是招牌菜,濃濃忌廉芝士味,夾著中間濕潤的質感,又滲出香甜咖啡酒味道,軟棉棉的溶在口中!牛油果蘋果菠菜汁主要是蘋果汁的味道,同時又有牛油果和菠菜拌入,感覺很清新健康。點了很多食物,每份份量適中,真的很滿足,最窩心是Kelvin在我們走的時候,親切的對我們說再見!

意大利水牛芝士香烤火腿

自家製tiramisu
牛油果蘋果菠菜汁
朱古力醬焦糖杏仁雪糕班㦸
法式燉菜
朋友請食生日飯,這個地方離地鐵站有點遠,到達都有點身水身汗,價錢也比較貴。店員好熱情,介紹了好多食物,最後預留咗青口,個 BB 青口由醬汁去到食法都好有心思,不過我已經忘記了。哈哈。以這個價錢來說,每個細節包括配料,主菜都算合理,只是真得有點遠。

2018-10-19 154 浏览
今日同女朋友食晚飯慶祝紀念日,拍拖拍左68個月,完全唔容易,大家一直學習一直成長。最近女朋友好忙好辛苦,難得抽空可以見到面食飯,我地都好珍惜。慶祝紀念日餐廳選擇左Odelice灣仔總店,鐘意安靜溫馨既環境,食物又有質素。我地先叫一個mushroom soup,黑松露味濃,忌廉入口唔會太膩,好幼滑好香口,旁邊配上香脆多士,夠豐富。小食點上檸檬生薑新鮮吞拿魚,魚肉厚厚的夠肥美,加上黑椒醃好,入口好鮮甜,魚味夠突出。主菜叫左一個雜錦海鮮意粉和燒黑毛豬,主菜份量味道足夠驚喜,黑毛豬燒得焦香夠香口,肉質爽嫩豬肉味十足,薯蓉幼滑。意粉煮得夠彈牙,加上香辣蕃茄汁,海鮮夠鮮甜。甜品叫左tiramisu,女朋友最愛既甜品,入口忌廉幼滑甜度唔高,加上咖啡的香味,令人非常喜愛。

2018-10-19 176 浏览
呢間餐廳 已經第二次黎服務仍然好好 我同朋友 一行三人 我先到達 因為唔舒服關係 帶左口罩 問侍應拎水時 好細心俾左杯熱水我 仲問我坐的位 凍唔凍 可以換位 食物 好好 我地叫左個硯食 份量好多 仲好好味 仲有個Burger 都好好味 侍應介紹左個拼盤 細細份 樣樣都有d 都係好好味 飲品 就普通 因為我地都係叫凍檸茶 咖啡 😂😂😂 原本想叫甜品 但係太飽了 下次我一定會食 我地食個日 係星期六下午 我地坐左好耐 傾計黎講 都係唔錯選擇呀希望呢d小店 會長做長有
呢間餐廳 已經第二次黎

希望呢d小店 會長做長有