2022-12-22 53 浏览
身為啡迷,次次經過K11都好想入去NINETYs試下啡,實在太香喇!所以今次特登捉咗老婆去試下。餐廳外面望入去就好似一座森林咁,佈置好有心思,中間有棵大樹,圍住嚟食嘢應該都幾過癮!今日係閒日,我地十一點幾就嚟咗,唔洗等就食得,平時夜晚就一定爆棚喇。我地就試咗兩個Brunch Board,第一個係4個餸既($148,連餸$244),第一個反應係,每味餸份量都唔少,而且整得精緻!主食可以揀包或飯,我就揀咗檸檬同朱古力包,檸檬果款較香口較啱我口味。餸菜方面,第一味係Grilled Sausage,烤肉腸好香口,配埋檸檬蛋黃醬就更加開胃!第二味叫咗Pork Belly,即係豬腩肉,呢味要另加$48,一大嚿腩肉啖啖肉,我鍾意佢個sauce——芝士泡菜,無諗過呢幾樣嘢可以併埋一齊食,個配搭又幾新鮮!第三味係Torched Hamachi(都係要加$48),Hamachi即係獅魚,佢呢個整法都幾特別,魚係刺身嚟,再加Avocado醬,成個配搭好refreshing,幾味餸入面我最欣賞!最後叫咗一客Greek Yoghurt,奶味突出,配埋好充足既燕麥脆脆,作為餐後總結十分好。老婆就嗌夠6個餸($19
身為啡迷,次次經過K11都好想入去NINETYs試下啡,
實在太香喇!所以今次特登捉咗老婆去試下。

餐廳外面望入去就好似一座森林咁,佈置好有心思,
中間有棵大樹,圍住嚟食嘢應該都幾過癮!

今日係閒日,我地十一點幾就嚟咗,唔洗等就食得,
平時夜晚就一定爆棚喇。

第一個反應係,每味餸份量都唔少,而且整得精緻!

老婆就嗌夠6個餸($198,連餸$246)!
主食就叫咗紫菜飯,飯量真係好充足,仲可以添,幾大食都飽!

餸菜方面,第一味係醉雞,一大隻雞髀咁上,酒味好香濃,應該都醃咗好耐。
第二味就叫咗甜粟米,粟米固然烤得香,配埋羊奶芝士果少少的羶香味,就更正。
第三味就係蟹黃蘭王蛋,蛋夠多,可以送飯食,醬汁較濃,適合重口味人士。
第四味就叫咗個磨菇沙律,酸酸甜甜咁,有各種不同既蔬菜,都好開胃。
第五味就係叉燒,其實係烤豬肋骨,份量好多!而且有甜甜地既蘋果醬,係呢個Set入面我既至愛!

第六味就係Coconut Yoghurt,相比希臘乳酪,我覺得呢款會再甜啲,椰子味會令Yoghurt層次更豐富。

食完呢10個dishes真係飽到暈~~

最後,當然要試下咖啡啦!
我地叫咗杯Latte($45),揀咗Fruity既豆,特別喜歡餐廳好仔細咁寫返豆既產地。

咖啡除咗拉花靚之外,飲落有淡淡既果香,偏甜一啲,大家都可以試下!
2022-12-22
$267.5 (午餐)
2022-12-18 53 浏览
放假同亞妹去尖沙咀shopping, 又到了醫肚時間.要了一個 brunch board, 可選4-6 種食物, 揀了個 6 款, 抵食 d 黑松露炒蛋、香煎蕃茄、雞鎚、烤腸、流心蛋、白飯有q櫻花蝦鋪面, 仲有乳酪.我就最欣賞個炒蛋, 黑松露味好濃, 炒蛋夠滑, 雞鎚係醉雞, 所以好香酒味.白飯香軟, 櫻花蝦增加口感.亞妹就最鍾意杯乳酪, 佢話好 creamy, 加埋香甜嘅脆片, perfect match 另外要了一個漢堡麵包鬆軟, 煎到金黃色嘅雞扒, 大件夾抵食, 雞肉好 juicy酸酸甜甜的燒菠蘿, 好醒胃.我要了杯 dirty鍾意佢有層次甜品必食, 蘋果批酥脆嘅外皮, 內裏係蘋果粒, 非常燙口, 伴碟有八角, 份外飄香.美味的一餐
放假同亞妹去尖沙咀shopping, 又到了醫肚時間.

白飯香軟, 櫻花蝦增加口感.

另外要了一個漢堡

酸酸甜甜的燒菠蘿, 好醒胃.

我要了杯 dirty

鍾意佢有層次

甜品必食, 蘋果批

美味的一餐

1K
2022-12-17 42 浏览
NINETYs是小清新咖啡店,木系的店面,室內佈置走自然休閒風,有舒適木椅及太陽傘,洋溢度假的感覺。加上綠色植物,在餐廳輕嘆咖啡,為忙碌生活找回一刻平靜。Boston Lobster Barley Risotto 238芝士焗龍蝦十分誘人,表面釀滿金黃色芝士,肉質爽口彈牙,芝味濃郁。巨型蟹鉗內有滑嫰蟹肉,鮮甜美味。大麥義大利燴飯煙韌、帶嚼勁,米飯充滿鮮香,帶淡淡芝士味,啖啖滋味。Braised Australian Wagyu Beef Cheek with Drunken beef Gravy 238和牛面頰以慢煮方法烹調,以低溫長時間熟成,輕輕一切,肉質細緻軟腍,滑溜一絲絲,牛味香濃。稠滑薯蓉墊底,以香濃肉汁點綴,咬下去香氣四溢,質感更輕滑。

🥳🥳 優質西餐,值得品嘗!👏👏👏之前經過這間餐廳,覺得佈置充滿慵懶感覺,非常舒適 ,不過冇深究餐廳菜式,以為主打咖啡、麵包及輕食。🌳🍪☕今晚約咗朋友,打算食個豐富晚餐。 望真個餐牌,發覺Main course 都好吸引,一於試吓。😍😍🤤🤤食物上枱,擺盤已經好靚,份量又充足。 繼而味道、口感亦都係重點。 餐廳能夠做到每度菜式都色、香、味俱齊! 真係值得一讚!👍👍👍😍🦞🥘 Boston Lobster Barley Risotto開邊半隻波士頓龍蝦,肉質結實、又多膏,芝士焗,好味不用多講。 用咗Barley rice幾特別,外表似大粒薏仁,口感唔錯,食落冇米飯咁易飽飽濟濟,聽講仲係高營養及較為健康嘅穀物!🍄🍝 Black Truffle Pasta濃郁黑松露香味,炒雜菌份量亦唔少,同樣好香菇菌味,整個長通粉都香噴憤,好出色!🦀🥔 Crab Fat Mashed Potato Bowl呢個有驚喜!蟹肉、櫻花蝦,薯蓉;材料雖簡單,但味道及口感絕不簡單!作為前菜或小食,配麵包都相當一流!⚫⚪ Black LatteCharcoal Latta係近年嘅潮流,呢杯冇咖啡成份,有活性炭,牛奶及蜜糖。
🥳🥳 優質西餐,值得品嘗!👏👏👏

🍄🍝 Black Truffle Pasta

作為前菜或小食,配麵包都相當一流!

⚫⚪ Black Latte
Charcoal Latta係近年嘅潮流,呢杯冇咖啡成份,有活性炭,牛奶及蜜糖。 活性炭對腸胃有益,仲有排毒功效。
最重要係打卡一流!

🎄🎁 濃厚節日氣氛下,餐廳都推出
🎉Festival Exclusive Menu🎉
期間限定:12 December - 13 January
唔好錯過喇!

• BlackTrufflePasta
  • BostonLobstaBarleyRisotto
  • CrabFatMashedPotatoBowl
2022-12-14 44 浏览
Ninetys我食過幾次,雖然每次都係唔同分店,但啲裝修一致咁靚,野食一樣咁好味,Service一樣咁好👍🏻今次去到K11分店食飯,仲多左啲聖誕既氣氛,成棵聖誕樹係張枱中間🎄餐廳連水都好講究,啲水全部加左備長炭,可以潔淨啲水Mocha Fruity Blend $45 (Oat Milk +$5)我差唔多次次去都要飲佢杯mocha。佢杯mocha同出邊既唔同,淋左好多朱古力醬係面,好似飲緊熱朱古力咁,但多左陣咖啡香味。Siu Wan Rice $198呢個銷魂飯既慢煮叉燒係用左baby back ribs黎代替。豬肋骨一撕即刻骨肉分離,肉質好腍,個汁就係甜甜地。仲有2隻勁橙既溫泉蛋,蛋汁撈曬成碗飯,蛋香濃郁。Pork Belly w/ Kimcheese $68另外加左樣小配菜,係K11分店先有既Charcoal grill。豬腩肉配泡菜芝士,有炭燒香味。Boston Lobster Barley Risotto $238烤龍蝦上面舖左層芝士,龍蝦肉好彈牙。用左薏米黎做risotto,有咬口之餘仲索曬濃郁到爆既龍蝦汁,好好食😋Mixed Berries Bagel w/ Homemad

餐廳連水都好講究,啲水全部加左備長炭,可以潔淨啲水

我差唔多次次去都要飲佢杯mocha。

Siu Wan Rice $198

Pork Belly w/ Kimcheese $68

Mixed Berries Bagel w/ Homemade Berries Mascarpone Cheese & Burnt Grapes $148
呢個係festival exclusive,係期間限定,見到個樣好靚所以就嗌黎試下。Mascarpone Cheese係一款意式軟芝士,質地柔軟順滑,用嚟搽麵包一流。Bagel就煙煙韌韌,士多啤梨紅莓黑莓提子都係酸酸甜甜。

2022-12-13 40 浏览
第一次來,聽聞要提前好耐book,但可能係星期一晚,人唔多。餐廳環境好靚,雖然喺商場裏面,但佈置咗一棵大樹,氣氛輕鬆。餐牌只有英文🙄,我哋叫咗個雞鎚 (Drunken Chicken Drumstick)$68,松露蘑菇沙律(Truffle Mushroom Salad)$138,同辣蟹肉意粉(Spicy Crab Meat Pasta) $188。雞鎚煮得幾滑,但係冇味。松露蘑菇沙律好新鮮,加咗無花果,清新、好味,但唔覺松露嘅味道。蟹肉意粉微辣,同蟹肉配搭得很好,不過賣相有些少古怪😅。

2022-12-11 58 浏览
上星期五同朋友放工約食飯,就訂左K11入面個間NINETYs,環境係大自然風格,輕鬆得黎適合傾計打卡一睇餐牌就決定左龍蝦意粉,因為我最鍾意食龍蝦,但另一樣揀左好耐,最後決定燒豬肉漢堡,再加手工啤酒啤一啤先上龍蝦意粉,用中空意粉好彈牙,配上可以掛在意粉上面的蕃茄醬,好入味,味道鮮甜好開胃,夾得好好👍🏻再加上龍蝦係一個好好的配搭,龍蝦新鮮肉質彈牙之後上既係燒肉漢堡😋完全係驚喜之作,包脆得黎煙靭,燒肉燒得外皮有少少脆,中間鮮嫩充滿肉汁,最驚喜是有一層蘋果,香甜仲有少少爽脆,三樣夾埋好互補好match, 有機會再去食多次朋友鍾意飲啤酒,呢度有餐廳出品既手工啤岩晒佢,佢叫左fruity blend & choco blend, 我比較鍾意fruity味道冇咁苦我就叫左杯fruit romance, 味道唔錯咁就成就左我既Happy Friday

我就叫左杯fruit romance, 味道唔錯

咁就成就左我既Happy Friday
  • Lobster Pasta
piggy piggy $268 大!力!推!薦!首先有Homemade char siu baby back ribs🥓想講真係好好食,首先份量啱啱好,骨同肉嘅比例係近乎一比一,外脆,內軟林林,又易切,咬落去好有口感!🫶🏼再加上佢哋自家調製嘅apple mustard醬,嗰一種酸酸甜甜同ribs好夾,食到停唔到口😋伴碟嘅仲有croissant burger bun,又係超好味,首先仲係可以keep到個脆口鬆化,配埋蘋果芥末醬,甜而不膩,好有驚喜🥳仲有仲有!仲有scrambled Japanese egg、羽衣甘藍、水芹(類似青色嘅芽菜),形成一個簡簡單單嘅沙律配菜;平衡返ribs既肉感。最有心思係炒蛋上面加上少少泡菜同德國酸菜,令口感進一步有變化 更豐富💜 一碟有齊咁多野食,自己食又夠飽,同朋友食有多啲嘢可以分享share食💯crab & burrata cheese pizza $238食pizza對我來講只有三個基本嘅要求,餅皮薄、餅邊脆、餡料夠豐富🫡而呢道菜就符合到上述要求。芝士足料,仲有少少拉絲,餅底薄,邊邊都夠脆口,配合絕不吝嗇嘅三文魚子,有畫龍點睛嘅作用,吊味得來又唔會搶
piggy piggy $268
大!力!推!薦!

伴碟嘅仲有croissant burger bun,

而呢道菜就符合到上述要求。芝士足料,仲有少少拉絲,餅底薄,邊邊都夠脆口,配合絕不吝嗇嘅三文魚子,有畫龍點睛嘅作用,吊味得來又唔會搶走主角嘅風頭😋

grapefruit buddy $52
呢杯mocktail有lemongrass同ginger,清新得黎又有層次感,酸甜微微回甘,開胃🥰用紙飲筒,環保加分位♻️💯

✨✨題外話1 :餐廳位於K11裏面,交通10分方便,食飯前後仲可以行吓個商場。

✨✨題外話2 :餐廳佔地面積都幾大,座位好闊落,餐桌之間相隔都有一定嘅距離,傾偈吹水私隱度都夠;而且餐廳裝修好靚,有酒吧,有燈泡吊燈,中間仲有棵樹,食飯嘅時候就更加賞心悅目

✨✨題外話3:店員服務態度好好,都幾細心,會默默觀察你有咩需要,例如見你兩個人,就會主動問使唔使比碗碟;又會好親切同你傾兩句計、介紹吓啲菜式。呢樣嘢我個人係好欣賞,因為香港嘅服務業真係唔易做🫂
2022-12-09
2022-12-09 53 浏览
放工後到K11閒逛, 就在河内道側門入口發現了一間新餐廳, 裝修富有特色, 簡約的木系傢俬枱椅, 場内有植物作點綴, 帶點raw的味道, 感覺非常relaxBoston Lobster Barley Risotto龍蝦意大利飯, 龍蝦肉肥厚飽滿咬落啖啖肉, 而且勁爆蝦糕, 面再鋪上滿滿芝士再局, 邪惡又鮮味, 意大利飯亦好特別, 加入了洋薏米一齊煮, 飯上面再放上了厚厚一片cream cheese再伴混於飯中, 食落香味更加濃厚Braised Australian Wagyu Beef Cheek w/ Drunken Beef Gravy澳洲和牛牛臉肉, 用牛肉汁去燴非常入味, 牛味更濃郁, 而且夠曬淋滑juicy, 只要用叉輕輕一拮就能撕開, 再配有黑松露薯蓉打底, 薯蓉打得綿滑仲飄起陣陣黑松露的香味, 確實令人食慾大增Pinky Pinky白酒, 西柚汁, 香茅薑茶這款cocktail味道帶點微酸, 香芧茶唔太搶味, 飲到酒香, 感覺清新Ginger touch白酒, 薑汁, 桃味焙茶這款帶點甜甜的桃香味, 薑味不太濃, 酒味比較淡用茶飲做的cocktail我個人非常喜歡, 大家
放工後到K11閒逛, 就在河内道側門入口發現了一間新餐廳,
裝修富有特色, 簡約的木系傢俬枱椅,
場内有植物作點綴, 帶點raw的味道, 感覺非常relax

Boston Lobster Barley Risotto

Pinky Pinky

白酒, 西柚汁, 香茅薑茶
Ginger touch

白酒, 薑汁, 桃味焙茶
這款帶點甜甜的桃香味, 薑味不太濃, 酒味比較淡
用茶飲做的cocktail我個人非常喜歡, 大家有興趣可試吓

很特別的備長炭枱水

p.s.原來Ninety's的咖啡是佷有名的, 下次必定再去品嚐吓它的出品
2022-12-08 58 浏览
之前幾次見過NINETY'S 分店已經心心眼好想食 BRUNCH BOARD今日同朋友見唔洗排隊就黎左 BRUNCH BOARD 選擇好多 單是面包已有4款 飯類也有4款其餘任選的SIDES 都有廿多款 有肉有菜有海鮮同朋友點不同的配料 大家食到的款式就更加多了K11分店的環境好舒適 柔和的燈光 時尚的餐廳設計 令人坐得舒服Brunch Board with bakery 5 sides $168-Chocolate Danish Loaf Bread朱古力丹麥包再烘熱左 又香又軟 好濃牛油味-Char Siu Black Ribs w/Glazed Green Apple +$48自家製叉燒 細細件 好淋好入味 非常好食 配上酸酸甜甜的青蘋果 好開胃-Drunken Chicken Drumstick好大隻雞鎚 有D酒味 幾好食 好有份量-Black Truffle Scrambled Eggs呢個必點 黑松露炒蛋 好足黑松露 味道唔會勁濃 食到粒粒黑松露-Torched Avocado有半個牛油果 燒過 好香-Granola Greek Yoghurt在乳酪上有一層蜜糖 再加上Gr
今日同朋友見唔洗排隊就黎左

-Torched Avocado
有半個牛油果 燒過 好香
-Granola Greek Yoghurt
在乳酪上有一層蜜糖 再加上Granola 脆卜卜好好味
Brunch Board with bakery 4 sides $148
-Mixed Seed WW Bread
好香軟的面包 有D唔同的種子令成個包更香
-Grilled Lobster with Passion Fruit Mustard Dressing +$88
龍蝦燒得好靚 而且好多膏 D肉D好爽口 加上熱情果汁好fresh 值得推介
-Pork Belly with Kimcheese
豬腩肉加泡菜 肥瘦岩岩好
-Chilli Crab Fat Scrambled Eggs
好足份量的炒蛋 而且入面有蟹黃蟹肉
-Mushroom Salad
好特別的菇沙律 D 菇好入味同好爽口 開胃菜
今餐太豐富同滿足 一試難忘 下次都會再黎

• BRUNCH BOARD
2022-12-07 41 浏览
IG Follow @foodie.mama_hk仲有環境同埋食物影片睇添😍❤️呢間餐廳好早之前已經食過,食過兩次都係食佢啲5 set lunch配高質coffee😋今次決定晚巿嚟試試佢!🧊餐廳用日本備長炭浸水,小小心機,值得一讚👍🏻🐮和牛面珠墩配黑松露薯蓉 $238OMG驚艷到我!和牛連刀都唔使用,就咁用叉已經可以分開啲肉,煮得超級淋,好入味,連入面嘅筋都可以淋晒!怪唔之得佢Menu寫住Must Try! 配上黑松露薯蓉,食落仲有少少薯粒,I like it😍🦞Boston Lobster Risotto $238波士頓龍蝦新鮮,配埋芝士好好食。Risotto用嘅米比較特別,偏硬身,係好正宗嘅意大利飯!另外好似加咗少少酒去煮,孕婦們要小心!❤️整體真係俾好高分,會再encore! 睇OpenRice原來Apple pie幾多人嗌,所以下次都想試吓!如果要搵扣分位,可能就係咁岩隔離有一間日本串燒店,啲客人飲酒有啲嘈,有少少影響咗呢間餐廳嘅平靜舒適🤣

IG Follow @foodie.mama_hk
仲有環境同埋食物影片睇添😍

🧊餐廳用日本備長炭浸水,小小心機,值得一讚👍🏻

🐮和牛面珠墩配黑松露薯蓉 $238
🦞Boston Lobster Risotto $238

2022-12-07
  • 澳洲和牛面頰
2022-12-06 44 浏览
上次食過 NINETYs 係星光行嘅分店,覺得幾好食,今次一於再度幫襯,來到尖沙咀K11的分店。K11分店沒有星光行分店嘅無敵海景,但室內裝修更雅緻,樓底更高更Grand,燈光布置更有情調,拍拖聚會傾計一流!BOSTON LOBSTER BARLEY RISOTTO波士頓龍蝦大大隻,廚師十分有心預先剪開龍蝦鉗,輕易就嘆到大大啖嘅龍蝦肉!肉質鮮美多汁,爽口彈牙,十分滿足!意大利飯粒粒可口,咬口十足,同龍蝦嘅味道十分夾。BRAISED AUSTRALIAN WAYGU BEEF CHEEKW/ DRUNKEN BEEF GRAVY澳洲和牛肉頰紅燒帶醉牛肉肉汁,肉質非常鮮嫩多汁,入口即融嘅感覺難以忘懷。仲有黑松露醬調味嘅薯蓉墊底,十分飽肚滿足!整體黎講,食物同環境都十分出色,會再黎!

BOSTON LOBSTER BARLEY RISOTTO

W/ DRUNKEN BEEF GRAVY

整體黎講,食物同環境都十分出色,會再黎!
2022-12-04 63 浏览
本来已经不是为了吃好东西,只是找个地方和朋友聚旧,但对这次食物和价钱不成比例的"体验",非常遗憾。非常肯定,以后自己或约朋友,这家不会再是我考虑之列。食物方面:鸡蛋味道正常,没有感觉,什么惊喜更谈不上;烟肉焦了的部分不少,其他的没有感觉,除了乳酪——跟家里冰箱的大同小异。我坐下来等朋友的时候,就奇怪邻座一对年轻的,为什么吃剩那么多。自己尝过后,原因不言而喻。环境是同水平食肆的同等水平,不过也不失,唯一可以拿得出手的,就是服务态度。

2022-12-04 74 浏览
開了多時的 k11 裏NINETYs現在先來嘗試,只因之前在星光行分店嘗試過咖啡確實不俗,所以今日中午見有空閒時間,便來試一試午餐。。。自助式點餐已成大氣候,精簡人手省卻一個得一個,好吧,老人家就想一想自己動手了~選來了一個【味噌春雞HK$148.與及Flat whiteHk$45.】兩樣是單點的~講真由上枱以至到吃在口中,我完全感受不到味噌的味道,如果不是自己點餐,相信我都不知味道從何來,沒有味噌還自可連簡單的咸味也差點沒有,相信在醃製時間上未及時,雞髀肉還可以接受幼嫩,連接着的雞胸以及其他雞肉部份都是柴口,自己另加上HK$30.來了兩片煙三文魚,底層黑色的是黑芝麻醬,個人覺得三者貫連的味道不能融合在一起,感覺有點失望⭐️⭐️至於另外點選嘅Flat white自己就覺得唔錯,咖啡與奶嘅比例做得合好⭐️⭐️⭐️⭐️★整體上我覺得由環境以至到服務都係舒服嘅,不過若然要我再揀相信我只會揀咖啡及一點輕量食品,坐下來歇一歇腳未嘗不可。★此店有加一服務!

味噌春雞
Flat white

此店有加一服務!
Flat white
2022-12-02 29 浏览
曾經喺灣仔新開嘅時候食過一次lunch,覺得食物同咖啡質素幾好,今次放學行過K11見到開咗間咁大間嘅分店,裝修又幾靚,同埋都幾舒適,就試下晚飯啦🦞Lobster Pasta 上網睇食評見好多人都推介呢個龍蝦意粉🍝,又諗唔到食乜嘢咁就試吓呢個先,半隻龍蝦都幾大隻,肉質新鮮彈牙,意粉好特別,中間係有窿嘅,好似飲管咁樣,食落好有口感,蕃茄醬喺偏酸嘅,好有新鮮蕃茄味道,整體係幾好食🥔Crab Fat Mashed Potato Bowl蟹肉薯蓉,睇名以為佢係用一個鐵pan上菜嘅,會係煎香左咁,原來只係薯蓉🤣想像得太多,雖然係咁樣,但味道都幾好食,薯蓉好香牛油味,亦都有好多蟹肉,同埋份量超多囉🍳Scramble Eggs 驚唔夠飽加咗個炒蛋,炒得好滑好香🤤☕️Lemongrass and Ginger Tea黎呢度應該係飲咖啡先係㗎嘛,但夜晚唔夠膽飲咖啡🥲所以叫個茶算啦,用個靚靚嘅鐵壺上,好保温整體感覺幾好,下次想試下佢個Brunch Board 😌

🦞Lobster Pasta

🥔Crab Fat Mashed Potato Bowl

🍳Scramble Eggs
驚唔夠飽加咗個炒蛋,炒得好滑好香🤤

☕️Lemongrass and Ginger Tea

整體感覺幾好,下次想試下佢個Brunch Board 😌