Odelice! (The ONE)

餐厅: Odelice! (The ONE)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-05-11 190 浏览
見疫情有好轉,約咗個同學喺the one嘅odelice!食返餐西餐傾下計。叫咗兩杯野飲Sunshine iced tea同Nornmandie MuleEntrecote frites 牛扒好香,份量都多,煎得有水準,肉質鬆厚,再加埋薯條Spice duck galette, 個蕎麥薄餅好特別,同平時食開嘅薄餅好唔同,餅底好脆Seared scallops linguine再加甜品Apple & lemon pound cake

叫咗兩杯野飲

Seared scallops linguine

再加甜品
Apple & lemon pound cake
係openrice 見到呢間餐廳做緊Promotion, 係4月入面食滿$500可以扣$100,好想試下,即刻訂枱食飯。今次係我地第一次黎,事前做左功課,知道蕎麥簿餅係呢度特色,叫左個parma ham 既蕎麥簿餅試下先,黎到有驚喜,餅底好脆身,蕎麥簿餅同Parma ham 好夾,中和到火腿既鹹味,好食!最後叫左個coco choco crepe, 都係果句,個pancake 非常好食,夠乾身同少少脆口得黎又唔太硬,四個人分享略嫌唔夠喉啫總括黎講,用餐經驗非常好,侍應好有禮貌,同經常主動加水,有埋Promotion 簡直好抵食

Coco  choco  crepe
Nutella  tiramisu
2020-04-29
  • 香煎盲槽魚
  • 法式可麗餅
  • 帕爾馬火腿蕎麥薄餅
2020-04-29 2771 浏览
都有一段時間沒有來這間餐廳食飯了,這間餐廳令我最印象深刻就是他們的青口和甜品。不過今次來到青口賣完了,友人也不太喜歡吃甜品,所以試試其他菜式。黑松露蘑菇湯,友人一向喜歡喝湯,這裡的蘑菇湯很有口感,有很多蘑菇蓉,湯的口感都算很creamy,而且有淡淡的黑松露味!附有蒜蓉多士,有很香的蒜蓉味,點上蘑菇湯,味道更美味!吞拿魚牛油果他他,這裡的他他,上層是吞拿魚刺身,下層是牛油果肉,吞拿魚粒都幾厚切,牛油果蓉入口即溶,加上用上日式和醬汁,酸酸地很開胃!而且入口有淡淡的魚香,十分滋味!烤雞蒜香鯷魚橄欖意粉,這款意粉用上地中海風味醬汁,蕃茄、鯷魚、橄欖及酸豆調製,食落夠酸味,不會有很漏的感覺!烤雞扒雞肉嫩滑,雞皮煎得脆口,加上有大大粒鮮甜多汁的車厘茄,味道惹味!法式夏多布里昂牛排,牛排份量很多,上枱時已幫忙切好,但由於牛排本身都厚切和大塊,所以也需要自行再切碎。牛肉外層燒到脆邊,這樣能夠鎖住牛肉汁!我們點了5成熟,餐廳也很做到,牛肉肉質鬆軟,牛肉味濃,而且非常多肉汁,碟上有粗鹽,另外也配有紅酒牛肉汁和辣味香芹青醬。個人覺得點上粗鹽更能帶出牛肉的味道,但點上辣味香芹青醬味道更刺激。這款牛排還配有2份
黑松露蘑菇湯
吞拿魚牛油果他他
烤雞蒜香鯷魚橄欖意粉
法式夏多布里昂牛排
法式夏多布里昂牛排,牛排份量很多,上枱時已幫忙切好,但由於牛排本身都厚切和大塊,所以也需要自行再切碎。牛肉外層燒到脆邊,這樣能夠鎖住牛肉汁!我們點了5成熟,餐廳也很做到,牛肉肉質鬆軟,牛肉味濃,而且非常多肉汁,碟上有粗鹽,另外也配有紅酒牛肉汁和辣味香芹青醬。個人覺得點上粗鹽更能帶出牛肉的味道,但點上辣味香芹青醬味道更刺激。這款牛排還配有2份配菜,我們揀選了忌廉菠菜蓉和薯條。忌廉菠菜有淡淡的忌廉味,唔會有種好漏的感覺。而薯條是蕃薯條,比薯條更健康更美味!

這間餐廳食物味道不錯,值得再來!
2020-04-23
烤雞蒜香鯷魚橄欖意粉
  • 吞拿魚牛油果他他
2020-04-28 286 浏览
可能大多好評,所以令人期待,反而少許失望,因食物質素不似預期。先來餐前沙律和餐湯,沙律酸酸的頗開胃味道可以,但餐湯是雜菜湯…略鹹😕第一份主菜,65度溫泉蛋牛油果多士,溫泉蛋味道的確不錯,配上牛油果和牛油果醬是美味組合…可惜多士烤得過了,硬得用帶鋸的刀切也覺少許吃力😅第二份主菜,白酒蒜香蜆肉意粉,意粉口感、韌度是可以…但又是略鹹😕第一份甜品Tiramisu, 樣子精緻好吸引,但太甜了,遮蓋了tiramisu 最重要的咖啡和朱古力味…失望😔第二份甜品Espresso creme brulee 是整餐最值得一讚的,淡淡咖啡味再配上甜度剛好的焦糖👍100分😋

• 伯爵紅茶焦糖燉蛋
2020-04-26 2070 浏览
<Odelice好味法國菜>呢間喺 tst the one既 odelice環境舒服 餐廳既食物 menu多選揀 意粉 飯 扒類 沙律 甜品 仲有各式各樣既 cocktail同啤酒 應有盡有 食店 staff有禮 食物質素 good , 值得食下👍🏻🍴蒜香白酒大蜆扁意粉 158 蚊🍜新西蘭大蜆 香濃牛油白酒醬汁 配新鮮香草🌿 辣椒🌶️佢既扁意粉比較爽口粗身有口感 幾鍾意佢食落帶 d香辣 同香草香味 夠惹味 但又唔會蓋過新鮮蜆肉既鮮味 👍🏻牛油醬汁亦十分香 同扁意粉好 match 👍🏻🍴吞拿魚尼斯沙律 128 蚊🐟 炙燒吞拿魚出面帶 d 黑椒調味 魚肉夠飽滿👍🏻 另外仲有雞蛋 🥚兩條醃得好感既鯷魚 最啱同沙律菜一齊食 爽口長身既法邊豆 新鮮青㰖檻 爽口車厘茄🍅 青菜沙律🥬 而佢既蜜味芥末油醋汁 甜得黎又帶 d醋酸味 幾得意 味道清新 好味既餐前沙律🍴經典肉眼牛扒配薯條 218 蚊🥔🐂 220 克新西蘭草飼肉眼牛扒 配牛肉醬汁牛扒點左 medium rare 3 成熟 本身牛扒靚 生 d都 ok煎得夠鎖住肉汁 入口軟林 juicy . 本身牛肉味都夠濃 再點 d牛肉汁更添香味

<Odelice好味法國菜>

🍴蒜香白酒大蜆扁意粉 158 蚊🍜
新西蘭大蜆 香濃牛油白酒醬汁 配新鮮香草🌿 辣椒🌶️

牛扒點左 medium rare 3 成熟 本身牛扒靚 生 d都 ok煎得夠鎖住肉汁 入口軟林 juicy . 本身牛肉味都夠濃 再點 d牛肉汁更添香味 👍🏻🐂而薯條都炸得香脆 切得粗身有口感 點 d蕃茄汁都十分唔錯👍🏻

🍴法式可麗餅 crepes 75 蚊 加25 蚊椰子雪糕🥥
芒果 香蕉薄荷熱情果醬鮮忌廉🥭🍌
本身生果新鮮 , 最正係佢個可麗餅口感夠彈牙 帶 d甜香 同生果十分 match熱情果醬好夠香甜味 另加既椰子雪糕 都幾新鮮 似係自家製 幾香甜 同可麗餅都幾 match 👍🏻

🍴vedett 企鵝生啤🍻58 蚊 hh 比利時既 lager5.2 %啤 🐧
🍴水蜜桃啤🍺 58 蚊 hh水蜜欶桃糖漿 加上企鵝生啤 🐧

#西餐 #法國菜 #啤酒 #吞拿魚 #沙律 #牛扒 #薯條 #肉眼扒 #意粉 #蜆肉

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#odelice
尖沙咀彌敦道100 號 the one 4 樓 L 407 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-04-26
2020-04-06 264 浏览
一直想試,之前比較難訂位,剛好今天經過,與友人一同點了兩份午餐。巴馬火腿garlette,火腿略咸,質感粗糙,薄餅內有芝士,但味道略咸,一般。友人的rib eye 沙律還好,肉烤得生熟得宜,沙津汁酸甜清新,蔬菜青脆可口,不錯。最驚喜的是凍檸茶,一定要試!茶底是外國茶的香味,甜度適中,非常清新。熱咖啡配送的曲奇帶點肉桂味,吃一口再喝咖啡,兩個味道互相提升!午餐的價格還好,值得一試。下次會改試意粉看看😋
2020-04-04 2215 浏览
Year end audit 終於收 job 啦! 辛苦完年度盛事後,來到尖沙咀享受一頓法國晚餐,這間 Odelice! 是我喜愛的法國餐廳,價錢合理,食物具備水準,表現出法國餐的高品質。入餐廳時店員為每位客人先量度體溫,枱面提供消毒酒精紙巾,細節位貼心而且令人食得放心。這裏的食物選擇很多,沙律、分享前菜、巴黎小食之最、共享主菜、意粉、法式可麗餅; 非常圓滿!吞拿魚尼斯沙律 $128店員推介必點開胃沙律,吞拿魚輕輕火炙,外熟內生,吃起來有微焦香氣,也有吞拿魚新鮮的味道。尼斯沙律就更加特別,是法國沙律的一種,材料用上蕃茄、熟蛋、橄欖、鯷魚配橄欖油,鯷魚的鹹香跟其他新鮮蔬菜一起吃,是一道很好的醒神開胃菜。經典肉眼牛扒配薯條 $218食完沙律之後就準備好吃我的主菜,用上新西蘭草飼肉眼牛扒,香氣撲鼻,五成熟,生熟度剛剛好,賣相夠晒靚,香煎牛扒入口帶點肉的甜味,肉眼口感鮮嫩,肉色粉紅,肉汁多而且牛味香濃,入口溶化。沾上少量 牛肉醬汁味道更上一層樓,牛扒的整體質素高。加埋粗薯條夠經典,滋味無窮!美國牛肉漢堡 $138成個漢堡包口感好,美國牛肉味道濃而不膩,漢堡扒厚切大大件,肉跟蔬菜鮮味配搭,芝士味

吞拿魚尼斯沙律 $128

經典肉眼牛扒配薯條 $218

美國牛肉漢堡 $138
成個漢堡包口感好,美國牛肉味道濃而不膩,漢堡扒厚切大大件,肉跟蔬菜鮮味配搭,芝士味超香,芥辣蛋黃醬無膩感,非常惹味!伴碟粗薯條分量足,價錢親民,值得一試!

卡邦尼扁意粉 $118
是我老公最喜歡又最經典的卡邦尼,意式煙肉、溫泉蛋、京蔥、白酒忌廉完美的配搭。念念不忘的白酒忌廉味道,意式煙肉鹹香味好,溫泉蛋好出眾,扁意粉口感軟硬適中,汁惹味好順口,一定要試。

椰香朱古力可麗餅 $68
新鮮香蕉、朱古力醬、椰子脆片、朱古力雪糕,每口也是濃濃的椰香味,朱古力醬不太甜好吃,新鮮椰子脆片,加上獨特配方的可麗餅剛好,絕對是完美的結局。

Iced Mocha $44
味道濃郁香甜,冰涼透心,飯後佳品。

2020-03-30 171 浏览
Odelice #尖沙咀❗️親民價法國菜🇫🇷❗️法國菜不嬲都好貴,呢度可以~$200就食到,經常見到大排長龍😲今次我哋有成六個人一齊食,可以試到多種食品,可惜冇預期中咁好食🤭。蒜香白酒大蜆扁意粉🍝$158呢個意粉非常一般,無論係蒜蓉定係白酒都唔夠香,成個意粉偏乾,冇乜味🥺。味道:3/5性價比:3/5蘋果酒燉牛肋排 800g🐮$498呢道係全晚最好食嘅🤩🤩🤩牛肋排非常之大,肉質亦都好腍。特別欣賞配有石榴粒,加上用蘋果酒燉,令到成個牛肋排味道清新啲,無咁膩🥰可以選擇兩個醬汁,今次選擇咗辣味香芹青醬同香港較為少見嘅béarnaise,一個清新、一個濃郁🥳另外仲包兩個自選配菜,今次揀咗番薯蓉🍠同埋薯條🍟,份量都好多,強烈推薦佢個番薯蓉,係我食過最香最甜最creamy嘅番薯❤️❤️❤️!!!味道:4.4/5性價比:4/5香煎帶子蕎麥薄餅🍕$148呢一個薄餅雖然特別,但我哋全部都有啲失望🙈蕎麥整成嘅薄餅非常之韌,一啲都唔香脆。而且大部份嘅配料都係菇,成個味道以菇為主。好在帶子都算煎得香。味道:3/5性價比:3/5吞拿魚牛油果他他🐟🥑$148冇諗過牛油果嘅比例係多過吞拿魚,感覺有少少唔抵食🧐用上日式和風醬汁,
Odelice #尖沙咀

性價比:4/5

香煎帶子蕎麥薄餅🍕$148
味道:3/5

吞拿魚牛油果他他🐟🥑$148
冇諗過牛油果嘅比例係多過吞拿魚,感覺有少少唔抵食🧐用上日式和風醬汁,酸酸甜甜,質素還好,但並非正宗嘅他他。
味道:3.6/5

凍海鮮拼盤🦞🦐$488
包括原隻龍蝦、法國生蠔、田螺、凍虎蝦、紐西蘭大蝦,海鮮質素的確新鮮,但以呢個價錢來講份量唔算多。另外仲配有紅酒乾蔥油醬汁、辣味香芹青醬。
味道:3.7/5

伯爵紅茶焦糖燉蛋🍮$78
雖然望落去啡啡哋色有啲唔討好,但都算香伯爵茶☕️可惜面頭嘅焦糖唔脆🙈。
味道:3.5/5
性價比:3.3/5

雖然網上好多好評,法國菜來講的確算平啲,除咗個牛肋排之外,其他食物嘅質素我又覺得唔係好值,冇我想像中咁好食,可能期望太高🥺覺得有平啲嘅餐廳都做到呢一個水準。
香煎帶子蕎麥薄餅
凍海鮮拼盤
配菜  蕃薯
蘋果酒燉牛肋排 800g
2020-03-30 360 浏览
疫情擴散的情況下要外出吃飯當然要選擇舒適又乾淨的餐廳這夜 和男朋友選擇了這一間位於尖沙咀的法式餐廳 — Odelice!法國空運黑青口限量供應 以蒜蓉、茜芹和酒等調味黑青口非常鮮甜 味道不錯雖然細細隻 但數量十足配上薯條 熱辣辣外脆內軟點上加了檸檬汁的大蒜蛋黃醬 酸酸帶蒜香極緻羅西尼牛排配有香煎法國鵝肝 鵝肝十分香口豐腴柔軟 口感不錯牛扒點了七成熟 入口軟綿綿的牛肉 淋上紅酒牛肉汁 再配上烤洋蔥一起吃 好味道伴碟有薯蓉 入口香滑 牛油味濃郁 不錯不錯椰香朱古力可麗餅可麗餅上加上香蕉和朱古力雪糕再淋上朱古力醬 三者味道十分搭 好喜歡Vedett Draft Beer十分清新 有橙子和檸檬嘅香味口感順滑 層次分明意大利有機DOC普羅塞克氣泡酒淡淡果香味 帶著氣泡更有質感不會太甜 讓人無法抗拒
疫情擴散的情況下
要外出吃飯當然要選擇舒適又乾淨的餐廳

法國空運黑青口
限量供應 以蒜蓉、茜芹和酒等調味
黑青口非常鮮甜 味道不錯

意大利有機DOC普羅塞克氣泡酒
淡淡果香味 帶著氣泡更有質感
不會太甜 讓人無法抗拒
2020-03-28 371 浏览
呢間餐廳環境好靚!適合嚟慶祝生日、紀念日❤️果日同朋友嚟食lunch,之後去行街~午市套餐我哋兩個都揀飲餐湯~上菜速度好快👍🏻美式咖啡 加$10.牛油果凱撒沙律 $68好大份!好多沙律菜!夠新鮮,牛油果🥑好味!仲有兩片麵包,女生一個人食晒呢碗沙律應該夠飽,好健康呀!.嫩煎鴨胸野菌燴飯 $125煙鴨胸水準正常~個飯好滋潤,好香黑松露味,我同朋友都覺得個飯好好味!不過有些少油膩🙈追加煎封芝麻吞拿魚 $88賣相靚💕 芝麻吞拿魚好食!係一個好好嘅前菜👍🏻Nutella 提拉米蘇 $65望落好吸引!原來都好好味😍Nutella朱古力味道好突出,但唔會太甜👌🏻tiramisu 既整體口感同味道都一流🤤👍🏻下次再嚟食😋

午市套餐

賣相靚💕 芝麻吞拿魚好食!係一個好好嘅前菜👍🏻
Nutella 提拉米蘇 $65

下次再嚟食😋
2020-03-28 1329 浏览
一講起法國餐廳,大家一定覺得是非常奢侈,但其實The One裏面的Odelice是我非常喜歡的法國餐廳,因為食物質素好好,而且價錢不貴,絕對是晚餐好地方!雖然這晚只得我跟媽媽,但是我們都吃得很豐富!這裏食物的選擇非常之多,有頭盤,沙律,到甜品,令人眼花撩亂!上次試過甜點吃這裏的薄餅,很不錯,今次想試試吃鹹的!煙三文魚蕎麥薄餅加了蕎麥的法國薄餅,感覺更健康,煎得外層香脆,內裏又不失軟綿綿,中間有一隻太陽蛋,還有很多煙三文魚,裏面還有菠菜,蛋汁融入薄餅中,口感層次好豐富,非常美味的薄餅!法國空運黑青口這個是這裡的人氣菜式,滿滿的黑青口,好香白酒,忌廉好滑,青口鮮味!薯條炸得好香脆,充滿薯味,沾上蛋黃醬好美味!果然是人氣菜式!特色主㕑拼盤非常豐富的拼盤,有煙三文魚、Parma ham、法式豬肉腸、牛油果沾醬、意大利青瓜、油封蕃茄、巴馬臣芝士、麵包。全部都好精緻美味,就像一個非常豐富的全日早餐!主食點了挪威三文魚柳配香草醬,魚皮煎得非常香,三文魚肉好滑,配上香草醬好清新,還有很多菠菜,健康又美味!飲品分別點了放鬆茶和鮮榨蔬果汁,媽媽大讚蔬果汁,蘋果、青瓜、西芹汁,清新又解渴!

上次試過甜點吃這裏的薄餅,很不錯,今次想試試吃鹹的!
煙三文魚蕎麥薄餅

法國空運黑青口

特色主㕑拼盤

2020-03-18
2020-03-24 243 浏览
同男朋友喺the one 行下街 經過odelice 突然西餐癮起 就不停咁入咗去食晚餐醫肚😂French black mussels呢味菜我每次嚟到都必食 ! 而每次嘅質素都令我讚嘆!份量好足之餘 青口肥美又飽滿, 吸收曬濃口酒香,啖啖都係鮮味!伴碟嘅薯條即叫即炸,非常香脆!法式煎鴨胸本身麻麻地鍾意食鴨胸但男朋友誘導我法式嘅鴨胸同我哋平時食開嘅煙鴨胸係唔同就即管試下 點知真係幾有驚喜喎! 除咗我幾鍾意佢嘅佐橙蕃薯薯蓉外, 佢嘅醬汁仲同煎鴨胸非常夾,食落去香口味美~US Angus beef rossini主菜黎了!上面仲有大大塊鵝肝,同平時食嘅唔同,呢塊鵝肝係有口感少少,面層微焦、充滿油香😋 牛肉亦好嫩滑唔韌,配埋舖底嘅薯蓉一齊食勁好食!

French black mussels

法式煎鴨胸

US Angus beef rossini
2020-03-23 216 浏览
Odelice!+ 法國菜 + 有素食者餸菜 超級沙律碗 $98(新鮮牛油果、羽衣甘藍、小扁豆、藜麥、紅厘茄、青菜沙律、青檸生薑汁,另加三文魚 +$25)好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻新鮮蔬菜 青檸生薑汁 開胃醒神 一流法國空運黑青口-限量供應 $188香蒜蕃茜白酒汁煮法國黑青口:配香脆薯條好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻青口大大隻,而佢香蒜蕃茜嘅白酒汁又唔會蓋過海鮮嘅味道,非常惹味!👍🏻 價錢雖昂貴,但值得一試!嫩煎鴨胸野菌燴飯 $148 好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻野菌味超香,不過飯就多少少油!👍🏻鴨胸偏肥,但又無膩滯感。Odelice! (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE4樓L407號舖25202136Odelice! (灣仔)灣仔蘭杜街2號地下9號舖25202311Odelice! (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖25202268喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作
Odelice!
+ 法國菜

香蒜蕃茜白酒汁煮法國黑青口:配香脆薯條
打卡指數:⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
👍🏻 價錢雖昂貴,但值得一試!

嫩煎鴨胸野菌燴飯 $148
打卡指數:⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻野菌味超香,不過飯就多少少油!
👍🏻鴨胸偏肥,但又無膩滯感。

Odelice! (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE4樓L407號舖
25202136

Odelice! (灣仔)
灣仔蘭杜街2號地下9號舖
25202311

Odelice! (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖
25202268

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作
2020-03-18 265 浏览
最近鍾意周圍去搵brunch食, 可以輕鬆一下週未亦可以當係一個節目。早前已見到將軍澳Odelice! 坐滿人, 覺得應該幾吸引, 適逢今日要出尖沙咀, 可以順勢一試。過左Lunch time店內明顯較少食客, 但正好適合現時疫情, 可以同食客保持充裕嘅距離入餐廳前需要量體溫及搓手, 然後安排到近窗邊位置, 雖然外面只有樓景但有自然光感覺都好舒服!brunch的話就好似離不開牛油果...所以朋友叫左份牛油果雙重奏班尼迪蛋+煙三文魚($35)不單止有新鮮牛油果, 而且有牛油果醬再加上班尼迪蛋汁, 朋友表示非常味美而我當然要揀比較特別又係餐廳推介嘅香酥蟹肉缾班尼迪蛋,蟹肉缾唔係四處都有,所有見到一定要試試香脆嘅蟹肉缾上放有'BIG波蕩樣'嘅班尼迪蛋, 旁邊有翠綠嘅沙律菜伴碟, 外相吸引。蟹肉缾原來裏頭有紅椒, 有小小辣味, 一絲絲蟹肉無花假, 如其名做得好香好酥脆加上灌泉般嘅班尼迪蛋黃汁一齊食, 又香又腬, 飽肚感強!brunch set會有餐湯同沙律可以二選一, 如果食bread brunch系列嘅話因為基本上都會沙律伴碟, 如果唔想重複就可以揀餐湯飲品方面個人幾欣賞Odelice! 有

而我當然要揀比較特別又係餐廳推介嘅香酥蟹肉缾班尼迪蛋,
蟹肉缾唔係四處都有,所有見到一定要試試

加上灌泉般嘅班尼迪蛋黃汁一齊食, 又香又腬, 飽肚感強!

飲品方面個人幾欣賞Odelice! 有自己特色飲品, 例如呢杯放鬆茶, 有香茅.薄荷.薑片,既舒緩又暖胃, 好舒服。

2020-03-14
下午茶
2020-03-17 246 浏览
同男朋友既紀念日,雖然都唔會大費周章慶祝,但係都要簡單食個飯,因為我鍾意生活要過得有點儀式感,今次就揀左間親民又環境舒適既法國餐廳。吞拿魚尼斯沙律先黎一個沙律清新一下口腔,沙律既材料好豐富,炙熱呑拿魚美味新鮮帶點燒過既香味,當中比較特別既係加左鯷魚,增加左份鹹香味道,配埋蜜糖芥末油醋汁,清新開胃。法式香煎鴨胸呢道香煎鴨胸煎得剛剛好,好少食到咁嫩滑既鴨胸,配菜既款式亦有心思,有橙香蕃薯蓉、炒磨菇、蕃茄仔同肉桂蘋果粒,伴埋鴨胸食味道特別。經典肉眼牛排配薯條點左medium rare,似乎有點overcook,不過幸好肉質亦很嫩,中間仍然係粉嫩既粉紅色,肉味香濃。旁邊的薯條炸到熱辣辣,香脆可口。經典黑松露雜菌燴飯意大利飯既口感煮得帶點咬口,係正宗既做法,加上creamy既忌廉汁同黑松露味道濃郁,但食落唔會膩。煎香蕉焦糖醬雪糕可麗餅因為可麗餅係呢間餐廳既招牌菜,所以必須點一份試下!除左甜既版本亦有鹹既,不過我都係對甜品既興趣比較大。可麗餅口感煙韌,配埋冰凍既雲尼拿雪糕好食。

吞拿魚尼斯沙律

法式香煎鴨胸