係大埔個邊做完野,就meet up個fd食飯,之前完sem時食過旺角分店,覺得幾好食就決定黎大圍呢間試下。❤️set 餐湯 餐包餐湯正正常常,唔會太咸餐包好正,好鬆軟又夠香❤️窩夫all day breakfast $108窩夫好重蛋香味,好實正唔會好空氣,食落外脆內軟👍🏻炒蛋超大份,懷疑用左3隻蛋,好滑唔會過熟仲有all day breakfast 必備既腸同茄汁豆,腸勁juicy爆哂汁!仲有煙三文魚沙律,雞扒同薯條,超足料!❤️黑松露意大利飯配煙肉帶子 $108份量都幾大,飯唔會過硬,黑松露味勁香。煙肉帶子有6粒,煙肉既油脂同帶子相輔相成,好夾!❤️香蕉巧克力奶昔 餐+$22必飲!好正!一啲都唔假,仲食到粒粒朱古力又唔會死甜。❤️甘菊香草茶

❤️set 餐湯 餐包
餐湯正正常常,唔會太咸

餐包好正,好鬆軟又夠香

❤️窩夫all day breakfast $108

窩夫好重蛋香味,好實正唔會好空氣,食落外脆內軟👍🏻

炒蛋超大份,懷疑用左3隻蛋,好滑唔會過熟

仲有煙三文魚沙律,雞扒同薯條,超足料!

❤️黑松露意大利飯配煙肉帶子 $108

份量都幾大,飯唔會過硬,黑松露味勁香。
煙肉帶子有6粒,煙肉既油脂同帶子相輔相成,好夾!

❤️香蕉巧克力奶昔 餐+$22
必飲!好正!一啲都唔假,仲食到粒粒朱古力又唔會死甜。

❤️甘菊香草茶
2019-08-14 89 浏览
係香港食西餐一向質素好參差,有時比好貴價錢但質素都未必成正比,所以要周圍做白老鼠先試到真正嘅美食有個同事住大圍名城,成日都同我講佢屋企附近有間西餐又平又好食,但係就好爆可能要訂位 因為咁啱約咗朋友喺大圍食甜品,所以大概6:00嚟到餐廳,又咁啱有位喎晚餐餐牌都幾抵食,由$88至$178不等,種類都幾應有盡有。因為夜晚仲要食糖水所以每人叫一個餐就夠香煎挪威三文魚配习草檸檬汁($108)三文魚扒好大塊,應該冇咩點醃就直接加個汁上面,非常鮮味,淡淡檸檬汁配上三文魚嘅口感好清新而且平時去街市買夠三文魚都要幾十蚊,所以呢個價錢係真係真心抵食香烤美國Prime肉眼配茨菜($178)肉眼扒叫七成熟,配菜係炸薯條,睇相都見到好大塊,差啲食唔晒其實牛扒嘅質素好冇咩點技巧煮都好好食 只可以話佢材料都非常好, 同埋真係好平

香煎挪威三文魚配习草檸檬汁($108)

香烤美國Prime肉眼配茨菜($178)
肉眼扒叫七成熟,配菜係炸薯條,睇相都見到好大塊,差啲食唔晒

其實牛扒嘅質素好冇咩點技巧煮都好好食
只可以話佢材料都非常好,
同埋真係好平

2019-08-14
2019-08-13 41 浏览
喺OpenRice 見到好似幾好,咁啱過嚟,就順便試試啦。🎈環境🎈餐廳唔係好大,位與位之間都幾近,我兩點令去到,仍然都有好多人。🍑食物🍑午餐南瓜湯,味道一般點了黃芥末辣肉腸意大利粉,份量都幾多,上枱時熱滕滕,加分這個意粉味道有點點辣,有點點微酸,可能是芥末的關係,同埋個汁有點漏,都幾飽肚💁🏻‍♀️服務💁🏻‍♀️服務員都幾有禮貌,見到水吧及廚房都已經密密手做,上食物速度不算太快。💰價錢💰一般午餐價錢。
喺OpenRice 見到好似幾好,咁啱過嚟,就順便試試啦。

🎈環境🎈

🍑食物🍑

午餐南瓜湯,味道一般

點了黃芥末辣肉腸意大利粉,份量都幾多,上枱時熱滕滕,加分

💁🏻‍♀️服務💁🏻‍♀️

💰價錢💰

一般午餐價錢。

2019-08-12
用餐优惠
優惠券
2019-08-10 65 浏览
大圍既橫街窄巷其實有好多隱世小店,今次同朋友食左依間係旺角都有分店既西餐廳,除左主菜之外甜品都有好多選擇,而且性價比高😝醬燒袖子醬豬仔骨伴蟹肉芝士焗大啡菇及茨菜($128)豬仔骨啖啖肉而且肉質嫩滑,食落去滿滿既袖子醬甜甜酸酸好開胃好好食😝芝士大啡菇鋪上滿滿既芝士,咬落去好多汁,芝士同蟹肉味道都好重好滿足🥰黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串($108)Risotto好creamy啊,帶子好新鮮而且厚肉彈牙,煙肉味道岩岩好吾會太咸同韌,配搭帶子一齊食好夾💓配菜仲有蘑菇同洋蔥令到口感更加豐富同香口😛因為係set dinner所以有埋餐湯同包,比較特別既係佢用穀物包,外皮好脆而麵包好鬆軟好高質😝朱古力榛子窩夫配燒棉花糖($65)暖烘烘既窩夫配埋朱古力味濃郁既雪糕一冷一熱食好正啊🥰而且仲有好多榛子粒粒同甜甜既燒棉花糖,嗜甜既朋友一定會鍾意💓

醬燒袖子醬豬仔骨伴蟹肉芝士焗大啡菇及茨菜($128)
黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串($108)
朱古力榛子窩夫配燒棉花糖($65)
2019-08-07
2019-08-07 50 浏览
啱啱琴日打完風,今日諗住放工食個靚cafe繼續holiday mode。今次就嚟到大圍嘅「Ocio」(Dinner set 7)奧斯芝士和牛漢堡估唔到喺大圍都食到好好食嘅漢堡。牛肉漢堡內層好幼嫩多汁水,外層煎香有牛肉嘅咬口感,內層啱啱好熟夠細嫩,好似食緊越式生熟牛pho咁。見醬汁小,但咬落居然爆晒汁,仲滴晒枱。牛肉嘅牛油味好香,靚嘅和牛肉真喺唔同d。薯條都好有驚喜,因為食得出好新鮮。口感唔喺雪藏薯仔嘅粉口,而喺有脆口感。所以食落油膩感好小。焦糖香蕉朱古力窩夫呢碟喺稱職嘅窩夫,因為份量夠,窩夫夠厚實。香蕉味好香,加埋雪糕一齊食,就會好好食。雖然無太驚喜嘅位,但喺絕對穩打穩紮唔會差。見到而家有個(期間限定)奧斯芝士焗龍蝦熱香餅早餐,心郁郁想試下。反正大圍交通方便,過2日過嚟試下個早餐先。

(Dinner set 7)奧斯芝士和牛漢堡

焦糖香蕉朱古力窩夫

2019-08-01
2019-08-06 97 浏览
難得今日放假,同男朋友去左大圍踩單車!出發前梗係要醫下個肚先!呢間Ocio之前食過旺角嗰間嘅窩夫覺得不錯,就諗住試下佢嘅午餐!呢排仲要經OpenRice book位有九折優惠!內裡嘅環境好relax,岩哂放假嘅節奏去享受一下悠閒!Lunch set有成15種食物比你揀,超級多選擇!每個lunch set都會有是日餐湯,今日咁岩就係我鍾意飲嘅粟米湯🔥Ocio 窩夫全日早餐 $79呢個全日早餐有成八種嘢食,有窩夫、雞蛋、雞扒、煙三文魚、沙律、薯條、香腸、茄汁豆。超級抵食!!!窩夫即叫即整外脆內軟,薯條係粗身嘅薯條仲要熱騰騰,煙三文魚沙律雞扒茄汁豆都好好食!個炒蛋好滑溜而且好大份,估計有2-3隻蛋!雖然炒滑蛋就冇咩味,但係枱上提供左鹽同黑椒,加左調味之後即刻好好味🔥奧斯芝士和牛漢堡 $79芝士溶哂係個漢堡入面,和牛漢堡雖然冇得揀成數,但係好juicy!

內裡嘅環境好relax,岩哂放假嘅節奏去享受一下悠閒!

Lunch set有成15種食物比你揀,超級多選擇!

🔥Ocio 窩夫全日早餐 $79

Ocio  窩夫全日早餐

🔥奧斯芝士和牛漢堡 $79

奧斯芝士和牛漢堡
Ocio  窩夫全日早餐
奧斯芝士和牛漢堡
  • all day breakfast
2019-08-06 51 浏览
中學同學聚會,大家都係沙田友所以選返喺鄰近地區。餐廳喺大圍接近美林嘅方向,相對比較清靜,有種隱世嘅感覺。我哋叫左兩個晚餐套餐,一個係芝士龍蝦焗意粉,另一個係生蠔白汁意大利飯。蠔都算肉厚鮮甜,而且有五隻,size都唔細,返入邊有牛油味、忌廉味同埋菇菇碎,都幾香,飯唔算係最正宗好硬嗰隻,但係都幾易入口幾好食嘅。至於龍蝦正如相裏面嘅大細一樣,不過個頭呢就比較大肉相對就少啲,質素過得去啦,個汁有少少偏鹹,但係呢芝士味就好濃喇,你見到頂又有,側邊亦都有,都不失為一個唔錯嘅選擇。另外冇影到嘅係餐湯,都好好味嘅,反而熱飲方面呢就冇乜特別啦。店員都幾主動會收碟,而喺呢度亦都真正可以慢慢噉樣食嘢同埋傾計,喺大圍嚟講都算係一個環境舒適、食物質素唔錯嘅cafe 。
有種隱世嘅感覺。

2019-07-18
  • 南瓜湯
2019-08-06 36 浏览
身住大圍 雖然都已經好多餐廳選擇但西餐都唔多 今日突然想試試呢間西餐同朋友兩個人 叫左兩個晚餐一個黑松露帶子飯 一個露筍花蚌意粉有個湯 有個包跟返之後我地再叫多左一個小食拼盤 同埋一個芝士薯條因為跟餐有優惠🙈🙈兩個主菜黎到 個人比較欣賞個黑松露飯 好香 好好味 意粉就不過不失或者比較驚喜我覺得係個拼盤同埋個薯條個份量好大 而且好好味不過兩個人食 原來太多 建議兩個人叫一款小食好喇不過整體都好滿意 下次如果再食 一定要再試試其他菜式
身住大圍 雖然都已經好多餐廳選擇

不過整體都好滿意 下次如果再食 一定要再試試其他菜式
2019-07-15
  • 黑松露帶子飯
2019-08-06 64 浏览
記得這店在大圍剛開之事,曾與朋友去吃過一次,當時感覺價錢不便宜,質素普通,朋友更指其egg benedict難吃。數年後打算快食一個午餐,見店內沒甚麼人,set lunch有我最愛的risotto,便一於再給一次機會。首先,一入門口只得三數個客人,店員在玩電話連一句歡迎光臨也沒有,也沒有主動問幾多位同帶位,我得自己一個,便自助式地找張吉檯坐下。然後快速地點菜。跟餐的是南瓜湯,我忘了拍照,但稀稀水水的,味道也不香濃,唯一優點是夠熱。然後我要主動提出才獲斟一杯水,店員繼續機不離手。然後等了15分鐘,我點的菠菜蟹肉意大利飯來了,起初觀感不錯的,味道也還可以,才$49我當然不會期望是新鮮蟹肉。但吃了1/3後突然吃到鹽粒,很鹹,而且有數口飯是硬硬的結成一團,吃了不同餐廳的risotto,還是首次遭遇這種情況。可能性只有兩個,一是廚師煮得求其馬虎、二是廚師用了冷飯充當意大利米,兩者相信都是原因之一。在這店的第二次機會相信也是最後一次,無誠意的食物,客人絕對吃得出來啊。

2019-08-05
2019-08-06 77 浏览
唔係朋友帶路,我都唔知大圍站附近有間高質西餐廳,雖然店舖唔係對正大街,但都有唔少街坊客~Set dinner有12款可以揀,我今次揀左risotto,黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串,一上枱大大粒既煙肉帶子串好吸引,帶子厚肉彈牙,同煙肉既配搭新鮮又夾,黑松露燴飯好香,有菇同瓜,令個燴飯既口感更豐富! 醬燒柚子蜜豬仔骨伴蟹肉芝士焗大啡菇,同樣賣相好吸引,ribs燒得好靚,配上甜甜既醬汁~芝士大啡菇加埋蟹肉去焗,有鮮味!蜜糖蒜香炸雞翼,大大隻既炸雞翼,好飽滿,外皮酥脆,肉質嫩滑!
黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串

醬燒柚子蜜豬仔骨伴蟹肉芝士焗大啡菇

蜜糖蒜香炸雞翼

餐湯  面包
黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串
醬燒柚子蜜豬仔骨伴蟹肉芝士焗大啡菇
蜜糖蒜香炸雞翼
2019-08-04 23 浏览
大圍實在暗藏好多好食既小店遍佈橫街窄巷 所以間中都會好似發現新大陸咁 遇到之前未食過既餐廳今次又係某個角落遇上間環境唔錯 幾好食既西餐同小胖男友點左兩個set dinner share黑松露煙肉帶子意大利飯意大利飯內好足料 有蘆筍,mushroom,仲有一d唔同既甜瓜手打和牛Burger見到"和牛"兩隻字小妹已經雙眼發光 欲罷不能塊和牛好有肉味 麵包烘得脆卜卜 整體味道唔錯蜜糖蒜香炸雞翼見隔黎枱食好吸引 我地又再一次受唔住誘惑叫埋一份set dinner加$39就有5隻 脆得黎仲好抵食呢度既特飲雖然要加錢 但吃貨小妹覺得絕對值得小妹好耐無飲過咁有質素既Mocha Latte 由於可以自行加糖水 岩晒我呢個鐘意苦澀味而非甜味既抹茶fans小胖男友都話佢杯曲奇雲呢拿奶昔好飲加$19可以加配即叫即製既窩夫我哋揀咗配朱古力醬 塊窩夫真係好香好鬆化 好彩我地無因為好飽而放棄佢

今次又係某個角落遇上間環境唔錯 幾好食既西餐

小胖男友都話佢杯曲奇雲呢拿奶昔好飲
加$19可以加配即叫即製既窩夫

• 窩夫
2019-07-29 58 浏览
Ocio 係一間西式cafe 旺角同大圍有分店餐牌同裝修都好少女風特別係menu有手繪插圖😃由於同朋友晚飯過後先黎所以兩個胃得返個甜品胃甜品點左三款😇▫鑊仔抹茶雪山熱香餅 $79 ▫熱辣辣的鑊有甜甜紅豆粒 加上兩塊厚厚的抹茶pancake質感濕潤 鬆軟 但太濕有d漿口pancake沾上濃厚朱古力醬配上vanila雪糕😽👀▫心太軟班戟▫$78好特別第一次食呢個combo班戟皮焗完好脆 包住心太軟🥳🥳心太軟用75%黑朱古力 好濃朱古力味道甜度偏低 不會膩一熱一冷嘅配搭▫草莓刨冰▫$58🍓🍓🍓刨冰上淋上煉奶同士多啤梨糖漿配料有新鮮士多啤梨粒粒冰粒比較大 而且分量3個人都夠 大圍積存街74-76號地下A舖
Ocio 係一間西式cafe 旺角同大圍有分店

配料有新鮮士多啤梨粒粒
冰粒比較大 而且分量3個人都夠

大圍積存街74-76號地下A舖
2019-07-27 69 浏览
難得跟住在新界區的朋友聚聚舊,選了中間點的大圍來吃個午飯。其實這店小編已光顧了數篇,感覺他們的食物質素跟侍應們的服務態度也挺不錯的,於是又encore了( ´▽`)假日也設有午市套餐,且價錢合理,更可以優惠價錢加配甜品及特色飲品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)最後點了鮮茄汁蟹肉煮意大利粉及英式炸魚薯條。鮮茄汁蟹肉煮意大利粉因是用鮮茄汁緣故,醬汁是帶淡淡的蕃茄香那種,意粉煮得剛好不會過軟,配菜也挺多的,整碟意粉感覺挺輕盈的,是日式西菜煮法的那種。英式炸魚薯條炸魚的炸粉漿薄身,魚肉厚實啖啖肉;薯條則是粗身連皮切的那種,份量適中,跟二三個朋友分著吃剛好。吃完正餐當然要吃甜品才完滿。精選甜品有數款蛋糕可供選擇:紐約芝士蛋糕、藍莓芝士蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、朱古力卷蛋及木糠蛋糕;最後選了朱古力卷蛋及朱古力慕絲蛋糕各一份。前者的朱古力味道濃,且不會過甜;後者的忌廉裡加入了杏仁片(有驚喜!)口感豐富,好像在吃石板街口味的卷蛋,兩款朱古力甜品都做得不錯,果然還是甜點更勝一籌( ̄▽ ̄)
難得跟住在新界區的朋友聚聚舊,選了中間點的大圍來吃個午飯。

最後點了鮮茄汁蟹肉煮意大利粉及英式炸魚薯條。
假日午餐套餐系列

鮮茄汁蟹肉煮意大利粉

英式炸魚薯條

吃完正餐當然要吃甜品才完滿。

2019-07-21

配料有新鮮士多啤梨粒粒
冰粒比較大 而且分量3個人都夠

大圍積存街74-76號地下A舖
2019-07-20 302 浏览
一行二人去大圍搵野食,唔多想食中餐,行行下俾我見到呢間ocio。西式小店,環境佈置好ok,朋友又想食甜品,就決定一試。餐牌有單叫亦有set dinner。西餐平均價位,見周圍都多人係叫set,我地亦叫左兩個set。先上餐湯同餐飽。餐飽軟身,唔硬亦唔涷,外層有少少烤過既脆,裡面好軟。出乎意料地好味!餐湯南瓜湯,有南瓜蓉,唔錯。第一個係8號餐香煎三文魚配刁草檸檬汁($108)。三文魚排全塊上,幾大份,煎得相當香口。檸檬汁可配可不配,點左汁既話會清潔好多。因為佢都幾大份,食到最後可能有點膩,去到後面先點汁食會更好。配菜仲有沙律同薯條,水平不過不失。第二個係5號餐黑松露意大利飯配煙肉帶子串($108)。比較推薦呢個,意大利飯夠sticky,黑松露味亦好濃郁。總共兩串共六隻帶子,個人覺得好好食(燒帶子真係好難唔好食)!飲品方面叫左cappuccino。泡多,咖啡味唔係話好濃,水平中等。朋友既蜜桃紅茶。甜品心太軟,非常流心!內裡全是朱古力,無花巧,心太軟配上雪糕永遠係治癒既味道。晚餐兩人埋單300幾,係一間環境ok,可以坐得耐傾計,野食亦唔錯既餐廳之選。

朋友既蜜桃紅茶。

2019-07-15