2017-11-14 80 浏览
男朋友終於得閒同我拍下拖食下飯啦!!環境係無得輸😍😍其實之前都有黎過,不過上次就食lunch,今次我地黎試個dinner 😆我地人一叫左一個dinner set 😋男朋友前菜叫左煙三文魚雜菜沙律配黑油醋分量的確唔多,但有二塊煙三文魚👍👍我前菜就叫左,炒西班牙辣肉腸沙律辣肉腸唔似炒過,覺得煙三文魚好食啲🤤男朋友加左$20轉酥皮龍蝦湯酥皮的確好食,但湯就麻麻地一隻龍蝦仔都無…😵普通餐湯係薯仔湯,呢到特別之處係成日都有唔同餐湯,次次黎都係唔同。味道唔錯👍主食方面,我地叫左西班牙鐵板燒乳豬$188乳豬皮好脆!!肉汁鮮嫩👍👍但個汁就無咩味。另外叫黑松露帶子忌廉扁意粉$138大大粒帶子,仲有大量小帶子👍👍忌廉好滑,黑松露味十分足夠,分量岩岩好👍👍甜品方面有雪糕球或時日蛋糕。雪糕有好幾種味,男朋友揀左綠茶味👍相當滑!!仲有少量生果👍👍另外,時日蛋糕係芒果蛋糕,好咪!!軟硬適中👍甜度岩岩好👍👍另外叫左杯玫瑰咖啡,十分香滑!!👍👍呢間餐廳黎過幾次,lunch or tea time 人流較少,晚餐都好full. 建議大家lunch or tea time 黎仲優惠啲😋😋(請留意我之上前lunch 食既m
男朋友終於得閒同我拍下拖食下飯啦!!

環境係無得輸😍😍

其實之前都有黎過,不過上次就食lunch,
今次我地黎試個dinner 😆

我地人一叫左一個dinner set 😋
男朋友前菜叫左煙三文魚雜菜沙律配黑油醋

分量的確唔多,但有二塊煙三文魚👍👍

我前菜就叫左,炒西班牙辣肉腸沙律

辣肉腸唔似炒過,覺得煙三文魚好食啲🤤
男朋友加左$20轉酥皮龍蝦湯

酥皮的確好食,但湯就麻麻地一隻龍蝦仔都無…😵
主食方面,我地叫左

西班牙鐵板燒乳豬$188

乳豬皮好脆!!肉汁鮮嫩👍👍
但個汁就無咩味。
另外叫黑松露帶子忌廉扁意粉$138

大大粒帶子,仲有大量小帶子👍👍
忌廉好滑,黑松露味十分足夠,分量岩岩好👍👍

甜品方面有雪糕球或時日蛋糕。
雪糕有好幾種味,男朋友揀左綠茶味👍
相當滑!!仲有少量生果👍👍

另外,時日蛋糕係芒果蛋糕,好咪!!軟硬適中👍甜度岩岩好👍👍

另外叫左杯玫瑰咖啡,十分香滑!!👍👍

呢間餐廳黎過幾次,lunch or tea time 人流較少,晚餐都好full. 建議大家lunch or tea time 黎仲優惠啲😋😋(請留意我之上前lunch 食既menu)

2017-11-13 78 浏览
早排約左個沙田朋友食tea見上次食過呢間唔錯又近朋友屋企所以suggest朋友來食呢間我地叫左個SALAD**黑松露蟹肉沙律** $69沙律菜好新鮮加左黑松露味道好香蟹肉份量都唔少味道鮮甜個意大利醋甜甜地好好味奧斯卡鑊仔 $88d薯仔切粒之後炒香加左煙肉、洋蔥同其他配料食落好惹味d薯仔入口幾爽口下朋友叫左杯熱朱 (跟餐加$19)面頭加左d棉花糖同少少朱古力醬望落幾吸引朋友話朱古力味好夠濃不過甜左少少我就清清地叫左杯熱檸檬薑茶 (跟餐免費)飲完感覺好醒神個餐湯係洋蔥薯仔湯洋蔥同薯仔打成蓉超香濃薯仔味道比較重好好飲最後我地點左個甜品呢個甜品好好食個窩夫外脆內軟記得要加d桂花蜜糖先食啊! d蜜糖味道清甜個蜜瓜食落唔太粉爽甜味道都唔錯除左tea仲有brunch好多選擇好吸引啊!不過朋友話唔食凍野個富士山好靚假日來呢度tea都唔錯好好hae感覺好relaxps:tea d野食會輕盈d,主要食cake不過可以加錢叫小食如果想食飽d可叫brunch會豐富d
早排約左個沙田朋友食tea

味道鮮甜
個意大利醋甜甜地好好味

奧斯卡鑊仔 $88

d薯仔切粒之後炒香

加左煙肉、洋蔥同其他配料

食落好惹味

d薯仔入口幾爽口下

朋友叫左杯熱朱 (跟餐加$19)
面頭加左d棉花糖

同少少朱古力醬

望落幾吸引

朋友話朱古力味好夠濃

不過甜左少少

我就清清地叫左杯熱檸檬薑茶 (跟餐免費)

飲完感覺好醒神

假日來呢度tea都唔錯
好好hae

感覺好relax

ps:

tea d野食會輕盈d,主要食cake
不過可以加錢叫小食

如果想食飽d可叫brunch
會豐富d
2017-11-09 110 浏览
大圍向來都有好多食肆提供選擇, 今次我哋決定去 試下 一間西餐廳。餐廳環境優雅,布置都好精美,令到氣氛都好好。我地叫咗兩個set lunch之餘仲叫咗田螺,我最欣賞嘅就係佢d醬汁,可以中和到田螺嘅咸味,有畫龍點精之效! 個薯蓉仲好滑添😍我地分別叫咗一個三文魚同鵝肝蟹肉意大利飯。三文魚皮又薄又脆,個鵝肝都煎得好香,個飯仲有好多蟹肉添😋😋我地最後加咗個甜品,心太軟一切開d朱古力就流晒出黎,配埋個雪糕真係好正😍個menu選擇好多,下次有機會一定會試下其他唔同嘅main course!

餐廳環境優雅,布置都好精美,令到氣氛都好好。

2017-11-07 89 浏览
今次同朋友來到大圍這間小店,OCIO 食西餐,門口有個大大的餐牌,小店美食原來選擇也非常多,有和牛漢堡,黑松露帶子,三文魚,羊架,燒乳豬,燒春雞,肉眼扒等等。店內幽暗的燈光,還有非常搶眼的黑板粉筆畫,氣氛悠閑舒服的感覺,很有一種工業風格,非常喜歡在這種環境下和朋友一起慢慢品嚐小店美食。頭盤:煙三文魚沙律 - 新鮮的沙律菜,營養豐富的三文魚,再加開胃的醬汁,非常吸引!餐湯:酥皮龍蝦湯 - 香脆的酥皮加足料的龍蝦湯,味道好香濃,又不油膩,好好味啊!主菜:美國安格斯肉眼扒 - 七成熟,大大件的肉眼扒,肉汁豐富,醬汁又惹味!香草蜜糖燒春雞 - 原隻燒雞,雞肉嫩滑,又不乾身,仲有香甜的蜜糖味,真令人食指大動!澳洲香燒羊架 - 香草帶出香濃的羊味,又不會帶有過多的羊羶味,令味道更美味可口!甜品:抹茶雪糕 - 啖啖抹茶香味的雪糕,入口清新,不錯!總括來說,這間特色小店的食物都非常滿意,食物菜式又多又美味,環境清優,員工服務態度又好,是一間直得支持的小店。

頭盤:

餐湯:

主菜:

甜品
抹茶雪糕 - 啖啖抹茶香味的雪糕,入口清新,不錯!

2017-10-29 71 浏览
大圍中式餐廳比較多, 拍拖要搵間好嘅餐廳呢間係一個好選擇麵包很鬆軟, 暖暖地, 還加上香粉,甜甜地, 挺有溫馨的感覺忌廉薯仔湯, 薯仔已經煲得很溶,溶在湯中不見了,非常入味。沙津可以揀兩種味道, 三文魚及辣肉腸, 辣肉腸少少辣。兩款同樣好。黑松露意粉, 帶子很大粒鮮嫩, 忌廉與意粉份量剛剛好。七成熟燒羊架, 肉厚多汁, 配上燒汁一點騷味也沒有加了39蚊叫了個雞翼, 相當肥尾, 食完已經很飽了。想不到還有甜品, 綠茶拿破崙, 朱古力蛋糕。 這款綠茶拿破崙非常之好食, 中間夾著厚厚的綠茶吉士,味道甘甜。連杯也刻著OCIC,餐飲可以選擇其他茶。這間餐廳位於大圍站稍微偏遠的地方, 食物質素好好, 即使花8-10分鐘行過嚟, 不枉此行
大圍中式餐廳比較多, 拍拖要搵間好嘅餐廳呢間係一個好選擇

忌廉薯仔湯, 薯仔已經煲得很溶,溶在湯中不見了,非常入味。

黑松露意粉, 帶子很大粒鮮嫩, 忌廉與意粉份量剛剛好。

七成熟燒羊架, 肉厚多汁, 配上燒汁一點騷味也沒有
加了39蚊叫了個雞翼, 相當肥尾, 食完已經很飽了。

連杯也刻著OCIC,餐飲可以選擇其他茶。

2017-10-27 104 浏览
又黎OCIO食野, 應該係我回頭率最高之一既西餐廳, 因為佢可以一次過解決正餐同甜品, 尤其是甜品係試極都未試哂佢既款式!! 不過今次就唔同喇, 因為之後諗住再食甜品, 所以主要黎食正餐喔。 一坐低就先點左個凱撒沙律, 差唔多次次都會叫, 因為佢四十五蚊又多菜同麵包脆粒, 沙律醬撈得平均, 幾清新, 另一個好處係佢可以自行決定配料, 燒雞或者三文魚或者煎菇都得, 我就最中意加雞肉, 因為加十五蚊已經鋪滿個碟。 OCIO除左全日早餐出名之外, 我就鐘情佢個egg benedict,尤其佢個muffin,焗得相當煙韌, 配埋煙三文魚就perfect池。 不過今次就賣哂三文魚,唯有配巴馬火腿, 咁既配搭都係第一次食, 不過味道同層次的確同三文魚係唔同…. 下次希望可以有返三文魚啦。流心蛋同醬汁就同之前差唔多, 配埋以醋調過味既沙律菜。 朋友同我都中意食窩夫, 所以就叫左set dinner既和牛漢堡扒漢堡, 可能我地唔好彩, 和牛漢堡扒又無貨了, 我地唯有轉煎雞扒~ 名符其實既burger, 所以就係漢堡包變左窩夫, 上面仲插左枝卡通牙籤仔添~~~ 內饀其實都係burger既配料, 就係生菜

一坐低就先點左個凱撒沙律, 差唔多次次都會叫
, 我就最中意加雞肉, 因為加十五蚊已經鋪滿個碟。

不過今次就賣哂三文魚
流心蛋同醬汁就同之前差唔多, 配埋以醋調過味既沙律菜。

內饀其實都係burger既配料, 就係生菜蕃茄同扒, 蕃茄扒相當厚身, 微微煎過, 偏酸但多汁
, 雞扒亦夠厚, 連皮煎後一切即開, 肉質算嫰滑
, 唔會嚡口或者太韌, 醬汁係芥末醬, 但有d少
同埋如果係千島醬或者茄汁等濃味D既醬會好D, 因為芥末醬唔夠濃烈, 連埋窩夫會易漏。

不過呢到既炸薯條就never disappoint me ! 因為永遠都係咁脆身, 大愛粗薯條呀~~~~~
炸得唔油身同埋影完相都可以keep到咁脆!
唔舒服都想食多幾條。

無得係到食埋甜品真係浪費哂,好想係到叫返個我最愛既抹茶窩夫呀!!唯有下次再食
2017-10-24 197 浏览
位於大圍積存街的OCIO,離大圍站有一段距離,附近有多間食肆,對出是上大埔道的天橋。餐廳座位不多,地方比較狹窄,星期六有brunch,價錢由$69-89不等,還有蛋糕餐,都是$40-50。黑松露帶子飯:黑松露飯味道香濃,飯粒軟硬度適中,每粒飯都被黑松露包裹著,非常creamy,不過配料只有一粒帶子,如果加點雜菌在飯內似乎會豐富一點。全日早餐:有窩夫、炒蛋,德國腸、煎雞扒、炸粗薯條、茄仔豆及少許沙律菜,份量十足,味道方面,德國腸幾彈牙,雞扒煎得香脆,炒蛋很滑,窩夫又鬆脆,整體都不錯,而且很飽肚。雲尼拿奶昔:有點似食軟雪糕,雲尼拿味香濃,甜度適中。熱情果梳打:味道帶點酸,不過加了糖水梳打,中和酸味,非常解渴。綠茶心太軟:心太軟一切開即刻流出綠茶漿,外層鬆脆,綠茶味茶香十足,綠茶漿加了點煉奶,味道比較甜及很飽滯,加上雲尼拿雪糕,整個甜品都甜到入心。總結:整體味道不俗,價錢合理,甜品做得不錯,去開大圍不妨一試。

熱情果梳打$19&雲尼拿奶昔$25

午餐
熱情果梳打$19&雲尼拿奶昔$25
2017-10-21 2411 浏览
秋高氣爽,約了朋友今日去了大圍踏單車,一早吃了早餐出發,直至下午才回到大圍,已經又累又餓,經過這間餐廳,不理三七廿一,即刻衝入去搵食。餐廳離大圍站都有五分鐘距離,兩個人一人點了一個brunch另加一個甜品。蕃茄雜菜湯湯非常稀,有點似羅宋湯但沒有牛肉味,而且都幾酸,應該加了點要醋,所以有點那喉。辣椒蜆肉意粉扁意粉軟硬度適中,炒得非常爽口,加上有點辣椒,意粉帶點香辣味道,香口惹味,另外還有點蜆肉及元貝粒,雖然是急凍貨,但辣椒卻癖去凍鮮味,味道都算不錯。龍蝦潛艇配薯條法包焗得香脆,裏面夾了波士頓龍蝦肉及一些生菜配以沙律醬,龍蝦肉肉質結實爽口彈牙,份量約有半隻,配上香脆的粗薯條,其實都幾飽滯。紫薯蜂蜜拿破崙拿破崙共有三層,鬆脆又很薄,不油膩但有點鞋口,紫薯醬撈了煉奶,所以奶香比較重及很甜,紫薯帶了點薯粒,有點咬口,加上淋上蜂蜜,整體都比較甜。宇治抹茶紅豆鑊仔窩夫窩夫上枱時是冒著煙的,鑊底內的綠茶醬是煮熱後放上窩夫及雪糕,窩夫份量十足,有兩件而且是用綠茶開粉漿,綠茶帶有茶香及苦澀味道,而且不會太甜,配上雪糕一起食,甜度剛好,窩夫非常鬆脆,但不會太滯。甘菊香草茶其實即是川寧茶包,不算特別,但非常消

蕃茄雜菜湯
蕃茄雜菜湯

甘菊香草茶
其實即是川寧茶包,不算特別,但非常消滯,食了甜品飲啖茶,可以消滯。
草莓沙冰
另外加$19轉了沙冰,草莓帶點酸甜,沙冰有點冰碎,味道幾開胃,不算太甜。
草莓沙冰及甘菊香草茶

總括而言,食物味道不錯,除了有正餐外,還有甜品,一餐可以滿足了食埋甜品的願望,價錢不貴,絕對大份夾抵食。

下午茶
草莓沙冰及甘菊香草茶
2017-10-17 116 浏览
好耐冇黎過大圍呢邊,大圍性比價高既cafe 一定係ocio我地都叫左唔少野食。香草蜆肉意粉$79蜆肉都幾多,香草味好濃郁,意粉份量夠多。龍蝦汁海鮮意大利飯$79意大利飯汁唔錯,濕濕地帶點蕃茄味,海鮮有墨魚同八爪魚。Tea set 紫薯熱香餅雲尼拿蛋糕$39熱香餅味道好特別,入面夾左紫薯餡,仲有糖漿同雪糕,呢個價錢非常抵。田園沙律$39沙律有炒雜菇,夠晒健康。野飲叫左香蕉奶昔同甘菊茶,奶昔好重香蕉味,味道有點似雪糕。仲有叫左雜莓脆脆奶凍$49奶凍好濃郁奶味,加埋藍莓,士多啤梨粒,仲有口感好好既脆脆。呢餐好滿足。
好耐冇黎過大圍呢邊,大圍性比價高既cafe 一定係ocio

我地都叫左唔少野食。
香草蜆肉意粉$79

蜆肉都幾多,香草味好濃郁,意粉份量夠多。

龍蝦汁海鮮意大利飯$79
意大利飯汁唔錯,濕濕地帶點蕃茄味,海鮮有墨魚同八爪魚。

Tea set 紫薯熱香餅雲尼拿蛋糕$39

田園沙律$39
沙律有炒雜菇,夠晒健康。

野飲叫左香蕉奶昔同甘菊茶,奶昔好重香蕉味,味道有點似雪糕。

仲有叫左雜莓脆脆奶凍$49
奶凍好濃郁奶味,加埋藍莓,士多啤梨粒,仲有口感好好既脆脆。
呢餐好滿足。
2017-10-16
2017-10-16 1545 浏览
今晚約左舊同事係屋企打麻雀, 太興奮啦! 太耐無打啦 !! 而我出去開會後可以直接放工, 雀局的地方係大圍, 我大約4點到大圍, 舊同事都未返到 ! 打算搵間餐廳食個TEA, 用Openrice最方便, search 到係旺角食過的 , 有Tea Set食, 而且有質素。原來大圍都有分店, 一於就呢間啦!OCIO 係大圍站A出站, 一出就過馬路沿右邊行, 大約7-8分鐘到達。以為返工返學時間無乜人, 但竟然有幾圍枱坐滿學生,  一坐低睇下餐牌, 茶餐有8款, 除左茶餐亦有靚靚三層TEA SET,亦可以散點 All Day Breakfast, burger等等....最後揀左 :卡邦尼意粉 $49 + 巨峰提子梳打  +$19忍唔住再叫個 $39落左ORDER後仔細睇下環境,  同旺角店裝修相約, 裝修新派, 牆上有不同壁畫, 亦有一些小飾物放係不同位置,顯見出心思。奧斯芝士薯條芝士薯條先到,上枱已經好吸引,溶晒的芝士仲能夠帶絲真係無得輸,而且一定要趁熱食。枱上有茄汁沾少少也佷惹味。卡邦尼意粉除了看到滿滿磨菇碎,醬汁濃而較杰身,意粉煮得不錯,喜歡的彈牙也可以做到。尤其喜歡醬汁,鹹淡
今晚約左舊同事係屋企打麻雀, 太興奮啦! 太耐無打啦 !! 而我出去開會後可以直接放工, 雀局的地方係大圍, 我大約4點到大圍, 舊同事都未返到 ! 打算搵間餐廳食個TEA, 用Openrice最方便, search 到係旺角食過的 [OCIO] , 有Tea Set食, 而且有質素。原來大圍都有分店, 一於就呢間啦!

最後揀左 :
卡邦尼意粉 $49 + 巨峰提子梳打  +$19
忍唔住再叫個 [奧斯芝士薯條] $39

卡邦尼意粉
除了看到滿滿磨菇碎,醬汁濃而較杰身,意粉煮得不錯,喜歡的彈牙也可以做到。尤其喜歡醬汁,鹹淡適宜,真係食到清晒碟。

巨峰提子梳打
嘆個精美茶餐點唔可以要一杯冰凍的飲品,梳打不會過甜,飲落好清爽清涼,亦有幾粒藍莓給你食埋呢!
巨峰提子梳打

雖然只逗留不夠一個鐘,但整體評價甚高,職員主動加水,有禮貌,食物水準又高。舒舒服服咁嘆了一個高質素的茶餐。原來和住大圍的舊同事傾開,原來佢同家人都會經常黎食呢!
下午茶
2017-10-12 118 浏览
今日親阿媽得閒,緊係約埋佢食飯啦!近近地去大圍食,因為上次去完旺角分店OCIO , 今次試下大圍呢間!上次媽媽話牛扒好正!今次都唔執輸啦!帶佢食好西😋大圍呢間裝修無旺角果間咁細緻,面積都無咁大,燈光都偏暗,適合情侶二人世界拍拖拖😚 我地六點半去到都只係得一枱客人,不過!!大約七點半就開始多客啦😆我地叫左一個Dinner set 美國 Prime 安格斯肉眼配新鮮薯菜 $228,叫左7成熟。都好快就上菜,今次係蕃茄湯,勁酸😂 辣肉腸沙律配日式芝麻醬👍👍但辣肉腸偏乾。仲有個黑糖包🤤😋😋塊牛扒超!大!塊!肉厚多汁,另上牛肉汁😋😋絕對無失望👍薯菜就無咩鹽,不過粗條好有咬口👍甜品方面除左單球雪糕仲可以揀Oreo Tiramisu😍😍😍較硬身甜度岩岩好👍👍飲品我就叫左杯蜜桃紅茶,成杯都係茶包不過不失啦。另外我地散叫左個芝士磨菇釀春雞 $119,話明春雞都估到佢細隻,半隻雞上面有豐富既芝士加磨菇👍切時雞汁出曬黎十分juicy ,不過味道好啖…雞油同翠玉瓜多水令到伴菜薯條林曬😣如果加多啲啲調味料同薯條另外上會更好😊總括而言,我都建議情侶或三五知己去食,勝在人少少又可以坐耐啲,餐廳又幾有情調😆不錯選擇👍
今日親阿媽得閒,緊係約埋佢食飯啦!

飲品我就叫左杯蜜桃紅茶,成杯都係茶包不過不失啦。

2017-10-12 1157 浏览
今天放假但比平日還忙! 晚上在大圍接朋友放工再去吃晚飯, 還有些時間便向隱隱約約的餐廳出發,從大圍地鐵站A出口步行約10分鐘內的ICIO餐廳。點套餐set , 會有多款選擇,今天其中一個HKD 228,是日餐湯有栗米磨菇湯、餐包有麥包、前菜有煙三文魚沙津、主菜有美國prime 安格斯肉眼配新鮮薯菜及甜品,還可加+HKD68 加紅酒鵝肝多士。餐飲有咖啡或茶。而餐甜品是紫薯奶凍有栗米味的磨菇湯湯濃度適中,重口味的我很喜愛,而朋友說有小小咸。沙津中的菜、煙三文魚味道又翠綠又新鮮,再加上少量芝麻醬吊味不會搶了主角三文魚的味道。鵝肝厚身香口美國prime 安格餐廳採用了prime 質素牛肉,可是肉質過熟,有點鞋,不juicy 但很大塊,配菜有 翠玉瓜、薯角等。紅酒鵝肝輕輕一煎連多士,又香又脆,好夾,個人贊好。另外我們還點了忌廉菠菜蟹肉意大利飯 HKD75 飯採用意大利式飯,飯中間是軟硬度篇軟,加上大量波菜,鮮甜蟹肉混在一起,完全不膩。紫薯奶凍,質地很結實,還有一粒粒的紫薯可咀嚼。 我們倆都過飽,下次或許要分開甜品及正餐了。

有栗米味的磨菇湯
湯濃度適中,重口味的我很喜愛,而朋友說有小小咸。

鵝肝厚身香口

美國prime 安格
紅酒鵝肝輕輕一煎連多士,又香又脆,好夾,個人贊好。

另外我們還點了
忌廉菠菜蟹肉意大利飯 HKD75

2017-10-11
2017-10-10 186 浏览
第二次黎食喇,上次係食套餐,今次係散叫。都係差唔多價錢,最後發現食set呢係最抵。建議大家下次黎係叫set啦🙂🙂奶味濃郁,奶味又唔會過重,好香雲尼拿味,兩個字:必叫。份量比我想像中細,但入面魷魚好多,好多海鮮。薯仔又好味。貴精不貴多😆👍🏻最鍾意呢味送,義大利飯果然彈牙入味。食意大利菜點少得試意式既飯呢!又啖啖肉,份量ok。又係份量比想像中唔同,但超好味的喔。又有焗豆食。沾下汁,雞肉更加好食。煮雞肉煮得軟硬拿捏的剛剛好。
第二次黎食喇,上次係食套餐,今次係散叫。
都係差唔多價錢,最後發現食set呢係最抵。
建議大家下次黎係叫set啦🙂🙂

奶味濃郁,奶味又唔會過重,好香雲尼拿味,兩個字:必叫。
雲尼拿奶昔

奧斯英式鑊仔

最鍾意呢味送,義大利飯果然彈牙入味。
食意大利菜點少得試意式既飯呢!
又啖啖肉,份量ok。
龍蝦汁海鮮意大利飯

又係份量比想像中唔同,但超好味的喔。
芝士磨菇雞
雲尼拿奶昔
龍蝦汁海鮮意大利飯
2017-10-09 138 浏览
和朋友在大圍逛街後, 便到了這間小型餐廳吃一個輕便的晚飯。六時正進去已經有很多人,所以我們被安排和其他人一起坐。我本來想叫一個班尼迪蛋鬆餅, 但可惜去的那一天沒有班尼迪蛋, 所以我唯有點了一個晚市套餐。我點了一份飛驒和牛漢堡晚市套餐, 和牛要五成熟的。 套餐還跟了一份煙三文魚雜菜沙律、是日餐湯、是日甜品和一杯飲品。煙三文魚雜菜沙律上的煙三文魚很大片喔~ 是日餐湯是忌廉湯。和牛漢堡用的麵包頗鬆軟, 烘過的麵包帶點脆脆的口感, 裏面有一塊和牛和一塊半溶芝士。和牛帶點肉汁, 質感都算軟熟。

煙三文魚雜菜沙律

煙三文魚雜菜沙律上的煙三文魚很大片喔~ 是日餐湯是忌廉湯。

飛驒和牛漢堡

餐包
酥皮餐湯
Ocio all day breakfast
2017-10-08
酥皮餐湯
Ocio all day breakfast
2017-10-08 99 浏览
上次和好友嚟過大圍OCIO,影咗好多美食相片,老公看過後,佢話好吸引,見老公咁想食,趁今個星期六我仍放大假中,就帶老公去品嚐一下。老公話大圍OCIO嘅餐廳門口以湖水綠色為主題,於積存街上顯得好顯眼, 而且這裏附近餐廳不多,以特色西餐廳為主既更少,有其吸引之處。大圍OCIO餐廳內有塊别緻黑板畫,兩個吊扇,配合柔和嘅燈光,總會給人一種休閑自在嘅感覺。餐牌顯示既食物及飲品款式超多,我同老公點決定選兩份Brunch及兩份甜品 : 1.香蒜辣椒蜆肉扁意粉($69) ~ 意粉充滿蒜蓉香味,蜆肉鮮味十足。2. 香煎澳洲肉眼薯條配燒肉汁($89) ~ 肉質嫩以無筋, 外脆內淋, 非常juicy, 薯條炸得香脆內軟。3. 是日餐湯係洋蔥湯,洋蔥雖軟但仍好有質感,每一啖都渴到香甜嘅洋蔥味。4. 餐飲係荔枝冰茶及蘋果冰茶(各加$19), 兩杯茶味香濃,但不會蓋過生果嘅味道, 解去食物不少油膩感。5. 綠茶心太軟($59) ~ 如果你是抹茶控,絕對不要放過這個甜品,這裏做得很出色,外脆內軟而熱辣辣嘅心太軟, 配合冰凍既雪糕, 綠茶味超濃, 口感一流。6. 紫薯蜂蜜拿破崙($59)~ 繼抹茶熱後,紫薯熱近期席捲

餐牌顯示既食物及飲品款式超多,

我同老公點決定選兩份Brunch及兩份甜品 :

6. 紫薯蜂蜜拿破崙($59)~ 繼抹茶熱後,紫薯熱近期席捲香港。 拿破崙非常香脆,配合營養價值高嘅紫薯及香甜蜂蜜,口感豐富。

我倆食得好滿足,過了一個開開心心的下午。

2017-10-07
  • 紫薯蜂蜜拿破崙