2022-10-14
酒店出品嘅下午茶郁啲都要四五百per head,想要平價版但又igable嘅下午茶就要識捐窿捐旯(𓁹‿𓁹) 今次「間唔中去一次諾士佛台」唔係飲嘢而係high tea!雀籠主題別具特色可以慢慢打卡~❝Afternoon Tea for Two❞ (一至五$428、六日$468)依到嘅下午茶特別之處在於除咗有傳統半鹹甜點下午茶,亦有全鹹點下午茶供應,非常適合本身唔愛好甜食嘅朋友。不過作為甜品愛好者都係點選翻傳統個款啦(。ò ∀ ó。)驚喜地鹹點質素不俗!其中〔炭燒大蝦配牛油果醬撻〕最有心思,蝦肉彈牙又同牛油果醬相襯。〔炙燒芝麻吞拿魚〕最為特別,吞拿魚肉緊實有致,魚味濃郁,外層黑芝麻又帶香氣。甜點方面〔菠蘿椰子奶凍〕最得我心!椰子香濃奶凍細滑,好似泰式甜品而表層鮮果又夠甜~〔藍莓丹麥酥〕外酥脆內煙韌,〔紅莓朱古力慕絲撻〕酸甜度平衡得宜,慕絲口感軟滑相當討好!飲品+$28 / +$38就有兩款清新解渴嘅特飲可選,〔Lemon Fuji〕檸檬酸度突出唔會過甜,加入蝶豆花紫藍漸變色溫柔又搶眼( ˶ˊᵕˋ)𓂃𓈒 𓂂𓏸 Oasis Bar & Grill 𓏸𓂂 𓈒𓂃尖沙咀諾士佛臺1號8樓港鐵尖沙咀站B
𓂃𓈒 𓂂𓏸 Oasis Bar & Grill 𓏸𓂂 𓈒𓂃
尖沙咀諾士佛臺1號8樓