2018-01-15 176 浏览
大圍有很多甜品餐廳,間間都各有特式,早前試了開業不久的OCIO門面裝修用上好搶眼的湖水藍色,裝潢都挺有格調沒想到有多款下午茶餐,每款茶餐都好吸引,既有甜點又有鹹點------------------------------🐶原味窩夫配雲呢拿雪糕($39)這碟一上枱已經聞到很香的窩夫蛋味,窩夫新鮮焗起超香但不是很香脆那種,但我還是喜歡較香脆的窩夫但整體配搭著蜜糖和雪糕來吃,很滿足!------------------------------🐶自家制紫薯熱香餅配雲呢拿雪糕($39)呢個紫薯熱香餅很特別,內裡夾左紫薯餡料還有糖漿和雲呢拿雪糕配搭來吃三者味道很夾,淡淡的紫薯味,不會太膩
門面裝修用上好搶眼的湖水藍色,裝潢都挺有格調
沒想到有多款下午茶餐,每款茶餐都好吸引,既有甜點又有鹹點
🐶原味窩夫配雲呢拿雪糕($39)
這碟一上枱已經聞到很香的窩夫蛋味,窩夫新鮮焗起
超香但不是很香脆那種,但我還是喜歡較香脆的窩夫
但整體配搭著蜜糖和雪糕來吃,很滿足!
🐶自家制紫薯熱香餅配雲呢拿雪糕($39)
呢個紫薯熱香餅很特別,內裡夾左紫薯餡料
還有糖漿和雲呢拿雪糕配搭來吃
三者味道很夾,淡淡的紫薯味,不會太膩
很多人說大圍有美食, 但居住於大圍區的我, 總覺得大圍沒什麼好吃, 也許是吃得太多所以也厭倦了 ,不過對於不是住大圍的人來說可能覺得種類繁多。我家姐跟我說最近大圍開了一間餐廳,她曾經在那裏吃過晚餐,覺得不太遜色, 所以就推薦我去試試。當日下午我決定去試試看, 因為我本身是熟悉大圍,所以也容易找得到,但如果不太熟悉大圍的話也算挺難找到的,可算頗隱藏!午餐的內容也算為吸引,室內的環境給人感覺也是挺舒適的喜歡吃牛的我點了8號 紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁意粉,女侍應都主動問需要幾成熟,我答三成熟, 因為我喜歡吃牛扒都是裏面有一點血, 五成也對我來說太熟了。 另外我朋友點了6號忌廉菠菜海鮮意大利飯, 上菜的時間也不會太耐大概七至十分鐘 就能上菜了不過唯一失望是用肉扒煮得太耐沒有鎖住肉汁。不但乾身口感也非常煙韌象吃香口膠, 紅酒燒汁的味道也很淡,整體都不好吃,而我朋友的意大利飯比較好吃, 他跟餐的紅茶主要都用茶包沖製。最後都覺得這間餐廳沒有很特別,希望能把牛扒的熟度掌握好

午餐的內容也算為吸引,室內的環境給人感覺也是挺舒適的

不過唯一失望是用肉扒煮得太耐沒有鎖住肉汁。
不但乾身
最後都覺得這間餐廳沒有很特別,希望能把牛扒的熟度掌握好

紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁意粉

南瓜湯

忌廉菠菜海鮮意大利飯

2018-01-01 95 浏览
之前食過都覺得呢間餐廳ok,見元旦日食好啲慶祝下 ,去到唔使等位就入座,因為阿仔趕住1個鐘後食奶,我地好快搵職員A落咗單,因為想快,只係叫set lunch,一個意大利飯一個肉眼扒,乖乖等食,但等咗半個鐘都淨係上咗個湯 見唔對路我向職員B追order 佢話整緊 我地知人多,等得耐,不以為然繼續等 過咗十分鐘 職員A走嚟同我哋講 我地order嘅肉眼扒賣晒 我哋好嬲 無又唔早講 話曬等咗超過半個鐘 最嬲嘅係 隔咗陣隔離枱遲過我哋落單同入座嘅客人竟然上咗兩份肉眼扒 呢個係咩玩法!! 遲過我地入座,落單竟然有得食先? 職員A同職員B仲 好似好無辜咁 負責人走出嚟淨係識講唔好意思 完全冇想辦法解決問題 其實佢大可以拎隔離枱一份肉眼扒畀我哋 以後唔會再幫襯
網上搵到呢間餐廳,見到環境同野食都中上級,價錢又唔算貴,決定黎呢度同女友慶祝紀念日。晏晝打定電話book枱19:30,最後早左18:45到都有幾張枱可以即刻入,幾個字之後就full晒了。煙三文魚凱撒沙律:三文魚夠晒鮮味同質感煙雞胸沙律配油醋汁:雞胸肉食落都唔會好「鞋」酥皮餐湯:個湯係叫餐之後半個鐘先到,食緊主食先見店員拎出焗爐焗,個湯好似有啲稀,同埋原來轉左酥皮就冇餐包燒BBQ豬仔脾配新薯及扒茄:有成5支骨,每支都唔少肉香草牛油焗立魚柳伴薯仔及沙律:不過不失,魚夠滑同大份蜜桃紅茶+甘菊香草茶石板街蛋糕:全日重點來了,叫飲品時靜靜雞將紙仔連同menu交比店員妹妹,叫佢幫手用朱古力筆寫隻字上甜品碟,點知轉頭向我做口形話寫唔到。心諗間餐廳有甜品同雪糕點解冇朱古力筆,最後塞左我一早預備好嘅私伙朱古力筆比店員妹妹,有驚無險終於搞掂個蛋糕有好多層,每一層都好厚食完呢個甜品整日任務就圓滿結束,突登寫呢篇食評來答謝餐應和妹妹幫助。

煙三文魚凱撒沙律:三文魚夠晒鮮味同質感
煙雞胸沙律配油醋汁:雞胸肉食落都唔會好「鞋」
煙三文魚凱撒沙律+煙雞胸沙律配油醋汁

酥皮餐湯

燒BBQ豬仔脾配新薯及扒茄:有成5支骨,每支都唔少肉
燒BBQ豬仔脾配新薯及扒茄

香草牛油焗立魚柳伴薯仔及沙律:不過不失,魚夠滑同大份
香草牛油焗立魚柳伴薯仔及沙律

石板街蛋糕:
全日重點來了

個蛋糕有好多層,每一層都好厚

石板街蛋糕
庆祝纪念
纪念日
煙三文魚凱撒沙律+煙雞胸沙律配油醋汁
燒BBQ豬仔脾配新薯及扒茄
香草牛油焗立魚柳伴薯仔及沙律
石板街蛋糕
2017-12-20 1146 浏览
朋友快要生日,特地到她家附近的餐廳預先跟她慶祝一下。據朋友說,大圍那邊咖啡店不多,所以這家餐廳人流非常多。幸好我們預先定了位置,所以不用排隊。餐廳位置挺偏僻,不是很好找。門面看上去好像去了外國旅行的樣子呢。我們點了一個餐,另外散叫了一些。這是跟餐的餐湯。普通的羅宋湯。叫餐加三十九元就能多這個辣味水牛雞翼。真是挺辣的,不過新鮮炸起,很香脆很嫩滑呀!朋友想吃風乾火腿,我們點了這benedict。那薯條又是新鮮炸的,很軟很綿呢!水渦蛋煮得剛剛好,一捅蛋汁就流出來了。風乾火腿味道不太濃。底層還有波菜。整體吃下很有水準!我點的伯爵紅茶,跟餐不用加錢。有它家自己的杯子!茶味香濃,真是一個悠閒的下午配上香濃的下午茶!朋友點的水蜜桃茶,很大塊的水蜜桃肉,非常足料!不過我們都覺得太甜了。下次可以叫少甜。珍珠帶子鵝肝飯。跟餐的。這飯是平時我們吃的飯,不是意大利飯。我挺喜歡這樣,不會太硬。飯裏面還有很多菇!黑松露香味也很突出。鵝肝外脆內軟,中間是粉嫩的,味道很足。我們就這樣吃,也可以和飯攪拌在一起吃。最後甜品!雜莓窩夫!看上去就很滿足。另外還有果醬另上。切成一粒粒放便進食。把雪糕也順便分了一下。吃下外脆內軟

最後甜品!雜莓窩夫!看上去就很滿足。另外還有果醬另上。

切成一粒粒放便進食。把雪糕也順便分了一下。吃下外脆內軟,配上雪糕就更好吃了。

我們坐了很多個小時,終於等到沒甚麼人的時候。

餐廳的擺設有種外國風。沒甚麼人的時候是挺清幽享受的
。希望朋友喜歡這餐下午茶吧!

2017-12-17
2017-12-20 333 浏览
之前已經嚟過呢間餐廳喇,上次就食得太滿足,個肚唔夠位食甜品,所以今次係一定一定要試返夠本佢嘅甜品。食甜品之前當然都係要有main course 開下胃先啦。黑松露雜菌闊條麵女朋友一向都好鍾意食闊條麵,所以佢極速就揀咗呢個pasta。呢個pasta真係有好強勁嘅黑松露香氣,我坐佢對面都聞到好大陣黑松露味,而且每一條意粉都沾有黑松露醬汁👍🏻雜菌夠juicy,份量都夠多,$79都幾抵食😁奧斯漢堡窩夫伴薯條我諗呢間餐廳嘅窩夫應該都係佢嘅主打之一,因為我睇餐牌除咗主食之外,甜品都有唔少係用窩夫做主題。所以我都嘗試一下揀呢個漢堡窩夫伴薯條。呢個窩夫漢堡係出奇地好味,冇諗到個漢堡可以做到咁軟腍,牛肉味香濃,仲有裏面嘅大菇係非常juicy!! 伴碟嘅薯條都做到條條香脆👍🏻紫薯窩夫配雲呢拿雪糕雲呢拿雪糕上面有啲紫色嘅粉末,亦都睇到窩夫嘅面頭係有點點嘅紫色,睇樣已經吸引到一班中意紫薯嘅人😁而且窩夫裏面真係食到細細粒嘅紫薯,唔係得個殻架!窩夫做到外脆內軟,口感的確很好終極主角終於到啦!上次已經比呢張poster吸引到,好想試呢款甜品~玫瓏蜜瓜雪山!甜品做得好靚呀,睇得出係廚師用心之作。雪糕上面貼上一粒粒嘅星

甜品之前當然都係要有main course 開下胃先啦。

玫瓏蜜瓜雪山
甜品做得好靚呀,睇得出係廚師用心之作。雪糕上面貼上一粒粒嘅星星殻物,脆嘅星星再加埋雪糕,口感都幾得意;雪糕下面一層就係海綿蛋糕,個海綿蛋糕都幾soft👍🏻

重頭戲嚟啦,就係最底層嘅蜜瓜😍原來蜜瓜中間仲有個奶凍!廚師好細心,佢已經將蜜瓜𠝹定一格格,方便我哋自己分嚟食。蜜瓜真係好甜好甜,而且仲好腍,雖然我已經好飽,但係最後都可以將成個蜜瓜食得一乾二淨😁
2017-12-11
午餐
  • 紫薯窩夫配雲呢拿雪糕
2017-12-15 2383 浏览
今晚在大圍覓食,停車在錶位後,見斜對面有間 fusion 西餐廳英文名字特別,餐牌又有另一半喜歡的甜品,於是入去一試。晚餐包括餐湯,以及煙三文魚凱撒沙律,沙律清新開胃。西班牙燒乳豬配酸椰菜及新薯 - 晚餐的主菜,想不到細小的餐廳也能做出如此像樣的西班牙招牌菜,乳豬外皮香脆,內裡肉質依然嫩滑,而份量也不少,相當出色。奧斯漢堡窩夫伴薯條 - 漢堡牛肉外型非常有睇頭,足有半寸厚,用刀切開時,免治牛肉雖有點散,但牛肉味濃郁,口感十足,應該是自家製漢堡扒。紫薯雪山熱香餅 - 外型驟眼看似是普通雙層蛋糕,但卻比蛋糕鬆軟得多,而又不是一陣風的質感。熱香餅面放上蜂巢點綴,除了餅底是混合了紫薯,連中間涵料亦有紫薯蓉,甜甜的口感,即使不沾上附碟的蜜糖仍然十分滋味。香蕉朱古力奶昔 - 晚餐可加 $25 轉特飲奶昔,濃郁的朱古力配上鮮甜的香蕉,非常合拍! 食物上桌不算特別快,但完全感受到這裡的食物都是廚師用心的製作,很多主菜及甜品都是即叫即做,食材配搭特色,賣相也好看呢。

晚餐包括餐湯,以及煙三文魚凱撒沙律,沙律清新開胃。

2017-12-14
2017-12-10 136 浏览
呢間餐廳我食過幾次,因為地方舒服,同埋食物好食,價錢又經濟。午餐我喜歡點個沙律開開胃先,而凱薩沙律個醬酸酸甜甜,仲有大量蔬菜,麵包粒,芝士碎,煙肉碎,非常健康同好味。我同朋友各點了兩個主菜,分別係香草羊架同肉眼扒配意粉,羊架真心好香又夠滑,配埋羊架醬汁更加好食,而三件羊架仲要好厚,加上脆口薯條,茄汁豆,真係好夠飽;而肉眼扒基本上我每次黎都會點,又係大大塊好嫩滑,親覺好震撼,而今次點左五成熟,入口juicy,肉汁一砌落去即時大量流出,口感實在,配埋意粉又好配合,因為意粉可以吸左肉汁同醬汁香味。有感放假想悠閒點,再點左杯榛子咖啡,慢慢嘆,榛子香氣撲鼻,好一個愉快又滿足既下午!

2017-12-08 119 浏览
綠茶心太軟呢個有驚喜🤩估佢唔到有咁多流心喺裡面!真係比一般心太軟有更豐富嘅內涵🤩綠茶味濃,加埋呢個奶味較輕嘅雲尼拿雪糕,可以話係一凹一凸,十分配合鑊仔班戟金莎榛子心太軟心太軟就食得多,但換上班戟就係第一次嘗試。班戟皮煎得好薄而鑊仔嘅熱力令班戟嘅溫度一直都保持到暖暖地,配埋冰凍嘅雪糕真係好滿足而甜品嘅size比我預期中大,裡面嘅金莎朱古力流心餡亦都好多,非常足料,可以話兩個人share食都夠金莎嘅fans一定會鐘意呢個甜品

綠茶心太軟

鑊仔班戟金莎榛子心太軟

心太軟就食得多,但換上班戟就係第一次嘗試。班戟皮煎得好薄

金莎嘅fans一定會鐘意呢個甜品

2017-12-06 126 浏览
星期日又係時候同朋友聚一聚啦!今次就揀左間西餐廳試下,內裏佈置優雅,燈光昏暗,睇黎店主好鍾意one piece,有不少poster 以下係下午茶餐牌,都幾抵食但由於成朝冇食野既關係,所以就揀左brunch食飽d先黎個暖胃既羅宋湯羊扒好抵食,呢個價錢有兩大舊仲要有埋薯條黑松露味好濃,飯既質感都非常好叫左兩個all day breakfast,由於朋友鍾意食素,我地就交換左d餸真正果餐其實係咁,有窩夫、雞扒、炒蛋、茄汁豆、三文魚、腸仔、沙律,真係好大份呀!
睇黎店主好鍾意one piece,有不少poster
以下係下午茶餐牌,都幾抵食
但由於成朝冇食野既關係,所以就揀左brunch食飽d
先黎個暖胃既羅宋湯
羊扒好抵食,呢個價錢有兩大舊仲要有埋薯條
香烤澳洲羊扒薯條配紅酒汁
黑松露味好濃,飯既質感都非常好
黑松露帶子蟹肉意大利飯
Ocio全日窩夫早餐
2017-12-03
香烤澳洲羊扒薯條配紅酒汁
黑松露帶子蟹肉意大利飯
Ocio全日窩夫早餐
2017-12-01 122 浏览
踏完單車周圍搵嘢食,見到e間鋪頭門口幾靚,又近馬路旁邊,喺大圍港鐵站A出口行大約8⃣️分鐘就到達,地點非常方便,主菜叫左黑松露雜菌意粉,黑松露味道非常濃郁,材料香🍄也非常多,意粉被濃郁既黑松露掛住,正,多汁,甜品朱古力香蕉班戟,推介甜品,估吾到e間店舖既甜品做得出色,外觀也非常吸睛,薄薄香濃既朱古力班戟皮包住大大舊香甜既香蕉,配合自家制雪糕,非常香滑,個雪糕味道不太甜呀,正,口感滿足,🙂😬另一個叫左Dinner set ,芝士焗龍蝦意粉,有成半隻龍蝦,啖啖肉,煙三文魚沙律,煙三文魚大大塊,加🔟蚊可轉南瓜酥皮湯,南瓜湯濃郁香滑,酥皮焗得香,仲食到牛油味添丶酥皮吾太厚身,厚度適中,甜品糸朱古力香蕉蛋糕,食到啖啖朱古力及綿綿香蕉,個朱古力香蕉蛋糕口感吾(溜),加$19可轉特飲,我叫左熱朱古力,店內裝修幾靚好有cafe feel
黑松露雜菌意
三文魚沙律
朱古力香蕉蛋糕
  • 朱古力香蕉班戟
2017-11-23 99 浏览
朋友住大圍,放假到他家作客。上一次到大圍還是小時候踩單車,這次再去風貌完全不同,走在路上有很多小巷,矮小的房子有點像長州的悠閒風情。下午茶時間朋友帶我到Ocio,他說他們旺角店的主打是窩夫。我上次也試過覺得不錯。這裡的餐廳全部都在小巷中,不留神會迷路。有黑板畫和開放式廚房,比旺角店裝修更寫意。氣氛相當悠閒。午餐和下午茶選擇也很多。本來想吃闊條麵不過店員說沒有,推薦扁意粉。我們點了兩個午餐和一個下午茶奧斯蝦多士皮脆內軟,蝦肉和麵包炸得剛好,不會熱氣,不點醬也夠味餐湯有點像南瓜羅宋湯。煙三文魚法包三文治三文魚份量足,蕃茄和生菜都新鮮。包皮有點硬,如果可幫忙預先切開會更好。他們的薯條脆薯肉厚,有咬口。香草忌廉汁有點像卡邦尼醬,不過沒有卡邦尼醬的甜,而且意粉半年乾濕狀態。掛汁更好吃。蝦也爽口新鮮。甜點時間本來打算點班㦸抹茶心太軟,不過店員說要現烤,等十多分鐘。我們約了朋友趕時間就只好放棄了。下次再吃吧

下午茶時間朋友帶我到Ocio,他說他們旺角店的主打是窩夫。
我上次也試過覺得不錯。

這裡的餐廳全部都在小巷中,不留神會迷路。

有黑板畫和開放式廚房,比旺角店裝修更寫意。氣氛相當悠閒

我們點了兩個午餐和一個下午茶

奧斯蝦多士
皮脆內軟,蝦肉和麵包炸得剛好,不會熱氣,不點醬也夠味

奧斯蝦多士

餐湯有點像南瓜羅宋湯。

煙三文魚法包三文治

他們的薯條脆薯肉厚,有咬口。

煙三文魚法包三文治配薯條

煙三文魚法包三文治配薯條
香草忌廉汁大蝦扁意粉
  • 香草忌廉汁意大利扁意粉
2017-11-22 119 浏览
約左個文青食飯,佢揀左呢間餐廳。由大圍火車站行過去唔洗10分鐘。呢區都好耐無黎過,記得以前係科學園返工,成日走黎呢頭搵食,間間都好有特色,絕對係我杯茶呢間餐廳,雖然位於舊區的一個小小角落,但竟然full house! 似乎區內都頗居人氣。裝修夠chic, 播著英文或韓文歌,坐下就已經覺得好舒服文青叫左個dinner set,加個酥皮龍蝦湯,龍蝦湯好大份我試左兩啖,好好味,有龍蝦鮮味,質地又夠creamy, 沒有過咸的情況!讚喎!朋友叫的是黑松露帶子意粉,黑松露香氣四溢,帶子大大隻,份量好足!我都忍唔住食左佢小半份我叫的是海鮮配龍蝦汁意大利飯,龍蝦味好濃郁,估唔到兩份主菜都得喎!原本諗住呢類cafe食主食都係一般,但又估唔到有意外驚喜喎我地加錢轉左兩杯特飲,士多啤梨綠茶好正喎!又要講多次(請追回之前食評), 香港真係唔係咁易搵到士多啤梨綠茶。呢個有士多啤梨味道真實,好味!心太軟蛋糕綿密,夠濕潤。見隔離枱食all day breakfast, 下次要再黎試下。

心太軟蛋糕綿密,夠濕潤。

2017-11-17 2548 浏览
行過隨意入去食餐飯。店面空間感比較小,台與台之間無乜距離,不過裝修方面都幾有情調,可能滿座既關係,店內感覺熱鬧,家庭同朋友聚會適合不過Dinner Set都真係好多選擇,而且都幾特色,可以跟據個人喜好,配搭唔同既前菜,甜品或加小食!煙三文魚雜菜沙律配黑油醋煙三文魚頗新鮮,唔喜歡食菜既仔仔都忍唔住食返幾啖!不過好似唔覺有黑油醋,反而變左日式麻醬,如果配返正,味道應該會更配+$20就可以轉龍蝦酥皮湯! 酥皮剛剛好,亦唔會油淋淋,唔會太重牛油味,唔錯龍蝦湯好香好濃,鮮味非常,但有點似磨沙既感覺,唔夠滑,口感一般乾炒香蒜風乾腿辣椒扁意粉$138新鮮的配搭,巴馬火腿可以混扁意粉食,亦可單獨食又得2種食法都可以食到火腿既香味,意粉炒得夠乾身,軟硬適中,但係都幾辣,仔仔食左幾啖已經食唔到,如果蒜香味濃一點, 辣味小一點,平均啲應該會不錯甜品:Ocio精選紫薯拿破崙(仲有綠茶味)賣相不亞於正式甜品店,的的式式,估唔到Dinner set有埋甜品可以揀,呢款仲要係包埋,拿破崙有小小似梳打餅,紫薯蓉都幾甜,款式幾特別!士多啤梨奶昔我同仔仔都好鐘意呢杯飲品,士多啤梨味夠香夠鮮,又唔算甜,亦都唔會話太膩,大大
行過隨意入去食餐飯。

煙三文魚雜菜沙律配黑油醋

+$20就可以轉龍蝦酥皮湯!
酥皮剛剛好,亦唔會油淋淋,唔會太重牛油味,唔錯

乾炒香蒜風乾腿辣椒扁意粉$138
新鮮的配搭,巴馬火腿可以混扁意粉食,亦可單獨食又得

甜品:Ocio精選
紫薯拿破崙(仲有綠茶味)

士多啤梨奶昔
我同仔仔都好鐘意呢杯飲品,士多啤梨味夠香夠鮮,又唔算甜,亦都唔會話太膩,大大杯,如果鐘意飲Milk shake既人,咁就要試下呢杯特飲啦
2017-11-06
2017-11-16 105 浏览
今天難得來到大圍,聽說朋友介紹這間OCIO不錯,就試試吧!一間很舒服的cafe~食物種類很多!我和朋友點了兩份set dinner 一起share.我點了帶子卡邦尼意粉,set dinner 包了一份沙律,我選了煙三文魚沙律,份量足夠,也律新鮮,前菜還配了洋蔥湯,也不錯的,不過如果味道濃一點更好。主菜是帶子卡邦尼意粉,我很滿意,味道很香,還有幾粒帶子,配上小小蘑菇,很滋味另外也是一份洋蔥湯和火腿沙律我比較喜歡煙三文魚,主菜點了份all day breakfast ~份量足夠,二人分享會較好,腸較油,但也很香。不錯的。還有一份蜜糖waffle ~ 這個餐也很多食物,幾抵餐飲方面,我很喜歡他們的熱巧克力,很濃,朋友說他的芒果沙冰也特別好味!這個set dinner 還送甜點,我點了雪糕,總結來說也吃得很飽,坐得舒服
今天難得來到大圍,聽說朋友介紹這間OCIO不錯,就試試吧!

一間很舒服的cafe~

另外也是一份洋蔥湯和火腿沙律

份量足夠,二人分享會較好,腸較油,但也很香。不錯的。

還有一份蜜糖waffle ~ 這個餐也很多食物,幾抵