2023-05-05 533 浏览
幾個人去食lunch每人叫一個set lunch,味道係唔差,不過餐牌顯示的圖其實同實際不太相乎,例如前菜吞拿魚、餐牌張圖顯示5塊左右,來到只有小小的兩塊。價錢唔平、份量少,每樣野一啖食完。不過好彩烏冬、飯可追加。有收加一,可惜serve的侍應態度麻麻,同佢講追加飯同烏冬時,佢好似眼望望唔想我地加咁…感覺唔係幾舒服…有個女侍應TB好惡,當時我地全枱每人叫左一杯飲品,佢轉頭放低左杯熱黑色的熱飲,似黑啡,但我地冇一個人叫黑啡,所以想叫佢來問一問係咩來。但佢好惡咁問我地咩事…我朋友好快咁同佢草草clarify,都怕左佢。應該唔會再幫襯,唔抵食加態度差
2023-05-05
2023-05-02 283 浏览
原來銅鑼灣蘭芳道開咗一間咁chill嘅Cafe, 我都係啱啱邊個先知。仲見到有啲幾好食嘅set lunch,餐廳環境幾乾淨,有闊落。所以就入去試吓,有前菜、主菜、白飯或者烏冬,仲要無限添加。餐飲有白咖啡,白咖啡有咖啡味得來又唔係太濃👍前菜: 鮑魚、雪場蟹肉沙律鮑魚,夠味原隻上,唔韌,夠味主菜 : 豚肉生薑燒豚肉生薑燒份量正常,豬肉係用半肥瘦嘅豚肉,送飯一流。前菜 : 鮮果希臘乳酪,半熟吞拿魚好少食希臘乳酪,配埋生果夠晒開胃主菜:藜麥三文魚夠晒健康
前菜: 鮑魚、雪場蟹肉沙律
鮑魚,夠味原隻上,唔韌,夠味
主菜 : 豚肉生薑燒

豚肉生薑燒份量正常,豬肉係用半肥瘦嘅豚肉,送飯一流。
前菜 : 鮮果希臘乳酪,半熟吞拿魚
好少食希臘乳酪,配埋生果夠晒開胃
主菜:藜麥三文魚

夠晒健康
2023-04-10 237 浏览
長假留港可以做乜嘢?除咗睡到自然醒,就係可以約好久不見嘅朋友catch up la!睇吓menu 先~ 揀咗一輪後 最後要咗menu上推薦嘅黑毛豬三層肉意粉 同 香煎鵝肝黑松露意大利飯再叫咗個煙三文魚牛油果窩夫(後上)個意粉texture 都ok嘅,唔會覺得太淋,但個豬肉就俾想象中乾反而個意大利飯 黑松露味濃 但就偏油窩夫方面就最好,上檯時仲係熱辣辣的,外脆內軟,煙三文魚亦俾得鬆手,正!飲品方面 朋友要咗mojito (懷疑係mocktail)我要咗個dirty cat, 好似mocha 溝 cappucino 嘅飲品,ok 啦 甜甜哋service方面 ,非常friendly 同埋主動問我哋洗唔洗幫我哋影相,而影出黎嘅效果都相當好堪稱專業會主動斟水  由得我哋繼續吹水 無催無趕無說話聽 喺鬧市餐廳 算係十分難得了
長假留港可以做乜嘢?

再叫咗個煙三文魚牛油果窩夫(後上)

反而個意大利飯 黑松露味濃 但就偏油

飲品方面
朋友要咗mojito (懷疑係mocktail)

堪稱專業
會主動斟水  由得我哋繼續吹水 無催無趕無說話聽
喺鬧市餐廳 算係十分難得了
2023-04-09
2023-03-01 172 浏览
Mozy  Cafe&Bar (3/5分)Mozy Cafe& Bar餐廳地址係銅鑼灣蘭芳道主打日式fusion菜,食物選擇多,賣相精緻餐廳環境舒適,田園風格裝潢設計,似置身於花園內進餐三五知己chill 之選今日由於唔太肚餓既關係,所以坐低點咗黑松露蛋吐司加杯熱美式咖啡☕️黑松露蛋吐司,蛋有些少的咸,份量滿足熱美式咖啡 唔會太酸田園風格配搭黃色燈光,環境舒適Afternoon Tea set $138 for two另外仲有日夜brunch 選擇$468 for two結帳
Mozy  Cafe&Bar (3/5分)

Mozy Cafe& Bar餐廳地址係銅鑼灣蘭芳道
主打日式fusion菜,食物選擇多,賣相精緻
餐廳環境舒適,田園風格裝潢設計,似置身於花園內進餐
三五知己chill 之選

黑松露蛋吐司,蛋有些少的咸,份量滿足

熱美式咖啡 唔會太酸

田園風格配搭黃色燈光,環境舒適

另外仲有日夜brunch 選擇$468 for two

結帳
2023-01-13 199 浏览
隨心到cafe坐下舖仔唔大但氣氛幾好menu嘅相非常吸引睇見d pasta都好想食仲有set lunch揀下唔同配搭嘅飯/烏冬眼花撩亂身為薯仔控竟然見到有焗薯😍「日式蟹肉忌廉芝士」日式蟹肉即係點呢一於試下上菜時個staff都幾幽默在於佢個表情好木獨🫢聲線無尾音嗰種但佢捧住個餐盤話「好似砧板」笑咗🤭好大塊木盤真係好似砧板擺盤有花碎、木魚片、甜嘅脆米同綠葉完全無諗過焗薯可以咁樣present好悅目未食已心情大好食落…..所有味道口感都好均衡!蟹肉忌廉份量剛好搭著脆皮嘅焗薯…真係超級好味!我敢講係人生so far食過最有層次嘅焗薯!亳無誇張遇上有心機嘅廚師真係好開心!內外兼備嘅美食加上幽默嘅人人生要開心有時就係咁簡單相信好快會返嚟試下其他美食🤭👍
隨心到cafe坐下

仲有set lunch揀下唔同配搭嘅飯/烏冬
眼花撩亂
身為薯仔控
竟然見到有焗薯😍
「日式蟹肉忌廉芝士」
日式蟹肉即係點呢
一於試下
上菜時個staff都幾幽默
在於佢個表情好木獨🫢
聲線無尾音嗰種
但佢捧住個餐盤話「好似砧板」
笑咗🤭

好大塊木盤真係好似砧板
擺盤有花碎、木魚片、甜嘅脆米同綠葉
完全無諗過焗薯可以咁樣present
好悅目
未食已心情大好
食落…..
所有味道口感都好均衡!
蟹肉忌廉份量剛好
搭著脆皮嘅焗薯…
真係超級好味!
我敢講係人生so far食過最有層次嘅焗薯!
亳無誇張
遇上有心機嘅廚師真係好開心!
內外兼備嘅美食
加上幽默嘅人
人生要開心有時就係咁簡單

相信好快會返嚟試下其他美食🤭👍
2022-12-23 1077 浏览
🥂餐廳主打西日fusion 菜 近來推出四款dinner sets 其中一款是火石燒黑和牛 店內裝潢以木色系和田園風為主 環境舒適 打造小清新的感覺.| 先付 |▪️前菜四點 - 松葉蟹肉牛油果沙律 | 吉列廣島蠔 | 燒北海道刺身帶子配南瓜泥 | 法國鵝肝多士配無花果.店員先端上長木盤 擺盤相當有心思 從左至右品嚐淡至濃味 Nachos配上松葉蟹肉牛油果蓉 一軟一脆 口感豐富 吉列廣島蠔香脆 與清爽的芥末醬味道匹配 燒北海道帶子爽口 配上甜甜的南瓜泥更加帶出帶子的鮮甜 鵝肝煎至金黃 無花果的酸甜中和了鵝肝膩感 整體四道前菜各有特色.| 吸物 |▪️法式龍蝦濃湯龍蝦湯入口順滑 濃稠度剛剛好 加了紅蝦烹調 味道鮮甜濃郁 冬天喝上一口暖暖的濃湯 確實暖入心扉.| 洋食 |▪️黑松露闊條麵闊條麵彈牙 黑松露香氣飽滿 加上雜菌 整體口感有層次 醬汁濃稠度剛剛好 不會過於飽滯.| 烤物 |▪️火石燒黑和牛黑和牛的油花不算綿密均勻 肉質帶嚼勁 黑和牛最初30天是草飼 其後的30日則是穀飼 牛味相對濃郁 石頭預先預熱至400度高溫 只需把牛每邊燒15-20秒便可享用 三款醬汁同較喜愛自家製燒汁 帶有淡淡的柚
| 先付 |

| 吸物 |
▪️法式龍蝦濃湯

| 洋食 |
▪️黑松露闊條麵

| 烤物 |
▪️火石燒黑和牛
黑和牛的油花不算綿密均勻 肉質帶嚼勁 黑和牛最初30天是草飼 其後的30日則是穀飼 牛味相對濃郁 石頭預先預熱至400度高溫 只需把牛每邊燒15-20秒便可享用 三款醬汁同較喜愛自家製燒汁 帶有淡淡的柚子香 味道清新 芥末籽醬則帶有提鮮的效果 亦可減低和牛入口的油膩感

| 甜品 |
▪️甜品是日自家製作的鬆餅 口感鬆軟 表面灑上糖粉 賣相精緻 配上軟綿綿的紅荳蓉和雲呢拿雪糕 滋味可口

餐廳不定期推出季節性餐單 致力推廣朝啡晚酒的文化 適合喜愛咖啡和愛酒之人💆🏻‍♀️

🔸黑和牛火石燒套餐 | Hkd $588
2022-12-15 723 浏览
銅鑼灣的MOZY Cafe & Bar,主打日式洋食fusion餐點,由日間到晚上,咖啡到餐酒,提供不同食物,好啱約埋三五知己chill下最近餐廳推出新的餐牌tasting menu火石燒黑和牛,近似fine dining的上菜次序,相對上更輕鬆,完全滿足我嘅要求🌟火石燒黑和牛餐先付🍴松葉蟹肉牛油果沙律 - 用墨西哥脆片點牛油果沙律來吃,兩種食材一軟一脆,口感相當豐富🍴吉列廣島蠔 - 外皮香脆,蠔肉依然充滿肉汁🍴燒北海道帶子刺身配南瓜泥 - 帶子鮮甜爽口,跟帶甜味南瓜泥特別夾🍴法國鵝肝多士配無花果 - 鵝肝入口融化,配搭香脆多士,加上無花果的甘甜味,吃出不同層次味道前菜擺盤很有心思,從左到右,主要由淡味食到濃味,就是想豐富大家味蕾吸物🍴法式龍蝦濃湯除了龍蝦,還會加入紅蝦烹調,所以味道特別鮮甜濃郁,入口順滑,不會太過杰身,正是我喜歡的口味洋食🍴黑松露闊條麵闊條麵煙韌彈牙,黑松露獨特濃烈香氣,加上其它雜菌,輕盈得嚟又好味。烤物🍴火石燒黑和牛選用最初30日草飼,後30日穀飼的牛,取其牛味濃,肉質鮮嫩。石頭會預先㷫熱到400度高溫,只需把牛每邊燒15-20秒左右,就可以吃到鮮嫩濃郁的牛。配搭三

🌟火石燒黑和牛餐
先付
🍴吉列廣島蠔 - 外皮香脆,蠔肉依然充滿肉汁

吸物
🍴法式龍蝦濃湯

洋食
🍴黑松露闊條麵

烤物
🍴火石燒黑和牛
選用最初30日草飼,後30日穀飼的牛,取其牛味濃,肉質鮮嫩。石頭會預先㷫熱到400度高溫,只需把牛每邊燒15-20秒左右,就可以吃到鮮嫩濃郁的牛。配搭三種不同醬汁;岩手縣芥末籽,牛肉汁,柚子燒汁。個人最喜歡柚子燒汁,淡淡柚子香氣味道清新,可以中和油膩感,又不會搶去牛肉味。

精選甜品
🥞甜品款式會不定期更新,是日甜品十勝紅豆斑㦸雲呢拿雪糕。自家製斑㦸口感鬆軟,加埋軟綿綿的紅荳蓉同雲呢拿雪糕,超滿足。

🌟另外餐廳嘅Pasta同Risotto都好出色,我哋就試咗其中一款
🍴明太子紅蝦櫻花蝦意大利麵
意大利麵煙韌掛汁,原隻紅蝦鮮味彈牙,明太子微微辛辣,加上櫻花蝦增添鹹鮮味,食落更加惹味

飲品
嫌普通咖啡太單調,不妨一試這裏的特色咖啡

🔹Dirty cat tiramisu latte
飲法是將手指餅沾上朱古力漿,然後就攪勻地飲用,這就是名字的由來。呢杯飲嘅tiramisu ,好飲賣相又靚,用來打卡夠晒吸引眼球

🔹Coffee mojito(no Alcohol edition)
概念來自cocktail,mojito同espresso分開上,可按個人口味倒入不同分量espresso,味道就獨一無二 。據說遲些還會推出一個酒精版,喜歡咖啡而又對雞尾酒有興趣朋友,不妨來到試吓

💫💫餐廳除了室內用餐區,鍾意摸下酒杯底嘅更可以到戶外飲吓酒。我就試咗支house wine,來自意大利TINI的pinot grigio白酒,medium body,酸度適中,略帶檸檬香氣,用作daliy drink 或者襯下食物都係唔錯選擇

銅鑼灣的 Mozy Cafe & Bar 以朝啡晚酒為概念,主打西日fusion 菜,讓大家在不同時間、各種型態下都可以來放鬆一下。最近餐廳推岀一系列全新tasting menu,這次就來試試其中的燒鮹盛🔥🔸先付左邊是松葉蟹牛油果沙律,可以用nachos 點沙律醬一起品嚐,層次豐富🥑 然後是吉列廣島蠔配脆脆的米紙,佐以清爽的芥末醬。最後是燒北海道刺身帶子配香甜的南瓜泥和法國鵝肝多士配無花果。無花果的酸甜中和了鵝肝膩感✨🔹吸物秋日喝一口暖暖的法式龍蝦濃湯~ 味道豐盈、溫潤🦞🔸烤物主菜準備了三款刺身級的阿根廷紅蝦、西班牙八爪魚和北海道刺身帶子。順序放上熱石上,大概十秒左右半生熟的效果,烤岀香氣就可以了🐙 食材夠新鮮,簡單沾些魚籽牛油汁來吃已經很有提鮮的效果🔹洋食洋食是黑松露闊條麵,松露的香氣飽滿,闊條麵口感彈牙🔸甜品即叫即做的自家製的鬆餅🥞 口感介乎於pancake 和souffle之間,有空氣感之餘又不失口感,配上香草雪糕和紅豆來吃一流,甜品很高質👍🏼🔹Signature drink這杯Matcha Latte with hokkaido adzuki beans 必點🎄 清甜不膩,綿蜜

燒鮹盛

松葉蟹牛油果沙律

🔸先付

法式龍蝦濃湯

🔹吸物
秋日喝一口暖暖的法式龍蝦濃湯~ 味道豐盈、溫潤🦞

🔸烤物

黑松露闊條麵

🔹洋食
洋食是黑松露闊條麵,松露的香氣飽滿,闊條麵口感彈牙

🔸甜品

🔹Signature drink
這杯Matcha Latte with hokkaido adzuki beans 必點🎄 清甜不膩,綿蜜的紅豆蓉配抹茶鮮奶🍵 幸福感滿溢~~
燒鮹盛
松葉蟹牛油果沙律
法式龍蝦濃湯
黑松露闊條麵
以奶油色作主色調,牆壁上掛上一幅幅草牆,自然地流露出休閑風格,今人感覺自然地放鬆、舒服自在。餐廳主打西式日式 Fusion 菜式晚刪除所有 A la carte 之外,還有四大王牌套餐選擇。Signature drink Matcha latte with hakkaido adzuki beans $58傳說中的抹茶配上北海渡紅豆蓉,加入全脂牛奶,濃郁抹茶和甜美紅豆蓉就是永恆的 Perfect Match 組合,亦是我喜愛的 item。四大皇牌,以日本食材為主,我偏偏選了獨有的洋食tasting menu 套餐$358店員先端上長木盤,共有四道前菜作指引。松葉蟹牛油果蓉沙律牛油果蓉滲出淡淡的檸檬香氣,令蟹肉的鮮甜更提升。炸廣𡷊蠔蠔身圓轆轆,坊如珍珠一樣,急不及待將它原整地放入咀正,估唔到薄脆的脆皮下蠔肉仍然保持juicy ,鮮香可口,連叮點腥味也沒有,難怪可以自信地沒有配上額外的醬汁。燒北海渡帶子配南瓜泥採用了刺身級北海渡帶子,肉厚嫩口、配上甜美南瓜泥,基本上冇可能吾好味。香煎鵝肝、法式多士、新鮮無花果鵝肝煎至金黃,油香四溢,無疑是濃重的味道,很需要以無花果清洗味蕾一片。意式黑松露野

餐廳主打西式日式 Fusion 菜式

Signature drink

四大皇牌,以日本食材為主,我偏偏選了獨有的
洋食tasting menu 套餐$358

店員先端上長木盤,共有四道前菜作指引。
松葉蟹牛油果蓉沙律

牛油果蓉滲出淡淡的檸檬香氣,令蟹肉的鮮甜更提升。

炸廣𡷊蠔

燒北海渡帶子配南瓜泥

香煎鵝肝、法式多士、新鮮無花果

意式黑松露野菌湯

用上三款野菌,其中牛肝菌的芳香是整個湯的靈魂所在,由於沒加入忌廉,每啖也是原汁原味的香濃菇菌味道,亦是整個菜單中我非常欣賞的一道菜。

拿破崙意大利麵配原件三文魚

據稱以自家配方醬料醃製三文魚,可去除魚過多的腥味。
其實味道同一般的三文魚柳差唔多,我略嫌佢吾夠嫩滑;反而拿破崙意大利粉加入了大量新鮮番茄、煙肉、芝士碎等,味道酸甜帶咸香,意大利麵 al dente 掛汁一流,份量非常慷慨 ,抵讃 👍🏼

原味班㦸配紅豆蓉、雲尼拿雪糕

原來客人要求時大廚才開粉做班㦸,今我超期待。
班戟上鋪滿了糖粉,紅豆蓉雲呢拿雪糕士多啤梨,賣相精緻,令我急不及待一試。
班戟絕非空氣感,鬆軟中帶叮點靱性,加上香甜紅豆蓉真係好好味,如果可以換上其他味道雪糕會更加分。

文青style嘅文案會形容一整枱豐富菜餚係「餐桌的温度」,轉返channel用白話講,我會話個温度主要係嚟自塊熱石!室外氣溫驟降,但呢餐晚飯,我係熱辣辣地在享受。取暖季除咗圍爐, #stonegrill 其實都係另一選擇。餐廳新推出四款dinner sets,其中兩款分別係黑和牛同吉列牛石燒套餐。記得第一次食stone grill 係喺澳洲,完全零技巧都可以grill到塊扒外層燶晒,好氣餒。今次薄燒火候易掌握,兩邊十秒就可以「我唔客氣嘞!」,大快朵頤!成個Set好豐富,以一間小店而言presentation都算精緻用心。‑ ‒ – 📌 前菜四點前菜擺盤好啱打卡!四款小菜式包括松葉蟹肉牛油果沙律、吉列廣島蠔、燒北海道刺身帶子配南瓜泥同法國鵝肝多士配無花果。個人超愛南瓜,所以對個刺身帶子下嘅南瓜泥記憶最深刻,南瓜泥口感剛好!📌法式刺身帶子配南瓜泥龍蝦濃湯濃湯一如其名,濃厚程度入口有好強嘅質感,鮮味突出。📌黑松露闊條麵呢個趁熱食最能感受黑松露嘅香氣,闊條麵軟硬適中,汁嘅texture 剛好做到掛汁。📌黑和牛火石燒主角出場!大概六塊牛,份量同樣適中。大理石雪花紋理分明,兩邊筯位亦有許少脂肪

‑ ‒ –

📌 前菜四點

📌法式刺身帶子配南瓜泥龍蝦濃湯
濃湯一如其名,濃厚程度入口有好強嘅質感,鮮味突出。

📌黑松露闊條麵

📌黑和牛火石燒
主角出場!大概六塊牛,份量同樣適中。大理石雪花紋理分明,兩邊筯位亦有許少脂肪,好啱燒烤嘅食法。每邊略煎10秒,經已氣味四散!

📌雲呢拿雪糕配十勝紅豆班戟
IGtable,味道正常發揮,係完美嘅作結!

‑ ‒ –
仲有一個月就聖誕,期待緊迎接呢4日假期,除左放假外,我真係諗唔到有咩咁高興,事關我做左foodie咁耐就叫春叫足咁多年,無計啦,鬼叫你單身狗咩,又要準備出街比人放閃,雖則有d野我就係恨都恨唔到,但好彩上天對我不薄,仲有呢個石燒牛比一晚時間我暖一暖胃先啦。👇📌石 燒 牛 套 餐 - $588/Head▪️ 先 付 -▫️ 呢個set無論係同情侶share定毒自食都幾抵食,事關一次過食勻四款前菜,第一款「松葉蟹肉·牛油果沙律」牛油果同蟹肉非常夾,連埋crackers一齊食,口感豐富;「燒北海道刺身帶子·南瓜泥」刺身級別既帶子新鮮爽彈,配部既南瓜泥吊起帶子鮮味、「法國鵝肝多士·無花果」用無花果配搭鵝肝呢點好聰明,入口即融之餘仲可以瞬間減低油膩感,「吉列·廣島蠔」炸得夠哂鬆脆,一咬索索聲,過足口癮。▪️ 烤 物 - ▫️ 佢地石燒牛絕對唔係hea,事關佢地追求食物品質,用上來自美國既「火石燒·黑和牛」,呢種牛分別以30日草飼、30日殼飼,同時擁有牛味濃郁、肉質肥美既特徵,配搭三款唔同醬汁,包括岩手縣芥末籽、自家製燒汁、同埋牛肝菌汁。芥末籽可以降低入口油膩感,自家製燒汁有淡淡既柚子香,我覺得最balan
仲有一個月就聖誕,期待緊迎接呢4日假期,

就叫春叫足咁多年,無計啦,鬼叫你單身狗咩,又要準備出街比人
放閃,雖則有d野我就係恨都恨唔到,但好彩上天對我不薄,

仲有呢個石燒牛比一晚時間我暖一暖胃先啦。👇

📌石 燒 牛 套 餐 - $588/Head
▪️ 先 付 -
火石燒·黑和牛

▫️ 呢個set無論係同情侶share定毒自食都幾抵食,
事關一次過食勻四款前菜,第一款「松葉蟹肉·牛油果沙律」
松葉蟹肉·牛油果沙律

牛油果蟹肉非常夾,連埋crackers一齊食,口感豐富;
燒北海道刺身帶子·南瓜泥刺身級別既帶子新鮮爽彈,
燒北海道刺身帶子·南瓜泥

配部既南瓜泥吊起帶子鮮味、「法國鵝肝多士·無花果
無花果配搭鵝肝呢點好聰明,入口即融之餘仲可以
法國鵝肝多士·無花果

瞬間減低油膩感,「吉列·廣島蠔」炸得夠哂鬆脆,
一咬索索聲,過足口癮。
吉列·廣島蠔

▪️ 烤 物 -
火石燒·黑和牛

▫️ 佢地石燒牛絕對唔係hea,事關佢地追求食物品質,
用上來自美國既「火石燒·黑和牛」,呢種牛分別以30日草飼
火石燒·黑和牛

包括岩手縣芥末籽自家製燒汁、同埋牛肝菌汁
火石燒·黑和牛

芥末籽可以降低入口油膩感,自家製燒汁有淡淡既柚子香,
我覺得最balance,鍾意濃味少少亦可以點上牛肝菌汁,各有喜好。
▪️ 吸 物 -
法式·龍蝦濃湯

▫️ 跟住整返個「法式·龍蝦濃湯」間一間埸,飲落味道相當濃郁,
食到明顯濃烈既龍蝦鮮味,濃稠度亦較得岩岩好,
唔會太過杰身或者太稀,唔錯。

▪️ 洋 食 -
黑松露·闊條麵

▫️ 輪到「黑松露·闊條麵」非常有驚喜,事關佢食落係無果種
truffle oil臭gas味,係好濃郁既天然truffle香,加埋菇菌
黑松露·闊條麵

香味好突出,加埋闊條麵口感煙韌,cream唔會太多,
所以食完都無果種飽滯感,好好食。

▪️ 甜 品 -
抹茶紅豆·班戟

▫️ 最後呢個set仲有一份甜品,佢地甜品係不定期變更,
今次好幸運食到「抹茶紅豆·班戟」,要讚既係雖然係Full set,
甜品絕對唔係hea你,事關食材落重本,用北海道紅豆
抹茶紅豆·班戟

宇治金時抹茶、加上pancake空氣感十足,質感鬆軟,
比得上出面甜品店,整體呢個價錢性價比極高!

📌主 食 -
▪️ 16小時慢煮黑毛豬三層肉意大利麵 - $158
16小時慢煮黑毛豬·三層肉意大利麵

▫️ 唔夠飽仲可以嗌多個À la carte,我同朋友就揀左
16小時慢煮黑毛豬·三層肉意大利麵」,黑毛豬用左
16個鐘低溫慢煮,將油份迫哂出黎,但同時鎖緊肉汁,
16小時慢煮黑毛豬·三層肉意大利麵

所以食落完全唔乾身,亦完全無油膩感,口感係非常
港式燒腩仔,呢個我係極度鍾意。
2022-11-29
松葉蟹肉·牛油果沙律
燒北海道刺身帶子·南瓜泥
法國鵝肝多士·無花果
吉列·廣島蠔
2022-11-23 154 浏览
呢間位於銅鑼灣嘅西日cafe,無論環境定食物質素都好有水準👍🏻 仲會用上時令食材,定期推出新menu,總有一款啱你心水☺️—————晚市-黑和牛火石燒 ( $588 )🥗前菜有4款,包括松葉蟹肉牛油果沙律、吉列廣島蠔、燒北海道刺身帶子配南瓜泥、法國鵝肝多士配無花果,由左邊食到右邊、由淡味食到濃味,咁就唔會影響到味道啦~-🥣吸物法式龍蝦濃湯真係超濃,面頭再淋上蝦油,令到味道更鮮更出😋-🥩烤物!重頭戲 — 黑和牛火石燒,用上美國黑和牛,頭30日草飼,之後再轉穀飼,所以牛味夠出肉質又夠肥嫩🤤 配上3款醬汁,分別係牛肝菌汁、岩手縣芥末籽同自家調製嘅柚子燒汁。不過因為牛肉本身都有用鹽調味,港🐷就覺得咩都唔點最好味😋 燒嘅時候可以每邊先燒10秒,再慢慢因應自己中意嘅熟度5秒咁加上去~-🍝洋食黑松露闊條麵,黑松露味好香,醬汁好夠🤓-🥞甜品自家製pancake,連麵糊都係即調嘅,食落介乎於梳乎厘同蛋糕之間嘅感覺,面頭加上雲尼拿雪糕同北海道紅豆🫘,甜度啱啱好,好滿足!-呢個係一人套餐嚟嘅,不過份量都幾多,建議2個人嚟嘅,可以叫多個主食share,咁就啱啱好喇😌 港🐷就試埋signature嘅16小時慢煮黑

—————
晚市-黑和牛火石燒 ( $588 )

🥗前菜

🥣吸物
法式龍蝦濃湯真係超濃,面頭再淋上蝦油,令到味道更鮮更出😋

🥩烤物!

🍝洋食
黑松露闊條麵,黑松露味好香,醬汁好夠🤓

🥞甜品

呢個係一人套餐嚟嘅,不過份量都幾多,建議2個人嚟嘅,可以叫多個主食share,咁就啱啱好喇😌 港🐷就試埋signature嘅16小時慢煮黑毛豬三層肉意大利麵!經過慢煮嘅燒腩仔,皮極脆,脂肪融化肉夠淋!

呢間西日cafe環境有格調💓,平日晚市唔多人,食物質素都唔錯,好適合係到同fd gathering! Btw飲得嘅tiramisu要試!🤟🏻-1️⃣「香煎北海道帶子櫻花蝦意大利飯🦐($158)」Risotto creamy有咬口,帶子充滿牛油香味、好鮮嫩,加埋櫻花蝦成件事好日本🇯🇵!~Hokkaido scallop risotto👍🏻-2️⃣「木魚花卡邦尼意大利麵🍝($128)」一睇到佢咁creamy咁黃嘅醬汁即刻好有食慾🤪,食落同樣al dente,而且意粉超掛汁~ Katsuobushi carbonara👍🏻 -3️⃣「自家製咖啡窩夫🧇($88)」好味xd 窩夫好脆,帶有淡淡咖啡香,不過份量有點少,唔夠喉🦥~Homemade coffee waffle (tiramisu)👍🏻-4️⃣「Dirty cat tiramisu☕️($58)」呢杯係招牌!上面有層tiramisu!底下係咖啡,仲配埋手指餅tim! ~👍🏻
1️⃣「香煎北海道帶子櫻花蝦意大利飯🦐($158)」
2️⃣「木魚花卡邦尼意大利麵🍝($128)」
3️⃣「自家製咖啡窩夫🧇($88)」
MOZY Cafe & Bar 西日式餐廳🍴,環境舒適自選午餐set A $128呢三舊肉入口即溶化,雖然很肥,但非常美味,已經食過N次😂 另外、鮮果乳酪都係我必選之一記得:呢個自選午餐set,只提供星期一至五▫煙三文魚年輪卷▫伊比利亞三層肉▫鮮果乳酪▫珍珠米飯▫白咖啡(無限添加)推荐指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 MOZY Cafe & Bar📍銅鑼灣蘭芳道11號地舖#foodie #hkfoodie #美食 #美食blogger #美食探店 #人生活得精彩 #生存就是食 #香港 #美食分享 #我的美食日記 #周圍搵食#hkig #相機食先
MOZY Cafe & Bar

西日式餐廳🍴,環境舒適
自選午餐set A $128
呢三舊肉入口即溶化,雖然很肥,但非常美味,已經食過N次😂
另外、鮮果乳酪都係我必選之一
記得:呢個自選午餐set,只提供星期一至五

▫煙三文魚年輪卷
▫伊比利亞三層肉

▫鮮果乳酪

▫珍珠米飯
▫白咖啡(無限添加)

推荐指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

MOZY Cafe & Bar
📍銅鑼灣蘭芳道11號地舖

#hkig #相機食先

2022-10-08
午餐
2022-10-13 290 浏览
餐廳環境好舒適,有格調,菜式好精緻,用心擺盤,啱晒女士們,打卡一流,味道有驚喜,招呼周到,人均消費$350-$450之間,價錢合理,三五知己聚腳嘅好地方,一定推介比身邊嘅朋友!老闆加油!👍🏼👍🏼😋😋
2022-10-13
庆祝纪念