2017-02-19 135 浏览
今日同朋友行街街 行到攰 所以想揾間餐廳平食晚飯平日餐廳都算幾多人 差不多七點多 個場都幾多人 大家如果想食 可以訂定枱先 去到有dinner set 每個都係百幾蚊 銅鑼灣依個地段真係超值Dinner set 有 沙律 餐湯 main dish 仲可以以優惠價加購前菜 三文魚他他沙律係 Cesar salad 沙律菜好新鮮 份量都好足 雖然係套餐送 但一啲都唔hea beacon 麵包粒 樣樣都齊哂 good👍🏼蟹肉龍蝦汁意粉意粉質感無得彈 煮到軟硬適中 麵既中間 仲有少少硬 食落去好perfect 蟹肉係拆散嘅 唔算太多 龍蝦汁好香 唔似canned soup😀 值得一試乳酪雪糕乳酪味超香濃 係偏軟既雪糕 好香 勁好食 唔會太奶並勁大一球😂😂 好滿足乳酪沙冰乳酪沙冰只係$42杯 但係幾大杯 用咗好多乳酪整 所以好香 但整體比較thick 較有飽肚感 同人share 就最啱✌🏼️
今日同朋友行街街 行到攰 所以想揾間餐廳平食晚飯

沙律

蟹肉龍蝦汁意粉

乳酪雪糕

乳酪沙冰

2017-02-07
  • 乳酪雪糕
岩岩過完年都要同同事食返餐開年飯,想系銅鑼灣呢邊搵間平平地既西餐真系唔容易,幾經辛苦終於search到呢間"Neighbor",食完真系覺得不枉此行。叫dinner set之餘亦都叫左唔同既小食。南瓜湯作開首,顏色鮮橙,望落都已經覺得甜,南瓜味幾香濃,而且應該落左相當份量既忌廉,所以質感非常creamy。水牛城雞翼一定要點啦,香辣醬汁都幾香濃惹味,食到停唔到口,一碟六隻正常黎講系唔會夠食,都幾好味,但我認為個醬方面,辣味可以再突出少少。千島醬海鮮pizza,一共有六塊,焗得幾香脆,海鮮等用料都幾足,用千島醬黎焗都幾夾,呢個pizza整體都幾好食。露絲瑪莉羊扒: 羊扒共有三件,但每件都切得有相當厚度,非常有肉感。羊扒只系用左鹽同黑椒黎燒,可見其根本質素蠻不錯,因為很多餐廳會因羊扒質素不好而用不少孜然粉黎增加味道,但呢塊羊扒本身羊肉香而不羶。最正就系連埋邊邊個位啲脂肪黎食,非常香。
2017-02-03
2017-02-18 97 浏览
匆匆那年,我們的友誼冰封三尺,不相往來。後來,又走在一起,且漸行漸近,回到原點。在人生漫漫的旅途上,慶幸有你這一位夥伴,一起走過十多個寒冬。這夜,貪新忘舊的我倆,趁著Happy Friday,來到銅鑼灣邊寧頓街的新店Neighbor,共晉晚餐。 這兒,曾是一間擁有三層玩具潮店的唐樓。不欲獨自爬上陜窄的樓梯,故一直過門而不入。今日,有你結伴,就一起去吧看個究竟吧﹗ 白色磚頭砌成的牆壁上,有粉紅色耀眼「Love is the drug」的燈飾裝置。對啊,愛是一種毒藥,教人不能自拔地愛上。越愛,越執著,越在意,就越容易變恨。 餐廳裝潢走原始簡樸的風格,以水泥、紅白磚頭和木製傢俬為基調,型格時髦中,帶點粗獷不羈的感覺。一樓地下,設有水吧及小吧枱,適合途經客人,入內稍作休息及嘆杯咖啡或特飲。 接著,在柔和燈光下,爬上又窄且高的樓梯,就到達二樓。個人而言,蠻喜歡樓梯旁放置的大小不一綠意盎然的盆栽擺設。 二樓用餐區的一大幅牆壁,鋪有一大片綠油油的草葉作裝飾,讓客人眼珠大飽眼福之福,也大大豐富了餐廳的內涵和韻味。 坐下安頓好後,第一件事,當然是細看餐牌了﹗不消片刻,決定要一份晚市套餐,包餐湯、

坐下安頓好後,第一件事,當然是細看餐牌了﹗不消片刻,決定要一份晚市套餐,包餐湯、沙律、主菜和甜品,索價由$168-$248不等。

是夜餐湯有黑松露蘑菇忌廉湯,大廚把香滑蘑菇切成碎粒後,混入忌廉同煮,湯的稠密度恰到好處,菌香盈盈,且甚有口感和嚼勁,黑松露則不太著迹,最後撒上的香草也加添了一份香氣。

凱撒沙律,沙律菜人口爽脆清甜,新鮮之作,拌入脆卜卜麵包粒、香脆煙肉和芝士碎,食味不賴。

不好紅肉的我們,主菜,要了相對較輕盈的銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁$248。一碟有兩件連魚皮香煎的銀鱈魚,火喉拿捏準繩,因此,銀鱈魚皮脆肉嫩且滑,配以香草檸檬牛油忌廉汁,更為惹味。

不過,伴碟的,不是蔬菜,反而是炸薯條,感覺不太匹配。而且,炸薯條入口不太香脆。

單點的龍蝦汁蟹肉意大利粉$108,意大利粉入口爽彈具咬口,且條條均勻地沾滿了粘密濃稠鮮香的龍蝦汁,且配上鮮嫩蟹肉,鮮味澎湃。

嘴饞下,又點來了一客小食 - 芝士焗青口$52。友人稍嫌青口焗得有點兒乾身,小妹,則喜歡芝士焗至金黃焦香,入口帶點脆,且香氣四溢。

飲品,竟是壓軸與甜品同上。口乾,且苦候多時的友人,難免有所抱怨了﹗益力多梳打$38,呷一口,挺普通的。

反而,小妹杯以士多啤梨、藍莓、紅莓、檸檬和梳打調製的求其特飲$38,入口不太甜,夠晒清新天然,且帶濃郁的果香,一點兒也不求其啊﹗

跟餐的甜品,是一球質感黏稠細密且香細滑的乳酪雪糕,與坊間之作略有不同,酸酸甜甜,消滯又解膩。她說,這種口感,我們先前吃過,但忘了那年那日那餐廳。只依稀記得,店主說過,乳酪雪糕加入鷹粟粉,就會製出這種口感的雪糕。

離開前,去了一轉廁所,順道參觀了四樓。
2017-02-18 4174 浏览
舊同事岩岩出左 Bonus,話想食餐好,於是就提議去銅鑼灣 Neighbor 食晚飯 ~好在訂左位,所以唔洗等,一去到就有位坐!叫左 2 個 Set Dinner,所以有 2 碗黑松露磨菇忌廉湯~忌廉湯有好香黑松露味,而且入面好多料,飲完成杯竟然有少少飽肚感! 之後黎 2 個salad,分別係:Caesar salad 及 parma ham salad ~Caesar salad 有生菜丶蕃茄丶芝士,味道清新而且平衡得好好,口感豐富;而 Parma ham salad 既巴馬火腿充滿鹹香,不過如果有清甜的蜜瓜配上就會更Perfect ! 小食叫左個芝士焗西蘭花~呢個真心推介,西蘭花爽脆青綠,而且同香濃既芝士好匹配,食落口好爽! 之後主菜黎喇~就係美國安格斯肉眼配紅酒汁!呢塊美國安格斯肉眼既份量好大,我地叫左7成熟,肉質都仍然保持鮮嫩 ~另外薯條炸得好香脆,咸度適中,令人忍唔住食完一條又一條! 另一個主菜,本身我地係點左個銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁~不過原來當日冇哂銀鱈魚,佢地比左三文魚扒,份量又係超大條,都好滋味、健康。 餐飲叫左榛子朱古力,拉花拉得好靚,而且味道香濃! 最後甜品係乳酪雪

好在訂左位,所以唔洗等,一去到就有位坐!

小食叫左個芝士焗西蘭花~

之後主菜黎喇~就係美國安格斯肉眼配紅酒汁!

另外薯條炸得好香脆,咸度適中,令人忍唔住食完一條又一條!

另一個主菜,本身我地係點左個銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁~

餐飲叫左榛子朱古力,拉花拉得好靚,而且味道香濃!

最後甜品係乳酪雪糕,味道特別,冇想像中咁酸,幾消滯~

Overall, 味道、環境、衛生都唔錯,而且職員既服務都好好~值得再黎!
2017-02-17
庆祝纪念
纪念日
2017-02-17 138 浏览
今年情人節撞正男友上班,就提早一天慶祝。餐廳方面由我選擇,經過一番research後我選了這間口碑不錯的西餐廳。到埗後才發現餐廳共有三層,每層約千尺,樓底亦很高,地方闊絡,店員把我們領到最高的一層,昏暗的燈光,加上一首首情歌,營造岀浪漫的氣氛。情人節當然有set,最便宜的只是$388/2位,在銅鑼灣區可謂非常抵食!不過我們見其他主菜和小食同樣吸引,就決定a la carte。黑松露蘑菇忌廉湯雖然只是餐湯,但餐湯沒有將貨就價,一上桌就嗅到香濃的黑松露香,餐湯加了忌廉令到口感更加香滑,同時還保留一點蘑菇粒的口感,略有咬口,口感上很有層次,不過餐湯呈糊狀濃稠了一點,可以掌握得好一點。煙三文魚田園沙律 ($58)份量十分足,大大的一盤沙律,性價比甚高,除了新鮮爽脆的沙律醬,還有粟米及青瓜,增添口感。拌上麻醬是穩陣之選,但吃來還多了一點酸,我想是餐廳加了一點柚子醋吧?整體開胃清新,確是一道不錯的前菜。鵝肝多士 ($68)每次吃西餐我都例必點一客鵝肝作前菜,鵝肝豐腴的口感深得我心,這兒的岀品沒有令我失望,鵝肝表面微焦,入口軟滑散發脂香,和脆口的多士產生口感上的強烈對比。而且,$68竟然有如此厚身的

黑松露蘑菇忌廉湯

煙三文魚田園沙律 ($58)

鵝肝多士 ($68)

每次吃西餐我都例必點一客鵝肝作前菜,鵝肝豐腴的口感深得我心,這兒的岀品沒有令我失望,鵝肝表面微焦,入口軟滑散發脂香,和脆口的多士產生口感上的強烈對比。而且,$68竟然有如此厚身的鵝肝,超抵!
墨西哥雞鎚 ($58)

一客有6件,每人分到3大件,比想像中大份呢!每件雞鎚都烤得香口,不會太油膩,雞肉肉質嫩滑,但肉汁就稍嫌不多,勝在調味味道不錯,面頭的醬汁甜中帶微辣,與雞鎚味道配搭,很有風味。
龍蝦汁蟹肉意大利粉($108)

意大利粉煮得十分岀色,生熟度控制得剛剛好,意粉外面軟淋,中間一點半熟不生,口感絕對al dente!每條意粉雖然肉眼見不到有掛着龍蝦汁,但卻可以吃到鮮甜的龍蝦味,我想是因爲意粉煮得十分入味吧。下得毫不吝嗇的蟹肉也為意粉帶來更多鮮味。這意粉實在好吃到不得了!必點!
露絲瑪莉羊扒($198)

羊扒有三件之多,同樣叫人滿足,輕輕切開比我們要求的五成熟略多了一點,幸好羊扒依舊軟腍,人口陣陣羊羶香,成品不錯。伴菜的薯條更是驚喜,個人特愛薯條這種軟綿綿的質感,薯味香濃,令我也不理邪惡,吃不停口!
乳酪雪糕窩夫

雖然已經吃到接近8成飽,但少了甜品總感覺不夠圓滿,怎能夠不點呢?窩夫上面放著大大的一球乳酪雪糕,雪糕不會太容易溶,乳酪味尚算香濃,如果可以再酸多一點會更好。窩夫因為不能太熱加速雪糕溶掉的速度,所以我始終覺得窩夫有點不足。
我們還點了兩杯特飲,名字都十分有趣,玩味十足!

可遇不可求($38)

這杯飲品以桃為主角,飲起來我覺得十分像夾軟糖的味道,但又不會覺得太人工或太甜,值得一試。
小丑($38)

男友的這杯小丑成份有藍莓、7 up和梳打,味道還可以。
最後,謝謝你的驚喜,和這些年對我的寵愛!
還記得這條「邊寧頓街」寂寂無名,最記得這條街有間傳統押舖及三層高的玩具模型店。現在的邊寧頓街近年熱鬧起來,不少新派餐廳進駐,就連玩具模型店突然消失,換上一家西餐廳,名叫“Neighbor”第一層:面積不大,只有幾張靠窗面向行人路的高脚椅,背後是個小水吧,氣氛似Cafe.第二層:經過條長樓梯便到了2樓。這層的裝潢用上大量仿植物,枱櫈用木作材料,有如置身石屎森林中的綠州。這層有幾張長枱,非常適合大夥兒用餐。星期五的晚上,未到8點差不多坐滿,建議早D訂位。第三層:牆身用馬賽克作裝飾,又有另一番風味。筆者個人比較喜歡二樓的風格。餐牌只有一頁,分為前菜、小食、意粉、肉類、意大利飯及薄餅。價格定位比同區餐廳比較經濟實惠得多!簡單的餐牌如果有圖片的話更加完美。另外餐廳供應6款晚餐,晚餐包含餐湯、沙律、主菜及餐飲,省去不少煩惱。這裡的碗碟都印有“1980”的字樣,好奇地問下店員,原來店主在法國旅行時到過一間名叫“1980”的餐廳並且留下深刻印象,於是把自己餐廳的碗碟印上“1980”。今晚實在太肚餓,等待老公首先叫份小食【水牛城雞翼$62】呈上的雞翼跟心目中的Buffalo wings有些落差。Buff
今晚實在太肚餓,等待老公首先叫份小食【水牛城雞翼$62】呈上的雞翼跟心目中的Buffalo wings有些落差。Buffalo wings 應該有層稍微濕潤的特色醬汁包裹著雞翼的外皮,顏色應該呈橙色……但這個Buffalo wings 卻是烤焗而成。味道有蜜糖的甜又有香草的香,味道倒不錯,只是名字攪錯了。
【蘑菇湯】有種非常熟悉的味道,跟老公想了很久,終於要一問店員。這個味道就是洋蔥!湯內應該加入煎香過的洋蔥再打成蓉。
加入洋蔥蓉令這個磨菇湯多份口感而且味道增鮮不少。做法簡單實惠,但效果突出,確實聰明!
如果又有湯又有前菜的話,通常兩者之中份量少一點。這個【凱撒沙律】真不少,有一大碗菜,健康之選!
【美國安格斯牛扒配紅酒汁 $248】
牛扒用一塊木砧板呈上,有一點高級專業扒房的品味。在昏暗的燈光下,看見表面烤得微微焦香,只可惜缺少了明火烤爐的獨有坑紋。再細心看清楚,牛扒表面滲出了少少血水,甚至乎已經流到木砧板上面,將原本放在木砧板邊緣的一小撮粗粒海鹽沖散及沾濕。木砧板邊緣的淺坑也可以見到積聚下來的血水,如果牛扒只是放在普通的白色瓷碟上,肯定會見到血水流滿整隻碟底。
切開牛扒,肉質呈現粉紅色,肯定只是六七成熟左右,完全符合原本的要求。牛扒雖然未至於非常鬆軟,但肉味相當濃厚;始終只是普通安格斯,並非頂級的 Prime Black Augus,有這樣的質素已相當不錯了。木砧板面上的血水應該是牛扒煎好之後沒有足夠時間 resting, 如果火候控制得好一點應該可以處理這個基本問題。
【千島海鮮薄餅 $178】筆者至愛就是又薄又脆的Pizza,當然要試下!
用料豐富,又有拉絲效果。略嫌薄餅邊烘得過火,燻黑而且沒有脆口的效果。
原本晚餐只包括普通餐飲,但見到這裡的特飲名字非常特別,好似有“可遇不可求”、“垃圾桶”、“求其特飲”。當然不介意加錢轉特飲試。
威迫老公點了這個名字超級出位,叫做【斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙】這杯名字古裏古怪的飲品送上來的時候真的嚇了一跳,全綠色、表面有一層白色泡沫、泡沫表面還有一些紅色的「血絲」。呷一口,「綠色」原來只不過是菠蘿汁添加了薄荷味的濃縮液,「白色泡沫」只不過是利用機器打出來的菠蘿汁泡沫,「紅色血絲」其實是士多啤梨糖漿。味道並不是太特別,勝在造型及名字突出。
【Oreo Cookies 奶昔沙冰】筆者雖然超愛朱古力,但對Oreo Cookies有些抗拒,因為印象中的Oreo Cookies 都是超級甜而且膩。這個Preo cookies 奶昔沙冰出奇的好味,喝完一大杯都沒有甜膩感。
食完飯埋單。店員主動詢問食物味道如何。老公最鍾意吹水,不斷提出意見,店員細心耹聽表現誠懇。如此誠懇餐廳,不得不支持!
2017-02-03
2017-02-16 127 浏览
情人節正日要番學,咩都無慶祝不過都好既,唔洗買貴花,唔洗食貴套餐。所以2月15號要即刻約番見面補數!呢間餐廳o係利園附近,都幾易搵,大大個閃燈Neighbor招牌,一望就會見到!二人行,一人選一個set dinner,再分享黎食,特別開心啦。晚餐選擇都多,有意粉類,薄餅同肉食等,每個跟湯,甜品同飲品(叫特飲可再加錢要)。雜菜湯夠曬濃郁,重重既蕃茄味,匙匙都裝到不同既菜,椰菜、紅蘿蔔、洋蔥等,滿足:)凱撒沙律見到滿佈巴馬臣芝士,實在興奮呢。dressing剛好,生菜爽脆,不過好似差面包粒啵美國安格斯肉眼大時大節,好似一定要据番塊扒先似樣咁呢塊扒真係夠曬份量,切開左都有成十舊架睇見都知道肉汁多,煮得七成剛剛好德國燒豬仔骨唔好俾個圖嚇親,因為呢D ribs其實骨大肉唔算話好多,不過只食個燒汁都要lamb手指啦個燒汁好薏味:)而且肉好細嫩,好易就食到出黎!呢到既薯條超大超粗,我大愛,不過如果可以另外放仲好,唔會俾件扒壓到稔左!同埋貪心的我鐘意件RIBS多d汁,如果另外上一小兜汁就完美跟餐甜品,芒果雪糕街上品牌,普通,正常Cookie Milkshake曲奇味夠,我想多d雪糕同奶去blend會更
情人節正日要番學,咩都無慶祝

不過都好既,唔洗買貴花,唔洗食貴套餐。

所以2月15號要即刻約番見面補數!

Set Soup
雜菜湯

夠曬濃郁,重重既蕃茄味,

匙匙都裝到不同既菜,椰菜、紅蘿蔔、洋蔥等,滿足:)
Set Cesar Salad
凱撒沙律

見到滿佈巴馬臣芝士,實在興奮呢。

dressing剛好,生菜爽脆,不過好似差面包粒啵
美國安格斯肉眼
大時大節,好似一定要据番塊扒先似樣咁

呢塊扒真係夠曬份量,切開左都有成十舊架
Rib Eye
睇見都知道肉汁多,煮得七成剛剛好
Ribs
Ribs
德國燒豬仔骨
唔好俾個圖嚇親,因為呢D ribs其實骨大

肉唔算話好多,不過只食個燒汁都要lamb手指啦

個燒汁好薏味:)而且肉好細嫩,好易就食到出黎!
呢到既薯條超大超粗,我大愛,

不過如果可以另外放仲好,唔會俾件扒壓到稔左!

同埋貪心的我鐘意件RIBS多d汁,如果另外上一小兜汁就完美
Dessert-Mango ice cream
跟餐甜品,芒果雪糕
街上品牌,普通,正常
Oreo Cookie Milkshake
Cookie Milkshake
曲奇味夠,我想多d雪糕同奶去blend會更creamy
Neighbor
好清新FRUITY荔枝味既飲品,唔錯
2017-02-15
2017-02-16 1597 浏览
Neighbor 呢個鋪位, 旺中帶靜, 有適合2個人黎晚上有dinner set, salad & soup, main course + dessert ! 好多野食呀 好鐘意隻碟, 好靚appetizer : Caesar salad - 菜好fresh !!! Caesar source 份量岩岩好, 仲有脆脆包, such a refreshing appetizer ! cream broccoli soup - 太creamy , 飲完已經好飽啦, hahaha另外叫左個Foie Gras Toast $68 - Foie Gras 好大件, 好厚身 but the toast is a bit too oily Chicken & Crab Meat Spaghetti in Tom Yum Sauce $168 set - So match ! so nice ! 估唔到, 好特別 ! 好創新 !!!個Spaghetti 都幾spicy , 但你又會愈來愈想食wor, 個sacue 做得好好, 岩岩掛唒係個Spaghetti 到 ! nice ! Angus Rib-
Neighbor 呢個鋪位, 旺中帶靜, 有適合2個人黎
好鐘意隻碟, 好靚
Angus Rib- eye steak $248 set - size quite big, we order medium but turn out is medium well done, a bit over cook, other then that, the steak is nice, the texture is tender

Best yogurt ice-cream ever !!!

QQ 的咬口, 好好好特別 ! 平日唔係點食凍野既我都忍唔住食唒成個雪糕

Love it !
  • yogurt ice-cream
2017-02-16 246 浏览
情人節男朋友花心思去揀選餐廳預約食飯, 他說西方情人節應該食西餐應節, 如果我選的話我就不會選西餐了, 兩個人一起吃什麼也高興, 除了西餐其他國菜式也很好食, 甚至食地道美食我也不介意, 須知道這天食西餐是有夠不值的。 其實花費不是最大問題, 如果食物質素好, 也食得開心, 也花得有所值, 可惜的是他選擇的NEIGHBOR質素麻麻, 他自己也覺得中伏了, 那麼我就記下來, 希望其他食客提防一下。服務方面算是不錯, 店員今晚很繁忙, 要做幾轉客, 無停手, 但都保持禮貌, 只是有時等食物、水、埋單比較久, 店員較年輕, 或有疏忽的時候, 遺漏了。 環境方面, 二樓比較靚但較狹窄, 較有情調, 三樓像工廈, 一片灰暗, 但坐位較闊落。情人節期望西餐廳有悠揚音樂增加情調, 可是沒有, 更差的是, 間唔中有一些噪音, 應該是音響問題, 像好大聲的拉枱椅聲, 令人興致盡失。 訂位時說這天要指定食情人節二人套餐, 後來見到旁邊情侶可散叫, 也令我們很不滿, 憑什麼他們可選擇我們不能? 而情侶套餐是沒有二選一的, 全部食物指定, 價錢$520。 布拉諾沙律配煙三文魚忌廉芝士卷: 沙律就只像一般凱撒

而情侶套餐是沒有二選一的, 全部食物指定, 價錢$520。

布拉諾沙律配煙三文魚忌廉芝士卷: 沙律就只像一般凱撒沙律, 生菜蠻爽脆新鮮, 煙三文魚唔太咸, 份量少, 忌廉芝士好香但只有一小件, 大部分都是菜。

黑松露磨菇忌廉湯: 太濃稠有點像糊仔狀
, 黑松露味道不太出, 磨菇味較多, 有磨菇粒粒, 都幾香。

西西里雞翼: 而我不知道西西里為何物, 只見雞翼又瘦又乾
, 是一般的炸雞翼, 還是很差那種, 雞翼都整到咁難食實在罕見。

美國安格斯肉眼配芝士薯波: 肉眼medium熟度算差不多, 沒有牛扒汁相配只有茄汁, 本人不愛牛扒所以沒多食, 底下有兩個薯波, 是無薯味的
, 要沾茄汁食, 芝士只在中間有少得可憐的份量, 完全失敗。

香煎三文魚扒配香烤紫薯: 三文魚扒煎到偏dry, 質感較粗糙
, 紫薯用錫紙包住原條焗, 係全餐最好食的, 頗甜薯香濃。

意式合桃蝦: 我也不知合桃蝦為何物, 但這只是普通蝦, 煮到over左, 又係好乾, 粗糙, 蝦味甚弱, 不新鮮。

朱古力布朗尼: 等左好耐先上的甜品, 雪糕像是牛記或維記的芒果雪糕, 布朗尼就偏甜和硬, 唔夠鬆軟。

跟餐飲特飲要加$25或$13, 凍的綠色這杯有叫大青蛙是薄荷和菠蘿特飲, 有薄荷本應清新但太甜了, 好似飲糖水, 熱的是薄荷朱古力, 亦是太過甜, 朱古力味又不夠濃。

菜式巧立名目, 眼高手低, 西餐來說是我們食過同level之中屬中下, 食物質素有待改善, 環境也相當一般, 氣氛欠奉, 莫說慶祝節日, 普通拍拖也不太舒服的地方。經一事蔡一智, 下次要更小心選擇餐廳。
2017-02-14
庆祝纪念
情人节
銅鑼灣要食都很方便到處都是食肆,今天需要在呢區工作 和同事找到呢間西餐吃過LUNCH 下午再努力 門外都是因裝修非常新吸引我地入去 不單只舖面佈置得光猛 ,地舖店內有擺放的似足bar 枱 店員有我們上一樓原來還有二樓及三樓,但三樓仍就未開放 剛剛中午時間,滿滿的人一群一群由店員安排入座 一樓的佈置很舒適及有高雅的座位 一張張木製餐枱 LUNCH SET 在銅鑼灣區真係抵食 由HK$48-HK$98 環境好地點位置夠方便 龍蝦汁蟹肉意大利粉 HK$108 碟上印有餐廳名,蟹肉已鋪滿於意大利粉面,蟹肉份量都非常多 中間圓圓的低層看似細細的,下面有著很多意粉 食既的時候攪拌均勻食已經品嚐到豐富又鮮味既龍蝦汁 而意大利粉上都沾上龍蝦汁 真是令人吃得很滿足,食到嘴裡滿口都是飽滿感覺! (左的): 垃圾筒 HK$38因個名特別古怪所以就點一杯,入面有mango, lemon ,soda mix 埋一齊入口非常清新檸檬味同梳打汽水, 少少酸又甜清清地又解渴 (右):芒果乳酪奶昔沙冰 HK $43 大杯的驚喜,飲品方面花了很多心思用於樽裝上 口感滑滑奶昔甜而不膩,飲落清新醒胃 美國
銅鑼灣要食都很方便到處都是食肆,今天需要在呢區工作

和同事找到呢間西餐吃過LUNCH 下午再努力

門外都是因裝修非常新吸引我地入去

不單只舖面佈置得光猛 ,地舖店內有擺放的似足bar 枱

店員有我們上一樓原來還有二樓及三樓,但三樓仍就未開放

剛剛中午時間,滿滿的人一群一群由店員安排入座

一樓的佈置很舒適及有高雅的座位

一張張木製餐枱

LUNCH SET 在銅鑼灣區真係抵食

由HK$48-HK$98

環境好地點位置夠方便

龍蝦汁蟹肉意大利粉 HK$108

碟上印有餐廳名,蟹肉已鋪滿於意大利粉面,蟹肉份量都非常多

中間圓圓的低層看似細細的,下面有著很多意粉

食既的時候攪拌均勻食已經品嚐到豐富又鮮味既龍蝦汁

而意大利粉上都沾上龍蝦汁

真是令人吃得很滿足,食到嘴裡滿口都是飽滿感覺!

(左的): 垃圾筒 HK$38

入口非常清新檸檬味同梳打汽水, 少少酸又甜清清地又解渴

(右):芒果乳酪奶昔沙冰 HK $43

大杯的驚喜,飲品方面花了很多心思用於樽裝上

口感滑滑奶昔甜而不膩,飲落清新醒胃

美國安格斯肉眼扒 HK$178

用了木板代替碟,來到肉眼香氣很濃厚

伴碟有大大條粗身薯條、椰菜花球更有少少海鹽

叫左8成熟,雖然點左8成但一件件切出黎都唔會梗身

肉質幼嫩好咬口鬆軟,入口牛既肉味濃郁

可以點上少少鹽配一起食

粗薯條每一條都外脆內軟,雖然是急凍但薯仔味道同樣禁高

味道和賣相都有保證,我都介紹比個好喜歡食肉既朋友

真係冇得輸呢塊肉眼扒

食到最後來一個甜品,是大大球的乳酪雪糕

黏黏質地濃稠及豐厚,食落覺得都幾健康

入口軟滑夠綿味道甜甜的。 抵食之中很高級的西餐廳,店員服務超水準十分有禮又夠細心

我同朋友都好喜歡呢間餐廳!
题外话/补充资料: 非常抵食又夠好味
2017-02-10
We went shopping after work and walked through Pennington Street, we found here a new restaurant named ' Neighbor' , sounds nice!The environment is nice with 3 floors, large and comfortable placeWe ordered a lot and herewith what we orderedToday soup ~ Creamy mushroom soup in Black TruffleTexture is rich and really creamy, taste is pretty good as not over, actually I don't quite like black truffle but this is goodSuper creamy We also ordered salad with Japanese scallopReally big, worth to eat as

Super creamy

Really big, worth to eat as only HKD68

But only one scallop, it makes not quite good, a bit disappointed......

Anyway, the vegetables are fresh and tasty with the vinegar
This 'neighbor' which is signature drink

HKD43

with lychee, lemon, orange juice and Sprite, taste is not sweet but light sour, how a refreshing drink!
Also ordered a main course ~ Pizza

Seafood pizza in thousand island sauce

HKD128

With mixed seafood and pineapples

I think is quite heavy as got a lot creamy thousand island sauce, but the taste is good, just one thing the pizza base which is not crispy enough, I think if it makes thinner would be better
I checked with the waitress, here only got one dessert in the menu right moment as this just open for a while, so this English waffle with yogurt ice cream is the only we can order......
Ice cream is quite big, the texture is not like some kinds of yogurt ice cream we ate outside, there's more sticky and sweet, is different than the usual one, that's why I am not quite prefer this but the waffle is crispy, even this is not bad and for me I think is too heavy as I love the dessert that can be lighter!

Overall, the dishes are large enough and taste is fairly good, but if it can be more options, then would be nice!
2017-02-12 113 浏览
銅鑼灣喺一個人多地方,就算喺平日,都十分熱鬧。要搵嘢食又要冇限制用餐時間,就要俾喲心機找下........, 行下行下搵到Neighbor餐廳位於富豪酒店對面,可以滿足我們要求餐廳有3層,要行上一層,都幾得意,店內燈光柔和,裝潢以木為主,環境舒適凱薩沙律,沙律菜新鮮爽甜,作為前菜千島海鮮pizza 上抬時香味散出,焗得好香,脆卜卜pizza 餡料有魚、魷魚及菠蘿,用料唔錯,配夾千島醬,味道好夾墨西哥雞鎚雞鎚炸得比較乾手,雞肉唔駭,香脆,醬汁有少許辣,惹味Neighbor Neighbor 特飲好大杯,裡面有多款果汁,有荔枝、橙汁、有檸檬汁及雪碧汽水,味道鮮甜美味乳酪蛋糕,雪糕球好大個,酸酸乳酪味道,唔甜
餐廳位於富豪酒店對面,可以滿足我們要求
餐廳有3層,要行上一層,都幾得意

店內燈光柔和,裝潢以木為主,環境舒適
凱薩沙律
凱薩沙律,沙律菜新鮮爽甜,作為前菜
千島海鮮pizza
上抬時香味散出,焗得好香,脆卜卜
pizza 餡料有魚、魷魚及菠蘿,用料唔錯,
配夾千島醬,味道好夾
墨西哥雞膇
墨西哥雞鎚
雞鎚炸得比較乾手,雞肉唔駭,香脆,醬汁有少許辣,惹味
Neighbour
乳酪雪糕
乳酪蛋糕,雪糕球好大個,酸酸乳酪味道,唔甜

凱薩沙律
墨西哥雞膇
2017-02-12 75 浏览
今日同朋友到Neighbor食晚飯,一入去要上樓先有枱,幾有情調~我地叫左兩個set dinner,跟餐有湯,沙津同甜品,幾抵叫左兩杯野飲,左邊係可遇不可求,右邊係Neighbor可遇不可求入面係Peach, PeachPuree, Grenadine, Lime Juice, andGinger Ale, 飲落幾rich幾好飲,唔會太甜Neighbor就有Lychee, Lemon, Orange Juice, and Sprite,比可遇不可求既味道清D,幾fresh~至於沙津同餐湯就一般,蕃茄湯有點過酸但感覺幾健康,哈哈!主菜黎啦~依個係龍蝦汁蟹肉意大利粉,個汁似忌廉汁多D冇乜龍蝦味,但整體黎講係幾好食,蟹肉算幾多~依個係德國燒豬仔骨,燒得唔錯,幾香,肉質都算林...薯條好香好新鮮,好好味ummy另外仲叫左個水牛城雞翼,以為雞翼冇乜特別,點知有驚喜地好食!味道好濃,咸咸地又有D spicy,幾野味!最後既甜品有D失望,係yogurt雪糕,味道一般,酸酸地。整體依間都算唔錯,同朋友輕鬆食一餐算係唔錯既選擇~

至於沙津同餐湯就一般,蕃茄湯有點過酸但感覺幾健康,哈哈!
主菜黎啦~
最後既甜品有D失望,係yogurt雪糕,味道一般,酸酸地。

整體依間都算唔錯,同朋友輕鬆食一餐算係唔錯既選擇~
2017-02-12 1632 浏览
朋友生日,特意BOOK了間有格調的餐廳但位置的確比較難搵自己經過了也不知道我們二人點了兩個餐點了個美國安格斯肉眼配紅酒汁和三色芝士薄餅餐餐湯:忌廉蘑菇湯呢度既湯係用隻杯仔裝住,勁得意,最令我surprise 的是湯的口感,似係食緊粥多過飲湯,但係飲得出個湯係非常足料,每一啖都會食到佢d材料!我食到除左有蘑菇之外,有黑松露味,有帶子等等!!好驚喜前菜:凱撒沙律最欣賞呢個沙律係沙律醬,有種特別的香味,而且帶出了菜的鮮甜,想不到前菜的材料也很豐富,除了有菜,還有芝士粒,麵包粒,口感豐富主菜:美國安格斯肉眼配紅酒汁(五成熟)從份量來說這個SIZE很大份,很適合兩個人SHARE來吃,雖然點了五成熟,但看樣子比較似是7成熟,但好在肉質也能保持得嫩滑,肉味也很濃,另外要讚的是薯條,是幼薯條,咸度平均而且不會因被牛扒壓住了吸了變成一PAT PAT,食完一條又一條不想停口三色芝士薄餅原本以為是將三種芝士混成一體再拿去焗的薄餅,食到第二塊才知道原來即使是同一底的PIZZA,每一塊的芝士口感同味道都是不一樣,有一些是很重的芝士味,而有一種是很香滑的芝士口感,很特別,我雖然不是芝士控,但這PIZZA也令我每一
朋友生日,特意BOOK了間有格調的餐廳

但位置的確比較難搵

忌廉蘑菇湯

前菜:
凱撒沙律

主菜:
美國安格斯肉眼配紅酒汁(五成熟)

三色芝士薄餅

原本以為是將三種芝士混成一體再拿去焗的薄餅,食到第二塊才知道原來即使是同一底的PIZZA,每一塊的芝士口感同味道都是不一樣,有一些是很重的芝士味,而有一種是很香滑的芝士口感,很特別,我雖然不是芝士控,但這PIZZA也令我每一塊也想食,而且做得最出色的一定係他的餅底,薄得來很脆,吃得我連餅底也不想放過哈哈

餐飲:
薄荷朱古力熱飲

想不到這麼的熱飲還有拉花,一上桌的時候我們都哇了一聲,這是超可愛的龍貓,害得我和我友人都不斷幫他拍照,因為在外面的咖啡廳一杯拉花的飲料至少也要40~50元,淡淡的薄荷味我很喜歡,我都推薦各位喜歡拉花的可以點這個,讚!

甜品
自家制乳酪雪糕

店員一送上來就說是自家制的,會比外面吃的更煙UN更香滑,一吃果然是比外面吃的有口感得多,而且味道很濃郁,唯一我覺得可以做得更好的地方是可以加一些配料,這樣就可以又有賣相又有味道啦

兩個SET其實的是正常的晚餐價,不過餐廳的裝潢和格調都加滿分,很有舊式工業風的味道,文青拍照勝地哈哈,而且店員也不會催客人埋單,我和友人傾了一整晚也未有人趕走!
2017-02-10
  • 薄荷朱古力熱飲
2017-02-12 1332 浏览
農曆新年過後,肚子塞滿賀年糕點、煎炸食物,對於鮑參翅肚等名貴菜式,竟然產生了懼恐感。今晚與久沒見面的「山系領袖」飯聚,大家不約而同想吃得清爽些,於是在網上進行一輪搜尋,最後選了這間新開的意大利餐廳。我們比訂位時間早到45分鐘,但又懶得四處遊蕩,於是試探可否即時入座。步進有點狹窄的門口,見到個小水吧,這裏只設數個面向街景的坐位,主要讓客人喝杯飲品,又或等候外賣食物。在霓虹燈的映照下,一室變成紫紅色,摩登時尚。道明來意,店員表示餐廳暫時只開放一樓,但該處正進行拍攝工作,我們可在二樓稍等十分鐘,待清場後再返回一樓用餐。畢竟是自己早到,而且等候時間又不長,大家對此安排都毫無異議,於是店員便領我們踏上樓梯。來到二樓,彷如走進一間古典大宅。水泥牆壁滲透出原始風,四周幾扇啡框黑窗帶點神秘感;旁邊的花紋階磚則散發異地風情。墨綠梳化配襯雲石桌子,高尚雅緻。枱面的小盆栽,為整個環境增添不少生氣,即時紓緩拘束的氣氛。不消一會,店員告知我們可返回下層,原來這兒的裝修又截然不同。最吸睛莫過於那片巨型植物牆,經過整天辛勞工作,疲倦的雙眼能望望綠葉,確是心曠神怡。「山系領袖」更說,好像被大自然擁抱呢!店員送上兩個餐
店員送上兩個餐牌,其中一個列有晚市套餐,包括沙律、主菜、甜品、餐湯/咖啡/茶,收費由$168-$248不等,相當超值。另一餐牌則是散點項目,計有前菜、沙律、小食、主菜、意大利粉、意大利飯及薄餅,飲品包括特飲、沙冰、梳打和咖啡等,定價非常相宜。
忌廉蘑菇湯首先送到,呷了一口,即發覺與坊間出品不同。店家於湯內加入大量細碎的洋蔥粒,不但增添爽脆感覺,令柔滑中帶咬口,且能有效地將清甜度也大大提升。儘管蘑菇湯十分濃稠,喝時卻不覺膩滯,完全沒對腸胃構成負擔。
凱撒沙律用料簡單,卻能煥發食欲。羅馬生菜新鮮爽脆,拌上適量的沙律醬,酸甜清新、自然可口。面頭脆卜卜的煙肉碎麵包粒,以及鹹香的芝士絲,令口感和味道增添變化,絕不單調。品嚐主菜之前先來一道凱撒沙律,確是不錯的選擇。
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁($238套餐)賣相普通,味道卻很合心意。主角銀鱈魚幼滑細嫩,油香滿瀉,切開時仍有肉汁流出,入口啖啖豐腴。忌廉汁配上牛油,更見香濃,又因加入檸檬汁而變得清新,不會膩口。小妹期望醬汁份量多些,因為吃西蘭花椰菜花等配菜時已經不夠。至於薯條可能放涼了的關係,沒有脆口之感,然而粉糯綿綿的薯香,依然吸引。
是時候細味眼前的榛子朱古力($33)了。拉花並非平日常見的圖案,而是一條快樂的小鯨魚,十分可愛。朱古力味道濃厚卻偏甜,個人認為淡少許亦無妨。至於「山系領袖」的求其特飲($38)橙橙紅紅,煞是搶眼。原來這是由士多啤梨藍莓紅莓檸檬梳打組合而成,據說味道不酸、感覺清新。
我們選了素食作為另一主菜。森林雜菌薄餅($108)即叫即焗,送來時香噴噴、熱辣辣。薄餅批底薄身且極之香脆,感覺猶如在吃餅乾一般。面頭的雜菌份量不懶,味道濃郁突出,配合意大利香草芝士番茄醬,融和美味。可惜合我倆之力,也未能將六件薄餅掃清光呢!
乳酪雪糕乃是日甜品,酸酸清清,奶味不重,有助解膩。作為豐富晚餐的終結,最好不過。