2023-07-12 53 浏览
#ftf_紅磡睇得又食得 高質素Cafe紐奥良炸雞翅配明太子蛋黃醬 $88⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大大隻雞翼炸得香脆唔油膩,熱辣辣雞翼配冰凍咸香明太子蛋黃醬會食上癮!奶油煎美國封門柳扒配薯蓉 $208⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️封門柳切得厚身有肉味,好多餐廳薯菜係配角,但依度整得非常用心!薯蓉係有薯粒既,加入牛油同忌廉去烚。新鮮蔬菜輕輕咁烘烤過好!鮮!甜!白汁牛油煮蜆配香脆多士 $128⭐️⭐️⭐️⭐️夠哂大份,鮮蜆都好大隻,不過個人覺得牛油可以再多啲,蜆可以再新鮮啲。士多啤梨乳酪抹茶芭菲 $98⭐️⭐️⭐️⭐️芭菲杯層次豐富打卡一流!中間玄米粒粒同法式牛油脆片同雪糕特別夾,抹茶同士多啤梨既配搭不敗經典,如果個底既濃抹茶醬再多啲就好啦!🍴 Niksen Koffie (紅磡)📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G8E號舖回頭率🤡🤡🤡🤡🤡性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
#ftf_紅磡

白汁牛油煮蜆配香脆多士 $128
⭐️⭐️⭐️⭐️

士多啤梨乳酪抹茶芭菲 $98
⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 Niksen Koffie (紅磡)
📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G8E號舖

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2023-07-12 57 浏览
Niksen Koffie.💭Thoughts: Finally, another aesthetic coffee place in Whampoa! .I had high hopes so I was rather disappointed on my first visit when their cauliflower rice and chicken breast just tasted so blend🥲 The pizza was also average at best. The best-tasting item was the pasta with spinach cream sauce, salmon and ikura 👍🏻.Thankfully, I had a much better experience during my second visit. This time we went for pasta dishes with bold strong flavours, being a spicy chicken pasta 宮保雞丁意粉and a fr
Niksen Koffie
Thankfully, I had a much better experience during my second visit. This time we went for pasta dishes with bold strong flavours, being a spicy chicken pasta 宮保雞丁意粉and a fried soft shell crab pasta 避風塘軟殼蟹意粉, both were much better executed than the dishes I had the first time!
😋Revisit? No.
👩🏻‍🍳Food rating: 3/5
👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 2.5/5
2023-07-10 56 浏览
二人咖啡店的片刻寧靜。今日放工同朋友二人去咗呢間bookmark咗好一段時間既咖啡店。士多啤梨拿破崙芭菲:今日衝過黎一大半既原因都係因為佢。因為個賣相精緻到太岩我打卡喇,個拿破崙鬆脆可口,吉士既奶香十足。配埋雪糕,香軟既麻薯、抹茶jelly一齊食,層次豐富,而且入面仲有好多片片士多啤梨🍓避風塘香辣軟殼蟹意粉🍝:意粉有硬度,有條條分明既質感,用避風塘多蒜既炒法煮既,香辣同幾有驚喜!蟹🦀️本身都香脆,如果分量大多少少就好。炸魚薯條🍟:分量唔欺場,都幾大份。兩樣野都炸到脆身。值得一提環境最安靜同chill,店員都好友善。

炸魚薯條🍟:分量唔欺場,都幾大份。兩樣野都炸到脆身。

值得一提環境最安靜同chill,店員都好友善。
2023-07-10 50 浏览
黃埔人多食店也多, 因為不想跟人迫, 就去了黃埔天地外圍的享膳坊(也不過是隔離的商場)  早個月還開了間新cafe, 當然試試地方非常寬敞, 加上可能下午時間, 環境清幽, 很舒服裝潢以木色系列, 枱之間距離感充足, 很不錯外面還有室外座位, 可能可以帶寵物共坐什菌黑松露忌廉意粉, 喜歡菌味夠, 即使有黑松露也不會被搶味明太子蛋黃醬配炸雞翼, 雞翼炸後仍很juicy, 加上明太子醬十分惹味, 吃過一碟有點未夠喉兩款食物可以作午市套餐配飲品, 跟朋友分別點了熱及凍的焙茶鮮奶還有很受歡迎的士多啤梨乳酪抹茶芭菲,  味道清新, 喜歡它中間是抹茶蒟蒻及脆米片, 不會像其他芭菲般太濃太甜
地方非常寬敞, 加上可能下午時間, 環境清幽, 很舒服
裝潢以木色系列, 枱之間距離感充足, 很不錯
外面還有室外座位, 可能可以帶寵物共坐
  • 士多啤梨乳酪抹茶芭菲
  • 明太子蛋黃醬配炸雞翼
✨紐奥良炸雞翅配明太子蛋黃醬$88雞翼厚剛肉大隻 炸得香脆 明太子醬鹹鮮味濃郁😍✨日式和風章魚燒披薩 $98材料豐富 有洋蔥、紫菜、木魚絲、章魚 大大粒幾彈牙 批底焗得香脆 淋上燒汁 幾有特色 味道也不錯!✨香煎刺身帶子明太子忌廉汁意粉$158帶子略煎左兩邊 厚身鮮甜 醬汁就比想像中淡味啲 明太子味唔算好出 幸好有三文魚子帶番少許鹹香~✨季節限定 Niksen 芭菲 $98係為左呢個芭菲而來😳 每日新鮮即制 售完即止 頂層既香印提子拿破侖餅皮酥脆 夾住吉士醬 伴上青檸雪芭 中層有煙韌麻薯、脆米、鮮忌廉 底層係香甜既香印提子同啫喱 口感很豐富 配搭得宜 一次滿足N個甜品願望 😋🍽️ Niksen Koffie #紅磡sis📍 紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G8E號舖🚆 黃埔站B出口,步行約4分鐘
✨紐奥良炸雞翅配明太子蛋黃醬$88

🍽️ Niksen Koffie #紅磡sis
📍 紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G8E號舖
🚆 黃埔站B出口,步行約4分鐘
2023-07-06 45 浏览
經常聽朋友提及依間餐廳D食物好好味,難得今日早放工就約埋friend一齊去食,真心好好味😋下次一定會再食過😁我超鐘意既係香煎刺身帶子明太子忌廉汁意粉,帶子好大粒,煎得好香,配上明太子忌廉汁同意粉,超正😍😍😍而且啖啖都食到好正既明太子👍另外,佢嘅炸雞翼配明太子蛋黃醬同經典凱撒沙拉都好正,食落去好開胃😍如果鍾意飲奶昔既話,一定要試下佢哋嘅「綠」奶昔,裡面係由牛油果同香蕉製作而成,飲落去好滑身同好好飲👍最後食左杯士多啤梨乳酪抹茶芭菲,入面既食材超豐富,打卡一流👍👍,士多啤梨乳酪同抹茶味道都好香,好值得食😋😋😋。總括而言,真心好推介大家去Niksen Koffie試下佢哋嘅美食!食物質素好高,好好味😍

2023-07-05 56 浏览
Niksen koffie位於紅磡享膳坊 就係壽司廊隔離 都好易搵到🤣 聽講係有一個美容院老闆投資開! 唔怪得裝修咁靚🥰一入到去係一家空間感好大的咖啡店 感覺去左旅行咁 入到去裝修走modern路線 柔和啡色既風格 仲要開到夜晚 最岩夜晚晚都想食cafe food 的朋友☺️ 用QR code落單非常方便!💕避風塘香辣軟殼蟹意粉香蒜味好足夠 滲入到意粉裡面 配上脆卜卜的軟殼蟹簡直一流🥰💕熱京都香月園焙茶鮮奶特別用上京都嘅焙茶粉 由牛奶轉左燕麥奶 更加品嚐到焙茶嘅深度烘焙味 🥰💕季節限定Niksen 芭菲芭菲有兩種口味 分別係香印同士多啤梨味!我地就order 左香印芭菲 上面塊拿破倫好吸睛😍 有脆脆 mochi 忌廉 青檸味sorbet😊 好似去咗一轉日本咁😂💕枝竹腐乳慢煮羊架配原隻冬菇呢道中西合璧既菜☺️ 估唔到腐乳同羊架都咁夾!

💕避風塘香辣軟殼蟹意粉
香蒜味好足夠 滲入到意粉裡面 配上脆卜卜的軟殼蟹簡直一流🥰

💕熱京都香月園焙茶鮮奶

💕季節限定Niksen 芭菲
芭菲有兩種口味 分別係香印同士多啤梨味!

💕枝竹腐乳慢煮羊架配原隻冬菇
呢道中西合璧既菜☺️ 估唔到腐乳同羊架都咁夾!
2023-07-03 65 浏览
聽朋友講黃埔原來開左好多新食肆,好多都係主打年青人,又文青,又好味,真係打卡熱點。所以就約朋友黎搵好野食。呢間Niksen Koffie 門口又大又靚,見到好大部咖啡機係門口,好型。入到去環境真係唔錯,地方大,好寬敞好舒服。好欣賞佢都有好多健康生酮食物選擇,啱好多唔同口味既人。我地就咩都食,所以首先叫左個紐奧良炸雞翼配明太子蛋黃醬。黎到佢真係炸得好好,外脆內軟,仲要好熱。而且佢唔會好咸,真係好開胃。呢個三文魚扒牛油果雞蛋藜麥花椰飯,個名好長,但又講晒佢有啲咩。個溫泉蛋煮得好靚,打爛撈落啲椰菜花碎好好味,牛油果又夠滑,三文魚都好大件,呢碟真係唔好以為好細碟,都真係好飽。日式和風章魚燒pizza, 好得意,夠特別又真係幾好食。最吸精就係呢2杯芭菲,士多啤梨同香印青提。佢地上面個拿破崙都好好味,又香,佢唔係用cream用乳酪又健康。 真係超滿足既1餐。
好欣賞佢都有好多健康生酮食物選擇,啱好多唔同口味既人。

日式和風章魚燒pizza, 好得意,夠特別又真係幾好食。

2023-06-26
2023-07-03 91 浏览
今次搵到間空間感大,坐得舒服嘅cafe,👩🏻同朋友就被佢哋個甜品吸引咗😍,想知更多食評就要睇落去啦!.(🌟為推薦菜式).🌟香煎刺身帶子明太子忌廉意粉 $148帶子有三粒,剛好一人一粒,表面煎得金黃色,唔錯。明太子醬配意粉係永遠唔會輸嘅配搭,加埋三文魚子同紫菜絲就更加有和風嘅感覺。.奶油煎美國封門柳扒配薯蓉及香烤雜菜 $198封門柳煎到五成熟,熟度控制得啱啱好。但封門柳本應牛味較重,略嫌依塊唔夠牛味,但配埋醬汁都唔錯嘅。值得一讚係個薯蓉同雜菜,調味啱啱好,而且薯蓉好滑,牛油味香👍🏻。.日式和風章魚燒薄餅 $98依個薄餅就比較普通,只得章魚燒醬汁同少許章魚粒。餅底走薄脆餅乾風線,整體無咩特別,唔太驚豔,.🌟士多啤梨拿破崙抹茶芭菲 $98 (圖一)就係被封面依個芭菲吸引咗嚟依度😍,賣相好精緻好靚,啱晒打卡。上面有一大個拿破崙,入面吉士醬滿滿,下面就有綠茶蕨餅同唔算太甜嘅忌廉,加埋酸酸甜甜嘅士多啤梨🍓食就啱啱好。.Niksen Koffie都係一間適合同寵物或者女仔朋友一齊嚟打卡嘅cafe,周圍都有打卡位,仲有戶外座位。食物質素就正正常常,不過不失,👩🏻就特別推薦佢哋嘅芭菲,無食過依個芭菲都唔
(🌟為推薦菜式)
🌟香煎刺身帶子明太子忌廉意粉 $148
奶油煎美國封門柳扒配薯蓉及香烤雜菜 $198
日式和風章魚燒薄餅 $98
🌟士多啤梨拿破崙抹茶芭菲 $98 (圖一)
Niksen Koffie都係一間適合同寵物或者女仔朋友一齊嚟打卡嘅cafe,周圍都有打卡位,仲有戶外座位。食物質素就正正常常,不過不失,👩🏻就特別推薦佢哋嘅芭菲,無食過依個芭菲都唔算真正嚟過啊!
香煎刺身帶子明太子忌廉意粉
奶油煎美國封門柳扒配薯蓉及香烤雜菜
日式和風章魚燒薄餅
香煎刺身帶子明太子忌廉意粉
2023-07-03 93 浏览
今日嚟到黃埔呢間Niksen Koffie 木系打卡cafe~~ 上網見到佢個芭菲好吸引 就好想嚟打卡🤣 室內環境好大 有戶外可以坐仲可以帶寵物 不過天氣熱我一定揀室內🫢 坐低就用QR code自助點餐 有埋圖👍🏻 傳統蛋汁卡邦尼意粉 $128呢個一上台超香芝士味 濃郁嘅蛋汁卡邦尼 意粉掛汁程度非常好 食到最後都唔算好膩👍🏻 炸魚薯條 $128好大份嘅炸魚薯條😍 有三大塊魚柳 外面炸得香脆 魚柳又唔會好乾👍🏻 同埋薯條都好好食😋 曰式和風章魚燒披薩 $98呢個Pizza有驚喜🤩 淨係上枱已經覺得食緊章魚燒嘅味 點知食落真係有粒粒章魚🐙 pizza皮烤得香脆 好好食😌 土多啤梨拿破崙抹茶芭菲 $98主角嚟啦🤩 好靚靚嘅芭菲~ 入面有士多啤梨、拿破崙、雲呢拿雪糕、脆米、抹茶蒟蒻、麻糬 超豐富😋拿破崙好酥脆 吉士唔會太甜 脆米加埋啲cream都仲係好脆 好食又好岩打卡😙 場內仲有唔少打卡嘅地方~ 整體嚟講 呢間Niksen Koffie 環境舒適 店員服務態度好 食物質素好又可以打卡 好啱同朋友喺度食嘢傾偈 一定會再嚟~😉

傳統蛋汁卡邦尼意粉 $128
傳統蛋汁卡邦尼意粉

炸魚薯條 $128
炸魚薯條

曰式和風章魚燒披薩 $98
曰式和風章魚燒披薩

土多啤梨拿破崙抹茶芭菲 $98
士多啤梨拿破崙抹茶芭菲

場內仲有唔少打卡嘅地方~

傳統蛋汁卡邦尼意粉
炸魚薯條
曰式和風章魚燒披薩
2023-06-30 144 浏览
餐廳一眼望,超闊落,而且環境舒服,顏色柔和。掃qr code落單,menu選擇除左主食,仲有幾款特別少見既肉類。烤醉半雞配牛油炒什雜及薯蓉($188),即叫即烤,所以大概等30分鐘,但等得有價值~完全高水準,真心大推。首先,冇諗過會呈現雞腳爪,好盞鬼。其次,一切開烤雞,就聽到脆卜卜既聲音,外皮烤得超脆,唔膩。同時,一股酒味湧出來,而且雞肉冒煙,熱辣辣食。酒味久久不散,每啖雞肉都充滿醉酒味,真係好入味,就算雞胸部分都唔鞋口。完全冇諗過cafe都可以整到咁高質既雞肉,加上菜式夠特別,唔會係其他cafe食到。底部既薯蓉加入牛油烹調,幼滑,另有粒粒薯仔、菇粒混合,多種層次。雞肉汁亦作提味。白酒牛油汁煮鮮蜆($128),蜆肉鮮甜冇沙,大概有20隻,每隻都肥美。與上一款菜式比較,酒味相對冇咁濃烈,但白酒汁配麵包食,酒味就超突出。麵包烘烤後,非常脆身。配煮汁食,一流。單睇菜式名字,唔會知有麵包配,但睇menu相,就好清楚見到~同menu相一樣冇分別。士多啤梨乳酪抹茶芭菲,signature甜品,一次過滿足食2種甜品既願望。外型有種日本昭和風感覺,打卡一流。芭菲每層都特別又驚喜,上層雪糕奶味重,混合脆

烤醉半雞配牛油炒什雜及薯蓉

白酒牛油汁煮鮮蜆

士多啤梨乳酪抹茶芭菲

芭菲每層都特別又驚喜,上層雪糕奶味重,混合脆脆餅碎,士多啤梨微酸,中和雪糕甜味。中層有微微茶味(?)既蒟蒻,仲有麻糬,口感豐富。

侍應貼心,俾多個碟,方便可以食拿破崙。脆皮脆身,cream唔膩,層層鬆化既口感。無論賣相/味道,都高質。

熱久正小山園抹茶鮮奶

熱久正小山園抹茶鮮奶($48),飲品有咖啡、酒精等類型。熱飲拉花靚,抹茶味濃郁,泡沫打得幼滑。

熱京都香月園培茶鮮奶

熱京都香月園培茶鮮奶($48),尼杯就連泡沫都充滿培茶味,好濃厚。飲到中途,建議拌一拌,等底部茶粉混合好d。

整體,出乎意料地有好多少見/特別菜式,賣相及味道都高水準。重點係坐得超舒服,環境已勝一籌。
2023-06-29
烤醉半雞配牛油炒什雜及薯蓉
白酒牛油汁煮鮮蜆
士多啤梨乳酪抹茶芭菲
熱久正小山園抹茶鮮奶
熱京都香月園培茶鮮奶
2023-06-28 67 浏览
喺IG見到呢一個芭菲好多次,默默收左係口袋等去黃埔搵野食😋 呢間咖啡廳好寬敞,感覺好明亮好舒服,餐廳主要係木系嘅傢俬為主調。嘢食方面就叫咗好幾款:⭐️日式和風章魚燒薄餅呢個薄Pizza口感非常之好,佢又薄又脆,再加上日式嘅和風章魚燒汁,同埋啲木魚同埋紫菜,令到成個薄餅都好香口~⭐️厚切慢煮唐揚豬腩肉配菠蘿蓉酸甜醬呢個豬腩肉係意外地非常之好食,估唔到咖啡廳嘅煮食都可以咁出色!豬腩肉燒得非常之香脆,油脂香濃,再加上配上嘅酸甜醬,非常之惹味!⭐️士多啤梨乳酪抹茶芭菲當然唔少得呢個期待已久嘅甜品,個賣相非常之吸引!芭菲層次好豐富,唔單止有拿破崙係個面頭,仲有雪糕、脆米、抹茶麻糬等等。令人食到啖啖的幸福感!😍⭐️Matcha latte 我最尾仲叫咗杯嘢飲,抹茶味道都非常之香濃!整體嚟講呢間餐廳我非常之推薦,環境嘢食都係又靚又好味😋
喺IG見到呢一個芭菲好多次,默默收左係口袋等去黃埔搵野食😋

⭐️日式和風章魚燒薄餅

⭐️厚切慢煮唐揚豬腩肉配菠蘿蓉酸甜醬

⭐️士多啤梨乳酪抹茶芭菲

⭐️Matcha latte
我最尾仲叫咗杯嘢飲,抹茶味道都非常之香濃!

整體嚟講呢間餐廳我非常之推薦,環境嘢食都係又靚又好味😋

2023-06-27 64 浏览
呢間cafe外觀好靚好文青,入面裝修主要用木做,好多木枱同木椅,以深啡色做主調,但又放左幾塊圓型嘅鏡子去帶出時尚感,整個氛圍都好舒服好放鬆。🪵🪑💕【香印提子拿破崙芭菲】呢度最出名嘅一定係特色芭菲,每日限量新鮮即制,售完即止。最頂嘅拿破崙皮外層好酥脆,配上香甜嘅提子同軟滑嘅cream簡直係完美嘅結合🥐🍇😍【奶油香煎USA封門柳】封門柳上碟嘅時候已經香噴噴,好貼心咁切開左一片片,咬落超嫩超juicy,啲肉汁流曬出嚟,份量都好足夠,旁邊仲有薯蓉同烤雜菜,包括粟米、紅蘿蔔、車里茄等,非常滿足。🥩🥔😋【香煎三文魚】三文魚好大塊,外皮煎到金黃酥脆,入口魚肉滑嫩多汁,好香魚油味,滋味鮮美又健康。🐟🐠🎣

【香印提子拿破崙芭菲】

【奶油香煎USA封門柳】

【香煎三文魚】
2023-06-25 86 浏览
今次我地見到網上超靚芭菲,所以我地就去啦😆。餐廳夜晚會再多d野食選擇,大家可以考慮夜晚去~🙈。💸$542 💁🏼‍♀️人均$150-250整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆食物都好有味道,幾出色。服務態度:★ ★ ★ ★ ☆服務員態度好好,好有笑容。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆環境黎講都好寬敞,座位同座位比較遠,坐得會舒服d,感覺心情都會放鬆d。🥯食物方面香煎刺身帶子明太子忌廉汁意粉$148意粉好creamy😆,明太子味岩岩好,有味但唔會太濃而唔好食😝。而且配埋三文魚籽令到意粉更香。避風塘香辣軟殻蟹意粉$128意粉好香好夠味,係意外地超好食🤩。味道辣辣地幾惹味🙈,而且軟殻蟹好正超級脆😍。巴拿馬火腿蕃茄醬pizza $98Pizza好夠熱,食到拉絲效果好正😍,ham既味道會偏咸d,令到pizza唔會冇味😝。士多啤梨乳酪抹茶芭菲$98依個芭菲有好多層次🤩,外表都超靚,要由最上既千層酥襯埋雲呢拿雪糕甜甜地,再食到杯裡面微酸既士多啤梨襯乳酪同抹茶奶涷。之後再食到最底甘甘地既抹茶醬麻薯😆。

💸$542 💁🏼‍♀️人均$150-250
整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆
食物都好有味道,幾出色。

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆
服務員態度好好,好有笑容。

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆

🥯食物方面

香煎刺身帶子明太子忌廉汁意粉$148

避風塘香辣軟殻蟹意粉$128

巴拿馬火腿蕃茄醬pizza $98

士多啤梨乳酪抹茶芭菲$98
2023-06-25 114 浏览
今日約左朋友去到黃埔呢間Niksen Koffie,呢度地理位置方便,無論喺黃埔站定紅磡站落車其實都可以好快到。佢就係喺黃埔天地享膳坊第四期嘅地下,呢度有好多餐廳,但Niksen Koffie就特別搶眼,因為無論呢度嘅空間感定係裝修風格都令人眼前一亮啊!聽講呢度有成6000呎,枱同枱之間嘅空間感十足,真係啱晒約埋三五知己喺度食吓嘢,傾吓偈。裝修風格好簡約,清新,比到人一種好寧靜舒服嘅感覺!一諗到可以喺度同朋友傾住計,食下嘢,渡過一個下午就覺得好寫意!我同朋友都好鍾意食意粉,所以就每人叫咗一個意粉share食。佢要咗呢個香煎帶子刺身明太子忌廉汁意粉,帶子好大粒又新鮮,明太子忌廉汁好Creamy,意粉上面仲加咗三文魚子同紫菜整個意粉嘅配搭,令人胃口大開!我就揀咗呢個避風塘香辣軟殼蟹意粉,軟殼蟹唔算大隻,但勝在香脆新鮮,蒜粒同鹹蛋黃碎將成個意粉既味道升級變得更加惹味!呢個甜品真係好吸引🤩!熱情芒,成個都係慕斯黎架,睇佢顏色就覺得好熱情味道酸酸甜甜,入面重有煙煙韌韌嘅白色粒粒,口感極佳,重加左桂花啊!好香好有心思!我地重叫左兩杯嘢飲抹茶鮮奶同埋焙茶鮮奶,好濃茶香

呢個甜品真係好吸引🤩!

熱情芒,成個都係慕斯黎架,睇佢顏色就覺得好熱情

我地重叫左兩杯嘢飲

抹茶鮮奶同埋焙茶鮮奶,好濃茶香