-#小肥葵芳遊小肥大愛之一既Cafe OCIO又有新店開張了😆仲要近左返工地方緊係趁返工前又嘆下扒嘆下啡啦☕️🥩午市套餐以主食餐湯同餐飲作基本配搭🙈淡淡筍香口感Creamy既甘荀忌廉餐湯唔同分店依然保持到質素既煎肉眼🥩👨🏻‍🍳🔥五成熟係剛剛好😆以薄鹽黑椒香草等天然調味👨🏻‍🍳🌿配以燒汁拌食更帶出扒香鮮味🥩😋而附上既薯條熱辣辣啖啖薯肉亦係小肥大愛🍟😆最後以熱騰騰既咖啡作結😆☕️
#小肥葵芳遊
而附上既薯條熱辣辣啖啖薯肉亦係小肥大愛🍟😆
最後以熱騰騰既咖啡作結😆☕️
2019-12-17
2019-12-16 59 浏览
-南瓜湯🎃甜甜既南瓜味,仲有啲南瓜同薯仔🥔碎粒,有啲口感得黎唔會好穠稠。-8安士美國香烤安格斯牛冀板肉配薯條🍟(每日限定12份)~158$~叫左五成熟,肉質口感結實,牛味都重;近邊既牛脂較多,但肉質愈近脂肪分布就愈惹味。厚切薯條好味😋薯仔味重,多過炸既油膩味道,但要小心薯條放係牛扒底下,唔想薯條變冧,最好上碟既時候將啲薯條撥返出嚟。-美式BBQ醬烤原條豬肋骨配薯條🍟~189$~酸酸甜甜既燒烤醬令人胃口大開,而且豬仔骨外層燒得幾乾身香口。如果鐘意辣就可以醮埋跟餐既醬,辣辣地係另一個食法。其實仲想試埋穫仔甜品🍮,大大穫咁上好特別,望落好吸引。但以上兩個菜式份量多,食完再食唔落,下次再黎試!

-南瓜湯🎃

-美式BBQ醬烤原條豬肋骨配薯條🍟~189$~

2019-12-16 53 浏览
今年提早咗同老公嘅屋企人食冬至飯,奶奶話唔想食中式嘢,咁啱見到新都會有間新開嘅餐廳,佢見到Menu有牛脷意大利粉,就話好想試吓,呢日我哋2:00去到餐廳已經滿座咁制,不過等候都唔係好啦我哋等咗大概兩三個字就可以入座啦,餐廳設有沙發位都非常舒服,分別我哋叫咗all day breakfast,仲有我嘅海鮮焗飯, 焗飯應該係即叫即整既,加埋連個pan都heat 左,上枱等保持住熱喇喇,配料都唔算少,每樣都切到一口size, 至於all day breakfast我最欣賞就係個waffle,好香!配埋糖漿簡直係完美!
2019-12-16 29 浏览
平時去開葵芳新都會行街,見到有間新開既西餐Ocio,新開一定要黎食下喇,咁就搵左一日放工帶朋友一起黎食,進到餐廳環境唔算太大,但座位都好舒服,唔會太迫,裝飾就有一大片花海,令人眼前一亮,心境都較為放鬆晚市套餐都幾抵食,包左餐湯同飲品(係南瓜湯,飲落又香又滑,而且有濃濃既南瓜味)奧斯特選全日早餐$98裏面有雞扒(雞皮煎得香脆,雞肉就好嫩滑),炒蛋(係半熟蛋,仲有少少蛋漿,做到入口即溶),窩夫(焗到外脆內軟,加上蜜糖一起食,好似食緊甜品咁),薯條(炸得香口,唔會過火,一d都唔覺得乾身)美國波士頓龍蝦意粉$168龍蝦有半隻 ,有成隻碟咁大,而且蝦肉十分彈牙,肉質結實,蝦頭仲有蝦膏,意粉就非常爽口,配上龍蝦汁,一起食,味道更加提升

晚市套餐都幾抵食,包左餐湯同飲品

(係南瓜湯,飲落又香又滑,而且有濃濃既南瓜味)

奧斯特選全日早餐$98

美國波士頓龍蝦意粉$168
2019-12-15 46 浏览
葵芳新開的Ocio店面不算大,但裝修都算靚仔,中午食飯的時候勁多人等位,掀左下餐牌,價錢適中,選擇多,好似幾岩食,于是就加入等位的行列。等左一陣就有位了,假日午市套餐有十幾個選擇,配有是日餐湯,野飲,加錢仲有抵食小食。是日餐湯系南瓜忌廉湯,口感綿密,南瓜味好出,香香甜甜,質素好有誠意!All day breakfast 賣相出眾,勁豐富,最欣賞佢的食物質素,每一款都很高質,連薯條都係脆渣喳新鲜熱辣,煙三文魚冇渣冇筋,格仔餅好香雞蛋味,外脆內軟,沾上蜜糖,好好味。黑松露野菌意粉,份量足夠,口感creamy ,有豐富的黑松露忌廉汁,好香!

午餐
2019-12-14 58 浏览
今日同朋友經過葵芳,見到呢間餐廳裝修得都幾唔錯,對於成日行新都會廣場既我,都唔知原來有間咁嘅餐廳,決定一嘗!我地分別見咗兩個晚市套餐,套餐包括左是日餐湯,主食同埋咖啡或者奶茶,我地叫左一個八安士美國香烤安格斯牛翼板肉配薯條同黑松露軟殼蟹意大利飯!先上既係個餐湯,當日嘅餐湯係南瓜湯,味道好新鮮同好raw,感覺好健康,調味不算重!雖然我個重口味朋友覺得略淡,但我反而好鐘意,吾會有味精,飲得出食材既新鮮而主食方面,黑松露軟殼蟹意大利飯相當出色,個軟殼蟹炸得剛好,而個意大利飯又吾會好硬,份量好足,吾錯!而個限量既八安士美國香烤安格斯牛翼板肉,我地叫左5成熟,切落去吾會好難切,食落去吾會咬吾開,顏色粉嫩,而且肉既厚度都有一定份量,仲要配上薯條2個人share食都無問題,值得推薦!飲品方面都好正常,總結一下都幾好,絕對不會伏

飲品方面都好正常,總結一下都幾好,絕對不會伏
2019-12-14 48 浏览
葵芳出名多嘢食就係人都知,但其實大家都唔好忽略隔離新都會廣場嘅食肆,最近就同男朋友食咗一間好高質嘅Cafedinner main選擇有16款咁多,淨係諗食咩都諗左好耐😂最後我叫咗一個黑松露軟殼蟹意大利粉,軟殼蟹即叫即整咬落口咁趣卜卜,而且仲有汁飛出來😋😋😋意粉方面除咗黑松露仲有好多雜菌去做伴碟,忌廉汁份量啱啱好唔會太多都唔會太少而且啱啱號滲透係意粉入面男朋友就叫咗一個加拿大保濕豬鞍配薯條,食物嚟到真係同餐牌所講真係仲好保濕,而且切每一道係燈光之下仲見到有水份係肉中間,咬落口感都好鬆軟,而且真係足10安士,厚度十足但唔會令肉感變差另外每一個dinner set都會附送餐湯, 當晚餐湯係粟米忌廉湯,每一啖都有粟米蓉同蛋花,份量中規中矩而且餐具都好精緻識得Cafe啊點會少得甜品,叫咗一個鑊仔抹茶班cake,食落口感鬆軟而且淡淡都食到抹茶味,最重點係雪糕擺放位置完全唔會令雪糕好快溶化😍大家喺隔離葵芳廣場享受唔同消息嘅同事其實都可以留意一下新都會廣場其實都有好多各類性價比好高嘅餐廳

2019-12-12
2019-12-14 47 浏览
今日經過見唔多人就試吓新開呢間, 坐位都算闊落,叫左個set lunch 春雞意粉, 春雞都正常,但d 意粉好明顯係熱住定唔知點解乾晒, 好難食!食食吓仲覺得眼好辛苦, 廚房d 煙煙到眼😭應該無下次
2019-12-14 111 浏览
Ocio開到黎葵芳,當然要試吓啦!推廣緊一系列龍蝦的菜式,連早餐都有龍蝦窩夫,實在令人震驚🤯可惜我食晚餐如果唔係都試吓食龍蝦做早餐😌美國波士頓龍蝦飯$158芝士焗嘅龍蝦🦞肉質厚實,鮮甜既龍蝦肉配香濃焗芝士,剩係食開邊既龍蝦肉緊係唔夠喉😏叫侍應拎鐵鉗就可食埋蟹鉗入面嘅肉就perfect la。雖然得半隻,不過肉都唔少,不錯!至於risotto係用蕃茄汁煮既,粒粒軟硬適中,滲透茄湯之餘又唔乾,而且蕃茄夠曬開胃,唔會食滯😋每啖飯都好滿足,令人再三回味呀!美國安格斯肉眼配薯條$198Menu有寫有10oz ,所以都好大塊,但薯條竟然得咁少,仲擺喺塊扒下面整到林晒😣不過論質素而言係高既,肉質鮮嫩,牛味濃,又有小小脂肪,大食的朋友可能需要多小小薯條先得呀😆餐湯係粟米湯😍有粒粒粟米,而且粟米好甜,應該係新鮮粟米黎🤡餐飲叫左杯特飲,巨峰提子梳打,顔色一般,好似檸茶咁,但味道可以呢!

美國波士頓龍蝦飯$158

美國安格斯肉眼配薯條$198

美國安格斯肉眼扒配薯條

餐湯係粟米湯😍有粒粒粟米,而且粟米好甜,應該係新鮮粟米黎🤡
餐湯

巨峰提子梳打
2019-12-10
餐湯
巨峰提子梳打
2019-12-12 98 浏览
今日收工約左表姐黎食野之前經過見佢呢間野個裝潢幾靚裡面好Fresh❤️見佢MENU都係食西餐所以今日就黎試下喇!❤️餐湯(跟餐)好Creamy,同埋好多粒粒狀食到有好多料係入面❤️茄汁雜菌虎蝦意粉$1️⃣1️⃣8️⃣呢款係有好多紅椒青椒所以如果唔係幾鍾意紅椒青椒味的話就可以叫佢走左佢地一人份量,包人個餐湯同飲品😳❤️奧斯水牛城雞翼(5隻) $3️⃣9️⃣咁呢個醬係分開放既隔離有放D沙律個醬就比較似蕃茄醬❤️焦糖香蕉朱古力窩夫$6️⃣8️⃣呢個份量做飯後甜品係有D多但個窩夫就好厚實加埋焦糖香蕉同朱古力雪糕🍌🍫真係好Match☺️下次想黎食下午茶兩個人黎點個窩夫飲杯咖啡就岩曬喇☕️❤️鹽烤大虎蝦$6️⃣8️⃣有兩大隻虎蝦,基本上係幫你拆埋個殼好易食到舊蝦肉🦐因為係用鹽烤所以食到蝦個原味❤️熱蜜桃紅茶(跟餐)🍑香噴噴蜜桃香味既茶!P.S. 呢邊嘅服務就好好啦,但係好多服務生好似都係新人黎嘅,所以佢哋對菜式可能未必太熟悉。不過大家服務都幾好,另外呢間餐廳抽氣做得未夠完善,大家可能要帶定香水黎噴❤️
今日收工約左表姐黎食野
之前經過見佢呢間野個裝潢幾靚

裡面好Fresh❤️

見佢MENU都係食西餐

所以今日就黎試下喇!

❤️餐湯(跟餐)
好Creamy,同埋好多粒粒狀
食到有好多料係入面

❤️茄汁雜菌虎蝦意粉$1️⃣1️⃣8️⃣
呢款係有好多紅椒青椒
所以如果唔係幾鍾意紅椒青椒味的話
就可以叫佢走左佢地
一人份量,包人個餐湯同飲品😳
❤️奧斯水牛城雞翼(5隻) $3️⃣9️⃣

下次想黎食下午茶
兩個人黎點個窩夫
飲杯咖啡就岩曬喇☕️

❤️鹽烤大虎蝦$6️⃣8️⃣
有兩大隻虎蝦,基本上係幫你拆埋個殼
好易食到舊蝦肉🦐
因為係用鹽烤所以食到蝦個原味

❤️熱蜜桃紅茶(跟餐)🍑
香噴噴蜜桃香味既茶!

2019-12-09
  • 奧斯水牛城雞翼
  • 鹽烤大虎蝦
Ocio之前已經食過好幾次,最近終於開到嚟葵芳啦🙈所以早排就帶咗朋友黎呢度食晚餐💜_晚市套餐包左餐湯係南瓜湯😋飲落去好順滑Creamy👍🏻飲嘅時候仲飲到南瓜蓉😆食嘢之前飲番啲暖下個胃都唔錯_💛Ocio精選全日早餐 $98賣相好吸引既全日早餐!配料包括有雞扒、炒蛋、煙三文魚、薯條、德國腸、沙律、番茄等等🤤雞扒外皮脆脆地,炒蛋亦幾滑😋最愛嘅就係個窩夫,烤焗至金黃色,配埋旁邊嘅蜜糖一齊食非常滿足😋_💛美國波士頓龍蝦意粉 $158波士頓龍蝦嘅肉質非常彈牙🦞上面仲有一層芝士好邪惡😆意粉亦都有菇菌,食落去好香口_飲品方面包左一杯$33以下的飲品,我哋就揀咗凍檸茶同可口可樂,這裏的可樂是原罐上還有附上檸檬,不錯

晚市套餐包左餐湯係南瓜湯😋

💛Ocio精選全日早餐 $98

💛美國波士頓龍蝦意粉 $158

2019-12-11 72 浏览
星期六嚟葵芳行街,target左嚟呢間食lunch,因為見佢個Lunch Menu都幾抵食,2pm左右嚟到,都幾多人等左一陣先有枱入得,等位嗰度有少少混亂,改善一下會更好!!All day breakfast非常豐富,肉類有三文魚、腸仔、同埋一塊雞扒,雞扒腸仔印象中係好食嘅,waffle係台式鬆餅,少少哋一小塊已經好飽,同蜜糖一齊食好味,仲有薯條同炒蛋,食完真係非常飽好滿足!! 價$加埋一先~$100,真心幾抵食!! 朋友order左burger,個汁係好似肉醬意粉嘅肉醬,牛肉有口感似係自家製打出嚟嘅,總括嚟講佢話好味!!凍咖啡同奶茶都係自己加糖水加奶!! 慳返唔使叫走甜~

凍咖啡同奶茶都係自己加糖水加奶!! 慳返唔使叫走甜~
2019-12-10 55 浏览
朋友介紹這間Ocio的餐廳非常不錯,因此在新都會行完街過後就進店進食晚餐。餐廳位於新都會廣場與地鐵站相連着位置上十分方便。餐廳主打西式食品,有不同的扒類,各種西式飯面等。今天晚上我點了晚餐套餐的紅酒汁煮牛脷意粉和加了小吃水牛城雞翼。先來頭盤餐湯,是粟米忌廉湯,看得出是自家制的。牛脷相當軟熟,不會太煙銀,意粉跟紅酒汁都配合得非常好味。出席的是小吃水牛城雞翼,新鮮炸起的感覺非常不錯,配上茄汁進食,味道一流。餐廳裝修簡約,店員態度服務良好,如果在新都會廣場行街,這間餐廳值得一試
2019-12-10 56 浏览
今晚舊同事約咗去葵芳新開嘅西餐廳開餐, 新都會廣場2樓🌿🌿Ocio🌿🌿餐廳唔算大,設計簡約清新😊 Dinner set 都有16款選擇😚,隨餐有餐湯、飲品, 另外加錢有多達5款小食任揀,我哋冇叫小食,不過另叫甜品✌❤粟米忌廉湯🌽~熱上,creamy 👌茄汁雜菌虎蝦意粉🍝~ 虎蝦大隻彈牙有蝦膏, 意粉軟硬適中,條條掛汁👍十安士美國安格斯肉眼🥩薯條🍟~7成熟,好有牛味,有肉汁有質感,🍟條金黃皮脆😋鮮紫薯蜂巢窩夫🍠~ 好香👍紫薯味道天然, 窩夫有蛋味,甚有質感, 配埋雲呢拿雪糕🤤👩‍⚖ 由餐湯至到甜品, 食物調味唔算好重, 突出咗食物本身嘅味道, 啱曬今時今日注重健康嘅飲食人仕😚

粟米忌廉湯🌽

~熱上,creamy 👌

茄汁雜菌虎蝦意粉🍝

~ 虎蝦大隻彈牙有蝦膏, 意粉軟硬適中,條條掛汁👍

十安士美國安格斯肉眼🥩薯條🍟

~7成熟,好有牛味,有肉汁有質感,🍟條金黃皮脆😋

鮮紫薯蜂巢窩夫🍠

2019-12-09
2019-12-09 53 浏览
第3間分店黎到葵芳喇 上次旺角分店食完成日心思思想再食而家可以近近地過去好方便呀✨✨同旺角分店唔同風格 好護眼呀😂晚餐選擇多 16個選擇呀!甜品樣樣都好吸引呀!不過今次太飽只好下次再食啦!凍凍地飲返碗熱湯最舒服😌餐湯係粟米湯散叫左黑松露芝士薯條好香脆 芝士又拉到絲 份量又多黑松露軟殼蟹飯軟殼蟹大大隻脆卜卜,黑松露汁好香口🤤🤤🤤奧斯水牛城雞翼好肥美🤤啖啖肉好惹味餐飲加左19蚊轉青蘋果梳打 爽呀!!!
第3間分店黎到葵芳喇 上次旺角分店食完成日心思思想再食
而家可以近近地過去好方便呀✨✨
同旺角分店唔同風格 好護眼呀😂

晚餐選擇多 16個選擇呀!
甜品樣樣都好吸引呀!不過今次太飽
只好下次再食啦!

凍凍地飲返碗熱湯最舒服😌
餐湯係粟米湯

散叫左黑松露芝士薯條
好香脆 芝士又拉到絲 份量又多
黑松露軟殼蟹飯
軟殼蟹大大隻脆卜卜,黑松露汁好香口🤤🤤🤤

奧斯水牛城雞翼好肥美🤤啖啖肉好惹味
餐飲加左19蚊轉青蘋果梳打