2021-12-09 36 浏览
幾鍾意ninety’s 嘅氛圍,今次嚟到已換上新菜式,不變嘅係佢哋嘅咖啡☕️依然咁正‼️◽️Hamachi and Scallop Cold Udon $198睇得出佢哋除食物,都花心思喺擺盤上👀👀用上樹木形板🪵灑上鹽花固定碗迷你烏冬,精緻又吸睛,店員建議撈勻烏冬再加入魚湯兩食,烏冬上面鋪上角切油甘魚、帶子及三文魚籽,刺身入口新鮮✔️烏冬質地軟身更掛汁,混和調配嘅熱情果汁幾驚喜,口味清新🌿加埋淡淡魚湯又係另一種食法◽️Crabby Benedict $188份量都唔細,有三件Crab cake仲有egg benefit 😋😋😋Crab cake啖啖蟹肉,正💯仲有用上日本蘭王蛋做嘅水波蛋,蛋香味果然濃啲‼️麵包搽上ricotta cheese,幾fresh口感輕啲無咁膩👍🏻
◽️Crabby Benedict $188
2021-12-02
下午茶
2021-12-08 38 浏览
上網見銅鑼灣有間對咖啡十分講究嘅coffee shop,非常吸引到我try try😂小弟自問咖啡新手,對咖啡學問非常淺薄,所以都係抱住觀摩嘅態度會一會佢。NINETYs Roastery喺利園2樓,環境型格得黎帶點chill,可以坐喺落地大玻璃隔離,邊望住銅鑼灣街境邊嘆杯啡☕️呢度仲有個自選嘅fine brunch,可以揀bakery/somen noodle + 4 sides 承惠$298,反而咖啡價錢由$32起,仲可以揀choco or fruity blend😀我自己揀左sourdough + chocolate bread,海膽醬炒蛋+duck leg+yogurt等等,款式種類多,肉類整體感覺幾出色,都會配上唔同水果風味嘅sauce黎調和返,而yogurt亦幾深刻,雜莓新鮮酸甜適中,加埋杯香醇嘅mocha已經可以嘆半天🥰

2021-12-08 48 浏览
餐廳格調讓人很舒服,光暗很柔和,午餐選擇也有很多款可選~Salmon Rice~三文魚飯,有一件三文魚柳,調味是簡單的黑椒和鹽,三文魚也算肥美,飯是有味飯那種,帶一點點的果香甜味,飯面還擺放著色彩繽紛的小花擺設,感覺很優雅~Scallops & Urchin Udon~白汁海鮮烏冬,有數瓣煎了的海膽,吃上來很濃味,2粒香煎帆立貝,很彈牙,蘆筍很粗壯,但卻很嫩脆,而旁邊還有數粒番茄仔及兩隻蘭王蛋,蘭王蛋是流心的~Lemongrass and ginger 及 blueberry cupcake~熱飲的,是一壺壺上,可慢慢喝,味道很幽香,很放鬆~
餐廳格調讓人很舒服,光暗很柔和,午餐選擇也有很多款可選~

2021-12-07 55 浏览
平時會去利園買小朋友用品、買完野竟然發現呢間餐廳出邊有小朋友玩樂區、前面有間咖啡店梗係買定杯咖啡坐喺度睇大少玩啦!今次喺太古坊有pop up,換咗flat white 😜 奶同咖啡嘅比例非常完美!最重要係杯咖啡夠晒熱!最討厭都係一啲完全冇工作熱誠嘅咖啡師都冇將啲奶打熱就加落去啲咖啡度變咗杯熱咖啡完全唔夠熱!咖啡豆好香、酸味不重!仲有pop up Store個紙杯好靚 😬男職員好熱心推介咖啡服務唔錯

男職員好熱心推介咖啡服務唔錯
Flat  white
Flat  white
2021-12-07 47 浏览
After shopping in Lee Garden for Christmas presents, my friend and I decided to have a break at Ninetys Roastery at 1/F, Lee Garden Two. The restaurant was almost full when we arrived at 3 pm. We decided to order drinks and two items from its casual dining menu to share.Hamachi and scallop cold udon was newly added to the menu. So we decided to give it a try. It was refreshing, healthy and satisfying. On top of the Japanese udon, there was diced hamachi, diced Japanese scallop, salmon roe,

Hamachi and scallop cold udon was newly added to the menu. So we decided to give it a try. It was refreshing, healthy and satisfying. On top of the Japanese udon, there was diced hamachi, diced Japanese scallop, salmon roe, squid ink tuile as garnish, dill, honey vinaigrette and passion fruit. There was a separate bowl of superior fish stock for you to add to the udon. It was a wise and good choice for the health-conscious.

Chicken waffle was delicious and tempting. Sous vide chicken thigh was well seasoned, juicy and a little bit spicy. Cress salad and sriracha honey gave the dish a twist. Oatmeal waffle was light and healthier.

My friend enjoyed her mocha coffee fruity blend very much. I savoured my caffeine-free honey bush tea with a honey like aroma and taste.

It was a good place to chill out after shopping.
今日同朋友過咗銅鑼灣度行街,朋友推介我嚟利園依度食飯,佢話依度有好多性價比好高嘅高級餐廳❣️咁我就信佢過嚟食吓啦,真係幾高質,一定會再嚟食,推介俾各位朋友過嚟😝🌟一入到黎,餐廳裝修已經好堂皇,好有格調,每一個角落都適合打卡,環境非常之靚,而且嘢食都好高質,有樣又有內涵😘🥰首先我哋叫咗兩個湯Miso fish soupMussel miso soup好香濃,要嚟做前菜同埋開胃菜一流😊Black tuffle scrambled egg超級推介!嚟到一定要食🥰超香濃嘅黑松露味,廚師一啲都唔論識,落足黑松露💕而且奄列蛋好香滑,好香嘅蛋味😊Mushroom ouions salad蘑菇沙律都係高水準嘅發揮,健康又清新,味道好Fresh💗Mixed barries yogurtPolenta cake/ tomato jam兩樣食物都係高水準嘅發揮,食落去口感好豐富,超級多層次😘Grilled m7 beef cube牛肉味10分香濃,外層仲有好香濃嘅牛肉香烤味,內襯嘅牛肉肉質鮮嫩,絕對係超高水準,勁高性價比😝❣️

首先我哋叫咗兩個湯
Miso fish soup
Mussel miso soup
好香濃,要嚟做前菜同埋開胃菜一流😊

Black tuffle scrambled egg

Mushroom ouions salad
蘑菇沙律都係高水準嘅發揮,健康又清新,味道好Fresh💗

Mixed barries yogurt
Polenta cake/ tomato jam
兩樣食物都係高水準嘅發揮,食落去口感好豐富,超級多層次😘
Grilled m7 beef cube
2021-12-06 632 浏览
銅鑼灣高質Cafe以自家烘焙咖啡豆為名,以日式食物為主採用日本蘭王蛋製作,喺舒適環境品嚐美食💘🍜Scallops & Urchin Udon $178煎日本帶子、加拿大海膽、日本蘭王溫泉蛋🍳烤蘆筍🥕車厘茄🍅稲庭烏冬🍜水汪汪嘅日本蘭王溫泉蛋🍳超彈吖!!加上彈牙嘅稲庭烏冬同埋原本嘅忌廉汁~夾埋一齊食好潤好想繼續食!煎帶子同烤海膽都幾鮮甜~🥘Siu Wan Rice $188叉燒🍖日本蘭王太陽蛋🍳烤蘆筍🥕車厘茄🍅日本珍珠米🍚半肥瘦叉燒厚度適中,都幾Juicy,2大隻日本蘭王太陽蛋🍳煎得啱啱好熟,少量流心效果,吉開撈飯食一流!烤蘆筍同車厘茄味道清新又好夾,可以去除油膩感,☕Dirty Choco Blend $42 Soy+$5店主話先食藍莓乾然後享受一啖咖啡~我揀咗Choco Blend同埋轉豆奶,襯熱第一啖飲落好黑朱古力味!好鐘意!🥰☕咖啡豆可選901 Choco Blend Socred 93 巴西豆 或者 902 Fruity Blend Scored 95 巴拿馬豆,Menu同官網都有咖啡豆介紹~🔥Ninety仲有自家烘焙咖啡豆添咖!🫖Lemongrass & Ginger🌿 $58

🍜Scallops & Urchin Udon $178

🥘Siu Wan Rice $188
叉燒🍖日本蘭王太陽蛋🍳烤蘆筍🥕車厘茄🍅日本珍珠米🍚

☕Dirty Choco Blend $42 Soy+$5
Dirty

🔥Ninety仲有自家烘焙咖啡豆添咖!

🫖Lemongrass & Ginger🌿 $58
Lemongrass & Ginger
Smoothing, zesty, floral sweetness
呢個攏碟茶壺+茶杯,感覺好傳統🫖朋友話Lemongrass 味道好清新!唔會好薑,飲完成個都好Fresh🤪

Lemongrass & Ginger
2021-12-05 47 浏览
今日同朋友去銅鑼灣行街,之前試過呢間店嘅晚餐,今次一於試吓佢嘅午餐出品!餐牌相當簡單,分肉類丶海鮮丶素菜等等,我哋兩個叫咗以下:Crabby Benedict賣相相當漂亮,色彩繽紛,有三大塊蟹餅,入邊有蟹肉丶蝦,蘿蔔丶洋蔥日本蘭王蛋等等~蟹味十足、煎得夠香Siu wan rice 有厚切叉燒幾塊,蘭王旦兩隻,再配上蘆筍丶車厘茄同日本米叉燒燒得好香,非常厚切,油脂分布充足,配上蛋味極濃烈嘅蘭王旦,煎得好香好正,同埋清新嘅蘆筍車厘茄,超好吃!呢度嘅咖啡好高評價,我哋都叫返先Dirty咖啡都會配上幾粒果仁呢一款奶味比較多,咖啡味道突出,正Flat white濃縮咖啡嘅比例較高,所以更加濃烈,啱晒我呢啲鍾意濃味嘅人❤️呢間餐廳賣相精緻,食物好食,值得再嚟!😋

餐牌相當簡單,分肉類丶海鮮丶素菜等等,我哋兩個叫咗以下:

Crabby Benedict

Siu wan rice
有厚切叉燒幾塊,蘭王旦兩隻,再配上蘆筍丶車厘茄同日本米

呢度嘅咖啡好高評價,我哋都叫返先

咖啡都會配上幾粒果仁
呢一款奶味比較多,咖啡味道突出,正

Flat white

呢間餐廳賣相精緻,食物好食,值得再嚟!😋

2021-12-02 45 浏览
上星期日嚟咗銅鑼灣同朋友飲咖啡,銅鑼灣Lee Garden最近多咗好多咖啡店,我同朋友就揀咗Ninety’s ,除左可以喺嗰度飲咖啡之外,仲可以試埋佢個Brunch Board,選擇好多,自由配搭。$298Bakery/Noodles + 4 sidesChoose 2 Bakeries or Noodles (Plain Somen & Ume Somen)我就揀左麵包,朋友就揀左食麵。Lemon Danish Loaf BreadSourdough麵包最特別嘅就係可以任添,麵包幾鬆軟,幾有咬口,配埋其他嘢食一齊食幾適合。Miso Pork Soup Noodles呢個湯幾特別,幾鮮甜,可以帶出麵嘅味道。仲有啲紫蘇花嘅香氣,幾特別。Sea Urchin Paste Scrambled Eggs用海膽炒蛋幾特別,海膽幾鮮甜,配埋蛋一齊食幾特別。Iberico Char Siu w/ Caramel Apple西式嘅叉燒同中式好唔同,西式嘅叉燒好香,配埋Caramel Apple一齊食又係另一番風味。Grilled Sous Vide Chicken Thigh w/Grapefruit

Bakery/Noodles + 4 sides

我就揀左麵包,朋友就揀左食麵。

Lemon Danish Loaf Bread
Sourdough

Miso Pork Soup Noodles

用海膽炒蛋幾特別,海膽幾鮮甜,配埋蛋一齊食幾特別。

Grilled Sous Vide Chicken Thigh w/Grapefruit Jam
雞煎得好香,鍾意食雞嘅朋友要試吓。

Sous Vide Pacific Cod w/Salted Lemon Dill Yogurts
魚鮮甜滑嫩,好香,檸檬嘅香味好突出。

Tomato & Cheese Miso Scrambled Egg
我個人比較鍾意呢款炒蛋,炒得好滑,又有啲芝士嘅鹹香同番茄嘅酸甜味,幾特別。

Grilled M7 Beef Cube (+$58)
油脂感豐富,幾有咬口。

Burrata Cheese (+$48)
好大件Burrata Cheese,底下仲有啲清甜嘅蜜糖平衡油膩感,鍾意食芝士嘅我非常滿足。

Flat White $42
Latte $42
可以配合自己嘅口味選擇唔同嘅咖啡豆,我哋就揀咗Fruity Blend。
2021-11-28
午餐
2021-12-02 46 浏览
今日去了這間很有裝飾特色的餐廳吃午餐,這家餐廳位於銅鑼灣利苑而其距離我上班只有大約2分鐘步行路程,因此是我和同事吃午餐的很好選擇,見到餐牌後我們不約而同點了海膽及帶子udon,原因是我們都很喜歡吃海鮮,他們的海膽經過炒過,帶子也曾經煎過,因此分外香口而又不失其海鮮的鮮味,另外我點了一款很特別的茶,他的名字很像甜品一樣,叫blueberry cupcake.是一款甜甜的茶,很有味道,叫了他們用茶壺的形式上因此很有懷舊風味。
2021-12-01 46 浏览
驚喜午餐 蘭王蛋配烏冬~~~放假朋友帶我過嚟Chill一下,之後再到SOGO血拼。餐廳環境裝修好有味道,水泥色配點綠色植物,甚有風味,打卡一流,而且窗口位採光度好正,服務員亦有禮貌,餐牌嘅食物名稱都別出心裁,睇得出餐廳有好好地用心去經營。🧐~~~本來想叫Salmon rice,點知賣晒,所以就轉左做Pan seared tiger prawns rice ($178) tiger prawns爽口大隻,有蝦味🦐,而飯底就用櫻花蝦同xo醬炒過,好香口,令人食唔停口,加下別緻嘅西式炒菜心,顏值一流。~~~Scallops and urchin udon($178)同行好友就叫左呢一個烏冬,加拿大海膽非常大瓣,日本蘭王雞蛋橙紅色的,非常誘人,加上香甜無渣嘅蘆筍同車厘茄,仲有濃滑奶白湯底,整體出色,個人鍾意呢個多過個飯。☺️~~~佢哋嘅咖啡有兩種豆可以選擇,一種係巴西豆 一種係巴拿馬豆,兩種都係評分甚高嘅混合豆。我地叫咗一杯cappuccino同一杯dirty試下,cappuccino啡味極濃,令人飲完口腔無限回甘,而dirty質地就厚身滑溜少少,各有千秋。~~~NINETYs Roastery
驚喜午餐 蘭王蛋配烏冬
~~~
NINETYs Roastery (銅鑼灣)
銅鑼灣恩平道28號利園二期1樓116號舖
3K
2021-11-29 74 浏览
我係嚟間咖啡店粉絲,好喜歡佢地嘅咖啡有水準。不過次次經過灣仔店,人龍不絕,每次都卻步。自銅鑼灣店進駐之後,可來的機會多了。咖啡飲得多,茶真的末試過。今次捨棄我至愛咖啡,嚐一嚐茶飲。Berry Lomenade名字好特別,好似mocktails咁。好認真的造型,杯側還放了些少茶葉,讓客人知道自己飲的茶種,還可聞吓。茶味清爽,少許果香。賣相靚係會另食欲增加,第一印象好重要。呢個三文魚飯非常吸引。飯粒滲透出柚子香,軟硬度適中,有嚼口。三文魚啖啖肉,不錯。三文魚上裝飾了一塊用墨汁造成的炸物,加添蔥花和魚籽,好靚。三文魚底層鋪了菜心,西式配搭中式,中西共融。
我係嚟間咖啡店粉絲,好喜歡佢地嘅咖啡有水準。
不過次次經過灣仔店,人龍不絕,每次都卻步。
自銅鑼灣店進駐之後,可來的機會多了。

咖啡飲得多,茶真的末試過。
今次捨棄我至愛咖啡,嚐一嚐茶飲。

Berry Lomenade
名字好特別,好似mocktails咁。
茶味清爽,少許果香。

賣相靚係會另食欲增加,第一印象好重要。
呢個三文魚飯非常吸引。
飯粒滲透出柚子香,軟硬度適中,有嚼口。
三文魚啖啖肉,不錯。
三文魚上裝飾了一塊用墨汁造成的炸物,加添蔥花和魚籽,好靚。
三文魚底層鋪了菜心,西式配搭中式,中西共融。
2021-11-29
1K
2021-11-29 30 浏览
裝潢走工業風,環境悠閒舒適,設有偌大的落地玻璃,靠窗位置可以邊品嘗咖啡美食邊看風景,享受偷得浮生的閒情。新推出了Fine Brunch Board料理,可以自選不同食物組合(5品料理$298)主食可選麵包或味噌湯麵,個別配菜需額外加錢。Lemon Danish Loaf Bread & Chocolate Danish Loaf Bread層次分明,吃起來有淡淡奶香,口感香酥鬆軟。Sea Urchin Paste Scrambled Eggs入口有蛋香和海膽味,鮮嫩可口,滋味濃郁。Sous Vide Pacific Cod w/ Salted Lemon Dill Yogurts鱈魚嫩滑,醬汁的檸檬味道突出,清新醒胃。Grilled M7 Beef Cube (+$58)肉汁充足,口感富彈性,帶有少許油花,帶出香濃牛味。Mixed Berries Yogurt乳酪口感細膩厚滑,果味十足,配上酥脆的穀物以增加口感。Mocha ($42)Espresso blend有Choco及Fruity兩款口味可選擇。口感順滑,咖啡與朱古力味均衡豐富。

層次分明,吃起來有淡淡奶香,口感香酥鬆軟。

入口有蛋香和海膽味,鮮嫩可口,滋味濃郁。

鱈魚嫩滑,醬汁的檸檬味道突出,清新醒胃。

Grilled M7 Beef Cube (+$58)
肉汁充足,口感富彈性,帶有少許油花,帶出香濃牛味。

Mixed Berries Yogurt
乳酪口感細膩厚滑,果味十足,配上酥脆的穀物以增加口感。

Mocha ($42)
口感順滑,咖啡與朱古力味均衡豐富。
2021-11-28 43 浏览
銅鑼灣嘅 Ninetys Roastery 絕對係咖啡狂熱者 需要去嘅朝聖之地, 佢嘅裝修唔單止休閒舒適, 嘢食仲別具特色,絕對係打卡熱點。 而且餐廳服務亦都好一流 同貼心, 侍應會好熱情地介紹佢哋提供嘅飲品同食物,令客人對餐廳嘅食物有一定嘅了解。 Salmon Rice, 用日式盒裝住嘅三文魚扒煎得恰到好處, 上面有一塊網狀脆脆原來係用墨魚汁製成,十分有特色, 配埋三文魚籽, 層次十分豐富。佢嘅米係日本珍珠米, 十分彈牙, 成個飯仲用咗日式醬汁煮過,所以有一陣淡淡嘅甜醋味。 Burrata Cheese with Truffle Rice, 松露飯上面有日本蘭王,蛋最欣賞佢流心蛋開之後, 橙黃色濃郁嘅蛋漿淋滿成個飯,一齊食口感一流。佢嘅水牛芝士配松露飯亦都十分美味,個人覺得餐廳真係十分揼本, 嬰兒拳頭大嘅水牛芝士竟然成個送上, 好少餐廳做到咁有誠意。 咖啡我哋揀咗white 嘅 Fruity Blend, 成分有 Panama 40% Ethiopia 30% Kenya 30%, 飲嘅時候應該會有 Jasmine pineapple vanilla toffee 四種味道, 覺得

咖啡我哋揀咗white 嘅 Fruity Blend, 成分有 Panama 40% Ethiopia 30% Kenya 30%, 飲嘅時候應該會有 Jasmine pineapple vanilla toffee 四種味道, 覺得餐廳好有誠意佢沖嘅每杯咖啡都會有卡片介紹仲有QR code可以scan 睇點樣介紹杯咖啡。

Apricot Houjicha, 作為嗰茶佢都好有特色,用鑄鐵壺裝住,保持溫度, 成個茶好友果味, 清新淡雅。

整體嚟講餐廳性價比十分高, 值得回顧。
Sogo血拼完係時間醫下五藏六府😵。去咗試下附近間人氣咖啡店🔥。飲啖竹炭水。享受慢活人生😎。Siu Wan Rice🍚 銷魂飯其實係叉燒飯。叉燒酸酸甜甜好開胃。第一次食蘭王蛋。蛋黃呈橙紅色非常吸睛。刺穿拌飯食香滑美味。配埋車厘茄。露筍。健康💯分❤️‍🔥。Scallops & Urchin Udon海膽輕輕炙燒。一啖放入口好滿足😍。兩粒帶子反轉咗。兩面煎得焦香。心諗點解有兩粒黑忟忟嘢喺碗Udon上面。笑咗🤣🤣。刺穿蘭王蛋。白雪雪烏冬搖身一變成為橙紅色烏冬。倍添滋味😋。人人點咖啡。為食妹👧🏻偏偏喜歡嘆茶🫖。茶非常有特色。例如Milk Oolong原來又冇加Milk 😂。Blueberry Cupcake難得真係有Cupcake🧐?
飲啖竹炭水。享受慢活人生😎。
Siu Wan Rice🍚
Scallops & Urchin Udon
刺穿蘭王蛋。白雪雪烏冬搖身一變成為橙紅色烏冬。倍添滋味😋。