#fatxcausewaybay ‼️𝗠𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗼𝗳 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮𝘀 ‼️•① [ 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 ] | 本身都想試吓啲𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊 但得2個人食唔到~呢個熱辣辣食超惹味(((ヾ(。´∀`。)o♡蒜味濃到有啲辣口添🧄拉芝無極限!不過記得一定要趁熱食,凍咗就會冇咁特別 |𓋪 9/10•Mother of Pizzas (Causeway Bay)G/F, 13-19 Leighton Road, Causeway Bay#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #cwb #causewaybay #causewaybayfood #cwbfood #cwbfoodie #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣食物
#fatxcausewaybay
‼️𝗠𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗼𝗳 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮𝘀 ‼️

① [ 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 ]

| 本身都想試吓啲𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊 但得2個人食唔到~
呢個熱辣辣食超惹味(((ヾ(。´∀`。)o♡
蒜味濃到有啲辣口添🧄
拉芝無極限!
不過記得一定要趁熱食,凍咗就會冇咁特別 |
𓋪 9/10

前排同朋友去左食pizza🍕自己本身對於Pizza真係冇咩研究,因為冇話好特別鍾意食🤣而呢度最好既地方係每個pizza都係全人手製作,同埋好貼心可以叫Half Half,咁就可以一個pizza試哂兩款口味了💁🏻‍♀️-🎈RONAELE’s Meatballs $118呢個價錢來說都真係有好多粒肉丸,配以蕃茄醬和帕馬森芝士,味道挺濃郁都不錯的🫶🏻-🎈Caesar Salad $128好fresh既生菜🥬My favvvvvv❤️份量都好多,面頭舖滿住芝士~但佢個Caesar salad醬個人覺得比出面的再濃味一點,所以可以唔洗加咁多😂-🎈Summer of Love 1967 x My Parma (13”) $258 說起Summer of Love必定要說裡面超多的菠蘿🍍是意大利人寧死都不吃的菠蘿pizza~但自己真係好鍾意食有菠蘿的pizza如夏威夷pizza🥹餡料方面有水牛芝士、蕃茄、意大利肉腸、新鮮菠蘿等!成個配搭好好,酸酸甜甜咁😍😍😍特別欣賞佢係厚批,食落有種煙韌軟熟既口感,好有咬口得黎又帶有少少蜜糖甜味😚至於My Parma係有超級多塊的Parma Ham😳誠意十足!如果平時很
🎈RONAELE’s Meatballs $118

🎈Caesar Salad $128
Caesar Salad

說起Summer of Love必定要說裡面超多的菠蘿🍍是意大利人寧死都不吃的菠蘿pizza~但自己真係好鍾意食有菠蘿的pizza如夏威夷pizza🥹餡料方面有水牛芝士、蕃茄、意大利肉腸、新鮮菠蘿等!成個配搭好好,酸酸甜甜咁😍😍😍特別欣賞佢係厚批,食落有種煙韌軟熟既口感,好有咬口得黎又帶有少少蜜糖甜味😚至於My Parma係有超級多塊的Parma Ham😳誠意十足!如果平時很愛Parma Ham的一定很喜愛💗不過裡面就有少少火箭菜,呢個位有啲扣分因為自己麻麻地🤫
🔸Mother of Pizzas
📍銅鑼灣禮頓道13-19號地舖
2022-08-23
庆祝纪念
生日
Caesar Salad
2022-09-25 226 浏览
今日路過銅鑼灣及跑馬地交界,想起要吃pizza ,正好就有一間在右近。此店往日是很難找到坐位,但是現在因多種影響就可以找到位置吃好味的Pizza 😔看吧餐牌便叫咗一份13吋兩味pizza(夏威夷+雞雞)。夏威夷=Summer Of Love 1967那新鮮菠蘿🍍真係好味到冇得頂😘雞雞=Beautiful Chick他加了少許Tabasco辣椒仔增加不少味道另外因天氣炎熱便叫了特式凍咖啡(The Drip)。正是越南滴漏咖啡+冰。他們正正用了煉奶便是越南的特色👍兩個人吃了$350。因Pizza頗大份,所以剛剛好吃飽👍👍

看吧餐牌便叫咗一份13吋兩味pizza(夏威夷+雞雞)。
夏威夷=Summer Of Love 1967

2022-09-03
Half  &    Half
越南滴漏凍咖啡
2022-09-24 172 浏览
(๑˃̵ᴗ˂̵)☆ Mother of Pizzas ☆ #銅鑼灣🔥銅鑼灣人氣排隊名店🔥✨正宗拿坡里麵糰CrossOver紐約式配料✨ 打響頭炮介紹嘅餐廳就係無論weekday定係weekend都大排長龍嘅Mother of Pizzas 🍕經過四十八小時發酵嘅麵糰,搭配新派紐約風配料,再喺800度嘅Wood Stone Oven烤焗🔥出爐嘅pizza同正宗嘅拿坡里pizza一樣,濕軟又有豹紋燶點🔥▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿⋖ Comments ⋗ ➺ Mama’s Garlic Cheese Bread $158 (4.5/5)係小編覺得最值得食嘅一道菜‼️ 用左生熟蒜一齊製成嘅香蒜芝士焗麵包蒜香味濃,生蒜令哩個蒜蓉包比外面嘅更加香口💓食到膩嘅時候可以點下用意大利 San Marzano製成嘅番茄汁,番茄嘅酸甜味會令大家食慾大開‼️出乎意料地,小編覺得最可以體驗麵糰鬆軟度嘅一道菜係哩個麵包🍞 極力推薦各位大蒜控同埋煙韌控叫哩個麵包‼️🤌🏻➺ Canadian 加拿大人 $238 (13 inches) (3.5/5)(另外有18 inches option 同埋hal
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ Mother of Pizzas ☆ #銅鑼灣

🔥銅鑼灣人氣排隊名店🔥
✨正宗拿坡里麵糰CrossOver紐約式配料✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

(另外有18 inches option 同埋half and half)

Pizza配料包括Mozzarella, San Marzano 番茄, pepperoni, 大啡菇, Grana Padano✨
Grana Padang其實係一種類似我地經常食到嘅Parmigiano-Reggiano (ie. Parmesan Cheese)🧀但係比Parmesan 淡少少,所以通常廚師會用Grana Padang 煮野食,而Parmesan就會係directly grated on top🧀
小編覺得哩個Pizza口味變重,略顯過鹹,可能係因為小編本身冇特別愛pepperoni pizza🥺 但係哩個Pizza非常美式,如果大家想食嗰種紐約風味Pizza,哩個絕對係你嘅不二之選🔥

➺ Beautiful Chick 雞味濃 $198 (13 inches) (4/5)

哩個pizza嘅配料包括Mozzarella, San Marzano 番茄, 火箭菜, 烤雞, 紅洋蔥, 紅椒, Ranch Sauce🐓
同頭先嘅Canadian口味非常唔同,哩個pizza加左火箭菜同埋紅洋蔥等等配料,食落清新好多✨係食到覺得有啲滯嘅時候想轉換口味就最適合叫哩個pizza🤌🏻另外如圖所見,哩個pizza嘅配料真係非常多‼️一攞就跌曬落黎,食一塊都已經七分飽🤰🏻

➺ PS. Holland Spicy 荷蘭辣
上次小編同朋友貪得意叫左哩個荷蘭辣🌶️平時食開譚仔少辣嘅小編都覺得真係幾刺激‼️各位食辣愛好者可以挑戰一下🔥

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

整體而言,哩間pizza CP值頗高✨哩個價錢哩個味道哩個份量其實真係冇得輸🤌🏻環境黎講都係現代感紐約風,非常適合朋友聚餐✨同埋餐廳門口有部街機比你排隊玩,小編同朋友都大戰左幾Round🔥不過喺炎炎夏日排一個鐘頭隊真係有啲辛苦,可能等天氣冇咁熱先再返去食🥺

🤍整體味道:4/5
🤍服務質素:4.5/5
🤍性價比:4.5/5
🤍回頭指數:4.2/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

Mother of Pizzas (銅鑼灣)
@motherofpizzashk

Beautiful  Chick
Mama’s  Garlic  Cheese  Bread
Canadian
2022-09-17 256 浏览
銅鑼灣 ᴍᴏᴛʜᴇʀ ᴏғ ᴘɪᴢᴢᴀsʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ?: ʏᴇs心目中和ᴅᴏᴜɢʜ ʙʀᴏ並列第一的ᴘɪᴢᴢᴀ店,一定要試ᴘɪᴢᴢᴀ&蒜蓉包&肉丸!!推薦一群朋友來吃,就可以叫多幾款分享了♪(´ε` )▫️山洞人啖啖肉&超級撒亞人肉腸 $228貼心地提供雙拼選擇,可以嘗試不同口味~sᴏ ғᴀʀ試過四五款ᴘɪᴢᴢᴀ,最好味的還是經典的撒亞人肉腸(芝士+番茄+肉腸ᴛʜᴇ ʙᴇsᴛ!)▫️義大利肉丸 $118肉丸配上酸甜嘅番茄醬和芝士,空口吃也不會太鹹,和男朋友迅速清光了▫️媽媽香蒜芝士焗麵包 $148超級好味道!柔軟的麵包、濃郁香蒜味和大量芝士!另外配上惹味醬汁,令人欲罷不能(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
銅鑼灣 ᴍᴏᴛʜᴇʀ ᴏғ ᴘɪᴢᴢᴀs

ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ?: ʏᴇs

▫️山洞人啖啖肉&超級撒亞人肉腸 $228

▫️義大利肉丸 $118

▫️媽媽香蒜芝士焗麵包 $148
2022-09-08 298 浏览
今日約左班朋友出黎聚一聚,其中有個朋友 8點先係銅鑼灣收工,所以就決定係銅鑼灣食,呢一個pizza 鋪不嬲都出名多人,所以我地都book定位,唔洗係出面罰企等位,呢間既pizza 餅底係有少少煙韌同埋都幾薄既,食幾塊都唔會好飽凱撒沙律,沙律菜都幾新鮮,而麵包粒都幾脆口,加埋個醬同芝士碎係幾好食幾開胃既卡邦尼火腿意粉,意粉面會有啲芝士碎,每一啖意粉都食到有少少芝士奶香味,做個火腿份量如果多番少少會更好雞肉茄醬意粉,三個意粉入面呢個最普通,味道係較為清淡,雞肉都有啲鞋口,意粉亦係軟左啲肉丸意粉,三個入面呢個最好食,芝士味濃,又係cream既香滑,意粉有少少咬口,而個肉丸就有少少似豬柳漢堡果塊肉既味道香蒜芝士麵包,睇相就知道佢上面有好多芝士,就咁食係會有少少蒜香味,但一點個茄汁就錯晒,茄汁個味會蓋過芝士同蒜味啖啖肉&皇后駕到,啖啖肉既味道正常,但冇乜特別,皇后駕到雖然冇肉,但有一塊羅勒葉將個味道提升左唔少帕爾馬&愛的夏日,帕爾馬上面係有幾多既火腿同芝士,食落口火腿幾好味,有少少咸咸地再配埋下面既火箭菜,係唔錯既配搭,而愛的夏日係我今餐入面最鐘意既pizza,雖然佢有菠蘿但配埋一齊食係唔錯,菠

帕爾馬&愛的夏日,帕爾馬上面係有幾多既火腿同芝士,食落口火腿幾好味,有少少咸咸地再配埋下面既火箭菜,係唔錯既配搭,而愛的夏日係我今餐入面最鐘意既pizza,雖然佢有菠蘿但配埋一齊食係唔錯,菠蘿有少少汁同都香菠蘿味,而個醬底有少少辣味,令個pizza即時惹味左!
2022-09-08 152 浏览
由幾年前上網見D人講話最好食GE PIZZA.但我一路都未試講到D Pizza 主打全人手製作 批底亦會經過48小時既發酵 食落軟熟又煙UN.終於早排同朋友去左試.因為咁岩兩個都PIZZA癮起~XD得我地兩個人去食.所以叫左細GE PIZZA. ~一人簡一隻味.半半PIZZA一人食一半 兩個女仔食到好飽呀本身我地仲想叫埋個Mama's Garlic Cheese Bread 因為我同朋友都好中意食GARLIC味GE野.但諗諗下驚太多~ 最尾都係無食  PIZZA味道無我地想像中咁好食 幻想總是最好的.我覺得整體黎講普普通通~~可以一試 但未必會再試.
終於早排同朋友去左試.因為咁岩兩個都PIZZA癮起~XD
一人食一半 兩個女仔食到好飽呀

但諗諗下驚太多~ 最尾都係無食

PIZZA味道無我地想像中咁好食 幻想總是最好的.
我覺得整體黎講普普通通~~可以一試 但未必會再試.
2022-09-05 168 浏览
Mother of pizza 今日收工想食D好西慶祝happy Friday !! 每次收工聞到D pizza好香今次就終於去試下一入到去環境幾chill Staff都幾nice Pizza既份量都幾多下 建議同多D人去食會好D可以一齊share 試多D款式既pizza 今次叫左2款pizza 但唔太記得pizza既名叫左個’’雙併’’pizza 一半係ham 另一半係onion D ham唔會話太咸 岩返香港人既口味當食ham食到膩就可以食隔離既onion 可以中和一下超級好既配搭!仲可以叫一款pizza 兩個味 抵!另外仲叫左呢到最出名既garlic cheese bread如果中意garlic既朋友仔就一定要去試!Cheese同garlic 配搭得勁好! 份量比較少 岩曬胃口比較細既朋友order~
Mother of pizza
今日收工想食D好西慶祝happy Friday !!
每次收工聞到D pizza好香

今次叫左2款pizza 但唔太記得pizza既名
D ham唔會話太咸 岩返香港人既口味
當食ham食到膩就可以食隔離既onion 可以中和一下
超級好既配搭!
仲可以叫一款pizza 兩個味 抵!

如果中意garlic既朋友仔就一定要去試!
Cheese同garlic 配搭得勁好!
份量比較少 岩曬胃口比較細既朋友order~
2022-09-04 220 浏览
睇Youtube某頻道講起Pizza,仲搵咗食評家去試。由於住新界既原因,平時都較少去港島區。上網做吓功課,發現Mother of Pizzas普遍較高評價,於是決定一試。餐廳環境乾淨企利,完全無迫夾既感覺,職員都好熱情,會主動提供摺凳供擺袋用。睇睇餐牌,好快就鎖定瑪格麗特同啖啖肉去轉洗手間,男女廁男右女左,分開兩邊凹位處,男仔有兩間廁格與尿兜。女性我無膽睇。入馬桶位,白淨無異味,係咁乾淨既環境爆石過程非常舒服。唯洗手液碰巧用哂,廁所有抹手紙提供。完事返回座位大約數分鐘Pizza就到了。啖啖肉大量紅洋蔥,瑪格麗特用既可能係Thai羅勒。批邊少許燶位,濃厚芝士,整體賣相可口。味道方面,的而且確如大部份劣評所講,調味過於進取,瑪格麗特好咸,羅勒種類多,羅勒本身帶有味道,如果Thai羅勒的話會更強烈。亦都係正宗台式鹽酥雞搶味既原因。可以食到有葉既部份係更加咸。啖啖肉因為有紅洋蔥中和返,所以咸度可接受。但對於厭惡洋蔥既人係極不推薦。餅底夠薄,13” Pizza切分六邊,見現場大部份女食客都用刀叉切,但批邊就要花費少少功夫。餅底無承托力,餡料尤其肉塊類容易跌出,建議都係用返雙手食。芝士俾好俾滿,
睇Youtube某頻道講起Pizza,仲搵咗食評家去試。
由於住新界既原因,平時都較少去港島區。
於是決定一試。

餐廳環境乾淨企利,完全無迫夾既感覺,
職員都好熱情,會主動提供摺凳供擺袋用。

睇睇餐牌,好快就鎖定瑪格麗特同啖啖肉

去轉洗手間,男女廁男右女左,分開兩邊凹位處,
男仔有兩間廁格與尿兜。女性我無膽睇。
入馬桶位,白淨無異味,係咁乾淨既環境爆石過程非常舒服。
唯洗手液碰巧用哂,廁所有抹手紙提供。

完事返回座位大約數分鐘Pizza就到了。
淡淡肉拼瑪格麗特

啖啖肉大量紅洋蔥,瑪格麗特用既可能係Thai羅勒。

批邊少許燶位,濃厚芝士,整體賣相可口。

味道方面,的而且確如大部份劣評所講,
調味過於進取,瑪格麗特好咸,羅勒種類多,
羅勒本身帶有味道,如果Thai羅勒的話會更強烈。
亦都係正宗台式鹽酥雞搶味既原因。
可以食到有葉既部份係更加咸。

啖啖肉因為有紅洋蔥中和返,所以咸度可接受。
但對於厭惡洋蔥既人係極不推薦。

餅底無承托力,餡料尤其肉塊類容易跌出,
建議都係用返雙手食。

芝士俾好俾滿,有拉絲,但因味道過咸,芝味黯淡失色。
近邊位有啲苦,係燶位既苦,呢一點頗扣分。
批邊煙韌,唔會有連鎖店pizza又硬又乾既口感。
就現場睇,唔見有顧客留低批邊唔食。

埋單加一

總結黎講,個人認為無必要專程出遠門排隊食,
如係附近又接受到偏咸口味既都值得一試

淡淡肉拼瑪格麗特
2022-09-03 118 浏览
人氣嘅Pizza店!都係我其中一間最愛嘅Pizza😋同朋友仔去開銅鑼灣..佢竟然主動提出想食呢一間Pizza..我就同佢講我平時都成日食㗎..最鍾意呢度嘅Pizza可以兩邊叫唔同嘅味道今次我哋就叫咗Queen Margarita 同埋一個雞肉嘅Pizza..相比之下我哋都覺得Queen Margarita 好食啲之前有幾次食都係外賣今次同朋友現場食..覺得個餅底更加好食..兩個女仔其實淨係食呢個Pizza已經超級飽..差啲食唔晒好彩我哋都冇叫其他嘢食朋友今次食完都大贊好味成功令到呢個朋友仔入坑
人氣嘅Pizza店!
都係我其中一間最愛嘅Pizza😋

同朋友仔去開銅鑼灣..
佢竟然主動提出想食呢一間Pizza..
我就同佢講我平時都成日食㗎..

最鍾意呢度嘅Pizza可以兩邊叫唔同嘅味道

相比之下我哋都覺得Queen Margarita 好食啲

之前有幾次食都係外賣
今次同朋友現場食..
覺得個餅底更加好食..
兩個女仔其實淨係食呢個Pizza
已經超級飽..差啲食唔晒
好彩我哋都冇叫其他嘢食

朋友今次食完都大贊好味
成功令到呢個朋友仔入坑
2022-09-01 131 浏览
🍴港島一帶有大量既Pizza選擇🍽不過要食正宗又性價比高既就真係要做下Research🔎今次黎到呢間都係朋友介紹🗣去之前睇到大家對佢哋嘅評價好似都唔錯👀而家選擇又多👌🏽價錢唔貴就拉埋男朋友試下新餐廳👅👣平日下午13:00到達 唔使等位✌🏼餐廳內亦有數十張空枱眼見大家都係一大班朋友chill下🍻環境空曠 室內裝修舒適燈光足夠🕯空間感大 好多唔同佈置 門口仲有一部街機可以同朋友一齊打🕹我哋兩個人就揀咗一個13吋大一人一半嘅Pizza分享食 一半係Summer of Love❤️‍🔥 另一半就係Rocketeer🌱選擇困難症嘅朋友都唔使驚🙆🏻‍♀️食肉獸同素食者一齊🌿13吋嘅Pizza 已經預先切好六Slices🍽嚟到已經俾佢嘅香味吸引住🍍🍅顏色豐富一睇就知道足料Rocketeer上面既蕃茄好新鮮 數量超多 要用🍴食左先再拎到成塊Pizza去碟 餅底唔厚 芝士份量多 就算邊邊位既crust都唔會覺得好多麵包發酵得好好 有空氣感同彈性整體來講可能係我係香港食過最好食既Pizza🍕另一邊既Summer of Love係新鮮菠蘿切上另配豬肉粒底下原來仲有Parma ham! 豬肉既肉味配搭埋新鮮菠蘿嘅
🍴港島一帶有大量既Pizza選擇🍽
餐廳內亦有數十張空枱
眼見大家都係一大班朋友chill下🍻
我哋兩個人就揀咗一個13吋大一人一半嘅Pizza分享食
選擇困難症嘅朋友都唔使驚🙆🏻‍♀️食肉獸同素食者一齊🌿
Rocketeer  &  Summer  of  Love

13吋嘅Pizza 已經預先切好六Slices🍽
嚟到已經俾佢嘅香味吸引住🍍
🍅顏色豐富一睇就知道足料
芝士份量多 就算邊邊位既crust都唔會覺得好多麵包
發酵得好好 有空氣感同彈性
整體來講可能係我係香港食過最好食既Pizza
🍕
底下原來仲有Parma ham! 豬肉既肉味配搭埋新鮮菠蘿嘅酸甜味真係一流!就算有咁多配料加埋芝士但係餅底都唔會濕漉漉🫓
☕️

咁樣先$400都唔洗
一定會再黎🤙🏽🤙🏽
Drip  coffee
  • Summer of Love 1967
ⓟⓘⓩⓩⓐ Summer Of Love 1967 + Pepperoni Super Saiyan 13” $238愛的夏天1967有意大利人見到會反枱既菠蘿🫠 加上芝士、蕃茄、谷巴火腿同蜜糖等材料而成😆 成落有淡淡蜜糖既甜味🫶🏻 香甜既菠蘿同鹹香既芝士火腿形成對比 令整體層次更為分明✨ 另一款超級撒亞人肉腸同樣用上San Marzano蕃茄加mozzarella整😚 唯一唔同係加咗好多辣肉腸、意大利牛奶芝士令整體既鹹香更加突出🧀 呢款相對重口味同有少少辣味🌶 個人會鐘意菠蘿個款多啲🤣 值得一提既係麵團搓同焗都剛好 食落外脆內軟 值得一試🤤Summer of Love 1967 w/Fresh Sliced Pineapple Mozzarella definitely makes the Italian die!🤯 It paired with San Marzano Tomato 🍅, and meaty Capicolla🥓 & Italian Sausage🍖 was rich and flavourful🥰 Pineapple was super sweet and fru
Summer of Love 1967 w/Fresh Sliced Pineapple Mozzarella definitely makes the Italian die!🤯 It paired with San Marzano Tomato 🍅, and meaty Capicolla🥓 & Italian Sausage🍖 was rich and flavourful🥰 Pineapple was super sweet and fruity🍍Chilli Infused Honey definitely levelled up the whole taste🍯
Pepperoni Super Saiyan w/Basil, Garlic, Pepperonis, Mozzarella, Bocconcini, San Marzano Tomato & Level up that salty-richness of pepperonis was super savoury, cheesy and filling🤰🏻Personally I would love another one more😍 Also, the pizza dough here was chewy, fluffy, with a crispy crust!🍕 yum😋
評分: 9.5/10🌟
—————————————————————————————
Mother of Pizzas (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道13-19號地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff銅鑼灣
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hkcafe #cafehopping #hkcafehopping #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #causewaybay #motherofpizza #香港美食 #美食推介 #菠蘿pizza #銅鑼灣美食 #銅鑼灣pizza #打卡cafe #打卡餐廳 #打卡pizza #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
  • Summer of Love 1967
  • 超級撒亞人肉腸
2022-08-14 504 浏览
任何時候100%人手做拿玻里pizza都令人心郁郁😍 呢度嘅麵團係發酵左48小時用800度高溫烤焗  香脆燶邊 食落又有咬口🤤仲有好多隻味可以揀 最正係可以一個pizza兩款口味一半一半🥳 另外凱撒沙律個醬黑椒味重 👍🏻  jengggggg!!!!📸 1️⃣ 13” Canadian x Summer of Love 1967 ($238) 2️⃣ Caesar Salad ($138)
任何時候100%人手做拿玻里pizza都令人心郁郁😍

📸

2️⃣ Caesar Salad ($138)
呢間銅鑼灣名PIZZA店,成日都排長龍。我俾玻璃內師傅手工做PIZZA吸引住。決定要搵日早點去,唔洗MOTHER 排隊,又可以食到好味的PIZZA先~呀媽係素食者。所以揀呢款最基本嘅QUEEN MARGHERITA ($198, 13吋) 就啱哂啦。上面有蕃茄醬、火箭菜同埋最重要嘅芝士拉絲呀!最基本,就食到最原味。出爐PIZZA真係無得頂,勁香,個邊好香脆,有餡的部份就好JUICY 啖啖都有濃郁芝士。我同母親隊哂成個PIZZA真係飽到傻咗。我略嫌佢今次焗燶咗啲。不過都係好好味~母親滿足就好啦~ 順便支持下同路人呀嘛~ 一定有下次!如果唔想排隊,餓住個肚等食晏,建議大家早點去食啦~
我略嫌佢今次焗燶咗啲。不過都係好好味~
Queen Margherita
Queen Margherita
2022-08-04 3150 浏览
【Mother of Pizzas】沙煲咁大個拳頭就成日聽啦但沙煲咁大個pizza 唔知見過未呢😂😂 佢地pizza主打全人手製作 批底亦會經過48小時既發酵 食落軟熟得黎又有口感 唔會太油膩👹呢到必點亦都係最岀名既就係 Mama's Garlic Cheese Bread 💰HKD158佢一上枱已經聞到好香蒜蓉味🤓有啲似蒜蓉包但佢多咗層可以拉到絲既芝士🧀食落脆口得黎又唔會太乾 配埋勁濃郁既蒜香果然係呢到必試既item!! 唔洗點茄汁已經勁好食 大推XD!其他pizza既size實在太大, 如果想試多啲味就可以叫half half 💰HKD 498 我地分別叫咗My Pama 呢個Pama ham pizza份量勁足, 啲ham多到滿瀉🤣🤣 但個人唔係好鍾意食pama ham 就覺得不過不失啦!Summer of Love 1967呢個應該意大利人既惡夢 😂🤣 雖然有勁多菠蘿唔係正宗既pizza 🍕 但佢地啲菠蘿勁大舊而且好新鮮😋 勁juicy🤓 加埋勁濃味既意大利肉腸同有小小煙韌口感既批底 個人就比較鍾意食呢個多啲😆😆So far pizza都大件夾抵食😎 但反而呢到既野飲就偏貴😿
【Mother of Pizzas】

呢到必點亦都係最岀名既就係