2017-02-03 483 浏览
經常出沒銅鑼灣都會經過一間餐廳,由外面望入去感覺座位唔多,似是一間普通餐廳,所以都冇再留意。今晚朋友約食飯竟然帶左我嚟呢度。沒抱太大期望的我入到餐廳有另一番感覺。地鋪比人悠閒的感覺,但原來除左地鋪,上樓梯都仲有好大個空間,上層燈光稍暗,但整個格局都好有氣氛,甚有情調。真係唔入嚟都唔會知道。睇番餐牌食物種類都幾多。凱撒沙律餐湯 - 西蘭花忌廉湯西蘭花忌廉湯濃度恰到好處,不太淡又不太咸。入口會食到西蘭花蓉,湯既份量又多,有驚喜的餐湯。鵝肝多士 $68鵝肝好大件,入口即溶,配埋又熱又脆口既多士,夠哂吸引。美國安格斯肉眼配紅酒汁 $248美國安格斯肉眼雖然又厚又大塊,但非常易切,叫左medium,但切開似七成熟,不過口感好好,完全沒有韌的感覺。同時牛肉味都幾出,一兩粒的粗鹽已經比任何醬汁更合適。黑松露意大利粉 $98意粉散發住很香的黑松露味,入口勁creamy,而意大利粉質地較硬身有口感。值得一讚係意利粉裡面的餸非常多,絕不吝嗇。斯里蘭卡吸血殺人大青蛙 $38個名好架勢,令人想入非非。成杯綠色,造型十足十青蛙,非常吸睛,由薄荷+菠蘿汁製成,入口充滿薄荷味,菠蘿汁鮮甜可口,兩者配合得唔錯。求其特
今晚朋友約食飯竟然帶左我嚟呢度。

沒抱太大期望的我入到餐廳有另一番感覺。
睇番餐牌食物種類都幾多。
餐湯 - 西蘭花忌廉湯

鵝肝多士 $68

鵝肝好大件,入口即溶,配埋又熱又脆口既多士,夠哂吸引。
美國安格斯肉眼配紅酒汁 $248

黑松露意大利粉 $98

斯里蘭卡吸血殺人大青蛙
斯里蘭卡吸血殺人大青蛙 $38

求其特飲
求其特飲 $38

雖然個名叫求其特飲,但用上紅色十分搶眼,絕不求其,岩晒女士飲。內有士多啤梨、藍梅、紅梅及檸檬梳打。雜梅與梳打混合後一點也不酸,入口很清新。
甜品 - 乳酪雪糕

質感黏黏的,唔會太甜,口感好滑,岩晒怕甜的朋友。

呢度真係自己走漏眼,自以爲普普通通的一間餐廳原來別有洞天,餐廳和食物都好有驚喜。如果平時直行直過就真係會錯過。

今次只怪少年你太年輕了。
2017-02-02
斯里蘭卡吸血殺人大青蛙
求其特飲
1K
作為small potato的我竟有幸與三位經理一同聚餐,內心竟充分表現了洶湧澎湃的激情。我立馬預訂了位於銅鑼灣的一家西餐廳 – Neighbor位於銅鑼灣邊寧頓街,就在鼎泰豐對面,佔地數層,地方非常寬敞,環境幽靜,用以聚餐真的一流。經理們聚餐卻是無酒不歡,唯自攜了兩支分別是西班牙及澳洲出產的紅酒,邊聊邊吃,一坐便坐了三小時。DINNER SET售價由$168 - $248不等,包括沙律、餐湯、主菜、甜品、飲品,請留意,這邊是銅鑼灣,這個價位能吃五道菜可謂是相當超值。南瓜餐湯非常濃郁,忌廉份量不少,因此質感極度creamy,餐湯調味得宜,不錯! 沙律並不花巧,羅馬沙律菜配普通沙律醬,搭配少許cheese作點綴。墨西哥雞鎚: 一客共六隻,可妣美水牛城雞翼,墨西哥醬汁偏香辣,但不會嗆,配香烤翼鎚真的一絕,非常惹味。主菜選了五成熟的美國安格斯肉眼,肉眼扒出奇地大塊,非常厚切,目測有約12安士重。以鹽,黑胡椒及紅酒汁調味,勾出肉香之餘亦有數種味道層次,難怪數位經理也稱抵食,需放進收藏餐廳名單。另外,雖點了五成熟,但實情卻是約七成熟,火侯掌控須注意。特飲名稱相當吸晴,我卻只是選了一杯椰林飄香,就
特飲名稱相當吸晴,我卻只是選了一杯椰林飄香,就是混合了椰子,牛奶,菠蘿,椰香中夾雜奶香,更有半點菠蘿酸,相信較適合女性。
甜品竟有一大球原味乳酪雪糕,造功紥實,質感半煙韌,乳酪味蠻香濃,很好吃!
2017-02-01
2017-02-03 84 浏览
去左銅鑼灣行街之後行下行下見到有間叫「鄰居」既西餐廳,感覺幾潮幾正!所以就上樓食個晚飯!店員好nice好friendly..之後叫左個田園巴拿馬火腿沙津,個ham咸咸香香幾好食~配左個好清新既沙津菜有d栗米,青瓜咁!應該好清新。另外仲叫左個三文魚他他,煙三文魚加左d芒果粒幾正好鮮味,仲配埋個蒜蓉包黎食~very good"! 三色芝士薄餅,餅底好薄薄脆脆,襯熱食真係超香脆好味~加上有咁多種唔同種類既芝士,口感層次非常豐富~雖然無肉但都好好味!又唔會覺得膩!美國安格斯牛扒,巨型size! 味道夠哂味~唔使加汁醬只係食原味都超多肉汁!肉質軟綿~啖啖肉好好味。旁邊既粗薯條亦仲係香脆!正呀飲品就叫左杯特飲~d名勁搞笑!!飲左杯「斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙」。。。。。老實講!我真係比個名吸引左~哈哈!味道係菠蘿帶點薄荷味!味道好易入口~唔過甜!幾正。最後個乳酪雪糕都好正!又綿又密,不過原味有d齋,加番d味道選擇就perfect啦
2017-02-02 358 浏览
早幾日契妹上黎屋企拜年時,由於細佬忙於喺四方城決戰,結果搞到佢都忘記代其父母派紅包,所以週三晚就約咗出黎食飯,俾多次機會契哥逗利是。新年期間,真係食糕食到大家都有啲驚,兩口子就決定喺銅鑼灣新店「Neighbor」度食意大利餐。食店地下o既石壁門面看似冷酷細少,但用餐區域原來藏於上層。樓梯間以的骰o既小盆栽點綴,感覺輕鬆隨意。上到二樓即被大自然o既氣息包圍,牆上o既綠葉鮮美逼真,配上半梳化式o既木造枱櫈,觀感上都好溫暖。小肥早到,埋位後就一邊飲水,一邊研究兩頁餐牌。翻開餐牌背頁,即發現「Nice to MEAT you」字句,睇黎新搬黎o既美藉鄰居「Neighbor」乃幽默之人,XO仔都好膠興認識你哦!小弟數學成績唔叻,不過加減都還可以,眼見晚市套餐由$168起,包凱撒沙律(單點$52)、定價錢o既主菜(最平o既意大利飯單點$118)、甜品、及餐湯或咖啡或茶,粗略估計淨係沙律同主菜都經已值回票價,咁唔洗多諗就梗係叫個餐黎食啦!點菜時跟哥哥仔解釋自己對某幾款海鮮敏感,主菜方面想由「千島海鮮薄餅」改為「夏威夷薄餅」,意外地佢好爽快地答允,不過就講明價錢唔會因此而調低,咁都好合理。凱撒沙律:凱
食店地下o既石壁門面看似冷酷細少,但用餐區域原來藏於上層。
樓梯間以的骰o既小盆栽點綴
,感覺輕鬆隨意。
小肥早到,埋位後就一邊飲水,一邊研究兩頁餐牌。
,咁唔洗多諗就梗係叫個餐黎食啦!
凱撒沙律凱撒沙律清新鮮脆,簡潔可口。
凱撒沙律
西蘭花忌廉湯:一人份量o既餐湯都幾大碗吓,幸好西蘭花足料,忌廉湯又唔溜,效果都幾健康。
西蘭花忌廉湯
夏威夷薄餅(套餐$178;單點$118):熱辣辣o既夏威夷薄餅屬薄批,批底香口乾脆,餅上o既芝士輕巧潤澤,菠蘿又夠甜美多汁,一個人食哂成個薄餅真係易如反掌呀
夏威夷薄餅
窩夫配乳酪雪糕:窩夫外脆內鬆厚,乳酪雪糕則質感雪糕得黎個味道好乳酪,配搭都幾得意。
窩夫配乳酪雪糕
鄰近鬧市o既「Neighbor」滿園春色,生氣勃勃。餐店提供o既美式意菜比傳統意菜輕盈健美,當真令人食後身心舒暢。
2017-02-01
2017-02-01 78 浏览
雖然位於大街,但平時行過成日都以為係小cafe,因為門面好細,發現係樓上雅座!吃的時候感覺menu好經典,好耐無食過呢d頭盤小食,好似好耐以前先會食到呢d野,好用心食番個set dinner先有凱撒沙律,甜品,湯或,餐飲加左個三文魚他他千層係煙三文魚,上面有芒果,配蒜蓉包沙律簡簡單單,少少芝士,炸麵包粒,正正常常。不過出面好耐無食過凱撒沙律做前菜了餐湯:蕃茄湯,好濃好好味,好酸,色好深,質感似curry,好用心的餐湯。千島海鮮薄餅,大概7吋餅邊焗得比較乾,餅身好薄好脆,好餅乾有魷魚圈,蜆肉,雜海鮮,菠蘿甜品係雪糕,好甜好黏,唔習慣呢種質感

食番個set dinner先
有凱撒沙律,甜品,湯或,餐飲

加左個三文魚他他千層
係煙三文魚,上面有芒果,配蒜蓉包
千島海鮮薄餅,大概7吋

餅邊焗得比較乾,餅身好薄好脆,好餅乾

有魷魚圈,蜆肉,雜海鮮,菠蘿
甜品係雪糕,好甜好黏,唔習慣呢種質感
2017-02-01 250 浏览
驟眼看門面以為地方細小,但其實餐廳共有4層,地方不少呢!地面有小酒吧,一樓環境適合朋友或大夥兒聚餐,二樓就較有情調適合情侶享受浪漫晚餐,而三樓的裝修還未完工所以並未開始運作。每層各有特色,真令人期待!今次我們坐的是一樓,8點左右已有8成滿座。晚市除了可散點之外亦有Dinner Set 供應 (主菜+凱撒沙律+餐湯/咖啡或餐茶)。是日餐湯有蘑菇忌廉湯 - 彼大碗。蘑菇打成蓉,所以每口都是香滑蘑菇蓉,而且沒有菇的腥味,是我杯茶。凱撒沙律 - 中規中矩,份量多。於是我點了一份Dinner Set 《銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238》,而朋友就散點了一份《美國安格斯肉眼 $178》。《銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238》銀鱈魚厚身但肉質十分滑嫩,完全沒有過熟或中間位置過生既情調,火喉控制得很好!點上檸檬汁令魚肉更鮮味。同樣地配菜有粗薯條及西蘭花,飽肚感十足。《美國安格斯肉眼 $178》點了7成熟,火喉剛好而且份量十足,肉多汁,牛味味香,不錯。伴菜用上原個薯仔切成的粗身薯條,薯肉多而且外層炸得黃金脆口,令人不能停口,再配上西蘭花作平衡,減低飽膩感。最後還送上如拳頭般大的乳酪雪糕給我們,十分貼心!乳
今次我們坐的是一樓,8點左右已有8成滿座。
凱撒沙律 - 中規中矩,份量多。

於是我點了一份Dinner Set

《銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238》

《美國安格斯肉眼 $178》
最後還送上如拳頭般大的乳酪雪糕給我們,十分貼心!乳酪雪糕口感較普通雪糕黏身有質感,乳酪味濃,是我杯茶,多飽也要把它消滅!
環境:晚上燈光昏暗和不嘈吵,輕聲播著英語流行歌曲,令人感到放鬆。

服務:店員面有笑容及有禮貌,有問必答。
2017-01-31
  • 美國安格斯肉眼配紅酒汁
  • 乳酪雪糕
2017-01-31 289 浏览
今天和丁丁到causeway bay Neighbor 吃開心的Dinner, we are very happy because this environment is so comfortable and we can have Girls talk for whole night.  We love to find some good place can have good food and good feeling too.  Waiter was very polite and have good manner to give us Menu and give us two water too.  We were so hungry and order the food immediately. 首先有2客新鮮的凱撒沙律,有新鮮的雜菜加麵包碎加芝士,我們停不了口!意大利雜菜湯酸酸甜甜,真的很開胃!  The Special thing is the Bowl looks so Huge ! Margaret Ting Ting, she love spicy and she

Margaret Ting Ting, she love spicy and she order a 冬陰公蟹肉雞柳意大利粉,蟹肉鲜甜,雞柳又滑,意大利粉十分爽口!
巴馬火煺pizza, 又香又脆加上菠蘿,真的很正宗,感覺真不錯!  I also get the Tabasco and Cheese together !  I really feel was so Crispy too !
Margaret she want to have the Signature Drink, so she order Neighbor, Neighbor 有茘枝,lemon, orange juice and sprite 很解喝,味道很清!

I Love strawberry so much that so I order 士多啤梨奶昔沙冰,又香又甜!  I enjoy it so much !
今天我們真的大滿足了!
2017-01-30
2017-01-30 264 浏览
初戀 這個人在你的心裡佔了多少位置? 初戀總是刻骨銘心?不論是和平分手或是大吵大鬧,他就是永遠在你心中佔一席位,你想忘掉卻忘也忘不掉,這就是他的威力。不止是這個回憶,還有他的一舉一動影響著你日後的戀愛態度。這個他,你還有聯繫嘛? 沒有了,有了現任和前度斷絕關係似乎是必定的。有,還有聯繫,可能還放不下這段情。初戀的那個他,不是放下便能放下,他在我心中還是佔上了位置。有些習慣,有些回憶,有些話題只屬於我倆,其他人永遠也不會明瞭。這夜,我跟他自四年後再次見面相聚晚餐。他說想吃西餐,在銅鑼灣找了所西餐廳,是一所兩層設計的古舊風帶點型格設計的西餐廳。客人要行上二樓用餐的,樓梯比較斜所以要小心點。他點了肉眼扒,他沒有變,還是那個在西餐廳總是會點上肉吃的男孩。額外點上了千島醬薄餅及水牛城雞翼,飲品點了可遇不可求及垃圾桶。不消一會,所有菜色也已經上枱了。水牛城雞翼水牛城雞翼特色就是甜甜酸酸帶點微辣,外層呈金黃帶褐色,雞翼兩側焦脆,肉質嫩滑不少油光滴下,味道入口醒胃,味道香辣惹味。吃完這個雞翼,他開始動手他的肉眼扒,把肉切開大塊放進口中,我看著他一聲不響,他似乎還記得我也愛吃這五成熟的肉眼扒,把他手上叉

水牛城雞翼

吃完這個雞翼,他開始動手他的肉眼扒,把肉切開大塊放進口中,我看著他一聲不響,他似乎還記得我也愛吃這五成熟的肉眼扒,把他手上叉著牛扒的叉向著我嘴的方向一遞,邊道:你郁起條尾都知你想點,啊~

對,這夜我們就似回到當初一樣,就似回到熱戀般,沒有隔膜,沒有阻礙,就這樣的靠近,就這樣的親密。
美國安格斯肉眼配紅酒汁 $248
肉眼扒帶脂肪,肉質嫩身多汁,點五成熟便可以了,外層微微褐色,內裡呈粉嫩,紅酒汁配上肉眼不會太搶味,可以加上一旁的岩鹽食用,岩鹽可以提出另一種鮮味,還有最好的配菜是粗薯條,粗薯條質感較粉,外皮香脆不會過膩。
千島海鮮薄餅 $178
店內採用自家製的餅底,餅底會較薄身及香脆,薄批邊入口猶如吃餅乾般脆身,加上海鮮,芝士,菠蘿做成千島海鮮薄餅,海鮮有魷魚及蝦子等,份量不多,但也足夠兩個人分著吃。芝士熔在批中,輕輕一拉便牽上不少芝士絲。
你……知道嘛?你愈是對我好,我愈忘不了。是我妄想跟你有段情,或是你習慣對別人好。就算你我分開過,有過新戀情,有過新對象,但也無法把大家從心中的位置移離,這是不該的糾纏,或是一段再續緣。

這夜的故事說不完。 …………續待…………
2017-01-30 232 浏览
Blue Monday放左工諗住同朋友一齊去食個飯Chill一Chill。雖然返工都係銅鑼灣附近,成日都係尼度搵食,不過好多餐廳都好多人好嘈,想搵間靜小小可以同朋友傾下計既真係唔易。最後我地揀左尼間係銅鑼灣邊寧頓街既西餐廳—NEIGHBOR。餐廳有兩層,第一層空間好細,要行兩層樓梯上樓上先有位坐。一上到樓就見到有一道好大既綠葉牆,燈光有小小昏暗,都幾好FEEL既。我地坐低之後就即刻睇MENU望下有咩食。野食種類同普通西餐廳差唔多,不過佢地既飲品名都改得幾得意幾有心機。我地懶健康咁點左兩個沙律先,一個係煙三文魚田園沙律,另一個係巴馬火腿田園沙律。兩款沙律差別不大,只係一碟上面係煙三文魚另一碟係巴馬火腿。一碟既份量剛剛好,唔會太多食唔哂。沙律菜上面淋左酸酸味味既沙律汁,零舍醒胃呀。食完之後我地叫左既飲品都到啦,由於我地對沙冰都有特別情意結,所以叫左一杯士多啤梨奶昔沙冰,一杯芒果乳酪沙冰。食沙律食到口渴,梗係要飲返啖沙冰爽一爽佢!不過飲落同我想像中既有小小唔同,兩杯既水果味都唔算好濃,可能係奶昔沙冰既關係,奶味反而會重D,而且偏甜。係我地飲野既同時,我地叫既小食芝士焗青口就上菜啦。一碟四隻青

係我地飲野既同時,我地叫既小食芝士焗青口就上菜啦。一碟四隻青口,每隻青口上面都鋪滿芝士,正呀!D芝士焗到有小小變左金黃色,配埋鮮甜既青口,食落D芝士唔會蓋過左青口既鮮味,反而會令到個口感更豐富,煙煙韌韌咁。

不過要記得襯熱食,我地食左一隻之後諗住等陣先食埋另一隻,已經凍左冇咁好食。

至於主菜方面,我地叫左一個美國安格斯肉眼扒,再加一個雙鵝肝牛肉漢堡。Ribeye我地叫左五成熟,份量都幾足,而且夠厚,出面好多餐廳既ribeye都係好薄,好難得搵到間真係厚身既,而且叫五成熟就真係五成,唔會亂黎,煮得太生或太熟。咬落幾juicy,好香牛肉味,唔會好似牛肉乾咁。兩個女仔share一塊扒岩岩好。

至於個鵝肝牛肉漢堡都係好足料架!個兩塊鵝肝都幾肥美,而且係好食既鵝肝,唔會有陣怪味。加埋塊漢堡扒、芝士、蕃茄同菜一齊食,唔會覺得好漏。咁當然我地係兩個女仔一齊share啦。兩個主菜都有薯條跟埋既。對於我尼個咁鐘意食薯條,次次見到有薯條都一定嗌既人,梗係要試真佢啦。

佢地既薯條係粗薯條,上面仲灑左調味粉,我自己就唔係太重口味既,所以覺得有d咸,如果唔落粉就咁點茄汁,應該已經好好食。

我覺得尼間餐廳都幾適合幾個fd或者情侶黎食既。因為燈光暗暗地,幾有氣氛,而且地方唔算好大,所以唔會好嘈,咁當然自己講野都要細聲小小,唔係既話全餐廳都會聽到你講咩架啦。我仲見到佢有幾張長枱,應該6至8個人都坐到既。另外佢既試菜速度都算快,唔洗等好耐就有得食。d staff既態度都幾好,幾有禮貌。價錢方面,係銅鑼灣地段既西餐黎講都算合理。整體黎講,10分滿分我會比7.5分。下次再黎試下其他野食先。
2017-01-09
在台灣吃中餐太多,自然會掛念西餐。回港後第一餐外出吃的晚餐,就選擇了西餐。 位處當舖旁邊的單幢餐廳,驟眼看下去像是酒吧,認真一看才知道是餐廳。 只是看着門口的餐牌和相片,已經有衝入內吃飯的衝動。 當天因為是開業不久,客人不多,只開放了2樓一層的餐廳。 簡單的仿古裝飾,加上環保的木製傢俬,讓人有一種清新溫暖的感覺。 我們各自點了一客晚餐。首先出場的是蘑菇湯。 質感和平常的蘑菇忌廉湯非常不同,充滿了蘑菇粒子,真材實料非常香濃。 跟餐的凱撒沙律分量雖然不多,但也充滿芝士香,健康又吸引。 牛魔王豬豬所點的美國安格斯肉眼配紅酒汁雖然煎得太熟,而且肉汁不夠多,但是牛肉味還是非常香濃,更重要的是肉眼扒的肥膏不多,因此吃得更健康。 木板上分開放着的調味汁料和粗鹽粒,特顯了這店的細心。對於豬豬這種喜歡原汁原味的人,把調味汁料分開送上,是非常重要的一環,直接影響對餐廳的評級。 咖喱先生點的德國燒豬仔骨卻出奇的好美味而且多肉汁,質量完全超出期待。為食豬也忍不住偷吃了一部份呢。 簡單的餐飲,但份量也不少。 讓人回味無窮的,竟然是餐後甜品 ~ 軟芝士雪糕。 這個軟芝士雪糕神奇之處在

只是看着門口的餐牌和相片,已經有衝入內吃飯的衝動。

當天因為是開業不久,客人不多,只開放了2樓一層的餐廳。

我們各自點了一客晚餐。首先出場的是蘑菇湯。

跟餐的凱撒沙律分量雖然不多,但也充滿芝士香,健康又吸引。

簡單的餐飲,但份量也不少。

讓人回味無窮的,竟然是餐後甜品 ~ 軟芝士雪糕。

這個軟芝士雪糕神奇之處在於它的質感,口感粘連,有點兒像吃年糕的感覺,而且奶味十足。因為水份比平常的雪糕少,所以也不容易溶化。有機會真的想再吃一次呢。

2016-12-18
2017-01-28 228 浏览
今日話帶媽咪去試新餐廳,嚟到門口,心諗咁細嘅?哦原來樓上仲有幾層嘅!一上到去,嘩都幾黑,影相一定要開閃光燈!但牆身有啲樹,感覺好green,如果光啲會更加舒服,哈哈!Caesar salad啲菜好新鮮,每啖都食到索索聲,又有啲煙肉碎增加口感,醬汁又唔會落得過火,好味!羅宋湯非常足料,差不多每啖都有菜粒,味道帶點酸,開晒胃,好肚餓呀!!!墨西哥雞鎚 ($58)小食嗰欄有兩款雞嘅菜色,但都係辣嘅,唔食得辣點算好?原本啲辣醬係淋上去6件雞鎚嘅,但店員提出醬可以另上,真體貼!上菜時啲雞鎚仲係熱辣辣㗎,因為俾客人連醬食,所以會乾身啲,否則就會變得一pat pat咁,但我冇點醬食會乾咗啲,唔緊要,對於我呢啲太鍾意食雞嘅人嚟講,有得食已經好滿足!雞鎚酥脆,啖啖肉超級香口,最後我一個人食咗4隻,超開心!龍蝦汁蟹肉意大利粉 ($108)賣相極好極豐富,蟹肉超多又有鮮味,肉質結實唔係發霉嗰種,上面仲鋪滿芝士條,除此之外仲有非常多嘅菇及椒,每食一啖都覺得好豐富好滿足!意粉帶點al dente,每一條粉都沾滿芝士及醬汁;龍蝦汁味道濃郁,鹹度適中,實在非常可口,食極都唔夠!南瓜帶子意大利飯 ($128)不嬲我都
羅宋湯
墨西哥雞鎚 ($58)
墨西哥雞鎚
龍蝦汁蟹肉意大利粉 ($108)
龍蝦汁蟹肉意大利粉
南瓜帶子意大利飯 ($128)
不嬲我都唔鍾意食risotto,但實在呢個risotto有啲吸引,於是落單時要求啲飯有咁軟稔煮到有幾軟稔;賣相冇我個意粉咁澎湃,但黃色嘅飯都好吸引!濃稠嘅南瓜cream入面仲有好多好多芝士,口感激creamy,每粒飯軟綿綿黏黏咁,不過我哋就係鍾意咁樣!上面嗰粒煎到金黃色嘅帶子,係全熟但size依然大粒,如果可以煎得半生熟少少口感會更軟稔!
南瓜帶子意大利飯
榛子朱古力
偏甜嘅朱古力,適合鍾意甜嘅朋友多啲!媽咪呢啲走健康路線嘅,叫返茶算啦,哈哈!

可遇不可求
最鍾意啲食lunch都可以飲mocktail嘅地方,有桃汁、石榴汁、青檸及薑啤,非常清新,甜度適中
乳酪雪糕
第一次食,哇原來咁好味㗎?!乳酪味好濃,唔會過甜又冇冰,質感好似糯米糍咁煙煙韌韌,好得意呀真係,同媽咪雖然已經好飽但都瞬間食晒!由於食完晒所有菜式太飽嘅關係,只係叫店員俾一個雪糕我哋夠喇,食完就知後悔 T_T
乳酪雪糕
洗手間喺樓上,行上去順便睇吓,哇上面完全係另一種style,比頭先食野嗰層更有情調。最底入口嗰層適合坐低飲咖啡食甜品,第一層啱晒幾個老友傾計食飯,第二層適合情侶嚟撐檯腳。食物好味,價錢又合理,唯一要講嘅缺點就係黑咗啲,影相要開閃光燈,啲姊妹們影相最唔鍾意開閃光燈,不過算啦黑啲咪可以遮晒你哋啲皺紋囉!哈哈哈哈....
2017-01-25
墨西哥雞鎚
南瓜帶子意大利飯
2017-01-28 151 浏览
係銅鑼灣行行下見到尼間餐廳,感覺有點特別,本來以為係酒吧,原來唔係,係一間食意大利菜既西餐廳。入到去,要先上樓梯才入座。侍應有禮貌地款待,為你介紹餐牌食物。餐廳環境寬敞舒適,也具空間感。餐廳燈光暗淡的,營造一個浪漫氣氛,也帶出西式餐廳既情調。我們order左一個二人餐,前菜包括有沙律,雜菜湯。主菜包括有美國安格斯肉眼和銀雪魚。甜品是雪糕。另外,我們還追加了一個鵝肝多士。首先,雜菜湯,個人感覺十分濃,份量也很多,感覺很開胃,但創完後已經有點飽的感覺了😂尼間餐廳鵝肝真係值得一讚,鵝肝厚肉新鮮,食入口時是軟綿綿的,而且,鵝肝煎得不會太燶,廚師控制得火候剛剛好。個人覺得值得一試!👏🏻👍主菜銀雪魚,外貌擺切得不錯,看起來也幾誘人,熱度和味道也不錯,不會太鹹,但可以加些醬汁,否則個人感覺有點乾。。另外,美國安格斯肉眼,我們order 了7成熟,肉質爽彈新鮮,醬汁滲透了肉質中後,令人更加開胃。但若能加入少少薯蓉就更加好了👍

2017-01-19
2017-01-27 63 浏览
銅鑼灣作為購物點集中之地,渣甸街呢就多遊客食,我平時都會行去後邊覓食。是日得閑出黎陪表弟行街,想食一些平時少食的,咁一定係西式野啦。因為我更偏愛中菜,所以對西餐會多加挑剔。幾經商量我們決定試下neighbor,一係新開,二係好評不少。開在唐樓內的店面其實不大,由於無窗,加之燈光偏冷弱,所以略顯昏暗。店家推薦了意粉和特飲,都是店內主打。首先上的特飲造型已經令人眼前一亮。我點的吸血大青蛙的確是形如其名,綠色的飲品裝在方形的樽入,似足一隻脹鼓鼓的青蛙。冰涼薄荷配上菠蘿汁零舍fresh,清新透涼,可以中和主食的厚重感,好解膩。表弟對佢杯neighbor 都讚賞有佳,兩杯飲品都有個好就係,雖然有冰但飲到後面並沒有感覺到味道變淡。Caesar就食得多,雖然間間做沙都唔同,既然係嚐新,就選擇了帶子沙律。原來帶子肉好大一粒擺中間,要自己切開。帶子肉亦都幾鮮,不會有乾柴感,入口軟嫩。沙律菜的味道還是很有層次的,蔬菜清甜,沙律醋酸酸地比較醒胃,幾乎我一個人食曬。成個餐食落黎,我覺得最正係佢個Angus肉眼扒。相比七成太老,medium就剛好,半熟的肉扒,切開有微微的肉汁沁出,而肉中間還透著紅,正是牛扒最佳

成個餐食落黎,我覺得最正係佢個Angus肉眼扒。相比七成太老,medium就剛好,半熟的肉扒,切開有微微的肉汁沁出,而肉中間還透著紅,正是牛扒最佳狀態。
碰巧我食到那塊連住筋肉的肥膏,輕嚼兩下,已能够感受到油脂在齒間融化開來,表弟很是妒忌我食咗佢最愛的肥肉。牛扒除咗配沙律菜,旁邊還配了粗鹽。我們都更偏愛蘸鹽食,keep住原汁原味。
而意粉相較與這幾樣食物,就有些遜色了。有啲煮過龍,麵身太軟,容易斷,所以口感方面肯定是欠缺的。但龍蝦汁濃稠,蟹肉都唔少,還是可圈可點的。
總體來說NEIGHBOR是我近期食過性價比不錯的餐廳,特飲尤其出色,屬於可以再光顧的。

2017-01-20
  • 斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙
  • 美國安格斯肉眼扒
  • 日本帶子刺身沙律
近日發現銅鑼灣鼎泰豐對面新開了間西餐廳「Neighbor」,門面裝潢以新派工業風作主題,地下以水吧飲品為主,再上樓上發現地方好寬敞,樓底亦很高,地處都是放置綠色植物,令到視覺效果很舒適。意外發現原來樓上仲有座位,店員話原來係樓高五層都是餐廳地方,樓上亦可以提供包場搞派對。🏢🍽店員仲同我地細心講解餐牌,原來餐廳主要是以意大利麵及飯為主,怪不得咁多意大利菜式啦。結果最後點選了:「鵝肝多士$68」、「意大利雲吞$58」、「巴馬火腿薄餅$128」、「黑松露野菌意大利飯$118」、「Neighbor$43」、「可遇不可求$38」、「乳酪雪糕$15」。🍞🥓🍕🍝🍹🍸「鵝肝多士」份量是1件,但亦唔係細件,多士經過烘烤香口脆身,鵝肝亦味道入味,兩者配食又脆又軟,口感豐富。另外配上少量沙律菜,消膩一流,健康清新。🐧🍞「意大利雲吞」整碟意大利雲吞好creamy,鋪滿好多芝士,仲有野菌菇。意大利雲吞食落好特別,因為內裡係無肉類,用上薯蓉整成,口感特別,食落唔會好膩。😋「巴馬火腿薄餅」份量有6件,薄餅皮不會太厚亦不算太薄,味道不會太濃,但配上巴馬火腿就剛剛好,最欣賞是烘焗得剛剛好,食既時候仲係暖熱的。🥓🍕「黑松
意大利雲吞
巴馬火腿薄餅
黑松露野菌意大利飯
「黑松露野菌意大利飯」好香的黑松露味道,亦都鋪上好多芝士,配菜有野菜等,食落好creamy,飯粒質地不會過軟,煙煙韌韌,味道烹調剛剛好。🍝🍚
「Neighbor」黃色的一杯,內裡有荔枝、檸檬、橙汁、雪碧混和,飲落好香荔枝味,甜甜酸酸咁。🍸

「可遇不可求」橙色的一杯,內裡有桃、紅石榴、青檸、薑啤,飲落少少微酸的味道,但不會有酒意的感覺。🍹
乳酪雪糕
「乳酪雪糕」白色的乳酪雪糕,以為平平無奇,點知食落好煙韌的感覺,黏黏的質地,味道食落不會太酸。🍨

「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋
2017-01-17
意大利雲吞
巴馬火腿薄餅
黑松露野菌意大利飯
  • Neighbor
  • 可遇不可求
2017-01-25 122 浏览
銅鑼灣總是與舊同事相約聚舊的好地方,而鄰近地鐵站的 Neighbor 則是更為合適的好地方。門口的招牌大字非常奪目,裝橫亦有種上世紀的 Raw 味。沒有華麗擺設,以紅磚與水泥牆,配搭草木盤栽,打造了一種鄰家小房了裡吃樸實西餐的感覺。工作勞碌了大半天後,喝一口溫熱的西湯感覺甚為暖和,而且味道開胃又香濃。晚市套餐可加配巴馬火腿芝士,這配搭在香港當然已經不是新鮮事,但值得一提的是 Neighbor 選用的芝士是羊奶芝士,質地軟身,帶著強烈的芝士濃香且羊奶獨特味道,與火腿的鹹香調和配合,味道在口腔內久久不散。安格斯肉眼配紅酒汁 - 吃牛扒我愛吃 Medium Rare,老實說在我落單之時,我在掙扎應否叫 rare 一點,因香港大部分餐廳都會把扒造得過熟。切下肉眼扒時,我的憂慮消失了,血水充份被保留在肉眼扒裡,濕潤非常,每一口軟熟的肉,帶表面微焦碎香還有鐵質的味道。另附薯條,非常美式。德國燒豬仔骨件頭頗大,女孩子普遍應該吃不完。甜酸醬汁完完全全塗抹在豬仔骨表面,開胃得令人一根接一根吃,不顧儀態地吮手指。肉質不算結實,以刀輕易分開。
餐湯
巴馬火腿芝士