2019-11-03 41 浏览
今天很晚吃飯,我們選擇了大圍積存街74-76號地下A舖,第一次來到這間餐廳,距離平民餐廳都有一段距離,感覺這間餐廳是英文OCIO,很優雅,內裏黃色的燈光感覺十分浪漫,很適合男女朋友或朋友聚餐。 今天的套餐是有餐湯及餐包-南瓜湯主食:美國PRIME肉眼配薯菜-肉眼扒的肉質非常嫩、煮的火候剛剛好、肉質不太粗糙香草鮮蘆筍花丰炒扁意粉-意粉不太油膩、花丰很彈牙、配上黃及青椒、還有很清新的蘆筍,意粉不是很長一條,很容易吃。因為太飽的關係,沒有叫甜品,只叫了一杯凍檸茶及熱檸檬水。

今天的套餐是有餐湯及餐包-南瓜湯

主食:

美國PRIME肉眼配薯菜
-肉眼扒的肉質非常嫩、煮的火候剛剛好、肉質不太粗糙

香草鮮蘆筍花丰炒扁意粉

因為太飽的關係,沒有叫甜品,只叫了一杯凍檸茶及熱檸檬水。
大圍好多正野食就係人都知嫁啦今日過嚟上堂順便食埋野先至上去啦!!!朋友見呢間野近近地就揀咗佢黎食啦~~~特濃芝士焗龍蝦窩夫🦞🥞 一上枱真係超級吸晴!! 好大隻嘅龍蝦啊🦞 真係超級大份~仲有薯條🍟沙律🥗同蛋🥚, 而且仲係新鮮熱辣辣~點埋啲醬、好好味呀⋯蜜糖蒜香炸雞翼, wow wow wow 🤩 超級不得了, 睇個樣就知正啦~ 有驚喜!師傅炸得好好 ,隻隻都炸到脆泡泡 就算放左一陣都吾會出油同保持香口!蜜糖蒜蓉清香概香味同個雞翼都好夾,值得一試飲品方面熱飲比凍飲更加出色!! 不過整體都唔差架
大圍好多正野食就係人都知嫁啦

今日過嚟上堂順便食埋野先至上去啦!!!
朋友見呢間野近近地就揀咗佢黎食啦~~~

飲品方面熱飲比凍飲更加出色!! 不過整體都唔差架
2019-11-01 31 浏览
朋友今日結婚 , 中午就過咗嚟附近行吓先! 見時間尚早一於搵間野入去hea下時間先~~Ocic 見呢間野選擇都好多吓! ! 而且環境都唔錯~~啱晒我哋一邊傾計一邊嗌啲小食食下!!餐前湯 !作為餐前湯 份量同味道都ok 架~吾會有飲完食吾落野ge感覺, 加上少少胡椒胡椒更加正~黑松露燴飯 ,雖然一出黎賣相就一般般!但食落去真心唔錯有種家的感覺~~食落感覺咸淡適中 !! 用概蘆筍清脆爽口 同個飯幾夾 有小小黑松露香味 ~總體黎講真係可以試一試~~鐵板伯爵茶梳乎理 ,wow !!!一個字 正呀 ~上黎果陣個鐵板好熱,要小心啊!上邊有個雪糕球 ,會慢慢溶化 流乎理好鬆軟 動L 動L 禁 哈哈 😄食落甜道岩岩好 !非常岩心意 值得下次再試試其他口味凍奶茶 🥤熱辣辣嘅天氣飲超級正
朋友今日結婚 , 中午就過咗嚟附近行吓先!
見時間尚早一於搵間野入去hea下時間先~~

黑松露燴飯 ,雖然一出黎賣相就一般般!但食落去真心唔錯

凍奶茶 🥤熱辣辣嘅天氣飲超級正
2019-11-01 35 浏览
Taste: 4 /5Service: 4 /5Environment: 4 /5大圍岀名多好西食 今次黎到Ocio覓食下 剩係望到碧綠色既外牆都已經吸引到我呢個綠色控既人 入到的先知原來係一間文青型既cafe 睇落都幾適合約朋友黎chill下 靜靜地揾個地方hea下 而且都有提供打卡位俾大家打卡 環境都唔錯架 今次就order咗2個lunch set 2個都係五成熟既西冷配意粉 首先講下個湯 係是日餐湯係標準西湯 飲落都幾healthy & smooth 其中值得一讚既係意粉同汁係分開上 由顧客自己選擇汁既濃度 想淡d又得 濃d亦得 比較易catch到自己prefer既口味 另外西冷扒 分量十足 個扒仲大過我手掌🖐️ 咁大食既我 食完都有十成飽 所以都幾抵食架 drink方面 只要簡33或以下既drink 就可以免費送飲品架啦 唔夠喉都唔緊要 都可以以優惠價加追dessert!
Taste: 4 /5
Service: 4 /5
Environment: 4 /5
2019-10-29 28 浏览
星期一都爆場,等左一下。文青mix工廠風咁,另類情調。晚餐套餐包湯餐包、$33以下飲品是日餐湯 - 南瓜忌廉湯手工包好軟配小乾辣椒咁,外皮烤過下咁。配湯夾既,前菜完。煙三文魚忌廉卡邦尼扁意粉 $88小山坡份量又好似大型壽司咁,有煙三六魚在上。蛋汁混合哂係扁意粉當中,扁意粉超級多。兩人份量咁。多多煙肉帶有少少火腿,煙肉少許肥肉好無咁肥。洋蔥絲混合埋,份量好多。扁意粉口感軟硬適中,$88抵量。香草鮮露笋花蚌炒扁意粉 $88喜歡乾身偏硬身意粉,食落利落d。花蚌多隻爽口,好大份量。有少少覺得叫一個餐再加甜品s都得。因為甜品多款,所以更想食多甜品。哈哈!+$39奧斯芝士薯條拉絲芝士,熱食夠濃。熱檸檬薑茶反風去風,一塊檸檬都幾大味道了,可以再加熱水飲盡佢!熱蜜桃紅茶好重蜜桃味道,紅茶好提醒其實哈。話說依排記得既都有影埋單,價錢一目了然。朱古力榛子窩夫配燒棉花糖 $65棉花糖少乜點,再多d就好啦。果仁加朱古力好和味同香濃d。偏厚身,大約有兩塊格仔飯size。朱古力雪糕一開四每件都有!
星期一都爆場,等左一下。文青mix工廠風咁,另類情調。

晚餐套餐包湯餐包、$33以下飲品

是日餐湯 - 南瓜忌廉湯
手工包好軟配小乾辣椒咁,外皮烤過下咁。配湯夾既,前菜完。

煙三文魚忌廉卡邦尼扁意粉 $88

香草鮮露笋花蚌炒扁意粉 $88
喜歡乾身偏硬身意粉,食落利落d。花蚌多隻爽口,好大份量。

+$39奧斯芝士薯條
拉絲芝士,熱食夠濃。

熱檸檬薑茶
反風去風,一塊檸檬都幾大味道了,可以再加熱水飲盡佢!

熱蜜桃紅茶

朱古力榛子窩夫配燒棉花糖 $65
棉花糖少乜點,再多d就好啦。果仁加朱古力好和味同香濃d。

2019-10-29 1675 浏览
搬左黎附近一個月係時候要熟習下環境睇下有啲咩嘢好食大圍都真係好多唔同既小店呢日星期日下午兩點半經過見到ocio人頭湧湧又趁下熱鬧試下係咪真係唔錯先-大約等左10分鐘就入座-假日午餐都有好多選擇就算唔食飯/意粉,想食甜品都得!-就決定同朋友一人一個lunch set-見到加$39有蜜糖蒜香炸雞翼,就緊係加啦😎果然無令我失望,5件都係外熱內軟,香口之選!-龍蝦汁炸軟殼蟹燴意大利飯 $68大大隻軟殼蟹絕對無將貨就價炸好放上軟硬度適中既意大利飯上~-黑松露蟹肉燴意大利飯 $68呢個飯好足料,十分之creamy!!!再黎食一定encore 因我完全係岩哂我口味!黑松露加上蟹肉點抗拒🙈-lunch set menu真係好抵 $68仲包飲品呢杯泡沫咖啡都包埋架唔洗加錢🤭-最後最後 見到跟餐加$19就有甜品咁緊係唔執輸加多件cheesecake-cheesecake質地係比較硬身 硬身得黎溶落口係滑落去既感覺😛$19值得加!-
搬左黎附近一個月
係時候要熟習下環境睇下有啲咩嘢好食
大圍都真係好多唔同既小店
呢日星期日下午兩點半
經過見到ocio人頭湧湧
又趁下熱鬧試下係咪真係唔錯先
大約等左10分鐘就入座

假日午餐都有好多選擇
就算唔食飯/意粉,想食甜品都得!

就決定同朋友一人一個lunch set

龍蝦汁炸軟殼蟹燴意大利飯 $68
大大隻軟殼蟹絕對無將貨就價
炸好放上軟硬度適中既意大利飯上~

黑松露蟹肉燴意大利飯 $68
呢個飯好足料,十分之creamy!!!
再黎食一定encore 因我完全係岩哂我口味!
黑松露加上蟹肉點抗拒🙈

lunch set menu真係好抵 $68仲包飲品
呢杯泡沫咖啡都包埋架唔洗加錢🤭

最後最後 見到跟餐加$19就有甜品
咁緊係唔執輸加多件cheesecake

• 黑松露蟹肉飯
2019-10-27 30 浏览
係大圍食晚餐,諗唔到食咩,然後朋友介紹我食呢間!坐低見到佢地既set dinner幾吸引,我地就叫左兩個餐!分別係5號晚餐黑松露燴意大利飯配煙肉帶子卷串同埋11號晚餐香烤美國🇺🇸PRINE肉眼扒配茨菜仲加左蜜糖蒜香炸雞翼🤪🤪🤪野飲叫左一杯朱古力奶昔同埋雜果賓治🕺🏿先來餐湯同餐包!佢地既麵包熱辣辣而且好鬆軟!好味😋!黑松露燴意大利飯配煙肉帶子卷串賣相吸引,配菜、黑松露同埋飯既份量好多,煙肉帶子卷串有兩串,一共有6粒咁多!另一半比較大食都差d食唔晒!整體味道都好ok!香烤美國🇺🇸PRINE肉眼扒配茨菜超級大塊扒,有成大塊手板咁大!order左7成熟!烤出來岩岩好!滿滿既肉汁味正!薯條同埋配菜既份量都好多!蜜糖蒜香炸雞翼即炸夠香脆,配埋蜜糖一流!
2019-10-27 45 浏览
好味點選~特濃芝士焗龍蝦窩夫早餐、 醬燒柚子蜜豬仔骨窩夫早餐睇落有啲誇張 這是午餐餐牌特濃芝士焗龍蝦,味道真係幾濃郁,龍蝦好有水, 雖然只得半隻 ,差一啲似我喺冰島食嘅龍蝦,有兩件waffle,但我嫌佢比較淋身,我鍾意食香脆嗰種。老公點咗醬燒柚子蜜豬仔骨窩夫,豬仔骨有五條骨咁多都係$78 / set,豬仔骨好有水準,有肉味 醬汁唔錯。如果唔係跟住老公 去買汽車用品,都唔知道有這條街,有一間咁正嘅西餐廳,去嘅時候都已經係兩點半,仲要等三四張枱好,多人都係一家大細嚟等位,價錢就幾抵食,$59起午市套餐, 包餐湯 、主食及價值33蚊的咖啡, 人流不絕,差唔多要三點鐘先至冇人排隊,我諗係住喺大圍嘅街坊, 才認識這間隱世小店。

睇落有啲誇張 這是午餐餐牌

2019-10-21 39 浏览
喺附近買車上配件,好難得先至搵到一個泊車位,見到一間有好多人排隊嘅餐廳,上網查一下見到評論唔錯,便拿飛等位,中午都幾多人,差唔多等左15分鐘先入到去。午餐餐牌選擇多元化,有六十幾蚊到差不多$100都有,套餐已包一些特式咖啡($33或以下),感覺幾抵。餐湯係粟米忌廉湯,水準合格。醬燒柚子蜜豬仔骨窩夫早餐都有半份(half Rib )豬仔骨,以呢個價錢真係幾抵,雖然話柚子蜜但係都唔算好甜,燒得唔會太乾,肉仍然juicy ,個煎蛋仲有少少溜心,有驚喜。特龍芝士焗龍蝦窩夫早餐係一個好特別嘅配搭,如果真係早餐食焗龍蝦算奢侈,好彩我哋係中午先至食,龍蝦係中size ,肉質結實蛋呀,芝士亦唔算太膩。另外加佐$19試下藍莓芝士蛋糕,外型擺得好有心機芝士味濃郁。最後一杯latte 及 cappuccino 跟餐唔使加錢,雖然冇拉花,但係咖啡都係有咖啡店水準。

餐湯係粟米忌廉湯,水準合格。
醬燒柚子蜜豬仔骨窩夫

芝士焗龍蝦窩夫
藍莓芝士蛋糕
咖啡
2019-10-18 20 浏览
Ocio就座落係大圍的一個角落,獨享寧靜的一個小位置。呢度真係好似一個文青的Cafe,環境的設計下過一番苦心,感覺好舒適、柔和。坐低見到menu,實在太多選擇,唔知叫咩好?晚餐餐牌都有成11款可揀選!最後終於揀左兩個set dinner肉眼拼薯菜,雖然肉眼係燶左少少搞到乾左d,但都幾好食黑松露意大利飯配煙肉帶子串,個汁甜甜地幾惹味!Set dinner仲包括餐湯和餐包!食完飯之後仲想食甜品,甜品又實在係好多選擇同好吸引!最後選擇左跟餐+19蚊要一件cheese cake!估唔到連件blueberry cheese cake都有驚喜!呢餐真係食到唔捨得走呀!
Ocio就座落係大圍的一個角落,獨享寧靜的一個小位置。

坐低見到menu,實在太多選擇,唔知叫咩好?

晚餐餐牌都有成11款可揀選!

最後終於揀左兩個set dinner

肉眼拼薯菜,雖然肉眼係燶左少少搞到乾左d,但都幾好食

黑松露意大利飯配煙肉帶子串,個汁甜甜地幾惹味!

Set dinner仲包括餐湯和餐包!

食完飯之後仲想食甜品甜品又實在係好多選擇同好吸引!

最後選擇左跟餐+19蚊要一件cheese cake!

呢餐真係食到唔捨得走呀

2019-10-16
2019-10-15 50 浏览
午餐50幾蚊喺邊度搵?大圍呢間主打窩夫甜品嘅小店,除咗甜品之外,亦有唔同嘅午餐:有意粉、有飯。午餐叫咗茄汁蟹肉意粉,茄汁唔會太酸,而且蟹肉碎撈埋一齊味道不錯,扁意粉就相對地林左少少。忌廉牛柳粒意大利飯,呢個好食,意大利飯整得岩岩好,牛柳粒亦都夠林夠好食,個汁調味好香,比意粉出色。午餐包餐湯及飲品,餐湯都唔錯。飲品可揀cappuccino,另一杯我揀左蘋果汁。忍唔住叫左個甜品。叫左朱古力布朗尼窩夫,面上仲有朱古力雪糕,窩夫味道唔錯,不過如果脆啲就更加好。

2019-10-01 47 浏览
Needed a salad for my diet on a day. Did not have time to prepare on my own. First went to dear coffee and bakery also in Tai Wai wanting to get their takeaway salad. Disappointingly they do not provide takeaway option for salads. It is pretty hard to come up with places that provide fresh salad in Hong Kong especially in the New Territories area. Ocio came up to my mind and I checked their menu online and found out they have quite a few choices for salad!Prawn and Mushroom Salad $58The prawns a

Prawn and Mushroom Salad $58
The prawns are surprisingly quite fresh. Mushrooms are cooked to taste pretty rich. Sesame dressing has nothing special or sincere but it goes well with the salad anyway.

外卖自取
2019-09-29 39 浏览
Yummy all day breakfast with fair price.The all day breakfast includes waffle, chicken fillet, smoked salmon, salad, sausage, tomato, scramble eggs and fries.The environment is also comfortable and not full. It's such a chill cafe in Tai Wai.
2019-09-28 36 浏览
呢間餐廳已經食過好幾次,無論係佢既旺角分店定大圍分店,之前試過煎牛扒、意大利飯、意粉、窩夫⋯⋯都好好味,今次黎到想試下未試過既All day breakfast~OpenRice有得Book位,仲有Discount,去到即刻有位,非常好。呢間餐廳離大圍火車站較遠,行十分鐘左右先到,同埋坐位有D逼。如果多人,同隔離枱會好近,除此之外,其他野都唔錯。第一次試All day breakfast,原來超級豐富,性價比絕對超值,當中包左有蛋味充足既炒滑蛋,香煎雞扒件,雞皮焦點剛好,少少香脆,仲有煙三文魚沙律,德國豬肉腸,配搭茄汁豆,窩夫(呢個有少少唔夾,因為冇特別上蜜糖/汁去配,基本都大力推薦這個!

2019-09-24 43 浏览
又同亞女去食野,今次去了大圍搵野食,黎左Ocio 。室內都幾浪漫啊我叫左一個午餐+個甜品。午餐:美國安格斯西冷牛扒件燒汁跟意粉仲有沙律做配菜。西冷厚度稍微薄了少少,我叫左5成熟。火喉ok,冇燒過龍,肉汁juicy不靭。意粉亦煮得剛好,不會過淋。燒汁調得好好,我女加落意粉食左好多😆😆😆。餐湯:甘荀湯味道不錯(其實我第一次飲)不會太稀,仲有甘荀蓉添,感覺好健康。甜品:朱古力心太軟心太軟都幾挺身,外面脆,一切開雖然冇朱古力湧出黎,但有流心效果。雲呢拿雪糕我女表示好好味,佢獨吞了。
又同亞女去食野,今次去了大圍搵野食,黎左Ocio 。
室內都幾浪漫啊
我叫左一個午餐+個甜品
午餐:美國安格斯西冷牛扒件燒汁跟意粉

仲有沙律做配菜。西冷厚度稍微薄了少少,我叫左5成熟。
火喉ok,冇燒過龍,肉汁juicy不靭。

甜品:朱古力心太軟