2020-08-01
生日特登book傳說中好好味嘅牛扒,之前好多外國客都同我講,話黎香港一定要食佢。而抗疫政策下只能食lunch, 餐廳亦只有二種3 course lunchset 提供($398+/$688+)。一坐低就見到個menu印左Happy birthday,本來係一個幾好嘅驚喜,不過佢寫左第二個人嘅名!!!!!!!!!!!!轉個頭有一位女同事主動講返俾錯menu,幫我換返岩,但咁就冇驚喜。餐包焗洋蔥包超級大,上枱有少少焗洋蔥香但食落冇洋蔥味亦冇麵粉香,牛油都係冇味,有d似植物牛油。龍蝦湯太重忌廉,龍蝦味感覺上弱左,龍蝦肉就俾得好豪氣,有半條龍蝦尾特色沙律centercuticeberg原個生菜切一角,配藍芝士,蕃茄碎同煙肉碎,唔中意食藍芝士嘅可以走or 叫佢on side。filetmignon with crabcake 招牌菜,牛柳係好食嘅,完全做到我要求嘅medium rare,肉質軟又有肉味,不過唔中意dry aged 牛扒嘅人可能會覺得怪。Crabcake勁多蟹肉,鮮甜,配少少烤檸檬汁好正,好過佢本身跟嘅mustard mayonnaise,芥辣太多落少少都會蓋過晒d蟹肉味。jumb
龍蝦湯
特色沙律centercuticeberg
原個生菜切一角,配藍芝士,蕃茄碎同煙肉碎,
唔中意食藍芝士嘅可以走or 叫佢on side。
filetmignon with crabcake
jumbo asparagus
賣相好差,變晒色,仲可以為會柴到起渣,食落口就正常嘅。
sourcream mashedpotato
超級大份,好好食,有薯粒。
朋友的三文魚,成數做得幾好岩岩好熟,唔會鞋。
幾開心佢有幫我影即影即有紀念相,又有Birthdaycake送俾我, 係lemon souffle ,蛋白打得幾硬淨,影完相搞一輪都冇點塌,味道就只有淡淡檸檬味,甜到喊嘅蛋白,好美式。
甜品叫左招牌hot chocolate cake,朱古力味好濃,外層比較硬,整體比較甜。另外朱古力mousse 反而好好食,朱古力味濃得黎,質地好滑,又唔會過甜。
最後其實都食得好飽,朱古力蛋糕食得兩啖就諗住打包,點知返到屋企發現變左牛扒
整體黎講,食物如果主要食扒配sidedish係唔錯,但服務全部唔合格,冇主動介紹不但只,要搵個侍應幫手都要搵一輪。