Morton's of Chicago

2020-09-09 836 浏览
打去訂位,一開始已經講左時間,同幾位,可能因為口罩關係,所以聽唔清對方講咩,客氣問一句可以講多次嘛?對方即刻用晦氣惡劣既態度回應。未食已經一肚氣,轉book第二間算,無謂貼錢買難受🤬
2020-08-26 975 浏览
由於仲未試過喺Sheraton呢間Morton慶祝過生日或者紀念日,所以今年特別booked呢間餐廳食生日飯,雖然一早booked咗dinner,無奈疫情影響禁晚市就唯有轉食lunch🌚•🍁 Steak and Lobster Menu ($688)套餐包咗前菜、主菜、配菜同甜品💁🏻‍♀️餐包👉🏻洋蔥包,睇食評都知道呢個包嘅份量好巨型,但一上檯都比佢個份量嚇親😂麵包配有一兜酸忌廉,麵包面有好多芝麻粒,麵包超香口感好鬆軟,仲有適中嘅洋蔥味,整體真係幾好食😍前菜👉🏻龍蝦湯,比想像中細碗,但龍蝦味超級濃郁,而且仲有啲啲龍蝦肉🤤主菜👉🏻免翁牛柳6oz 配珍寶蟹餅,牛柳厚身,有肉汁同牛味重,不過牛柳order 咗medium rate,但切開似3成熟,仲好血淋淋,食完一兩舊頂唔順要舉手再reheat🙈而珍寶蟹餅就超有驚喜😍未試過有咁多蟹肉嘅蟹餅!啖啖都係蟹肉🥺配菜👉🏻芝士松露炸薯條,呢個薯條份量又係爆多,炸到好香脆,啲芝士痴晒落薯條到,仲有淡淡嘅黑松露味,完全食到停唔到口🤤甜品👉🏻法式焦糖布甸,見好耐冇食過法式燉蛋,所以就揀咗呢個甜品,食完就略嫌焦糖過厚,味道就正正常常🤔•🍁 Lobster Ma

套餐包咗前菜、主菜、配菜同甜品💁🏻‍♀️

🍁 Lobster Macaroni & Cheese ($260)
呢個龍蝦焗芝士通粉都比預期好食😋通粉面鋪滿芝士,邊邊位仲有啲芝士焦,芝士味真係超濃郁,通粉軟硬適中,入面仲有海量嘅龍蝦肉😚不過食完呢個會有啲滯🙈

由於book檯講低咗慶祝生日,所以set menu 會印有”Happy Birthday, XXX”再加日期,雖然都係一張紙,但都係一種小心思😚另外會送上免費嘅疏乎厘,仲會影相,之後即刻曬返張相同集齊啲staff嘅簽名送比生日嘅朋友🥰

總括來講,嚟呢度慶祝生日係幾好嘅體驗,服務同食物質素都中上❣️

2020-08-23 839 浏览
一入到去成間餐廳裝潢係老牌高級餐廳嘅感覺望住維多利亞海景食飯令人種放鬆、悠閒的氛圍🥳🥳Serve 都幾好 行咗兩次過嚟問你食物嘅質素😎😎生日嘅時候佢會幫你影相同送張生日卡俾你好sweet sweet🥰🥰🥰雖然係扒房但係佢嘅海鮮質素比牛扒嘅更好超級推介蟹餅好似將成隻蟹肉放咗喺個鞋餅到咁龍蝦係超鮮甜再配埋佢個sauce 將龍蝦嘅鮮甜味帶上另外一個層次出乎意料之外反而個牛扒一般5成熟都軔食到一半牙骹有d攰不過總括來講都值得推介
一入到去成間餐廳裝潢係老牌高級餐廳嘅感覺

望住維多利亞海景食飯令人種放鬆、悠閒的氛圍🥳🥳
Serve 都幾好 行咗兩次過嚟問你食物嘅質素😎😎

食到一半牙骹有d攰
不過總括來講都值得推介

2020-08-02
2020-08-21 889 浏览
事隔兩個月 終於的起心肝寫Morton's抵食 牛扒海鮮套餐😜 當時見餐廳推出這個難逢一見抵食套餐 $498+10%服務費, 即時訂位享用, 選擇星期六晚, 用餐限時為兩小時安排入坐窗邊位置, 面對洲際酒店 維景海港 K11 Musea. 環境舒適 景觀開揚😃點餐後, 即送上大大個🧅洋蔥包頭盤選擇 🦞龍蝦湯;主菜選擇 免翁牛柳&🦞龍蝦尾配燒露筍;免翁牛柳&🦀蟹餅配超大焗薯🥔;甜品選擇 法式焦糖燉蛋&心太軟服務好👍, 食物質素好👍, 🦞龍蝦湯味濃郁, 牛柳肉嫩, 🦞龍蝦尾份量大 尾部半生熟, 🦀蟹餅足料 多蟹肉(如果外層再煎脆口D就更好), 燒珍寶蘆筍(可選擇其他烹調方法) , 焗薯🥔超大個 配煙肉碎+酸忌廉(🥔大到真係食唔曬) 法式焦糖燉蛋普通, 反而心太軟較為出色 朱古力味濃&真流心👍起初單看餐牌, 見主菜只有6安士免翁牛柳加配菜, 還恐怕男伴侶未必夠飽😅 但最後係食到非常飽&好滿足😋現在網上還有這個套餐至8月尾, 不過價格已上升至$688+10%服務費🤭

點餐後, 即送上大大個🧅洋蔥包
頭盤選擇 🦞龍蝦湯;
主菜選擇 免翁牛柳&🦞龍蝦尾配燒露筍;
免翁牛柳&🦀蟹餅配超大焗薯🥔;
甜品選擇 法式焦糖燉蛋&心太軟

疫情都坐滿哂客人!服務員知道我今日係慶祝生日,就好好咁安排左窗口位比我,環境都吾錯!食物方面一黎會有個巨型洋蔥包,熱辣辣,亦好香洋蔥味龍蝦湯同凱撒沙律都好好食,龍蝦湯足料濃郁,但又吾會過濃或死咸,仲會有成舊龍蝦肉係到👍🏻👍🏻👍🏻如果大碗啲就好🤣🤣主食揀左免翁牛柳配龍蝦牛柳肉味好濃,但就建議吾洗叫太熟,因為佢隻碟都會熱上,牛柳會比你預計既熟少少。龍蝦真係100分,煮得岩岩好,爽口彈牙!好好食!免翁牛柳配蟹餅又係必食!蟹餅真係好足料,啖啖蟹肉!配菜都好食,忌廉菠菜好好食,足料濃郁,薯條份量都好多到甜品,甜品雖然好食,但係偏甜,焦糖燉蛋好滑好濃蛋味,有水準!但都係甜左啲!如果生日佢仲會送多個梳乎厘比你,寫埋happy birthday !
疫情都坐滿哂客人!

食物方面一黎會有個巨型洋蔥包,熱辣辣,亦好香洋蔥味

主食揀左免翁牛柳配龍蝦

免翁牛柳配蟹餅又係必食!蟹餅真係好足料,啖啖蟹肉!
配菜都好食,忌廉菠菜好好食,足料濃郁,薯條份量都好多
甜品甜品雖然好食,但係偏甜,焦糖燉蛋好滑好濃蛋味,有水準!但都係甜左啲!如果生日佢仲會送多個梳乎厘比你,寫埋happy birthday !
2020-08-08
  • 龍蝦湯
  • Lobster bisque
  • onion bread
2020-08-17 553 浏览
好耐無過嚟食飯。對上一次已經係男朋友生日🎂仲記得嗰陣時岩岩拍拖,想搵一間又有情調又好味既餐廳🍴唔容易,我地係食肉獸嘛,喜歡吃牛扒,當然要花心思去諗諗。今日晏晝忽發奇想,覺得不如再黎試下啦!反正疫情下,難得Morton’s 竟有做午市!平時要成五點先開門,依家晏就又會平啲。唔記得影低Menu。Signature包包依然香脆!一切開就Crack一聲,裡面溫熱。配上特製酸忌廉牛油,包裡面又充滿洋蔥香味,簡直絕配。頭盤叫咗凱撒沙律🥗d羊奶芝士片都比得幾多👍🏻仲有一大片芝士脆多士係面頭,一d都唔求其。黑醋烤三文魚扒唔錯,三文魚扒幾大舊下,唯一美中不足係烤得有啲過左火,魚肉有啲鞋。配上旁邊黑醋汁幾好食。但個底太多油啦,搞到個底既蔬菜都吸晒啲油。免翁牛柳簡直係出色。叫左五成熟。佢都其實有少少變咗七成,唔太粉紅色了。切開超軟熟,一放入口簡直,成個口都係令人陶醉既牛肉香配上面頭既藍芝士牛油,陣陣牛油香中 食得出藍芝士獨特既咸香,再加上充滿肉汁既牛柳,我比一百分甜品反而不過不失。紐約芝士餅,餅低稍微比較薄,又淋,使其失去口感。慶幸蛋糕體口感綿密,但芝士香可以再出d⋯⋯根本成舊忌廉芝士,調調味好喎。焦糖燉蛋
唔記得影低Menu。
Signature包包依然香脆!
必吃包包

黑醋烤三文魚扒
三文魚扒

免翁牛柳

紐約芝士蛋糕

焦糖燉蛋比較甜,但裡面雲呢拿籽欠奉,蛋味又不足,搞到淨係得個甜字!!😫食左一半都放棄了。希望可以進步返。
焦糖燉蛋

2020-08-17
必吃包包
三文魚扒
免翁牛柳
  • Onion  bread
2020-08-14 10393 浏览
11Jul 2020 男友🎉Birthday 🎂 驚喜朋友推薦🎈香港出名扒房【MORTON'S】聽講之前起碼要早成個月先有機會Book到,而今次咁岩Book到,仲可以安排到window位置😄🎂一坐低就有驚喜🎊印上男友的名字嘅menu🥰仲有Happy Birthday 添🥰🎂上菜之後更幫我地影相,當時男友仲未知發生咩事🤭到職員印好出黎,制作埋Birthday card🎊俾佢時,佢個驚訝開心樣,真係好正🤣🤣🤣🤣🎂樣樣都高水準嘅美食😋當然我都有search 啦!🟠外脆內軟又香噴噴嘅🧅洋蔥包包🍞🟠《必食🦀蟹餅》真係超多🦀蟹肉,第1次蟹肉味咁澎湃,仲好鮮味添,係暫時食過最好味嘅蟹餅🟠2人海鮮冷盤好鮮甜,咬落去質感就會知夠新鮮,有🦀蟹腳、🦪生蠔🦞等等。🟠帶骨肉眼🥩牛扒,真係不得之了‼️‼️男友係超讚👍🏻我都非常滿足😋好嫩滑又Juicy,有慢煮嘅感覺,真係值得再去試多幾次,試下其他菜色😁🟠因應壽星仔要求order咗薯條,係好味,而且分量好多,又係男友喜歡嘅質感🎂到甜品時間啦~又係驚喜🎊時候,會多1款甜品同時亦會寫上"Happy Birthday"今餐重重驚喜🎊男友非常滿意,講真會再去,因為仲有好多野未食
11Jul 2020 男友🎉Birthday 🎂 驚喜
朋友推薦🎈香港出名扒房【MORTON'S】

🎂樣樣都高水準嘅美食😋當然我都有search 啦!
🟠外脆內軟又香噴噴嘅🧅洋蔥包包🍞

今餐重重驚喜🎊男友非常滿意,講真會再去,因為仲有好多野未食,而且每樣菜色分量都偏大份架

P.S. 冷氣比較大,建議女生帶件披肩更好

2020-07-11
2020-08-11 617 浏览
連喜來登都要做套餐優惠🙈。每位$498就有三道菜🥢,套餐入面仲有唔少Morton’s Signature可以揀,好抵食‼️雖然七月開始做返$688,但價錢比起單點仍然算平。————————————————————點餐後就會送上Morton’s既招牌巨牌洋蔥包,切開個陣仲索索聲架😚~口感鬆軟,洋蔥味唔算好重🧅,牛油軟綿綿,質感好滑,配熱辣辣既洋蔥包食超正🧈!————————————————————Starter:龍蝦湯濃稠,啖啖都充滿龍蝦既香氣🦞。雖然份量比單點少,但對我黎講岩岩好。-Entree:免翁牛柳外層厚實,內裏非常軟嫩🤤。脂肪少,牛味濃烈,可惜有少少Overcook,變左五成熟。蟹餅香脆,啖啖蟹肉絲🦀,不過欠缺新鮮蟹肉應有既鮮甜味😌。-Side Dish:珍寶蘆筍口感爽脆,配黑醋汁非常清新😋。芝士松露薯條金黃香脆,帶淡淡黑松露香,份量超多,食極都食唔哂🍟。-Dessert:心太軟外層焦脆🤩,流心朱古力熱辣辣,好香濃🍫。配雲尼拿雪糕食,一凍一熱,好食到唔記得影相,推薦✨!焦糖燉蛋蛋香味濃厚🍮,質感Creamy又夠滑,擺明落左超多糖同牛油先會咁好食😈,邪惡到爆😫🙈。
連喜來登都要做套餐優惠🙈。
————————————————————

————————————————————
Starter:
龍蝦湯濃稠,啖啖都充滿龍蝦既香氣🦞。
雖然份量比單點少,但對我黎講岩岩好。

Entree:

Side Dish:

Dessert:
今日唔講chef,唔講餐廳背景,講江湖地位!香港有唔少高水準嘅扒房,文華扒房,BeefBar, Wolfgang's, Grand Hyatt Steak House, Buenos Aires Polo Club, Porterhouses比較新嘅有Henry又或已經關門大吉嘅 Gaucho 或者The Steakhouse Winebar + Gill。中價扒房如 La Vache, The meat (下刪500字)! 間間都係我心頭好,各有特色。BUT,要搵一間一定要去一次嘅話,以江湖地位,食物質素,酒單,服務,環境.....一定,必定係Morton’s !..我已經唔記得去過Morton’s 幾多次,只知由Walk-in 客變常客到熟客到VIP到現在唔係客,經理 Simon 到Leslie, Join, Sam, Stella 大家已經係朋友!..正苦禁咗晚市,Morton’s 就做外賣又做埋午市,外賣Set最平$608, 如果屋企有爐具架生,跟住Chef Alan嘅指示,其實係屋企玩下煮飯仔都唔錯㗎 😊 如果想慳功夫或者怕失手,咁上去食個午餐喇。午市有兩個menu, 3 c
正苦禁咗晚市,Morton’s 就做外賣又做埋午市,外賣Set最平$608, 如果屋企有爐具架生,跟住Chef Alan嘅指示,其實係屋企玩下煮飯仔都唔錯㗎 😊 如果想慳功夫或者怕失手,咁上去食個午餐喇。午市有兩個menu, 3 course weekday lunch $398 + 10% service charge, 另一個Steak and Lobster menu $688 + 10% service charge。好抵!一個去過Morton’s N次,全個menu 食過晒嘅人都話抵,應該真係好X抵.....
28號去,本來想禁堂食前去探下Simon 同Leslie 兼好好地食番餐。正苦高人嘅神邏輯彈弓政策,我一個字....服!
今日同朋友兩個menu ‘crossover’
Starter:
Baked five onion soup, 個湯有啲失水準,薄身咗。
Caesar salad ,跟set 計,ok la
Entree
22oz bond-in Ribeye 加$600,晚市質素,食肉獸必選!
20oz Signature cut Prime New York Strip 加$550 ,我朋友都係食肉獸,呢個都係必選😝
Side dish
Sautéed Button mushrooms
Parmesan & Truffle fries ,Morton’s signature, 又係必食!
Dessert
Legendary Hot Chocolate Cake
NewYork Cheese Cake
Wine
Black Stallion Cabernet Sauvignon 2016
比較失望係Morton’s 嘅Signature carrot cake 暫停供應到今天都未恢復,Leslie 話大多數人接受唔到佢邪惡嘅超厚奶油同甜度 !老實講,冇超厚奶油又唔係超甜嘅話又點可以叫美式Carrot Cake 呢?其實個carrots cake 配杯Sauternes 嘅Dessert wine 或者Port wine 都好夾!食到五點半,免犯例,清塲走人,希望疫情盡快受控,香港嘅餐飲業盡快捱過寒冬🙏
2020-07-28
  • onion bread
  • Crab  cake
  • Shrimp  Cocktail
  • Miso-marinated  Sea  Bass
  • Parmesan  &  Truffle  Fries
  • Bone-in  Ribeye
2020-08-01 691 浏览
生日特登book傳說中好好味嘅牛扒,之前好多外國客都同我講,話黎香港一定要食佢。而抗疫政策下只能食lunch, 餐廳亦只有二種3 course lunchset 提供($398+/$688+)。一坐低就見到個menu印左Happy birthday,本來係一個幾好嘅驚喜,不過佢寫左第二個人嘅名!!!!!!!!!!!!轉個頭有一位女同事主動講返俾錯menu,幫我換返岩,但咁就冇驚喜。餐包焗洋蔥包超級大,上枱有少少焗洋蔥香但食落冇洋蔥味亦冇麵粉香,牛油都係冇味,有d似植物牛油。龍蝦湯太重忌廉,龍蝦味感覺上弱左,龍蝦肉就俾得好豪氣,有半條龍蝦尾特色沙律centercuticeberg原個生菜切一角,配藍芝士,蕃茄碎同煙肉碎,唔中意食藍芝士嘅可以走or 叫佢on side。filetmignon with crabcake 招牌菜,牛柳係好食嘅,完全做到我要求嘅medium rare,肉質軟又有肉味,不過唔中意dry aged 牛扒嘅人可能會覺得怪。Crabcake勁多蟹肉,鮮甜,配少少烤檸檬汁好正,好過佢本身跟嘅mustard mayonnaise,芥辣太多落少少都會蓋過晒d蟹肉味。jumb

龍蝦湯

特色沙律centercuticeberg
原個生菜切一角,配藍芝士,蕃茄碎同煙肉碎,
唔中意食藍芝士嘅可以走or 叫佢on side。

filetmignon with crabcake

jumbo asparagus
賣相好差,變晒色,仲可以為會柴到起渣,食落口就正常嘅。
sourcream mashedpotato
超級大份,好好食,有薯粒。

朋友的三文魚,成數做得幾好岩岩好熟,唔會鞋。

幾開心佢有幫我影即影即有紀念相,又有Birthdaycake送俾我, 係lemon souffle ,蛋白打得幾硬淨,影完相搞一輪都冇點塌,味道就只有淡淡檸檬味,甜到喊嘅蛋白,好美式。

甜品叫左招牌hot chocolate cake,朱古力味好濃,外層比較硬,整體比較甜。另外朱古力mousse 反而好好食,朱古力味濃得黎,質地好滑,又唔會過甜。
最後其實都食得好飽,朱古力蛋糕食得兩啖就諗住打包,點知返到屋企發現變左牛扒

整體黎講,食物如果主要食扒配sidedish係唔錯,但服務全部唔合格,冇主動介紹不但只,要搵個侍應幫手都要搵一輪。
2020-07-27
  • filet mignon
  • Jumbo Lump Crab Cake
2020-07-29 641 浏览
Morton’s of Chicago係我其中一間好想去試嘅餐廳。因應疫情影響,早前呢間位於五星級酒店Sheraton嘅高級餐廳都做優惠,以$498(加一服務費後$547.8)享用其set dinner套餐,當中包括幾款人氣餐點,非常吸引!Morton’s of Chicago提供最上乘的美國熟成穀飼牛肉。 此外,餐廳亦以選擇繁多的獲獎酒單而聞名。而最近佢哋又重推優惠,$688 + 10%服務費就可以食到!優惠雖然做到去8月31日,但疫情反覆,大家都係盡量在家抗疫啦🥺。。🔘招牌焗洋蔥包 | 餐廳提供評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 餐廳招牌菜之一,每枱客人都會送上一份洋蔥包。洋蔥包係啱啱焗起,食落有微香洋蔥味,配合上佢哋非常香滑嘅牛油,真係食包都夠飽😂。。🔘特級珍寶蝦咯嗲 | 原價$298評分: 🌕🌕🌕🌕🌕評語: 用上新鮮大蝦,一碟有三隻份量十足。蝦肉非常彈牙,配合佢哋既秘製醬汁,食落好開胃,絕對推介!。。🔘龍蝦湯| 原價$188評分: 🌕🌕🌕🌕🌗評語: 好creamy好滑,好濃郁嘅龍蝦味。湯入面有兩大嚿龍蝦肉,一啲都唔馬虎😛。。🔘菠菜炒蘑菇| 原價$120評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 呢個比較失

🔘招牌焗洋蔥包 | 餐廳提供

🔘特級珍寶蝦咯嗲 | 原價$298
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕

🔘龍蝦湯| 原價$188
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔘菠菜炒蘑菇| 原價$120
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 呢個比較失色,食落只有菠菜味之外,就食唔出其他味,蘑菇味道好淡,調味方面可能要改善下。

🔘芝士松露炸薯條 | 原價$140
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 有大量嘅Parmesan芝士鋪滿係薯條上面!薯條好脆身,食落啖啖都有松露味。

6oz免翁牛柳配煙肉帶子

🔘6oz免翁牛柳配煙肉帶子 | 原價$610+$240
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗
評語: Morton’s主打美國熟成穀飼牛肉。我哋今次嗌左medium rare,牛柳冇乜血水之餘,食落好淋身!帶子好大粒,配合埋煙肉出奇地夾😛

6oz免翁牛柳配珍寶蟹餅

🔘6oz免翁牛柳配珍寶蟹餅 | 原價$$610+$220
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 珍寶蟹餅煎得好香,食落啖啖都係蟹肉。但略嫌份量太細份,如果大份d就好😛

莫爾頓經典焗暖心朱古力餅

🔘莫爾頓經典焗暖心朱古力餅| 原價$180
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
評語: 即係坊間嘅心太軟蛋糕,亦都係Morton’s 招牌甜品。朱古力切開已經有濃濃朱古力流出,配合埋雲呢拿味雪糕一齊食,口感好有層次。

🔻可能炒散員工比較多,有個別員工冇乜表情
🔻記得要預約先,walk-in機會好微!
🔻疫情期間,大家盡量留在家中啦!
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
IG: sumbafoodieshk
6oz免翁牛柳配煙肉帶子
6oz免翁牛柳配珍寶蟹餅
我生日圓先生帶我到漂亮的扒房吃大餐。他說這餐廳很出名慶祝生日。每位生日的客人也會有印上自己名字的餐牌、梳乎厘生日蛋糕和即影即有照片,每個員工也會在生日咭上簽名。環境暗暗的,配合維港景色,很有情調。員工們很熱心招侍和講解餐牌;我不是太喜愛肉的,所以我點了個海鮮拼盤,當然有他們家最出色的蟹餅,真令人一試難忘。海鮮拼盤包括有蟹餅、蝦、帶子和蠔,很新鮮爽口。圓先生點了骨扒,好多肉汁,好好味,肉味濃,也不會太粗糙。買扒食扒無數既我真心推薦!最難忘係這邊員工親切的態度,十分專業!
生日梳乎厘

海鮮拼盤

海鮮拼盤包括有蟹餅、蝦、帶子和蠔,很新鮮爽口。
炸蝦

帶子

Side dish-mushroom and spinich

前菜-牛油洋蔥麵包

最難忘係這邊員工親切的態度,十分專業!
2020-07-08
  • Porterhouse Steak
  • Steak
  • 梳乎厘
2020-07-26 408 浏览
一年一度生日嘅大日子 🌟今次特別少少嚟到尖沙咀嘅五星級酒店喜來登食生日大餐🌟一入酒店大門口已經俾佢經典奢華嘅大堂吸引好有氣氛即刻升格10倍👏🏻大堂嘅人員都好有禮貌,即刻serve我哋去餐廳門口安排入座😊裏面環境幾好唔算嘈Book咗窗口位望住尖沙咀嘅海景🎊作為頭盤嘅呢一個麵包真係非常鬆軟一上枱已經俾佢又大又圓嘅外型吸引,有啲似太空館咁樣🤫再加埋牛油🧈同龍蝦湯,非常滿足接住落嚟餐廳人員隨即附上餐牌原來有寫happy birthday 🎁 仲有小妹個名喺度真係好有驚喜🤣忌廉菠菜安格斯牛扒配蟹餅芝士焗龍蝦配安格斯牛扒牛油蘑菇二人套餐可以選擇嘅菜式同份量都算多,揀左六安士牛扒都好夠,如果比較大食嘅朋友可以加錢配16安士或者其他部位甜品係我最愛嘅法式焦糖燉蛋最後仲發現除咗我之外有兩台都係慶祝生日🎂餐廳會幫手影相同埋附上一張即影即有,加埋全部員工簽名嘅生日卡,作為留念而餐牌最後都可以比我拎返屋企真係好特別
一年一度生日嘅大日子 🌟

牛油蘑菇

甜品係我最愛嘅法式焦糖燉蛋

而餐牌最後都可以比我拎返屋企真係好特別
2020-07-24 348 浏览
◾️今次要介紹嘅餐廳係位於尖沙咀嘅 Morton's of Chicago,設於喜來登酒店嘅四樓。我哋預約時已經同餐廳要求鄰近窗口嘅位置,因為窗外景觀開陽同有海景,好有氣氛。Morton's of Chicago is located on the fourth floor of the Sheraton Hotel in Tsim Sha Tsui. We have asked for a window seat as we made the reservation. You can enjoy the beautiful harbour view from the restaurant.◽️牛扒海鮮餐 (Seasonal Steak & Seafood Set) $498◾️特級珍寶蝦咯嗲 (Shrimp Cocktail)每一隻珍寶蝦都好大,而且質感好結實。只需略加少量檸檬汁就能夠帶出珍寶蝦嘅鮮甜味道。All shrimps are large in size, with a firm texture. Just a few drops of lemon juice could bri
◾️
特級珍寶蝦咯嗲 (Shrimp Cocktail)

All shrimps are large in size, with a firm texture. Just a few drops of lemon juice could bring out the sweetness and freshness of the shrimp.
◽️
龍蝦湯 (Lobster Bisque)

龍蝦湯富有濃郁嘅龍蝦味道,內裡仲加有一塊龍蝦肉。湯內混入少量白酒,令味道同質感都更有層次。
The lobster bisque is rich in the flavour of lobster, with a slice of lobster meat added inside. With the addition of white wine, it enriches both the texture and the flavour of the lobster bisque.
◾️
免翁牛柳 (Center-Cut Filet Mignon 6 oz)

我哋兩道牛柳都叫咗五成熟,而質感真係做得好軟熟,好好咁將免翁牛柳嘅特點展露出來。海鮮方面,我哋分別試咗珍寶蟹餅同深海龍蝦尾。蟹餅啖啖蟹肉,味道鮮甜,好有滿足感,確實係 Morton 嘅必試之一。而龍蝦尾已經預先開殼,好容易就可以食到。蝦肉厚度十足,蘸一旁嘅檸檬汁更令人回味無窮。
We have tried medium cooked for both filets. The texture is extremely tender, which presents the characteristics of a filet mignon. For seafood, we've ordered a crab cake and lobster tail. The crab cake is fully made with crab meat, which is exquisite and satisfying. For the lobster tail, you can taste it easily as the shell is opened. The lobster is thick and tastes scrumptious with a dip of lemon juice
◽️
莫爾頓經典焗暖心朱古力餅 (Morton's Legendary Hot Chocolate Cake)

朱古力嘅味道濃郁,中間帶少量流心朱古力。一旁有雲尼拿雪糕同紅桑子,該清新同酸甜嘅味道剛好能夠中和朱古力餅嘅膩。
The chocolate cake is rich in chocolate flavour, with some chocolate lava inside. The refreshing vanilla ice cream and raspberry are just fit to neutralize the greasiness of the chocolate cake.
Morton's of Chicago
📍尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店4樓
📍4/F, The Sheraton Hong Kong Hotel & Towers, 20 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
#fooodninja_hk_tsimshatsui
#photoninjasis
2020-07-10 512 浏览
Motron’s 係其中一間數一數二既排房,平時真係唔捨得食。朋友生日諗住豪一次,咁岩撞到佢有Steak&Seafood promotion 每位$498,平時一排排都六七百蚊啦,唔使諗,就食佢!因為呢個promotion實在太吸引,要訂到3個星期後先有位,但唔緊要,最緊要食到。佢地有同事打左2次黎re-confirm booking同生日果位朋友個名,心諗都幾有交帶,果然係5星酒店排房既服務,而訂位時亦話要講明食呢個special menu。果晚準時8:00去到。有個女人(應該係經理)帶我地坐低,然後放低左個普通Menu比我地,個Menu係有印朋友個名,但估唔到佢地電話reconfirm左2次既情況下都係串錯字☹️呢樣都算。我同個女經理講我地係訂左steak&Seafood 個set , 想睇下個Menu, 我同朋友都見到佢即時變臉,好似唔滿意我地食special menu咁😒 最終我地每人一個set ,另外再叫左半打生蠔同一支白酒。正常應該白酒第一樣黎啦。點知我地個set既starter都食完,白酒同生蠔都未到。我又唔想吹單,到佢地想收碟既時候我就話仲有白酒同生蠔未到,果一刻佢地先話

最終我地每人一個set ,另外再叫左半打生蠔同一支白酒。
正常應該白酒第一樣黎啦。點知我地個set既starter都食完,白酒同生蠔都未到。我又唔想吹單,到佢地想收碟既時候我就話仲有白酒同生蠔未到,果一刻佢地先話漏單。諗住佢地咁出名既排房會幫我地控制返個時間啦,點個main竟然同生蠔一齊黎😞食生蠔先,個排又凍哂。但叫佢找返塊排入去warm既話,又驚攪到鬼五馬六😞真係超級無言。

對於五星酒店入面咁有名既排房出現咁既低級錯誤,真係好失望。

2020-06-02