全店裝修採用深藍色調,帶有復古宮廷感覺,高貴得黎而且有格調,有復古奢華sofa卡位、古董老爺車、casino燈管、電話亭等等,機乎全店每個角落都係打卡位💙🍽3-Course $480p.p🥗Australia Tomato Salad, Fresh BurrataTomato Foam , Buttermilk Dressing 前菜沙律選擇了蕃茄水牛芝士,蕃茄新鮮爽口,連同水牛芝士同埋醬汁一齊食,低卡路里得嚟又健康🥰🍝Homemade "Trio Ravioli" Duck Meat Foie Gras TerrineIn wagyu Mushroom Consommé意大利鴨肉雲吞,侍應將熱騰騰嘅清湯倒入雲吞碟內,有黑色、粉紅色、黃色各2款嘅雲吞皮,味道是一樣的,鴨肉絲味道好香,用嘅調味比較少,感覺健康🍰Cloudy DayBlueberry Mousse Cake造型模仿一舊雲朵☁️,慕絲口感超順滑,內有酸酸甜甜嘅藍莓醬,整體味道度甜而不膩,打卡好可愛~

🍽3-Course $480p.p

In wagyu Mushroom Consommé

🍰Cloudy Day
Blueberry Mousse Cake
2022-09-30
2022-10-02 67 浏览
This is my first visit to this restaurant for their set lunch. The decor is v classy - deep blue throughout, with many pictures and unique character.The waitresses were attentive and friendly.Their set lunch were of good portions, and in particular the Norwegian salmon option was tasty, well cooked, and had a good texture.I recommend this place, and hope to return again soon
2022-10-02
午餐
2022-10-01 70 浏览
見到這間深藍色的餐廳,就一定要去打卡! 這間餐廳裝修很細緻,很特別。而且店員服務很好,還記得當天下雨、我們臨走時,還問我們有沒有帶雨傘,很細心呢。我們三個人叫了2個lunch set:牛肉黑松露蘑菇漢堡: 安格斯牛肉好多肉汁👍大蝦櫻花蝦意大利粉:這個好好味,尤其是有很多櫻花蝦再加上蕃茄醬,我好鐘意呢💕之後加上2個小食青口同炸雞,這炸雞炸得剛剛好,又不會太乾,又不會太脆👍 青口都好味。而最後叫了牛角包窩夫,這個做得超好味,牛角包做得很鬆化,再配上花生醬同煉奶,簡直絕配❤️

我們三個人叫了2個lunch set:

牛肉黑松露蘑菇漢堡: 安格斯牛肉好多肉汁👍

2022-09-29 61 浏览
🌃MONMONO 日法藝術餐廳,高貴又神秘的星空藍作主色, 無論裝飾、餐具、畫等等,全部都係呢隻色,暫時喺香港未見其他餐廳用過呢隻顏色, 獨一無二。牆身畫作是本地插畫師 Isaac Spellman 的首個單色系列作品,價錢不算好貴,大家可以網上購買。Starter-煎澳洲帶子•蘑菇天婦羅帶子好厚身又大粒。第一次食炸蘑菇,外脆內juicy,鐘意食菇菌類的朋友一定會愛上。值得留意:網狀脆片又係藍色㗎!Homemade pasta-三色意大利雲吞鴨肉鴨肝醬上菜時,上湯會即時倒入,所以唔使驚啲餃子皮唔會浸到爛晒,又會夠曬熱辣辣。雲吞係餐廳自家製,有三隻顏色,但係個餡料味道係一樣,咬下去係好濃的鴨肉絲,比起平常的豬肉更有特色和風味~一口湯,一口餃子,非常美味。Mains-廿四小時慢煮千歲米豚腩盡顯廚師烹調功架!平時我吾會食豬腩肉因為怕肥,今日抵受不到誘惑。腩肉保留住粉紅色,肉質好冧身,配菜有長條紅蘿蔔🥕,加上牛肝菌汁,減少油膩感。Dessert-霧氣迷濛藍莓味的慕絲蛋糕🍰可愛雲朵的造型☁️ 軟綿絲滑,入口即化。今次好好彩坐到卡位,真係開心咗好耐,覺得自己好好彩!邊食邊欣賞畫作,是一次很難忘的體驗
🌃MONMONO 日法藝術餐廳,高貴又神秘的

Starter-
煎澳洲帶子•蘑菇天婦羅

Homemade pasta-
三色意大利雲吞鴨肉鴨肝醬

Mains-
廿四小時慢煮千歲米豚腩

Dessert-
霧氣迷濛
藍莓味的慕絲蛋糕🍰可愛雲朵的造型☁️ 軟綿絲滑,入口即化。

今次好好彩坐到卡位,真係開心咗好耐,覺得自己好好彩!邊食邊欣賞畫作,是一次很難忘的體驗。
2022-09-29 51 浏览
📍Monmono - #YFF佐敦 💎【走進優雅的單色藝術世界🔵 高級日法fusion藝術餐酒館】最近到訪了這家於山林道新開設的餐酒館,整個用餐體驗都教人相當難忘。餐廳用上了低調而不失貴氣的星空藍色作為主題,上至裝潢擺設,下至餐具及店員衣著,全都以暗藍色作為主調,為食客打造出一個神秘又浪漫的氛圍。值得一提是餐廳不時與多位本地藝術家crossover,陳列出多款以藍色為主調的藝術作品。本期展出了本地插畫師 Isaac Spellman 首個單色系列作品,大家對作品有興趣的話更可即場scan QR code了解更多或購買,支持本地創作 ❝4-course Dinner Set❞ — $580➤ Starter - Pan-Fried Australian Scallop, Mushroom Tempura香煎過的帶子外脆內嫩,鮮味十足,配上炸得香脆的菇菌天婦羅,口感相當豐富。而且擺盤賣相相當精緻,像一碟可吃用的藝術品。➤ Pasta - Homemade Spaghetti, Scallop & Sakura Shrimp自家製的意粉口感頗特別,比一般的更有嚼勁。醬汁用上熬煮了超過16小時
📍Monmono - #YFF佐敦 💎

❝4-course Dinner Set❞ — $580

自家製的意粉口感頗特別,比一般的更有嚼勁。醬汁用上熬煮了超過16小時的龍蝦清湯以及車厘茄汁製成,龍蝦味相當香濃,而且酸酸辣辣的後勁,令人食慾大開,配上櫻花蝦增加香味及口感,整體味道頗具層次。

➤ Main - Sukiyaki Marinated USAD Prime Hanging Tender
以壽喜燒手法熬煮而成的封門牛柳,風味盡顯西日fusion特色。Medium rare的牛柳軟嫩多汁,肉味極濃,味道偏甜但絕不膩口,伴以以壽喜燒汁煮過的日式豆腐及椰菜,整個配搭融合得相當有驚喜。

➤ Dessert - Sunny Day (Orange Mousse Cake)
香橙口味的慕斯蛋糕以雲朵造型呈上,賣相精緻可愛,口感軟綿,味道清新,甜度適中。
2022-09-28 40 浏览
Excellent 3 course set lunch😋STARTERSAustralian Wagyu Beef Tartare Sweet Miso Roasted Beetroot SaladDAILY SOUPPumpkin Soup with French BreadMAINSeasonal Forest Mushroom Udon, in Black Garlic Soup with Onsen EggHomemade Spaghetti with Smoked Eel & Scallops💡淨係有Set Lunch 同 Set Dinner, 冇a la carte menu。不過食物款式都有幾多唔同既選擇。個udon同湯底👍🏻, 可以一試。
Excellent 3 course set lunch😋

STARTERS
Australian Wagyu Beef Tartare

DAILY SOUP

MAIN

2022-09-19 97 浏览
間野裝修係幾特別 全藍色 只可以話only for打卡 食物質素牙 食物選擇真係可以搵第二間 局住你選擇course 無得散叫 野飲又選擇吾多 咩都要加錢Main course 揀左日本廣島蠔 完全吾掂 帶子龍蝦汁意大利粉 淡矛矛 係得帶子好食 因為無難度 大碗係大碗 但個擺設好似食湯麵咁 dessert 方面個雲蛋糕 只可以影相 食落口係好拿甜服務員好似新黎咁 講野又細聲 反應又慢 間野已經無咩客喇 真係貴夾吾好食 1000以上埋單 所有野都好失望 真係吾會介紹朋友黎試
間野裝修係幾特別 全藍色
只可以話only for打卡

服務員好似新黎咁 講野又細聲 反應又慢 間野已經無咩客喇

2022-09-19 77 浏览
想去 @monmono.hk 打卡好耐,撞啱係TST 做野,當然要去探店👀頭盤叫咗澳洲和牛Tartare,賣相100分 💯 生嘅和牛肉味原來好濃,撈生蛋黃口感滑嘟嘟,配酥脆天婦羅蓮藕片/紫菜非常和諧;主菜就叫咗24小時慢煮北海道豬腩肉,厚切肥肉見到都流口水🤤 配菜有燉咗30小時嘅和牛牛筋同薯蓉,都唔錯!餐廳以深藍色做主調好高貴 🤣 姐都著返件藍色衫痴地應吓景 😝 想打卡嘅朋友注意燈光有啲暗,帶埋朋友一齊打燈揸機會好啲 😝

2022-09-18 73 浏览
今日同好姊妹去咗MONMONO 日法藝術餐廳撐枱腳吃fusion菜藝術餐廳顧名思義就充滿藝術氣氛店內由藍色的格調滿滿地包圍着由門口入到室內的每一個角落,牆上的每一幅畫,藍色梳化,每一張桌椅,古董車,杯碟等等全部都是深藍色的咁岩得咁橋早左來食lunch先至坐到嗰個靚靚卡位食物方面我哋一人嗌咗一個lunch set而呢個set lunch都幾豐富仲包埋沙律餐湯飲品,仲可以加錢要甜品添!頭盤係一個甜菜沙律羅馬生菜沙律幫大家先開一開胃而是日餐湯是南瓜湯主菜是店舖主打的自家製手工意粉很特別我們分別點了一個澳洲扇貝手工意大利麵挪威三文魚刺身蕎麥冷麵最好吃的就是甜品,是店舖自家製的很有驚喜,一個係馬卡龍加雪糕另一個是自家製的窩夫配上不同的味道最後來一杯花茶果然是一個和好姊妹談天的好地方

藝術餐廳顧名思義就充滿藝術氣氛

而是日餐湯是南瓜湯

主菜是店舖主打的自家製手工意粉很特別
我們分別點了一個澳洲扇貝手工意大利麵

挪威三文魚刺身蕎麥冷麵

最好吃的就是甜品,是店舖自家製的
很有驚喜,一個係馬卡龍加雪糕

另一個是自家製的窩夫配上不同的味道

最後來一杯花茶果然是一個和好姊妹談天的好地方
位於尖沙咀嘅人氣打卡藝術餐廳,整間餐廳以藍色作為裝修顏色,非常型格華麗,牆壁上掛滿本地插畫師🎨 Isaac Spellman既藝術畫🌃🌌,彷彿進入咗藝術館一樣。 𝟜 ℂ𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖 𝕊𝕖𝕥 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 $𝟝𝟠𝟘位🍽𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣: 日本生蠔🦪兩種食法,第一種係配柚子醋,入口非常creamy , 另一種係他他做法,一粒粒好有口感。ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒: 自製意大利紫菜寬麵條。蟹肉。海膽味噌湯🍝🦀係自家製嘅意大利麵,廚師係製作意大利麵團時加入了海藻,稍微增強意大利寬麵條的味道,非常彈牙,胃口大開!將日本雪蟹肉和紫菜意大利寬麵條輕輕混合在海膽味噌醬中,口感更上一層樓!𝕄𝕒𝕚𝕟:  𝑺𝒖𝒌𝒊𝒚𝒂𝒌𝒊 醃製頂級𝑼𝒔𝒅𝒂 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒆 牛扒-𝟑𝟎 小時烹飪和牛排骨和燉湯🐂牛扒配合精確時間控制和恆溫烹調,肉質非常細膩,鮮嫩多汁,質地均勻,近乎入口即溶,配菜炸天婦羅同豆腐,非常特別。𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥: 𝑆𝑢𝑛𝑛𝑦 𝐷𝑎𝑦☀️𝑂𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒 𝑀𝑜𝑢𝑠𝑠𝑒 𝐶𝑎𝑘𝑒 ☀️香橙慕絲蛋糕🍊 🍮每個雲餅代表不同的天氣、感覺和味道。  我選擇的是晴天,天鵝絨質地的慕絲口感十分軟棉,香橙味好清新,一試難忘。

𝟜 ℂ𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖 𝕊𝕖𝕥 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 $𝟝𝟠𝟘位🍽

𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣: 日本生蠔🦪

ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒:

自製意大利紫菜寬麵條。蟹肉。海膽味噌湯🍝🦀

𝕄𝕒𝕚𝕟:

每個雲餅代表不同的天氣、感覺和味道。

2022-09-17 68 浏览
今日好開心啊,好姐妹話帶我去一間靚靚餐廳打卡撐檯腳,特登著返套靚衫去食飯飯。原來呢間係位於尖沙嘴山林道的高級日式fusion藝術餐酒館,見到餐廳正門的裝潢已經就有藝術氣氛,成個色系用左各種的藍色配搭,令人有種高雅及賞心悅目的感覺。入到去餐廳更加歎為觀止,好似藝術博物館一樣,更有一架小轎車可以用來打卡,真係好有派頭啊。我們選擇了一個充滿藝術掛畫的位置,可以一邊食野,一邊觀賞掛畫的特色,每一幅都好似被精挑細選過,亦很符合餐廳風格。午餐時間我們二人都選擇set lunch, 容易配搭。首先來的餐湯都已經好靚,麵頭的cream 好似藍天白雲一樣,前菜就選了甜味噌,醃甜菜根沙拉🥗和羅馬生菜心沙拉🥗。先別說沙拉的味道,就看這個菜的擺設,就知道我們吃的不是沙拉,而是藝術🎨,真係好有心思而又係打卡專利。主食有煙燻鱔和澳洲扇貝的自家製義大利麵,挪威三文魚刺身蕎麥冷麵,兩款都是比較多人選擇的,食物完全不馬虎,澳洲扇貝大大粒配上這個開胃義大利粉,十分易入口。挪威三文魚也跟大量魚籽配埋蕎麥麵,也是另一種特色的食法,爆口的魚籽撈埋一齊食,真係好過癮。食完主食就到女生們最愛的甜品環節,馬卡龍雪糕同迷李牛角包窩夫實
午餐時間我們二人都選擇set lunch, 容易配搭。
食完主食就到女生們最愛的甜品環節,馬卡龍雪糕同迷李牛角包窩夫實在太誘人了,好看,好吃,打卡又靚,真係啱曬我們啊。
呢度環境又舒適又靚,慢慢食著甜品,再喝返杯四紅果茶,由午餐吃到下午茶時分,真係不易樂乎啊,下次實約多D朋友一齊來啊。
2022-09-08
2022-09-16 79 浏览
一開始,見到starter咁靚好期待,點知勁失望,朋友話得個生蠔好食。芝士無芝士味真係好差,啲意粉難食過自己煮,無咩味,唔知自己食緊咩個餃啲皮厚到覺得自己食緊麵粉….真心得個樣,指裝修無得散叫,一定要叫dinner set,食完一啲都唔滿足🥲甜品算合格,幾靚既
一開始,見到starter咁靚好期待,
點知勁失望,朋友話得個生蠔好食。
芝士無芝士味
真係好差,啲意粉難食過自己煮,
無咩味,唔知自己食緊咩
個餃啲皮厚到覺得自己食緊麵粉….
真心得個樣,指裝修
無得散叫,一定要叫dinner set,食完一啲都唔滿足🥲
甜品算合格,幾靚既
至4月開張以黎,位於📍尖沙咀山林道嘅哩間💙深藍門面餐廳,一直都無棄場,時不時有d blogger 走入去影吓相📸食下野🍽,今次我都的起心肝,走入哩間充滿神秘感覺餐廳試吓味。今日我都係🏃🏻‍♀️walk in ,特色嘅卡位同4人四方枱早已比人book 曬😔,只係剩番4人圓枱。餐廳面積比網上面嘅相細,企係門口位置已經一目了然。而因為餐廳由內至外都係使用深藍為主題色,着咩衫👗🧥👚都要去諗一諗點襯托場景。餐廳每人最低消費一個🍽lunch set , 而一個set 會有前菜🥗及餐湯🍵、主菜🍝同嘢飲,如果加甜品🍰要另外收費。第1️⃣set 就叫咗Romaine Heart Salad🥗 同 🇦🇺🐮Australian M7 Wagyu Flap Meat “Tataki Style” Pake Rice(羅馬芯生菜沙律; 澳洲M7後腰肉蓋飯)。哩set 沙律菜個人覺得正正常常,因為比較似係一般cafe 食到嘅沙律前菜,唔可以講好唔好食,唔特別。而另外個主食,🐮牛肉嘅口感的確唔錯,因為佢係後腰肉,屬於較少運動到的部位,比較細嫰,唯欠缺牛肉味,但口感可以彌補到。配上嘅黑椒汁都幾辣,要有心理準備🌶🔥另一set

另一set 係Sweet Miso-Roast Beetroot Salad🥗 同 🐷24-Hr-Slow-cooked Hokkaido Umaiton Pork Belly (甜味噌·醃甜菜根沙律;慢煮北海道千歲豬)。哩款比較🇯🇵日式少少沙律上嘅Burrata 同 Pesto 醬好好味,Burrata 哩款水牛芝士🧀好似比較少係香港食到,但一放入口就知係佢哋嘅近親。主菜嘅🐷豬肉,因為慢煮關係肉色仲係粉紅色嘅,豬皮去到肉質都非常之林,底層仲墊住咗好多豬筋,好似食緊牛筋咁林咁滑😋!但同樣欠缺豬肉本身鮮味。

以加埋一 $270一位嚟講🧐,價錢係偏貴嘅,有一部分價錢係去咗食個境架喇~如果係慶祝下d 特別日子,氹吓女朋友嘅話,都值得一試😉❤️
Romaine Heart Salad🥗
Romaine Heart Salad🥗
☕️Cappuccino
☕️Cafe
南南瓜甘荀湯
今次JJ去左間主打法日Fusion菜嘅復古餐廳,餐廳唔算大,但全店採用深藍色裝修就幾吸引眼球,加上餐廳唔少打卡位,浪漫fine dining推介💙🌌🌠🌌🌠🌌🪩炸著條 (黑松露沙津醬)($48) : 咸咸香香黑松露醬配埋即炸著條,食到停唔到🤣🪩阿根廷安格斯肉眼扒($348): 肉眼扒限定係3成熟,份量略少,但配埋酸甜洋蔥沙律一齊食味道幾清新🪩法式香煎春雞($228): 雞肉滑唸, 但味道無太大驚喜🪩蝶豆花乳酪特調($48): 酸甜度適中, 打卡一流 🪩星空cocktail($108) : 好睇唔好飲,無咩味, 但攪勻會變成夢幻星空紫可以滿足視覺.J MY Food 指數♥️🌤 環境:4.5/5🍼 味道: 3.5/5👣 推薦: 🙆🏻‍♀️————————————————————————————————————————————————

🌌🌠🌌🌠🌌

👣 推薦: 🙆🏻‍♀️
————————————————————————

————————————————————————
2022-09-10 57 浏览
想來尖沙咀既💙🌃MONMONO 日法藝術餐廳好耐,終於同妹妹係 Friday night 前來食🍽️🍴dinner加打卡📸😁😁呢度好靚好似藝術館🖼️,牆上有好多好靚嘅畫作,係本地插畫師🎨 Isaac Spellman 既首個單色系列作品。❤️ 🍴我地各點左 4 courses set dinner $580位💗Starter:日本生蠔🦪 一客兩隻, 手掌咁大,有兩種唔同嘅食法。一款係配柚子醬油,入口creamy。 另一款係甜蝦他他,將生蠔同甜蝦都切成粒粒, 好有特色。💗Pasta: 帶子櫻花蝦手工意大利粉🍝意大利粉好彈牙,帶子嫩滑。醬汁係龍蝦汁 ,食到辣辣地嘅明太子同櫻花蝦嘅香味💯💗Main: 智利鱸魚🐟鱸魚皮脆肉嫩,份量好足。配🍅蕃茄燴海鮮,例如爽口既蝦、蜆同嫩滑嘅魷魚😍💗Dessert: 焦糖香蕉牛角包窩夫(+$20)份量好大,有兩塊牛角包窩夫,可以同朋友share食。牛角包窩夫鬆脆,配香甜嘅🍌香蕉忌廉十分美味。😋😋食物超有驚喜,每樣都好食, 環境又舒服,好難忘🌠🌟

💗Starter:日本生蠔🦪

一客兩隻, 手掌咁大,有兩種唔同嘅食法。

💗Pasta: 帶子櫻花蝦手工意大利粉🍝

💗Main: 智利鱸魚🐟

💗Dessert: 焦糖香蕉牛角包窩夫(+$20)

😋😋食物超有驚喜,每樣都好食, 環境又舒服,好難忘🌠🌟

2022-09-09
  • set dinner