超惹味🐔慢煮雞髀醬油拉麵🍜雞髀先以日本醬油、胡椒等材料以攝氏60度慢煮2小時,再塗上日本醬油炙燒,皮脆肉嫩,入口即化,輕輕一咬已骨肉分離湯底以日本直送的雞白湯作靈魂,後加雞腳、豬背脂等材料熬製,啖啖骨膠原精華。最後配以日本小麥粉及加拿大麵粉製的拉麵,麵條掛湯煙韌,帶陣陣麥香,連同香濃鮮甜的湯汁一吸,惹味香濃,油香並重辛辣免治雞肉拌麵賣相好似韓式石頭拌飯,比較有新鮮感的撈麵鴨胸清雞湯拉麵味道清淡,一般食物:7/10性價比:6/10環境:8/10服務:7.5/10
超惹味🐔慢煮雞髀醬油拉麵🍜

辛辣免治雞肉拌麵
賣相好似韓式石頭拌飯,比較有新鮮感的撈麵

鴨胸清雞湯拉麵味道清淡,一般

食物:7/10
性價比:6/10
環境:8/10
服務:7.5/10
  • Soy  Sauce  Ramen
2021-03-20 800 浏览
呢間餐廳一開張果陣我已經有食過,記得當時試完覺得味道唔算太特別,但環境唔錯,不過一直都無再試。直至最近心血來潮又去試多次。感覺上menu由開舖到而家都無乜改過咁,今次試左個伴麵,竟然好味過拉麵!個樣都好開胃,我成碗食曬。真係成日食拉麵,因為一個人食都唔會好奇怪😂
2021-03-20 724 浏览
趁着今天天氣甚佳的放假日子,便相約了朋友外出放鬆一番並順道用膳,我隨即想起了這間位於中環區的日本菜,其休閒舒適的氣氛環境驅使我再次到此光顧。餐廳是由日本人開的,以製作偏西式口味的日本餐點為主。整體環境以灰調配搭木系材料為元素,並分別提供露天和室內座位作選擇,開揚寬闊的景觀,再配搭上四周多款植物作點綴,感覺悠閒放鬆。和牛壽喜燒串師傅使用牛隻的肩肉部份製作串燒,再包裹上不同的食材做內餡料,如蔥、菜、蘆筍等,並進行燒製和加入醬汁調味,最後把附隨的精粹蛋黃攪拌後沾上食用,咀嚼時牛味濃郁,嫩滑入味,肉汁四溢。Soy Sauce Ramen此款是餐廳的招牌拉麵,奉上時湯面放置有肥美飽滿的雞髀肉,吸引的賣相已讓人垂涎欲滴。其富有骨膠原的雞湯是使用日本走地雞和雞骨熬製八小時,並加入秘製醬油而成,飲用時黏度恰到好處,味道濃厚鮮香。麵條選用蛋黃粗麵,麵質順滑柔韌,爽口彈牙,掛湯力高。配料用上雞髀、煙肉、溏心蛋,雞髀是以慢燉方式煮成的,肉質軟腍入味,易於咀嚼,香嫩鮮美。煙肉鹹香脆口,豐腴濃郁。溏心蛋製得流心,味道富有蛋香,稠密滑溜。Spicy Minced Chicken Tossed Noodle辣撈麵色
和牛壽喜燒串
Soy Sauce Ramen
辣撈麵色調繽紛吸睛,頂層加入六種香料作調味,分別有蒜、紫菜、芫荽、紅蔥頭、蔥、雞肉粒,中間還加入生雞蛋,將用料攪拌後即可食用,味道辣香惹味,層次豐富。而底部的粗麵掛汁力高,爽滑彈牙。
Suntory Pilsner
啤酒份量大杯充足,色澤金黃亮麗,而其頂部的泡沫更是整杯飲品的主打重點,飲用時酒體豐厚微澀,香醇馥郁,餘韻悠長,配搭上日本菜是相配的組合。

總結而言,餐廳裝潢富有格調,而露天空間配搭植物的設計,讓人感覺悠閒放鬆。菜餚方面新鮮足料,味道可嚐出精心製作,是假日放慢腳步的用餐好地方。
2021-03-11 420 浏览
先說這家店位於中環半山,不是地鐵站附近的,所以找這家餐廳的時候還是花了點時間,不過這邊的食物品質跟環境絕對是值得的。在創意料理(fusion)來說我覺得這間真的是很不錯的,它們主打日式跟西式的混搭,食物顏色很豐富,看來就很有食慾,絕對是打卡一流的,不過乾麵上面的香菜我拍完照後有偷偷把它挑走啦😂,拉麵湯底是很濃郁但不油膩的那種,喜歡重口但又不想太有罪惡感的人可以試試看。最後冰淇淋麵包用的不是軟趴趴的那種麵包,是有一點硬挺度的,再灑上砂糖,裏面還包著紅豆泥,冰淇淋單吃也很有牛奶味,雖然有點小貴但也挺值的。

拌麵

雞腿拉麵

冰淇淋麵包
拌麵
雞腿拉麵
冰淇淋麵包
  • SoySauceRamen
2021-03-09 440 浏览
Soy sauce ramen ($138) Fusion拉麵🍜湯底係秘製醬油雞湯,濃香亦唔會太咸,個人幾滿意。拉麵偏粗,口感煙韌🥰原隻雞脾🍗慢煮再炙燒好嫩同軟身,但未至話超級好味既🤫配菜有青蔥、洋蔥粒同炸過既菇,我幾鐘意d菇,好咬口好香,配菜加左分😍整體唔錯😉餐廳有室外室內座位,室內係工業風設計而室外比較chill🍃位於石板街,Weekday lunchtime walk in 都有位,附近上班族可以試試😌
Soy sauce ramen ($138)
Soy  Sauce  Ramen
2021-03-09
Soy  Sauce  Ramen
2021-02-24 475 浏览
同同事本來想去“吃什麼”食lunch,但太多人排放棄左,冇哂目標四圍行,沿石板街落,見到有間日式串燒又full左,最終見Nojo有位就試下。疫情緩和,大家番番工,中環食lunch,竟然1240有位,點解我會諗唔到有伏......就係咁我1330先有得食,見到佢哋不停出餐(外賣)但同場兩枱客都要催佢30分鐘都未有野食,或者佢真係唔當堂食係一回事。。。我叫左yuzu salt ramen, 碗麵一到,同事話,今日睇黎要叫下午茶,然後我哋用5分鐘食完碗麵離開

2021-02-15 6567 浏览
寫這篇在新冠疫情期間的農曆新年,第四波後期,還是2人限聚令及堂食只去到6時,再過幾天才改為4人限聚令及有晚市堂食。 新冠肺炎横行已過了一年,我都沒有心機寫拉麵食後感想,太多政策或人為限制大大減低了吃拉麵的樂趣,這篇是熱身,希望明天會更好。 由於農曆新年年初三及情人節,沒事可幹便逛街,有七成的拉麵店已開門營業做午市,午市處處見排隊人龍,NOJO是拉麵酒吧,在中環蘇豪地帶,大年初一照常營業,今天剛巧逛到那裡,見有空位便入去。 NOJO環境及裝修不錯,感覺舒服,是密友聚會的好地方,客人有八成滿,店家職員不多非常忙碌,好不容易點選了醬油拉麵($138)及橙汁($23),連加一服務費為$177。 由於店裡熱鬧又多訂單,店員及廚工非常忙碌,廚工煮好了拉麵,又走到另一端處理海鮮丼,NOJO其實像居酒屋多過拉麵店,有丼飯供應,有酒類供應,甚至有薯條供應。我這些拉麵控肯定對這些店嗤之以鼻,但香港的拉麵酒吧卻有增加之勢,金色不如帰這兩個月便開了兩間新店就是例子。忙碌的店員服務一般,東西隨處放。 醬油拉麵在大約十五分鐘後送上,外觀吸引,特別是那隻雞脾,口水猛流,雞脾是用慢
醬油拉麵在大約十五分鐘後送上,外觀吸引,特別是那隻雞脾,口水猛流,雞脾是用慢煮方式烹調,用木筷子一夾雞肉便輕易分離,肉質柔嫩亦入味,雞皮相反只顯得普通,用火炙過帶點燒燶效果外表雖吸引,但味道無什麼特別。雞脾最大幣筆是有部份未煮熟,肉質帶點血斑,大大扣減印象分。
幸好醬油湯及拉麵還好,醬油湯易入口不口渴,醬油味道不錯,不太咸,一入舌頭有點讓舌頭為之一振的鮮味,但可惜只是那麼短暫的一刻,沒有餘韻。拉麵是直太麵,與醬油湯混合口感不錯,吃罷飽肚,總括整個拉麵本身還不錯,除了血水雞肉外我整碗吃掉,希望下次再吃會更好。
2021-02-14
2021-02-12 879 浏览
平時經過石板街都會留意呢間美日式居酒屋 環境唔錯好chill😆今次終於試下😋🍜𝐒𝐨𝐲 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐑𝐚𝐦𝐞𝐧🍗 $138招牌拉麵💕入面有成隻雞髀 佢係燉煮所以肉質好軟林林偏散爛個種 好易甩骨 但有少少乾🙈雞骨湯底超濃味 而且拉麵彈牙好掛湯👍🏻食完覺得都幾飽😂🍨𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐬𝐬𝐨𝐫𝐭𝐞𝐝 𝐈𝐜𝐞-𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦🥖 $58佢令我諗起大阪美國村個個ice hotdog😍麵包炸到微脆 上面有砂糖 入面仲有好多紅豆~佢暖暖地同雪糕一齊食冷熱交融🤤雪糕溶得好快😫分別係抹茶,焙茶同豆腐(?)唔係好食到豆腐味🤔
Soy  sauce  ramen
🍜𝐒𝐨𝐲 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐑𝐚𝐦𝐞𝐧🍗 $138
Fried  japanese  bread  with  assorted  icecream
Soy  sauce  ramen
  • Soy  Sauce  Ramen
2021-01-29 1045 浏览
自從夜晚6點禁堂食後,我相信好多人都同我一樣天都未黑就食晚餐😝 今次去嘅NOJO,係一間拉麵店亦都係一間居酒屋,咁多款美食實有一樣啱食嘅😬😬其實之前幫襯咗幾次,今次係第一次咗戶外食晚飯,感覺非常舒服。▫️NOJO Don Set好似我咁決定唔到食丼好或拉麵嘅話,食呢個set就最啱。Set有一碗丼加一碗拉麵 ,加一碟日式豆腐做前菜,份量對我來講有啲多,不過我勉強可以食得晒。😝喺6款NOJO Don Set 裡面我揀咗 “Salmon with avocado don x Ramen” (HKD163)。好喇,揀完要邊款丼之後仲要揀㗎,有4款拉麵俾你揀,我揀咗 “Spicy Dandan”呢個Set賣相唔錯!尤其係碗牛油果+三文魚丼,非常多料!三文魚表面經過灸燒,令食材處於半生熟狀態嘅同時亦保留口感同埋鮮味。每塊三文魚好厚肉,夠肥美😋“Spicy Dandan”拉麵材料有辣肉碎、芫荽、蒜頭、洋蔥。材料唔算多,而味道當然冇正宗四川担担麵嗰種風味,但以一間主打Fusion菜式嘅餐廳嚟講算係做得唔錯㗎啦。▫️Soy Sauce Ramen (HKD138)呢碗雞脾醬油拉麵我相信好多去過NOJO嘅人都

▫️NOJO Don Set

▫️Soy Sauce Ramen (HKD138)
呢碗雞脾醬油拉麵我相信好多去過NOJO嘅人都試過。好多食客都推介呢個拉麵係必吃。雞白湯底加入醬油呢個組合應該係最好味。隻雞脾真係好大隻,經過慢燉煮法後啲雞肉好軟腍又入味。啲雞肉一咬就散,唔洗特別用刀切開,所以食嘅時候唔會太狼狽。麵條掛湯力唔錯,仲好爽口呀。
salmon  with avocado  don
soy  sauce  ramen
估唔到喺中環都食到充滿日本風味既fusion拉麵。首先,講下個湯底充滿豬骨味,加埋湯底入邊仲要有洋蔥,令到豬肉嘅味道更加突出,同埋仲有一大塊乾蒜頭喺湯上面,對於我呢個蒜頭愛好者嚟講,真係合晒口味。同埋湯底嘅油膩度亦都適中,豬肉嘅煲出嚟既油,沾滿所有麵條。同埋,配合埋佢熬咗好耐嘅雞脾,湯嘅味道滲透入雞肉入邊,好似豬同雞合體左一樣。另外,面嘅質地方面,面充滿陣陣嘅小麥香味,而且面嘅質地都十分之彈牙。配合埋拉麵嘅糖心蛋,蛋香、豬肉嘅香味、麵條嘅小麥味道、加埋雞髀嘅香味,就好似屬於大自然既合奏曲。

估唔到喺中環都食到充滿日本風味既fusion拉麵。
  • Soy Sauce Ramen
2021-01-18 467 浏览
突然之間好想食拉麵所以就同同事去咗呢間美式日本餐廳試下係NOJO啱啱開嘅時候已經去過一次不過個次去反而無食到拉麵食左日式丼飯 個次覺得無乜特別 所以之後都無再幫襯前排見Instagram有人推介佢既拉麵睇相又幾吸引 所以就比多次機會佢今次去就叫左最signature 嘅豉油拉麵佢隻雞髀係用慢煮嘅方法去做所以啲肉好juicy 同好入味湯底方面 唔係日式嘅豉油拉麵味 無咁濃味反而係濃濃嘅雞湯味麵質如果再彈牙啲就perfect 啦!總括 NOJO嘅環境都好舒服隻慢煮雞髀都值得我再返去食
突然之間好想食拉麵

佢隻雞髀係用慢煮嘅方法去做
所以啲肉好juicy 同好入味

湯底方面 唔係日式嘅豉油拉麵味 無咁濃味
反而係濃濃嘅雞湯味

麵質如果再彈牙啲就perfect 啦!

總括 NOJO嘅環境都好舒服
隻慢煮雞髀都值得我再返去食
2021-01-05 857 浏览
想試呢間美日風既拉麵店好耐,呢日中環一日遊終於食埋😎▪️ Soy Sauce Ramen(7.5/10)💲138最出名既莫過於呢個麵,雞髀慢煮後再炙燒,所以會見到雞皮有微微燒過既痕跡,雞肉腍到就咁用筷子都分得開,不過個人會覺得咁樣既肉質略為過腍,但都入味既🤔醬油、黑蒜油、雞湯混合成既湯底非常濃稠大大加分,入口會有陣骨膠原漿住個口咁,配上大量紫洋蔥、洋蔥同埋脆身既炸牛蒡,仲有隻中規中矩既溏心蛋,粗身拉麵軟硬適中帶有韌性,掛湯力不錯😛但係食到尾感覺少少油膩,同埋難免會口渴▪️ Fried Pineapple Bun with Assorted Ice Cream(7/10)💲45 (Lunch Dessert);58其實我係比呢個吸引黎既🤪焙茶雪糕既奶味比茶味香濃,抹茶會係偏甜嗰種,雲呢拿帶少少類似煉奶既甜,雪糕無預期中咁合我口味,不過幾欣賞個沙翁質地既包,食落暖笠笠外帶脆內鬆軟,中間夾附帶酸既菠蘿粒同埋紅豆粒😚🔎 整體評分(7/10)
想試呢間美日風既拉麵店好耐,呢日中環一日遊終於食埋😎

Soy Sauce Ramen

🔎 整體評分(7/10)
Soy Sauce Ramen
✨Soy Sauce Ramen 💰138💫評分: 8.9/10📝醬油雞湯底超濃郁, 飲曬無難度, 慢煮原隻雞髀🍗超淋又入味又嫩滑, 麵條係我最鐘意嘅偏粗身嘅麵底同埋幾彈牙🍜配料有唔生但爽口嘅洋蔥🧅仲有好味嘅脆卜卜野同糖心蛋🍳, 有驚喜😌🥰ℕ𝕆𝕁𝕆📍中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下5號舖及開放空間(中環🚇D2出口行5分鐘就到)
✨Soy Sauce Ramen 💰138
💫評分: 8.9/10

ℕ𝕆𝕁𝕆
(中環🚇D2出口行5分鐘就到)
2020-12-15 626 浏览
🇭🇰NOJO·呢間係我剝智慧齒之前既最後午餐 我個日其實個人好肚餓 但係冇乜胃口 咩都唔想食😭就醒起呢間個雞髀拉麵 決定黎食多次😌·soy sauce ramen $138呢一個我第二次食都係覺得佢咁好食🤤佢個雞髀係用慢煮嘅方法整既 所以超淋 一搣就散 而且超嫩 連啲軟骨位都好好食😋之後個拉麵我自己都好鍾意 軟硬度好適中 佢個湯底雖然話係soy sauce但係濃得黎唔會太鹹 係可以就咁飲既 飲落好暖粒粒 好舒服🥰·premium seafood don $138因為我冇乜胃口 我地另外嗌多左呢個丼 佢其實料都算多嘅 但係成個飯都偏細個🙊啲魚生食落都ok既 不過冇話好特別 而且佢樓下個飯唔係壽司醋飯 係白飯 所以感覺差啲 都係拉麵好味啲🤭🤭·📍中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下5號舖及開放空間
🇭🇰NOJO
soy sauce ramen $138

premium seafood don $138
2020-12-07 472 浏览
𝘕𝘖𝘑𝘖𓏲𓏱𓏭𓏭呢間石板街嘅拉麵店行嘅風格好特別Outdoor好多座位 唔少樹同燈飾 成個氛圍好有外國酒吧嘅感覺 入面係時尚嘅木系裝修 開放式廚房同埋吧檯位幾有空間感試咗兩款拉麵 番茄湯底好濃郁 麵嘅質地幾彈牙 柚子嘅比較清淡 柚子味唔算好明顯 配料係肉丸比較特別 (σ´з`)σ個人最中意魷魚天婦羅 魷魚有陣甜味 煙煙韌韌好有咬口餐廳嘅酒類選擇唔少 飲杯酒配呢個當下酒菜一流~ 𓏲𓏱𓏭𓏭Tomato Ramen $108Yuzu Ramen $98Sake Squid Tempura $68
𝘕𝘖𝘑𝘖
𓏲𓏱𓏭𓏭