2020-01-07 36 浏览
人在 葵芳-新都會 , 睇戲之前,百無聊賴,就行去 Ocio 食個 tea ~Menu ~香蕉奶昔 : 一個 milkshake 打得不夠細滑 , 已經是大失敗 , 香蕉味道還要不夠濃郁 , 質地又偏稀 , 還可以說什麼呢 ~Earl Grey Tea Souffle Pancake 鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 : Souffle pancake 的賣相靚,但味道平平 , 吃入口中一點輕柔感都沒有 , 蛋香味亦欠奉 , 但就有點過甜 , 個伯爵茶 sauce 沒有茶味 , 奶味又好重 , 亦比較偏甜 ~黑咖啡 , 淡而無味 , 認真唔掂 ~總括來說 : 不算中伏,只覺得應該有很大的進步空間 ~本篇完 ~
人在 葵芳-新都會 , 睇戲之前,百無聊賴,
就行去 Ocio 食個 tea ~
Menu ~

黑咖啡 , 淡而無味 , 認真唔掂 ~

總括來說 : 不算中伏,只覺得應該有很大的進步空間 ~

本篇完 ~
2020-01-05 94 浏览
這家店兩年前在大圍吃過,也是見到別人推薦的,吃過味道不錯,這次見到葵芳開,就算生病都立刻和朋友試一試 是一家甜品很優勝的店!「鍋仔伯爵茶雪山熱香餅」這個真的超級無敵好吃!它是屬於綿軟的口感,不是空氣feel,但是我蠻喜歡這種的。配上雪糕球,真的一流,答應我,一定要點!(回味臉「黑松露芝士薯條」朋友很想吃這個,因為我生病也沒敢吃很多,是有黑松露的那種特有的煤氣味的,但是薯條不夠脆,有點黏,芝士味也不算很吸引,一般般。「紅酒汁牛舌意粉」很想吃牛舌,預感到是煮很爛那種,上來後確實也是,我寧願切薄一點,脆口一些。本想著和朋友分享,所以沒好意思撈很勻,吃到後面感覺醬汁有點濃和糊一塊了。建議點的趁熱吃。很早去到有空位的時候因為說用餐時間只有一個半小時,朋友還在路上,就沒敢入坐,服務員也沒提示可以先拿號,後來在那等了5個號半個多小時才入坐。這點可以提高一下。然後最糟糕的是,餐湯沒了說換圖2的沙律給我們,沒問我們喝什麼(餐配的)最後還結帳我們一下沒注意,他們也直接收錢了。這個體驗讓熟客感到不太舒服。
這家店兩年前在大圍吃過,也是見到別人推薦的,吃過味道不錯,這次見到葵芳開,就算生病都立刻和朋友試一試[機智] 是一家甜品很優勝的店!
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅

黑松露芝士薯條

紅酒汁牛舌意粉

2020-01-03
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
紅酒汁牛舌意粉
今日應承咗請細佬食飯,平時黎葵芳多數都係葵涌廣場掃街,咁今日唯有去新都會食餐好啲㗎啦。呢間餐廳我記得我喺大圍食過,質素都唔錯嘅,所以今日就揀咗呢間請細佬食。呢一間分店嘅裝修明顯地靚過大圍嗰間好多,咁我哋兩個就叫咗兩份晚餐另外再加左一個小食。首先飲品我哋叫咗一杯水蜜桃沙冰同埋一杯荔枝沙冰,正正常常啦!之後就到小食,我哋叫咗份水牛城雞翼。呢個雞翼做得唔錯,出面嘅汁夠多,亦都係做到水牛城雞翼嗰種酸酸辣辣嘅味道,我哋兩個食完都覺得仲有啲唔夠喉。之後就到主菜啦細佬揀咗一份波士頓龍蝦配牛柳。一上枱就見到佢對眼發晒光,有半隻芝士焗嘅龍蝦,再加上一塊好大嘅牛柳。龍蝦嘅芝士味調味得唔錯,我試咗一舊龍蝦肉,都OK嘅,肉質彈牙,唔會霉。不過以呢一個唔係太貴嘅價錢可以食到龍蝦,其實期望都唔會太高,所以性價比算係OK啦!之後就到我去主菜五成熟嘅肉眼扒。食得出個肉眼扒係新鮮嘅,而且廚師煎嘅方法亦都正確,有rest過塊牛扒先拎出嚟。叫咗五成熟都啱啱好。不過唯一係我高估左自己嘅食量,原來咁大塊牛扒我係食唔晒嘅,好彩細佬夠大食,我分咗少少比佢就食得晒啦!伴碟嘅燒汁幾好食, 不過略嫌份量有啲小。但係再問侍應拎,佢哋都好樂

之後就到我去主菜五成熟嘅肉眼扒。食得出個肉眼扒係新鮮嘅,而且廚師煎嘅方法亦都正確,有rest過塊牛扒先拎出嚟。叫咗五成熟都啱啱好。不過唯一係我高估左自己嘅食量,原來咁大塊牛扒我係食唔晒嘅,好彩細佬夠大食,我分咗少少比佢就食得晒啦!伴碟嘅燒汁幾好食, 不過略嫌份量有啲小。但係再問侍應拎,佢哋都好樂意再比。

最後雖然已經好飽,但係我記得呢一間Cafe好出名佢哋嘅甜品,所以我都再叫多咗一個pancake。果然冇令我失望,佢係日式嗰隻疏乎厘pancake,加埋雪糕同埋忌廉一齊食,真係好comfort,為呢餐飯畫上左一個圓滿嘅句號。
2020-01-01 46 浏览
今日去開葵芳地鐵站新都會廣場度搵嘢食行左幾個圈都好似發現冇咩特別野想食😉😉直至到行到去呢間餐廳 cafe 見到呢間野應該係新開咁啱下午茶時間入去叫咗個午餐食🥳叫咗份三文魚egg 斑斕迪原來呢個餐仲有薯條同埋沙律$65包埋嘢飲 價錢都OK味道中規中矩不過地方來講都算係坐得幾舒服因為我去嘅時間就3:30pm冇咩人 咁成個環境都舒服嘅 如果想自己一個正整地搵間餐廳坐下食少少野呢間Cafe都唔錯嘅推介 佢仲有啲意粉selection 全日早餐同埋其他焗飯
今日去開葵芳地鐵站新都會廣場度搵嘢食

冇咩人 咁成個環境都舒服嘅

佢仲有啲意粉selection
全日早餐同埋其他焗飯

2019-12-31 58 浏览
之前喺旺角同大圍都有試過ocio,一直都對呢間餐廳念念不忘,今次仲開入商場,喺葵芳新都會廣場就搵到佢嘅蹤影而家連龍蝦都有得食添,仲可以當早餐,價錢都只係$158Lunch set有餐湯同餐飲跟埋奧斯芝士牛肉漢堡嘅餡料其實就有肉醬、芝士同漢堡扒估唔到用肉碎做漢堡包嘅餡料係咁夾嘅仲有脆到冇朋友嘅薯條添,如果薯條嘅份量可以在多啲就會更加好啦頂層有極邪惡金黃色嘅芝士海鮮就有大蝦、魷魚等等最後我哋仲叫咗杯特飲,如果夏天飲嘅話晒實好解渴
而家連龍蝦都有得食添,仲可以當早餐,價錢都只係$158
Lunch set有餐湯同餐飲跟埋
奧斯芝士牛肉漢堡嘅餡料其實就有肉醬、芝士同漢堡扒
奧思芝士牛肉漢堡配薯條
估唔到用肉碎做漢堡包嘅餡料係咁夾嘅
頂層有極邪惡金黃色嘅芝士
芝士白汁海鮮焗飯
海鮮就有大蝦、魷魚等等
最後我哋仲叫咗杯特飲,如果夏天飲嘅話晒實好解渴
巨峰提子沙冰
熱奶茶
2019-12-22
芝士白汁海鮮焗飯
巨峰提子沙冰
熱奶茶
回港後想食西餐,見評分很好,所以就滿心期待去試試,但發現質素只有普通茶餐廳水準,什至更差..非常失望,這餐廳只是把裝潢比較好,但食物質素真係好差.. 可能我們點的都不是Ocio的招牌菜.. 但一共3間分店,評分(Openrice)都可很好的.. 但食完結果竟然這麼惡劣.. 是靠買好評的餐廳牛仔粒意大利飯: 飯明照過硬,牛肉偏硬,太「韌」煎羊扒意粉:意粉沒有任何調味,製作欠誠意旁邊放2件羊扒,但當中一件羊過一半都是肥膏蜜瓜waffle: 上菜時只有一件窩夫,蜜瓜及一球雪糕,跟menu上有的糖漿、忌廉,他通通都沒有,於是跟店員反映,他還覺得我奇怪一樣。窩夫沒有蛋香,不是即整的,是放了很久的窩夫,雪糕是雲尼拿味,窩夫配料太小,沒有忌廉及糖漿,根本是沒有味道,很差。煮食煮根本沒有意會到食用者的感受,乾憎憎、沒有熱度嘅窩夫試了以上3款菜式,沒有一款是稱得上是ok的,絕不會再幫襯此店
是靠買好評的餐廳

牛仔粒意大利飯: 飯明照過硬,牛肉偏硬,太「韌」

煎羊扒意粉:意粉沒有任何調味,製作欠誠意
旁邊放2件羊扒,但當中一件羊過一半都是肥膏

乾憎憎、沒有熱度嘅窩夫

牛仔粒意大利飯
煎羊扒意粉
蜜瓜窩夫
2019-12-29
2019-12-29 894 浏览
OCIO is definitely my favorite go to place for set lunch and dinner, It’s the coffee shop with the most returning rate for myself. Luckily, they recently opened a new one in Kwai Fong, decided to go there for lunch 🍴 this time! 13 options available to choose from the lunch menu and can on top add extra snacks! We added the savory platter, picked the lamb chop spaghetti and the beef tongue rice. Both came with mushroom soup this time and it was delicious! hot bowl of soup in the cold weather! th
the snack platter has chicken nuggets, fried curry triangles, shrimps, spring rolls, salad 🥗 and 🍟! Loved it as the portion was so big and it was freshly made.
lamp chop spegetti and the ox tongue rice then arrived quickly after we finished the soup. It was in big portion and the meat was tender, juicy and cooked perfectly! We loved both dishes and finished all.
I found that this shop quality is even better, they kept improving their dishes and we cannot come back again to try other dishes.
  • 餐湯
2019-12-24 59 浏览
臨近聖誕又難得平日放下假,一於就同母親大人出下去食個豐富午餐。葵芳係一個唔錯的地點,要買平野又有要買;貴少少既都得,食野方面都一樣,有得掃術食垃圾又有得高級少少。同媽咪就當然唔掃街啦,行行下見到呢間餐廳幾吸睛,就入去食食佢啦!睇完餐牌我呢就決定食個全日早餐,因為佢好特別既點係佢用窩夫黎代替平時既麫包喎,成件事好似好高級咁囉!午時套餐會包一份是日靚湯,主食同埋飲品。當日個餐湯係薯仔湯:薯仔濃湯入口非常幼滑,加入左炒香的洋蔥碎煮香甜美味,十分暖胃。全日早餐入面包括有窩夫、抄蛋、雞扒、三文魚、薯條、茄汁豆仲有一條腸呀!超級豐富,唔怕唔夠飽啦!呢個窩夫做出來鬆軟可口,配以糖漿已經很美味!媽咪呢就叫左份美國肉眼扒配薯條,雖然肉眼扒選擇了半熟,但是切開剛剛好,沒有過多的血汁。粉嫩的牛肉很是柔軟,牛味濃郁。

午時套餐會包一份是日靚湯,主食同埋飲品。

呢個窩夫做出來鬆軟可口,配以糖漿已經很美味!

2019-12-23 61 浏览
是日餐湯餐湯係南瓜湯,好creamy 湯入面仲有南瓜蓉,好足料,差啲想嗌多一碗飲。十安士肉眼扒中午先到又未食早餐,梗係嗌個扒慢慢食。上碟果然無失望真係好大份,嗌左五成熟,煎得岩岩好,切落去仲係粉紅色好有肉味。All day breakfast,份量好豐富,有大大塊雞扒,炒蛋,蕃茄,煙三文魚,沙律菜,茄汁豆同埋德國腸。雞扒好大塊,加左香草一齊煎,雞皮煎得好香脆,雞肉好嫩滑。腸仔都好好食,食得出來貨好高質。食埋窩夫,當做lunch 都岩岩好。跟餐嗌左即磨咖啡,奶係分開上,岩哂我呢啲中意落多啲奶既,星期日中嘆完呢個brunch 真係好relax。
是日餐湯

十安士肉眼扒

2019-12-22 92 浏览
葵芳依家都開左ᴏᴄɪᴏ啦~行完街街黎食都幾方便就腳👭🏻.呢度既薯條係厚切架 我最中意入面仲有薯蓉外脆內軟 🧀芝士薯條有得拉絲 咸咸地又熱辣椒好正。.安格斯牛柳要左5成熟 再配半隻龍蝦🦞沙律同薯條 仲有南瓜湯🎃 有南瓜蓉架牛柳好軟腍 牛味重 加左醬汁食更正。.龍蝦爽口彈牙 蝦膏都好美味~呢個面頭加了芝士醬 幾濃味的如果又想食🐂牛又想食海鮮 可以選擇下呢個。.荔枝冰茶有原粒荔枝係入面唔算太甜 小清新之選💜茶底都唔錯 濃濃的
葵芳依家都開左ᴏᴄɪᴏ啦~
行完街街黎食都幾方便就腳👭🏻
呢度既薯條係厚切架 我最中意入面仲有薯蓉
外脆內軟 🧀芝士薯條有得拉絲 咸咸地又熱辣椒好正。
安格斯牛柳要左5成熟 再配半隻龍蝦🦞
沙律同薯條 仲有南瓜湯🎃 有南瓜蓉架
牛柳好軟腍 牛味重 加左醬汁食更正。
龍蝦爽口彈牙 蝦膏都好美味~
呢個面頭加了芝士醬 幾濃味的
如果又想食🐂牛又想食海鮮 可以選擇下呢個。
荔枝冰茶有原粒荔枝係入面
唔算太甜 小清新之選💜
茶底都唔錯 濃濃的
2019-12-16
2019-12-21 74 浏览
見間餐廳新開,一心試下,大概15:50到達餐廳,order左兩個tea set,一個香蕉窩夫+熱奶茶,另一個士多啤梨窩夫+凍檸茶,16:05 就黎左一個香蕉窩夫及兩杯餐飲,眼見旁邊枱食客遲黎都已出齊野食,所以問左兩次個士多啤梨窩夫有未,到1625再問下,店員表示3分鐘後有,但眼見到16:30及都一共問左3次個窩夫有未既情況下都未出到個士多啤梨窩夫,就決定cut左個士多啤梨窩夫埋單離開。重點是:最後店員表示個士多啤梨窩夫仲整緊,係我地自己棄單,所以要當我地單飲一杯凍檸茶錢$33 再另收加一,店員態度差表示我地可以繼續等,可以等然後當外賣拎走🙄🙄,我地都預左要俾杯凍檸茶錢,但俾個店員講到成件事係我地錯咁,係我地唔岩,無乖乖地坐係度繼續等,但明明我地40分鐘前已經落單,另一個香蕉窩夫都一早食完啦,簡直係俾錢買難受,真心無奈............😐😐

重點是:
香蕉窩夫
2019-12-21
下午茶
2019-12-20 904 浏览
近期發現葵芳新都會廣場開咗呢一間新嘅西餐廳, 望落裝修簡約優雅, 應該係一個良好嘅用餐地點, 所以今日就同朋友嚟咗呢間餐廳 食晚飯。喺門口睇過個menu覺得佢啲嘢 都幾抵, 所以就入咗去, 餐廳侍應好快就招呼我哋,基本上唔使點等位,因為我哋好早去到。睇完menu,朋友 因為飽飽哋諗住叫個all day breakfast 餐就算。 點知佢呢個係一個錯誤嘅決定, 因為呢個餐原來好大碟, 一心諗住98蚊一個set dinner ,應該唔會好多嘢食, 點知錯曬超抵食 一大份炒蛋,一份德國腸, 招牌窩夫, 超多薯條,又有茄汁豆, 一份雞扒基本上成個餐好飽肚。我就叫咗佢嘅千層闊麵, 上面鋪滿厚厚嘅芝士 ,一層一層千層面中間有好多牛肉碎, 陪著濃濃嘅茄汁,成個好好食,又好大份 ,出面餐廳嘅千層麵好小氣, 好多時都係畀細細件, 但係呢間餐廳唔同,佢個千層麵我諗係平時其他餐廳嘅兩倍。我哋兩個都好想飲奶昔,所以就加咗錢要佢嘅奶昔,我叫係oreo奶昔,以朋友嘅係草莓奶昔,味道都好好飲,朋友個草莓奶昔好精緻,上面仲有 一粒草莓 ,打卡一流。整體嚟講值得回顧。

整體嚟講值得回顧。
2019-12-20 62 浏览
一個又鹹又甜嘅Lunch😂 💁🏻‍♀️Lunch Set包餐湯+ 主食 + 飲品餐湯係忌廉粟米湯 味道有啲淡主食就叫左醬燒豬肋骨窩夫🍴有豬肋骨 2塊窩夫 太陽蛋🍳沙律菜🥗薯條🍟豬肋骨個汁幾好既 但食落就冇咩肉而且啲肉有啲乾同硬身 麻麻地😕不過個窩夫就好好味 咬落外面脆脆地而入面好鬆軟 仲好香蛋味添🤤🤤側邊附上左糖漿 可以加落去啲窩夫到個主食可以鹹食 亦都可以甜食 正🥰食完個餐唔洗另外再叫甜品🤣🤣而個set包左一杯即磨咖啡☕️/茶🍵亦可+$19轉梳打/沙冰/鮮果冰茶我就叫左杯荔枝沙冰 味道幾好🍧
一個又鹹又甜嘅Lunch😂 💁🏻‍♀️
食完個餐唔洗另外再叫甜品🤣🤣
而個set包左一杯即磨咖啡☕️/茶🍵
亦可+$19轉梳打/沙冰/鮮果冰茶
我就叫左杯荔枝沙冰 味道幾好🍧
以前同同事食開旺角嗰間Ocio,得知佢最近喺葵芳新都會開咗分店,即刻過嚟試!平日晚上六點幾,仲算早所以唔係好多人,唔駛等就有位~不過去到七點幾就差唔多滿座啦~夜晚主要提供晚市套餐,價錢有$98至到$218不等,包咗餐湯、主食同埋餐飲,所以整體唔算貴~我哋加咗$39要一份水牛城雞翼,呢度做法同其他地方好唔一樣,醬同雞翼分開上,而雞翼炸到外皮勁脆,但係又唔會過油~另外,味道唔算好辣,啱晒怕辣但係又想食惹味嘅朋友我哋另外仲叫咗牛肉芝士漢堡配薯條,薯條炸得外脆內軟~而漢堡無論係麵包、肉醬、手打牛肉同蕃茄等,一律都非常高質,手打牛肉超juicy絕對必點!!我哋亦都叫咗all day breakfast,有薯條、蕃茄、香草雞扒、炒滑蛋、香腸、沙律同埋窩夫,超級豐富!炒蛋炒得好滑身,正呀!而窩夫蘸埋楓糖漿一齊食,個人即刻充滿正力量最後餐飲我哋叫咗凍檸水,糖漿係分開上,客人可以自己控制甜度,非常方便

水牛城雞翼

奧斯芝士牛肉漢堡配薯條
奧斯特選全日早餐
凍檸水
2019-12-18 105 浏览
👍🏻環境餐廳播放歐美歌曲,環境優美適合拍照,餐桌是雲石紋,拍食物也好好看,餐廳大約有二十幾個座位,建議book枱。🍚食物[👍🏻是日餐湯-粟米湯]湯用黎餸食物一流,唔好一口氣飲晒,一路食主菜一路飲會更好,一杯仔湯分量,如果配埋餐包會更好。[👍🏻紐西蘭香煎羊架意份$118]羊架大大件,二舊羊餸意粉剛剛好,意粉烹調時有放鹽帶有鹹味,加上醬汁,味道突出,旁邊配上沙律菜冇咁油膩感。[👍🏻黑松露雜菌飯$73]有濃郁黑松露雜菌味,雜菌分量適中,啲飯粒粒分明,好有口感,香氣四溢。
👍🏻環境

🍚食物