可能睇完OpenRice 食評, 人人讚好, 自己食過之後就覺得唔值.生蠔開到得番半隻.排隊條人龍好長要等大概十分鍾先至攞到,如果好食, 排隊唔緊要, 但有D真係好咸, 咸到好似飲海水. 頂唔順.鵝肝好腥, 我食咗一啖就,食唔落.長腳蟹OK, 長食長有.和牛都OK心太軟, 比我個陣, 己經成個爛哂. D朱古力流哂出嚟, 唔開心! 收碟都收得好快,OK.熱食選擇不多.甜品反而就幾多下.

生蠔開到得番半隻.排隊條人龍好長要等大概十分鍾先至攞到,
鵝肝好腥, 我食咗一啖就,食唔落.
長腳蟹OK, 長食長有.
和牛都OK
收碟都收得好快,OK.
熱食選擇不多.
甜品反而就幾多下.

2010-11-07
2010-11-09 21 浏览
朋友生日, 於是去左呢一到試下, 開頭見樓下食評話, book 位都要成個星期, 嚇親, 所以都預早左幾日book, 但, 就做門口位囉, 距離拿食物太遠。同埋個位好似臨時搭出黎, 感覺不是太好。去之前做定功課, 說呢到生豪, 和牛, 長腳蟹是重點。(但我其實不太好這些, 我的目標係牛奶布丁和魚生)不過既然去到, 當然會試生蠔啦, 佢一碟有6隻, 我已經食到唔知邊隻打邊隻, 淨係記得有一隻好咸, 另一原因係驚食完肚瀉, 所以食左一碟就收手。和牛, 可能我又對牛沒大研究, 你不說和牛, 我真係不知道, 可能佢切得好厚, 我食左4舊都已經飽飽地, 臨尾個兩塊, 仲比較硬左少少。長腳蟹, 食左3條, 因為太懶不想剪黎食, 但最後一條, 好像有少少雪味。鵝肝,因為鵝肝是很殘忍的食物, 所以一直都不會去食, 但同行友人拿了, 所以試了一口, 恕我不識食, 我覺得陣味好似街市雞檔的味道。魚生等刺身, 其實難度不高, 生鮮就得, 所以我都叫了很多轉, 其實我心唸好希望他用自助餐碟切多d 比我, 不用黑色一小碟, 那會省回不少時間排隊輪候呢煙薰三文魚我都吃了很多, 但後期有一些好咸。甜品, 心太軟,

煙薰三文魚我都吃了很多, 但後期有一些好咸。

甜品, 心太軟, 是硬心的, 普通旦糕一個.

蕉糖布丁定焗旦, (忘記名字) ok 味道, 但因食得太飽, 所以都沒全部食曬。

還有, 下次食完自助餐, 別飲coffee (可能我是不+糖的關係) 飲完, 幾乎想吐曬之前的食物出來...haha

p.s. 樓下有人說waiter 做到木口木面, 態度不好, 其實都可以體諒的. 但我所見, 好幾個waiter 都好好禮貌, 並沒有比氣你受的感覺。

不過如果下次再食, 我會去酒店吃, 起碼地方好坐一點。
2010-11-01
2010-11-03 15 浏览
看過很多Mr Steak 食評, 很多人贊, 想黎這裡好耐!今日哈佬喂,捨棄訓到4~5點,諗住黎這裡食個午餐後, 開開心心去行街街!剛進入時, 四圍望望, 覺得有啲舊, 有些牆紙已脫落, 不過唔緊要, 黎食野啫!在食物區中, 見到又大隻又多既長腳蟹放正在中間兩邊(兩大盤), 都算大方了,唔會逐小逐小攞出來, 重經常refill , 中間區域食物放得都好靚, 尤其是D細細杯, 都幾靚, (不過我只食過其中一款)....食物有...(我記得既..) 有和牛, 燻三文魚, 青口, 東風螺, 硯仔, 蝦, 炸三文魚, 肉醬意粉, 德國腸, 雞油飯, 口水雞, 叉燒飽, 咖喱雞, 小籠飽, 火灸三文魚,羅宋湯....... 其中有一碟用魚尾砌成魚尾圖, 我覺得砌又靚又好食! 碗仔翅就真係唔得, 味道怪! 個長通粉食唔到, 唔知係生既定係放得太耐,個心是硬! 甜品蛋糕類就麻麻地, 以為有芒果拿破倫, 原來係酥餅, 唔見有芝士蛋糕, 可能同佢無緣, 心太軟要排長龍, 第一次排到既食有流心, 第二次排到既就實晒, 好似食硬蛋糕咁!雪糕有四款口味, 雲呢嗱, 蕃薯, 抺茶, 紅豆, 冇寫明是什麼牌子

雪糕有四款口味, 雲呢嗱, 蕃薯, 抺茶, 紅豆, 冇寫明是什麼牌子定係自家製, 但都幼滑~
飲品有豆漿同橙汁!

另外; 我遇到餐廳裡污點, 事原;我食完了長腳蟹, 見壽司檯有幾款手卷; 三文魚, 蟹子, 蛋同蟹柳, 唔見鰻魚; 因為想食及鰻魚! 就等真冇人時候, 去問問那位做手卷先生: <唔該..有冇鰻魚手卷?> ...點知佢望都唔望吓我就答: ....... 冇呀!!!!
原本都開開心心, 點知就要面幪幪走番轉頭, 人地見到都同我講, 佢都冇望過你....!!
又唔係係你忙既時侯問你, 又唔係冇禮貌的問.....!! 做咩要受你咁待遇受你氣!?!? 可能我唔係靚女啩!? 但冇理由吖? 佢都冇望我,.....
(當然, 我並不是靚女!)
問吓有冇都好平常啫! ``咁態度!! (我希望佢多啲出去食飯, 遇番多啲我同樣既待遇!)

隨後, 因為我個座位正正是望住佢個食物檯, 我有留意佢既行為; 有些佢唔係咁順眼既人問佢攞野, 佢遞完比人後都會用隻眼勵吓人! 隔左一陣; 有三個女仔行過時, 又會偷偷昅吓!

`服務上, 侍應們個個收碟都好快, 不過就做到木口木面...
中途我諗起食評好似見過有牛奶布丁? 但出面就見唔到有, 就搵個侍應問吓, 這位叫C.... Lee哥哥都有禮貌地答: 午餐是冇供應的要晚餐才有, 面上還有笑容! 見佢收杯碟都可以做到笑笑嘴去收, 算難得! 都想贊吓佢!!

有污點係度, 令我留下壞印象, 唔高興的離開!
2010-10-31
  • 和牛
之前已經聽講依間MR. STEAK既自助餐好正,食物多款、質素又高。有fd提議book 枱搞gathering ,第一個舉手讚成。去之前上openrice做定功課,目標鎖定長腳蟹、生蠔…果然冇失望 蟹腳鮮嫩多汁,餐廳好細心咁提供尖頭剪,唔駛食得咁論盡。生蠔確實係回本之選,有四款即開生蠔,再加車厘蜆,我對生蠔無特別愛好,更加無咩研究,但都覺得佢D蠔非常生鮮,唔需要加醬或者檸檬汁都好易入口其他食評推介既和牛一口燒(薄燒和牛)、燒鵝肝、心太軟都好好味。所有食物都成晚不停refill,受歡迎既雖然間唔中會有人龍,但係基本上都一定會攞到,甚至食幾轉(生蠔、長腳蟹 ) 。remark 係無味凍蝦、行貨蛋糕、好睇唔好食既杯裝甜品仔都可以唔食,留返quota 食其他野仲好。埋單一人$400左右,酒店價錢,但係質素好過好多酒店好多

) 。
埋單一人$400左右,酒店價錢,但係質素好過好多酒店好多

2010-10-29
2010-10-26 17 浏览
A先生最鐘意蟹腳~見好多人都話呢度既蟹腳好正~所以決定黎呢度同A先生慶祝生日~~早一個星期BOOK位~已經話要坐近門口~哇~真係咁多人??BOOK左18:00~我地遲左少少~18:02先到~入座時餐廳已經FULL左一半~一開始~我地拎左蟹腳~真係好鮮甜多汁~~正~~~ 再加厚切三文魚~食4片o岩o岩好~再試左燒和牛~好濃牛味~又有肉汁~5-6成熟~正~~~ 19:30先有即開生蠔供應~一開始廿幾個人排隊~我等到20:00先出去拎~其實我唔太好生蠔~不過都想試下~~有4隻唔同既生蠔~有3隻都超咸~~我諗我唔識欣賞~~可惜~之後再試鵝肝同和牛一燒~不過2樣都太油了~我唔係咁鍾意食~20:30有牛奶布丁~2分鐘已經比人拎晒~~我等左2 round先拎到~好誇張呢~~等候期間拎左心太軟同雪糕~心太軟好好味~我地食左2個呢~~牛奶布丁真係名不虛傳名~好味~~我地每人食左2樽~哈哈~~ 21:20我地捧住2個大肚腩滿足地離開Mr. Steak~~ A先生生日快樂呀~~~以後每年我地都去Mr. Steak慶祝啦~~

A先生最鐘意蟹腳~
見好多人都話呢度既蟹腳好正~
所以決定黎呢度同A先生慶祝生日~~

早一個星期BOOK位~
已經話要坐近門口~
哇~真係咁多人??

BOOK左18:00~
我地遲左少少~18:02先到~
入座時餐廳已經FULL左一半~

一開始~我地拎左蟹腳~
真係好鮮甜多汁~~
正~~~

再加厚切三文魚~
食4片o岩o岩好~

再試左燒和牛~
好濃牛味~又有肉汁~
5-6成熟~
正~~~

19:30先有即開生蠔供應~
一開始廿幾個人排隊~
我等到20:00先出去拎~
其實我唔太好生蠔~
不過都想試下~~
有4隻唔同既生蠔~
有3隻都超咸~~
我諗我唔識欣賞~~可惜~

之後再試鵝肝同和牛一燒~
不過2樣都太油了~
我唔係咁鍾意食~

20:30有牛奶布丁~
2分鐘已經比人拎晒~~
我等左2 round先拎到~
好誇張呢~~
等候期間拎左心太軟同雪糕~
心太軟好好味~
我地食左2個呢~~
牛奶布丁真係名不虛傳名~
好味~~
我地每人食左2樽~哈哈~~

A先生生日快樂呀~~~
以後每年我地都去Mr. Steak慶祝啦~~
腳蟹
2010-10-23
腳蟹
牛奶布丁
2010-10-04 18 浏览
我食過不下十次之最多一間 Buffet 餐廳就是 Mr. Steak, 每隔三幾個月就番炒一次, 因為價錢與食物質數合理, 水準又保持得到, 食物種類又適合自己口味, 所以今晚一行8人又再光顧.雖然食過咁多次, 但今次令我有煥然一新的感覺, 令我不得不寫下食評與大家份享.- 有主角之一嘅四款即開生蠔不再話吓, 居然仲有即開車利蜆添, 而且增添了海膽刺身及三文魚子.- 而新搞作之一就是火炙三文魚壽司, 看似冇乜特別, 但要炙得好食, 就好睇師傅功力同心機. 另一新口味"海南雞壽司", 好有新鮮感.- 配上蜜桃汁嘅鵝肝面加添了桃肉作裝飾, 吃起來亦減少了一份油膩感,- 最另眼相看就是"心太軟"喇, 簡直好似發夢一樣, 比起一般餐廳都仲係提供梳夫厘, 就知咩叫做進步喇.從以上幾款食物中, 我認為 Mr. Steak 給客人不只是一種新鮮嘅感覺, 內裏還包含著對顧客嘅一份誠意.

即開四款生蠔及車利蜆
蕉糖焗布丁
  • 車利蜆
  • 火炙三文魚
  • 鵝肝
  • 心太軟(配上雪糕更好食).
2010-10-03 10 浏览
感謝 月 巴媽生日都請大家食飯, 與仁同樂 我們一行七人浩浩盪盪去到餐廳, 我發覺原來唔止我地大堆頭, 還有很多枱都是大家族family gathering.這兒食物種類繁多, 細數冷盤都有至少十款, 例如:煙三文魚、各式ready made 沙律、涼泮蕃茄、涓豆腐、口水雞等, 海鮮類有凍蝦(無味)、凍沙白(更加無味)、長腳蟹(又粗又鮮味), 刺身類有三文魚、墨魚柳和鯛魚, 壽司多款不能盡錄, 澳洲和牛, 天婦羅, 燒三文魚壽司(每次排一件), 清酒煮蜆, 熱盤大約十款有印度餅、咖喱雞、燒味、燒賣、小籠包(尚有肉汁)等, 甜品類有啫喱、布甸、雪糕、各式蛋糕、木糠布甸、即製心太軟、杯杯甜品、朱古力噴泉、麵包布甸等。老實說, 除了熱盤外我所有食物都吃過很多回, 熱盤的樣貌不吸引, 提不起興趣還有小O要我向大家說句: 這裏的厠所十分乾淨
感謝 月 巴媽生日都請大家食飯, 與仁同樂

還有小O要我向大家說句: 這裏的厠所十分乾淨
2010-10-01
$206.80 (午餐)
  • 心太軟
2010-10-03 7 浏览
今日幫個friend慶祝生日佢亦成日講好想黎呢度食野,所以早幾日就訂左位先,所以都唔駛等。我自己最鍾意食生蠔 / 長腳蟹、非常新鮮唔在講、好鮮味又爽口、肉質好弹牙最正係啖啖肉!刺生併盤有三文魚剌身/甜蝦剌身/帶子剌身、全部新鮮好味又肥美、好有質感好正又鮮味。燒和牛廚師非常專業煮得剛剛好非常好味、肉既質素高所以咬落去好軟熟,而且肉汁亦多有油脂香。一句講哂好好味呀!個汁亦配得一流好夾!鵝肝非常香口、又好甘香、肉質又唔會散、個汁亦好好味,都有水準!

鵝肝
2010-09-24
鵝肝
2010-09-30 15 浏览
之前聽同事講過唔錯, 所以一早book左位. 我比原定時間早到, 唔洗等就可以入去. 已經好多人排隊拎食物, 有好多野食都ok呀, 但我主攻和牛, 刺身, 生蠔同甜品~ 食左8隻蠔, 2碟刺身, 一堆和牛, 天婦羅同2個心太軟...下次會再去食過.
生蠔...有一隻有d苦..
Good..Good..Good和牛
流心心太軟
出面食唔到既布甸啊~
2010-09-29
生日
生蠔...有一隻有d苦..
Good..Good..Good和牛
流心心太軟
出面食唔到既布甸啊~
  • 心太軟
  • 牛奶布甸
2010-09-28 10 浏览
早於一個月前Book位,好期待26/9來臨,終於等到啦!準時5:30開始5:30第一輪專攻雪蟹腳同蝦2樣都好鮮甜,和牛勁好味!7:30第二輪開始有生蠔,鵝肝,刺身8:30第三輪甜品北海道牛乳,心太軟以上各種是必食之選熱葷全部都好普通平日晚餐$348.00星期六及星期日假期$368.00如有白金visa咭可免加一服務費
2010-09-26
$368.00 (晚餐)
纪念日
和牛
雪蟹腳
甜蝦 , 帶子 , 海胆
紐西蘭生蠔
三文魚
  • 鵝肝
親子再試午餐,可惜加價了!比起上次到Mr Steak 食自助餐足足加了十大元,。不過,如各位識揀牛排食都仍算抵食! 雖然每次派得兩件,唯有努力d排多兩轉!湯水今次一如以往無得揀,獨顧一味,好彩是好好味的白菌磨菇技廉! 日式食物算做選擇尚可,不過幾大唔食咁多飯落肚。記住食小小鰻魚壽司,幾鮮味! 沙拉吧一如以往有不少選擇,合OL口味,特別是生菜好脆,可以多食! 甜品有簡單例派cake不太新鮮,反而icecream不妨一試!整體合格,地點就近shopping centre, 下次有機會再來!
2010-09-22
  • 牛排,湯水
2010-09-20 196 浏览
Great deluxe buffet....they have parma ham with melon, sushi with uni, scallop, shrimp, salmon. Wagyu beef and goose liver. Fresh Seafood for 4 kinds of oyster and crab leg...very sweet and yummy, yummy. My other friends had taken 3 rounds of oyster and mussel. Deep-fried Salmon Fish Head also good. We are not even able to try out the soup. It seems just ok about the soup.The dessert buffet with Japanese flavor ice-cream, heart-shape chocolate soft cake (freshly baked), hokkaido pudding an

The dessert buffet with Japanese flavor ice-cream, heart-shape chocolate soft cake (freshly baked), hokkaido pudding and varieties cheese cake.

We definitely will return here again to have our next chat gathering....
2010-09-15
  • Goose liver and 長腳蟹
2010-08-19 18 浏览
想不到短期內竟能再來吃mr steak buffet,這次一定要補回上次太飽吃不下的甜品!羅宋湯是日的湯只有中式湯和羅宋湯,沒有了上次的忌廉野菌湯,是有點失望啊。湯是比較油膩,能夠看到浮面有很多油泡,不過色水足夠,令賣相也加了不少分。蔬菜是很豐富雖然種類不多,味道頗濃郁,但略嫌番茄味太酸。還是忌廉野菌湯最好,真的好想再喝多一次!長腳蟹蟹腳好像比上次還要大隻,而差不多每隻都是偏大的,size平均增大了,咬下去真的是啖啖肉,鮮味卻也不減。肉質依舊鮮嫩,只是一開蟹殼已有冰水海水混juice流出來,咬下去更是滿滿的juicy,清甜非常,一點霉掉的肉也沒有吃到。三文魚刺身三文魚新鮮,師傅切的厚到足夠,吃下去更有口感。只是看也能看見紋路清晰,肥瘦適中,吃下去的肉質嫩滑,還算甜美。不過排隊的人實在多,想吃第二次時看見長長的人龍也就避之則吉,到最後也就忘記要encore,不值啊T_T。炙燒三文魚壽司看到一個counter寧寧捨捨有人排隊,明明上次又不多覺,於是便走去湊熱鬧,原來都在賣炙燒壽司。師傅很用心的用火槍燒了一層,塗上醬汁後再燒多一層,雖然真是慢慢來,但燒得更好讓人更想等啊。 連我表姐排完了生蠔

羅宋湯

三文魚刺身

炙燒三文魚壽司
連我表姐排完了生蠔我還沒能夠拿-_-,再多等一回才OK,沒有因為人太多而馬虎了事。那三文魚沒有想像中那麼火熱,是暖暖的微溫,就這麼燒得謹謹熟,肉質鮮嫩非常,沒有因燒得太久而變老(三文魚大忌!)。再配面頭的薑蓉和燒汁,鮮味更突出之餘,免卻了熟三文魚的微腥,口感也倍覺清新。飯也是就那麼點點微溫,也就有說不出的煙韌,軟硬適中。

芝士小卷
還以為師傅也會用火槍燒燒那小卷,誰知就這樣擺左桌上讓人拿了。賣相倒還是不錯,芝士看來是已經燒過了,不過吃下去當然是冷冷的,也沒有做到芝士溶掉的美味。中間包著的是青瓜、玉子等那些,裹卷的功夫還不錯,其實就是普通的小卷,加上芝士噱頭而已。

煙三文魚
煙薰的味道很少,也不夠需要的鹹味。還好肉質嫩滑,肥瘦也均勻,是用新鮮貨色做的。

四種即開生蠔
師傅解說近來的美國蠔不太好,短期內都不會入貨,是晚的生蠔是來自紐西蘭、愛爾蘭及兩隻澳洲的。雖然沒有很肥美,但蠔肉size還頗大的,感覺比上次吃的更濃味,一咬下去海水味一直湧出來,當中夾雜著蠔味,鮮味非常。還是那一句,不要下茄醬,才能吃得出蠔的鮮味,有一次我甚至連檸檬汁也沒有下,蠔味更是澎湃。這晚的狀態沒有很想吃蠔,總共吃了六隻也就收手了。自己覺得愛爾蘭和較淡澳洲那兩隻比較合口味,我表姐則更喜歡澳洲那兩隻更濃味,是個人喜好吧。建議可以先吃一次四種蠔,由淡至濃的吃,看看自己喜歡哪一種,下次去拿的時候則可以跟師傅說你不要那一種然後要另一種代替。

日本和牛一口燒
薄切的熊本A4和牛,新鮮熱哄哄的燒過後,脂肪的油份都跑出來了,油脂的香氣四溢,非常冶味!
薄燒的生熟能控制得好,又是剛剛好不老的謹熟,肉質嫩滑,仍舊juicy,加上入口即減的油脂,口感很細膩!還是喜歡A4那種剛剛好,不似A5那樣過肥,也不似A3那樣不夠肥而鞋口。大概烹調和牛的最好方法實在是一口燒,能夠保留肉汁之餘,也能使油脂發揮其香味,實在好吃!

澳洲和牛
一大件牛塊燒成,要的時候才切出來給你,原件燒顯然會燒得不夠均勻,到你吃的時候也不會夠燒。雖然肉質也是頗滑,但吃下去總是差一點點,沒有那油脂的香氣,也沒有熱哄哄的冶味,甚至沒有剛烤好的嫩滑。就是像平時燒牛肉那種只吃肉的感覺,沒有好好發揮和牛的特質,相比起和牛一口燒實在失色不少。

鵝肝配蜜桃
這次的鵝肝較小塊,師傅也就一份給你兩塊。小塊倒有小塊的好,吃下去沒有那麼粉,更是嫩滑,沒有大塊那種啖啖粉的恐怖感,也就不愧是我唯一吃的內臟。配蜜桃比上次配麵包弄得乾乾粉粉的好得多,蜜桃本身甜甜的充滿果汁,能夠帶出鵝肝的juicy,與其甜甜的燒汁非常搭,整個味道甜得來不會膩。
好吃得我有encore了一下,四塊鵝肝吃完也不覺得膩!

炙燒鰻魚及和牛壽司
又來炙燒壽司,老遠已看著師傅這次燒甚麼,不是三文魚已經馬上衝了過去,畢竟壽司飯也挺飽肚,不能重覆吃太多。
這次是鰻魚及和牛,一點腥味也沒有,香氣十足。鰻魚size也頗長,非常足料,也就是微溫的感覺,本來滑溜溜的鰻魚燒過後更是有說不出的嫩滑。鰻魚燒汁是吃日式鰻魚的靈魂,師傅亦掌握得好,燒汁份量適中,沒有令鰻魚太乾或泡在汁內燒不起,其甜味更能襯托出鰻魚的鮮美。
和牛也就是類似一口燒的那種薄燒形式,牛肉的話則略嫌不夠熱,少了一份油脂香氣,比一口燒有點rough,但整體也是嫩滑冶味的,絕對跟元氣那些牛肉壽司差得遠!

天婦羅
炙燒壽司旁就有一個老師傅默默的在炸天婦羅,來到buffet還是甚麼也試一下吧!我吃的是茄子天婦羅,好的天婦羅炸完後是該一點油也不會滴出來,想不到這裡做到了這種乾身,比很多外面馬虎的日本菜好得多。炸粉夠薄,謹謹包裹著茄子,不會吃得滿口是粉。茄子還可以,薄薄的一片,味道也就該是淡淡的,整體是不錯的。

牛乳布丁
不愧為鎮店之寶,上次吃過一次難忘,今次一看見當然要掃很多回桌啦!布丁真的滑溜到不行,水份剛好,不會太水或太硬,就是有種會動L的感覺!
濃郁的北海道牛乳散發著淡淡的乳香,不用加其他配料,就這麼單單的牛奶味也就能好吃到攝住別人的心。密密吃都不知吃了兩杯還是三杯,簡單的味道就能給人甜甜的幸福!

各式甜品
說明要補回上次沒多吃的甜品,當然甚麼都要拿少少試試!
Creme brulee其實上次也有吃過,又是冷的,不知為何但我覺得熱吃可能會更好吃。
脆脆的焦糖面像冰糖塊一樣薄而晶瑩,內裡的燉蛋頗滑溜,加上焦糖的配合味道是很豐富的,不盡是甜味,也有些焦味和淡淡的蛋香,很是不錯。
麵包布丁總是在buffet裡常見而吸引我的地方,用火不斷熱著的仍能保持甜品的溫度,麵包很軟,加上這個較水汪汪的蛋布丁變得林口,綿綿的口感不時有raisins夾著,使其更為豐富。但略嫌布丁太水汪汪,缺少了當中的蛋香。建議加上vanilla sauce,味道會更濃郁和更香。
朱古力軟心蛋糕用了濃度較高的朱古力,有香濃的朱古力味之餘也不太甜,整個蛋糕較濕潤,沒有了當中的一份膩感。軟心的朱古力醬做得頗不錯,能夠流出來之餘還真的保留著朱古力醬的香濃和滑溜。
抹茶紅豆蛋糕賣相不錯便拿來試試,這陣子都很偏愛抹茶製品
。抹茶的味道略嫌過清,沒有了其香氣,反而有人造抹茶的味道,吃下去有點不自在。紅豆是原粒的平均分佈在蛋糕裡,硬硬的紅豆與做得鬆軟的海綿蛋糕又形成了一份對比的口感。
木槺布丁的cream太多了,忌廉打得不夠鬆軟和凝結,吃下去滿口是忌廉的油膩感。木槺則是太鬆散,沒有好好的與忌廉黏著成形,還是不太喜歡多忌廉的東西。
蜜桃撻面層的蜜桃都是罐頭的啦,沒有甚麼特別。撻皮夠厚,硬得來有咬口也夠堅挺,還有淡淡的牛油香,濕度也剛好,是不錯的。中間的custard打得夠凝結,味道清香,在濕潤的蜜桃和乾乾的撻皮之間做個中和,味道也配合得很好。

日式燒餅配雪糕
師傅會即場新鮮煎燒餅給客人,然後自己可隨心灑上各款醬汁和配料。我加了紅豆醬、朱古力醬、草莓朱古力碎和一小塊忌廉,另外我也加了一球提子林酒冰淇淋。燒餅只有微溫,口感頗軟林,能夠做到牛油味不重,加上紅豆吃下去沒那麼乾,是不錯的。那兒的冰淇淋味道也很獨特,有紅豆、香芋、提子林酒和番薯。之後我也嘗試了一球番薯味的冰淇淋,果真非常番薯,大概是真的用新鮮番薯做成而不是人工的調味,帶點薑味的微甜,非常清新。

服務方面也不錯,侍應都很勤收回吃完的碟,外面準備食物的師傅更不用說,都會很親和的跟你解說食物,看得出他們是很用心服務的。環境方面則是較逼迫,這是我們是坐最裡頭的長桌,有自成一角的感覺,但也比較嘈吵。擺放食物的地方雖小,還是有很清晰的指示牌介紹食物,人們也很乖乖的排隊拿東西吃,沒有混亂的情況。
很豐富的一餐,還是那一句,論食物的話這兒的比很多酒店的buffet還要好,相比現在酒店dinner buffet至少也要三百多元,這裡真的十分抵食!
長腳蟹及三文魚刺身
  • 炙燒壽司
  • 牛乳布丁
1K
2010-08-09 26 浏览
點解咁講? 呢度賣的selling point 係和牛, 生蠔, 鵝肝, 長腳蟹等, 仲唔係for 歸本派???自己覺得, 和牛其實過熟, 7-8 成, 等陣再食多片, 第二片係生d, 有5成, 但卻有筋... 不是入口即溶的feel...生蠔有4款, 紐西蘭, 美國, 最後兩款係澳洲;食的次序安排很好, 油淡到濃. 很不錯.雖我不食太多, 但愛食的大豬女友卻讚.鵝肝好細片, 係即整的; 夠熱夠香, 卻沒有入口即溶的感覺.長腳蟹要推介, 真係好大隻, 肉質很甜很新解, 一定要食呀.北海道布丁, 奶味係濃, 但冇大家講到咁勁吧! 點都好, 都係要一試o既.推介的仲有雪糕, 很不錯.奇異篇:buffet有水煮魚 (仲要係三文魚!), 口水雞, 都係第一次見水煮三文就冇食, 但口水雞很不錯, 好麻, 好香, 好辣!海南雞壽司都係第一次食!!!! 上面有落少少薑的, 不是wasabi, 感覺"新奇"唔掂的有海膽, 大豬女友竟lur 左出o黎, 真係未見過!佢話係近年來最苦最難食的, 希望下次可以有改善.其他魚生沒什麼特別.服務要讚.計o黎計去, 都要400蚊位, 真係歸倒本???
點解咁講?

生蠔有4款, 紐西蘭, 美國, 最後兩款係澳洲;
食的次序安排很好, 油淡到濃. 很不錯.
雖我不食太多, 但愛食的大豬女友卻讚.
北海道布丁, 奶味係濃, 但冇大家講到咁勁吧!
點都好, 都係要一試o既.
推介的仲有雪糕, 很不錯.
奇異篇:

水煮三文就冇食, 但口水雞很不錯, 好麻, 好香, 好辣!

唔掂的有海膽, 大豬女友竟lur 左出o黎, 真係未見過!
佢話係近年來最苦最難食的, 希望下次可以有改善.
其他魚生沒什麼特別.
服務要讚.

計o黎計去, 都要400蚊位, 真係歸倒本???
海鮮都ok
加柚子汁的, 酸甜的, 特別
推介, 成尺半咁長, 鮮味
大根幾甜
蝦都新鮮
海南雞壽司.... 上面的係薑, 掂呀...
怕過熟, 可叫哥哥生一點.
細片, 又冇"口爆油"feel
啖啖肉, 加上酸甜果汁, 要一試
三文魚... 水煮魚...
其他甜品也不錯
加柚子汁的, 酸甜的, 特別
推介, 成尺半咁長, 鮮味
大根幾甜
蝦都新鮮
怕過熟, 可叫哥哥生一點.
啖啖肉, 加上酸甜果汁, 要一試
其他甜品也不錯
2010-07-23 19 浏览
自從會員制取消後就已經很少到這裡吃自助餐了,今日難得有人請客,就到了久違了的牛扒先生吃晚飯。六點半到達時已經有不少人在吃東西。不逐一評價了,只談最好和最差的:最好的當然有即燒即切和牛,由於多客人吃的原因所以出品肯定新鮮熱辣,肉質軟滑,雖然肉味有先天的不足,但在自助餐任食的情況下,算是不錯的。另一好吃的是和牛大根煮的蘿蔔塊和水煮和牛的炸豆腐,兩者都煮得十分入味,甚至比和牛更加好吃。頭盆的煙三文魚幾肥美,另有一個香蕉提子乾沙律好吃。甜品方面最好的有木糠布甸和芒果芝士撻,熱豆腐花和紅豆餅也不錯。水果有西瓜、菠蘿和哈密瓜,也是很鮮甜的,我不禁吃了幾次。北海道牛奶布甸是不錯的,不過有點太甜。不好吃的有松葉蟹腳,得個咸字毫無鮮味可言;青口也不好吃,像橡膠一樣。有叫和牛一燒的東西,是用熱鐵板將薄和牛片烤熟,入口太淰和沒有肉味,好像在吃梳打粉牛肉一樣。其他如咕嚕肉、海南雞等賣相都不吸引,我都沒有吃。甜品選擇多但其實好吃的只有數種,其他的如tiramisu、藍梅朱古力餅、綠茶紅豆餅等等都是好看不好吃,味道和樣子都很色素很假。一杯杯的果凍慕絲我只試了珍珠奶茶凍,完全無味,只有在嚼橡膠的感覺。不過聽說楊枝甘

六點半到達時已經有不少人在吃東西。

不逐一評價了,只談最好和最差的:

另一好吃的是和牛大根煮的蘿蔔塊水煮和牛的炸豆腐,兩者都煮得十分入味,甚至比和牛更加好吃。

頭盆的煙三文魚幾肥美,另有一個香蕉提子乾沙律好吃。

甜品方面最好的有木糠布甸芒果芝士撻熱豆腐花紅豆餅也不錯。水果有西瓜、菠蘿和哈密瓜,也是很鮮甜的,我不禁吃了幾次。

北海道牛奶布甸是不錯的,不過有點太甜。

其他
如咕嚕肉、海南雞等賣相都不吸引,我都沒有吃。

一杯杯的果凍慕絲我只試了珍珠奶茶凍,完全無味,只有在嚼橡膠的感覺。不過聽說楊枝甘露是不錯的。

我肚子有限未能試均所有食物,其他人氣的還有即開生蠔燒鵝肝等等。

老實說,三百多元一個人,價錢足夠你去吃一個不錯的非自助晚餐,吃到的可能是更好貨色的食物。在除了和牛和個別食物好之外其他的都屬水平之下,我會覺得除非你愛和牛愛到可以不停吃一晚,而又不對週邊其他食物有太高要求的話,你將會很喜歡這裡。但對不起我不是這種人,所以我不喜歡這裏,也不會再來。
literally tasteless salmon sashimi
2010-07-23