Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-07-07 121 浏览
印象中好似唔係第一次嚟呢一度食😂上次記得佢個黑毛豬超級好食😋今次特登返嚟encore!同埋佢嘅法式甜品亦都好出色嘅!首先經理介紹咗我哋去試吓呢一個牛油果他他,果然不負眾望!味道同平時食開嘅吞拿魚他他味道有少少唔同,但加上牛油果嘅清香超級值得試!之後就點左呢一個法式黑毛豬!佢主動外表好香脆,第一次食唔覺得佢會係豬肉,而且佢啲side dish配醬汁一流!之後我哋亦都點左一個漢堡包,佢亦都10分足料最後當然點左一個甜品結尾!
之後我哋亦都點左一個漢堡包,佢亦都10分足料
最後當然點左一個甜品結尾!
  • 西班牙黑毛豬伴紅酒汁
2020-07-01 122 浏览
這店一直都是很滿座,今天早放決定和同事食餐好。它的食物賣相都很精緻很靚,而且食材配搭也頗特別呢。這個蟹肉牛油果他他,舖面是大份量的蟹肉,底層是熟透的牛油果,蟹味濃郁。同時混合在牛油果里的青瓜很爽脆,很喜愛這個口感。布拉搭芝士佐蕃茄三重奏,外相太美了,一大球流心芝士,加上充滿黑醋汁的蕃茄仔一起吃,這個配搭真的很開胃。主菜叫了橡果級伊利比亞黑毛豬柳,它的薯蓉很滑,什菜鮮甜而且款式多,蕃茄仔一啖起下去很多汁。黑毛豬柳搭配紅酒醬汁,肉質很腍,這個主菜很合我心意。叫了2杯來佐餐,酒香撲鼻,很開心呢。最後當然小不了的甜品,香蕉蕉糖可麗餅。餅底夠薄,雪糕軟滑,唔錯。
這店一直都是很滿座,今天早放決定和同事食餐好。

它的食物賣相都很精緻很靚,而且食材配搭也頗特別呢。

叫了2杯來佐餐,酒香撲鼻,很開心呢。

2020-06-24
2020-06-20 111 浏览
第一次同太太吃这家法国餐厅,点了几道菜和两个甜品。蟹肉牛油果他他:哗,有很多的真蟹肉,调味得很好,配上creamy又有益的牛油果,简直是头盘首选,我们都很喜欢这道菜。帕尔马火腿卷:火腿很香口。火腿卷着桃肉很能够带出怕尔马火腿和桃肉的味道。内里也有小小的果干,甜甜的,几样配在一起吃,正。香煎带子荞麦薄饼:荞麦饼带有小小甜味烘得脆脆的而且很香口。单是这饼己很好味。饼加上煎香了的带子和加了黑松露酱的什箘榕,说不出的享受。虎虾蟹肉沙律:沙律菜拌匀了酸酸甜甜的醋,很好味。配上新鲜的虎虾和蟹肉令沙律变得有丰富的味道和口感。甜品点了两样:热带果园:是甜甜的椰子酱多士加上水果粒和一球椰子味雪糕,好像把你带到椰林树影下。经典朱古力心太软配云呢拿雪糕:暖暖的超浓味朱古力蛋糕加超浓味流心朱古力和一球云呢拿雪糕。热加冷,浓加清香。正。牛油果苹果青瓜汁:有营养,味道又清新。
第一次同太太吃这家法国餐厅,点了几道菜和两个甜品

甜品点了两样:

牛油果苹果青瓜汁:有营养,味道又清新。

• 帕爾瑪火腿卷
  • 蟹肉牛油果他他
  • 香煎帶子蕎麥薄餅
1K
2020-06-20 174 浏览
有啲嘢好似遙不可及,好似A姐明明係公主,我呢啲一介草民,本身嘅距離真係好遠(佢迫我咁講)。又好似法國菜咁,細細個時,覺得係王子同公主先食得起嘅菜式。但呢間位於灣仔嘅Odelice! 就由法籍老闆親力親為,主打中價嘅法國菜,所以我今日就帶A姐去試吓啦!法國生蠔店長推介,話今日嘅生蠔好靚好新鮮!所以我哋就叫咗4隻。雖然法國生蠔普遍偏細隻,但勝在夠鮮甜,我哋加咗少少檸檬汁,就已經食得出生蠔嘅鮮甜味。Odelice! 生牛肉他他A姐話佢未識我嘅時候,有兩樣嘢係從未食過,分別係牛舌同他他。所以每次食他他,只要我撈好,再整埋比佢食,佢就覺得好sweet架喇!呢到嘅生牛肉他他,牛肉味好香好嫩,但就略嫌個包唔夠脆。蒜香白酒大蜆煮意粉嚟到就已經聞到白酒嘅香味,但更吸引係每一粒嘅大蜆都漲卜卜,好肥美。加上蒜蓉炒嘅闊條麵,掛汁一流,仲夠晒香。西班牙黑毛豬伴紅酒汁西班牙黑毛豬切成片上枱,油份唔多,但又唔會嚡口,而且豬肉味香濃,啖啖肉,好好味!而配菜方面有茄子、翠肉瓜、車厘茄等,顏色有黃有綠,擺盤夠晒靚。而薯蓉係另一驚喜,薯味香濃又夠晒滑。(記住Like同Share畀朋友)

西班牙黑毛豬伴紅酒汁

(記住Like同Share畀朋友)
2020-06-18
2020-06-19 102 浏览
星期五晚想食好D 於是黎左灣仔呢間法國餐廳 佢係大路行入去 都好易搵首先菜食左parma ham roll 入面包左沙律菜同水蜜桃parma ham 既鹹同水果既甜 再加黑醋好少酸味 食落就好清新好夾喇!之後食左是日精選既魚呢個魚煎得好出色皮脆但魚肉好腍滑 而且肉質食得出好新鮮 個魚本身無好重調味反而好好食 旁邊醬汁酸酸辣辣 配左法國米 好得意又好開胃之後白酒蒜香白蜆意粉 佢既蜆係新西蘭既 所以比較大隻 蜆好滑而且意粉既醬汁都好種蜆味 同出現整既細蜆係意粉唔同!最後都係最推薦就係 橡果黑毛豬 佢既黑毛豬好腍滑 可能同食材本身比較優質有關 比平時食既黑毛豬更好食 面頭燒左就有少少焦香 下面既薯蓉好香牛油味 而且又結實好好滑 做得好好 呢個真係好推薦!最後飲埋杯茶 超飽 超滿足
星期五晚想食好D 於是黎左灣仔呢間法國餐廳
佢係大路行入去 都好易搵

之後食左是日精選既魚
呢個魚煎得好出色

最後飲埋杯茶 超飽 超滿足

• 燒黑毛豬肉配紅酒燒汁
2020-06-17 107 浏览
今晚慕名而來這間法式餐廳,餐廳設計有家營小店的感覺,一坐下侍應便介紹菜式,溫馨貼心的服務真要大讚虎蝦蟹肉沙律份量十足,蔬菜非常新鮮脆口,自家製的柚子醋汁很開胃雜錦海鮮意粉有黑青口,虎蝦和魚柳,我喜歡虎蝦有炭燒的味道~意粉用了比較少見的茴香酒醬汁,香草味不會過濃,頗有新意羅西尼牛排是重頭戲,除了新西蘭牛脊肉還有豪華的法國鵝肝!五成熟的牛脊肉煮得恰到好處,肉質嫩滑,配上有微微黑松露味的紅酒汁太棒了最後點了甜酸可口的草莓可麗餅,總結這個法國菜體驗~

最後點了甜酸可口的草莓可麗餅,總結這個法國菜體驗~
French cuisine are generally expensive in Hong Kong, however, Odelice! serves price-wise French delicacies, such as their signature French crepe and Galette! There were also big plates for sharing with a group!This appetizer was luscious! Crab and avocado was definitely a perfect match! Couldn’t help devouring with satisfaction! Crab and Avocado Tartare HK$145Scallops & Mushroom Galette HK$155Given that Galette was one of the best seller, I ordered this signature dish without a doubt! Scallo

Scallops & Mushroom Galette

Very well executed in terms of flavors and textures! Really loved this combination and how beautifully it is presented!

Definitely will be back to fill my palate with more of their Galette!

• Scallops & Mushroom Galette
  • Crab  and  Avocado  Tartare
If you are craving for French crepe / Galette (法式蕎麥餅), this is one of the top spot to go to!! Was totally losing myself when I tasted the Burrata with Trio of Tomatoes HK$136, this starter was totally enticing! Burrata cheese had the perfect texture as I cut opened it and lava cheese poured out, complemented perfectly well the chewy-wise outer layer!New Zealand Angus Beef Rossini HK$318This was a hearty plate of angus beef Rossini! Given we ordered medium rare, it was slightly overcooked. Th

This was a hearty plate of angus beef Rossini! Given we ordered medium rare, it was slightly overcooked. The seasonings was on spot though!

I would definitely come round for more of their French dishes next time!
  • Burrata  cheese
2020-06-15 2300 浏览
過去的事無從更改別上心 吐去憎恨來騰空給下個吻當這天終於來臨時我竟有種釋懷的感覺是終於解脫了把所有不快拋開就連眼淚也耗盡那種心情那種震撼我真是一生也會記得「恭喜你 」這句是我分手後聽過最多的說話好友們爭相來恭喜我擺脫了那漩渦抽了身看一看過去 真的 不要再回去不說太多,第一晚要慶祝的要吃點西餐,Odelice! 由港島到九龍 都有分店 真的容易找到一間。我倆先點了牛扒,是日餐湯,意粉及crepes 。經典肉眼牛扒配薯條點了五成熟,牛肉表層帶烙印,煎至外層啡褐內裡粉嫩,入口肉汁滿溢,肉嫩不乾柴。薯條剛炸上黃金色澤,外脆內軟,我倆加點了菠菜作配菜,吃過薯條再吃可解膩,菠菜翠綠新鮮的蔬菜總是吃不停。蕃茄蟹肉扁意粉對於愛蕃茄的我,怎能會不選上這個,蟹肉鮮甜,處理得很好並沒有任何碎殼在內,扁意粉厚實有彈性但有點飽肚,蕃茄味尚算濃郁。Parma Ham GaletteParma ham, mozzarella cheese, egg, tomato confit, fresh basil流著蛋漿夾上parma ham 加上芝士有點過份的配撘,食材帶點鹹香味。飲著Sweet apple cider 看
過去的事無從更改別上心

「恭喜你 」
這句是我分手後聽過最多的說話

好友們爭相來恭喜我擺脫了那漩渦
抽了身看一看過去 真的 不要再回去

我倆先點了牛扒,是日餐湯,意粉及crepes 。

經典肉眼牛扒配薯條

蕃茄蟹肉扁意粉

Parma Ham Galette

飲著Sweet apple cider 看著窗外細雨在想:人生嘛 總要一次傷過入心入肺才知道愛情都不是怎麼一回事,因為愛情都不及甚麼,看著我也不是走那種愛情大過天的路線,可必苦苦追求一段讓自己不快樂的關係。對,只是關係,談不算甚麼愛情,也許只有點感情。幸好點的是sweet apple cider 不然Dry apple cider 有點太dry 吧。

#里程碑 #20200601 #記住這天 #你會更好
灣仔蘭杜街短短橫街有多間小型食店,今天和友人到了其中一間做法式菜肴的餐廳午膳,店舖小小佈置簡單溫馨。我們二人點了周末的早午套餐Weekend Brunch Set,包括一個主菜和是日餐湯。店員友善貼心,服務亦話頭醒尾,端來開水和小餐碟讓我們可分享美食。先來個青豆蓉湯,豆味香濃入口清爽,好飲。友人主菜選了Chef’s Special (Catch of the Day)嫩煎魚柳配濃郁鮮蟹湯及夏日風情珍珠意粉。魚柳用了較實肉和味道微甜的黃鱈魚,再配上像薏米粒的珍珠意粉很有特色,加上伴碟的波菜及非常惹味的蟹肉湯汁,口感豐富。我的主菜是香煎帶子蕎麥薄餅Galette,蕎麥健康有益配上新鮮沙律菜酸酸甜甜很開胃。燒香的大帶子肉滑和香濃白酒忌廉煮的野菌及煙肉,夾著薄餅吃,另一番法式風味。最後是追加的甜品可麗餅Crepe。海鹽焦糖鮮忌廉的可麗餅,chantilly 忌廉打得滑溜,入口即化,味道不會過甜。榛子朱古力醬煎香蕉,可麗餅韌度造得剛好,捲起來吃像北方的驢打滾,兩者都是我的喜好。

先來個青豆蓉湯,豆味香濃入口清爽,好飲。

最後是追加的甜品可麗餅Crepe。

2020-06-12 119 浏览
又一次好滿意嘅dinner! 今次我哋食咗啲好高質嘅嘢食, 實在好滿足呀! 我哋到咗2杯嘢飲 ,一杯凍一杯熱,兩杯都整得好出色。熱嗰杯係 apple tea ,極力推薦!佢個味道非常濃郁,但係又好青甜。 飲極都好開胃,而且有好豐富嘅蘋果味,再加少少蜜糖嚟提升味道嘅層次感,真係好正㗎。 而且份量都幾大杯, 佢一壺蘋果茶可以沖到差唔多四五杯添,真係幾抵㗎!我哋仲叫咗杯椰子,芒果,同熱情果嘅沙冰, 夏天飲就最解渴, 好清爽 。另外我哋叫咗個 surf and turf ,佢係有好大隻嘅波士頓龍蝦,再加紐西蘭牛,叫咗五成熟,好多肉汁,而個波士頓龍蝦我係非常欣賞。佢烤嘅 程度係啱啱好而且 ,肉質彈牙爽口,再加埋上面啲醬汁 ,同埋少少嘅牛油味 ,帶起龍蝦嘅香味。呢個味道配合真係係一流。 而且呢個仲包埋兩個配菜,我哋叫咗薯蓉同埋蕃薯條,薯蓉煮得好creamy,好有牛油香,蕃薯條炸得都好脆, 唔使點汁都可以食到佢嘅甜味,真係好滿足呀。最後打卡嘅當然後都過著火焰香橙可麗餅, 餅底真係整得好煙韌好好味,上面加埋雲呢拿雪糕好夾, 啲香橙都好鮮甜。 除咗食物之外,我都好欣賞呢度服務嘅質素。同呢度嘅老闆有傾有笑

除咗食物之外,我都好欣賞呢度服務嘅質素。同呢度嘅老闆有傾有笑,又有交流,佢又會問我食成點,食得好唔好, 成個晚餐嘅過程令我食得好舒服好開心, 下次一定會再嚟!
2020-06-09 133 浏览
今日終於比我食到期待已久既西餐廳Odelice!雖然店舖比較細,但係勝在坐位舒適,員工都好nice,有禮貌,好有耐心同我地講解餐牌!愛好酒精既我地,緊係要試下佢地既cocktails,分別叫了Passion Cooler同埋The Ch. Elysees. 個人比較鐘意Passion Cooler,酸酸甜甜好岩呢個天氣飲,正阿!Tiger Prawn and Crab Salad 蟹肉虎蝦沙律呢個salad份量都幾大,2-3個人食都冇問題,新鮮疏菜配搭大大隻虎蝦同蟹肉,再加埋d橙同蕃茄一起食,好味又健康,不失為一個開胃菜!Grilled Iberico Pork Pluma Loin in Red Wine Jus 西班牙黑毛豬伴紅酒汁,一上到枱就比佢個外表吸引,一片片既黑毛豬入口即溶,搭配埋底下既薯蓉一齊食,真係好滿足阿!真係令我一再回味!Catch of the day 每日精選 鱈魚珍珠意粉配蕃茄汁,蕃茄汁好出色,搭配埋個魚真係好鮮甜美味,第一次食珍珠意粉,原來意粉都可以整成一粒粒甘食,感覺好有趣!價錢相宜,環境舒適,味道一流,值得推介比大家!

價錢相宜,環境舒適,味道一流,值得推介比大家!
2020-06-08 191 浏览
由於有很多食評人推介這間平民法國式小店,所以星期五晚專程來試試。原本想去尖沙咀The One分店,但book唔到位,唯有轉戰灣仔分店,但只有八點鐘有位,唔緊要啦,食好嘢就緊係要遷就一下啦 !果然八點正有枱比我,全場仍然高朋滿坐,服務員遞上餐牌的時候首先說明 ; 青口(🈚️)生蠔(🈚️)松露蘑菇湯(🈚️),有點失望 ! 好喇,叫其他食物和飲品,點完食物之後服務員再次過來說 ; 蕎麥餅賣曬🈚️, cocktail和Soda類飲品🈚️,只有果汁汽水和餐酒,什麼心情都無曬, 都係怪我唔好彩。
蟹肉牛油果他他
士多啤梨可麗餅
2020-06-05
蘋果檸檬批
2020-06-08 111 浏览
是日5月20日我地揀咗間法國餐廳慶祝一下,係香港法國餐廳嘅選擇唔算多,而家價錢比較親民嘅就更加少!呢一間性價比高,裝修走西歐風格,有種簡約舒適嘅感覺入到餐廳員工就非常熱情招待,我地坐低員工就為我哋介紹推薦菜式,我哋都叫咗佢哋推介嘅招牌法國空運黑青口, 佢哋話係每日限量供應!首先食咗個前菜,豪一豪咁叫左客生蠔🦪佢哋提供嘅生蠔選擇都係法國嚟嘅,法國生蠔品種普遍偏細隻,但係夠鮮甜,佢哋仲有個秘製醋嘅醬汁,幾特格蟹肉牛油果他他呢個前菜夠晒開胃,蟹肉同牛油果🥑本來已經十分匹配,兩種味道混合都唔會太過搶,而入面有洋蔥,味道更加刺激法國空運青口配薯條🍟一嚟到見到成大桶青口,性價比好高,食食吓我哋兩個都差唔多好似食咗40隻有多,食極都仲有嘅感覺,青口用上湯煮,所以個湯都好清甜!薯條炸到好香脆,配上蛋黃醬,係咁食停唔到口😋果然冇推介錯蒜香白酒大蜆煮意粉黎到聞到陣陣嘅蒜蓉香味配上鮮甜嘅大蜆,意粉比一般嘅意粉唔同,較為闊身仲好有咬口!玉桂蘋果焦糖醬雪糕可麗餅最後叫埋餐廳特色之一嘅可麗餅,雪糕係雲呢拿雪糕,中和焦糖同玉桂蘋果嘅味道,包埋煎香左嘅可麗餅,很不錯的配搭😋

蟹肉牛油果他他

法國空運青口配薯條🍟

玉桂蘋果焦糖醬雪糕可麗餅
2020-06-06 71 浏览
Odelice雖然已經在尖沙咀及將軍澳開設分店,但店里的菜色與灣仔本店卻不完全相同。灣仔本店有點像外國私房菜,師傅入口最新鮮的材料,再烹調,吃貨的我們當然選擇推薦的時令菜式。Odelice! 生牛肉他他生雞蛋打在生牛肉面,兩者均鮮味而無腥。牛味香濃,肉質軟綿細緻。師傅已經把佐料及口味調配好。咬下肉嫩味濃,鮮味十足,美味而不膩。法國空運黑青口新鮮到貨法國青口,師傅以白酒作基底調煮,湯汁濃香。青口鮮嫩多汁,味道鮮甜可口,份量不少。薯條厚切口感豐富,質感香脆,配搭店家自製沙律醬,一級捧。紅酒燉牛肉闊條麵色澤暗紅濃郁的牛肉已經燜煮到暄爛,紅酒滲透入牛肉,肉質酥軟。闊條麵煙韌爽口彈牙,配上芝士碎及牛肉,香濃美味。橡果級伊比利亞黑毛豬柳 228黑毛豬肉肉質結實密度高,咬下爽口彈牙。師傅把外皮燒至香脆,整件脆中帶嫩。整體來講,食材新鮮,食物水準高,配上酒飲更享受更舒爽。

法國空運黑青口

薯條厚切口感豐富,質感香脆,配搭店家自製沙律醬,一級捧。

紅酒燉牛肉闊條麵

橡果級伊比利亞黑毛豬柳 228

整體來講,食材新鮮,食物水準高,配上酒飲更享受更舒爽。
  • 法國空運黑青口