⁑📌 𝙈𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙤𝙛 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖𝙨香港銅鑼灣禮頓道 13-19 號地舖•終於俾我試到傳說中香港最好味嘅Pizza啦,據聞佢亦係何詩蓓最鍾意嘅Pizza店🥳•𝐇𝐚𝐥𝐟 𝐚𝐧𝐝 𝐇𝐚𝐥𝐟 𝟏𝟑”(𝐂𝐚𝐧𝐚𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐱 𝐌𝐲 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 )💰258想一次過滿足兩個願望就可以叫half n half啦😎Mother of Pizzas 主打neapolitan pizzas🇮🇹所以預咗個pizza中間可能會比較軟,但係食落發現對我嚟講完全唔係問題😚我反而幾鍾意佢軟熟得嚟又有少少彈性嘅質感,好似一張溫暖軟綿綿嘅床包覆住上面嘅配料🛏食得出個crust真係下咗唔少功夫🥋上半係My Parma🦵🏻係我個friend子最推薦嘅口味🤠如圖所見火腿嘅份量係超級無敵爆炸多🧨幾乎睇唔到下面嘅火箭菜🚀招牌嘅SAN MARZANO TOMATO SAUCE當然冇令人失望,完全乎合網頁「茄味濃,堅鮮甜」嘅description,係個種好純粹嘅蕃茄味道🍅🍅🍅🍅🍅🍅帶鹹香嘅Parma Ham加上橄欖油作點綴,配搭上微微苦澀,又不失爽脆嘅火箭菜,出乎意料之外咁清新,仿佛置身於田園咁👩🏻‍🌾下半係Canadian🇨🇦超鍾

📌 𝙈𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙤𝙛 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖𝙨
香港銅鑼灣禮頓道 13-19 號地舖

想一次過滿足兩個願望就可以叫half n half啦😎

下半係Canadian🇨🇦超鍾意食菇嘅人千萬不要錯過!如圖所見,蘑菇嘅份量一樣都係超級無敵爆炸多💥配搭上特製嘅pizza sauce🥫pepperoni 同埋各式各樣嘅芝士🧀一拎起塊pizza,芝士嘅拉絲交足戲🪢令到食慾倍增。一大啖咬落去,蘑菇juicy得嚟,味道香,而且有一定嘅厚度,軟熟可口🍄下面舖滿嘅pepperoni味道夠,但又唔會太搶鏡📸成件事嘅配搭得天衣無縫,個種幸福同滿足難以用筆墨形容😆

當日我同一個friend去🤠(兩個都屬於相對大食嘅女仔🤓)每人食到第三塊就開始吃力,所以就未有機會試到個garlic cheese bread🧄期待下次再去試埋😋

💡half and half 嘅價錢係會收貴啲個邊架😬
🎏推薦指數: 9.5/10

🧮有加一服務費哦
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
如果鍾意我嘅食評,記住ig follow @stomach.hk,最好可以開埋notification,咁就唔會miss咗我嘅#胃食指南 啦!Thank you! ε٩(๑> ₃ <)۶
Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,謝謝
  • Canadian
  • My Parma
  • 加拿大人
又係一間bookmark左好耐既餐廳~星期日同朋友兩個人專程黎到感受下美式風情🍕walk-in唔算等左好耐,大約15分鐘左右。我地叫左兩杯啤酒送pizza🤪 分別係Fresh  Squeezed  IPA 同Thick  Haze  IPA, 個人鐘意前者多啲,因為Thick Haze真係有啲苦澀同太難入口,同埋$79飲罐啤酒黎講有啲貴🤑主菜就叫左Half Half Pizza - Summer  of  Love  1967 X  Beautiful  Chick $238🤤🤤🤤🤤好欣賞可以一次過叫兩隻味!Pizza好新鮮熱辣,餅底超煙韌,連批邊呢啲雞肋位都好好食,外脆內軟!我覺得兩隻味都好值得推介,Beautiful chick超足料,每啖都咬到啖啖雞肉,好滿足!佢又有bell pepper同洋蔥,口感好豐富又好juicy! Summer of Love 1967 面頭舖既係新鮮菠蘿,好香甜好開胃,同埋佢真係好多meatball,火腿同香腸,個汁本身都有啲辣辣地,加埋拉絲芝士同Tabasco真係好過癮!另外仲叫左意大利白酒肉丸意粉 Polpette Pinot Grigio,意粉個

Fresh  Squeezed  IPA  /  Thick  Haze  IPA

Summer  of  Love 1967  X  Beautiful  Chick

另外仲叫左意大利白酒肉丸意粉 Polpette Pinot Grigio,意粉個味道其實唔差,但佢冇汁食落有啲乾,相比起pizza就有啲失色😢

Polpette  Pinot  Grigio

因為餐廳限時75分鐘既關係,野都未食完,酒都未飲完就要埋單 同將未食晒既野打包😢 如果可以坐耐少少就更加好喇
  • Polpette  Pinot  Grigio
2022-05-22 658 浏览
We were really looking forward to trying the pizzas here because we’ve heard such great things about it, but we were greatly disappointed! The pasta we had was pretty good, just a wee bit salty, but the pizza was too salty for us and the bottom was so soggy I could only eat it with a fork and knife. Not worth the wait for me
本黎聽朋友介紹,係全港最好食嘅Pizza。第一次去,排曬長龍,更加想試試。。 成日都排隊,以為好好食。 第二次,嗌左外賣,買左兩款口味。。收到外賣時候,可能期望太高,真系覺得有d難食。。另外,個底好厚,焦味好重,超級鹹。食剩一半Dump 垃圾桶lol 咁多好評係點黎嘅 lol

成日都排隊,以為好好食。

咁多好評係點黎嘅 lol

外卖送餐
2022-05-20 349 浏览
呢間嘅Pizza想試好耐 成日都見到勁多人排隊!嚟到一定要食佢個蒜蓉芝士焗麵包🍞蒜香味真係超濃郁🧄再加埋芝士同蕃茄醬🍅食落好惹味 完全唔漏!麵包嘅口感好煙韌 有咬口 再加埋軟綿綿嘅芝士 相當有口感!
每次同身邊嘅朋友講起食𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢,佢哋都會不約而同提及到「𝘔𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘰𝘧 𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢𝘴」🥴 長期要排隊先食到嘅拿玻里𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢,究竟有咩吸引之處呢?𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢主打全人手製作,令麵團內嘅起泡壓出,加上華氏八百度高溫火爐烘焙,令餅邊更焦脆同呈現好似豹紋嘅燶點👍🏻 不過最貼心嘅位置都係有得𝘏𝘢𝘭𝘧 𝘩𝘢𝘭𝘧 𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢,可以一次試多啲口味😍😋 《 𝘊𝘳𝘢𝘻𝘺 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 🧀 》 $238 / 13” 4 / 5哩款芝士嘅瘋狂程度遠超越想像🤯 熱辣辣嘅時候多款芝士夾埋真係勁香,流晒口水🤤 𝘔𝘰𝘻𝘻𝘢𝘳𝘦𝘭𝘭𝘢再加意大利牛奶芝士再加多次𝘔𝘰𝘻𝘻𝘢𝘳𝘦𝘭𝘭𝘢,重疊起黎真係相當厚🤩 一咬入口即融,但呢份喜悅只係持續左唔係好耐,當芝士凍咗同咁重量嘅芝士點都會有啲漏,同埋少少苦澀😵 少吃好滋味,所以好在係叫半個😛《 𝘚𝘶𝘮𝘮𝘦𝘳 𝘰𝘧 𝘭𝘰𝘷𝘦 1967 》 $238 / 13” 4.5 / 5勁多人推介嘅「愛的夏天」🥰 雖然話有菠蘿嘅𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢就唔係正宗,但加上酸酸甜甜嘅菠蘿的確又開胃又解膩👍🏻 底層有𝘚𝘢𝘯 𝘔𝘢𝘳𝘻𝘢𝘯𝘰 蕃茄同火腿片,微辣又惹味;面層用上鮮甜新鮮菠蘿同好香𝘏𝘦𝘳𝘣𝘴嘅意大利

Summer  of  love  1967

Crazy  Cheese

勁多人推介嘅「愛的夏天」🥰 雖然話有菠蘿嘅𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢就唔係正宗,但加上酸酸甜甜嘅菠蘿的確又開胃又解膩👍🏻 底層有𝘚𝘢𝘯 𝘔𝘢𝘳𝘻𝘢𝘯𝘰 蕃茄同火腿片,微辣又惹味;面層用上鮮甜新鮮菠蘿同好香𝘏𝘦𝘳𝘣𝘴嘅意大利肉腸,更加𝘑𝘶𝘪𝘤𝘺🤤 整個組合層次豐富,就好似熱情奔放嘅盛夏🥴🏝

Mama’s  Garlic  Cheese Bread

《 𝘔𝘢𝘮𝘢'𝘴 𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘥 》 $158 4 / 5
未食都聞到好香蒜味😍 面層嘅芝士蓋住大量蒜粒,食落香口後有辛勁,但未必個個都接受到咁多蒜😳

麵團嘅鬆軟確係一絕,畢竟係經過48小時發酵,既有炭火香又軟熟🤤 沾上天然番茄醬可以中和返濃郁嘅蒜味👍🏻

整體用料同烹調手法都十分講究,的確係𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢界數一數二👍🏻 但口味偏重,份量亦屬於好重手,如果無多啲人一齊分享實會膩🤣
———————————————
Mama’s  Garlic  Cheese Bread
  • Summer of Love 1967
  • Mama’s Garlic Cheese Bread
2022-05-16 335 浏览
🍕My Prama x Summer of Love 1967厚底薄餅鋪滿新鮮菠蘿、肉碎及谷巴火腿等材料,一片擁有鹹酸甜辣,口感豐富,非常多汁😋簡直係夏日開胃首選👏🏻另一邊水牛芝士加上風乾火腿,鹹鹹香香,味道較重。多種芝士味令整片薄餅偏鹹,而且搶去火腿之味,相對菠蘿薄餅就較為遜色🤨🧆意大利肉丸豬肉丸為真材實料之作,粒粒都有少量黑椒味,配以濃郁蕃茄醬及帕馬森芝士,層次複雜,食落都幾飽🤣

🧆意大利肉丸
2022-05-16 269 浏览
呢間超人氣pizza真係想試勁耐 每次去都爆滿人😎睇啲相都覺得超級吸引 勁大個pizza又足料😍嗰日就同屋企人一齊嚟食 咁就可以試多啲唔同嘅款😋嚟到必食佢個蒜蓉包 口感真係超級鬆軟 蒜香十足🧄雖然有好多芝士 但係因為佢有蕃茄醬 所以食落完全唔溜 好食呀😚
相信不少人也聽過Mother of Pizzas的大名,更有不少人聲稱是全港最好吃的pizza。這家餐廳也是長期大排長龍,所以要去的話要提早預訂哦~.🎈Mama’s Garlic Cheese Bread ($158)與其說是蒜蓉包,倒不如說是蒜蓉味的Pizza😂。餅底採用pizza底,表面鋪滿拉絲芝士及蒜蓉!蒜蓉味超級濃郁,可以加點蕃茄醬去除油膩感~這家餐廳的Pizza底都屬於比較煙靭一點,口感不錯👍推薦指數: 7.5/10.🎈13” Half & Half ($258)Mother of Pizzas 有售13吋及18吋Pizzas。如果會點蒜蓉包的話13吋已經非常足夠了,一份的份量頗大。這裏的特色是可以點雙拼的Pizza,一次可以嘗試到兩款味道。.👉Summer of Love 1967 賣相最吸引的Pizza😍,表面鋪滿新鮮菠蘿及谷巴火腿。味道吃起來甜甜的,因為加了蜜糖浸泡過的辣椒。推薦指數: 8/10.👉My Parma 顧名思義表面放滿Parma Ham,而且火腿的份量超級多!保證每一口都可以吃到滿滿咸香的火腿。份量誠意十足,唯味道稍為單一。推薦指數: 7.5/10.🎈總括

推薦指數: 7.5/10
🎈13” Half & Half ($258)

👉Summer of Love 1967
推薦指數: 8/10
👉My Parma
🎈總括而言
整體食物質素不錯,餅底煙韌,口味選擇多元化。(只是沒有預期中那麼好吃😂)座位尚算鬆動,店員的服務也不錯。

2022-05-12 302 浏览
為左食手工pizza而黎,門口有個半落地玻璃,比你見到一堆人係到搓緊面粉環境昏暗,幾有情調,枱與枱之間隔得好遠,唔洗被偷聽隔離枱傾偈落左撥打之後頭盤好快就上,而主菜可能因為手工嘅關係需時較耐,不過食完頭盤就啱啱好到,時間安排得幾好頭盤凱撒沙律一羅馬生菜好爽脆清甜主角手工pizza一我地叫左half n half,咁就可以試2個味喇今次叫左愛的夏天1967拼加拿大人,完全冇令人失望,係我鐘意既薄皮,啲配料好足,菠蘿用新鮮菠蘿好多汁好甜,好食到平時唔食pizza邊既我今次都忍唔住食埋

頭盤凱撒沙律一羅馬生菜好爽脆清甜

• Summer of Love 1967
  • 加拿大人
2022-05-11 391 浏览
呢排見到啲人成日外賣呢間店既pizza返屋企食,一直都好想試,終於都輪到自己試。店舖是暗暗的,黑黑的,一入去有部遊戲機同鋼琴,等候入座時可以用來消閒。右手邊是一個透明的廚房,可以直接睇到入面既pizza製作過程,實在是有趣。1️⃣Summer of love 店鋪的主打,但試過覺得有啲令人失望😞煙肉好咸,咸到有啲苦澀,唔好同啲菠蘿分開食,如果唔係更加咸。啲肉丸味道還可以。個pizza既麵包部分中間比啲餡料浸到濕晒,變成左粉團既質地,包的外圍又太乾。2️⃣意大利白酒肉丸意粉意粉好食,每一條都好有咬口,有橄欖油味、芝士味、蒜味及少許辣味。意粉入面既肉丸入味彈牙,和意粉撈左一起時味道十分令人滿意。我覺得整體來說,價錢偏貴。pizza買一塊既話無繩,難拎。裝意粉個袋有啲似裝名牌啲袋,甚有格調。另外,唔知係唔係外賣,所以塊pizza既包底先咁濕,如果係既話,咁外賣就有待改善。呢款pizza唔岩我口味,下次可以試吓其他,可能其他口味會好味啲既。#motherofpizzas #summeroflove #意大利白酒肉丸意粉 #外賣 #pizza #spaghetti

1️⃣Summer of love
店鋪的主打,但試過覺得有啲令人失望😞

2️⃣意大利白酒肉丸意粉

外卖自取
是日午餐之選🍽係我好想去試嘅Mother of Pizzas今天同朋友Lunch hour去食..竟然唔駛等位實在太amazing😱聽講夜晚係排長龍架,我真係好彩Lu 😌因為得2個人食,最後點左:1️⃣13寸Half Half Pizza🍕➡️Summer of Love 1967 ➕My Parma13”half half pizza每款有3件..共6件Pizza 全人手製作即叫即焗,落單預20分鐘左右就送到。Pizza個外皮脆脆地,食落口感好煙韌😋Summer of Love 1967有水牛芝士,新鮮菠蘿,肉腸等等。個新鮮菠蘿係賣點👍🏼佢地並唔係用普通罐頭菠蘿架😍My Parma 有大量Parma Ham 同火箭菜鋪滿係個Pizza上面,食極都係Parma Ham 😂不過個人覺得味道偏少鹹,之後我都要勁飲水解渴😅件件🍕都大大件,最後食唔晒要打包🥡2️⃣香菌派對意粉🍝Triple of Mushroom Creamy 得黎又好重芝士味,重點係勁多菇同埋黑胡椒粒,一啲都唔覺漏,最後我地2個人都KO晒😌總括嚟講係好好味嘅😋可以再encore👍🏼溫馨提示:最好就叫多幾個朋友仔一齊黎,咁就可以食多幾個
是日午餐之選🍽係我好想去試嘅
Mother of Pizzas

因為得2個人食,最後點左:

1️⃣13寸Half Half Pizza🍕
13”half half pizza每款有3件..共6件

2️⃣香菌派對意粉🍝Triple of Mushroom

總括嚟講係好好味嘅😋可以再encore👍🏼
溫馨提示:最好就叫多幾個朋友仔一齊黎,咁就可以食多幾個味嘅pizza同埋意粉啦😆
午餐
2022-05-08 265 浏览
홍콩 최고의 피자 레스토랑😍中文向下面👇🏻홍콩에서 젤 맛있는 피자집이래요🤩 회사 근처에 있는데 지날때 대기 줄을 진짜 길어요😱 오늘 점심약속이 있어서 여기 오기로 했다😍 점심시간이 지나서 가니까 대기 필요없이 바로 레스토랑 들어감🤣 오늘 메뉴: 반반피자(파인애플 햄 피자 + 파르마 햄 피자)₩38000얇은 편에 조금 타서 바삭하고 향기가 장난아님 ㅋ ㅋ ㅋ 토핑을 많이 넣어서 되게 만족스러워요😍 맛집이라 기대감 갖고 왔는데 넘 맛있어서 놀램👨🏻‍🍳 눈물 나도록 너무 맛있는 걸ㅜㅜ크림 버섯 파스타 ₩25000맛있는데 양을 좀 커지면 좋다고 생각하다 ㅋ ㅋ ㅋ파스타 소스가 많은 편을 아니지만 치즈랑 잘 섞어서 딱이다. 홍콩에서 이런 정도의 맛집을 진짜 많지 않아요據聞係全香港最好食嘅Pizza😱間舖頭喺公司附近,平時成日經過都會忍唔住買返上公司食🤣😍呢個真係我美食口袋名單頭幾名🌈舖頭平時一到收工時間就大排長龍,我哋都係要趁lunch time去食😂半半pizza🍕呢度啲Pizza可以雙拼🤣一次過滿足兩個願望!今日叫
홍콩 최고의 피자 레스토랑😍中文向下面👇🏻

오늘 메뉴:
반반피자(파인애플 햄 피자 + 파르마 햄 피자)
₩38000

크림 버섯 파스타 ₩25000

據聞係全香港最好食嘅Pizza😱

半半pizza🍕
呢度啲Pizza可以雙拼🤣一次過滿足兩個願望!今日叫咗菠蘿辣肉腸pizza同埋Parma Ham火箭菜pizza🤤

真心冇得輸,屋企人第一次嚟都食到話一聲😂除咗呢兩個選擇,個人都大推三重芝士pizza,呢個啲芝士味真係濃到不得了❤️❤️❤️

Triple mushroom pasta
呢度個蘑菇意粉又係人間美味😂佢唔係話特別多汁嗰隻,不過條條意粉都染到啲芝士醬真係不得了。

呢間舖頭Pizza好抵食,不過其他嘢就真係偏貴,月頭出完糧大家過嚟食非常推薦🤣🤣🤣

好多人推薦呢間Mothers of pizza,真係超人氣,pizza 即叫即焗,薄餅麵團自己手工製作,而且Pizza可以叫雙拼口味,唔使淨係食一個味咁單調。🍴summer of love 1967 (雙拼口味) 13吋$238 (8.5/10)13吋嘅Pizza有六塊,份量好足好多料!有水牛芝士,蕃茄,谷巴火腿,意大利肉腸,新鮮菠蘿,辣椒蜜糖。Pizza有厚度,唔會好似紙咁薄但亦都唔會太厚,好似淨係食緊餅皮,比較煙靭,外脆內軟!因為用火爐焗所以有啲位都燶咗少少,可以搣走窿嘅位因為好苦🤣非常鹹香,火腿冇咁鹹,意大利肉腸鹹好多,真心偏鹹咗少少🤏🏻加埋芝士蕃茄真係好惹味,菠蘿喺後期放上去冇焗過嘅,非常之酸甜,成個Pizza感覺因為有菠蘿而冇咁油膩,整體來講都幾好食!兩個人食一個pizza已經好飽🤣🍴超級撒亞人肉腸 (雙拼口味) 13吋$238 (7.5/10)呢個相對上冇咁多料🤣有水牛芝士,蕃茄,羅勒香草,美式肉腸,牛奶芝士,香蒜,呢個Pizza冇咁好食,餡料上面冇咁豐富,味道都比較淡少少,可能係美式肉腸唔夠香,羅勒香草嘅味道比較淡啲,整體來講係味道上清淡啲!唔會建議大家叫呢一個嚟食,因

13吋嘅Pizza有六塊,份量好足好多料!

呢個相對上冇咁多料🤣有水牛芝士,蕃茄,羅勒香草,美式肉腸,牛奶芝士,香蒜,呢個Pizza冇咁好食,餡料上面冇咁豐富,味道都比較淡少少,可能係美式肉腸唔夠香,羅勒香草嘅味道比較淡啲,整體來講係味道上清淡啲!唔會建議大家叫呢一個嚟食,因為冇菠蘿嗰個咁驚喜!

🍴意大利白酒肉丸意粉 $168 (8/10)
肉丸有成八九粒,上面有層芝士,撈勻咗之後好好香,意粉硬度適中口感比較粗,好掛汁,有白酒嘅香亦都有忌廉嘅濃,相對上係比較Ceamy啲同埋奶味重少少,肉丸都係比較鹹,質感比較鬆散少少,唔知係自己整定本身個質感係咁,係一粒鹹鹹地嘅香草肉丸🤣但整體來講嗰啲粉都幾好食,意式風味!

推薦指數: 8.5/10
雖然有菠蘿就唔係意大利傳統嘅口味,意大利人見到會激死🫢但呢度嘅Pizza同係意大利食嘅餅底係類似,焗法都好相似,味道上都比較接近,Pizza同意粉都算幾好食幾高質,雖然有少少貴但個份量真係好足,兩個人食一個13吋嘅Pizza真係都飽,加埋個意粉係好飽好飽🤣不過見到好多人都係嗌一個Pizza一個意粉,推薦大家放心去食啦~
2022-04-27 501 浏览
🍴13” half&half pizza HKD 238Pizza 有得揀一半一半 就緊係要試兩款唔同啦😝pizza只有批邊係比較厚少少 咬落似麵包口感🍞中間就係薄身既 而配料我地就揀左撒亞人肉腸同Margherita🍕因為Margherita都係菜同芝士為主🧀所以最大分別就係一邊鋪滿左辣肉腸😂相對就惹味好多啦🤫如果想整體再滿足啲 亦可以額外再加配料阿🤟🏻🤟🏻🍴意大利肉丸 HKD 128好好食👅覺得佢唔係一般既肉丸😂係超濃郁既茄醬又帶有芝士香🥫個醬出色到🧜🏻‍♀️👧🏿💩都拎哂去搽落pizza到一齊食😂雖然肉丸唔係好大粒 但咬落都係肉汁滿滿既👍🏻
🍴13” half&half pizza HKD 238

🍴意大利肉丸 HKD 128