Afternoon Tea通常都净系食甜品🍮,有冇谂过全咸点都可以叫Afternoon Tea😏,加上市面上比较少推出全咸下午茶🫖,仲吸引唔到你快啲去试。.🍹All Savoury Afternoon Tea (星期一至五$398/2 ; 星期六日$428/2)——-——-——-——-——-——-——-——-——-——-——-——-- 素牛肉汉堡 Beyond Meat Burger- 青瓜蛋沙律三文治 Cucumber & Egg Sandwich- 巴马火腿芦笋卷 Parma Ham & Asparagus Roll- 薄烧牛肉面包卷 Beef Sandwich Roll- 迷你蟹饼配三文鱼籽 Mini Crab Cake with Salmon Roe- 黑松露大啡菇法包 Black Truffle & Portobello Toast- 烟三文鱼慕丝饼乾 Smoked Salmon Mousse Cracker- 车厘茄大虾配牛油果酱 Grilled Prawn with Guacamole- 英式松饼配果酱及忌廉芝士 Scone with Jam & Cream——-——-—
- 素牛肉汉堡 Beyond Meat Burger
- 薄烧牛肉面包卷 Beef Sandwich Roll
🍹All Savoury Afternoon Tea
Afternoon Tea Set一共8款咸点及一件松饼🥞,最为出色嘅咸点系巴马火腿芦笋卷🐷🌿,咸香十足🤤。其次为迷你蟹饼配三文鱼籽🦀,蟹饼香口惹味😋,好吃😆!至於其他咸点,例如车厘茄大虾配牛油果酱、薄烧牛肉面包卷等等,调味略为不足👉🏻👈🏻,有待改善😎。唯一嘅松饼新鲜焗出,比一般嘅Scone质地湿润,仲要大大件,都几唔错㗎。
Peach Ice Tea (+$28)
- Peach Ice Tea (+$28)
- Birdy Passion (+$38)
MENU
2021-02-28
疫情以嚟,外出用餐嘅次数唔多,而且大部分都系早午餐时间去咖啡店为主,甚少食下午茶或者晚饭。最近呢间喺诺士佛台嘅餐厅几hit,枕住都见到有人介绍,衬周年纪念日前後同另一半过嚟食个tea餐厅装潢有两种唔同风格,近门口位置嘅枱凳、布局系比较暗黑型格嘅bar。而里面系用完全相风嘅颜色,以白色为主调,加上植物布置,玻璃窗透入阳光,简洁明亮,比较适合打卡影相。呢度位置唔少,其实几张系梳化椅设计,三五知己食tea就啱哂;另外两张系好受欢迎嘅打卡枱,以鸟笼设计。如果想坐指定位置,我谂订位系基本,仲要试吓查询店员添啊;因为呢个区域都真系几多客人,尤其是周末。餐牌选择非常多,沙律、头盘、汤到主食、甜品有齐。主食有例如烧猪腩、意粉、意大利饭、扒类、烤鸡等,单点价钱同一般西餐厅差唔多。而我哋今次为tea set而来,餐厅都供应两款下午茶,一款系有咸甜点,另一款系全咸点,客人因应喜好挑选,做法有弹性,毕竟有啲朋友唔系太喜好甜点。下午茶定价$398/2位 (星期一至五),配咖啡/茶,可以加钱升级特饮,另收加一,人均大约230至250蚊啦,好合理(未到下午茶时间,估唔到都几旺场,所以真系记得记得要订位!值得一赞店员

(未到下午茶时间,估唔到都几旺场,所以真系记得记得要订位!值得一赞店员好有礼。)

All Savoury Afternoon Tea $398/2
Birdy Passion +$38
Hot Fruit Tea +$38
下午茶好快上枱,全咸点下午茶以层架上,摆盘都靓嘅,所以见到咁嘅阵容,都要相机食先啦 (枱枱都系咁㗎喇,哈

呢个下午茶有8款咸点同埋下午茶必备嘅英式松饼,咸点分别有:素牛肉汉堡、青瓜蛋沙律三文治、巴马火腿芦笋卷、无花果鹅肝酱多士 (当日转咗做薄烧牛肉面包卷)、迷你蟹饼配三文鱼籽、黑松露大啡菇法包、烟三文鱼慕丝饼乾同车厘茄大虾配牛油果酱。至於英式松饼就会跟埋果酱同忌廉芝士,基本上都好丰富。

呢度始终系西餐厅、bar,本身都有供应咸食,所以呢个tea都有番咁上下质素,唔会差得去边,可以放心。各款咸点味道都唔错,几钟意青瓜蛋沙律三文治咁样刨薄片,就算好怕青瓜阵味嘅朋友都唔会抗拒
另外用巴马火腿夹住芦笋卷都几有新鲜感,健康好味。所以我都几满意呢set下午茶,唔会千篇一律。

店员好细心,提醒我哋松饼啱啱焗起,可以衬热食。呢个松饼个头不小,外层微脆,里头亦都唔乾冇粉感,夹埋cream cheese同jam,呢个质素我都收货喇!

我哋升级咗特饮,水果茶唔会太甜,ok啦。

呢杯热情果特饮好可爱,个杯系雀仔造型,我都系见个个都点,所以点嚟影吓相,嘻嘻。
希望疫情尽快完结,大家可以快啲约吓朋友出吓街食饭啦
2021-02-09 394 浏览
𝙨𝙤𝙢𝙚𝙩𝙞𝙢𝙚𝙨 𝙖𝙡𝙡 𝙮𝙤𝙪 𝙣𝙚𝙚𝙙 𝙞𝙨 𝙩𝙚𝙖 𝙩𝙞𝙢𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙🥂 @oasis.bar.grill.hk 𝙞𝙨 𝙣𝙤𝙬 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙨𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙖𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙩𝙚𝙖 𝙨𝙚𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙖𝙣 𝙜𝙤 𝙛𝙤𝙧 𝙖𝙡𝙡 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙧𝙮 𝙤𝙧 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙧𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨. 𝙬𝙚 𝙝𝙖𝙙 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙖𝙡𝙛 𝙝𝙖𝙡𝙛 𝙤𝙣𝙚 (𝙝𝙤𝙬 𝙬𝙤𝙪𝙡𝙙 𝙞 𝙢𝙞𝙨𝙨 𝙤𝙪𝙩 𝙤𝙣 𝙖 𝙘𝙝𝙖𝙣𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙝𝙖𝙫𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨??) 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙣𝙖𝙘𝙠𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙖 𝙗𝙞𝙧𝙙𝙘𝙖𝙜𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙬𝙤 𝙡𝙖𝙮𝙚𝙧𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙧𝙮 𝙗𝙞𝙩𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨. 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙧𝙮 𝙣𝙞𝙗𝙗𝙡𝙚𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙙𝙚𝙘𝙚𝙣𝙩 𝙚𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙚𝙮𝙤𝙣𝙙 𝙢𝙚𝙖𝙩 𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧🍔 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙖𝙣𝙩𝙖𝙨𝙩𝙞𝙘 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙡𝙤𝙩𝙩𝙚𝙙 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙟𝙖𝙢. 𝙢𝙤𝙞𝙨𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙤𝙛𝙩 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙞𝙣𝙨𝙞𝙙𝙚👌🏽 𝙣𝙤𝙩 𝙚𝙭𝙖𝙜𝙜𝙚𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙗𝙪𝙩 𝙞'𝙙 𝙙𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙫𝙞𝙨𝙞𝙩 𝙖𝙜𝙖𝙞𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨👀
从来都冇话特别好afternoon tea,估唔到 @oasis.bar.grill.hk 既tea set咁有惊喜~ 叫左一半咸点一半甜点既set,一次过满足哂两个胃😆 佢地既英式松饼劲好食!大件又够暖,湿润得黎好香牛油同蛋味,连clotted cream同果jam都好出色,超香奶味,唔知佢地有冇得单买scone拎走🥺 咸点最钟意beyond beef burger同crab cake,前者既焦糖洋葱配素patty好香口,蟹饼真系好足料好多蟹肉丝;甜点既creme brulee好绵密,blueberry cheese tart同green grapes tart都唔错,佢地有全咸点既tea set,唔好甜野既可以试下呢个!
Savory and Sweets Afternoon Tea Set
Blueberry  Cheese  Tart
Scone
Beyond  Beef  Burger
Birdy  Passion
2021-02-07 4099 浏览
🇭🇰Oasis Bar & Grill ·依家无得夜晚堂食真系好难约朋友见面🥺🥺我平时食tea都系锺意食咸点多啲 难得见到呢间既teaset有得全部要咸点我就约左朋友黎食 估唔到都几有惊喜🤩而且佢呢度既环境坐得好舒服 好适合坐低慢慢吹水😌·all savoury afternoon tea $428 for two·scones因为个staff话佢地个scones系啱啱焗好 所以我地就决定食左佢地先😈佢个scone真系热辣辣 一摆入口已经加分 佢个质感同味道都唔错 几有惊喜 不过唔知系咪因为佢太大旧 食到最尾有啲好似蛋糕咁🤣🤣·bottom layer因为佢所有都系咸点 所以我地都无话特别分食边啲先啦 就咁由底层开始😂😂佢个青瓜蛋沙律三文治几有惊喜 佢本身个蛋沙律整得几好食 而且个青瓜好够薄得黎清清地 唔错🥒之後佢个蟹饼都好真材实料 出面好脆 而且入面真系食到一疏疏蟹肉 我自己几锺意🦀️😍个烟三文鱼饼乾又系好唔错 佢个烟三文鱼咸度好适中 最後个beyond meat burger我自己就麻麻啲 因为我始终觉得呢啲素肉有一阵草味 我自己锺意真既beef patty多啲🤭🤭·top laye
🇭🇰Oasis Bar & Grill

all savoury afternoon tea

bottom layer
青瓜蛋沙律三文治

top layer
车厘茄大虾配牛油果酱

因为bottom layer全部都好好食 所以我地对呢层期望好高 但系我自己就觉得呢层啲嘢食调味重手左少少咁 无下层个啲咁出色🤣佢个parma ham实在太咸啦 所以好似覆盖晒芦笋个味咁🤔🤔之後个车厘茄大虾我个朋友话唔错既 个虾几好味 不过都系偏浓味少少🦐🙊之後个鹅肝酱多士反而唔错 口感唔错 而且唔会话太腥😌最後个黑松露大啡菇都唔错 甜甜得咁几好食 不过我自己觉得可以再juicy啲😈😈
peach iced tea $28
peach  iced  tea

佢呢个都几好饮 唔会话太甜 好夹个teaset 不过唔知系咪佢个果乾渍过既原因 佢有一个好特别既回甘 同平时饮开既有啲唔同🤣
#rbyeat
青瓜蛋沙律三文治
车厘茄大虾配牛油果酱
peach  iced  tea
2021-02-04 3068 浏览
有酒吧街之称的诺士佛台一向是蒲精热点,以特色酒吧及餐厅闻名。见今日天气唔错,应友人邀约来到诺士佛台 1 号呢间楼上酒吧餐厅「Oasis Bar & Grill」食晏。餐厅嘅装潢很有心思,分为日与夜,以黑白色调分开两个格调截然不同的用餐区域。一边是灯光昏暗的型格酒吧,而另一端则以城市绿洲为主题,雪白的墙身拼配人造草皮天花,加上四周摆放了不少绿色植物和盆栽,风格清新简约,充满大自然气息,让人流连忘返。餐厅午市以套餐为主,主菜共有 6 款可供选择,另外亦有 Brunch Menu、小食、前菜、扒类等供应。我哋点左两个 3-Course Set Lunch ($138@)。是日餐汤为杂菜汤,汤身热辣辣,内有薯仔、蕃茄、青瓜、红萝卜、西芹、洋葱等,蔬菜没被煮烂,喝得出蔬菜的鲜味,清甜又足料。科布沙律用料亦非常丰富,有鸡蛋、粟米、车厘茄、青瓜及沙律菜等,色彩明亮缤粉,以橄榄油捞拌着吃,清爽又健康。小食选了柚子蜜糖鸡翼 同 白酒煮青口,鸡翼煎香後以韩式柚子蜜调成的酱汁煮至入味,食落酸咪开胃。青口肉质 Creamy,甘香又嫩滑,入口有海鲜味兼白酒香。主菜点了蕃茄大虾扁意粉 同 炭烧肉眼扒,意粉卖相好吸
主菜点了蕃茄大虾扁意粉 同 炭烧肉眼扒,意粉卖相好吸引,离远已经闻到阵阵酸香,红红嘅颜色,非常鲜艳!面头的虾只肉质挺鲜美,紮实弹牙,入口啖啖肉。意粉煮至软硬适中,口感非常爽滑,吸尽大虾的鲜香。
炭烧肉眼扒 (+$48)  比预期大块,上桌时香味动人,肉质嫩滑又有牛味,加上脂肪比例均匀,不会吃到满嘴都是油花,配上特调嘅酱汁吃,味道一流。
甜品点左提拉米苏配浓咖啡 (+$30),个 Tiramisu 同平时食开嘅有点不同,做得比较挺身,软芝士忌廉入口轻飘飘,丝滑轻盈,不甜不腻。把小杯内的浓咖啡淋上面,蛋糕嘅湿润度刚好,能吃到咖啡嘅甘涩和酒香。
跟餐饮品可以拣咖啡或茶,如果想转柚子蜜、新鲜菠萝冰茶或橙汁,就要另 +$18。
依间餐厅既装修分为两种唔同色调,黑色为主调系走型格路线,而以白色为主调则走清新庭园路线。今次食下午茶预订了吊椅位,好适合打卡,而且环境十分舒适。依间餐厅特别推出了少有既全咸点tea set,所以今次就试一试先~✨All Savoury Afternoon Tea❀ 素牛肉汉堡❀ 青瓜蛋沙律三文治❀ 巴马火腿及芦笋卷❀ 无花果鹅肝酱多士❀ 迷你蟹饼配三文鱼子❀ 黑松露大啡菇配法包❀ 烟三文鱼慕丝配饼乾❀ 车厘茄大虾配牛油果酱❀ 英式松饼配果酱及忌廉芝士最有惊喜系英式松饼,份量超大,店员好贴心不断提我们要趁热食,影完相食都仲系热,烘得几香,外脆内软。而咸点最中意就系青瓜蛋沙律三文治及迷你蟹饼。前者用薄片既青瓜包住三文治,食落好清新,与蛋沙律好夹,而後者有一丝丝蟹肉,味道鲜甜,表面亦炸得香脆。可惜的是当日无供应无花果鹅肝酱多士。素牛肉汉堡食落有淡淡豆味,质感偏乾,唔太岩口味❀ Birdy Passion (+$38)雀仔形状既杯,超级可爱!入口系香浓既热情果味,味道唔错,可惜份量就略少 ⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆👅味道:⭐️⭐️⭐️💫📸环境:⭐️⭐️⭐️⭐️🤵服务:⭐️⭐️⭐️

✨All Savoury Afternoon Tea

❀ 黑松露大啡菇配法包
❀ 烟三文鱼慕丝配饼乾
❀ 车厘茄大虾配牛油果酱
❀ 英式松饼配果酱及忌廉芝士

❀ Birdy Passion (+$38)

👅味道:⭐️⭐️⭐️💫
📸环境:⭐️⭐️⭐️⭐️
🤵服务:⭐️⭐️⭐️⭐️
💎CP值:⭐️⭐️⭐️💫
  • All Savoury Afternoon Tea
2021-04-30 0 浏览
晚餐放宽确实系开心事😆有时返工返到个脑实哂💭同朋友食个晚餐饮番杯等个脑轻松返第日又可以再搏杀🦸🏻‍♀️今次试食呢间餐厅位於尖沙咀诺士佛台 Oasis🌟上到去个装修已经令人好放松🔸 refreshing passion一杯清新嘅Mocktail 入面有柚子同热情果加埋清新嘅薄荷叶,非常开胃醒脑🔸龙虾汁天使面伴大虎虾及三文鱼籽浓郁嘅龙虾汁份量唔会太多刚刚好挂晒成个天使面上面女仔食嘅时候唔会尴尬成口系汁大大只嘅大虎虾,新鲜爽甜配合非常新鲜嘅三文鱼籽平时我都唔会食三文鱼籽因为怕腥佢哋嘅材料非常新鲜完全系一啖接一啖摆入口🔸经典水牛城鸡翼高水准表现嘅水牛城鸡翼即叫即做,鸡翼脆香惹味好锺意佢哋酱汁嘅味道辣同酸攞到一个平衡外面试过有啲酸到爆炸🔸荷兰铁锅Pancake配新鲜杂莓枫糖浆及枫糖合桃雪糕pancake上枱嘅时候非常有惊喜Pancake连一个热辣辣嘅铁锅一齐上枱令到pancake唔会食食吓冻咗唔好食又系我最爱嘅重蛋味Pancake枫糖浆及枫糖味合桃雪糕原本以为加埋一齐会甜到爆炸点知有个杂莓max咗系入面即刻清新晒最後想讲多样野上面嘅装修好适合一班女仔上去食吓饭倾吓计影吓相另外,服务员有礼,非常亲切
晚餐放宽确实系开心事😆

refreshing passion

🔸 refreshing passion
一杯清新嘅Mocktail
入面有柚子同热情果
加埋清新嘅薄荷叶,非常开胃醒脑

🔸龙虾汁天使面伴大虎虾及三文鱼籽
浓郁嘅龙虾汁份量唔会太多
刚刚好挂晒成个天使面上面
女仔食嘅时候唔会尴尬成口系汁
大大只嘅大虎虾,新鲜爽甜
配合非常新鲜嘅三文鱼籽
平时我都唔会食三文鱼籽因为怕腥
佢哋嘅材料非常新鲜
完全系一啖接一啖摆入口

经典水牛城鸡翼

🔸经典水牛城鸡翼
高水准表现嘅水牛城鸡翼
即叫即做,鸡翼脆香惹味
好锺意佢哋酱汁嘅味道

即刻清新晒

最後想讲多样野
上面嘅装修好适合一班女仔上去
食吓饭倾吓计影吓相
另外,服务员有礼,非常亲切❤️
经典水牛城鸡翼
荷兰铁锅Pancake配新鲜杂莓 枫糖浆及枫糖合桃雪糕
  • refreshing passion
  • 荷兰铁锅Pancake配新鲜杂莓
2021-04-29 0 浏览
.🔺Oasis Bar & Grill最近小编完成咗人生大事 当然要食返餐好嘅庆祝吓😚呢间餐厅嘅装修好有特色 食物质素仲非常唔错😜.French St Martin Oyster🦪小编以前唔锺意食生蚝 觉得好腥但近几年开始接受到佢嘅味道同口感😽呢款生蚝肉质唔算肥美 不过胜在够鲜甜😻唔会有腥味 $200 有6只黎讲都算抵食👍🏻.西班牙烧猪腩伴烤西瓜三文治🍉非常创新嘅配搭 但又出奇地好夹好好味😋烧猪腩烤得好香好Juicy 西瓜有解腻作用👍🏻配搭埋热情果酱酸酸甜甜好好味😋.龙虾汁天使面伴大虎虾配三文鱼子🍝天使面索晒龙虾汁嘅香味虎虾大大只 如果肉质爽口啲更加好🖖🏻三文鱼子好新鲜 冇腥味😽.Lips of an angel🍸呢款mocktail味道清新 卖相靓靓岩晒打卡🥰.总括嚟讲呢间餐厅值得encore👍🏻👍🏻见到佢有港女下午茶set🙊下次约朋友嚟试吓先!
🔺Oasis Bar & Grill
Lips of an angel🍸
呢款mocktail味道清新 卖相靓靓岩晒打卡🥰
总括嚟讲呢间餐厅值得encore👍🏻👍🏻
见到佢有港女下午茶set🙊
下次约朋友嚟试吓先!
2021-04-28 0 浏览
三重芝士拼盘三款芝士由淡味食到浓味,饼乾加上香甜士多啤梨果酱,蓝莓、杏甫点缀,咸甜有致菠菜芝士汁意大利云吞伴蕃茄芝士汁、菠菜泡沫嫩滑意大利云吞,伴上蕃茄芝士汁,酸甜有致,顶层绿色菠菜泡沫,口感幼滑炭烧顶级谷饲肉眼伴香草烧新薯、新鲜蔬菜8寸谷饲肉眼有浓郁炭烧味,牛肉味浓,内里肉质粉嫩,保留到丰富肉汁,嫩滑有弹性,新薯、芦笋、蕃茄清新爽甜。意式特浓咖啡配云尼拿雪糕热Espresso 淋上冷冻雪糕,香滑云尼拿味,加上香浓咖啡味,甜中带苦,冷热交替,食完雪糕,咖啡一饮而尽The Oasis以餐厅名字命名,雀鸟酒杯非常吸睛,Vodka 酒味浓,浪漫粉红色,啖啖玫瑰香。Pear Honey中国风饮品,梨汁、菠萝汁味香甜,Vodka 酒味淡,杯内梨子香甜多汁,杯外梨子有焦糖面伴桂花糖,清新。

三重芝士拼盘

菠菜芝士汁意大利云吞伴蕃茄芝士汁、菠菜泡沫

炭烧顶级谷饲肉眼伴香草烧新薯、新鲜蔬菜

意式特浓咖啡配云尼拿雪糕

The Oasis

Pear Honey

2021-04-20
2021-04-26 0 浏览
吃货少妹-hightea篇话说通常hightea都系半咸半甜今次搵到呢一间系全部都系咸点high tea所以约埋姊妹去试下先! 在我哋相机食先的时候有个女职员走过来同我哋讲「记住要先食松饼啊!因为热辣辣系最好味㗎,冻咗就唔好食㗎啦!」👈🏻重要嘅事情要说3次! (佢分别在不同时间过来温馨提示我哋)🤣🤣🤣🤣佢讲到咁梗系满心欢喜期待啦!个松饼个尺寸系比平常嘅大一半,坦白牛油味系好重但系粉味亦都好重个质感好松散。最败笔系佢配嗰个Sour cheese,个酸味同个松饼根本都唔夹如果佢用返cream cheese会好啲!之後佢再介绍叫我哋最後先食个烟三文鱼因为好浓味,佢真系冇呃我个烟三文鱼系超级咸🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️我觉得最唔好食嘅系以下两个 (完全放唔到入口) 😖1) beyond meat burger我之前都有食过Beyond年但系呢一个我食咗咬咗第一啖我就即刻食唔到2)靑瓜碎蛋三文治点解要用青瓜薄片包住个三文治(咁个包咪会湿晒),个包烘底系咪会香啲呢?🤔🤔Oasis Bar & Grill地址: 尖沙咀诺士佛台1号8楼环境: 🌻(满分5个🌻)地方太迫张枱太细没有景观服务:⭐️⭐️⭐️(满分5个⭐️)职
吃货少妹-hightea篇

我觉得最唔好食嘅系以下两个 (完全放唔到入口) 😖
1) beyond meat burger
2)靑瓜碎蛋三文治

Oasis Bar & Grill
地址: 尖沙咀诺士佛台1号8楼

环境: 🌻(满分5个🌻)
地方太迫张枱太细没有景观

服务:⭐️⭐️⭐️(满分5个⭐️)
职员热情介绍

食物:👅 (满分5个👅)
我真系未试过tea set 食唔晒(除咗之前试过半岛酒店个high tea...又一真心难食之作)
~~~~~~~~~~~~~
整体:💖(满分5个💖)
真心失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
2021-04-26 12 浏览
平日无啦啦想饮两杯,tst呢间位於诺士佛台1号8楼嘅Oasis Bar & Grill ,可以话系惊喜之选。主推Diamonds in the sky,主体base为桃同柠檬。杯内还有闪粉,饮前搅拌下,就好似星空酒咁。吸精度十足。酒精味不太出,可以话系少女之选Dirty affogato: 咖啡威士忌同雪糕。三者相处融洽。前段是威士忌的麦香,之後是咖啡独特的哭,尾段是香草雪糕的甜。层次感十足。重点系雪糕唔会太快融化,可以慢慢饮。很推荐大家试试。是次试食,感觉十分愉快

是次试食,感觉十分愉快
Dirty affogato
Diamonds in the sky
Dirty affogato
Diamonds in the sky
2021-04-24 0 浏览
饭局後仍有啲时间,朋友提议去摸下酒杯底倾下偈,大家随意㨂个地方Happy hour!来到餐厅要等位无问题,因职员也好有交带跟进住我地等侯状况👍🏻入座後有好多款特色Cocktails比你选择,另一职员放低Cocktails後用心逐一介绍每杯酒的用料及成分!服务态度好好,赞!黑松露薯条、柚子鸡翼、焦糖朱古力香蕉班戟伴云呢拿雪糕也是用心制作😍😍好味😋有惊喜!环境舒服😌服务用心*与朋友饭聚後最佳happy hour既好地方👍🏻

*与朋友饭聚後最佳happy hour既好地方👍🏻
2021-04-23
  • 黑松露薯条
  • 焦糖朱古力香蕉班戟伴云呢拿雪糕
餐厅位於诺士佛台1号8楼,今晚落起毛毛细雨,又唔想坐喺楼下食风,上楼搵食自然系不二嘅选择。Mrs.,嗌咗一杯 signature cocktail 嚟超吓,呢杯 Mrs. 味道甜美易入口,但系唔会无哂酒精嘅痕迹,加上啖啖嘅梨味同接骨木花嘅香气,果然系杜女仕专用。香煎自家制蟹饼伴菠萝莎莎,蟹饼热辣辣,炸得好松脆,切开里面有一丝丝嘅新鲜蟹肉,伴随着橙色嘅特调酱汁同埋菠萝莎莎,非常开胃。法式油浸鸭腿伴法式忌廉焗薯, 南瓜蓉, 红桑子酱,油浸鸭腿一上枱就香气四溢,一刀切开,一丝丝嘅鸭肉口感紮实,满口肉味令人感觉满足,底下嘅系一层层有如页岩一般嘅焗薯,焗得好腍,一层一层嘅口感非常特别,配菜有露笋、温室豆苗同埋萝卜,同鸭腿间住食就啱哂。荷兰铁锅班戟配新鲜草莓, 枫糖浆及枫糖核桃雪糕, 班戟口感松软,蛋味香浓,温热嘅班戟同核桃雪糕形成完美嘅冰火感觉,加上枫糖浆同埋朱古力酱,为今晚画上一个完美嘅句号。

2021-04-23 0 浏览
约老同学午餐,去了尖沙咀诺士佛台1号8楼Oasis bar&grill食西餐店内装潢清新,幽雅舒服,座位宽敞,绝对是食饭倾谈的好地方,且店员服务态度极佳,细心推介适时食谱。1. 午市套餐 $138蕃茄大虾扁意粉,大虾既大只又鲜甜爽口多汁,浓郁蕃茄酱汁挂满扁意粉,非常弹牙。是日餐汤,香浓薯味,调味适中,幼滑可口。柚子蜜糖鸡翼,鸡味香浓脆口,配上柚子蜜糖酱汁,其味极佳。2. 午市套餐 $138黑松露大啡菇芝士意大利饭,香浓黑松露、芝士、大啡菇满布在意大利饭,口感极为丰富,美味无穷。是日餐汤,美味可口。脆炸水牛芝士条,酥脆外层,内软的芝士香浓幼滑,非常好吃。套餐饮品每款加$18 新鲜菠萝冰茶,摆款吸睛,酸甜味道清新适中,配上新鲜菠萝粒,更觉可口。橙汁鲜甜,饭後一杯,倍觉满足。

店内装潢清新,幽雅舒服,座位宽敞,
绝对是食饭倾谈的好地方,
且店员服务态度极佳,细心推介适时食谱。

1. 午市套餐 $138
蕃茄大虾扁意粉,大虾既大只又鲜甜爽口多汁,
浓郁蕃茄酱汁挂满扁意粉,非常弹牙。
是日餐汤,香浓薯味,调味适中,幼滑可口。
柚子蜜糖鸡翼,鸡味香浓脆口,
配上柚子蜜糖酱汁,其味极佳。

2. 午市套餐 $138
黑松露大啡菇芝士意大利饭,
香浓黑松露、芝士、大啡菇满布在意大利饭,
口感极为丰富,美味无穷。是日餐汤,美味可口。
脆炸水牛芝士条,酥脆外层,
内软的芝士香浓幼滑,非常好吃。

套餐饮品每款加$18
新鲜菠萝冰茶,摆款吸睛,
酸甜味道清新适中,配上新鲜菠萝粒,更觉可口。
橙汁鲜甜,饭後一杯,倍觉满足。

2021-01-18
  • 蕃茄大虾扁意粉
  • 黑松露大啡菇芝士意大利饭
2021-04-23 0 浏览
一直想到Oasis食下午茶,但一直都未有机会。是日在尖沙咀放工,同事说有何食店推介,於是就来到了Oasis 晚餐。想不到装修这麽有情调,一出电梯就听到雀叫虫鸣,店内的设计都放满了植物,很有大自然气息。店内打卡的位置是雀笼造型的座位,但已经被预订的客人坐满。我们walk in就坐在另一边。点了2杯mocktail,一杯系pefreshing passion,满杯都系薄荷叶,饮落有柠檬的酸,热情果的香及苹果的甜。很清新refresh。Lips of an Angel满满的白桃香和苹果香,果汁味浓,而且粉红色的十分迷人!先来西班牙烧猪腩伴烤西瓜三文治,以西瓜入馔比较少见,而且是这店特色,当然要点。猪腩烧得香脆,一层肥肉一层瘦肉,用西瓜夹住食,一点都不肥腻,仲食到西瓜香甜。下面仲有酸甜的芒果酱,成个配搭都好清新!意大利饭十分creamy,质地湿润,饭的软硬适中,有咬口。黑松露味道很突出,加上大啡菇、芝士等,简单但味道讨人欢喜。薄荷宝云酥烧澳洲羊架又系诚意之作,五成熟烧得刚好,看到嫩粉红色。入口无羊羶味。伴菜伴法式忌廉焗薯好好食!!!食到片片薯香。甜品是焗酥皮苹果挞配云呢拿雪糕。这里的挞其实有点