2017-02-25 118 浏览
本身食咖啡弄 行過條路 見到呢間野個門口幾靚入去試下先間野好神秘呀 有條樓梯上去 有兩層 上到去暗暗的 綠色背景 幾特別啊有卡位坐 好闊呀 個格局幾好 舒服的有dinner menu我地叫左一個餐 再散叫左個意粉餐有沙律同湯個沙律好fresh!!!配上煙肉粒同面包糠 個salad sauce 都好好餐湯系西蘭花忌廉湯 有d杰 味道不錯 但略嫌唔夠熱 前菜到了銀雪魚配檸檬牛油忌廉汁雪魚煎得好香 配上檸檬汁 食落唔會漏 配上薯條 會飽d再叫左個龍蝦汁蟹肉意粉蟹肉好多 夠鮮味意粉質感煙un 口感佳再叫左薄荷朱古力 薄荷味唔夠 似普通朱古力整體而言 滿意
本身食咖啡弄 行過條路 見到呢間野個門口幾靚

意粉質感煙un 口感佳
再叫左薄荷朱古力 薄荷味唔夠 似普通朱古力

整體而言 滿意
2017-02-25 101 浏览
去銅鑼灣食飯, 通常都係hysan, Times Square, 今次決定搵下其他餐廳黎試, 係咖啡弄附近, 見到呢間裝修幾特別既Neighbor, 就試一試啦每個set都有跟餐湯, 沙律同甜品今日係羅宋湯, 超多料! 每一啖都係菜生菜新鮮, 如果可以有埋碎煙肉會更好好特別既一個combination, 冬蔭公, 軟殼蟹加意粉, 每一次食都覺得好驚喜!軟殼蟹好香口, 加埋冬蔭公超級惹味!粒粒青口都脹卜卜, 加埋芝士超juicy! 推介三文魚煎得唔錯, 個source唔會太濃太搶味!如果薯條可以再脆身d會更好!好濃朱古力味~ 窩夫外脆內軟, 完美既終結
每個set都有跟餐湯, 沙律同甜品

今日係羅宋湯, 超多料! 每一啖都係菜
生菜新鮮, 如果可以有埋碎煙肉會更好
冬蔭公忌廉雞柳意大利粉

軟殼蟹好香口, 加埋冬蔭公超級惹味!
芝士焗青口
粒粒青口都脹卜卜, 加埋芝士超juicy! 推介
三文魚配檸檬牛油忌廉汁
三文魚煎得唔錯, 個source唔會太濃太搶味!

如果薯條可以再脆身d會更好!
好濃朱古力味~ 窩夫外脆內軟, 完美既終結
Neighbor
2017-02-15
冬蔭公忌廉雞柳意大利粉
2017-02-24 66 浏览
朋友仔終於由美國回港, 期待以久的我終於在可以在這天約她吃飯,吃不慣中菜的她, 所以我們相約去吃西餐,迎合她的口味見到網上Menclub同埋飲食男女都有介紹這間店,剛好朋友仔就是我兒時鄰居,所以決定去食這間地下是賣蛋糕、咖啡,上層就是餐廳天氣轉涼了,店員都奉上暖水我們點了兩個套餐,先來沙律及湯凱薩沙律份量都幾多,菜切到唔會好大塊方便入口,先食這個沙律來清清口腔再準備飲湯蕃茄忌廉湯濃湯自己本身都很喜愛,這個蕃茄忌廉湯夠濃郁之餘又不會覺得很膩味道像平常飲到的蔬菜汁, 當然比起蔬菜汁還要滑身好好飲, 連平時很少吃蕃茄的朋友也覺得很好飲水牛城雞翼 $62雞翼醬汁帶點微辣, 很開胃而且肉質亦不太痴骨, 食的時候很方便黑松露鴨胸意大利飯 $168意大利飯煮得好軟身, 容易入口伴隨著蕃茄粒、洋蔥粒等等配料好有口感用黑松露來煮,令飯味更香美國安格斯肉眼配紅酒汁 $248份量比想像中多薯條用粗身的, 食落特別有口感扒都好大塊, 四成熟,剛剛好肉質好軟身, 一點都不韌,只是蘸鹽都已經好好吃伴碟還有椰菜花及西蘭花各一兩者經蒜煮過, 食落特別香, 沒有草青味NEIGHBOR $43味道好香荔枝味,再有檸檬加雪

地下是賣蛋糕、咖啡,上層就是餐廳

天氣轉涼了,店員都奉上暖水
我們點了兩個套餐,先來沙律及湯
凱薩沙律

份量都幾多,菜切到唔會好大塊

方便入口,先食這個沙律來清清口腔

再準備飲湯
蕃茄忌廉湯

濃湯自己本身都很喜愛,

這個蕃茄忌廉湯夠濃郁之餘又不會覺得很膩

味道像平常飲到的蔬菜汁, 當然比起蔬菜汁還要滑身

好好飲, 連平時很少吃蕃茄的朋友也覺得很好飲
水牛城雞翼 $62

雞翼醬汁帶點微辣, 很開胃

而且肉質亦不太痴骨, 食的時候很方便
黑松露鴨胸意大利飯 $168

意大利飯煮得好軟身, 容易入口

伴隨著蕃茄粒、洋蔥粒等等配料好有口感

用黑松露來煮,令飯味更香
美國安格斯肉眼配紅酒汁 $248

份量比想像中多

薯條用粗身的, 食落特別有口感

扒都好大塊, 四成熟,剛剛好

肉質好軟身, 一點都不韌,只是蘸鹽都已經好好吃

伴碟還有椰菜花及西蘭花各一

兩者經蒜煮過, 食落特別香, 沒有草青味
NEIGHBOR $43

味道好香荔枝味,再有檸檬加雪碧

飲落清新怡人
可遇不可求 $38

這個名字實在太吸引,所以未睇是什麼飲品就點了

賣相有點像什果賓治,桃味較濃,都幾大杯
最後再食埋乳酪雪糕作為這頓晚餐的終結

雪糕質感黏黏的,好特別

奶味不算太濃,即使食飽再食都不會覺得很膩

2017-02-22
2017-02-24 90 浏览
今天跟公司同事lunch-起去試公司鄰近新餐廳,點了白汁蝦意大利飯,焗蕃茄豬排飯,車打芝士牛肉漢堡,忌廉磨菇湯。磨菇湯是可以的,濃cream加磨菇粒,同事order 的豬排飯一般,豬排ok但飯沒有蕃茄味,不夠濃,而漢堡應是穩陣的選擇。最失望的是白汁意大利飯,飯很生,侍應卻說意大利飯本來是這樣的,之前在其他餐廳享用的意大利飯入口絕對不是這樣生。我們要求餐廳弄熟,因為很難入口,第二次端來時,我吞下2啖,就放棄了,蝦也有酸和雪藏味,不是很新鮮,但侍應說沒有問題。希望餐廳如果不是對該菜色很有信心或有heart, 就不要讓客人選擇。
2017-02-24 50 浏览
星期五晚放工,約左朋友食飯補祝生日。就佢食完飯仲要趕返去OT,所以揀左近佢公司的Neighbor食個便飯。 餐廳唔算難揾,係銅鑼灣F1出口,直行到街尾就係了。 初時以為樓下就係間餐廳,得一排枱櫈,但原來別有洞天,上了樓梯有個秘密花園,有幅碧綠的用植物砌成的牆,幾清新。 二樓走暗調頹廢路線,紅磚配水泥牆,燈光都偏暗,但夜晚都唔少人幫襯。 點左set dinner。點左燒豬仔骨同埋安格斯牛扒。上菜好快,湯先上,蘿宋湯,好足料。沙律好大兜,好多沙徘菜及煙三文魚,一啲都唔hea,仲要調得幾好味。我地見唔係太貴,加左2客小食。三文魚他他千層$28,成個小山咁,芒果酸酸甜甜,好清新開胃。巴馬火腿芝士$35,芝士切得有厚度,配上火腿,咸咸地,好好味。安格斯配紅酒汁大大塊$248,友人因為不喜血水,所以點了9成熟,但扒都唔覺太乾,而且肉厚。薯菜份量都好多。我點了杯可遇不可求,橙紅色甜甜地,幾靚。飲得出有桃味、青擰同薑,不錯。朋友點椰林飄香,椰子味好重,唔太甜,佢話啱佢。燒豬仔骨好熱,大大塊,面頭塗滿醬,好惹味。肉夠厚又多汁,可以切到成6塊,配薯條。2樣主菜加埋都好飽下。跟餐送埋甜品。一大球雲呢嗱雪糕,
餐廳唔算難揾,係銅鑼灣F1出口,直行到街尾就係了。

點左set dinner。點左燒豬仔骨同埋安格斯牛扒。
上菜好快,湯先上,蘿宋湯,好足料。
朋友點椰林飄香,椰子味好重,唔太甜,佢話啱佢。
2樣主菜加埋都好飽下。跟餐送埋甜品。一大球雲呢嗱雪糕,奶油味濃,食完就完滿結束呢一餐匆匆的便飯。
埋單500零蚊,但坐得舒服又唔使等位,靜靜地傾下計,呢間閣樓餐廳,頗不錯。
2017-02-17
  • 豬仔骨,三文魚他他,巴馬火腿芝士
2017-02-23 65 浏览
是日點餐set dinner :煎銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁,跟羅宋湯,凱撒沙律.先來個沙律,沙律嘅份量比想像中多,新鮮爽甜嘅羅馬生菜,加上沙律汁同埋巴馬臣芝士碎,仲有應該係自家焗既麵包粒,好味道! 羅宋湯嘅份量都唔少,重點係夠晒熱,直得一讚!銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁,估佢唔到有粗薯條係底,,銀鱈魚厚切,魚皮煎得香脆,魚肉啱啱熟,而檸檬牛油忌廉汁配白身魚係冇得輸嘅配搭,厚切薯條吸收左魚油嘅精華,非常之好味!仲跟埋甜品添!是日甜品係乳酪雪糕!邊有跟餐嘅雪糕會咁大球啊?!酸酸咪咪咁樣,好好味基本上成個set 嘅份量都比佢預期中多如果三個女仔食我估兩份set dinner 都應該可以夠分!

先來個沙律,

羅宋湯嘅份量都唔少,
重點係夠晒熱,直得一讚!

銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁,

仲跟埋甜品添!是日甜品係乳酪雪糕!
2017-01-08
2017-02-23 86 浏览
全方位的意思是 服務,食材,質素全部都好好~一開始是蘑菇湯, 也唯一一道菜可以有改善的地方就是太大碗..  很飽XD, 一般無人會唔中意多蘑菇味很濃, 帶有小小香草味意大利雲吞, 與平常香港吃的不同是偏身的配白汁調味~ 味道偏清淡帶小甜.這是肉少菜多~ 正常會帶小酸既開胃菜份量岩岩好~不會太多也不會太少~羊架,牛扒十分正, 肉質高, 7-8成熟左右,有多款醬汁可以自行調味, 牛扒係Angus薯條很爽口很大條~份量也不會太多~通常薯條都係用來過過口引~吃太多則會太油和厭特飲十分精緻,夠大杯,比出面餐廳的更大裝飾也十分美~廚師/水吧很用心制作!最後想不到的是~竟然有我最愛的乳酪味雪糕吃!!很少可以吃到乳酪味!!所以十分滿意這餐廳~十分推薦~
全方位的意思是 服務,食材,質素全部都好好~
一開始是蘑菇湯, 也唯一一道菜可以有改善的地方
就是太大碗..  很飽XD, 一般無人會唔中意多
蘑菇味很濃, 帶有小小香草味
意大利雲吞, 與平常香港吃的不同是偏身的

配白汁調味~ 味道偏清淡帶小甜.
這是肉少菜多~ 正常會帶小酸既開胃菜

份量岩岩好~不會太多也不會太少~
羊架,牛扒十分正, 肉質高, 7-8成熟左右,
有多款醬汁可以自行調味, 牛扒係Angus

薯條很爽口很大條~份量也不會太多~

通常薯條都係用來過過口引~

吃太多則會太油和厭
特飲十分精緻,夠大杯,

比出面餐廳的更大

裝飾也十分美~廚師/水吧很用心制作!
最後想不到的是~竟然有我最愛的乳酪味雪糕吃!!

很少可以吃到乳酪味!!

所以十分滿意這餐廳~

十分推薦~
2017-02-21
2017-02-23 63 浏览
銅鑼灣Neighbor係一間3層高既CAFÉ地下果層可以買TAKE AWAY咖啡而上面兩層就係堂食餐廳用左水泥地&牆身同埋雲石枱成個感覺都幾有型幾COOL呢到夜晚有SET DINNER MENU價錢由$168起SET DINNER包SALAD,餐湯同埋甜品餐湯: 松露磨菇湯 松露味唔算好出不過我鍾意佢個湯好杰同埋入面食到一粒粒既磨菇蓉餐湯黎講都算唔錯水牛城雞翼 $62雞翼層皮好薄而且炸得好乾身,食落去果時勁脆但係個汁唔係好夠惹味無平時食水牛城雞翼果種酸酸辣辣既剌激感冬蔭功蟹肉雞柳意粉 $168店員介紹話呢到既意粉係每日新鮮HOMEMADE所以我地就叫左SET DINNER入面唯一一個意粉試下雖然一開頭都有D懷疑冬蔭功同意粉呢個配搭但係食落又幾有驚喜WOR冬蔭功微辣而且好香,令人想一食再食而且意粉都唔錯,有彈性又唔會太林,唔錯美國安格斯肉眼扒 $178另外叫左塊扒呢個價錢黎講係幾大塊但可惜塊扒本身質素麻麻我地叫5成熟,食落都有D韌可遇不可求 $38佢係用桃同埋姜啤溝出黎雖然我都唔係好明點解杯野叫呢個名但桃既甜味加埋姜啤係幾好飲既甜品: 乳酪雪糕 呢個雪糕味道似FROZEN YOUGURT
銅鑼灣Neighbor係一間3層高既CAFÉ

地下果層可以買TAKE AWAY咖啡

而上面兩層就係堂食

餐廳用左水泥地&牆身同埋雲石枱

成個感覺都幾有型幾COOL
呢到夜晚有SET DINNER MENU

價錢由$168起

SET DINNER包SALAD,餐湯同埋甜品
餐湯: 松露磨菇湯

松露味唔算好出

不過我鍾意佢個湯好杰

同埋入面食到一粒粒既磨菇蓉

餐湯黎講都算唔錯
水牛城雞翼 $62

雞翼層皮好薄

而且炸得好乾身,食落去果時勁脆

但係個汁唔係好夠惹味

無平時食水牛城雞翼果種酸酸辣辣既剌激感
冬蔭功蟹肉雞柳意粉 $168

店員介紹話呢到既意粉係每日新鮮HOMEMADE

所以我地就叫左SET DINNER入面唯一一個意粉試下

雖然一開頭都有D懷疑冬蔭功同意粉呢個配搭

但係食落又幾有驚喜WOR

冬蔭功微辣而且好香,令人想一食再食

而且意粉都唔錯,有彈性又唔會太林,唔錯
美國安格斯肉眼扒 $178

雖然我都唔係好明點解杯野叫呢個名

但桃既甜味加埋姜啤係幾好飲既
甜品: 乳酪雪糕

呢個雪糕味道似FROZEN YOUGURT

但TEXTURE係雪糕,所以都幾得意

OVERALL食物唔錯,仲有進步空間

但要一讚既係店員既服務態度

一黎佢會主動介紹下餐廳既野食比你

二黎服務真係好殷勤

不時都幫我地加水,清理枱面

而且笑容親切,真係要比個LIKE佢

因為呢到真係好大,坐10個人都唔係問題

所以用黎聚餐真係一黎

大家如果有GATHERING既可以考慮下
情人節要怎麼過?今年選擇和男友靜靜的在2月12號提早慶祝。一來不用和別人一起擠,二來選擇有更多呢。反正愛對了人,情人節每天都過啊,哈哈。(單身的朋友請帶上墨鏡XD)情人節套餐是$388 Set for two,當中有Appetizer/Main Course /Dessert/Drinks,我個人覺得價錢都蠻相宜的。首先送上的是Appetizer - 三文魚他他千層和黑松露蘑菇忌廉湯。三文魚他他千層。我們把三文魚他他放在香脆的蒜蓉包上面,吃起來不但非常香口,而且還帶點小清新的感覺哦。黑松露蘑菇忌廉湯,喝起來味道非常濃郁但沒有膩滯之感,而且裡面還會有一粒粒的蘑菇哦,更添層次及口感。來到重頭戲 - 兩個Main Course了! 美國安格斯肉眼(10oz)。店員端上來時已經覺得分量十足,然後重新看餐牌才發現原來是10安士的肉眼扒~所謂肉眼扒的來由,據聞是因為在整塊的牛肉中有一小塊肥肉,有點像眼睛的樣子,所以得此名字。而其位置處於牛脊前半部份,因為活動少,所以肉質嫩,而同脂肪比例平均,口感處於西冷及牛柳之間。安格斯肉眼吃起來牛味十足,我們點的時候要求是medium rare,因此吃起來時外層

三文魚他他千層
黑松露蘑菇忌廉湯

來到重頭戲 - 兩個Main Course了!
美國安格斯肉眼

安格斯肉眼吃起來牛味十足,我們點的時候要求是medium rare,因此吃起來時外層香,而且內裡是鮮嫩多汁。而肉眼扒下面是超薯的薯條,闊闊的一大條,很有誠意。
藍芝士大蝦意大利粉
至於藍芝士大蝦意大利粉就稍顯遜色。雖然醬汁的味道濃郁,但是意大利粉煮得有點偏硬,可能煮多20-30秒效果會更好呢。
乳酪雪糕Waffle
飯後甜品是乳酪雪糕Waffle。本來看見一大塊的球體,以為是忌廉,怎知,全部都是乳酪雪糕!!!!這個超加分,哈哈。因為經常吃Waffle的時候,雪糕和Cream 根本都不足夠....想想看只吃waffle本身而沒有配料 是多麼的dry啊。
可遇不可求
至於飲品方面,是default 了一人一杯可遇不可求 。其主要成分包括桃汁、青檸汁、一點點姜汁等。顏色有點嚇人,但喝起來也不錯哦。

總的來說,個人覺得性價比蠻高的,可以encore!
2017-02-12
庆祝纪念
情人节
三文魚他他千層
黑松露蘑菇忌廉湯
美國安格斯肉眼
乳酪雪糕Waffle
2017-02-22 252 浏览
今日係老公既週年紀念日,唔想係酒店食貴嘢,都唔想食BUFFET,睇飲食男女見過呢一間餐廳幾有情調,就出左黎銅鑼灣食。餐廳原來地舖係酒吧樓上係餐廳,座位好寬敞,最鍾意坐梳化位,仲有主題GREEN WALL,我同老公坐4人梳化卡位,自成一角。Dinner Set 既選擇都算係多,有6款套餐,我好鐘意食魚,唔洗諗叫左銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁,點知無銀鱈魚,改左三文魚扒。老公就我唔食牛,叫左德國燒豬仔骨。餐湯係好濃既蘑菇湯,好正,一d都唔同罐頭果d,好好味。凱撒沙律都唔錯,蔬菜新鮮,麵包又夠脆,份量剛剛好。小食叫左個鵝肝多士,我就無食,係老公指定要食,佢話幾好食。主菜: 德國燒豬仔骨我自己非常滿意,肉質鮮嫩多汁,肥瘦均勻,好有咬感,勁好食,薯條都好好味,外脆內軟,外面仲有少少香料加左,有少少似SHAKESHAKE 薯條既效果。三文魚扒配檸檬牛油忌廉汁三文魚扒好滑,同我平時食既差好遠,多好多汁,如果係銀鱈魚會更好。檸檬牛油忌廉汁配三文魚令人更開胃,我仲拎左黎點薯條。甜品係乳酪雪糕,估佢唔到咁大個,呢一款係奶味比較重既,但都好好味,食完就真係超級飽。飲品我飲THE NEIGHBOR,比想像中好好多,
蘑菇湯
餐湯係好濃既蘑菇湯,好正,一d都唔同罐頭果d,好好味。
凱撒沙律都唔錯,蔬菜新鮮,麵包又夠脆,份量剛剛好。
小食叫左個鵝肝多士,我就無食,係老公指定要食,佢話幾好食。
德國燒豬仔骨
主菜: 德國燒豬仔骨

SHAKE 薯條既效果。
三文魚扒配檸檬牛油忌廉汁
飲品我飲THE NEIGHBOR,比想像中好好多,無咩人工香料既味道,都幾重生果味。
2017-02-19
庆祝纪念
纪念日
蘑菇湯
德國燒豬仔骨
2017-02-22 136 浏览
睇番餐廳環境先,上一層見到用左主色綠色佈置,呢到份外舒服,餐廳環境寧靜。呢到分左散叫menu同set dinner menu, 不想多想,決定點set dinner!Set dinner 由價位$168 - $ 238。先食前菜Caesar Salad ,一人份沙津份量不少,蔬菜非常爽脆,有好多脆煙肉粒,加埋調味恰度好處,伴隨芝士脆多士粒,唔錯!我好鍾意食牛,所以每逢見到menu有點都會叫,「美國安格斯肉眼配紅酒汁 $248」,用木的長方厚碟盛上主菜,蠻吸引的賣相,肉眼扒有肉汁,點了7成熟岩岩好,油脂位很香,肉質嫩,肉香不錯,牛扒配長方形薯條,熱騰騰香脆不油膩,加埋少許配菜,食得非常滿足。(這個價位值得推介,紅酒汁另上會更好)如果不喜歡食牛,可以試下呢個主菜「銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238」,銀鱈魚啖淡肉,魚皮好脆,銀鱈魚油脂高,肉質份外滑嫩,配上牛油忌廉汁地creamy ,好食。不過最好share容易覺得漏。套餐包埋甜品,甜品想不到係乳酪雪糕球,味道唔會太甜,酸酸甜甜作飯後甜品的確幾好。整體食物滿意,這裡服務貼心,是值得推介一試。(P.S. 餐廳要上樓梯)
套餐包埋甜品甜品想不到係乳酪雪糕球,味道唔會太甜,酸酸甜甜作飯後甜品的確幾好。

2017-02-20 159 浏览
假日多數在銅鑼灣遊走,因為我覺得餐廳較多選擇及較有水準。黑松露忌廉湯,黑松露好香,而且一點也不膩,熱湯夠暖胃。凱撒沙律,菜幾新鮮,不過略嫌醬汁不夠。墨魚汁大蝦意粉 $108意粉份量頗多,意粉煮得剛好,較為濃味,至於大蝦得一隻就較少。美國安格斯肉眼 $248值得一讚小小配菜,粗薯條炸得非常脆,香口又有少少調味,就算放涼了也保持脆卜卜的口感,正。肉眼扒order 7成熟,切出黎熟度剛好,質感好鬆軟,有肉汁。最後是甜品,以為是普通雪糕,但原來質感好有彈性,味道帶點酸,是乳酪雪糕。
假日多數在銅鑼灣遊走,因為我覺得餐廳較多選擇及較有水準。
黑松露忌廉湯,黑松露好香,而且一點也不膩,熱湯夠暖胃。
凱撒沙律,菜幾新鮮,不過略嫌醬汁不夠。
墨魚汁大蝦意粉 $108
美國安格斯肉眼 $248
2K
2017-02-19 98 浏览
Neighbor是銅鑼灣新開的西餐廳,跟旺角的amico1890是姊妹店。食物大致與Amico1890沒有太大分別。 Dinner Set是廚師推介扒餐,無肉不歡的朋友點了這個。 頭盤:意大利風乾火腿沙律 蘑菇忌廉湯 美國安格斯肉眼扒(10oz)($248) 安格斯肉眼扒賣相非常吸引,肉眼厚肉,肉質鮮嫩,伴上薯條夠香脆! 甜品是窩夫配上乳酪雪糕,是即叫即製的! 墨西哥雞鎚 ($58) 雞鎚小小一隻方便進食,香脆外層,帶點香辣口味,非常好吃! 芝士焗青口 ($52) 青口肥大厚肉,伴上芝士味道倍增,非常邪惡! 龍蝦汁蟹肉意大利粉 ($108) 龍蝦汁非常鮮味,蟹肉香口,意大利粉嫩滑可口,掛汁力高! 千島海鮮薄餅 ($128) 海鮮薄餅非常足料,看!塊塊鋪滿厚厚的芝士和海鮮。 用上千島醬味道非常好,餅底夠香夠脆。 飲品也非常特別,特別推介特飲Neighbor, 沒有酒精之餘,味道冰涼清新。 Neighbor ($43) Lychee, Lemon, orange juice, sprite 求其

頭盤:意大利風乾火腿沙律

蘑菇忌廉湯

美國安格斯肉眼扒(10oz)($248)

甜品是窩夫配上乳酪雪糕,是即叫即製的!

墨西哥雞鎚 ($58)

雞鎚小小一隻方便進食,香脆外層,帶點香辣口味,非常好吃!

芝士焗青口 ($52)

青口肥大厚肉,伴上芝士味道倍增,非常邪惡!

龍蝦汁蟹肉意大利粉 ($108)

龍蝦汁非常鮮味,蟹肉香口,意大利粉嫩滑可口,掛汁力高!

千島海鮮薄餅 ($128)

海鮮薄餅非常足料,看!塊塊鋪滿厚厚的芝士和海鮮。
用上千島醬味道非常好,餅底夠香夠脆。

Neighbor ($43)

求其特飲($38)
Strawberry, Blueberry, Cranberry, Lemon, Soda

可遇不可求($38)
Peach, peach purée, grenadine, lime juice, ginger ale

2016-12-07
2017-02-19 99 浏览
本身今晚想行去鼎泰豐食,但係鼎泰豐例牌多人到唔想排...見到對面街有間未見過既餐廳,一於走去對面街食算。以為小店一間,點知有成3層咁大。地下個層賣小食,行左去二樓堂食Area,原來重有3樓添,都幾大間下。餐湯係超足料既羅宋湯,超足料,味道都唔錯,夠哂濃。沙律係凱撒沙律,芝士粉夠多我最鍾意。幾清爽。芝士焗青口真心幾高質,大大隻既青口,有勁多汁。芝士唔算好濃,反而唔會搶去青口的甜味。加上熱辣辣新鮮焗出黎,整體青口的味道都幾好。冬蔭公蟹肉雞柳意大利粉,幾鍾意佢個種偏重的冬蔭公口味,好香。意粉炒得夠乾身,配上少許的醬汁,感覺唔會覺得膩。唯一可惜的是蟹肉同雞肉的味道唔夠突出,如果可以特顯出個味道就好好了本身有銀雪魚,可惜無貨得番三文魚,有點可惜。三文魚魚油都算幾好,雖然魚身有一點點Overcook,但係魚油依然重有唔少。魚皮煎得幾好,少少脆,幾香。薯條大大條,薯味好香,入面粉粉,唔錯!Oreo同朱古力味好夾,甜甜地。熱辣辣又脆身的窩夫,配上冰凍的雪糕球,又係夾到不得了。朱古力雪糕唔算太甜,配上香口的窩夫~Match

沙律餐湯
餐湯係超足料既羅宋湯,超足料,味道都唔錯,夠哂濃。

沙律係凱撒沙律,芝士粉夠多我最鍾意。幾清爽。
芝士焗青口

加上熱辣辣新鮮焗出黎,整體青口的味道都幾好。
冬蔭公蟹肉雞柳意大利粉

意粉炒得夠乾身,配上少許的醬汁,感覺唔會覺得膩。

三文魚配檸檬牛油忌廉汁
本身有銀雪魚,可惜無貨得番三文魚,有點可惜。

薯條大大條,薯味好香,入面粉粉,唔錯!
Oreo曲奇奶昔沙冰
Oreo同朱古力味好夾,甜甜地。
朱古力雪糕窩夫
熱辣辣又脆身的窩夫,配上冰凍的雪糕球,又係夾到不得了。

朱古力雪糕唔算太甜,配上香口的窩夫~Match
2017-02-15
沙律餐湯
冬蔭公蟹肉雞柳意大利粉
朱古力雪糕窩夫
2017-02-19 114 浏览
星期五收工,又係去搵食嘅時候喇, 同有人去到銅鑼灣,離遠就見到餐廳嘅招牌啦,無book枱嘅情況下做入去食,好彩都有位。 全棟應該有兩層,所以都不乏位置。佢個menu都算多嘢食, 本身我想食鱈魚柳餐, 但order嘅時候侍應先話我聽今日, 有啲失望囉。 最後我就叫咗安格斯牛扒餐同埋cheddar cheese burger。 跟餐有個沙律, 沙律份量都算大, 但係個caesar沙律 入面嘅麵包太林, 完全冇麵包糠嘅感覺。先嚟嘅係安格斯牛扒, 我哋淨係叫咗六成熟, 切開啲肉都有少少紅色, 個人覺得啱啱好。 薯條似係啱啱炸起, 不過個人覺得粗薯條口感會好啲。 總結來講味道都不錯。之後就到burger, 我哋都等咗一陣先有, 如圖所示, 成個burger都好厚身同好足料, 而且可能因為啱啱整起嘅關係,成個包都好熱辣辣,不錯不錯。其實跟餐仲有個乳酪雪糕, 但我一時唔記得影相, 個乳酪雪糕先係成個餐嘅精髓所在, 乳酪味好香, 口感有少少黏黏實實, 非常特別。總結嚟講, 呢間餐廳 十分不錯, 但未至於 有signature dish 令人一再回味。 可考慮 develop 一啲特別菜式作為餐廳嘅si

安格斯牛扒
cheddar cheese burger

總結嚟講, 呢間餐廳 十分不錯, 但未至於 有signature dish 令人一再回味。 可考慮 develop 一啲特別菜式作為餐廳嘅signature dish, 令人更加有動力到餐廳食飯。