Odelice! (The ONE)

餐厅: Odelice! (The ONE)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
相約朋友喺尖沙咀The One 搵好嘢食,見到佢呢間餐廳幾大,座位闊落,開陽,仲有個露台,於是同朋友試吓。我哋去嘅時候係午餐與下午茶之間,價錢其實相差幾蚊、食嘅嘢都係一樣,同樣有前菜主菜及餐飲。前菜(沙律及西湯二選一)沙律新鮮,好Flash,分量足夠,都幾多。當日西湯係粟米忌廉湯,好好飲!好多粟米🌽,唔會太流或者太多粉。主菜法國空運藍青口呢款青口用咗比利時啤酒醬汁燉煮,本人覺得醬汁味道特別,青口份量都幾大份,稍為不足的是,啲肉幾細粒,雖然份量多,變咗冇乜口感,因為真係好細粒......建議可以改用大小小的青口!不過醬汁味道係唔錯嘅!澳洲肉眼扒配香脆薯條呢個堅好食😋!普通一塊肉眼扒,可以整到咁野味,當時好有衝動問廚師點整,想指教!🥰因為朋友叫咗呢個,當日我遲到,佢特登留返少少比我試吓,因為佢都覺得好好食!塊肉眼就算凍咗,都仍然保存左應有的肉汁,牛肉原味,價錢仲要只係百幾蚊!呢個真係我食過咁多間牛扒店之中烹調得最好食的!二人買單$400左右!其實夜晚價錢都係差唔多咋!抵食抵食!#odelice

前菜(沙律及西湯二選一)
沙律新鮮,好Flash,分量足夠,都幾多。

主菜
法國空運藍青口
建議可以改用大小小的青口!不過醬汁味道係唔錯嘅!

澳洲肉眼扒配香脆薯條

呢個真係我食過咁多間牛扒店之中烹調得最好食的!

二人買單$400左右!其實夜晚價錢都係差唔多咋!抵食抵食!

#odelice
2020-03-14 162 浏览
和友人慶祝轉工成功~去了尖沙咀odelice吃西餐~疫情關係,員工都安排先探熱才入座,環境很舒適、乾淨整潔,裝潢也滿有歐陸情調~我們點了黑松露蘑菇湯,黑松露味濃郁,有蘑菇碎更加有嚼頭,旁邊也伴有香脆的法包~頭盤是superbowl沙律,材料有牛油菜、藜麥、石榴、牛油果,全都是超級食物,很健康~菜沒有苦澀味,醬汁酸酸甜甜很開胃,份量之多,這個價錢真便宜~~主菜是肉眼伴薯條~肉眼扒很腍滑,煮得恰到好處~肉質也逞嫩粉紅色~薯條炸得香脆惹味~~另一主菜是帶子蘑菇餅這種法式餅是薄薄的,有點吃完不會感到油膩,帶子鮮味和蘑菇很搭~~甜品是檸檬蘋果蛋糕,這個質感特別,很厚實,沾些草莓汁很醒胃,作為飯後甜品一流呀~
和友人慶祝轉工成功~
去了尖沙咀odelice吃西餐~

疫情關係,員工都安排先探熱才入座,
環境很舒適、乾淨整潔,
裝潢也滿有歐陸情調~

我們點了黑松露蘑菇湯,
黑松露味濃郁,有蘑菇碎更加有嚼頭,
旁邊也伴有香脆的法包~

頭盤是superbowl沙律,
材料有牛油菜、藜麥、石榴、牛油果,
全都是超級食物,很健康~
菜沒有苦澀味,醬汁酸酸甜甜很開胃,
份量之多,這個價錢真便宜~~

主菜是肉眼伴薯條~
肉眼扒很腍滑,煮得恰到好處~
肉質也逞嫩粉紅色~
薯條炸得香脆惹味~~

另一主菜是帶子蘑菇餅
這種法式餅是薄薄的,
有點吃完不會感到油膩,
帶子鮮味和蘑菇很搭~~

甜品是檸檬蘋果蛋糕,
這個質感特別,很厚實,
沾些草莓汁很醒胃,
作為飯後甜品一流呀~
2020-03-01
  • 香煎帶子蕎麥薄餅
  • 經典肉眼牛扒配薯條
2020-03-10 327 浏览
留在家裏Homeoffice都有一段時間,相約朋友到尖沙咀K11食個午餐順便抖抖氣😌很喜歡這間Odelice lunch sets 款式多,食物質素高😋午市套餐有前菜可以選擇是日精選餐湯或田園沙律🥗沙律菜非常新鮮又爽口,加入酸酸甜甜的醬汁非常開胃。餐湯每一啖都是粟米粒,濃濃的忌廉香濃幼滑😋澳洲肉眼扒配香脆薯條肉眼扒賣相吸引,份量有差不多手掌的大小,點了5成熟火候控制得好,肥瘦比例剛好,色澤粉嫩,肉質鬆軟,食落多汁,牛味香濃,配上隨碟的燒汁更是美味👍煙三文魚黑松露意粉三文魚厚薄適中,意粉入口煙煙韌韌,配上充滿黑松露香味,濃厚creamy,完全提升了味道層次,非常美味😋東方莓果茶(龍眼,枸杞,紅棗)果味濃郁加入紅棗甜甜地非常開胃👍鮮奶咖啡香濃幼滑😋
澳洲肉眼扒配香脆薯條
煙三文魚黑松露意粉
東方莓果茶(龍眼,枸杞,紅棗)
果味濃郁加入紅棗甜甜地非常開胃👍
鮮奶咖啡
香濃幼滑😋

2020-03-08 1580 浏览
每年也去法國旅行的我,一直很喜歡法國菜,Odelice 的食物選擇豐富:生蠔、藍貝、鵝肝、可麗餅、意粉、牛排..... 等也有,簡直是海陸空一次過的大満足!黑𩃭露磨菇湯滿滿的蘑菇蓉釋放著陣陣的黑𩃭露香氣,味道深邃而細膩,配薄脆的香草蒜蓉牛油多士,絕對是最佳組合。超級沙律碗 大大的一碟「超級」沙律,有超級有營的新鮮牛油果、羽衣甘藍、小扁豆,藜麥,紅石榴籽,車厘茄,青菜沙律和青檸生薑汁,營養價值高, 有增強免疫力的功效, 在這個疫情之下, 這個超級沙律最適合不過。經典鵝肝拼盤 品嚐著煎得外脆內軟的鵝肝的同時, 又能享受手工杏脯果醬配麵包的甜香,兩者合壁絕對是最佳組合。龍蝦燴飯啖啖龍蝦厚腴的肉質,配綿綿口感的鮮茄燴飯,很鮮甜、豐富、濃郁,很適合亞洲人的口味。法式可麗餅暖暖的可麗餅上,配上煎得香甜焦脆的香蕉,加上焦糖醬和雪糕,做好很不錯,比我在法國吃到的,有過之而無不及!總的來說,餐廳除了菜色豐富美味,環境和服務也很好,門口更設探熱和消毒設施, 也提供消毒濕紙巾,很注重衛生呢!

黑𩃭露磨菇湯

超級沙律碗

經典鵝肝拼盤

龍蝦燴飯

• 法式可麗餅
  • 龍蝦燴飯
  • 黑松露蘑菇湯
2020-03-06 189 浏览
Odelice這間是我至愛的法國餐廳,原因很簡單——因為他食物具備法國餐的高品質,但她的以價錢合理。每次我必點的就是這款吞拿魚沙律,吞拿魚外皮熟裏面生,吃起來既有熟的香又有生的新鮮,🥗是一道很好的開胃菜。今天忽然很想吃意大利飯,這個龍蝦🦞意大利飯樣子吸引,龍蝦🦞肉雖然不多,但是很鮮甜,而這個飯是南瓜🎃味,飯的質地是傳統的意大利飯質地,但略為軟身,很適合我。帶子蕎麥薄餅是這裏的特色菜,這款蕎麥薄餅是墨西哥人的主要食糧,他在上面鋪上香氣四溢的松露汁,加上新鮮的帶子,也配上些蔬菜🥬,整個配搭既飽肚又清新,也是我的必點之選。另外朋友替我點了一杯玫瑰🌹酒,好香好清甜,配餸好夾😍今晚我被他的濃咖啡☕️布丁吸引,朋友因為身體不可以吃太多糖,所以我打算只點一道甜品兩份食;怎知原來這個布丁很大碗,我一方面很開心,另一方面驚嘆這個價錢竟然可以有這麼多的食物。真係好濃嘅咖啡,加上布丁味,令人好回味。入餐廳之前要量度體溫,餐廳為每客人都提供消毒紙巾,很貼心,也令人很放心。
Odelice

另外朋友替我點了一杯玫瑰🌹酒,好香好清甜,配餸好夾😍

2020-03-04 180 浏览
今天有事要去尖沙咀,最近嚴打違例泊車,尖沙咀泊車又貴,知道The One正在做泊車優惠,所以就在這裏找間餐廳吃了。之前朋友一直推介我試這間西餐廳,看見他Menu上很多食物選擇,所以就決定了他了。老公選擇了肉眼配薯條,加鮮奶咖啡。薯條即叫即炸,夠熱夠香脆;至於肉眼,老公表示有很多筋,挺香的,但牛味有點欠奉。熱鮮奶咖啡,咖啡味偏淡。我則點了時令鮮魚,今天是三文魚。魚煎得很香脆,不油膩,很欣賞他的薯蓉,夠綿,算creamy。最後當然要叫個甜品作完美終結,這個蘋果檸檬pound cake,配上士多啤梨蓉,很fresh,不會太甜,不過不失。

老公選擇了肉眼配薯條,加鮮奶咖啡。

我則點了時令鮮魚,今天是三文魚。

2020-03-03 1232 浏览
早前和同事開完會,來左呢間odelice 法式小館午餐🍽🇫🇷 ,整體我俾100分!食客入坐前,需要量度體溫,確保沒有發燒,對員工和食客都有衛生保障👍🏻!午餐套餐由$55起,豐儉由人。..📍Scallops & mushroom galette🌮 ($112),我地嚟呢間,最想就係食可麗餅!Odelice 的法式可麗餅有好多選擇😋,有咸🍕有甜🍰!餅皮外圍香脆,中間軟糯,蘑菇調味獨特濃郁,帶子新鮮美味!讚讚讚!👍🏻👍🏻👍🏻..📍Ribeye steak with fries🐮🥩 ($135),肉質厚嫩,肉味香濃,讚👍🏻!薯條夠熱辣辣,脆卜卜🍟!冇得彈物超所值!😋..📍Norwegian Salmon Fillet🐟🐠 ($135),三文魚扒鮮甜嫩滑,擺盤精美🥰!魚扒外脆內嫩,配上細滑薯蓉🥔,正!..📍連免費的沙律🥗和餐湯🍲都做得好好,南瓜湯濃郁細滑,沙律菜新鮮爽脆,調味清新!👍🏻😋😋..Odelice 所有細節位都做得很好,環境光猛音樂好聽,擺盤優雅,服務親切有禮,最欣賞就是夠環保♻️用紙飲管!親民價格,有這個質素,大推!🙌🏻👍🏻

2020-03-02
2020-03-01 973 浏览
最近和朋友們四出撲抗疫物資,都被疫情影響心情,決定今晚跟朋友吃一頓豐富的晚餐,慰勞一下自己。🎈室內環境來到接待處,店員會先為我們量度體温,如有發燒或不適是不能內進的。座位之間也留有足夠空間,有助空氣流通。燈光也甚有格調,能令人放鬆,舉杯暢談。🎈Menu剛好是happy hour的時段呢,當然要先點2杯cocktail放鬆一下。還點了一個前菜,2個主食,2個人share吃是足夠的。🍴🍴🍴🍴✨ 呑拿魚牛油果他他最頂層有切成小粒小粒的吞拿魚,下層有牛油果蓉和蕃茄粒粒,最後把含有薑及芝麻的醬汁澆上。先試一口吞拿魚,鮮甜沒有腥味,再試一口下層的,綿滑的牛油果蓉份量不少,搭有爽甜的蕃茄,感覺很清新。✨西班牙黑毛豬伴紅酒汁燒烤過的西班牙黑毛豬散發著令人食指大動的香味,還細心地先切好一塊一塊,方便我們share。廚師在時間控制方面很好,黑毛豬剛好熟了,但又不會over cook,入口還是鮮嫩鮮嫩的,伴有幼滑的薯蓉及蔬菜。✨香煎盲槽魚佐番茄莎莎醬,香檸牛油醬,他他醬及2份自選配菜 (橙香蕃薯蓉+薯條)以蕃茄salsa醬覆蓋的盲槽魚,份量大得有點嚇到,還有幾片香草檸檬伴隨著。輕輕拿起一點魚肉,魚肉還有水份

🎈室內環境

西班牙黑毛豬伴紅酒汁

✨西班牙黑毛豬伴紅酒汁

香煎盲槽魚

✨香煎盲槽魚
以蕃茄salsa醬覆蓋的盲槽魚,份量大得有點嚇到,還有幾片香草檸檬伴隨著。輕輕拿起一點魚肉,魚肉還有水份,嫩滑多汁,亦有酸酸甜甜的蕃茄味。
另外還可以選擇2款配菜,我們選了橙香蕃薯蓉及炸薯條,前者是比較少見的配菜,味道竟出奇地討好,微甜的蕃薯蓉,剛好中和其他主食的鹹味,一口接一口。

La vie en Rose Martini

✨ La vie en Rose Martini
以君度橙酒、意大利檸檬香甜酒、洛神花糖漿、檸檬汁及蛋白調配而成,喝起來沒什麼酒精感,橙香味慢慢散發出來,甜甜的,味道清新。

Secret Admirer - Gin Tonic

✨ Secret Admirer - Gin Tonic
以琴酒、玫瑰力嬌酒、西柚力嬌酒、湯力水、士多啤梨及迷迭香調配而成,淡粉紅色,喝起來很優雅的感覺,果香加上花香,帶點迷人又神秘的感覺。

🎈總結
總括而言,Odelice! 是一家食物和環境都高質素的餐廳,價錢合理,份量足,好適合朋友或情侶吃個飯談談心,下次多叫幾個朋友來試試其他菜式,青口看起來也不錯呢!
呑拿魚牛油果他他
西班牙黑毛豬伴紅酒汁
香煎盲槽魚
La vie en Rose Martini
Secret Admirer - Gin Tonic
法國嘅crepe就食得多,通常配水果同忌廉雪糕咁食🍓但係鹹版嘅crepe係法國其實係叫galette嫁,中文係法式蕎麥薄餅,甜同鹹嘅薄餅個底其實係唔同嫁,味道同質地都唔一樣!專門食法式薄餅嘅餐廳真係唔多,香港見個啲通常都係窩夫同梳乎厘班戟,所以真係唔多選擇,依間整得都算似樣嫁😌**********<香煎帶子蕎麥薄餅> $148鹹嘅薄餅上面好明顯係有一個個窿,食落會無咁滑,不過都會帶少少煙韌嘅!上面有四粒香煎帶子,口感係爽口新鮮嘅,中間有一堆白酒忌廉煮煙肉同埋野菌,食落好濃好creamy,配埋薄餅食可以中和返,整體黎講係好評嘅!☺️

**********
<香煎帶子蕎麥薄餅> $148

香煎帶子蕎麥薄餅
香煎帶子蕎麥薄餅
這天和男朋友竟然很巧合的,在差不多時候下班,最近不知為何真的很疲累,怎樣也提不起精神,男朋友突然很貼心的提議到西餐廳吃飯chill一chill。【Odelice】 的位置可說是非常方便呀,無論巴士或MTR都非常方便。就在「The One」入面。有幾間分店,尖沙咀的店面比較大,門外菜單有很多選擇。在等一等店員過來時,看見門口既開揚位置,但還是坐入面的好,剛好有窗邊的卡位,店員就安排我們就坐了。長方式格局,有闊落的卡座、長梳化座配二至四人枱、樓底高,一坐低已經很舒服了,座位就不算太多,但枱與枱之間有一定距離,非常安全呀。裝修用了暗海綠藍色及歐陸化既Design,都幾靚。每枱都點上小蠟燭,頗有情調喔。補充體力補充體力,揀緊野食個陣店員送上兩杯水比我地SoSweet,Menu選擇的確很多呢但在門口已選定了,a la carteMenu,根據Menu排序,入面有餐湯及沙律、分享前菜、巴黎小食之最、共享主菜、配菜、法式蕎麥薄餅、意粉及燴飯、甜品、法式可麗餅等等。👋Avocado Tartine $68「牛油果雙重奏多士三文治」呢個前菜到先,賣相非常吸引,大量牛油果鋪晒上面頭,感覺份量十足,包身偏硬

👋Avocado Tartine $68
「牛油果雙重奏多士三文治」
呢個前菜到先,賣相非常吸引,大量牛油果鋪晒上面頭,感覺份量十足,包身偏硬,但上面是軟身既口感,兩者加埋可以平衝。
Avocado Tartine

成個包口感幾好,牛油果雙重又不膩,仲有一種健康的味道。食一點綠色食物,心情挺好的。
Avocado Tartine

👋Scallops & Mushroom Galette $148
侍應向我推薦這款法國人的主食:蕎麥餅,「香煎帶子蕎麥薄餅」
我也覺得試食這款食物是件令人興奮的事。鹹的crepe第一次食,個crepe配有沙律菜、菇同香濃白酒忌廉,初次品嚐,煙煙韌韌食得好似幾健康。
Scallops & Mushroom Galette

蕎麥薄餅煎至稍稍金黃,色澤平均,又薄又柔軟,帶有蕎麥香,野菌粒入面有煙肉,加左白酒去炒味道都幾重,有些沙律菜都好,可中和味蕾,帶子鮮味都好出肉厚肥大,整件事係偏濃味所以配輕微蕎麥香既蕎麥餅唔會死咸,係幾特別幾好食既!

👋Clams Linguine $158
「蒜香白酒大蜆意粉」呢個意粉EncoreEncoreEnoce!!!
因為勁好食呀!吃完後還是對白酒煮蜆扁意粉念念不忘。
Clams Linguine

蒜香和白酒味道,籠絡我的胃,做法不複雜既意粉為什麼這麼好吃呢,蜆肉肥美大隻,蒜香味好出眾,白酒配上扁意粉非常合適。
Clams Linguine

扁意粉口感軟硬適中,蒜香白汁惹味一齊撈埋,非常酒味清香,好順口,好好食!!!一定要試。

👋U.S Angus Beef Rossini $288
「極致羅西尼牛扒」
主菜係紐西蘭牛脊肉配法國鵝肝,嗌五成熟,黎到個樣好靚仔既,牛扒、鵝肝、薯蓉望落都夠飽。香煎法國鵝肝底面煎香, 入口都快溶化,伴碟嘅薯蓉超足量。

U.S Angus Beef Rossini

呢個極致羅西尼入口帶點甜味應該係紅酒汁既影響,牛肉口感鮮嫩,粉紅既內裡多肉汁且牛味香濃,但可能比個汁影響,偏甜就一般般,沾上少量海鹽既話會Balance一點。牛扒嘅整體質素OK!係醬汁就一般。
U.S Angus Beef Rossini

👋Icecream & Sorbet [3 Scoop] $55
「士多啤梨、椰子、雲呢拿」
呢3球雪糕真係做Ending超適合,最喜歡士多啤梨及椰子,椰子味應以椰漿製成,質感稠身,帶濃濃椰子味,不太甜,好吃。
Icecream & Sorbet [3 Scoop]

縱然雪糕口味千變萬化, 款式花多眼亂,但士多啤梨雪糕總在不少人的Top list內,每口也是濃濃的新鮮士多啤梨味,加上這個配方的甜度剛好,絕對是perfect match!
Icecream & Sorbet [3 Scoop]
辛苦完放工後,來到尖沙咀享受一頓法國晚餐。之前灣仔分店的【Odelice】幫襯過幾次都無令我失望,所以今次入得黎記住一定要適當地調節一下心情,品嚐一下慢工出細貨的法國餐!
2020-02-29 735 浏览
星期日來到尖沙咀The One的「Odelice!」,這家法國餐廳位於商場4樓,裝修有格調,餐廳環境和燈光都有點幽暗,窗邊擺放了燭光,氣氛浪漫。餐廳地方雖然不大,但空間不太擁擠,坐得很舒服。餐牌選擇非常多,隨便點了一些食物與友人一起分享。吞拿魚牛油果他他 先來一個餐前開胃小食,牛油果香濃細膩,吃起来口感嫩滑。吞拿魚新鮮,另外日式和風醬汁添了幾分清新,色香味俱全,食多也不覺油膩,是不錯的前菜。 海陸拼盤 所謂的海陸分別是指焗波士頓龍蝦和新西蘭牛脊肉。焗波士頓龍蝦龍蝦不算大隻,但亦不令人失望。龍蝦肉已開邊,龍蝦肉非常容易挑出,很方便我這種懶人吃。而龍蝦肉鮮甜彈牙,肉質一點都不鞋。新西蘭牛脊肉我不太喜歡吃太生,所以選了7成熟的新西蘭牛脊肉。牛肉大概都有五至七成熟,個人嚟講覺得啱啱好。 牛脊肉肉質鲜嫩多汁,結實軟嫩,香氣撲鼻,食落比較少筋,入口啖啖滋味。而牛脊肉一早已經調味,再加上紅酒牛肉汁令牛肉的味道再提昇,但太多會奪走牛肉的味,所以加少少調味便可。這個套餐配上兩款配菜,我選了橙香蕃薯蓉和薯條。 橙香蕃薯蓉很出色,蕃薯蓉打得非常幼滑,味道香甜,好像甜品一樣,也減低牛扒的油膩感。著條厚身,香脆

餐牌選擇非常多,隨便點了一些食物與友人一起分享。

海陸拼盤
所謂的海陸分別是指焗波士頓龍蝦和新西蘭牛脊肉。

新西蘭牛脊肉
我不太喜歡吃太生,所以選了7成熟的新西蘭牛脊肉。
新西蘭牛脊肉

這個套餐配上兩款配菜,我選了橙香蕃薯蓉和薯條。

橙香蕃薯蓉

著條厚身,香脆可口,質素都不錯。
著條

最後再點了法式可麗餅為這一餐畫上一個完美既句號。
味道我選了Nutella榛子朱古力醬和煎香蕉,可麗餅餅皮口感煙韌,味道和口感與熱香餅差不多,再配上Nutella醬和煎香蕉最Match的配搭,味道更加豐富,甜而不膩。
法式可麗餅

就這樣度過了一個愉快的晚上,滿足的一夜!這家法國餐廳的質素之高,個人覺得非常值得一試再試,餐廳在服務、食物和環境方面都不俗,下次會再光顧。
2020-02-23
橙香蕃薯蓉
著條
2020-02-27 138 浏览
上星期和友人在尖沙咀The One商場閒逛,到了四點多的時候開始餓,就決定來個early dinner。Odelice在灣仔已經吃過一次,今次來到尖沙咀決定帶友人來一試。結果不負眾望,不僅價錢廉宜、食物質素也保持水準。Soup of the week餐湯是蘑菇忌廉湯,充滿蘑菇蓉,口感很豐富!Crab Cake Benedict朋友點了這道菜,還送上沙律🥗,份量剛剛好。膽炸蟹餅加上溫泉蛋,味道很夾,不會過於熱氣。Avocado Benedict我鍾情牛油果,所以點了這個。牛油果熟熟地,不會太硬。Caramel & Cream Crepe這個薄餅記得一上枱就要吃了,因為忌廉會開始溶。買相以為會太甜,怎料焦糖醬甜度適中,大推!Matcha Latte最出色是還附有一塊薑餅,沾在抹茶啦鐵裏,超好食呀!Smoothie朋友這個飲品的士多啤梨和香蕉味也很突出。

Soup of the week
餐湯是蘑菇忌廉湯,充滿蘑菇蓉,口感很豐富!
Soup  of  the  week

Crab Cake Benedict
朋友點了這道菜,還送上沙律🥗,份量剛剛好。
膽炸蟹餅加上溫泉蛋,味道很夾,不會過於熱氣。
Crab  cakes  benedict

Avocado Benedict
我鍾情牛油果,所以點了這個。
牛油果熟熟地,不會太硬。
Avocado  Benedict

Caramel & Cream Crepe
這個薄餅記得一上枱就要吃了,因為忌廉會開始溶。
買相以為會太甜,怎料焦糖醬甜度適中,大推!
Caramel  &  Cream  Crepe

Matcha Latte
最出色是還附有一塊薑餅,
沾在抹茶啦鐵裏,超好食呀!
Matcha  Latte

Smoothie
朋友這個飲品的士多啤梨和香蕉味也很突出。
Strawberry  Banana  Smoothie
Caramel  &  Cream  Crepe
Matcha  Latte
Strawberry  Banana  Smoothie
2020-02-25 114 浏览
要飲得健康莫過於即炸蔬果汁。蘋果,青瓜,西芹汁,含有豐富維他命,味道清甜又清香。牛油果跟吞拿魚他他永遠是最佳拍檔。牛油果嘅綿滑沾滿了吞拿魚他他,好有豐富口感。雜錦海鮮意大利麵非常抵食。份量不少,麵條有靭度。海鮮有青口,魷魚,大蝦,絕不馬夫。醬汁以蕃茄為主,開胃滋味。烤豬胺還以爲是又大塊又厚身那種。原來己切成一片片,方便食用,調味恰到好處,肉質軟熟,惹味美。可麗餅不可不點,每次來一定會食的。厚度適中,帶有橙酒香氣,混合朱古力醬,味蕾上又另一種體驗。
要飲得健康莫過於即炸蔬果汁。
蘋果,青瓜,西芹汁,含有豐富維他命,味道清甜又清香。

2020-02-25
今日去Popcorn行街,見到新開了Odelice ,即刻入去試下,因為之前響灣仔食過食物質素好好。法國出名食crepe,當然要試下,叫了Parma ham Galette 中間還加了隻蛋,朋友喜好叫了熟蛋,蕎麥薄餅好煙韌,邊位有脆邊,而ham 有咸香,上面還鋪了沙律菜,夠曬健康。再點了法國黑青口配薯條$188,青口size雖然較細隻,但原來好清甜,配上鮮蕃茄,肉質爽口,薯條又肥美,主菜揀了Main Beef Rossini$288,叫了五成,半生熟牛扒,烤得剛好,肉汁好鮮甜,還有塊厚身鵝肝,油香味濃,外邊煎香左,伴菜有法國洋蔥,好甜。另外加了$40 叫了個忌廉菠菜蓉,好creamy ,甜品見到有個pina colada crepe$95,好特別,cocktail 呢個配搭飲得多,冇諗過放在甜品都咁好食,最欣賞係個椰子雪糕襯上新鮮菠蘿,菠蘿面係焦糖香脆,仲有薄荷葉灑上,味覺真係好似飲緊cocktail 咁,襯埋煎香的蒿麥薄餅,好夾,好味。

另外加了$40 叫了個忌廉菠菜蓉,好creamy ,

2020-02-17
2020-02-24 111 浏览
經常去The One行街見到呢間餐廳, 但第一次黎呢到食野宜家黎食野更要探熱呢當日around 2點去到, 所以有Brunch Set可選意粉 Burger 牛扒 青口 甜品等等都多選擇同男友叫左2個main course + 1個甜品Main Course會有埋湯/ Salad跟我地都揀左湯 係蕃茄什菜湯 酸酸地又多料 開下胃香酥蟹肉餅漢堡 – 配薯條 $148有牛油果蓉係中間 蟹肉餅酥脆Juicy 有驚喜歐洲空運黑青口 – 配薯條 $168青口比較細隻 但份量都足 賣相好吸引薯條係粗薯 新鮮炸起好香口香橙朱古力可麗餅 $45朱古力Sauce唔係Nutella醬, 牛油味好重橙味唔算濃 但勝在唔算太甜 味道都OK如果有球雪糕又熱又凍應該會正好多 (佢有D款係有雪糕跟)
經常去The One行街見到呢間餐廳, 但第一次黎呢到食野
宜家黎食野更要探熱呢

歐洲空運黑青口 – 配薯條 $168
青口比較細隻 但份量都足 賣相好吸引
薯條係粗薯 新鮮炸起好香口

香橙朱古力可麗餅 $45
朱古力Sauce唔係Nutella醬, 牛油味好重
橙味唔算濃 但勝在唔算太甜 味道都OK
如果有球雪糕又熱又凍應該會正好多 (佢有D款係有雪糕跟)